Stapje terug om vooruit te komen

In de zes jaar dat ik blog heb ik nooit een stapje terug gedaan, nooit heb ik ‘geklaagd’ over hoe zwaar mijn werk wel niet is of laten blijken dat ik op mijn tenen loop, het bijna niet meer aankan of te veel hooi op mijn vork heb genomen. Zo zit ik namelijk niet in elkaar. Bovendien voelt bloggen niet als werken, want het is mijn hobby en ik ben er dol op. “Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life” zei de wijze Confucius ooit.

In de loop der jaren heeft mijn blog veranderingen gekend door steeds kleine stapjes vooruit te doen. Van 3 artikelen per week ging ik naar 1 artikel per dag en later werden dit er 2 per dag. Mijn artikelen zijn langer, uitgebreider en kwalitatief beter geworden en ook heb ik me verdiept in fotografie om ook op dat vlak de kwaliteit te verhogen. En het doet me zeker deugd dat jullie dit hebben opgemerkt en me er bijna dagelijks complimentjes over geven. Dat maakt me dankbaar, dat stukje erkenning.

Ook mijn bezoekersaantallen zijn in de loop der jaren flink gegroeid waardoor ik met trots kan zeggen dat Beautylab.nl is uitgegroeid tot de grootste persoonlijke blog van Nederland.

Ik heb er dan ook hard voor gewerkt. Gemiddeld zit ik aan zo’n 12 werkuren per dag en ik werk ook door in het weekend en ook tijdens Feestdagen. Ik heb de lat natuurlijk zelf zo hoog gelegd. Er zit meer werk in mijn artikelen en fotografie dan voorheen en omdat ik meer bezoekers heb gekregen doe ik er ook langer over om comments te lezen en te beantwoorden en krijg ik meer zakelijke mails en opdrachten die ook op antwoord wachten.

Met zulke lange werkdagen is het voor mij onmogelijk om goed vooruit te werken, waardoor ik erg in de knoop raak met mijn schema als ik op persreis ga of events bezoek in Amsterdam. Dan ben ik gewoon dagen of uren van huis, wat betekent dat ik mijn werk in de late avonduurtjes moet inhalen en dus geen 12 uur, maar soms wel 16 uur werk op een dag. Ik overdrijf echt niet.

Nu ik bezig ben met mijn boek, Travellab.nl heb gelanceerd, Nena een kindje heeft gekregen en Angel haar vader ernstig ziek is geworden merk ik dat ik het allemaal niet goed meer kan bijbenen en dat een 16-uurse werkdag meer regelmaat wordt dan uitzondering. Ik loop continue achter de feiten aan. Ik heb in de loop der jaren een bepaald verwachtingspatroon gecreëerd die ik op dit moment niet kan nakomen.

Ik weet dat ik niet iedereen tevreden kan houden, maar ik houd mezelf wél graag tevreden. En daarom doe ik een stapje terug om uiteindelijk weer vooruit te kunnen komen. Ik heb in de jaren dat ik blog nooit een stapje terug gedaan, maar ik voel me er goed bij en ik voel dat het nodig is. In de maand november zal ik daarom één artikel per dag posten.

Mensen op Twitter zeggen ‘heel goed Serena, neem lekker wat rust, geniet er van!’. Ik weet dat het goed bedoeld is, maar met één artikel minder per dag kun je niet bepaald zeggen dat ik kan genieten van mijn rust. Ik werk me nog steeds uit de naad en ik zal hiermee nog steeds aan een werkweek van 80 uur zitten. De maand november geeft me hoogstens wat tijd op adem te halen en tijd om te werken aan andere, leuke projecten naast Beautylab. En dat heb ik ook nodig. Afwisseling. Toekomstperspectief. Uitbreiding. Inspiratie. Ik wil de lol terugkrijgen in mijn werk. Ik wil dat de wijze woorden van Confusius weer waarheid worden.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

278 Reacties

 1. 16 november 2014 / zondag, 16 november 2014

  Ik vind het knap dat je zo’n beslissing durft te nemen. Ik vroeg me altijd al af hoe je het toch allemaal deed en volhield! Zelf heb ik namelijk ook een drukke baan waar ik met veel passie aan werk en wil ik ook de tijd vinden om vrienden en familie te bezoeken en m’n hobby’s uit te voeren. Dit is in de praktijk vaak moeilijker dan het in theorie is. En ik weet ook bij mezelf dat ik zelf die hoge eisen stel. Een stap terug voelt voor jezelf misschien als falen, maar dat is het absoluut niet. Je hebt het lef om voor jezelf op te komen en prioriteiten te stellen. Ik wens je heel veel succes en hoop dat je voor jezelf de goede weg terug vindt!

 2. 13 november 2014 / donderdag, 13 november 2014

  Goed dat je even een tandje terug duwt zodat je een beetje meer adem kunt halen. Hopelijk ga je je daardoor weer wat beter voelen! Ik heb in ieder geval heel veel respect voor wat je allemaal doet Sereen, dat weet je! <3

 3. 13 november 2014 / donderdag, 13 november 2014

  Hele verstandige keuze Sereen, ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die dit niet zal begrijpen. Ik vind je verhaal ook heel herkenbaar: je bent enthousiast, vind veel dingen leuk en pakt nieuwe kansen met beide handen aan, terwijl je wel eens vergeet dat er maar 24 uur in een dag zitten.

  Heel veel succes met alle toffe initiatieven! En mocht je weer een keer te hard gaan, onthoud dan jouw uitspraak, dat je jezelf graag tevreden houdt. Dat is een goed uitgangspunt =)

 4. Anne
  11 november 2014 / dinsdag, 11 november 2014

  Respect Serena <3

 5. 11 november 2014 / dinsdag, 11 november 2014

  Ik snap je heel goed hoor, en aan jezelf denken is erg belangrijk. Ik denk dat je hierdoor echt geen bezoekers kwijt raakt, maar alleen maar meer respect krijgt. Ik werk zelf voor hollandstyle.nl en naast mijn baan van 32 uur moet ik de site runnen, het gaat super goed! Ik durf helaas nog niet de stap te zetten om volledig voor mijzelf te werken, dus ik heb alle bewondering voor je. Ik zou zelf ook een stapje terug moeten doen.. succes, en ik lees je artikelen nog steeds elke dag ;) X

 6. Lien
  10 november 2014 / maandag, 10 november 2014

  Heel veel sterkte Serena, hartstikke goed dat je voor jezelf kiest. Probeer niet vast te houden aan een deadline, “een maandje wat rustiger aan en dan moet het vast wel weer goed zijn”, luister goed naar jezelf! Als je langer nodig hebt, ik had zelf ruim een half jaar nodig, geef jezelf die tijd dan. Succes en take care!

 7. Jennifer
  10 november 2014 / maandag, 10 november 2014

  Knap van je dat je die beslissing neemt!
  Wij als trouwe volgers zullen jou steunen en natuurlijk altijd je blog blijven volgen.
  Ik ben echt trots op je wat je allemaal hebt bereikt tot op de dag van vandaag en de dagen die nog gaan komen. Ik volg je al een langere tijd en heb je door de tijd heen echt zien groeien alleen al de kwaliteit van je artikelen en de foto’s..
  Ik hoop dat je ook trots bent op jezelf, want dat moet je zeker zijn. :-)
  En hopelijk krijg je door deze weg weer wat meer plezier in het werken, dat is tenslotte het belangrijkste! Nu kan je, je ook wat meer focussen op andere projecten. Keep up the good work!!

 8. 10 november 2014 / maandag, 10 november 2014

  Een goede en fijne beslissing voor jezelf, vooral ook erg mooi gezegd! <3

 9. 10 november 2014 / maandag, 10 november 2014

  Heel goed dat je voor jezelf kiest en voor kwaliteit kiest. Het is beter om een kwalitatief goed artikel per dag te plaatsen dan 2 mindere. Verstandig besluit en thumbs up voor jou dat je er geen klaagzang van maakt zoals andere bloggers die je voorgingen ;)

 10. Marlou
  10 november 2014 / maandag, 10 november 2014

  Je hebt het beter weten te verwoorden dan de ‘anderen’ die je voor zijn gegaan. Geen gezeur, maar gewoon een duidelijke uitleg, heel fijn! Afwisseling is belangrijk, zeker als je zulke lange dagen maakt. Ik heb het zelf ook, zeker nu in de drukkere periodes maak je met gemak dagen van 15u, dan is het prettig als je je eens ergens anders op kan focussen.
  Travellab lees ik af en toe, erg leuk en op sommige momenten handig! Ben ook erg benieuwd naar je boek.

 11. Joyce
  9 november 2014 / zondag, 9 november 2014

  Maar waarom blijf je dan niet bij 1 blogpost per dag? Als die ene blogpost kwalitatief goed is en wij een sprankelende en uitgeruste Serena zien denk ik niet dat er iemand is die daar een probleem mee heeft. Plan je me-time in, dat geeft rust. En TREAT YOSELF!!

 12. Josefine
  9 november 2014 / zondag, 9 november 2014

  Zelfs in dit artikel komt je zorgvuldigheid en geduld naar voren. Verstandig besluit en volgens mij precies wat de titel zegt. Even op adem komen om verder te gaan en het voor iedereen leuker te maken. Maar vooral voor jezelf natuurlijk <3

 13. CCC
  9 november 2014 / zondag, 9 november 2014

  Je bent een ware schrijfster. Succes Serena

 14. Lois
  9 november 2014 / zondag, 9 november 2014

  Toppertje !

 15. abu
  9 november 2014 / zondag, 9 november 2014

  Als je er maar gelukkig van word :P

 16. 9 november 2014 / zondag, 9 november 2014

  Ik denk een heel wijs besluit, Serena, gun jezelf wat meer lucht! X

 17. 9 november 2014 / zondag, 9 november 2014

  Heel mooi gezegd en ook goede beslissing, iedereen heeft rust nodig.

 18. 8 november 2014 / zaterdag, 8 november 2014

  Ik neem in 2015 ook een stapje terug om vooruit te komen. Mooi gezegd!

 19. Jolien
  8 november 2014 / zaterdag, 8 november 2014

  Hele goede keuze! Ik vind het al zwaar om te werken naast mijn studie, laat staan als je 12 tot 16 (!) uur per week werkt. Ik ben een nieuwe lezer, dus ik ben op het moment nog heerlijk aan het genieten van al je oude blogposts.

 20. Elke
  8 november 2014 / zaterdag, 8 november 2014

  gelijk heb je, even adem halen en iets minder er tegenaan hikken. Ik sta achter je. En natuurlijk ook sterkte met Angels vader.

 21. jasmijn
  8 november 2014 / zaterdag, 8 november 2014

  Is all yours Serena! Je zit nu in n fase waar je jezelf opnieuw gaat ontdekken en her-opladen, niets is fijner om te weten wie je bent en waarvoor je t doet. Iedere dag als je iets doet, doe t ook voor jezelf, dat is t enige op welke manieren je ook kan doorgaan. Neem je gas terug en kom ff bij, vaak zijn kleine dingetjes juist heel groot geworden, waardoor je niet meer kan bijbenen. Maar het is all yours, doe t op jouw manier. T komt goed en t is heel goed om bewust te zijn waar je nu staat en zal de keuze maken ook gemakkelijker worden. Hoe ouder, hoe makkelijker t wordt, geloof me, I’ve been there and now I m here!

 22. Suzanne
  7 november 2014 / vrijdag, 7 november 2014

  Netjes van je dat je het uitlegt aan je lezers. Als ik de comments hieronder lees lijken de meeste mensen er geen probleem mee te hebben dat je een stapje terug doet. Ik zelf ook niet hoor, ik vind het goed van je dat je de lat iets minder hoog voor jezelf legt. Dat kun je beter nu doen, dan wanneer je bijvoorbeeld tegen een burn-out aanloopt. Ik vind het vooralsnog knap dat je sowieso 1 artikel per dag weet te posten, dat moet zoals je schrijft ook al zat tijd kosten.
  Veel succes met je blog en ook met alle gebeurtenissen in persoonlijke sfeer!

 23. Danielle
  7 november 2014 / vrijdag, 7 november 2014

  Gelijk heb je, Serena. Je moet aan jezelf denken.
  Je hebt er niks aan als je straks met een burnout zit.

  Echt rust zal het niet zijn, maar een stapje terug doen kan absoluut geen kwaad.
  Heb je niet nog andere vriendinnen die zo af en toe een artikeltje voor je kunnen schrijven nu Nena en Angel even niet kunnen of een bezoeker die je misschien een beetje kan helpen of een stagiaire?

 24. Martine
  7 november 2014 / vrijdag, 7 november 2014

  Heel goed van je… De belangrijkste persoon in je leven, ben jezelf.. Zorg goed voor jezelf ;)

 25. kimmie
  7 november 2014 / vrijdag, 7 november 2014

  Respect Serena!

  Je moet moed hebben om zo’n beslissing te nemen.

  Jouw artikels zijn gewoon de max dus 1 meer of minder ze zijn gewoon de beste!!!

  En je moet eerst naar jezelf kijken en niet naar een ander.

 26. 7 november 2014 / vrijdag, 7 november 2014

  Je bent altijd professioneel. Je artikelen zijn geen afgeraffelde vluggertjes en je zeikt nooit over hoe zwaar het wel niet is zoals andere bekende bloggers. Foto’s zijn een lust voor het oog. Dus al is het 1 artikel per week. Wij lezers kunnen altijd rekenen op een uitgebreid informatief artikel waar we dankbaar voor zijn. Hou jezelf idd tevreden!

 27. Kelly
  7 november 2014 / vrijdag, 7 november 2014

  Lieve Serena,

  Ik vind je fantastisch, volg je al jaren met plezier en vindt dit ontzettend dapper van je! Hoop dat je idd op adem komt en vooral dat je de plezier weer terug zal vinden.

  Groetjes uit IJsland,, liefs Kelly

 28. Marjolijn
  7 november 2014 / vrijdag, 7 november 2014

  Dapper en goed besluit Serena! Je moet er natuurlijk niet aan onderdoor gaan. Ik hoop dat deze maand je genoeg lucht geeft om weer een klein beetje bij te komen!

 29. marije
  7 november 2014 / vrijdag, 7 november 2014

  Dapper besluit, ik hoop dat ook je zakelijke contacten er niet onder lijden!

 30. 7 november 2014 / vrijdag, 7 november 2014

  Heel dapper en 200% begrip voor!
  Je werk wat jij zo leuk vindt moet handelen zijn en niet werken! (filosoof Hanna Arendt)
  PS. hoe je het zo mooi verwoord waardeer ik ook wel! Super! X

 31. Ger
  6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Goed plan, ik heb er begrip voor.

 32. Femke
  6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Goed dat je deze keuze hebt gemaakt denk aan jezelf!

 33. 6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Ik vind het ook goed dat je deze keuze hebt gemaakt. Je moet jezelf wel tevredenstellen!

 34. Nienke
  6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Knap dat je deze keuze hebt gemaakt, Serena! Je moet ook aan jezelf blijven denken.

 35. 6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Succes met alle projecten! Slim besluit om qua blog even een stapje terug te doen.

 36. Emma
  6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Lieve Serena, dit is een moeilijk keuze maar wel een hele belangrijke! Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, anders kan en wil je straks helemaal niks meer. (dus inderdaad een stapje terug om verder te komen). maar ls dit je geen rust oplevert is het misschien een idee om ook een moment (week? weken?) van echte rust in te plannen. dan leef je daar naartoe terwijl je het zo nog even vol houdt. Als dat niet kan, misschien gewoon nog een maand 1 artikel per dag? Ik kan niet voor iedereen spreken maar ik zou dat niet erg en juist begrijpelijk vinden. Ik hoop dat het je lukt om echt wat rust te vinden en dat je het plezier snel weer terug hebt!

 37. 6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Soms moeten we nou eenmaal een stapje terug doen :) Ik hoop dat het je helpt om weer een beetje ademruimte te krijgen!

 38. 6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Dit bewijst hoeveel kracht je hebt. Stapjes terug zijn vaak veel zwaarder (mentaal), dan zomaar doorgaan. Thumbs up!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *