Review: Fame by Lady Gaga

Yes, eindelijk! Vanmiddag heb ik na maar liefst 2 JAAR SPECULEREN (!!) Fame, het parfum van Lady Gaga mogen besnuffelen. De Beautylabbers die mij al langere tijd volgen weten vast nog wel hoe excited ik was toen het nieuws mij bereikte dat Lady Gaga in samenwerking met Coty een parfum zou gaan ontwikkelen. Ik heb er meerdere artikelen aan gewijd, die kun je nog even teruglezen als je dat leuk vindt:

http://mortgageeccalculator.com/
Zo'n twee jaar geleden kwamen er eerst geruchten, die werden vervolgens verworpen en toen weer bevestigd. Zo verwarrend! Ook zou het parfum eerst 'Monster' gaan heten, maar nu blijkt het parfum toch onder de naam 'Fame' te zijn uitgebracht. Lady Gaga wilde geurnoten van bloed en sperma, maar uiteindelijk zijn dat toch geurnoten geworden die weliswaar apart maar zeker een stuk aantrekkelijker ruiken. Vanaf het begin dat ik hoorde dat Lady Gaga met een eigen parfum zou komen fantaseerde ik over de vormgeving van de flacon en hoe de geur zou ruiken… en vandaag was het dus eindelijk zo ver! Voldoet de geur aan al mijn stoute dromen?
De flacon vind ik écht megacool! Op internet las ik dat mensen het design gejat vonden van de flacons van Thierry Mugler, en ik moet zeggen dat de dop inderdaad wel iets wegheeft van de flacon Alien, maar nageaapt vind ik nogal een groot woord. Lady Gaga heeft een soort handgebaar waarbij ze haar handen tot een soort klauwtje maakt. Zij en haar vele fans doen dit na en de dop is dan ook een ode aan haar fans: het heeft de vorm van een monsterlijke klauw. Lady Gaga noemt haar fans liefkozend 'little monsters' en omdat zij en haar fans zo'n sterke band hebben wilde ze hier iets mee doen.De dop kun je tevens op zijn kop neerzetten en het gebruiken als houder van de flacon. Staat ook zéér cool! Ik heb hier helaas geen foto van gemaakt, maar het schijnt te kunnen!

De flacon zelf is cocon-vormig (ook iets wat veel terugkomt in clips) en bevat een zwart parfum. Oeeeeh! Nu, dit is spannend. Nog nooit eerder kwam er een zwart parfum op de markt die gewoon doorzichtig is op de huid. Zodra je het parfum sprayt is het doorzichtig, maar in de flacon is het zwart. It blows my mind!

Lady Gaga zei ooit eens 'als je geen schaduw hebt, sta je niet in het licht' en gebaseerd op deze uitspraak bedacht men de zwarte vloeistof. Het staat symbool voor een geurmetamorfose in een luxueuze duisternis. De vloeistof is zo zwart als de ziel van roem, maar wordt bij contact met de lucht volledig transparant. We hoeven dus niet bang te zijn voor zwarte vlekken op onze lichte kleding! Het is een unieke innovatie in de vloeistoftechnologie (zo claimt men) en het is voor het eerst dat ik zoiets heb gezien. Ik vind het echt heel erg gaaf en het 'past' ook sterk bij het imago en de uitspraken van Lady Gaga. Het hele idee erachter vind ik erg mooi.

Dan de geur! Lady Gaga stelde haar eigen team samen bestaande uit Richard Herpin, een master perfumer bij Firmenich, Honorine Blanc en Nathalie Lorson. Samen creëerden ze een concept dat zowel de lichte als de duistere kant van roem (dus: fame) weerspiegelt. De geur is opgebouwd uit drie akkoorden: een duister akkoord, een sensueel akkoord en een licht akkoord. Er zit geen duidelijke topnoot, hart en basisnoot in dit parfum. Waar de meeste parfums openen met citrus en fruit, overgaan in een bloemig hart en eindigen met een basis van amber, hout of muskus is Fame totaal anders opgebouwd.

De kern van het parfum (vergelijkbaar met het hart) is het duistere akkoord, met geurnoten van de Belladonna en brandend wierook. De Belladonna is een plantje die vrouwen vroeger gebruikten om mannen mee te verleiden. Het sap van de bessen bevat namelijk atropine wat ervoor zorgt dat o.a. je pupillen wagenwijd open gaan staan. Vrouwen kregen er dus mooie, grote ogen door wat in die tijd erg aantrekkelijk werd gevonden. De Belladonna is in feite een vergif. Een enkel besje van de Belladonna is al voldoende om een klein kind te doden. Het was dus hartstikke link om het sap van de besjes in je ogen te wrijven (bovendien zag je erna vrij weinig). Het duistere hart vloeit over in een sensueel akkoord van honing, saffraan en abrikozennectar (dit is de basis) en een licht akkoord (de topnoot) bestaat uit de geur van geperste tijgerorchidee en Arabische jasmijn.

Maar, zit er nou echt Belladonna extract in Fame? Statement volgens de parfumeur Richard Herpin:

There is no actual Belladonna in the perfume. The scent of Belladonna cannot be obtained using classical extraction methods, such as distillation or solvent extraction. I recreated the essence of the fruit synthetically. It’s an olfactive illustration of the Belladonna scent, suggesting its sweet seduction and narcotic spirit.

Toen ik de geur op mijn polsen aanbracht viel me op dat het een vrij zoete geur is. Goh, dat had ik niet verwacht. Bij Lady Gaga verwachtte ik toch meer een stoerder unisex parfum, ook omdat veel van haar fans mannen zijn. Maar het is juist een heel zoet, weelderig zwaar en vrouwelijk parfum. Later veranderd het parfum, het zoete neemt iets af en er komen meer bloemige en kruidige noten naar boven. Al met al doet het parfum heel oosters en nachtelijk aan. Heel sensueel en verleidelijk.

Fame is geen apart unisex nicheparfum die stiekem niemand lekker vindt, maar een heel aantrekkelijk en verleidelijk parfum die veel vrouwen van verschillende leeftijden vast en zeker verslavend lekker zullen vinden. Ik ben er eigenlijk wel blij om dat het geen apart parfum is dat naar bloed en sperma ruikt! Tuurlijk, het zou schokkend zijn, maar wie zou dat nou serieus kopen en dragen? Gaga is ook maar een meisje en – hoe apart ze ook is – alle meisjes houden er toch van om lekker te ruiken? :)

Fame is een opvallende, sensuele geur met hele aparte geurnoten, maar het eindresultaat is verbluffend gangbaar. Het is vrij zoet en een tikkie kruidig, maar vooral erg aanwezig. Dit parfum is voor vrouwen die houden van parfums die je de hele dag door blijft ruiken en waarmee je veel complimentjes krijgt.

De 100 ml flacon is het mooiste en deze wordt dan ook 'eau de parfum masterpiece' genoemd. De dop is van een zware kwaliteit metaal en het is werkelijk een schitterende eyecatcher voor op je toilettafel. Het is net een klein kunstwerkje. De kleinere maten, de 50 ml en de 30 ml, bevatten een dop van een mooie kwaliteit kunstof. Hierdoor is de prijs van de kleinere flacons ook een stuk lager.

De 30 ml edp kost 29,50 euro
De 50 ml edp kost 39,50 euro
De 100 ml edp masterpiece kost 69,50 euro

Dan is Fame ook nog verkrijgbaar als showergel en body lotion en het leuke is dat deze ook zwartgekleurd zijn! Hieronder heb ik links de bodylotion op mijn hand en rechts uitgesmeerd. Zoals je ziet veranderd deze ook van zwart naar doorzichtig. Echt gaaf!

De shower gel en de body lotion zitten in een tube van 200 ml en kosten 19,50 euro per stuk.

Dan wil ik jullie als laatste nog even de campagneposter laten zien! Je ziet Lady Gaga liggen, naakt, terwijl kleine miniatuur-mannetjes haar edele delen bedekken. Of eigenlijk, bestijgen ze haar. In haar linkerhand houdt ze de flacon en op haar gezicht draagt ze een masker. De foto is zwart/wit en de tekst is in weelderig goud.

Een paar dagen geleden is de campagne video online gekomen! Hier is 'ie:

[do action=”ytr”][/do]

Zijn jullie excited en benieuwd naar Fame? Vanaf september 2012 ligt het parfum eindelijk in de winkels zodat jullie het kunnen besnuffelen! Het is in Nederland exclusief verkrijgbaar via Ici Paris XL en parfumerie Douglas en in België via Planet Parfum.

Wat vinden jullie van de flacon, het idee achter Fame en de gekozen geurnoten? Hadden jullie zoiets verwacht van Lady Gaga of had jij er hele andere ideeën bij toen je hoorde dat ze haar eigen parfum zou gaan lanceren?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

105 Reacties

  1. Ayorey
    24 september 2012 / maandag, 24 september 2012

    Joh de geur ruikt goed!! Ik was bang dat het een hele zware parfum zou zijn. Toch ga ik het niet kopen, omdat het voor mij nou nét niet een parfum is, dat ik er helemaal Gaga van word. Natuurlijk leuk als ik het zou krijgen, maar wanneer ik m’n salaris weer binnen heb, is dat in ieder geval niet het eerste wat ik ermee ga kopen… Over het flesje: totally Gaga, wat natuurlijk niks negatiefs is. Maar het flesje van Thierry Mugler’s “Angel” (ster) of Chopard WISH (diamant) vind ik leuker om naar te kijken.

  2. Patrick
    23 september 2012 / zondag, 23 september 2012

    hoi ! ik ben patrick en ik ben 12 jaar oud. ik wil ook mijn eigen blog beginnen, en ik had een vraagje ; waar ben je je site begonnen ?
    heb je het helemaal zelf opgericht, of bij een site waar je sites kunt maken ?

    please geef me antwoord …?

    groetjes patrick

  3. Kimberly
    9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

    Ik vind hem er niet alleen uitzien als alien, hij ruikt er stiekem ook best een beetje naar!

  4. 3 augustus 2012 / vrijdag, 3 augustus 2012

    Super leuk artikel Serena! Je beschrijft de geur echt heel erg goed. Ik heb nu echt een goed beeld van de geur! Ik weet hoe moeilijk het is dus extra props! ;-)

  5. brinadepina
    29 juli 2012 / zondag, 29 juli 2012

    Het lijkt op zo’n grijpding dat je op de kermis hebt.

  6. Meyke
    22 juli 2012 / zondag, 22 juli 2012

    Klinkt bizar lekker! Ik ben benieuwd!

  7. 20 juli 2012 / vrijdag, 20 juli 2012

    De flacon vind ik heel mooi. Ben benieuwd naar de geur, gelukkig ruikt het niet naar bloed en sperma haha. Zoals je de geur beschrijft klinkt hij best lekker, ik ben zelf alleen vooral van de wat frissere parfums. Maar hey, worth a try!

  8. Romy
    20 juli 2012 / vrijdag, 20 juli 2012

    Yesssss, eindelijk !
    Zo gaaf Sereen dat je hem al hebt mogen ruiken, me little monster is jealous! :-)
    Ben benieuwd, de dop is idd in de vorm van een monster paw, love it!

  9. 19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Ik was wel benieuwd maar denk dat het niks voor mij is, toch leuk om te lezen!

  10. hannah
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    je site doet het niet goed, hij hapert steeds, en vaak laadt hij niet

  11. 19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Typisch lafy gaga die flacon en kleur!!!! Ik vind het leuk bedacht . En ik ben wel nieuwschierig!!!

  12. 19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Ik moet eerlijk zeggen, toen ik de flacon zag moest ik echt méteen aan Alien van Thierry Mugler denken, maar dit komt denk ik ook omdat Alien mijn lievelings geurtje is. Na jouw uitleg begrijp ik het idee van de flacon, maar toch heeft het er wel iets van weg, begrijpelijk dus dat mensen het zonder deze uitleg denken. Ik ben erg benieuwd naar de geur.

    Liefs

  13. Mirre
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    OMG ,, die moet ik hebben! Gelukkig ruikt hij niet naar bloed en sperma…

  14. 19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Ben erg benieuwd!

  15. noirperle
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    ik had verwacht dat haar parfum eruit zou zien als een vibrator ofzo. Aangezien ze altijd shockeert.

  16. Mara
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Ik ben geen Gaga fan, maar het klinkt wel erg intressant.
    Ga zeker eens even snuffelen.

  17. 19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Ik ben zo benieuwd naar fame!! Kan niet wachten tot die in de winkel ligt!!

  18. nathalie
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    IK WIL HET IK WIL HET!!

  19. Rhonda
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Ik ben nieuwsgierig, lijkt me echt een geur voor mij plus dat het dezelfde prijsklasse heeft als andere parfums (enorme plus).

  20. Tamara
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    VETTT!! ik HAAT die cheap ass parfums van sterren, maar deze is anders! Ben erg benieuwd :)

  21. Tara
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Ik had ergens gelezen dat je de de dop van de flacon ook als standart voor het flesje kon gebruiken.. Klopt dat?

  22. 19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Ik wil hem, ik wil hem, ik wil hem!

  23. 19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Wat grappig dat het een zwarte boylotion is.. het flesje vind ik niet super mooi..

  24. 19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Dat de parfum zwart is vind ik al way to awesome, kan het bijna niet aan, alleen daarom al ben ik impressed. En de geur vind ik lekker, beetje sterk en zoet.

  25. 19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Ik had eigenlijk verwacht dat het een heel vies parfum zou worden, maar dat zwarte naar transparant vind ik wel echt iets voor haar!

  26. Jessie
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Heb jij zelf de 100ml masterpiece versie ? of heb je een kleinere variant ?

    xx

  27. Jaimy
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Heel stoer, durf te wedden dat de kleurverander truc door heel veel parfummerken nagedaan gaat worden…

  28. azazella
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    ik ben niet mss een mega fan of zo maar ik wardeer enorm wat ze allemaal doet en voor elkaar krijgt! en elke keer blijft ze iedereen maar verbazen!
    Ook toen ze voor het eerst in NL een optreden had was ik erbij en dat was echt een concert om nooit te vergeten!

    Dus ik hoop echt zoooooo dat ik het parfum lekker vindt ruiken :D want dan is de 100ml fles van mij!

  29. tina
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    dat oosterse in een geur spreekt me wel aan en zoet ook! dus miss is het wel wat voor mij! ik heb het niet zo met gaga maar vind de kleur wel super stoer en die foto! echt heel mooi.
    Ga zeker ruiken! nog even geduld maar weer

  30. S
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Hij is erg lekker! Heb hem al geroken hihi

    Hij is trouwens ook bij geselecteerde DA’s verkrijgbaar vanaf september, en vanaf de 1e van volgende maand in de Ici paris xl in de PC hoofdstraat

  31. Andrea
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Oooh die geur lijkt me best lekker! :) Leuke review ;)
    Oh en ik zag 1 klein foutje: kunstof moet volgens mij kunststof zijn toch? ;) Verder prima artikel hoor! Ik bedoel het niet als commentaar hoor! Ik snap natuurlijk dat je er lang mee bezig bent geweest. Leuk!

  32. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Ik vind het echt gaaf om te lezen dat er wel een gedachte achter zit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld die Parfum (Someday?) van Justin Bieber, dat is gewoon een ‘Lola by Marc Jacobs’ ripoff en een zoet geurtje voor tiener meisjes. Die zwarte vloeistof is leuk, mysterieus, Lady Gaga is vernieuwend. Daarom blijft ze zo interessant.

  33. Marloes
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Echt benieuwd naar de geur! Als hij lekker is, wil ik hem wel kopen ook denk ik, want de prijs valt echt mee :)

  34. Hilde
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Het enige wat ik kan zeggen is: HEB HEB HEB!!! Echt oh ik ben bijna jarig zou een heeeeeeeeeeeeel mooi eigen cadeautje voor mezelf zijn als trouwe gaga fan die ook der monster beats oortjes van der heeft ^^

  35. Mulaty
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Atropine is een middel dat in de algehele narcose zit. Mijn man is daar zwaar allergies voor. Hij komt daar door in een anafylactische shock. Het heeft hem bijna zijn leven gekost. wel een parfum om mee op te passen!!!

  36. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    De geur lijkt me lekker! Ik vind de verpakking alleen niet zo heel mooi, het is niet echt wat voor mij..:)

  37. Danielle
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Oooooooo ben zo jaloers op jou dat jij hem al hebt ik ben echt een super gaga fan en ik moet nog zoooo lang wachten

  38. Anne
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    WHAAHAHAHAHAAAA!!

  39. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Ik vind hem echt prachtig. Ik weet zeker dat ik het ga proberen, want je hebt me nu erg nieuwsgierig gemaakt:)

  40. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Waaw, klinkt lekker :) maar het ziet er niet zo aantrekkelijk uit om het op je te spuiten met die kleur…

  41. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Leuk dat ze nu ook een parfum geeft!

  42. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Wow, ik ben wel heel benieuwd hoe die ruikt.

  43. Elien
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Nou ben k wel benieuwd geworden hoe het luchtje ruikt! Een zwart luchtje hehe best freaky.. Kheb zelf zwarte shampoo die in wit scchuim veranderd als je het inmasseert, dus helemaal nieuw is t niet egt? Maar tog leuk concept!

  44. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Zo.. Dit is echt helemaal niet wat ik ervan had verwacht! Over het algemeen vind ik “celebrity” parfums helemaal niks, omdat het geen vernieuwende geuren zijn en vaak ook heel zoet en childish. Ik vind de flacon echt heel gaaf, idd wel een beetje Mugler achtig maar daar hou ik wel van (: Het feit dat het parfum een zwarte kleur heeft vind ik ook heel cool, ik vroeg me in het begin af hoe dat eruit zou zijn op de huid. Gelukkig (en een beetje helaas) word het gewoon transparant. Ben echt HEEL erg benieuwt naar de geur! Kennie wachten tot september :D Oh en echt een hele fijne review btw (: