Wat is het verschil tussen oogcrème en normale crème?

Oogcrème. Sommige mensen zweren erbij, maar zelf gebruik ik het niet. I know, shocking right? Dat een beautyblogger zoals ik, die toch al wel de leeftijd is gepasseerd dat ze zwaar aan anti-aging zou moeten doen, geen oogcrème gebruikt! Toch ben ik al een tijdje op zoek naar een geschikte oogcrème voor mezelf, omdat ik zoiets heb van ‘het hoort er bij’. Maar is dat wel zo? En is oogcrème niet gewoon veredelde dag- of nachtcrème in een kleiner potje dat voor de dubbele prijs wordt verkocht? Wat is het nut van oogcrème en nog belangrijker: wat is het verschil tussen oogcrème en normale crème?

Er kwamen allemaal vragen naar boven die ik gewoon moest beantwoorden, dus ik ging op onderzoek uit. Allereerst is de huid rondom je ogen anders dan de rest van je gezichtshuid. De huid rondom je ogen is namelijk veel dunner en daarom ook vaak gevoeliger. En omdat de huid daar dunner is, en we onze ogen gebruiken voor expressie, komen er veel sneller rimpeltjes en fijne lijntjes in vergelijken met de rest van onze huid. Daarbij zijn er geen talgkliertjes aanwezig onder onze ogen, waardoor de huid daar altijd iets droger is dan de rest van ons gezicht. Het is daarom helemaal niet zo gek dat er aparte crèmes bestaan voor dit gedeelte van ons gezicht.

Oogcrème is wat voller

De huid rondom de ogen is vaak wat droger, waardoor een oogcrème vaak wat voller van textuur is. Ze bevatten een hogere concentratie olie, waardoor ze veel romiger en vetter zijn dan een gemiddelde dagcrème. Zelfs als je een gemengd tot vette huid heb, is de kans groot dat de huid rondom je ogen juist wat droger is en dus ook meer voeding nodig heeft.

Oogcrème vermindert het aanzicht van lijntjes

Oogcrème bevat vaak ook ‘fillers’ waarmee de huid rondom de ogen als ware een beetje wordt opgevuld en gladgestreken. Dit vermindert het aanzicht van fijne lijntjes dus tijdelijk, want op het moment dat je de oogcrème verwijdert zijn ze er natuurlijk weer! Het effect is vergelijkbaar met het aanbrengen van een make-up primer die je huid tijdelijk gladder en egaler maakt zodat het een perfect canvas is voor de rest van je make-up. Daarnaast bevat oogcrème ook vaak lichtreflecterende deeltjes die het licht weerkaatsen waardoor je oogopslag een frissere uitstraling krijgt en donkere kringen minder opvallen.

Oogcrème is ontwikkeld voor de gevoelige huid

Omdat de huid rondom de ogen dunner en dus ook delicater is, is het ook sneller gevoelig voor hogere concentraties werkzame stoffen. Fabrikanten stoppen daarom juist een lagere concentratie werkzame stoffen in een oogcrème zodat de kans op een huidreactie kleiner is.

Ergens vind ik dit wel raar: een oogcrème is in verhouding duurder dan een normale crème (voor een klein potje oogcrème betaal je vaak net zo veel als een grotere pot dag- of nachtcrème), terwijl het dus juist minder geconcentreerd is. Huh?

Daarbij bevat een oogcrème ook gewoon parfum en parabenen en nog wel meer ingrediënten die als irriterend voor de gevoelige huid worden beschouwd. Hoe zit dat dan?

Oogcrème bevat specifieke werkzame ingrediënten

Als een oogcrème werkzame ingrediënten bevat (want niet alle oogcrèmes bevatten dit) dan zijn ze specifiek bedoeld om de huid rondom de ogen te targetten. Als je donkere kringen hebt kun je die op de langere termijn verminderen met lage concentraties niacinamide, vitamine B3, kojinezuur of vitamine C. Heb je fijne lijntjes dan zijn ingrediënten als collageen, peptides, vitamine C, retinol, ceramide en hyaluronzuur erg effectief.

En dan zijn er ook nog vochtafdrijvende ingrediënten die je ‘puffy eyes’ wat sneller verminderen, zoals caffeïne of groene thee extract. Vaak zijn dit soort oogcrèmes verpakt in een stick met een metalen bal, zodat je je ogen meteen een mini massage kunt geven en de puffyness nog sneller zal verdwijnen.

Conclusie

Dus, is oogcrème echt zo veel anders als een normale dag- of nachtcrème? Ik denk dat dit per product en per persoon verschilt. Als je een wat vollere oogcrème hebt die eigenlijk alleen hydrateert en verder geen actieve ingrediënten bevat, dan kun je in mijn ogen net zo goed een nachtcrème gebruiken als oogcrème. Of een wat vollere dagcrème met een gladmakend, verhelderend effect. Scheelt je bakken met geld.

Wil je fijne lijntjes aanpakken dan is een oogcrème met retinol erg effectief, alleen retinol geeft in te hoge concentraties best heftige reacties op de huid. In mijn ogen kun je dan beter een speciale oogcrème met retinol aanschaffen, omdat dit een lagere concentratie retinol bevat waar de huid rondom je ogen (als het goed is) beter op reageert. Aan de andere kant is retinol een ingrediënt wat je langzaam op kunt bouwen. Je zou natuurlijk eens je crème met retinol kunnen aanbrengen rondom je ogen, kijken wat er gebeurt. Het is niet zo dat je oog de volgende dag uit zijn kas ligt, het kan hoogstens voor wat roodheid, velletjes en irritatie zorgen. Misschien is de concentratie van je crème laag genoeg om ook rondom je ogen te gebruiken, en in dat geval hoef je er dus geen speciale oogcrème voor aan te schaffen.

En wil je je ogen in de ochtend graag de-puffen, dan is het natuurlijk wel handig als je een verfrissende oogcrème rechtstreeks vanuit de stick met een verkoelend metalen balletje kunt aanbrengen. Het grote voordeel van een oogcrème zit hem dan vooral in de verpakking. Alhoewel je ook navulbare parfumrollers zou kunnen aanschaffen en daar een verfrissende crème in zou kunnen doen.

Al met al denk ik dat het vooral persoonlijke voorkeur is of je wel of geen oogcrème gebruikt, maar het is zeker aan te raden om de drogere, tere huid rondom de ogen iets meer te verzorgen. En of je daar nu je gebruikelijke dag- of nachtcrème voor gebruikt, of een aparte oogcrème, als je het maar extra liefde geeft.

Ik zou zeggen, neem je oogcrème eens onder de loep. Wat belooft het? Zitten er actieve ingrediënten in? En is het echt zo veel anders dan een ‘normale’ crème? Zou een wat vollere crème niet gewoon hetzelfde effect hebben? Zoals ik al zei, dit verschilt echt per product en per persoon. Maar het kan je echt veel centjes schelen als blijkt dat je geen aparte oogcrème hoeft aan te schaffen, dus het is zeker de moeite waard om even op onderzoek uit te gaan.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie denken over oogcrèmes. Vinden jullie het oplichterij, of merk je daadwerkelijk verschil? Of heb je na het lezen van dit stuk zoiets van ‘hmm, heb ik wel echt een aparte oogcrème nodig?’. En welke oogcrème gebruik jij momenteel, en wat vind je er van? Deel het in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

58 Reacties

 1. 3 april 2016 / zondag, 3 april 2016

  Super handig artikel! Ik gebruik zelf al wel oogcreme van Clinique (ben 21 jaar) en ik vind het wel erg fijn om nu al te gebruiken!

 2. 3 april 2016 / zondag, 3 april 2016

  Wat een duidelijk artikel! Ik gebruik de niveau aftershave balm ook onder mijn ogen voordat ik make up opbreng. Ik heb het idee dat het wel goed helpt tegen puffyheid onder de ogen.
  Veder gebruik ik geen speciale oogcreme.

 3. 3 april 2016 / zondag, 3 april 2016

  Momenteel gebruik ik een oogcrème van Kruidvat, maar ik merk er helemaal niets van…Wat dat betreft vind ik dat er een duidelijk verschil zit tussen budgetmerken en wat duurdere merken. Zo heb ik een oogcrème van Weleda gehad en die vond ik heel fijn!

 4. 3 april 2016 / zondag, 3 april 2016

  Ik merk dat gewone crème niet voldoende voeding geeft aan mijn huid onder mijn ogen.

 5. Nadège
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik heb sinds een tijdje erge donkere cirkels onder mijn ogen, en heb echt het gevoel dat mijn oogcreme (die speciaal daarvoor bedoeld is) echt een verschil maakt. Soms denk ik dat ik het me misschien inbeeld, omdat ik best skeptisch kan zijn over dergelijke producten, maar als ik dan het resultaat zie, denk ik dat het wel degelijk effect heeft.

  • Sharon
   3 april 2016 / zondag, 3 april 2016

   Hoi, mag ik vragen welke creme dit is?

  • Jennifer
   3 april 2016 / zondag, 3 april 2016

   Ik ben ook erg benieuwd! Ik heb namelijk sinds kort ook donkere kringen onder mijn ogen.

 6. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Oogcreme is inderdaad puur marketing. Nochtans vind ik wel dat SPF voor het gezicht vaak te ”sterk” is voor de eye area – daarom gebruik ik een speciale oogcreme met SPF, die extra mild is.

 7. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik hiervoor de Forever Alluring Eyes, dit product is volledig op natuurlijke basis. Het is speciaal samengesteld om donkere kringen, fijne lijntjes en tekenen van vermoeidheid rondom de ogen te vervagen. Het steunweefsel van de oogcontact wordt gevoed en de soepelheid van de huid rond de ogen verbeterd. Ik ben normaal altijd heel erg gevoelig voor allerlei producten maar sinds dat ik deze crème gebruik heb ik nergens meer last van gehad.

 8. Mare
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Soms is oogcrème puur bedrog Dan bevat het precies dezelfde ingrediënten als de gezichtscrème.
  Ik zoek een oogcrème die niet mijn paars/blauwe kringen camoufleert maar voorkomt. Iemand tips voor een goede oogcrème met een lieve prijs?

 9. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik al een paar jaar oogcrème en vind het eigenlijk best fijn, mijn huid is gevoelig en droog, dus wat extra verzorging kan zeker geen kwaad. Ik merk echt wel verbetering!

 10. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Interessant artikel! Ik heb zelf verschillende oogcremes geprobeerd, maar ik merk eigenlijk nooit veel verschil. Wel heb ik een keer een tester van een oogcreme van Dior gekregen en die vond ik wel onwijs goed! Ik heb echt zitten balen toen ie op was haha. Maar hij was rond de 80 euro en dat vind ik toch wel erg veel voor een oogcreme.

 11. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik vind de avocado oogcreme van Kiehl’s op het moment heel fijn, maar ook het aloe oogserum van De Tuinen. Smeer ik niet dan krijg ik al snel milia en droogte lijntjes. En dan werkt een oogcreme het beste bij mij. Dag of nachtcreme werkt toch minder goed.

 12. Carina
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  In mijn ogen vind ik oogcreme overbodig. Daarnaast is de huid zelf niet perse dunner, er zit minder vetweefsel etc onder. Als je een goede neutrale creme hebt (met goede ingredienten, zonder parfum etc..) dan zou het afdoende moeten zijn.

 13. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik graag (goede, kwaliteitsvolle) oogcrème, want ik heb sindsdien geen eczeem meer gehad op mijn oogleden! Mijn favorieten zijn die uit het hogere segment, daar reageert m’n huid beter op en zie ik echt verschil. Ik krijg ze vaak van m’n werk, dus ik weet eigenlijk niet zo goed welke ik zelf zou aanschaffen. Op dit moment gebruik ik Chanel Lift & Hydrabeauty gel, beide speciaal voor de ogen. Vind ze beide zo fijn!

 14. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Heel fijn artikel! Ik gebruik zelf geen oogcrème, ik merk persoonlijk niet veel verschil met mijn gewone dagcrème, maar die is zelf ook heel zacht en mild.

 15. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik heb een klein potje oogcrème die ik eigenlijk zelden tot nooit gebruik omdat ik mijn gewone nachtcrème net zo fijn vind om te smeren. Ik probeer om zo min mogelijk te wrijven, maar de crème er met licht tokkelende bewegingen aan te brengen rond mijn ogen, werkt echt gewoon prima.
  xx

 16. Marlous
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Heel veel dagcremes houden vocht vast, dat is de reden dag ik die nooit onder mijn ogen smeer. Die dikke ogen na het wakker worden laat ik namelijk het liefst zo snel mogelijk verdwijnen! Wel smeer ik in de avond mijn hele gezicht in met nachtcreme. (Dus ook mijn ogen)

 17. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik vind het meer commercieel. Vroeger waren serums en oogcrèmes niet nodig. Nu moet alles ineens. Het lijkt wel alsof de beauty industrie geld wil verdienen. Ik merk bij mezelf des te meer make-up ik gebruik des te erger mijn huid het vind.
  Ik gebruik geen oogcrème wel heb ik een trucje door vaseline te mixen met foundation en dat aanbrengen op je oogleden.

 18. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik de laatste tijd oogcrème, maar eigenlijk vooral omdat ik het opgestuurd heb gekregen. Anders gebruik ik mijn gewone gezichtsverzorging en dat werkt ook prima.

 19. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Interessant artikel! Ik gebruik geen oogcrème, maar mijn normale crème onder mijn ogen. Gaat tot nu toe prima. Die lijntjes krijg ik toch wel haha.

 20. Heleen
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  ik heb zo’n verkoelende (groene verpakking) roller van Garnier! Werkt als een tierelier voor een verkoelend effect in de ochtend als je net uit bed komt en je naar je werk gaat 🙂

 21. maris
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Nou fijn een artikel naar waarheid! Mijn schoonheidsspecialoste zegt dit ook zo! Een goede dagcreme kan makkelijk onder je ogen… En ligt ook aan je leeftijd! Al die olie en serums, allemaal extra. Maar een goede reiniging en creme is meest belangrijkst. Ook wat je eet en drinkt!

 22. Daphne
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Toevallig was ik hier de laatste dagen mee bezig! Ben op zoek naar een goede oogcreme ..
  Leuk artikel!

 23. Elien
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Goed artikel weer. Geeft je toch weer iets om over na te denken! Zulke artikels lees ik graag hier 🙂

 24. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik momenteel wel oogcrème, maar alleen omdat ik hem opgestuurd heb gekregen. Ik smeer net zo vaak gezichtscrème of serum/olie bij mijn ogen en er is nooit iets geks gebeurd dus zou niet zo snel zelf een oogcrème kopen

 25. Fay
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik denk dat oogcreme duurder is dan een gewone pot creme, omdat de verpakking duurder is dan de creme zelf?

 26. Dominique
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Dit artikel komt eigenlijk als geroepen! Ik gebruik normaal eigenlijk geen oogcreme, maar ik begin me toch te storen aan de donkere kringen onder m’n ogen. Toen ik bij de charlotte tilbury counter was werd mij de magic eye cream aanbevolen, heb een sample meegekregen en ik gebruik het nu een paar dagen en ben echt positief verrast. Niet alleen pakt het de donkere kringen aan, het is ook een stuk minder ‘puffy’. Binnenkort toch maar aanschaffen..!

 27. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik nu een dag en een nachtcreme, waarbij de dagcreme mijn ogen een beetje irriteert; ze gaan er een beetje van tranen (en dat is niet heel fijn als je make-up wilt opbrengen natuurlijk)! Daarom heb ik een aparte oogcreme aangeschaft om daar in de ochtend de huid rond mijn ogen mee ge verzorgen. Ik heb het gevoel dat het inderdaad een “primend” effect heeft, maar hoewel ik het een fijn product vind denk ik dat ik het niet had gebruikt als ik een andere dagcreme had gehad!

 28. Fatema
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Hey Serena! Super interressant artikel! Vraagje: wat denk jij van amandelolie onder de ogen? Ik heb er superveel goeds over gehoord! Heb jij t ook geprobeerd, misschien ook andere oliën ofzo?

  Thanks!

 29. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik geen oogcreme, maar zou het misschien wel moeten doen met mijn lijntjes. Ik durf het haast niet te zeggen, maar mijn vriend smeert olijfolie onder zijn ogen. Denk jij dat dit helpt tegen rimpels Serena?

 30. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Fijn eerlijk artikel! Het is natuurlijk grote onzin om een product te gebruiken ‘omdat het hoort’, beter is het om te kijken naar jouw huid en je routine aan te passen aan je eigen behoeftes.

 31. Sietske
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik voor het slapen gaan een olie zelf gemengd van amandel olie, arganolie en castor olie ook om mijn wimpers er mee te verzorgen 😀 pure olie zonder rommel.

 32. Amelie
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  lees maar eens hierover op de blog van cosmetisch arts Jetske Ultee, allemaal verkooptrucs je hebt helemaal geen oogcreme nodig. Je dagcreme moet zo zacht zijn (lees: geen parfum en andere rotzooi erin) dat je die gewoon op je hele gezicht kan gebruiken.

 33. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Mijn huid rondom de ogen reageert helaas niet zo goed op oogcrème…dus ik sla dit gebied nu maar zoveel mogelijk over, ook met mijn dagcrème. 🙂

 34. Kimmetje
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik geloof niet in oogcreme. Ik gebruik mijn dagcreme ook voor mijn ogen. Maar nu moet ik zeggen dat ik ook op mijn 30e totaal geen last van lijntjes of wat dan ook heb. En ik vraag me af of een creme smeren het proces van lijntjes kan tegenhouden (misschien ook een leuk artikel?). Ik denk persoonlijk dat het een kwestie van genen en levensstijl is. Maar natuurlijk oogt alles beter als iets gehydrateerd is, zo ook met ogen. Vandaar gewoon mijn dagcreme.

 35. joseee
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  hoi
  die oogcreme van kRuiD vaT in bruin glas is een fijne !
  doeggg

 36. Michelle
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik gewoon het hydraterende serum van de aldi voor de huid rondom mijn ogen en gezicht! Kost maar €4,50 en ik merk geen verschil met de oogcreme en het serum van qiriness die beide €50 kosten.. Het is ook gewoon voor de gevoelige huid en mijn huid is extreem gevoelig en zelfs ik kan er tegen 🙂

 37. Mariëtte
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik houd het gewoon bij mijn blauwe blikje Nivea. En voor mijn leeftijd heb ik erg weinig lijntjes, dus daar heb ik ook niet echt iets voor nodig. Het is meer voor mijn droge huid zeker als ik mijn make-up verwijderd heb.

 38. Stephanie
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik gewoon mijn dagcrème op mijn ogen, werkt goed denk ik. Ik heb een tijdje oogcrème gebruikt maar merkte geen verschil. Ik ben 28 dus zou eigenlijk ook met anti aging moeten beginnen, maar ook daarbij heb ik het gevoel dat het oplichterij is. Rimpels of lijntjes krijgt de ene persoon sneller als de ander, volgens mij zit het gewoon in de genen. En natuurlijk ligt het er ook aan of je veel zonnebankt, geen spf gebruikt, veel rookt en drinkt enz. Ik heb een heel gevoelige huid dus ik ben al lang blij als ik dag- of nachtcrème heb gevonden waar mijn huid tegen kan, vandaar ook geen aparte oogcrème.

 39. Nicolette
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Sinds kort gebruik ik een sample van Mario Badescu (glycolic eyecream) en die is een stuk voller als mijn normale gezichtscreme. Werkt goed op de droogtelijntjes die met mijn 29 jaar nu echt wel te zien zijn.. (Ahhh)

 40. Bianca
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  In een oog crème zit vaak geen spf. En dat vind ik wel nodig. Ik gebruik mijn dagcrème met spf en retinol, ik ben namelijk 40 dus wel toe aan retionol, dus rond mijn ogen.

 41. julie
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik sinds een jaar een oogcreme van Cosmo Skin Solutions. Mij gaat het vooral om het idee dat ik zo minder snel oogrimpels zou krijgen. Geen idee of die creme nou iets doet hoor.

 42. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Super handig om te weten allemaal! Ik ben sinds kort begonnen met een oogcreme, hoop dat het de opvallendheid van de lijntjes onder m’n ogen vermindert.

 43. Marieke
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik oogcreme (gewoon van kruidvat huismerk) of helemaal niets rond mijn ogen. Gewone dag- of nachtcreme geeft bij mij meteen irritatie. Het zal per persoon verschillen, maar ik kan het geen oplichterij noemen…

 44. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Heel eerlijk? Ik gebruik geen oogcrème. Ik heb het jarenlang op en af gedaan maar eigenlijk merk ik gewoon geen verschil. Mijn huid is op zich al wat vetter van zichzelf dus echt droog rond mijn ogen, daar heb ik eigenlijk geen last van. Serena als jij een goede oogcreme gaat gebruiken die ook nog eens organic is dan schaf ik hem ook aan 🙂

 45. Marieke
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik op mijn gezicht een crème voor de vette huid, maar die is lang niet voedend genoeg voor mijn ogen. Bovendien heb ik daar dus geen talgregulatie en antibacteriële shizzle nodig. Bij Big Bazar vond ik een oogcrème van Therme. Zit in een mooi pompje, heeft wat vitamines en belooft me te helpen nu ik ouder word (24). Hij bevalt me erg goed! Dat komt vooral door het verschil met de rest van mijn huid.. Mijn ogen tranen ook veel in harde wind of zon. De huid daar kan wel wat extra’s gebruiken.

 46. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik vrijwel dagelijks oogcrème van Zarqa, super fijn vind ik dit!

 47. Cynthia
  2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik de oogcreme (gel) van Collistar. Ik ben er erg tevreden over want het verfrist de huid onder de ogen, laat fijne lijntjes verdwijnen en ook mijn donkere kringen verminderen er door. Ik ben 30 dus ik wil mijn huid goed verzorgen.

 48. 2 april 2016 / zaterdag, 2 april 2016

  Ik gebruik eigenlijk nooit oogcrème, maar als je een goede gezichtscrème gebruikt (zonder gekke overbodige ingrediënten) kun je die volgens mij ook gewoon als oogcrème gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *