Yummy healthy snack tip!

Tja, daar zit je dan. Naast je zusjes op de bank, serie kijkend en gezellig met zijn allen aan een kop groene thee. Alleen duwen zij met een dikke glimlach chips en koekjes naar binnen, iets wat ik HEEL graag zou willen, maar wat niet ‘mag’ vanwege mijn detox-dieet. Gelukkig heb ik een goed alternatief gevonden voor bij de thee, maar daarover later meer.


Ik ben nu ruim een week aan het detoxen zoals dat heet. In totaal ga ik dit een maand doen. Detoxen, of ontslakken, houdt in dat je een maand lang geen eten en drinken tot je neemt met: toegevoegde suikers, toegevoegde smaak-, geur- en kleurstoffen, zout, tarwe, zuivel en dierlijke vetten (geen vlees, vis, eieren). De enige uitzondering is geitenmelk(producten).

Jeetje Sereen, wat mag je dan wél?

Het is best te doen hoor, maar bij de supermarkt kan ik eigenlijk alleen groente en fruit halen, de rest haal ik bij de biowinkel. En ik mag geitenmelk, geitenyoghurt, geitenkaas. Meestal eet ik zilvervliesrijst of een andere volkorenrijstsoort en gestoomde of gegrilde groenten. Zout mag wel, maar dan zeezout of himalayazout en met mate. Er is ook pasta op basis van rijst en bij de biowinkel zijn kant en klare sausjes te vinden zonder toevoegingen, voor eroverheen. Aardappelen mogen, maar dan in de schil. Tussendoor voornamelijk fruit.

Dit alles en nog veel meer staat in detail beschreven in het boek ‘In 28 dagen van gifbelt naar tempel‘ van Jacqueline van Lieshout.


Goed, we gaan het over mijn snacktip hebben! Het is zo simpel, maar oh zo lekker én geheel detox-verantwoord. Wat je nodig hebt is het volgende:

 • Rijstewafels
 • Banaan
 • Amandelboter of pindakaas (het liefst biologisch en zonder toevoegingen)
 • kaneel en/of honing (optioneel)

Snijd als eerste de banaan in dunne plakjes (of dik, wat je lekker vindt).


Besmeer een rijstewafel met pindakaas/amandelboter. Amandelboter is trouwens te koop in de biowinkel en een prima alternatief voor mensen met een pinda-allergie. Het is wat dunner en smaakt bijna hetzelfde. Ik had het zoeter verwacht, dus dat was even een tegenvaller, haha! Er is ook ‘raw’ amandelboter, die is bruin en wat dikker.


Beleg de besmeerde rijstewafel met plakjes banaan.


En gooi er voor de smaaksensatie nog een snufje kaneel overheen. Of, als je van zoet houdt zoals ik, een klein beetje biologische honing. Of allebei.


Lekker als ontbijt, lekker als tussendoortje en lekker als toetje/voor bij de thee.


Ook lekker als je niet aan het detoxen bent!

Verder heb ik nog iets goeds bedacht als snack aan de hand van een plaatje wat ik vond op Pinterest. Maar ik moet het nog uitproberen. Omdat ik wel geitenmelkproducten mag, leek het me een lekker idee om ijslollyhouders te vullen met geitenyoghurt (gezoet met honing) en plakjes fruit. Het resultaat is dan zoiets als dit:


Ik houd jullie op de hoogte! En als het té lekker is om niet te delen, dan zien jullie vanzelf een blogpost online verschijnen.

Verder snack ik: gedroogd fruit, vers fruit, nootjes, Parijse worteltjes, radijsjes, andere snackgroenten van de AH. Wat ook erg lekker is: tomaatjes, basilicum, feta, balsamicoazijn, snufje peper. Als frisse salade voor tussendoor!

Ik ben nog te kort bezig met detoxen om een verschil te merken, maar ik zal zeker aan het einde van de rit een update doen om jullie te laten weten of dit dieet me energieker heeft gemaakt. Ik volg dit dieet verder niet om af te vallen, en ik ben dan aan gewicht ook niets kwijtgeraakt. Het heeft me wel heel bewust gemaakt van alles wat we normaal gesproken zonder na te denken maar naar binnen proppen. Overal zit suiker in en zelfs ‘gezonde’ voedingsmiddelen barsten van de E-nummers. Nu wil ik niet zeggen dat dit per definitie slecht is, maar toch voel ik me er lekkerder bij door gewoon gezonde, pure ingredienten te eten.

En natuurlijk snak ik naar een broodje rosbief, een euroknaller van de McDonalds en een blikje Dr. Pepper! De gedachte dat dit tijdelijk is maakt het detoxen enigszins draagbaar en ik voel me er verder goed bij. Nog 3 weekjes te gaan…

Wat zijn jullie healthy (detox verantwoorde) snack tips? Please share! 🙂

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

138 Reacties

 1. rebecca
  27 mei 2014 / dinsdag, 27 mei 2014

  Ik probeer zelf ook zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten maar geen dierlijke producten lijkt me moeilijk. Ik eet zelf veel salades van avocado’ tomaat komkommer en linzen, worteltjes met humus, aubergine gegrild met olijfolie en geitenkaas, zoete aardappel! en worteltjes van onder de grill lekker zoet 🙂

 2. Emily-Jane Verkaik
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Dat is toch een calorie rijke snack?! Banaan zit al best veel in, en pindakaas! pfoe, daar begin ik niet over, haha. Lekker lijkt het me wel!

 3. 4 juni 2012 / maandag, 4 juni 2012

  Lijkt me heerlijk! Ga het zeker proberen!

 4. Anne
  14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Hoi! Ik had een vraag; ik zie vaak op blogs artikeltjes over gezond eten met heel veel fruit, maar ik ben allergisch voor fruit! Heb je misschien ook tips om gezond te eten maar zonder fruit (en rauwe wortel, komkommer of tomaat)?
  Liefs,

 5. Femke
  7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

  Ik weet niet wat je allemaal niet mag met dit dieet, maar ik weet wel dat er in vers gesneden rosbief van de vleeswaren afdeling GEEn E-nummers in zitten. Dus als het alleen om die E-nummers gaat, kun je prima rosbief ergens bij eten!

  Ik weet dus niet of het uitgesloten is dat je geen vlees oid mag eten.

 6. elien
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  oh dear, ik zou het nooit volhouden denk ik:). Ik vraag me ook af wat mensen doen na detoxen…zouden ze dan terug volop op de hamburgers enzovoort vliegen, of eerder echt letten op hun voeding. Misschien wel, omdat ze dan weten wat er allemaal in zit…Misschien moet ik dat boek maar eens kopen;)

 7. Wendy
  30 april 2012 / maandag, 30 april 2012

  Wat grappig zeg, waar de amandelboter word geproduceerd, komt uit het bedrijf waar mijn vader werkt. Ze hebben zulke goeie biologische producten die bovendien ook nog eens heerlijk smaken. Me pa neemt regelmatig potten mee naar huis.

 8. 30 april 2012 / maandag, 30 april 2012

  Ik probeer al zoveel mogelijk zo te eten, en merk als ik er even het schijt aan heb en wel alles eet wat ik normaal niet zou eten ik er last van krijg. Ik maak vooral veel smoothies van vers biologisch fruit, eet veel lijnzaad (en de olie) en ben zelfs op zoek naar brood op basis van quinoa of boekweit voor in de broodbakmachine, want de broden in de winkel zijn sowieso op basis van tarwe (niet glutenvrij laten we maar zeggen) en er zit overal troep in om het vers te houden, dus liever bak ik het dan zelf.
  Ik zou af en toe wel eens een Whole Foods Market naast de deur willen hebben, dat lijkt me zo ideaal! Die amandelboter ken ik nog niet trouwens, ik heb wel de tahin en zonnebloempasta, allebei erg lekker en gezond ook. 😀

 9. Jade
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Mijn gezonde snack wat ook nog lekker is: Edamame, groene boontjes ook zonder zout is het lekker.
  Verder vind ik worteltjes met radijsjes en komkommer een heerlijke combinatie.

 10. 28 april 2012 / zaterdag, 28 april 2012

  Ziet er lekker uit! Succes met je dieet! (:

 11. yalda
  27 april 2012 / vrijdag, 27 april 2012

  Net eentje gemaakt om te testen. Inmiddels al de 2de op en ik ga nu naar de keuken om de 3de klaar te maken. Lekker!

 12. suri
  26 april 2012 / donderdag, 26 april 2012

  pff dat detoxen kan ik maar beter niet gaan doen.. de kilo’s vliegen er dan waarschijnlijk af en dat kan ik echt niet hebben:(

 13. 26 april 2012 / donderdag, 26 april 2012

  Ik eet vaak yoghurt met stukjes appel, rozijntjes en kaneel. Of tellen rozijnen als ‘bewerkt’ omdat het gedroogde druiven zijn?

 14. DalaLuz
  26 april 2012 / donderdag, 26 april 2012

  Ik eet zelf als gezonde snack altijd graag een in partjes gesneden appel met kaneel, lekker!

 15. 25 april 2012 / woensdag, 25 april 2012

  Ik zit al sinds mijn 18e eigenlijk aan een detoxdieet, behalve dat ik eens in de zoveel tijd wel wat kip of vis (altijd biologisch en niet gekweekt) neem, voor de nodige energie 😉 (en omdat het gewoon lekker is natuurlijk 😛 ) Herken wel jouw punt dat het moeilijk is bepaalde dingen te krijgen, zo heb ik dus geen eko winkel in de buurt dus ik sla altijd een hoop in.
  Ik vond rijstwafels met banaan vroeger ook echt heerlijk, helemaal vergeten! Thanks for the tip 😛
  Verder kan je natuurlijk allerlei groentes nemen waar je fingerfood van maakt met een sausje dat je mag 🙂
  En onbewerkte (pistache) noten mag je wel dan neem ik aan?
  Verder kun je warme geitenkaasjes maken met honing.
  Zelf maak ik ook vaak een salade met gebrande nootjes (even bakken in een pan), geitenkaasbolletjes en rozijnen of cranberry’s. De geitenkaasballetjes rol je door de gebrande nootjes 🙂 en gooi je samen met de rozijnen en/of cranberry’s door bijvoorbeeld veldsla, nom nom nom! 🙂

 16. Lauwchen
  25 april 2012 / woensdag, 25 april 2012

  Oh dit eet ik regelmatig! Om het wat gezonder te maken vervang ik de pindakaas/amandelpasta door cottage cheese (ookwel bekend als hüttenkaas). So yummy!

  • Serena
   Auteur
   25 april 2012 / woensdag, 25 april 2012

   is dat van koeienmelk gemaakt eigenlijk?

   • studentje
    26 april 2012 / donderdag, 26 april 2012

    ja, volgens mij wel

 17. 25 april 2012 / woensdag, 25 april 2012

  Als je rijstwafels mag, mag je vast ook popcorn! Dat is ook lekker snacken. Moet je alleen misschien een soort zien te vinden zonder toegevoegd zout? Verder zou ik het niet weten, ik ga ook voor noten en gedroogd fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *