Oogcrème. Sommige mensen zweren erbij, maar zelf gebruik ik het niet. I know, shocking right? Dat een beautyblogger zoals ik, die toch al wel de leeftijd is gepasseerd dat ze zwaar aan anti-aging zou moeten doen, geen oogcrème gebruikt! Toch ben ik al een tijdje op zoek naar een geschikte oogcrème voor mezelf, omdat ik zoiets heb van ‘het hoort er bij’. Maar is dat wel zo? En is oogcrème niet gewoon veredelde dag- of nachtcrème in een kleiner potje dat voor de dubbele prijs wordt verkocht? Wat is het nut van oogcrème en nog belangrijker: wat is het verschil tussen oogcrème en normale crème?
Er kwamen allemaal vragen naar boven die ik gewoon moest beantwoorden, dus ik ging op onderzoek uit. Allereerst is de huid rondom je ogen anders dan de rest van je gezichtshuid. De huid rondom je ogen is namelijk veel dunner en daarom ook vaak gevoeliger. En omdat de huid daar dunner is, en we onze ogen gebruiken voor expressie, komen er veel sneller rimpeltjes en fijne lijntjes in vergelijken met de rest van onze huid. Daarbij zijn er geen talgkliertjes aanwezig onder onze ogen, waardoor de huid daar altijd iets droger is dan de rest van ons gezicht. Het is daarom helemaal niet zo gek dat er aparte crèmes bestaan voor dit gedeelte van ons gezicht.
Oogcrème is wat voller
De huid rondom de ogen is vaak wat droger, waardoor een oogcrème vaak wat voller van textuur is. Ze bevatten een hogere concentratie olie, waardoor ze veel romiger en vetter zijn dan een gemiddelde dagcrème. Zelfs als je een gemengd tot vette huid heb, is de kans groot dat de huid rondom je ogen juist wat droger is en dus ook meer voeding nodig heeft.
Oogcrème vermindert het aanzicht van lijntjes
Oogcrème bevat vaak ook ‘fillers’ waarmee de huid rondom de ogen als ware een beetje wordt opgevuld en gladgestreken. Dit vermindert het aanzicht van fijne lijntjes dus tijdelijk, want op het moment dat je de oogcrème verwijdert zijn ze er natuurlijk weer! Het effect is vergelijkbaar met het aanbrengen van een make-up primer die je huid tijdelijk gladder en egaler maakt zodat het een perfect canvas is voor de rest van je make-up. Daarnaast bevat oogcrème ook vaak lichtreflecterende deeltjes die het licht weerkaatsen waardoor je oogopslag een frissere uitstraling krijgt en donkere kringen minder opvallen.
Oogcrème is ontwikkeld voor de gevoelige huid
Omdat de huid rondom de ogen dunner en dus ook delicater is, is het ook sneller gevoelig voor hogere concentraties werkzame stoffen. Fabrikanten stoppen daarom juist een lagere concentratie werkzame stoffen in een oogcrème zodat de kans op een huidreactie kleiner is.
Ergens vind ik dit wel raar: een oogcrème is in verhouding duurder dan een normale crème (voor een klein potje oogcrème betaal je vaak net zo veel als een grotere pot dag- of nachtcrème), terwijl het dus juist minder geconcentreerd is. Huh?
Daarbij bevat een oogcrème ook gewoon parfum en parabenen en nog wel meer ingrediënten die als irriterend voor de gevoelige huid worden beschouwd. Hoe zit dat dan?
Oogcrème bevat specifieke werkzame ingrediënten
Als een oogcrème werkzame ingrediënten bevat (want niet alle oogcrèmes bevatten dit) dan zijn ze specifiek bedoeld om de huid rondom de ogen te targetten. Als je donkere kringen hebt kun je die op de langere termijn verminderen met lage concentraties niacinamide, vitamine B3, kojinezuur of vitamine C. Heb je fijne lijntjes dan zijn ingrediënten als collageen, peptides, vitamine C, retinol, ceramide en hyaluronzuur erg effectief.
En dan zijn er ook nog vochtafdrijvende ingrediënten die je ‘puffy eyes’ wat sneller verminderen, zoals caffeïne of groene thee extract. Vaak zijn dit soort oogcrèmes verpakt in een stick met een metalen bal, zodat je je ogen meteen een mini massage kunt geven en de puffyness nog sneller zal verdwijnen.
Conclusie
Dus, is oogcrème echt zo veel anders als een normale dag- of nachtcrème? Ik denk dat dit per product en per persoon verschilt. Als je een wat vollere oogcrème hebt die eigenlijk alleen hydrateert en verder geen actieve ingrediënten bevat, dan kun je in mijn ogen net zo goed een nachtcrème gebruiken als oogcrème. Of een wat vollere dagcrème met een gladmakend, verhelderend effect. Scheelt je bakken met geld.
Wil je fijne lijntjes aanpakken dan is een oogcrème met retinol erg effectief, alleen retinol geeft in te hoge concentraties best heftige reacties op de huid. In mijn ogen kun je dan beter een speciale oogcrème met retinol aanschaffen, omdat dit een lagere concentratie retinol bevat waar de huid rondom je ogen (als het goed is) beter op reageert. Aan de andere kant is retinol een ingrediënt wat je langzaam op kunt bouwen. Je zou natuurlijk eens je crème met retinol kunnen aanbrengen rondom je ogen, kijken wat er gebeurt. Het is niet zo dat je oog de volgende dag uit zijn kas ligt, het kan hoogstens voor wat roodheid, velletjes en irritatie zorgen. Misschien is de concentratie van je crème laag genoeg om ook rondom je ogen te gebruiken, en in dat geval hoef je er dus geen speciale oogcrème voor aan te schaffen.
En wil je je ogen in de ochtend graag de-puffen, dan is het natuurlijk wel handig als je een verfrissende oogcrème rechtstreeks vanuit de stick met een verkoelend metalen balletje kunt aanbrengen. Het grote voordeel van een oogcrème zit hem dan vooral in de verpakking. Alhoewel je ook navulbare parfumrollers zou kunnen aanschaffen en daar een verfrissende crème in zou kunnen doen.
Al met al denk ik dat het vooral persoonlijke voorkeur is of je wel of geen oogcrème gebruikt, maar het is zeker aan te raden om de drogere, tere huid rondom de ogen iets meer te verzorgen. En of je daar nu je gebruikelijke dag- of nachtcrème voor gebruikt, of een aparte oogcrème, als je het maar extra liefde geeft.
Ik zou zeggen, neem je oogcrème eens onder de loep. Wat belooft het? Zitten er actieve ingrediënten in? En is het echt zo veel anders dan een ‘normale’ crème? Zou een wat vollere crème niet gewoon hetzelfde effect hebben? Zoals ik al zei, dit verschilt echt per product en per persoon. Maar het kan je echt veel centjes schelen als blijkt dat je geen aparte oogcrème hoeft aan te schaffen, dus het is zeker de moeite waard om even op onderzoek uit te gaan.
Ik ben erg benieuwd hoe jullie denken over oogcrèmes. Vinden jullie het oplichterij, of merk je daadwerkelijk verschil? Of heb je na het lezen van dit stuk zoiets van ‘hmm, heb ik wel echt een aparte oogcrème nodig?’. En welke oogcrème gebruik jij momenteel, en wat vind je er van? Deel het in de comments!
Until next time,
Serena Verbon
Hey Serena
Een tijdje geleden heb ik Paula Begoun ( een Amerikaans cosmetica onderzoekster) gezien in een programma. Zij geeft de mening dat oogcrèmes geldverspilling zou zijn. Heb het eerlijk gezegd nooit aangeschaft vanwege de prijzen.
Groetjes
Ik ben nu 27 en gebruik al jaren lang oogcreme. Heb nog geen enkel lijntje daar. Gebruik het zeker al een jaar of tien. Heb eigenlijk goedkope en dure oogcreme’s geprobeerd. Momenteel heb ik er een van filorga maar ik ga als deze op is weer naar etos eigen merk, die is eigenlijk net zo fijn en veel goedkoper!
Tja, je kan nooit weten of het heeft gewerkt (tenzij je slechts 1 oog hebt ingesmeerd, dan kan je vergelijken)
ik gebruik eigenlijk nooit specifieke ookgcreme, weet ook niet echt of het wonderen zal verrichten. liefs soraya
Ik gebruik denk ik vanaf mijn 23ste al een oogcreme. Ik hoor regelmatig dat ik weinig tot geen rimpeltjes heb en word ook vaak jonger geschat. Ik denk dat het hier echt wat mee te maken heeft. Ik zie meisjes die een stuk jonger zijn dan ik met veel meer rimpels. Wellicht hebben mijn Indische roots hier ook wel wat mee te maken.. 😉
Ik geloof dat er Panthenol in zit vitamine A. Aan vroegen ze mij af waarom ik die nodig had want ik was nog maar jong. De bevinding is persoonlijk maar als je nog heel jong bent vind ik het niet hoeven. Misschien als je tegen de veertig loopt dat je het dan wel nodig hebt. Zoals lijntjes vervagen. Vooral als je na foundation er losse poeder op doet vallen mogelijk lijntjes nog meer op. Op jonge leeftijd heb je daar nog geen last van.