Verleng de geur van je parfum

Hebben jullie dat ook soms? Heb je net een geweldig verslavend parfum ontdekt, kom je erachter dat dit heerlijke geurtje na slechts 2 uur al vervlogen is. Big bummer. Het ene parfum vervliegt sneller dan de andere, maar hier zijn verschillende redenen voor. En wist je dat je de geur van je parfum kunt verlengen met een aantal simpele tips? Hieronder heb ik een aantal tips voor jullie verzameld die de staying power van een parfum kan verlengen.

1. Eau de toilette versus eau de parfum
Het is nogal voor de hand liggend, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte dus ik vertel het toch nog graag even. De meeste parfums zijn verkrijgbaar als eau de toilette en eau de parfum. Dit staat duidelijk vermeld op de flacon en het doosje. Parfum is in feite een geurconcentraat verdund met alcohol. Een eau de toilette bevat minder geurconcentraat en meer alcohol vergeleken met een eau de parfum, wat wil zeggen dat een eau de parfum geconcentreerder is en in de meeste gevallen dan ook langer op de huid waarneembaar blijft. Dit is niet altijd het geval, soms vervliegen eau de parfums ook vrij snel (maar hierover later meer).

Sommige parfums zijn zowel als eau de toilette als eau de parfum verkrijgbaar, en hoewel eau de parfums vrijwel altijd duurder zijn kan ik je toch aanraden om hiervoor te gaan als je op zoek bent naar een parfum die wat langer op de huid blijft nageuren. Eau de toilettes en eau de parfums verschillen van geursamenstelling, ondanks dat het om dezelfde geur gaat, dus test de geuren altijd uit en stap niet klakkeloos over van een eau de toilette naar een eau de parfum. Sommige parfumhuizen, zoals Chanel en Dior, hebben zelfs parfum absolue, extrait de parfum of parfum in hun assortiment. Dit zit in kleinere flacons, maar kost al snel zo’n drie keer zoveel. Hier heb je echt maar een druppel van nodig die soms wel tot twee dagen op de huid blijft nageuren. Maar goed, dat mag ook wel voor die prijs.

2. Berg je parfum goed op
Parfum dien je altijd op een koele en donkere plaats te bewaren. In elk geval, houd je flessen uit direct zonlicht en bewaar ze niet in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Je hoeft ze dus niet per se weg te stoppen in een doos onder je bed, maar zet ze neer op een plek in de schaduw en waar direct zonlicht niet kan komen, ook niet in de loop van de dag. Eigenlijk zou opbergen in een doos wel het allerbeste zijn, zeker als je een grote stash hebt. Het is alleen onhandig (waardoor je ze sneller niet dan wel gebruikt) en als je je parfums elke dag gebruikt dan zijn ze op binnen de tijd dat een parfum zou kunnen bederven. Bedorven parfums herken je aan een verandering in geur en kleur. In de meeste gevallen wordt een parfum donkerder en ruik je iets ‘vreemds’ na het opsprayen. Soms is het niet eens per se vies, maar het ruikt gewoon anders. Mocht dit zo zijn én de kleur is donkerder dan is er een grote kans dat je parfum bedorven is. Let dus goed op de manier waarop jij je flacons bewaard. Op de goede manier behoud je de kwaliteit van je parfum waardoor ook de houdbaarheid op de huid in stand word gehouden.

Zelf bewaar ik mijn parfums in mijn nachtkastje in een hoek van mijn slaapkamer. Er komt geen direct daglicht bij, dus ze staan daar lekker in de schaduw.

3. Het verschilt…
Er zijn veel verschillende types parfum, zoals ‘floral’ (bloemig), ‘oriental’ (kruidig, oosters), ‘woody’ (veel houtnoten) of ‘chypre’ (mos, hars, citrus, patchoeli). Ik ga er iets dieper op in in dit artikel, voor de geïnteresseerden. Een parfum is opgebouwd uit honderden parfumnoten waarvan de opvallendste worden vermeld voor het grote publiek. Vaak zijn er per parfum zo’n 6 tot 12 parfumnoten bekend. Deze noten bepalen ook tot welk type parfum ingedeeld kan worden. De basisnoten bestaan vaak uit houtnoten, muskus, amber of patchouli. Het zijn de noten die het langste blijven hangen en ze zijn dan ook bepalend voor de houdbaarheid van een parfum op de huid. Hoe meer basisnoten er in verhouding in een parfum worden verwerkt, hoe langer de ‘staying power’ ofwel de houdbaarheid.

Chypre-parfums bestaan voor zo’n 60% uit basisnoten en daarom blijft dit type parfum vaak lekker lang nageuren. Naast chypre-parfums hebben ook oriental- en woody-parfums een goede staying power. Parfums met in verhouding minder basisnoten en veel citrus zullen sneller vervliegen, bijvoorbeeld fruity florals en aqua-parfums. Om deze reden kunnen eau de parfums alsnog sneller vervliegen dan je gehoopt had, omdat ze van een type parfum zijn met veel lichte bloemen- en citrusnoten. Een hogere concentratie zegt dus niet alles.

Miss Dior is een voorbeeld van een chypre-geur die erg lang blijft hangen (bij mij langer dan een dag!).

4. Ontdek je plekjes!
“A woman should wear perfume wherever she wants to be kissed.”  zei die goeie ouwe Coco Chanel ooit. En gelijk heeft ze! De warmste plekken van je lichaam zijn de plekken waar je aderen het dichtste bij je huidoppervlak liggen en waar je een voelbare hartslag hebt. Volgens de meeste parfumeurs kun je op deze plekken, pulse points genoemd, het beste je parfum aanbrengen. Plekken zoals je hals, achter je oren, je polsen, tussen je borsten (ja, echt!) en zelfs je knieholtes zijn daarom de aangewezen plekken om parfum aan te brengen. Pulse points verlengen de staying power van je parfum niet zo zeer, maar ze zorgen ervoor dat een parfum het beste tot zijn recht komt. De warmte maakt de geur intenser.

5. Het weer
Het is echt waar, in vochtig en warm weer zal een parfum sneller vervliegen. Bovendien transpireer je met zulk weer ook sneller wat er voor zorgt dat je je parfum sneller kwijtraakt. Zomerse parfums bevatten vaak veel lichte geurnoten en veel fruit en citrus. Dit zijn ingrediënten die bekend staan snel te vervliegen. Hoe droger het weer, hoe beter het is voor de staying power van je parfum. Misschien dat je daarom in de zomer sneller geneigd bent ‘bij te sprayen’? Nu weet je waarom.

6. Layering
‘Layer a fragrance’ is een term waarmee wordt bedoeld dat je een parfum in laagjes kunt dragen. Wanneer je je wast met douchegel, vervolgens insmeert met bodylotion en als laatste een parfum aanbrengt in dezelfde geur dan ruik je niet alleen intenser, ook de staying power zal op deze manier zeker verlengd worden dan wanneer je alleen het parfum aanbrengt. Nu is douchegel en bodylotion van high end merken nog vrij kostbaar (denk aan zo’n 30 tot 40 euro) waardoor je een behoorlijk bedrag moet neertellen wil je je parfum gaan layeren.

Gelukkig is er een andere methode die veel betaalbaarder is. Parfum vervliegt sneller van een droge huid en blijft langer nageuren op een normale tot vette huid. Waarom? Omdat een vette huid meer eigen huidoliën bevat waaraan het parfum zich kan hechten. Probeer je huid op de pulse points eens in te smeren met een geurloze bodylotion, of neem een pot vaseline. Wacht 2 tot 3 minuten tot de bodylotion is ingetrokken (vaseline trekt niet in en als het erg vettig is kun je er een tissue overheen halen zodat het niet zal vlekken op je kleding) en breng vervolgens een spritzje parfum aan. Vooral personen met een droge huid zullen merken dat op deze manier de staying power van hum parfum wordt verlengd.

7. Hairspray?
Een andere manier om nog wat langer van je parfum te genieten is door het in je haren te sprayen. Niet te veel, want er zit uitdrogende alcohol in, maar gewoon één spritz. Ik doe het zelf altijd en op internet las ik dat veel parfumneuzen het ook als tip gaven, dus daarom wilde ik dit ook nog even melden hier. “Hair keeps fragrance for a long time as it is slightly oily, is permanently heated up by your skull (the warmest part of the body), and is always in motion.” aldus parfumeur Frédéric Malle. In het voorjaar komen er trouwens geregeld speciale ‘fragrance hair mists’ uit. Deze bevatten geen tot minder alcohol en zijn speciaal bedoeld om in je haardos te sprayen.

Hieronder een aantal hair mists die ik vond op Sephora.com:
8. Zoals vroeger
Parfum kan vlekken, dus pas ermee op, maar een spraytje parfum in je sjaal kan er eventueel ook voor zorgen dat de geur wat langer bij je blijft hangen. Ik doe dit zelf ook altijd, maar gewoon omdat ik het lekker vind ruiken wanneer ik mijn sjaal over mijn neus trek als het weer eens te koud is buiten! Vroeger deed men dit ook trouwens, dan brachten de mannen wat eau de cologne aan op hun zakdoek en die staken ze in hun borstzakje. De dames deden het ook, en als ze gecharmeerd waren van een man dan wierpen ze hem hun zakdoekje toe. Those were the days!

Dit waren mijn tips om de staying power van je parfum te verlengen. Zoals je ziet zijn er diverse manieren om ervoor te zorgen dat je parfum gedurende de dag langer blijft hangen, waarbij je dus al moet opletten bij de aankoop (welk type parfum? Welke concentratie?). Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad, en als ze zelf ook nog een gouden tips hebt waardoor parfum langer na blijft geuren op de huid, please share!

Until next  time,
Serena Verbon

 

Volg:

104 Reacties

 1. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Heel handig!
  Ik spray zelf ook in m’n haar en vaak 1 of 2 keer in m’n hals en 1 op de kraag van m’n shirt. Het blijft vaak langer in m’n shirt hangen dan op mij. En op m’n sjaal zit het als snel zonder er iets bewust op te doen. Ik bewaar m’n duurste parfums vaak in de doosjes zelf. En parfum mag je nooit wrijven want dan verander je geurnoten. En aanbrengen na het douchen helpt ook want dan staan de porie open en neemt de huid het beter op.

 2. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  wat een handig artikel
  die tip van vaseline ga ik maar eens uitproberen

 3. Claudia
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Oja, in mijn haar doe ik het ook! of achter mijn oor, maar zo half op waar het haar begint ook.. (zeg maar als je je haar optilt). Ik heb ook wel eens gelezen dat je het weer kan ‘activeren’ met een beetje water, ik heb het eigenlijk nog nooit geprobeerd, maar ik merk soms wel dat wanneer ik onder de douche ga staan aan het einde van de dag er nog zo’n ‘walm’ van parfum opkomt. Maar misschien kan dat ook door de warmte komen.

 4. Jade
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Erg leuk artikel! Bij het stukje over Hair mists schrijf je: “Deze bevatten geen tot minder parfum en zijn speciaal bedoeld om in je haardos te sprayen.”
  Ik denk dat je in deze zin de ‘parfum’ door ‘alcohol’ moet vervangen? 🙂

  • Serena
   Auteur
   15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

   Ah ja, klopt. Even aanpassen ^^

 5. Yvonne
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Handig! 🙂

 6. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Wat interessant om te weten zeg! Ik gebruik ook liever eau de parfums, deze blijven inderdaad een stuk langer nageuren. Toch is het jammer dat je went aan de geur, ik zou heel de dag wel m’n parfum willen ruiken..

 7. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Super goede tips! Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht, het klinkt allemaal wel erg logisch.

 8. simoen
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Heel handig artikel!

 9. Dorien
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Fijn om te lezen! Ik heb het laatste jaar namelijk geen duur parfum meer gekocht omdat het bij mij toch nooit opgemerkt werd door anderen. Gisteren heb ik mezelf echter verwend met Flora van Gucci. Heerlijk geurtje, maar enkel in eau de toilette te verkrijgen helaas. Heb em toch maar meegenomen omdat het testertje wel leek te blijven hangen.

  Ik heb toch nog steeds een complottheorie dat parfumerieën stiekem een nog sterkere geur uitstallen dan de eau de parfums, en ook dat testertjes geconcentreerder zijn dan de te kopen parfums. Ben ik de enige die dat denkt?

  PS: Die laatste foto wekt bij mij eerder het idee van een pervert op die aan ondergoed ruikt, haha!

  • S
   15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

   In parfumerieën krijgen we de testers gewoon aangeleverd via de merken zelf. Na mijn weten is het precies hetzelfde. Het zou kunnen dat de alcohol evt sneller vervliegt omdat de flessen zonder dop staan en de hele dag onder felle, warme lampen.

 10. roos
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Super handige tips, ik wist zelf alleen van het trucje van in je haar spuiten. Dit doe ik ook elke dag, maar indirect. Ik spray het eerst op mijn borstel en dan borstel ik mijn haar door, ik heb gehoord dat dat beter is…

  • CN
   28 januari 2014 / dinsdag, 28 januari 2014

   Welke ook lang blijven zitten :

   Lancome – Hypnose
   Lancome – La vie est belle
   Giorgio Armani – Armani Code woman
   Chloe – Chloe love

   probeer t maar eens ! 😉

 11. saskia
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  ik bewaar de parfum altijd in de originele doosjes, dan blijven ze ook heel lang goed!! en ik spray ook gewoon op mn kleren, wel van een afstandje. heb nooit last van vlekken gehad!!

 12. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Wat een handige tips Serena, dank je wel!

 13. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Goede tips! Ik doe veel ‘verkeerde’ dingen haha! In de badkamer bewaren bijvoorbeeld ;p

 14. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Haha ik spuit echt al jaren parfum in mijn haar 🙂

 15. Wieke
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Men, THANKS! Ik was super sip dat ik mijn lievelingsparfum (eau de parfum expres gekocht) zelf niet meer rook.. Vanochtend door jou wat aloe vera bodylotion op mn hals en eroverheen gespoten en YEAH! Heerlijk 🙂 Ruikt m nog!

 16. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  super handig! dit wist ik helemaal niet! Ik ga er eens opletten waar ik mijn parfum allemaal spuit 😉

 17. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Wat een goede tips allemaal! Ik merk ook heel erg dat frisse en bloemerige geuren sneller vervliegen dan de wat zwaardere geuren. Zelf spuit ik parfum ook vaak in mijn haar, dan ka het zo lang blijven hangen, heerlijk!

 18. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Handige tips. Mijn favo ruik je ook in mijn sjaaltjes. Blijft lekker lang hangen. ^^

 19. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  hmmm erg handig vaseline of bodylotion zou wel eens kunnen helpen bij mij
  Thnx goede tips !!

 20. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Goh, handige tips! Toch ben ik altijd een beetje bang om te veel van een geur op te doen. Als je op een gegeven moment zelf je geur niet meer zo goed ruikt omdat je er aan gewend bent, waardoor je bij sprayt maar eigenlijk hul je je dan in een overweldigende wolk parfum.
  Het zal waarschijnlijk wel meevallen, maar ik vind dat altijd zooooo vies dat ik bang ben dat ik dat ook heb.

 21. Madelon
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Leuk en informatief artikel!

 22. justme
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Goeie tips! Mijn Chanel n5 eau de parfum spuit ik ‘s morgens op en als ik onder de douche stap ‘s avonds ruik ik hem nog! Heerlijk vind ik dat!

  Ik las van de week wel ergens dat je juist géén parfum achter de oren moest spuiten. Daar zitten bepaalde klieren waardoor de parfum anders gaat ruiken ofzoiets 😉

 23. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Ik heb eens gelezen dat je best parfum in je knieholtes doet omdat het dan ‘opstijgt’.. En soms spray ik wat parfum in de lucht en loop ik er snel onder, zodat het over mijn haar ‘nevelt’.
  Die tip met de vaseline ga ik eens proberen…

 24. Gulja
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Thanks!

  Serena,
  welke andere parfums blijven lang zitten behalve Miss Dior? Het liefst met een lichte geur.

  • Serena
   Auteur
   15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

   Lichte geuren blijven over het algemeen minder lang hangen vergeleken met houtachtige, kruidige of chypre-geuren. Als je op zoek gaat naar een lichte geur, probeer er dan een te vinden als ‘eau de parfum’. Het zijn er te veel om op te noemen en smaken verschillen, dus je kunt het beste zelf even op onderzoek uitgaan in een parfumerie. Succes!

  • 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

   Ik heb zelf o.a. Intimately Beckham eau de toilette. Het is een “floral” type maar blijft vrijwel de hele dag hangen, Echt een aanrader.

  • Dana
   15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

   Dior addict blijft super lang hangen. Ik heb ‘m zelf niet maar een vriendin van mij doet altijd 1 spuitje op van Dior Addict en dan ruik ik heel de dag vleugjes van haar parfum!

 25. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Super goede tips en heel handig om te weten. Mijn parfum blijft wel goed hangen, en ook al ruik ik het zelf niet altijd een vriendin van mij vraagt vaak welk luchtje ik op heb haha.

 26. S
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Je kunt eventueel ook ipv een bodylotion van de geur, ook een bodybutter (hoe vetter hoe beter) op basis van musk halen. Bijv. Musk van allysa ashley. Als je een parfum op die bodylotion spuit heeft de musk erin de eigenschap om die geur aan te nemen. De musk geur zelf verdwijnt dan. Je doet dan een beetje bodybutter in je hand en sprayt daar wat parfum op, even warm wrijven met je handen en je hebt een bodybutter in de geur van je parfum! 🙂

 27. ess
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Super artikel!

 28. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Echt een interassant artikel.
  Ik heb inderdaad ook altijd het idee dat m’n parfum vervlogen is, maar dan ruiken andere hem nog wel.
  Sommige tips kende ik al maar alle andere ga ik zeker proberen toe te passen!

 29. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Erg handig! Ik ga gelijk aan de slag 🙂 xxx

 30. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Ik gebruik eigenlijk altijd eau de parfum! Blijft echt langer hangen ja. En ik spuit het in mijn haar, haha

 31. Ilse
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Interessant! Ik had verwacht dat ik de meeste tips al zou kennen, maar toch waren er een hoop onbekend. Kan ik weer mooi uitproberen 🙂

 32. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  goede tips, in mijn haar sprayen doe ik ook, maar misschien dat ik dat layeren wel eens probeer. Ik die box-sets krijg je dikwijls ook wat bodylotion enzo bij, dat kost dan wat minder dan alles apart kopen. Ik heb trouwens ook altijd de deo van mijn parfum.

 33. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Echt hele handige tips! Veel parfums vervliegen bij mijn inderdaad erg snel.

 34. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Goed om te weten! Heel handig artikel 🙂

 35. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Handige tips!
  Zelf spuit ik eens in de zoveel tijd ook wat op mijn kussen haha, gewoon heerlijk een geurtje om mee in slaap te vallen

 36. Ester
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Wat een super handige tips!!
  Hier heb ik zeker wat aan, omdat ik ook altijd de neiging heb om steeds weer op te spuiten omdat het vervliegd..
  Nu hoeft dat dus niet meer, en houd ik langer mijn dure parfums!
  Bedankt Serena, ik ga zeker een keer bodylotion proberen te gebruiken achter mijn orgen & hals & polsen en .. nouja overal haha.

  Oh, en dat van die sjaal, dat doe ik ook altijd!!
  Ik spray altijd wat in mijn sjaal, en soms ook wat in mijn haren. Maar alleen als ik ergens naartoe moet wat belangrijk is! Anders vind ik het zonde om het in mijn haren te sprayen. 🙂

 37. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Hahaha, die van het zakdoekje en de mannen! Super romantisch. Leuk om te lezen. Ik wist niet dat die Miss Dior langer dan een dag blijft hangen, damn, dat is wel heel lang ja! Leuk artikel en goede tips.

  • Serena
   Auteur
   15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

   Ja, bij mij is dat zo he? En ik heb een vette huid. Na een dag rook ik die basisnoten nog erg goed, vond ik juist veel lekkerder! Lekker warm en zwoel ^^

 38. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  In je haar sprayen, dat is een goed idee! En ik zal mijn parfum straks eens uit de badkamer vissen… Whoops!

 39. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Wat een leuk artikel! Veel wist ik al wel, maar ik vind dat je het leuk en op een interessante manier geschreven hebt waardoor ik het toch heb gelezen. Ik vind het altijd zo gek met parfum dat ik het zelf niet meer ruik op een gegeven moment in de loop van de dag, maar dat anderen dan zeggen dat ik lekker ruik!

 40. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Super handige tips! Mijn moeder zegt dat je grote flaconnen in het doosje moet bewaren, zodat de geur langer blijft zitten

 41. Velaija
  15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

  Wat een handige tips! Als ik weet dat ik een parfum op heb dat snel vervliegt spray ik ook altijd wat in mijn haar of sjaal erbij, dat werkt voor mij altijd heel goed (én in blijf de geur zelf ook gedurende de dag een beetje ruiken, dat heb ik vaak niet als ik parfum alleen op mijn huid spray!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *