Wat zijn microbeads en waarom zijn ze zo slecht voor het milieu?

Onze huid bestaat uit 3 lagen, waarbij de buitenste laag het epidermis wordt genoemd. Dit is het gedeelte van onze huid die we ook werkelijk kunnen zien. In het epidermis worden continue nieuwe huidcellen gemaakt. Afhankelijk van je leeftijd en je genen, vernieuwt je huid zich zo om de 28 tot 50 dagen. De nieuwe huidcellen bewegen zich langzaam richting het oppervlakte omhoog. De huidcellen die zich boven deze nieuwe cellen bevinden, worden als ware omhoog geduwd, en worden zichtbaar aan het huidoppervlakte. Deze oudere cellen zijn taai en sterk en bedekken en beschermen ons lichaam. We noemen deze cellen dode huidcellen.

luxe body scrubs review - 15Dode huidcellen verlaten ons lichaam automatisch. Ze vallen gewoonweg van ons lichaam af. Uit onderzoek is gebleken dat we per minuut zo’n 30,000 –  40,000 dode huidcellen verliezen. Ja, dat is even schrikken! Dode huidcellen kunnen je huid soms een wat ‘grijzige’ look geven, en om deze reden is het lekker om je huid eens in de zoveel tijd te scrubben. Door te scrubben verwijder je in één keer veel meer dode huidcellen dan je lichaam van nature al doet, en neem je meteen een laag huidcellen mee die nog te ‘vast’ zaten om losgelaten te worden. Hierdoor krijg je huid een frisse en verhelderende uitstraling, en voelt het ook nog eens lekker zacht aan. Daarnaast is scrubben bevorderlijk voor de doorbloeding van onze huid en celvernieuwing; omdat je aan de bovenkant huidcellen op een actieve manier verwijdert, voelt de huid de drang om juist aan de onderkant weer nieuwe cellen aan te maken. Kortom, van zo nu en dan scrubben kan een huid erg veel opknappen.

diy coconut lime body scrub_2Scrubben is echter niet voor elke huid geschikt (de gevoelige huid of een huid met rosacea kan er vaak niet goed tegen), maar persoonlijk vind ik het erg fijn om te doen. Twee keer per week scrub ik mijn lichaam met een wat grovere zoutscrub, die mijn huid lekker zacht maakt en een soepel olielaagje achterlaat. Het is voor mij dan ook meteen een soort van wellness momentje onder de douche!

Er zijn verschillende soorten scrubs en het leek mij interessant om het met jullie eens over microbeads te hebben. Een veelvoorkomend ingrediënt in diverse beautyproducten en vooral in scrubbende producten. Microbeads komen overigens niet alleen in scrubs voor, maar ook in producten als tandpasta, shampoo, lipgloss en mascara. Maar wat zijn microbeads nu precies? En waarom is er zo veel ophef over en worden ze zo slecht gevonden voor het milieu?

Wat zijn Microbeads?

the body shop fuji green tea_07Er zijn erg veel beautyproducten op de markt die duizenden minuscule kleine bolletjes plastics bevatten, ook wel microplastics of microbeads genaamd. Microplastics zijn stukjes of vezels van plastic kleiner dan 5 mm, en microbeads zijn bolletjes plastic kleiner dan 1 mm. Ze zijn vooral gemaakt van polyethyleen (PE), maar ook polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon komen voor. Na gebruik spoelen we ze via onze doucheputjes in het rioolstelsel, waar ze uiteindelijk in rivieren en kanalen terecht komen en vervolgens hun weg vinden naar zeeën en oceanen. Microbeads zijn namelijk zo klein dat ze langs de rioolwaterzuivering glippen.

Waarom moet ik Microbeads vermijden?

scrub3.pngMicrobeads zijn niet-afbreekbaar. En omdat ze zo klein zijn dat ze niet uit ons afvoerwater worden gezuiverd, vervuilen ze het milieu, en dan met name de zeeën en oceanen en alles wat hierin leeft. Volgens UNEP (United Nations Environment Programme) zijn microplastics en -beads de meest schadelijke vervuilers van de oceaan. Microbeads zijn niet alleen schadelijk voor het maritieme leven, maar ook voor de menselijke gezondheid. Volgens deze link hopen microbeads zich namelijk op in zee- en schaaldieren zoals mossels, tonijn, oesters, zalm en ansjovis. En als wij dit consumeren, komen de microbeads uiteindelijk ook in ons lichaam terecht. Bij de afbreking van plastic in ons lichaam komen er giftige stoffen vrij die zeer schadelijk zijn voor de mens, en hormonale verstoringen of neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken. Microbeads zijn wereldwijd een zeer groot probleem, en zowel mens, milieu als dier is erbij gebaat als we dit beautyingrediënt zo veel mogelijk zouden mijden.

Hoe herken ik microbeads?

luxe body scrubs review - 11Dat microbeads een probleem zijn, dringt bij steeds meer en meer bedrijven door. Volgens dit artikel uit de Volkskrant zijn ketens als Rituals, Hema, De Tuinen en Kruidvat al gestopt met het gebruik van microbeads, en Unilever (producent van onder andere Dove en Andrélon) is er sinds medio 2013 ook mee gestopt. Eind 2015 tekende president Obama de Microbead-Free Waters act, een wet die vanaf juli 2017 een verbod legt op de verkoop en productie van rinse-off cosmetics (beautyproducten zoals scrubs en douchegels die je door je doucheputje spoelt, om het zo maar even te zeggen) die microbeads bevatten. Canada ging Amerika een half jaar eerder al voor. Dit wil zeggen dat producten met microbeads in feite illegaal zullen gaan geworden.

Dit betekent dus dat er steeds minder producten op de markt komen die gebruik maken van microplastics en -beads, wat een fijn gegeven is, maar toch kan het geen kwaad om de ingrediëntenlijst van je beautyproducten eens te bestuderen. Er zijn namelijk nog steeds erg veel producten in omloop die microbeads bevatten. Zoek in de ingrediëntenlijst naar de volgende ingrediënten; polyethyleen, polypropyleen, polyethyleen tereftalaat, polymethyl methacrylaat en nylon. Als dit wordt vermeld, bevat jouw product helaas microbeads. Heb jij thuis nog een tube scrub staan met microbeads, en je vindt het zonde om die weg te gooien? Bedenk je dan wel dat er volgens deze bron na elke keer gebruik zo’n 5000 tot 95,000 microbeads in het milieu terecht komen.

Hier en hier vind je lijsten van merken en producten die vandaag de dag nog steeds microbeads bevatten. Mocht er een product op de lijst staan die jij in huis hebt, check dan altijd ook nog even de ingrediëntenlijst. Aangezien veel bedrijven bezig zijn met veranderingen wat betreft microbeads, kan het best dat jij een vernieuwd product in huis hebt zonder dit ingrediënt die je gewoon veilig kunt gebruiken.

beat the microbead appSinds 2012 wordt er ook campagne tegen microbeads gevoerd door de organisatie ‘Beat the Microbead’. Zij ontwikkelden een app waarmee eenvoudig gecontroleerd kan worden of een product plastic bevat. De app download je hier. Erg handig om bij de hand te houden tijdens het beautyshoppen!

Alternatieven voor microbeads

luxe body scrubs review - 3Ik ben er van overtuigd dat beautyproducten met microbeads over een paar jaar gewoon niet meer bestaan, maar tot die tijd doen we er goed aan om deze producten zo veel mogelijk te mijden.
Scrubben is fijn, maar wees lief voor het milieu en gebruik liever een alternatief op de microbeads. Voor het lichaam kan ik zout- en suikerscrubs aanraden, maar er bestaan ook producten met (vulkanisch) zand, klei, gemalen loofah, gemalen kokosvezels en jojoba beads als scrubbend ingrediënt. Ook gemalen walnoot en pitjes worden vaak gebruikt, maar die kunnen soms nog wel eens scherp zijn en dus meer kwaad dan goeds doen voor de huid. Er zijn in elk geval genoeg alternatieven!

diy fruitenzym masker-2Persoonlijk ben ik een voorstander van scrubben met exfoliërende ingrediënten zoals fruitzuren en -enzymen (ook wel alpha-hydroxy-acids, afgekort AHA’s genaamd). Er zijn tegenwoordig zo veel kant-en-klare peelings, pads en treatments op de markt. Min of meer hetzelfde effect bereik je met een DIY peeling met ingrediënten als ananas en papaya. Geloof me, je huid wordt er net zo glowy en zacht van, de kans op huidbeschadingen door ‘over-scrubben’ is veel kleiner én het is stukken beter voor het milieu.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me nog niet eerder zo in microbeads had verdiept als nu. Ik wist wel dat microbeads bad news zijn, maar ik had niet verwacht dat het gebruik van dit beautyingrediënt ZO schadelijk was voor het milieu dat er onlangs wetten zijn getekend die het verbieden. Ik ga er in elk geval vanaf nu veel bewuster op letten, en ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om dit ook te doen.

Ben jij je bewust van microbeads in beautyproducten? Let je op dit ingrediënt wanneer je een nieuw product aanschaft?

Until next time,
Serena Verbon

bronnen; de gebruikte bronnen zijn vermeld als link in de tekst zelf, en ook heb ik veel informatie van beatthemicrobead.org gehaald

Volg:

109 Reacties

  1. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik had hier nog nooit van gehoord, laat staan dat het zoveel schade aan het milieu toebrengt, maar ik ga er in het vervolg zeker op letten! Fijn artikel

  2. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Tegnewoordig let ik er wel op. Vroeger deed ik dat niet.

  3. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik vond suikerscrubs sowieso al beter klinken, dus ik zal er voortaan op letten. Ik vind het echt een enorm grote toegevoegde waard hoe informatief je blogs zijn! Keep up the good work 😀

  4. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    lekker artikel weer. Zelf let ik erop en vind collistar talasso scrub het fijnst. Toch kreeg ik laatst een douchescrub met miscrobeads. Het voelt niet fij en ik ben het milieu aan het belasten. Gaat nu na je artikel de prullenbak in.

    PS ik heb de sheer tints gescoord (dupe van nailways)

  5. A
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Vind het altijd zo fijn als ik op je blog kom en er weer een leerzaam artikel in staat. Word er altijd blij van haha. Heel interessant! Ik ga zeker op zoek naar een nieuwe fijne ‘scrub’ voor mijn lichaam zonder microbeads. 🙂

  6. julie
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik vind het schandalig dat ondanks het allemaal bekend is wat voor schade deze beads aan het milieu toebrengen men deze microbeads nog steeds mag gebruiken!
    Ik scrub mijn huid nooit omdat ik denk dat je huid zo sneller verouderd. Staat er geen limiet op de vernieuwing van je cellen? Is dat niet juist de defenitie van ouder worden?
    Ik gebruik enkel salycilzuur op mijn kaaklijn omdat ik daar wat last heb van puistjes maar verder dus nada.
    Wel een heel fijn artikel! Want ik denk dat er nog steeds mensen zijn die dit niet weten.

  7. thessa
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Goed dat je dit ter aandacht brengt!

  8. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Hou het al jaren in de gaten en maak idd het liefst zelf mijn scrubs, dus ben heel blij dat jij anderen hier van op de hoogte brengt. Volgende stap – minder vis eten! 😉

  9. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Interessant artikel. Ik had me er eigenlijk nog nooit mee bezig gehouden maar alle volgende tubes die ik koop zal ik hier denk ik beter op letten.

  10. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wauw.. hier had ik eigenlijk nog nooit bij stilgestaan.. nu ik er zo over na denk heb ik toch wel wat van die producten staan.. nu ik dit weet zal ik in elk geval er op letten dat ik die spullen niet meer koop!
    Persoonlijk vind ik suikerscrubs of zout ook fijner. Maar ik let gewoon niet zo op ingrediënten omdat mijn huid overal wel tegen kan.
    Bedankt voor de informatie. Heel goed artikel dit!

  11. Eline
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Goed om te weten! Hier was ik mij nooit bewust van. Ik zal er in de toekomst zeker op Letten. Bedankt voor de info

    Xx eline

  12. Elise
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Geweldig dat je hier aandacht aan besteedt, Serena! Thanks!

  13. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Jeetje ik wist helemaal niet dat dit een probleem was en ik houd milieu-zaken altijd best goed in de gaten. Gelukkig kom ik het nu te weten! Ik ga die producten niet meer gebruiken, ook helemaal niet nodig inderdaad! Goed dat je hier een artikel over schrijft.

  14. Eliza
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat een sterk artikel Serena! Ik wist hier niets vanaf maar ik ga zo direct al mijn producten controleren! Ik ben wakker, bedankt!

  15. Evy
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik heb hier eerder inderdaad een artikel over gelezen. Leuk dat jij dit ook uitlicht, aangezien veel mensen je blog lezen en je een grote groep bereikt 🙂

    Ik gebruik zelf een True Spirit Siliconen Gezichtspad (Kruidvat). Kost nog geen 2 euro en werkt goed, ook bij een gevoelige huid. Ik heb altijd een lekkere zachte huid daarna, echt een aanrader!

  16. Sanne Aldershof
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Kijk dit soort artikelen maken dat jij gewoonweg de beste blogger ever bent en dat ik je al zoveel jaren volg. Ontzettend goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik denk dat je best een groot bereik hebt dus je kan hiermee mensen positief beinvloeden! Echt heel goed en sterk artikel! Liefs, Sanne

  17. Maike
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Goed dat hier inderdaad eens aandacht aan wordt besteed!

  18. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Interessant artikel, en fijn uitgelegd! Ik wist eerlijk gezegd niet van microbeads af, maar ga ze nu zeker mijden. Fijn dat er voldoende winkels zijn die het al niet meer gebruiken!

  19. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik vind het echt schitterend dat je hieraan aandacht besteedt! Hopelijk lukt het je om op z’n minst een aantal mensen wakker te schudden! Keep up the good work!

  20. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat een goed artikel, ik heb dit echt nog nooit eerder gehoord. Ik heb meteen de lijst maar eens even door gekeken. Ik heb zelf nog Nivea in huis, daar zitten ook bolletjes in maar ik geloof dat dat andere bolletjes zijn, die knappen open als je erop drukt en ik zie het product ook niet op de lijst staan. Ik ga dit artikel zeker delen!
    Good job! xoxo

  21. Anneke
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Fijn dat je er aandacht aan besteedt! 😀

  22. Syl
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik heb wel eens een eductief filmpje gezien over de plasticsoep. Als je dat ziet, denk je wel twee keer na over wat je gebruikt en weggooit.
    Gelukkig zie je steeds meer herbruikbare verpakkingen. De micro plastic deeltjes die in huidverzorging/make-up gebruikt wordt, daar kan je soms niet om heen. Ik scrub mijn huid nu met een Clarasonic ipv scrub met mircrobeads.
    Helaas zitten microbeads ook in tandpasta en dat kan ik niet zo makkelijk vervangen door een beter alternatief.
    Ik zie mijzelf nog niet dagelijks poetsen met kool of kososolie.

    • julie
      23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

      Dr Organic heeft ook heel fijne tandpasta! Ik heb deze een maand geleden aangekocht omdat ik het daarvoor niet aandurfde 🙂 Ik dacht altijd dat het mijn tanden niet ging ‘reinigen’ maar eerlijk gezegd wil ik nu geen andere meer. Dr Organic heeft niet zo die zoete smaak en maakt je mond ook niet zo droog. Alee, dit heb ik persoonlijk bij andere tandpastas.

      • Syl
        23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

        Goeie tip. Ik zal van de week even deze kopen

  23. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik wist wel dat microbeads niet zo best waren, maar dit is de eerste keer dat ik het zo helder uitgelegd zie in een artikel. Super fijn!

  24. Marlous
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wow, interessant. Voor mij is deze informatie genoeg reden om goed op te letten wat ik koop!

  25. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik wist totdat ik dit artikel las niet wat microbeads waren. Dit artikel is straight from the Lab 😉 just the way I like it.

  26. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik scrub vrij weinig en als ik scrub dan gebruik ik de Talassoscrub van Collistar. Ik was eerlijk gezegd niet op de hoogte van dit microbeads probleem en ik ben blij dat ik nu dit artikel heb gelezen. Ik ga er namelijk zeker op letten en vind het heel erg goed dat het onder de aandacht wordt gebracht!

  27. Willemijn
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat een goed artikel! Normaal reageer ik nooit, maar nu moest het even. Ik wist absoluut niks over microbeads, laat staan dat ik daar naar kijk in producten. Ik heb zojuist al mijn scrubs en facewashes gecheckt. 1 leek twijfelachtig maar is volgens mij al vernieuwd. Ik ga zeker voortaan bij het aanschaffen van een dergelijk product eerst de ingrediëntenlijst checken! Dankjewel voor het bewust maken.

  28. Carina
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik scrub eigenlijk vrij weinig, en gebruik dan vaak een scrubhandschoen (voor mijn lichaam). Zelf ben ik eerder bang dat teveel scrubben en of exfolieren de huid uitput (immers snellere celdeling betekent snellere afbraak van telomeren en dus snellere veroudering on the long run). Op mijn lichaam heb ik last van keratosis pilaris (als ik dat nu goed typ met mijn brakke ochtendhoofd) waardoor ik wel moet scrubben om de losse schubben goed kwijt te raken.
    Maargoed, ik heb al jaren geen microbeads meer in mijn producten maar vond vroeger die gels met plastic bolletjes wel altijd erg leuk. Shame on me!

    • Serena
      Auteur
      23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

      Helemaal mee eens hoor, je moet je huid zeker niet over-scrubben! Als je KP hebt kun je echter best elke dag zachtjes met een scrubhandschoen scrubben. Maar ik heb ook goede verhalen gelezen over crèmes met fruitzuren, die de ruwe huid elke dag een beetje verzachten. Misschien een idee om te proberen?

      • Carina
        23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

        Elke dag scrubben gaat m niet worden omdat ik maar 1 hooguit 2 keer per week douch ivm eczeem en droge/gevoelige huid. Creme met fruitzuur werkt op zich wel al is ook dat soms teveel voor mijn huid (en nog niet al te gemakkelijk te kopen al wordt dat wel al beter!).
        Dankjewel voor het meedenken 🙂

  29. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Gelukkig ik gebruik al suikerscrub en ik hoop ook dat ik er in de toekomst geen gebruik meer van Micro-beads hoef te maken. Leuk om meer over te weten.

  30. Ellen
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wauw heel goed artikel. Ik weet dat jij bij een scrub die je reviewde (van the bodyshop) er heel kort eens iets over gezegd had. Dit is echt een artikel met goede bronnen en duidelijke info. Bedankt daarvoor. Ik koop vanaf nu geen microbeads meer 🙂

  31. Nour laila
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Misschien is het ook leuk om een keer een stuk te schrijven
    over stijltangen en krultangen. Zou handig zijn aangezien mijn haar altijd pluist. Zelfs met heat protect.

  32. Yessica
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Bedankt voor het wakker schudden, dit wist ik niet! Ik ga zo eens kijken wat ik weg kan gooien. Wij mensen maken deze planeet kapot :(!

  33. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wauw, ik wist van microbeads af en wat het is maar ik heb er nooit bij stil gestaan dat het ook echt slecht was voor het milieu! Weer een top artikel seen!

  34. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik kende het en wist dat het slecht was. Toch heb ik in de douche nog een tube staan die ik opgebruik, maar nu twijfel ik daar over, want dat het zo extreem schadelijk was dat wist ik niet. Eens kijken wat ik met die tube kan aanvangen.
    Xx

    • Serena
      Auteur
      23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

      Mocht je hem willen weggooien, dan wel gewoon in de prullenbak en niet wegspoelen door de gootsteen graag! 😉

  35. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik had hier nog nooit van gehoord! Na de lijsten even nagekeken te hebben, vrees ik dat er toch een paar ‘foute’ producten in mijn kast staan.. Vanaf nu bewuster kopen!

  36. xAmber
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ja liefde voor dit soort artikelen! Bij deze dan ook mijn excuses voor mijn comment op youtube.

  37. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Jeetje dit wist ik dus echt niet. Wat fijn dat je dit deelt. Ik vermoed dat mijn scrub van de DM ook plastic bolletjes bevat. Ik ga er zeker opletten, want ik vind dit echt belachelijk.

  38. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wauw, bedankt voor die informatie! Ik was al wel op de hoogte dat microbeads slecht waren voor het milieu, maar een artikel als dit doet toch echt je ogen opengaan.
    Persoonlijk gebruik ik al lang geen scrubs meer: voor mijn gezicht wil ik enkel nog BHA’s of AHA’s, en voor mijn lichaam gebruik ik zo’n scrub-washandje! =D x

  39. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Micro-beads zijn een groot probleem voor ons milieu en we mogen best een boodschap afgeven aan fabrikanten dat we ze niet meer willen. Hopelijk bestaan ze dan over een paar jaar inderdaad niet meer 🙂

  40. Diana
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Jaa hier hou ik me al een paar jaar mee bezig, vind het een goede zaak dat steeds meer mensen nu weten wat er aan de hand is. Erg jammer dat mijn favoriete merk Yves rocher ze nog steeds gebruikt!

  41. Rachelle
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat ik alleen zo tegenstrijdig vind is dat er staat dat merken als Rituals, Kruidvat en Andrelon zijn gestopt met microbeads, maar op die lijst staan ze er nog wel tussen.

    Dus die bedrijven doen er nog wel aan? Of begrijp ik dat verkeerd?

    Ik vind het wel goed dat je hier aandacht aan besteed, aangezien het toch om een groot probleem gaat als het om het milieu gaat.

    • Serena
      Auteur
      23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

      hi Rachelle!

      Dat was mij dus ook al opgevallen. Het enige wat ik kan bedenken is dat deze bedrijven de productie van deze producten hebben stopgezet, of de formules aan het wijzigen zijn, maar dat er nog wel producten in omloop zijn die microbeads bevatten. Ik wilde daar vandaag even over bellen met enkele bedrijven om navraag te doen!

  42. Emma
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Sommige vissen reageren op zo’n manier op deze vervuiling dat het vrouwtjes worden.

    • Emma
      23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

      Het zijn geen microbeads zoals deze maar er zit ook microplastic in elmex tandpasta bijvoorbeeld. Heel gek.

      Ik heb milieuwetenschappen gestudeerd en precies voor micro plastic twee dagen de hele etos op zijn kop gezet door elk product te scannen op twee stofjes.

      En denk maar niet dat fabrikanten je willen helpen, ik heb wat afgebeld… Maar goed, dat was wel ern tijdje geleden.

      • Serena
        Auteur
        23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

        hi Emma,
        sinds 2012 zijn microbeads erg in opspraak en eind 2015 worden er wetten getekend die er een verbod op leggen. Ik moet zeggen dat het dus jaren heeft geduurd, maar de aandacht die het heeft gekregen (en waar jij onder andere aan hebt bijgedragen) werpt zeker zijn vruchten af!

  43. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik wist er nog niks vanaf, dus dankjewel voor deze informatie! Ik ga een goede vervanger zoeken.

  44. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Mijn favoriete gezichtsscrub van TBS (van de Vitamin E lijn) bevat deze microbeads helaas. Ik ben zodra ik het wist opgehouden met het gebruik van die scrub, maar meer omdat ik dat toevallig ergens las dat deze specifieke scrub het bevat, ik let namelijk zelf nooit op de ingredientenlijst als ik iets aanschaf, misschien toch maar een keertje mee beginnen! Weet trouwens niet of TBS sindsdien de formulering heeft aangepast want het is al een jaar geleden geweest.

    • Sanne
      23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

      Lariesa,

      Als TBS insider kan ik je vertellen dat deze scrub zeer binnenkort vernieuwd de winkel binnen komt! Ook in de nieuwe verpakking, dus je herkent hem meteen. Zonder microbeads dus 🙂 Naar mijn weten was dit nog de enige (gezichts) scrub met microbeads! (maar pin me hier niet op vast)

  45. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik was hier al mee bekend, maar het is een goede reminder om er weer eens goed op te letten. Gelukkig gebruik ik vooral Lush en Rituals om mee te scrubben.

  46. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat een fijn informatief artikel! Ik wist er al van en goed dat er wetten aangenomen worden.

  47. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik had hier nog nooit van gehoord en heb dit artikel dan ook gelezen met veel ‘huh, ohh & ahhhh’s’. Ben meteen de lijsten gaan scannen en daar staan geen producten op die ik gebruik. Ik ga straks toch eens wat ingrediëntenlijsten van producten nalopen. Goed dat je hier aandacht aan besteed!

  48. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat een fijn artikel! Ik heb hier eerder van gehoord maar was het eerlijk gezegd alweer vergeten! Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik moet binnenkort ook maar weer eens alle tubes doorlopen!

  49. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Serena wat een goed artikel! Ik denk dat (bijna) niemand weet wat microbeads zijn en dat dit bijdraagt aan de plastic soep in de oceaan. Ik ga er vanaf nu zeker op letten wanneer ik een product wil kopen, want een goed milieu is belangrijk genoeg! En als ik daar een heel klein steentje aan kan bijdragen dan doe ik dat met alle liefde. Bedankt voor de tip!

  50. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat een top artikel! Heel erg interessant en behoorlijk schokkend dat het zo schadelijk is, volgens mij hen ik ook nog een gezichtsscrub staan die het volgens mij bevat dus straks maar eens nakijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *