Tips tegen pluizig en statisch haar

Tijdens de live salon sessie van John Frieda merkte ik dat er ontzettend veel vragen binnen kwamen van meiden die last hadden van pluizig haar. Vooral dames met krullende lokken hadden hier last van. Nu het cocoon seizoen is aangebroken, het buiten nat en koud is en we binnen massaal de verwarmingen aanzetten en warmer gaan douchen zal je wellicht hebben gemerkt dat ook jouw haren daar iets minder blij mee zijn. In deze tijd van het jaar is de kans groot dat je haren een stuk pluiziger en statischer zijn dan normaal. What to do?

Hoe ontstaat pluizig haar?

Om te weten hoe we pluizig haar kunnen tegen gaan is het belangrijk om te weten hoe het eigenlijk ontstaat. Pluizig haar komt door invloeden van buitenaf en is in principe niet erfelijk. De haarstructuur is echter wel erfelijk, dus als slag, kroes of krullen bij jou in de familie zit is de kans groot dat jij dit ook hebt. Mensen met slag, kroes of krullen hebben een grotere kans op pluishaar, omdat deze haarstructuren van nature wat droger zijn.

Mensen met steil haar hebben een rechte haarfollikel en mensen met krullend haar hebben geen rechte, maar een gebogen haarfollikel. Hierdoor worden de natuurlijke huidoliën niet gelijkmatig over het haar verdeeld, wat leidt tot iets droger haar dan wanneer je steil haar zou hebben.

haarvezelsDe binnenkant van ons haar bestaat uit twee verschillende soorten gebieden met eiwitten, namelijk de orthocortex en de paracortex. Elk gebied absorbeert water weer op een andere manier, waardoor ze niet op dezelfde manier opzwellen. Bij vochtig weer dringt het water door tot in ons haar waar de eiwitgebieden verschillend zullen opzwellen. Het verschil in opzwellen zorgt ervoor dat de haarschachten naar verschillende kanten opbuigen, wat leidt tot de welbekende ‘frizz’.

Hydrateer je haren

shiny-hair-coconut-oil-treatment_.png.pngHaren die goed gehydrateerd zijn bevatten van nature al veel vocht, waardoor weersomstandigheden er minder grip op hebben. Droge haren hebben om deze reden een grotere kans tot pluizen. Wanneer je je haren goed hydrateerd, en niet alleen met een serum, verklein je de kans op pluishaar. Gebruik daarom zowel een shampoo, haarconditioner en of haarmasker voor droog haar en vul dit aan met een haarserum. Ik kan jullie ook een Deep Oil Treatment aanraden met kokosolie. Kokosnoot olie penetreert de haren tot diep in de kern en hydrateert ze van binnenuit. Het resultaat zijn gladde, gezonde en glanzende lokken.

Water, en met name heet water, droogt je huid en je haren enorm uit. In de winter ben je sneller geneigd om warmer te douchen, waardoor je je haren alleen nog maar meer uitdroogt. Probeer dus eigenlijk gewoon op dezelfde temperatuur te douchen als normaal als je je haren niet nog verder wilt uitdrogen.

Bescherm je haren

dove pure care sublime oil_10Naast verzorging kunnen stylingproducten ook helpen om pluis tegen te gaan. Eigenlijk voorkom je pluizig haar het beste als er geen vocht in je haar penetreert, zodat het ook niet krom kan gaan trekken. Dit kun je doen door een laagje om je haren te leggen met bijvoorbeeld een serum of een anti-frizz milk. Probeer in elk geval stylingproducten met alcohol te vermijden omdat dit je haar nog verder kan uitdrogen en dus meer vocht uit de lucht zou kunnen opnemen.

Probeer je haren niet te beschadigen

aussie-conditioning-spray_17Natte haren zijn flexibeler en breken daarom sneller dan wanneer je haren droog zijn. En juist het beschadigen van het haar veroorzaakt ongewilde pluis. Probeer je haren dus niet te kammen wanneer ze nat of vochtig zijn. Ik weet dat je krullend haar beter niet kan borstelen als het droog is, dus wat ik kan aanraden is om onder de douche, als de conditioner erin zit, je haren met een grove kam door te kammen. Ik heb geen krullen, maar ik doe het zelf ook. Mijn kam heeft 19 tanden en er zit 0,5 cm tussen elke tand. Terwijl ik kam verdeel ik  tegelijkertijd de conditioner goed over mijn haren en ontklit ik de boel. Na zo’n minuutje of 2 gekamd te hebben spoel ik alles uit.

Probeer ook het gebruik van de föhn of stijltang te beperken, ook al gebruik je haarproducten die je haren beschermen tegen de hitte. Een hitteserum beschermt je haren vast in een zekere mate, maar als je dit elke dag doet gaan je haren op den duur gewoon kapot. Je zet even 240 graden op je haren, think about it!

Laten knippen, niet laten snijden

aussie-conditioning-spray_15Het is een welbekend fenomeen dat de meeste haren na verloop van tijd gaan pluizen als ze bij de kapper zijn gesneden, in plaats van geknipt. Snijden met een mesje doen kappers vaak bij de voorste lokken en bij het uitdunnen. Op de een of andere manier beschadigd het snijden de haarpunten waardoor het na een tijdje behoorlijk gaat pluizen. Ik heb dit bij mezelf gemerkt en toen ik het aangaf bij de kapper werd mij verteld dat de meeste mensen hier last van hebben. Weg dus met die rotmesjes, ik wil voortaan alleen nog maar de schaar! Ik geef dus van te voren altijd aan dat ik alleen met een schaar geknipt wil worden en dat ze de mesjes achterwege moeten laten omdat mijn haar anders gaat pluizen. En dat snappen ze! Dus voel je vooral niet bezwaard om dit aan te geven bij de kapper.

Hoe ontstaat statisch haar?

statisch haarStatisch haar ontstaat door positief geladen deeltjes die zich ophopen aan het haaroppervlak. Hoe droger je haren en hoe droger de lucht, des te meer en des te sneller zullen deze deeltjes zich ophopen. In de winter is de lucht erg droog in vergelijking met andere seizoenen. En omdat je binnen de verwarming aanzet is de lucht in huis ook droger dan voorheen. Ook je haren zijn droger, net zoals je huid in de winter ook droger wordt. De positief geladen deeltjes beginnen zich op een bepaald moment af te stoten wat gepaard gaat met omhoogstaande haren en luid geknetter.

Hoe droger je haren, des te groter de kans op statisch haar. Je kunt daarom het beste je haren goed hydrateren met dezelfde tips als hierboven om pluishaar tegen te gaan.

Hieronder heb ik nog een aantal andere tips voor jullie verzameld om statisch haar tegen te gaan;

Föhnen
Heet föhnen droogt je haren uit en maakt de lucht rondom je haren droger. Probeer je haren dus zo veel mogelijk aan de lucht te drogen of gebruik de ‘koele stand’ op je föhn. Wat ook helpt is een ‘ionische’ föhn, te koop in verschillende prijsklasses.

Borstels
brushes03Vermijd zo veel mogelijk plastic kammen en borstels. Weet je nog dat je als kind door zo’n plastic glijbaan ging en eruit kwam alsof je met je vingers in het stopcontact had gezeten? Plastic maakt statisch haar nog statischer. Gebruik daarom eens borstels en kammen van hout, zoals die houten borstels met varkensharen. Tevens zijn er speciale haarborstels op de markt die statisch haar tegengaan, zoals de ionische Satin Hair brush van Braun.

Kleding
Synthetische kleding zorgt voor meer lading. Probeer dus stoffen te vermijden als nylon en polyester en draag zo veel mogelijk natuurlijke materialen zoals katoen. Een mix van katoen met een andere stof schijnt zelfs nog beter te zijn.

Schoenen
Niet alleen kleding, ook schoenen kunnen staticiteit verhogen. Als je over een tapijt of vloerbedekking loopt met plastic of rubber zolen ontstaat er wrijving en bouw je meer staticiteit op in je lichaam. Deze staticiteit kan alleen uit je lichaam ontsnappen via je haar, dus gaan je haren recht overeind staan. Leren zolen zijn daarom een betere keuze.

Verzwaar je haren
Omdat statisch haar alle kanten op vliegt, is het een tip om je haren iets te verzwaren. Als je shampoo en conditioner dit niet voldoende hebben gedaan kun je eens een haarserum proberen. Neem een beetje serum in je handen, wrijf ze samen en verdeel ze lichtjes over je lokken. Het sprayen van haarlak biedt soms ook uitkomst. Om haarlak beter en fijner te verdelen kun je wat lak op je borstel sprayen en je haren hier zo snel mogelijk (voordat het opdroogt) mee borstelen.

Droogtrommeldoekjes
Robijn DroogtrommeldoekjesDeze tip kwam ik vaak tegen bij het zoeken naar anti-staticiteit tips: wrijf een droogtrommeldoekje (die doekjes doe je samen met je was in de droger doet) over je statische haren en het probleem is opgelost! Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt. Enne, je haren ruiken daarna nog lekker ook.

In de herfst is het vochtig en regenachtig buiten dus hebben we last van pluishaar, en richting de winter hebben we ineens extra last van statisch haar. We zitten nu precies in zo’n periode van het jaar dat we last kunnen hebben van beiden! Ik hoop dat jullie met bovenstaande tips aan de slag kunnen om je pluizige en statische haren tegen te gaan.

Het belangrijkste is om je haren goed te hydrateren zodat weersomstandigheden er weinig tot geen grip op hebben. Ga dus op zoek naar goede, hydraterende haarverzorging- en haarstylingsproducten, want met alleen een serum red je het niet als je echt veel last hebt van pluis. Föhnen en stijlen droogt je haren ook ontzettend uit, terwijl je je haren er wel lekker glad mee kunt maken. Het is daarom een beetje vreemd om deze producten juist in het ‘pluis seizoen’ wat meer te laten staan, maar ik denk zeker dat je haren er na verloop van tijd baat bij hebben.

Heb jij vaak last van pluizig of statisch haar?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

81 Reacties

 1. Miet
  21 mei 2021 / vrijdag, 21 mei 2021

  Hairlust helpt ook erg goed maar wel duur

 2. 3 mei 2017 / woensdag, 3 mei 2017

  hee
  bedankt voor de tip. alleen ik mag geen producten voor mijn haar gebruiken ook geen conditioners en haarmaskers ik heb heel dik haar en heel veel pluis en daar erger ik me aan hebben jullie ook goede tips zonder die producten?
  bedankt! xxx

 3. Blablabla
  6 januari 2017 / vrijdag, 6 januari 2017

  Bedankt voor de tips. Wij hadden geen handcrème meer dus heb ik er wat zwitsal Zachte Crème in gedaan. Dit werkt ook prima.

 4. Demi
  15 april 2016 / vrijdag, 15 april 2016

  Echt enorm bedankt! Ik heb zelf heel erg dik en pluizig haar, ik heb zeker wat aan de tips gehad! Echt bedankt 🙂

 5. Kimm
  3 mei 2015 / zondag, 3 mei 2015

  Hai! Ik heb sinds eergister mijn haar helemaal rood geverfd. sindsdien is het erg statisch. En mijn moeder vind die droogtrommeldoekjes ofzo niet nodig. Heb je misschien een tip? ( een houten borstel wil ze ook niet halen ): )

 6. yoni
  16 november 2014 / zondag, 16 november 2014

  Hey Serena,

  Ik vind jouw haar echt prachtig! Ik zou ook graag eens die hot oil treatment met kokosolie doen, nu vraag ik me af waar ik die olie kan kopen? Ik woon wel in België maar misschien weet jij wel een winkel ofzo?

  groetjes

  • samrah
   9 november 2015 / maandag, 9 november 2015

   elke toko heeft het

 7. Marieke
  12 november 2014 / woensdag, 12 november 2014

  Ik heb juist megavette wortels en droge pluis onderin, terwijl het misschien 3-4 weken geleden is dat ik het vrij rigoreus (toch zeker 5-10 cm eraf) heb laten knippen. Heb je hier ook tips voor?

 8. Marie
  2 november 2014 / zondag, 2 november 2014

  Leuk artikel, maar ik heb toch nog 1 vraagje. Ken jij misschien een haarlak die goed uit te kammen is? Ik spuit namelijk iedere ochtend (extreem) veel haarlak op me haar omdat het een statische boel is. Als ik het ‘s avonds wil uitkammen word het helemaal wit en strak. Heel irritant dus..

 9. Sifra
  1 november 2014 / zaterdag, 1 november 2014

  Bedankt voor de tips!

 10. N
  31 oktober 2014 / vrijdag, 31 oktober 2014

  Goede tips! Ik denk echter dat pluis -helaas- voor sommige haartypes nooit helemaal weggaat, hoe goed je ook hydrateert. Je kan het vocht (of talg?) niveau maar beperkt van buitenaf beïnvloeden. Gelukkig helpt een lekker laagje siliconen altijd haha!

  Ik had trouwens een vraag; gebruik jij The O nog wel eens?

 11. 30 oktober 2014 / donderdag, 30 oktober 2014

  Handige tips! Ik heb veel last van pluizig haar, zeker in deze tijd van het jaar. Deze tips gaan dus zeker van pas komen! Ik ga maar snel een haarmasker aanschaffen :D.

 12. Lotte
  30 oktober 2014 / donderdag, 30 oktober 2014

  Ik zou ook graag een borstel willen tegen statisch haar. Ik heb een ionische fohn, dus een borstel lijkt me een beetje overkill. Maar, nu, ik wil geen borstel van varkenshaar. Helemaal niks dierlijks. Heeft iemand misschien een tip voor mij? Serena, andere lezers? Weten jullie iets? Heel erg bedankt alvast!

  • annabel
   30 oktober 2014 / donderdag, 30 oktober 2014

   Je kan ook gewoon bij de da of het kruitvat houtenborstels kopen, ze zijn misschien wel iets duurder maar ze werken wel 🙂

  • 4 januari 2015 / zondag, 4 januari 2015

   bij de hema kun je anti statische borstels kopen voor ong 4 euro volgensmij. ik heb hem zelf ook en hij werkt heel erg goed.

  • nathalie
   8 november 2015 / zondag, 8 november 2015

   probeer een tangle teezer. kost ongeveer 15 euro maar je doet er heel lang mee. ze zijn te koop bij de douglas. loop anders een drogist binnen en vraag een verkoopster welke borstel je moet hebben. ik gebruik een tangle teezer en ben er blij mee. dit is de beste borstel die ik heb en ik verlies hierdoor minder haar en het helpt ook tegen pluizig haar. en probeer een shampoo en conditioner met argan olie, zelf kiezen welke je wil. er zijn daar zoveel soorten van. de goedkoopste is van action. die zit in een fles van 400 ml. en die gebruik ik ook soms. de duurste is van dr. organic marroccan argan oil shampoo en kost een tientje voor de shampoo en ook de conditioner heeft dezelfde prijs. nu zijn ze met korting dus dan betaal je zeven euro vijftig. succes

 13. 30 oktober 2014 / donderdag, 30 oktober 2014

  Fijne tips! Ik ben ook zo iemand die bij de minste of geringste temperatuurdaling last krijgt van statisch haar. Ik zweer bij de Revive Leave-In conditioner van Keune! Ontzettend fijn spul.

 14. Kim
  30 oktober 2014 / donderdag, 30 oktober 2014

  Ik heb ook echt pluizig haar. Ik gebruik ook veel maskertjes.

  Jouw haar bij de hot oil treatment is zo mooi shiny. Echt prachtig gewoon.

 15. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een fijn artikel! Ik heb super dik krullend haar en dat heeft ook wel eens last van pluis. Bedankt voor de tips!

 16. danique
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Ik heb vroeger heel lang haar gehad maar vol met pluis vooral in de nazomer tijd! Ik had zin in een andere coupe en heb alles eraf geknipt tot op mijn schouders! Het was niet allemaal voor niets ik heb het gedoneert aan kika ( maar dat ter zijde ). Na de knip beurt kreeg ik ineens een bos vol haar met slagen geen pluis te bekennen.

 17. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een fijn artikel. Ik heb zo vaak last van pluizig haar, echt niet leuk 🙁 Ik maak mij vooral nog schuldig aan het föhnen, want mijn haar droogt zo langzaam. In de toekomst toch maar wat minder proberen te doen. Tnx voor de tips in ieder geval 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *