The Oil Cleansing Method

We gaan eens even wat nieuws proberen! Mijn moeder surft regelmatig op internet en ontdekte toen een leuke Amerikaanse blog van een mevrouw genaamd Jillee. En zoals mijn moeder altijd doet, stuurt ze interessante linkjes en ideetjes voor mijn blog meteen naar me door. Jillee schreef haar ervaringen met ‘The Oil Cleansing Method’ die ze via de bijbehorende site, theoilcleansingmethod.com, had ontdekt.

Nu moet ik erbij zeggen dat ik liever refereer naar Jillee’s blog dan naar de officiële, omdat die nogal vol staat met technical stuff. Handig om door te nemen, dat zeker, maar wat wij natuurlijk willen lezen zijn rasechte resultaten van ‘real people’ als Jillee.

Helaas heeft ze geen voor- en nafoto geplaatst, maar als ik Jillee moet geloven is The Oil Cleansing Method iets wat iedereen zou moeten uitproberen. Zelfs haar dochter, die last heeft van acné en er eerst niet aan wilde geloven, is fan.


Na wat internetresearch kwam ik erachter dat de OCM (even afkorten hoor!) heel populair is onder vrouwen van alle leeftijden en verschillende huidtypen. En juist ook bij mensen met acné! De grote voordelen zijn allereerst de prijs. Afhankelijk van de oliën die je gebruikt kun je voor een knaak (bij wijze van) een flesje olie mengen waarmee je maanden kunt doen. De oliën die worden aangeraden zijn ricinusolie (wonderolie) en zonnebloemolie en dat zijn makkelijk te verkrijgen en relatief goedkope oliën.

Ten tweede werkt deze methode bij veel mensen uitstekend! Wat ik het meeste tegenkom zijn reacties als ‘mijn huid voelt schoner, ziet er egaler uit, minder puistjes, minder droge plekjes, en ik heb een mooie glow’. Je kunt je voorstellen dat ik me met moeite kon bedwingen achter mijn PC te blijven zitten. In gedachte was ik de oliën al in een flesje aan het stoppen.

Laat ik eerst even in het kort uitleggen wat de OCM precies inhoudt en waarom het nu zo geweldig kan zijn voor onze huid. Kijk, onze huid produceert van nature olie. Onze huidolien, zoals we dat noemen, heeft een aantal functies zoals versoepelen, herstellen, beschermen en moisturizen van de huid. Olie is echter nooit een oorzaak van breakouts en acné (hier zijn de meningen over verdeeld en de ene olie schijnt de poriën wel te verstoppen en de andere olie weer niet).

Wat wel kan zorgen voor breakouts is bijvoorbeeld je voeding, maar ook hormonen, bacteriën en ‘dirt’ (zweet, talg, smog). Men claimt dat als we producten gebruiken die té goed schoonmaken (denk aan Clearasil of andere facewashes waardoor je een trekkerig gevoel krijgt) onze natuurlijke huidolien van onze huid worden verwijderd. Ons lichaam denkt dan, hee! Wat mot dat? En produceert extra olie om het gemis weer te compenseren, resulterend in een huid die een beetje in de war is en alleen nog maar vetter wordt (met verhoogde kans op breakouts). Sommige huidjes zijn daarnaast ook nog erg gevoelig, en ingrediënten als kleur- en geurstoffen en conserveermiddelen werken dat extra in de hand. Ik snap dat je denkt, ik heb al een vette huid, waarom zou ik er olie op smeren? Maar veel mensen met acné zweren bij deze methode. Dus waarom geven we het geen kans?

De OCM is er voor alle huidtypen, maar het verschil zit ’em in de onderlinge verhoudingen van de olien. De olien die worden aangeraden zijn ricinusolie (wonderolie) en zonnebloemolie of druivenpitolie en de verhoudingen zijn als volgt:

 • Oily Skin: 30% ricinusolie,  70% zonnebloemolie
 • Balanced Skin: 20% ricinusolie, 80% zonnebloemolie
 • Dry Skin: 10% ricinusolie, 90% zonnebloemolie

Dit zijn pure richtlijnen. Het kan best dat je het alsnog te vettig of te droog vindt, dus kijk hoe je huid erop reageert en pas de verhoudingen aan naar jouw persoonlijke voorkeur. Ook kun je varieren met olien. In plaats van zonnebloemolie kun je ook kiezen voor olijfolie. Ricinusolie is goed omdat het vuil uit je gezicht trekt en tegelijkertijd je huid geneest. Extra Virgin Olive Oil (EVOO) is echter een goede moisturizer en versterkt je huid omdat het vol zit met antioxidanten. Men adviseert;

 • oily skin: 75% ricinusolie, 25% Extra Virgin Olive Oil
 • dry/flaky skin: 25% ricinusolie,  75% Extra Virgin Olive Oil

Omdat olijfolie een wat dikkere en zwaardere olie is, vervangen mensen met een vette huid deze olie toch vaak voor lichtere en sneller intrekkende oliën als druivenpitolie, jojobaolie of  amandelolie. Je hoeft natuurlijk geen twee oliën te gebruiken, je kunt ook je mix maken van 3, 4, 5 of meer oliën. En als je last hebt van acné, kun je bijvoorbeeld ook wat druppels teatreeolie toevoegen, omdat deze olie een antiseptische (bacteriedodende) werking heeft. Er zijn erg veel soorten oliën op de markt en elke olie heeft weer andere eigenschappen. Belangrijk (en leuk) is om maar gewoon ergens te beginnen en na twee weken te kijken of je aanpassingen wil doen aan je oilblend. Als het überhaupt bevalt, natuurlijk.

Zelf maak ik de mix voor oily skin zonder olijfolie, dus 30% ricinusolie met 70% zonnebloemolie. Dit doe ik gewoon op de gok. En ok, eigenlijk heb ik geen zonnebloemolie dus gebruik ik amandelolie.

Goed, je hebt je oilblend. En nu? Wat je doet is wat olie in je handen gieten (je hebt maar een half theelepeltje nodig ongeveer) en dit inmasseren op je gezicht. Sla geen plekje over! Dus lekker langs de zijkanten van je neus en, als je toch bezig bent, kun je meteen die oogmake-up resten verwijderen. Vervolgens pak je een washandje en dit maak je nat onder een hete kraan. Druk het washandje nu tegen je gezicht (het is meteen een soort stoombehandeling) en verwijder al deppend en wrijvend de olie wanneer het washandje is afgekoeld. Dit was stap 1 van je reinigingsritueel, vervolgens kun je doorgaan naar stap 2 (tonic) en 3 (creme).

That’s it!

Zo ziet mijn blotebillengezicht eruit zodat we over twee weken goed kunnen zien of er daadwerkelijk al een verschil te zien is:


En een close-up:

Ik ben er vandaag mee begonnen en ik hoop dat jullie met me meedoen. IK DAAG JULLIE UIT! Over 2 weken doe ik dan weer een update om te laten weten hoe de OCM tot nu toe is bevallen. Ik zet mijn Mario Badescu Enzyme Cleanser dus even aan de kant zodat ik dit kan gaan testen. Ik ben erg benieuwd of het nu echt zoveel impact heeft op mijn huid, gezien ik al heel tevreden ben over mijn MB cleanser. Ik hoop dat jullie me je eigen ervaringen komen delen over twee weken!

Kennen jullie de OCM al, en zo ja, pas je hem ook toe? Waarom wel en waarom niet, wat kunnen jullie me er over vertellen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

248 Reacties

 1. Eva
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik ga het ook doen als het bij jou goed resultaat geeft! XxX

 2. lala
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Zou je dit ook met wattenschijfjes eraf kunnen halen? Het klinkt heel nice en zou het best willen proberen maar heb geen washandjes en als ik ze zou kopen is het zo’n gedoe met wassen e.d.

  Wat voor tonic gebruik je eigenlijk?

 3. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ja, ik ben hier ook zeer tevreden over! Heb er toevallig vorige week nog een blogpost over geschreven.
  Ik doe het alleen nu even niet omdat ik mijn Clarisonic aan het testen ben voor een blogpost en dan kan ik de resultaten straks niet meer toeschrijven aan alleen de Clarisonic ;)
  Goede informatieve blogpost trouwens!

 4. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Morgen even wonderolie halen en dan ga ik dit ook proberen! Het klinkt goed en ik snap de argumenten erachter. Beter dan verkooppraatjes ;)
  Zou het ook werken als je je gezicht inmasseert met olie en dan gaat douchen? Toch een beetje hetzelfde effect, met warm water..

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   ik denk dat dat ook prima werkt en goed idee, lekker multitasken! :)

   • Roos
    29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

    Ik ken de OCM al langer en heb er al veel over gelezen. Ik zag, geloof ik, zelf niet veel resultaat, maar het is al lang geleden.

    Olie inmasseren en dan douchen werkt volgens mij niet. Het hele effect van het OCM komt, als ik het me goed herinner, van het stomen met het washandje!

    Xx Roos

 5. Nouske
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik doe mee! Waar koop ik zo´n handig klein flesje om alles in te mengen?

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   zat in zo’n vakantiekit, samen met lege potjes. Bij Kruidvat en Etos hebben ze deze vaak liggen.

 6. Mandy
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik reinig mijn gezicht al jaren met olijf olie (kruidvat, afd. Huidverzorging!) ongeveer om de dag en het is super goed! Als ik een “gewone” cleanser gebruik en dan daarna nog eens olijf olie komt er echt nog vuil/makeupl van mijn gezicht die de cleanser er niet af krijgt!
  Maar deze olie combo’s ga ik zeker proberen…hup hup, morgen naar de drogist.

 7. Marloes
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik zou het vier weken geven, je huid heeft 28 dagen nodig om zich te vernieuwen. Maar misschien is het wel zo goed dat je binnen twee weken resultaat ziet.

 8. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  dit ga ik zeker proberen:D
  maar is zonnebloemolie dan juist anti-oily of juist om je huid wat vetter te maken?

  Xx.

 9. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik heb het ruim 2,5 jaar geleden gedaan (had er toen ook iets over geschreven) en na een week ben ik er mee gestopt, mijn huid zag er werkelijk waar verschrikkelijk uit door deze methode.

  Ik hoop dat het voor jou beter uitpakt Sereen, succes ermee! :)

 10. irene
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Goed ik doe mee. Alleen ben ik over 1 ding een beetje door de war. je zegt dat dit stap 1 is in het reinigingen ritueel, gebruik je dit dus i.p.v. facewash? ( ik zelf zou wel eerst clinique take the day of makeupremover gebruiken)
  dus daarna: oliemengengsel, toner, moisturizer ?
  of daarna face wash, oliemengengsel, toner, moisturizer?
  en gebruik je dit in de ochtend en in de avond? :)

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   eerst natuurlijk oogmake-up, daarna OCM, daarna tonic, daarna creme.
   dus geen facewash!
   en ik zou het zowel in de ochtend als in de avond gebruiken, als je het meteen goed wilt testen.
   dat doe ik wel, in elk geval!

   • irene
    29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

    ok, bedankt :) je bent er wel druk mee zeg, op al die berichtjes reageren!! volgens mij is dat net zo veel werk als het artikel zelf!!

    • irene
     29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

     terug van de etos – let the games begin!

     • irene
      29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

      im realiseer me dat ik je comments aan het spammen ben maar HOLY ~ mijn gezicht voelt aan als baby billetjes <3

 11. Abby
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Wat interessant!
  Maar begrijp ik het nou goed en is het een make up remover (voor je gezicht)? Of verwijder je eerst je gezichtsmake up met een reiniger en doe je deze oil cleansing daarna?

 12. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik durf het niet helemaal goed aan omdat mijn huid echt ontzettend vet is, ben bang dat het hierdoor alleen nog maar vetter word :(

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Juist heel veel mensen met acne zweren erbij omdat hun huid er baat bij heeft. Geef het een kans Aranka!

  • 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Vet neemt vet met zich mee… :)

  • 1 maart 2012 / donderdag, 1 maart 2012

   Ik heb zelf ook een vette T-Zone, en ik merk dat ik in de wintermaanden toch een beter voedende crème moet gebruiken dan ik in de zomer gebruik.
   Vaak zijn de producten voor de vette huid een beetje “uitdrogend”. Het laagje vet wordt van de huid gehaald, waardoor je huid juist extra vet aan gaat maken.
   Ik heb ook een vette T-Zone, en ga gewoon mee doen!
   Je voedt je huid juist met natuurlijke oliën waardoor je huid er echt baat bij kan hebben, en zelf minder oliën gaat produceren.
   In de winter gebruik ik als crème gewoon zwitsal, al zal dat met OCM ook niet zo heel nodig hoeven denk ik..

 13. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik heb al gehoord dat er veel mensen heel tevreden zijn over deze methode, zelf vind ik hem ook heel goed :).

 14. Romy
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Klikt helemaal super!
  Bij de schoonheidsspecialiste is mij verteld dat ik een vochtarme huid heb en dit anders is dan een droge huid..
  Misschien toch maar even kijken voor de wonderolie want die ‘glow’ kan ik wel gebruiken!

 15. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Wat leuk ben benieuwd!!

 16. izzy
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  hey ik doe niet mee omdat ik heb gehoord dat water de huid uitdroogd dus maak ik ‘s avonds mijn huidje schoon met een Micellair reinigingswater van une. En daarna creme maar sla ik dan een stap over? zo ja welke? Bezoektsters mogen ook antwoorden. En offtopic als ik ergens comments lees krijg ik bij minstens 5 de neiging om te reageren hebben meer mensen dat?

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Als je die neiging hebt, moet je het vooral doen!

   Nee je slaat geen stap over omdat jouw product stap 1 en 2 bij elkaar is (claimen ze, althans) dus je doet het denk ik wel goed.

   Water kan de huid uitdrogen, maar als je op de achterkant van je micellair reinigingswater kijkt, staat daar dan geen aqua of water bij de ingrediënten?

   • izzy
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Dat denk ik wel inderdaad, dus dan zou ik het net zo goed wel kunnen wassen. Hoewel ik denk dat puur water uitdrogender is dan een product met water omdat er nog andere ingredienten bij zitten.

 17. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Dit is nou een leuke en handige post! Ben benieuwd naar de uitslag!

 18. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik had er nog niet van gehoord maar geloof het direct! Ik gebruik nu de Cleanse Off Oil van MAC en deze vind ik echt fantastisch! Alleen is hij wel prijzig :)

 19. Maaike
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Dit is echt bizar! Ik heb hier gister nog een mail over gestuurd naar m’n zus. Sinds een week doe ik aan oil cleansing en m’n huid heeft er nog NOOIT ZO GOED UITGEZIEN! Ben er ZO blij mee. Heb geen oneffenheden meer, m’n gezicht is niet meer overdreven vet, niet meer extreem droog (heb een gemixt huiddtype) en het is gewoon echt geweldig. M’n huid is superzacht, porieën lijken kleiner en ik heb het idee dat het gewoon super is voor m’n gezicht aangezien er geen chemische troep inzit, niks! Helemaal geweldig dus.

  • Maaike
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Ik doe dit trouwens met amandelolie!

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   alleen met amandelolie?

   • Maaike
    29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

    Jup. En ik haal het van m’n gezicht af door een washandje nat te maken met heet water en die dan op mijn gezicht te leggen.

 20. Tjitske
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Hmmm dit klinkt wel wat.. Maar ik heb 1 probleempje, mijn T-zone is vettig, maar mijn wangen zijn juist aan de droge kant (heb daar ook vrij weinig last van puistjes, heb echter wel heeeeeeel veel mee-eters op mijn neus en kin en regelmatig pukkels op mijn voorhoofd en kin), zou het handig zijn om 2 verschillende samenstellingen te maken, eentje voor op mijn t-zone en een voor op mijn wangen? lijkt me namelijk niet echt handig om vettig spul op mijn t-zone te smeren of juist uitdrogend spul op mijn wangen.

  Ik zoek echt een methode die me van die vieze mee-eters af helpt, dus ik wil dit eigenlijk best uit proberen!

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Ik zou er een doen voor normale/gemengde huid.

 21. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik gebruik op vakantie altijd olie.. meestal omdat ik gewone cleansingproducten vergeet, haha. Maar, ik heb bijna nooit last van een puistje, heb dus ook geen acne. Hopelijk werkt het wel voor degene die dat wel hebben!

 22. pien
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Oh dit voelt zo tegenstrijdig, je huid vet maken! Ik ben een scheiterd, dus Serena, hero, gaat u voor! Haha :) ik ben benieuwd! Als de resultaten over 2 week goed zijn, probeer ik het ook!

 23. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Klinkt goed zeg! Ik ben benieuwd naar het resultaat van jou huid!

 24. Lois
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Dit ga ik zéker proberen!
  Thanks sereen!
  xxxxx <3

 25. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  dit ga ik ook zeker uitproberen, van de week toch maar eens naar de etos hihi

 26. Nina
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik heb dit een tijdje gedaan met alleen olijfolie. Vondt het best fijn maar wil toch eens die wonderolie kopen. Hoe duur was ie?

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Rond de €2,50 voor een flesje van 100 ml dacht ik.

 27. krulletje
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik zwéér bij (alle soorten) olie! Sommige vriendinnen geloven er totaal niet in, maar hopelijk nemen ze het van jou wél aan, dat olie voor elk huidtype goed is. Thanks Serena!

 28. Joanne
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ben heel benieuwd naar het resultaat! Ik had er al eens van gehoord en heb het ook zelf geprobeerd maar het was niets voor mij, kreeg er cystes van. Zonder de wonder olie niet, maar dan hielp het alsnog niet.jammer, heb er inderdaad veel goede verhalen over gehoord maar helaas dus niet voor mij

 29. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik ben echt ontzettend benieuwd.

 30. Lianne
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  is zonnebloem olie en notenolie het zelfde als wat je in de keuken hebt staan?

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Ik snap je vraag niet zo goed. Kun je het anders formuleren?

   • Lianne
    29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

    haha, nou bij ons in de keuken staat zonnebloemolie bijvoorbeeld, is er 1 soort dus die je ook voor beautyproducten kan gebruiken, of is het een speciale soort die je alleen met koken gebruikt?

    • Serena
     Auteur
     29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

     Oh zo. Nee hoor, je kan gewoon dezelfde olie gebruiken als waarmee je kookt. Er bestaat ook speciale cosmetische olie, zo is er bijvoorbeeld cosmetische argan olie, en aparte argan olie om mee te koken. De producten om mee te koken ruiken vaak wat sterker en zijn minder gezuiverd, maar wat olijfolie en zonnebloemolie betreft maakt het echt geen verschil.

     • Isabelle
      29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

      Oh ik heb arganolie thuis, dat schijnt erg goed te zijn tegen littekens, kun je dat er ook gewoon bij doen?

 31. Lotte
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  om deze reden gebruik ik tegenwoordig ook een reinigingscrème voor de droge/gevoelige huid.(heb zelf een vette huid) omdat ik geloof dat je lichaam reageert als je je eigen vetten verwijdert door het produceren van nog meer talg. ik moet zeggen dat ik het wel heel prettig vind werken, heb het gevoel dat mijn puistjes ook minder zijn. maar misschien dat ik deze methode ook maar eens ga proberen! ben in ieder geval heel benieuwd naar jouw resultaat. :)

 32. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat!

 33. Jess
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik gebruik the Oil Cleansing Method al meer dan een jaar met veel succes..ik heb een vettige huid en olie bestrijd olie dus is mijn huid ook minder vettig zonder het droog te strippen.

 34. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ben erg benieuwd naar het resultaat! :)

 35. Wies
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Interessant artikel! Ik ben benieuwd hoe je huid hierop reageert. Ik ga zelf niet mee doen aangezien mijn huid op het moment vrij rustig is gelukkig.. Ik ben doodsbenauwd dat ik weer ergere puistjes krijg. Ik wacht je review af;)

 36. Angelique
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Interessant dit! Zelf ben ik erge fan van de Japanse reinigingsrituelen, zoals die van Kanebo. Die gaat er vanuit dat je vuil hebt wat oplosbaar is in olie en vuil dat oplosbaar is in water.

  Volgens die methode reinig je dus ook dubbel; ‘s avonds reinig je met een olie-achtige reiniging (milk of olie bv) en daarna met een water-achtige reiniging (foam). In de ochtend reinig je alleen met de water-achtige reiniging.

  Persoonlijk klinkt deze theorie voor mij het meest aannemelijk en de resultaten van de dubbele reiniging zijn verbluffend. Ik ben dan ook erg benieuwd welke resultaten je haalt met slechts 1 stap!

 37. Karen
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Leuk artikel. Ik doe dit denk al anderhalf jaar. Gewoon olijfolie alleen. Daar haal ik al mijn make-up mee weg en dan laat ik het even intrekken om vervolgens een facewash te doen.
  Soms doe ik na de facewash alsnog een beetje olie over mijn gezicht, zodat ie nog beter gevoed word. (maar het wel eerst schoon is geweest!)
  Ik vind het een erg prettige (en goedkope) methode.
  Ook handig: je hoeft nooit reinigsdingen mee te nemen als je bij iemand blijft slapen, want in iedere keuken staat olijfolie! :)

 38. joyce
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  dit is wel iets wat ik wil proberen.
  me huis is echt drama
  droge rode vlekker bij me neus en wat droge vlekker rond de mond bij de leuke lachrimpels zeg maar.
  Maar onder me wangen en me voorhoofd zijn weer redelijk vet.
  eens kijken hoe ik aan ricinusoli kom.

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Etos! Bij de medicijnen, onderin het schap.

   • lsbth
    29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

    Als het bij jou meevalt, wil ik het ook wel eens proberen. Mijn huid is helemaal uit balans :(
    Maarreuh, hier zit geen Etos in de buurt…

    • Serena
     Auteur
     29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

     Kruidvat…misschien? Of natuurwinkel? Of andere drogisterijketen?

    • amanda92love
     1 maart 2012 / donderdag, 1 maart 2012

     oke ik ga meedoen :D haha altijd het proberen waard en wonderolie heb ik tog nog liggen vanwegen de lipstick :P

 39. Selina
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Leuk! Ik moest wel lachen om wat er op het etiket van de wonderolie staat. Is dat trouwens ook castor oil of is dat weer iets anders?
  Ik wil het wel eens proberen :)

 40. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik ga graag voor de uitdaging, ik vind dit soort natuurlijke lab knutseltjes altijd super leuk en interesting

 41. Lianne
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  wauw leuk ! ga ik ook uitproberen :)
  zou je ook olijfolie en zonnebloemolie kunnen doen? x

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Hangt van je huidtype af. Kijk maar wat die oliën doen en voor welke huid ze geschikt zijn en maak zo je eigen mix.

   • Lianne
    29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

    okee dankje!

    en wat heb je een mooie huid zonder make up hihi

 42. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Oeeeeeh ik ga meedoen!!! Het klinkt echt goed!

 43. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Wat een toeval! Ik doe ook mee sinds dit weekend haha. Ik was een beetje aan het googelen, omdat door alle stress mijn huid deze maand hartstikke onzuiver is en tegelijkertijd super droog. Ik merkte dat kokosolie en amandelolie echt super werkt voor droge armen/benen, dus ik geloof dat ik daarom een beetje aan het googelen sloeg om te kijken of ik iets soortgelijks kon gebruiken voor mn gezicht en toen kwam ik ook dit tegen en dacht: ‘naja waarom ook niet..’ Leuk! Ik ben benieuwd wat de resultaten zullen zijn :)

 44. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik weet het niet goed. Het klinkt echt geweldig, maar of een mengeling van twee oliën nu effectief beter gaat werken dan al die dure cleansers? Het zou natuurlijk wel heel fijn zijn als het zo was! Als in wonderolie in huis had, zou ik het meteen mee testen, maar helaas vind ik het nergens… (Heb al op verschillende plekken gezocht!)

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   Bij Etos! Kopen! Meedoen! :)

 45. Girl
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik ben benieuwd! Leuk artikel weer, en interessant. Dankje!

 46. Juf_Joyce
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Begrijp ik het nou goed dat je hier je hele gezicht mee moet doen of alleen de plekjes langs je neus en waar onzuiverheden zitten?

  • Serena
   Auteur
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   The whole SHABANG!

   • Juf_Joyce
    29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

    Hahaha! Misschien dat ik hier ook wel aan mee ga doen, aangezien dit ook totaal niet agressief voor je huid is. Heb namelijk een MEGA-gevoelige huid.

 47. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ik had er al van gehoord maar heb door m’n Lushproductjes de laatste tijd echt al een enorme verbetering gezien, daarom dat ik het (nog) niet ga uitproberen. Maar ik ben benieuwd en ik ben ook blij dat je dat een keer aanhaalt van dat je huid meer oliën aanmaakt als je ze overmatig stript. (Beetje zoals met je haar, denk ik.) Denk dat heel veel meisjes met een “vette” huid (sommige mensen vergissen zich volgens mij zelfs gewoon – een beetje shine op je T-zone na een dag 12 uur werken ofzo is denk ik best wel normaal) zich zo gaan schoon schrobben dat het averechts werkt! Ik weet het want ik deed het vroeger ook ;-) En vergeet niet dat je huid ook verandert naarmate je opgroeit.

 48. Kirsten
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Je hebt toch ook een methode met olie dat je je mond ermee spoelt? Schijnt ook zuiverend te werken! Wil het nog steeds een keer proberen, maar ben er nog niet aan toegekomen.

  • Roos
   29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

   ja! dat schijnt iets tegen galstenen te zijn ofzo? dat moet je dan meteen ‘s ochtends doen, voordat je ook maar iets drinkt of eet. heel vies! maar het werkt volgens mij wel!

 49. 29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Ziet er goed uit, ik heb wel een droge huid dus ik ga het is proberen, ik heb al best veel puistjes en bultjes enzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *