Wat is je afkomst?

Bij het artikel gisteren over de Toko ontdekte ik dat ik aardig wat indo bezoekers heb! Leuk! Soms zie ik ik ook hele exotische namen voorbij komen of namen die al direct aangeven waar iemands roots liggen. Het leek me daarom leuk om een post te wijden aan afkomst. Om het maar even makkelijk te houden (en om mezelf maar even in een hokje te duwen), ik ben Indisch. Waar liggen jouw roots?

Nu moeten jullie weten dat het met Indische lui een beetje anders in elkaar steekt. Vroeger was Indonesië van Nederland en toentertijd woonden er o.a. Chinezen, Indonesiers en Indische Nederlanders.  Als je Indonesisch bent dan ben je, zegmaar, een rasechte Indonesier (vaak ook met een Indonesische achternaam) zoals wij hier in Nederland de rasechte oerhollanders hebben met uberhollandse achternamen. 
Indische Nederlanders zijn Indonesiers met Westerse (Nederlandse) roots. Back in the day gingen Indische Nederlanders naar Nederlandse scholen en spraken ze onderling gewoon Nederlands met elkaar. Niet alleen aan het uiterlijk, maar ook aan de achternamen zijn ze te herkennen, die zijn doorgaans Europees of gewoon lekker Hollands. Indische Nederlanders worden kortweg Indisch of zelfs Indo genoemd. Door het gemengde bloed is hun huid lichter, hebben ze soms lichte ogen en wat scherpere Westerse trekjes. Omdat iedere indo weer gemengd is met wat anders lopen de uiterlijkheden sterk uiteen, maar toch blijven Indische lui makkelijk te herkennen aan de vorm en stand van de ogen en aan de typisch (hoge)  jukbeenderen (en de voorliefde voor indo-food natuurlijk).
Indisch moet dus niet verward worden met Indiaas (mensen uit India) of Indiaans (de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen), een fout die vaak gemaakt wordt. Indonesisch, Indisch, Indiaas en Indiaans zijn dus 4 verschillende soorten mensen.
Indische mensen zijn van oorsprong dus een behoorlijk mengelmoesjes volk. Het Indisch-zijn wordt doorgegeven van ouders op kind. Mijn moeder is Indisch, dus ik ben dat ook, ondanks dat het bloed vermengd is met het Hollandse bloed van mijn vader. Ik ben niet half-Indisch, ik ben gewoon Indisch. Als ik kinderen krijg van een Hollandse man dan zijn mijn kinderen ook Indisch en niet kwart-Indisch. Omdat Indische mensen altijd al vermengd zijn geweest is het niet eens na te gaan hoeveelste deel Indisch we zijn. Je bent Indisch, of je bent het niet, het is ook maar net hoe je bent opgevoed en hoe je je voelt. Voor het gemak zeg ik soms dat ik half-indo ben, maar in feite is deze term niet correct. 

Op de slee mijn moeder en opa op de achtergrond

Mijn oma met mijn tantes en moeder (rechts)

Mijn oma heeft haar roots in Engeland (haar achternaam is dan ook Olive) en mijn opa heeft zijn roots in Denemarken (zijn achternaam is Janssen, waarbij het rondje op de a in de loop der tijd is weggevallen). Daarbij zit er ook behoorlijk wat Chinees bloed in onze familie. Trouwens, de achternaam Verbon schijnt een typische Utrechtse achternaam te zijn. Mijn vader stamt volgens mij dan ook af van een tak rasechte Hollanders/Utrechters.Mijn moeder lijkt op Charles Chapple II (vind ik)
Ik hoop dat jullie het verschil snappen tussen Indonesisch en Indisch en dat jullie begrijpen dat de term half-Indisch of kwart-Indisch in feite niet bestaat. Het is lastig om uit te leggen en volgens mij best moeilijk om te begrijpen, als je zelf niet Indisch bent.
Ik ben benieuwd naar jullie roots! Welke soorten bloed stroomt er door jullie aderen? 
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

54 Reacties

 1. marjo jehae
  29 januari 2024 / maandag, 29 januari 2024

  Ik ben Nederlandse met Duitse en Waalse roots. Mijn oma van vaders kant was half Duits en mijn opa van vaders kant ongeveer 5e generatie Waals uit Luik. Er bestaat daar ook een kasteel met onze achternaam. De familie van mijn opa van moeders kant stamt af van Duitse boeren uit het Eiffel gebied. Hiermee kan ik ook mijn meertaligheid goed verklaren en er zit ook iets van een mix van het alpine ras in mij, met West-Europees. Ik heb een rond gezicht , een gezet postuur en korte armen. Maar wel met de West-Europese lichte huidskleur, en lichte, grijsgroene ogen. Vaak word ik aangezien voor Duitse, Hongaarse of zelfs Engelse of Slavische.

 2. Mimi
  7 april 2022 / donderdag, 7 april 2022

  Persoonlijk vind ik dat het een gevoel is of je Indisch/ Indo bent of niet. Ik voel mij nergens zo thuis als bij een Indische familie. Daarnaast kan je mij wakker maken voor Indisch eten en draag ik erg graag Indische kleren. Dat laatste heb ik van mijn moeder.
  Van het dragen van Indische kleren word ik super gelukkig!! Je moet dan hierbij denken aan Bohemian/ Boho stijl en niet de hele nette stijl die voor bruiloften gebruikt wordt.

  Ik heb enkel geen typisch Indo uiterlijk ondanks dat ik het wel ben. Waarschijnlijk 1/4 of nog minder. Mijn opa zag je het duidelijk, de generatie voor mijn opa ook. Bij mijn moeder zag je het vooral in haar jonge jaren. Zelf heb ik donkerblond/ lichtbruin haar en grijsblauwe ogen met een zichtbare cirkel errond. Er woont van mijn familie meer in Indonesië dan in Nederland. Een heel klein deel woont ook in Italië& Zuid-Afrika. Het “geluk” wat zowel mijn moeder als ik hebben is dat we snel bruin worden. Dit vind ik vrij speciaal met mijn lichte huidskleur.

 3. Anoniem
  6 april 2022 / woensdag, 6 april 2022

  Ik ben waarschijnlijk Indo maar geen eerste generatie. Mijn opa was het en de familie voor mijn opa ook. Ik zie er ook niet uit als een doorsnee Indo al kan je het wel zien als je beter kijkt. Ik ben geboren met zwart kroeshaar net als mijn vader en opa. Echter viel dit allemaal uit toen ik enkele maanden oud was en werd dit donkerblond/ lichtbruin. Ik heb dus lichtbruin/ donkerblond haar, grijsblauwe ogen en een vrij lichte huidskleur. Bij mijn vader& opa is dat zwarte haar wel altijd gebleven. Men denkt al snel dat ik doorsnee Hollander ben. Toch komt mijn achternaam veel meer voor in Indonesië (voormalig Nederlands- Indië) dan in Holland.

 4. Terry
  20 december 2021 / maandag, 20 december 2021

  Voor zover ik weet ben ik volledig Nederlands. Alleen krijgen mijn moeder, broertje en ik ons hele leven al de vraag of wij Indo zijn. Helaas zullen we hier nooit achter komen. Omdat mijn moeder groot gebracht is door haar grootouders. En haar biologische moeder, het geheim mee genomen heeft in haar graf.

  Mijn beste maat vriend (soort broer voor mij) is indo en heb ik nog niet zo lang geleden een indo schoonfamilie gehad. En nergens voel ik mij zo thuis als bij die 2 families. Als of je onderbewuste gevoel misschien wel het zelfde is

  • Anoniem
   6 april 2022 / woensdag, 6 april 2022

   Dit herken ik zo!! Nergens voel ik mij meer thuis dan bij een Indo familie. Een van mijn grote inspiratiebronnen is ook Indo. Klinkt misschien raar maar ze voelt als een tweede moeder voor mij.

 5. 4 juni 2018 / maandag, 4 juni 2018

  Ik ben joods en mijn oma is geboren in Indonesië, ik ben ook Indisch! Mijn opa is Spaans dus ben een echte mengelmoes en heb van mijn moeder lichte ogen.

 6. 12 februari 2018 / maandag, 12 februari 2018

  indisch is gewooon afstammeling van een kolonist die land die naam is verzonne door nederland zelf dus iedereen die eraan meedoet vereerd gewoon het kolonisme in indonesia jammer dat ze hier nog steeds knechtjes zijn van de hollanders net als rutte

 7. Arthur Olive
  12 januari 2018 / vrijdag, 12 januari 2018

  Lezers gebruiken zulke woorden als volbloed of halfbloed.
  Dit zijn uitdrukkingen die men voor de veeteelt gebruikt en werden vroeger en ook nu in mindere maate denigreerend gebruikt voor mensen.
  Bekijk de video van Cher over dit onderwerp.

  Half Breed, how I learned to hate the word.
  Both sides were against me since the day I was born.
  https://www.youtube.com/watch?v=Z6E98ZRaU1s

 8. Arthur Olive
  11 januari 2018 / donderdag, 11 januari 2018

  Charles Chapple Olive (Chapple was de achternaam van zijn moeder Sarah) was eigenaar van o.a. een suiker fabriek op Java. Fabriek Wanasepie in Krawang.
  De Olive’s waren een rijke familie maar met het einde van het Cultuur Stelsel kwam ook het einde van hun rijkdom.
  Een voorbeeld van een oude suiker fabriek met hun eigen treinen is hier te zien.
  https://www.youtube.com/watch?v=VZpsPbGSJxA

 9. Arthur Olive
  11 januari 2018 / donderdag, 11 januari 2018

  Charles II Olive die volgens jouw op je moeder lijkt heeft zamen met zijn oudere broer, Thomas (mijn overgrootvader) in Penryn, Engeland op een kostschool gezeten. Mijn vrouw en ik hebben die school nog gezien op onze vele speurtochten naar mijn roots.
  Sarah, de zuster van Charles II en Thomas ging ook naar die school maar woonde met haar grootmoeder, ook een Sarah.
  De grootvader van Charles I Olive was ook een Thomas Olive en een bekwame klokkenmaker.
  Een voorbeeld van zijn klok is te zien op deze site.
  http://www.british-antiqueclocks.com/stock/thomas-olive-penryn/

 10. Een indo
  25 november 2017 / zaterdag, 25 november 2017

  Doordat helaas in de geschiedenisboeken en schoollesen van voor jaren 90 bar weinig beschreven was wat indo’zijn.

  En waarom wij hier zijn komen wonen.

  Zelfs werd er ook geen aandacht geschonken aan de indische nederlanders ,vaak deze ongestoord hun weg in nederland vonden.

  De indische nederlanders ofwel Indo’s die daar geboren zijn in voormalig nederlands indie en daar de nakomelingen van zijn indo’s.

  Ofwel indische nederlanders.
  Hebben altijd 1 paspoort gehad het nederlandse ..

  En onze ouders zijn beslist niet verhuisd,maar uit voormalig nederlands indie niet meer welkom ofwel eruit getrapt zeg maar daar ze nederlanders waren.
  Alles hebben ze moeten afstaan aan indonesiers die tegen hen keerden.
  Honderd duizenden nederlanders zijn omgekomen of vermoord in voormalig nederlands indie.

  Ook hebben ze vaak in de interneringskampen gezeten tijdens 2e wereldoorlog.
  Ook vaak als Knil soldaten vele vaders ,opa’s in Birma spoorwegenen ook nog japanse mijnen kampen dwangarbeid moesten verrichten of daar zijn omgekomen.

  Mijn beide voorvaders geboren in friesland zowel moeders en vaders kant stammen van 100 % friezen .
  Begin jaren 18e eeuw de friese mannen en hun vrouwen die mengelmoes van nederlands (fries) en indisch bloed of wel de indo’s .

  Indo’s zijn geheel nederlands sprekend en zijn zo nederlands opgevoed en sommigen HBS hebben genoten en sommigen opgeleid waren in nederland.

  En velen waren knil soldaten die voor de nederlandse vlag gevochten hebben en simmigen tot hun dood.

  Ook velen nederlandse ambtenaren waren en velen al auto’s of motoren reden in jaren 30 .
  Terwijl de meeste nederlanders in nederland soms niet eens een brommer hadden ik bedoel maar.

  Gewoon in stenen huizen woonden met veranda’s en een goed of beter leven hadden genoten tot de 2e wereld oorlog daar uitbrak.

  Dus niet in een hutje woonden dat men toen dachten mijn familie in nederland aankwamen met de boot.

  Ja en toen in de oude gevangen kampen waar toen de joodse mensen gevangen zaten tijdens de 2e wereld oorlog de kenmerken in dat kamp nog te lezen waren in de houten barakken.

  Tenslotte:
  Een volbloed indonesier met indonesich paspoort die verhuisd is uit indonesie met een nederlandse volbloed vrouw en eventueel trouwd en die kinderen krijgen die kinderen zijn geen indische nederlanders of wel geen Indo maar wel halfbloed nederlands en indonesisch en het kind nederlands paspoort krijgt ze hier geboren zijn.
  Krijgen geen 2 nationaliteiten als sommige andere inwoners die hier gevestigd zijn uit andere geboorte landen.

  De verwarring is dat Indo gedacht is dat dit indonesiers zijn dit is een misvatting.
  Je kwetst sommige indische nederlanders vooral de ouderen.

  (republiek indonesie is na de 2e oorlog ontstaan trouwens)

  • jo
   12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

   Klopt allemaal helemaal, maar het stukje: “Tenslotte” is helemaal waar!
   Indië is iets heel anders dan Indonesia.

 11. Iris Verbon
  9 november 2017 / donderdag, 9 november 2017

  Ik vind dit leuk om te lezen want wij dragen de zelfde achternaammaar mijn ouders zijn allebei Nederlands!

 12. Jayden
  1 november 2017 / woensdag, 1 november 2017

  Ik ben 1/16 Indo dus mijn opa is 1/4 indo als je her zo leest is 1/16 super weinig maar als je kijkt hou dichtbij het volbloed is van mij en gewoon even denkt is 1/16 normaal

 13. SumaNayu
  16 augustus 2017 / woensdag, 16 augustus 2017

  wat een coole site. Zover ik het ooit heb gehoord, zijn er in NL nog honderdduizenden indische mensen. Je hoort en ziet ze nauwelijks, althans ze vallen niet op. Zit in het aard van het beestje zeg maar..
  Nu komt het..
  (moederskant)
  Mij opa kwam uit Java en kwam voort uit een Nederlandse man met een Inlandse vrouw. Mijn Opa is door onbekende redenen vanuit Java op de boot stapt naar Suriname. Mijn oma haar moeder kwam voort uit een kortstondige relatie van een man die Europees en Creools bloed had en een vrouw met Javaanse roots. Volgens mij zijn Caribische creolen per definitie gemengd. Deze 2 mensen kregen in Suriname een heleboel kinderen.

  (vaderskant)
  Zeer complexe mixen, Indiaans (oorspronkelijke bewoners Suriname), Nederlands, Duits, Joods, Libanees, Indisch, Portugees, Creools, Hindoestaans, Chinees, Japans.
  Ik ben hun enige kind. Mijn vader had wel heel veel broers en zussen, dus ik heb zeer veel neven en nichten die er allemaal verschillend (licht en donkere huidskleur) uitzien. Soms lichte ogen, soms donkere ogen. Soms een Aziatisch uiterlijk, soms zeer blank of zeer Creools uiterlijk en soms van alles wat.
  Men heeft mij nooit kunnen plaatsen, mbt afkomst.. In de VS (jaar Highschool gedaan) leek ik op een Latino, soms op een Hawaiiaan. In Nieuw Zeeland kon ik zo mee als mixed Maori. In Indonesie kon ik mee als gemengd met Indonesisch..
  Ik ben in Suriname geboren, maar kon me bij geen enkele groep identificeren, niet bij de Javanen, de Creolen, De Hindoestanen, de Chinezen, de Boeroe’s, etc..
  Bij de Nederlanders daarentegen veel meer en dan voornamelijk vroeger bij mijn Indische vrienden..
  Ik houd van Metal, Klassiek, Nederlands talig, Old school Hiphop, Reggae ( Dub, Lovers Rock, rocksteady, etc..), Latin music, Zuid Europese traditionele muziek, Bossanova, Jazz, Soul, Blues, Pop, 80s, 90s, UK garage en al zijn takken.. noem maar op..
  Ben getrouwd met een volbloed Nederlandse donkerblonde vrouw. Onze kinderen zijn blond met groen/blauwe ogen. De ene is iets licht getint, de ander nog blanker dan mijn vrouw. Maar qua uiterlijk (hun ‘koppies’) zien ze er wel degelijk exotisch/tropisch uit. En niemand die dit begrijpt. Nog dagelijks worden we nagekeken als we met zijn 4-en ergens lopen. Is dit nu in Amsterdam of in New York.. Kennelijk is dit wel vrij uniek. In mijn familie zijn er meerdere mensen getrouwd met Nederlandse vrouwen, om het zo maar te zeggen.. En vrijwel al deze kinderen zijn licht of licht getint met lichte ogen. Ik haat het om hokjes te plaatsen om mensen, mede omdat ik mijzelf nergens kan plaatsen, maar ik begrijp wel dat mensen dit doen. Mijn onbegrijpelijke muziek voorkeur voor velen, hebben er destijds voor gezorgd dat ik meer stil ben gaan staan voor mijn roots. Maar aangezien dit zo complex is prijs ik al dit moois. Mijn kinderen zien er Indisch uit.. Alle oude Indische mensen moeten mijn kinderen altijd even aanraken.. schattig…

 14. rosanda
  12 juli 2017 / woensdag, 12 juli 2017

  Hoiii wat een leuke blog, mijn vader is kroatisch (-voor 1995 was het yugoslavie) en mijn mama is een echte ras amsterdammer uit de jordaan .

  • Rosanda
   17 november 2018 / zaterdag, 17 november 2018

   Hey wat grappig. Ik heet ook rosanda en mijn vader komt ook uit kroatie en mijn moeder uit amsterdam

 15. Cind0
  26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

  Hartstikke Indo!! Ik zag het filmpje met het schuimmasker, net mijn oudste zus (donker) en ik (licht met groene ogen).
  Zo grappig om naast uiterlijk ook de trekjes te herkennen als manier van praten, bewegen, kijken, etc.
  Super leuk!

 16. 8 mei 2017 / maandag, 8 mei 2017

  Niet een blog waar ik zomaar op zal komen, ik ben als nieuwsgierig aagje wel altijd opzoek naar boeiende verhaaltjes . meestal van wetenschappelijke, cultuurlijke of dierkundige aard ..
  Maar Afkomst,genealogie etc interesseerd me zeker en bij t zoeken naar de afkomst van Ogene,kwam ik hier op jou blog dus ,Serena.

  Mijn moeder is de enige die ik ken en is een echter Indische Nederlanders,Indo dus met roots uit de NusaTenggara Regio ,t Zuidoosten dus , mijn vader is Frans Algerijns mr weinig van vernomen. Naast dat ik compleet door mijn Timorese oma ben opgevoed,voel ik me dus ook thuis bij Indo´s Molukkers en of andere tropische verassingen ,zoals de Caraibische .
  Wat dat betreft blijft dat altijd wel een aardige gesprekstof waar t altijd een verassing blijft hoe iemand is gebekt en of in t leven staat…

  Zelf heb ik ene lichte huid,donkere ogen en wel hoge jukbeenderen en een typische oogstand ,mensen kunnen t pas zien als we horen praten en of heel goed kijken haah. ik laat ze zich altijd kapot raden ,aahaa…

  Nou ik heb nog 1001 ideeen voor een nieuw topic hier mrr kijk eens eerst naar een van mijn blogs, als je wil dan weet je meteen waar ik me mee bezig houd en daarvoor zoek ik ook indo´s en molukkers meteen ,onder meer om er straks een Oost Indisch avontuur van te maken , ik praat over een avontuurlijke onderzoeks trektocht van weken tot maanden dwars door de Regenwouden en mangroven van Kalimantan,Timor-Wetar.en Lombok om te beginnen…

  http://www.slangennederland.blogspot.nl

  Wie durft ? …

 17. Angelique
  7 maart 2017 / dinsdag, 7 maart 2017

  Hartstikke indisch ?. Mijn moeder is geboren in Soerabaja en getrouwd met mijn Hollandse vader. Ben helaas wat licht uitgevallen en was graag iets getinter geweest. Maar mijn eetgenen zijn wel erg Indisch: je kunt me wakker maken voor al het indische eten wat je maar kunt bedenken ?

 18. Djela
  4 februari 2017 / zaterdag, 4 februari 2017

  In dat geval ben ik ook Indisch … ik zei altijd 1/8 maar goed….?Helaas ken ik mijn echt Indische familie niet… ze waren al gestorven voor ik geboren werd .. met mijn ouders gern contact meer!! Bij toeval hier gekomen door mijn groene ogen met bruine ster erin. Ik vroeg me af of dat typisch Indisch is…. ik ken nl nog iemand die ook Indisch (1/8 …. oh nee) is en die heeft bijna dezelfde oogkleur met typische ster

  • Barbara
   19 oktober 2017 / donderdag, 19 oktober 2017

   Grappig ik ben ook 1/8 Indisch en heb groene ogen met geel rondom de pupil. Ik dacht dat dat kwam omdat mijn moeder bruine en mijn vader blauwe ogen heeft maar kan dus ook een kenmerk van Indische afkomst zijn? Ik heb sproeten en rossig haar en ben niet opgevoed met Indonesisch eten maar heb het mezelf aangeleerd Indonesisch te koken omdat ik er zo gek op ben. Veel mensen komen speciaal langs voor mijn tempeh

  • Natasja
   19 november 2017 / zondag, 19 november 2017

   Wat grappig om te lezen. Het is denk ik toch een Indisch dingetje dan, die ogen. Zelf heb ik donkerblond haar en groene ogen met oranje/bruine cirkel om mijn pupillen. Vaak door mijn ogen kan je toch zien dat ik Indisch ben

   • Anoniem
    6 april 2022 / woensdag, 6 april 2022

    Prachtig vind ik dit!! Zelf heb ik een bruinachtige, groenachtige ring rond mijn grijsblauwe ogen. Hierdoor lijken mijn ogen op sommige foto’s eerder groen dan blauwgrijs. Dit schijnt niet vaak voor te komen.

 19. Laura
  31 december 2016 / zaterdag, 31 december 2016

  Ik weet niet echt wat ik ben mijn vader is 1/3 duits en de rest nederlands en aan mijn moeders kant word het ingewikkelder mijn opa is half egyptische en half armeens en mijn oma is 1/3 turks en 1/3 indisch en 1/3 spaans dus ik snap nou niet echt wat mn moeder is dus ik weet alleen dat ik half nederlands ben en voor de rest niet mensen vragen zich ook soms af wat ik ben. En dan zeg ik dat ik egyptisch armeens turks nederlands indisch en spaans
  ben en dan kijken ze me echt aan zovan “okejj?”

 20. Alberto
  14 januari 2016 / donderdag, 14 januari 2016

  Mijn moeder komt van de Canarische eilanden (Gran Canaria), en de eerste bewoners waren Guanchen (berbers), tot de Spanjaarden kwamen en ze zich vermengden. Dus waarschijnlijk ben ik Spaans en ergens een paar procent guanchen. Ver Cubaans en Venezolaans. Mijn vader is Nederlands (Fries). Meer van zijn Roots weet ik niet.

  • Alberto
   14 januari 2016 / donderdag, 14 januari 2016

   En trouwens ik lijk zelf en volgens andere mensen Chinees of Indisch. Wat ik zelf niet gek vind.

 21. Rosaria
  12 januari 2016 / dinsdag, 12 januari 2016

  Mijn vader is een antilliaanse duitse indiaan (dat komt omdat mijn opa van mij indiaans/antilliaans is en mijn oma duits/antilliaans) mijn moeder is een hindoestaans ( haar ouders zijn ook hindoestanen) dus nu kom ik.. Ik ben geboren in curacao (net als me pa) en ik weet dat die mix’en in mijn bloed zitten maar wat ben ik? Ben ik een mixed antilliaan? Want iedereen zegt tegen mij dat ik een hindoestaan bent? Ook omdat ik lijk op een hindoe.. Raar toch? Mijn pa zegt mij gewoon je bent een trotse antilliaan want je bent afkomstig van curacao! E ta bo eiland (het is je eiland)

 22. Jennii
  11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

  Antilliaans, Driekwart Nederlands& Driekwart Frans. Ergens ver Indiaans en Cubaans.
  vader is half Antilliaans kwart Nederlands, kwart frans.
  moeder Antilliaans.

 23. Val
  23 oktober 2015 / vrijdag, 23 oktober 2015

  Juist, goed geschreven! Heb helaas geen contact meer met mijn indo familie (vader’s kant), maar gelukkig ben ik opgegroeid tussen Molukkers dus ben nog niet helemaal een belanda.. behalve hoe ik uit zie! groene ogen, lichte huid.. toen oma me belanda noemde ben ik maar zonnebankje gaan pakken haha..
  Zou overigens wel willen dat mijn indo-side beter te zien was, ben er trots op!

 24. Kays
  4 augustus 2015 / dinsdag, 4 augustus 2015

  Oma was een afstammeling van de Belanda Hitam. De Afrikanen die tussen 1830-1870 naar Indonesië werden gebracht om te vechten in het KNIL. Dus hier een Indo met Europees -Indo en een beetje Afrikaans bloed.

 25. lona
  5 juli 2015 / zondag, 5 juli 2015

  Mijn vaders vader is Italiaans, Spaans en de moeder van mijn vader Fries.
  Mijn moeders roots komen uit Ecuador, Zuid Amerika.

 26. Raymond Prins- DeCormier
  31 mei 2015 / zondag, 31 mei 2015

  Beste Serena,
  Jouw bewering dat Indische Nederlanders Indonesiërs zijn met Westerse (Nederlandse) roots klopt van geen kanten. Ten eerste Indonesië bestond toen nog niet tijdens Nederlands-Indië. Indische Nederlanders zijn geen Indonesiërs, maar halfbloedjes hetzij van Europese roots en niet alleen van Nederlandse afkomst.
  Ik zelf heb Frans- en Schots bloed in mij, mijn grootmoeder van moeders kant was een Javaanse getrouwd met een Schot, dat maak van mij toch geen Indonesiër? LOL
  … Maar ik draag wel een kilt.

  Met vriendelijke groet,
  Raymond

 27. roos
  30 mei 2015 / zaterdag, 30 mei 2015

  Opa en oma komen trouwens uit Soerabaya en Jakarta.
  Mijn echte opa van paps kant was een militair uit Hongarije die tijdens de zwangerschap van mijn oma ervandoor is gegaan.
  Een andere Nederlandse man heeft mijn vader erkent als zoon. Maar ik kende weer een andere man als ‘opa’, met wie ik eigenlijk nooit echt een goede band mee heb gehad en hem vaker eng dan leuk vond, al had ik hier niet echt een reden voor.

  • Estrella Bor
   24 augustus 2015 / maandag, 24 augustus 2015

   Dat is bij mij ook zo’n beetje het geval. Mijn vader is geboren in Jakarta, van een (onbekende) ‘vader’, maar hij is erkend door een andere Nederlandse man, en heeft ook zijn achternaam gekregen (die mijn kinderen, ik en m’n broers ed dus ook dragen). Maar mijn opa was ook weer een andere man dan diegene die hem heeft erkend. Mijn oma, zijn moeder, is later ook wel in Nederland komen wonen. Zij stamt af van.. ergens een Chinese? kant en gewoon Indonesisch. En mijn ‘echte’ opa…. Absoluut geen idee dus. Mijn moeder is gewoon Belgisch, daar ook geboren. Dus dan ben ik.. Indo? Ik zeg ook gewoon vaak voor het gemak ‘half Belgisch, half Indo/Indonesisch’.

   • Estrella Bor
    24 augustus 2015 / maandag, 24 augustus 2015

    Maar ben wel geboren in Nederland! 🙂

 28. roos
  30 mei 2015 / zaterdag, 30 mei 2015

  Dan vraag ik me af hoe het bij mij zit.
  Mijn opa en oma (moeders kant) zijn geboren in Indonesië/Nederlands Indië en naar Nederland verhuisd toen der tijd.
  Mijn vader en zijn moeder, mijn oma dus. Zijn beide geboren in Duitsland. Zijn vader, mijn opa, hebben we nooit gezien of gekend… Wat ik weet is dat hij uit Hongerije komt/kwam. En ik heb slechts een kleine oude foto vergroot uit een oude groepsfoto.
  Mijn moeder is geboren in Nederland, net zoals ik en mijn zusje.
  Rara wat ben ik haha

 29. Rody
  19 maart 2015 / donderdag, 19 maart 2015

  Me opa is egyptisch , maar me oma is nederlands , wat ben ik nou ?

  • Serena
   Auteur
   19 maart 2015 / donderdag, 19 maart 2015

   En je ouders?

 30. antoine Wijgers
  2 september 2014 / dinsdag, 2 september 2014

  Zo ‘enorm’, leuk om dit te lezen ! Mijn *echte* vader is een Indonesische man van geboorte, maar heeft bij zijn aankomst in Nederland zijn achternaam, gemakshalve laten veranderen in de plaatsnaam van het kampement waar hij aangekomen was.
  Kortom : mijn vader heette van de een op de andere dag “rooms-Katholiek” – Paulus met zijn achternaam. 🙂 Vincent paulus. je moet het maar bedenken !..
  Mijn vader is tussen 1942/1945 geboren in destijds Neerlands Indo-China ( Java ) en is met een hele lading ( vrij respectloos, maar dat ging toen zo ! ), indo’s mee naar Nederland gekomen, net na eerste jaren van de 2de wereldoorlog.
  Zij werden toen o.a. nog opgevangen door de Duitse nonnen ( zuster van de liefde of ook wel de krengen van barmhartigheid ) in het klooster van S’-hertogenbosch en Uden in wat ze toen nog het ‘meisjeshuis’ noemden.
  Heel veel Indische meisjes kwamen daar aan incl. sommige van hun broers ( als ze geluk hadden ! ).
  mijn vader was destijds één van die gelukkigen en kwam zo in Nederland terecht en leerde in 1965 mijn moeder kennen.
  Weliswaar een kortstondige ontmoeting, maar net genoeg om mij te verwekken 🙂
  Helaas heb ik mijn *echte* Indonesische vader nooit mogen leren kennen, omdat een Nederlandse man bereid was om in 1971 voor mij te ‘tekenen’ als zijnde mijn vader… Mijn echte vader werd de deur gewezen… Maar desondanks de genetische tekenen zijn en blijven aanwezig en naast dat iedere Indo meteen ziet dat ik Indonesisch bloed heb, verafschuw ik zelfs nu op 48 jarige leeftijd nog steeds ; boerenkool met worst – tegenover een heerlijke pan geurige Nasi rames met Saté ajam en seroendeng – en moet mijn Nederlandse vrouw anno 2014, minstens één keer in de 2 weken met mij uit gaan eten bij een plaatselijk chinees/indonesische restaurant om te voorkomen dat ik volledig gedeprimeerd raak van volledig kleur, geur en smaakloos Nederlands eten.. 🙂
  Ik heb mijn *echte* vader slechts versluierd onder geheimen en stilzwijgen * mogen leren kennen, maar neem van mij aan…. Indo bloed ‘blijft’… 🙂 XXX

 31. Benjamin
  19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Beste TS het klopt niet wat je zegt…

  Indisch zijn mensen die uit India komen of andere landen die grenzen aan de Indische oceaan, door verwatering zijn indonesische mensen hier bij betrokken, waarom denk je dat India Brittish india heette.

  • Serena
   Auteur
   19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

   Mensen uit India zijn Indiaas.

   Als je Indisch bent dan heb je Indonesische roots van Westerse komaf.

 32. Paula de Groot
  23 juli 2014 / woensdag, 23 juli 2014

  Mijn over-overgrootvader-moeder zijn van Breda naar Indonesie gegaan. Daar kregen ze een zoon. Die kreeg op zijn beurt een zoon van een Inlandse vrouw. Die kreeg op zijn beurt weer bij 4 vrouwen ontelbare kinderen. Ik weet niet precies hoeveel. Van 1 van die vrouwen was de moeder van mijn moeder. Hij heeft ze allemaal erkend. Mijn vader was een K.N.I.L.-militair. Zelf ben ik geboren in Indonesie (Soerabaya).

 33. Monique
  13 juni 2014 / vrijdag, 13 juni 2014

  Indo, vader en moeder zijn Indisch en geboren en getogen in Ned Indie. Ben licht getint, donker haar en groen/blauwe ogen. De meesten zien mijn Indische afkomst niet en denken dat ik een Belanda, of Zuid Europees ben die vaak onder de zonnebank lig. Een enkeling, vooral ouderen zien mijn Indisch zijn direct. Ik voel me zelf een echte Indo en ben ik ook Indisch opgevoed. Uit nieuwsgierigheid naar mijn roots, heb ik een tijdje in Indonesie vertoefd om de taal te leren en contact gezocht met familie van mijn beide ouders.

 34. Mevrouw Martina
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Curacoanaar, Tja wat is de afkomst van Curacoa zelf? Dat weet bijna niemand!
  Ik kom uit Curacoa, alsnog zeg ik wel dat ik Antilliaans ben, alleen Antilliaans betekend niks. Want Antilliaans is een mix van vele rassen, Afrikaans, Portugees, Indiaans, Spaans, Chinees en enz. dat hoor je ook in onze taal. Mijn moederskant heeft Antilliaans en Indiaans achtergrond + mini nederlands( van de slaventijd)
  Van mijn vaders kant: Mijn grootmoeder is Nederlands, mijn grootvader is Antilliaans.
  Mijn oma is half Antilliaans half Nederlands,
  Me vader is Antilliaans en kwart Nederlands?
  Ik? Geen idee, ik zeg gewoon Antilliaans.
  Want als ik dat zou berekenen, dat betekend dan dat ik 3/4 Nederlands ben.(Stelt niks voor haha)
  Antilliaans, Indiaans en wat Ned’s bloed. 😉
  Mijn oma vertelde dat een van onze voorouders, een Afrikaanse vrouwenslaaf was die kinderen had met een Nederlandse Baas die baas was van de slaven.
  Dat gebeurde wel vaker, dat slaven met bazen gingen of verkracht werden en daarna halfbloedjes kregen.
  Je ziet het, ik kan nooit vertellen waar ik ECHT echt vandaan kom.
  Daarom zeg ik maar gewoon: Curacoanaar.
  Ik zou dat wel willen weten, alleen zoals je al merkt gaat dat moeilijk worden.
  Want ik kan nooit zeggen dat ik volbloed uit Afrika kom, of Indiaans ben. Want indianen zelf, kwamen uit verschillende landen.

 35. Mayra
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Mijn moeder is een hindoestaanse Surinaamse en mijn vader is een Curacaonaar, leuk artikel

 36. Mai
  8 februari 2014 / zaterdag, 8 februari 2014

  Hmm, dat betekend dat ik dus ook ”Indisch” ben, hoewel ik er niet echt Indisch uit zie. (Ik heb wel de donker haren, donkere ogen, hoge jukbeenderen van mijn oma gekregen en ik houu van indisch eten, maar als je me ziet zal je niet meteen denken dat ik misschien indische roots heb) Toch is het wel een leuk feitje, ik zeg meestal gewoon dat ik kwart-indisch ben 🙂

  Mijn naam is trouwens Vietnamees, maar dat komt omdat mijn ouders het gewoon een mooie naam vonden, ze hadden het een keer in een tv serie gehoord, haha.

  • Kim
   11 maart 2016 / vrijdag, 11 maart 2016

   Je hoeft er niet persee ‘indisch’ uit te zien om ook echt een indo te zijn. Mijn oma, afkomstig uit Lombok, had een lichtehuidskleur. Haar dochter(mijn moeder) heeft donkerblond haar en groen blauwe ogen!

 37. Sascha
  10 september 2013 / dinsdag, 10 september 2013

  Oekraïens, Russisch, Armeens

 38. Esmee
  16 mei 2013 / donderdag, 16 mei 2013

  Indonesisch en Antilliaans (Curaçao’s

 39. lori
  19 januari 2013 / zaterdag, 19 januari 2013

  koerdisch&armeens

 40. tasje
  29 oktober 2012 / maandag, 29 oktober 2012

  Ik ben Hindoestaans, en kom oorspronkelijk uit India. Indiërs zijn in de koloniale tijd door Nederlanders uit India gehaald (gedwongen) en naar Suriname gebracht. Dit geldt ook voor Creolen die uit Afrika naar Suriname zijn gebracht en Javanen die uit Java zijn gehaald. Zo is er een mengelmoes ontstaan in Suriname, ik hoor vaak dat mensen denken dat alleen creolen uit Suriname komen. Verder lijk ik niet Hindoestaans, ik hoor vaak dat ze denken dat ik Indo, brazialiaans of Marokaans ben haha. In Suriname spreken ze ook Nederlands.

 41. Sundea
  29 oktober 2012 / maandag, 29 oktober 2012

  Turks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *