(Re)view by Nena: M.A.C mascara’s

Goedemorgen! De make-up van M.A.C. Cosmetics is erg populair, maar eigenlijk hoor je nooit iemand over hun mascara’s. Ik heb serieus nog nooit iemand horen zeggen dat een mascara van M.A.C. hun favoriete mascara is. Zelf ben ik erg te spreken over de make-up van M.A.C. (hun concealers zijn bij mij favoriet en ook ben ik tevreden over hun blush, brushes en oogschaduwen), maar hun mascara? Nee, geen ervaring mee. Hoog tijd dus voor een review!

Ik heb de afgelopen weken maar liefst 7 verschillende M.A.C. mascara’s getest:

 1. False Lashes extreme black mascara volume & courbe noir intense – €22 (8gr)
 2. Zoom lash Mascara volume instantané – €17 (8gr)
 3. Opulash mascara volume – €17 (11gr)
 4. Studio Fix Boldblack Lash longueur et Définition – €17 (7gr)
 5. Opulash Optimum Black Mascara volume & courbe Noir intense – €17 (11gr)
 6. Zoom Fast Black Lash Mascara Volume Instantané – €17 (8gr)
 7. Studio Fix Lash Longueur et Définition – €17 (7gr)

Om een goede mening te kunnen geven over deze mascara’s heb ik ze allemaal tenminste een gehele (werk)dag + avond gedragen zonder andere make-up. Op deze manier kan ik jullie vertellen hoe je wimpers (of de onderkant van je ogen) er aan het einde van de dag uitzien. Sommige mascara’s heb ik vaker gebruikt, omdat ik er niet helemaal uit was (de vergelijking viel letterlijk in het water door een plotselinge regenbui) of omdat ik er juist erg enthousiast over was! Kijken jullie mee naar de resultaten?

1. M.A.C False Lashes extreme black mascara volume & courbe noir intense

Eerste indruk: Deze mascara heeft de mooiste huls van het stel. Mooi glanzend zwart met een aparte dop. Wat me tijdens het gebruik opvalt is dat ik hem erg vaak moet opbrengen, wil ik een goed resultaat kunnen behalen. In het begin lijkt hij voornamelijk lengte te geven, maar na 3 lagen krijg ik toch ook op een mooie manier volume. Je moet niet te lang doorgaan, want anders begin de mascara te klonteren.

Het borsteltje:

Ik vind dit persoonlijk geen fijn borsteltje omdat er weinig product van het borsteltje afkomt. Ook is het borsteltje zo compact dat het mijn wimpers maar moeilijk separeert. Je moet dan ook vaak in de huls dopen om nog wat extra mascara aan te kunnen brengen voor een volumineus resultaat.

Resultaat:

Eigenlijk best een mooi resultaat! Als je hem wat minder vaak aanbrengt dan is de mascara erg subtiel. Hij verlengt mijn wimpers op een goede manier, niet te erg (dat de uiteinden raar gaan buigen) en zonder klontjes. Ik ben best tevreden over deze mascara.

Einde van de dag + conclusie: Aan het einde van de dag blijft de mascara goed zitten. Zelfs zo goed, dat ik er bij het verwijderen van mijn make-up veel moeite voor moet doen om alles van mijn wimpers af te krijgen. Een voordeel is dat ik aan het einde van de dag geen zwarte vegen onder mijn ogen heb, hij blijft dus goed op zijn plaats en verzwaart mijn wimpers niet. Het ziet er nog net zo uit als ‘s ochtends. Ik vind het een redelijk goede mascara, maar vrij duur voor 8 gram en het resultaat is niet overweldigend. Prijs €22,00 / inhoud 8 gram.

2. M.A.C Zoom lash Mascara volume instantané

Eerste Indruk: Er blijft vrij veel mascara aan het borsteltje zitten, waardoor ik bang bij dat hij zal klonteren, maar dat valt mee. Hoewel de naam anders doet geloven krijg ik er helaas weinig extra volume van. Ik krijg ook nauwelijks langere wimpers door de mascara. Deze mascara zorgt voor een heel subtiel effect en omdat ik op zoek ben naar een mascara die zorgt voor volle, langere, gekrulde en opvallende wimpers valt deze mascara me wat tegen.

Het borsteltje:

Ik vind dit een iets fijner borsteltje dan het borsteltje van de eerste mascara. Hij is vrij klein en wordt aan het uiteinde steeds smaller. Je komt hierdoor gemakkelijk bij je binnenste wimper haartjes, erg prettig.

Resultaat:

Tsja, ik ben niet heel erg onder de indruk van deze mascara, het doet niet echt veel voor me. Als je van heel subtiel houdt is het een prima mascara, maar voor mij… nee deze mascara is niet geschikt voor mijn wimpers.

Einde van de dag + conclusie: Aan het einde van de dag zit de mascara nog steeds netjes op zijn plaats. Geen zwarte vegen onder mijn ogen. Deze mascara is vrij gemakkelijk te verwijderen van mijn wimpers. Prijs €17,00 / inhoud 8 gram.

3. M.A.C Opulash mascara volume

Eerste indruk: Hier had ik wel betere verwachtingen van, want er staat op dat het een volume mascara is en hij oogt lekker groots. Helaas, dit is wat mij betreft de minste van het stel. Ik krijg hier geen volume en lengte van. Deze mascara separeert mijn wimpers het meest, maar droogt zo snel op dat wanneer je een nieuw laagje wil aanbrengen je wimpers alweer hard geworden zijn. Wel weer handig voor een natural of no-make-up look, maar ik vind deze mascara persoonlijk te subtiel.

Het borsteltje:

De Opulash mascara’s hebben de grootste borsteltjes van het stel. Dat wekt de indruk dat je er onwijs intense volle wimpers door kan krijgen, maar helaas. Sommige mensen houden van zo’n flinke borstel, maar zo’n vol en dik borsteltje vind ik persoonlijk maar onhandig aanbrengen en te grof voor je (binnenste) wimperhaartjes.

Resultaat:

Einde van de dag + conclusie: Aan het einde van dag blijft deze mascara wederom goed zitten. Geen vlekken, vegen of verzwaarde wimpers. Wel gaan het uiteinde raar knikken. Dat kan je al een beetje zien aan de buitenkant van mijn wimpers. Ik denk dat het komt doordat hij zo snel droogt, terwijl je eigenlijk nog bezig bent… Nee, ik ben niet enthousiast. Het enige voordeel is de inhoud, die is dan wel weer 11 gram! Prijs €17,00 / inhoud 11 gram.

4. M.A.C Studio Fix Boldblack Lash longueur et Définition

Eerste indruk: Hier had ik eigenlijk ook wel hoge verwachtingen van. Als er Bold en Black op staat moet het vast goed zijn, dacht ik. Ik verwachtte opvallende, donkere wimpers. Helaas merkte ik tijdens het aanbrengen al dat deze mascara niet goed ‘pakt’. Wederom een te subtiele mascara (naar mijn smaak).

Het borsteltje:

Die ziet er goed uit! Ik ben fan van siliconen/rubberen borsteltjes. Dit borsteltje komt echter niet goed tussen m’n wimpers, waardoor hij m’n wimpers alleen maar een beetje ‘aait’. Vandaar dus het subtiele resultaat. Je kunt het niet dik aanbrengen.

Resultaat: 

Zoals je kunt zien krijg ik er wel iets langere wimpers door. Hij klontert niet, maar geeft wel rare uiteinden. Als je de mascara net hebt aangebracht valt dit nog mee. Maar op de foto (die ik aan het einde van de dag heb gemaakt), zie je dat het erger is geworden.

Einde van de dag + conclusie: Deze mascara blijft de hele dag netjes op zijn plaats. Hij is ook wat lastig te verwijderen, maar na een beetje extra boenen wil het er toch wel goed afkomen. Wederom te subtiel voor wat ik in een mascara zoek. Kans op ‘hangende’ wimpers. Prijs €17,00 / Inhoud 7 gram.

5. M.A.C Opulash Optimum Black Mascara volume & courbe Noir intense

Eerste indruk: Aangezien de eerste Opulash een beetje tegenviel had ik ook hier geen hoge pet van op. De huls is dikker en bevat meer mascara in vergelijking met de eerste Opulash. De mascara brengt helaas wat lastig aan doordat er niet veel mascara van het borsteltje afkomt.

Het borsteltje:

Het is dan misschien een groot en dik borsteltje, maar daardoor juist wat onhandig, vind ik. Er komt weinig product van af wat zorgt voor een te subtiel resultaat. Na zoveel keer aanbrengen doet deze mascara niet zo veel voor mijn wimpers.

Resultaat: 

Ik krijg mijn wimpers gewoon niet goed in model met deze mascara! Ook deze Opulash mascara droogt (te) snel op tijdens het aanbrengen. Ik krijg weinig extra lengte of volume.

Einde van de dag + conclusie: Zoals inmiddels verwacht blijft ook deze mascara de hele dag goed zitten! M’n wimpers worden wel echt keihard door deze mascara. Ik vind dat persoonlijk niet zo prettig, want dan ben ik bang dat ze sneller afbreken of in een rare hoek gaan staan. Mijn voorkeur gaat uit naar mascara’s die m’n wimpers nog een beetje flexibel houden. Prijs €17,00 / inhoud 11 gram.

6. M.A.C Zoom Fast Black Lash Mascara Volume Instantané

Eerste indruk: Er komt er verrassend veel product mee op het borsteltje. Eindelijk eens een mascara die m’n verwachtingen overtreft! Er zit namelijk niet alleen veel product op het borsteltje, er komt ook genoeg op je wimpers terecht. Deze mascara geeft volume en lengte! Hèhè, hier ben ik erg enthousiast over!

Het borsteltje:

De mascara heeft een vrij klein borsteltje dat steeds smaller wordt. Hierdoor kan je hem prettig aanbrengen in de binnenste ooghoek. Er komt dus veel product van het borsteltje af, waardoor je hem niet zo vaak langs je wimpers hoeft te halen en ik ook niet vaak op nieuw in de huls hoeft te dopen. Hij verdeelt goed en klontert niet.

Resultaat: 

Einde van de dag: Tsja, ik ben nog steeds positief! Geen rare gebogen of verzwaarde wimpers. Geen vlekken onder mijn ogen. En hij is bovendien prima van mijn wimpers af te krijgen! Dit is er wel eentje die ik zou kunnen kopen. Hij zou nog iets meer volume mogen geven. Prijs €17,00 / inhoud 8 gram

7. M.A.C Studio Fix Lash Longueur et Définition

Eerste indruk: Hey, deze lijkt wel erg veel op mijn favoriete mascara van Max Factor (die er overigens helaas uitgaat! WHY!?). Deze mascara heeft een rubberen borsteltje waar voldoende mascara op achterblijft en afgeeft op de wimpers. Hij brengt prettig aan en geeft al snel volume én lengte!

Het borsteltje:

De mascara heeft een rubberen/siliconen borsteltje van gemiddeld formaat. Hij separeert mijn wimpers goed en verdeelt erg goed over m’n wimpers. Hij komt ook goed tussen m’n wimpers, vandaar dat ik er ook volume door krijg.

Resultaat: 

Einde van de dag: Dit is m’n favoriet van de 7! Eigenlijk goed te vergelijken met die van Max Factor, zelfs de prijs is hetzelfde! Als ik echt nergens meer m’n mascara van Max Factor kan krijgen (hij is nu namelijk overal voor de helft van de prijs maar straks is hij echt uit het assortiment), dan stap ik over op deze! Hij blijft goed zitten en geeft niet af onder mijn ogen. Ook is hij redelijk goed van mijn wimpers af te krijgen. Prijs €17,00 / Inhoud 7 gram.

Hieronder nog even een full face foto met alleen deze mascara op mijn ogen, omdat dit wat mij betreft de beste uit de test is:

Doordat ik elke dag eyeliner draag voelt het al vrij snel ‘kaal’ wanneer ik alleen mascara draag. Maar deze mascara geeft zoveel volume en lengte dat ik het eigenlijk ook wel mooi vind om niet anders dan mascara te dragen! Wat vinden jullie?

Je blijft hem trouwens nog steeds prima zien wanneer je een flinke eyeliner draagt. Ja, ik ben enthousiast!

Eindconclusie
Omdat de meeste mensen hoge eisen stellen aan een mascara snap ik eigenlijk wel waarom de M.A.C. mascara’s niet zo populair zijn, want de meeste mascara’s geven een heel subtiel (eigenlijk dus een te subtiel) resultaat. Niet zo heel bijzonder dus. Echter waren er ook M.A.C. mascara’s die een vergelijkbaar (misschien zelfs beter) resultaat gaven dan mijn huidige mascara en wat deze betreft vond ik de prijs/kwaliteit verhouding prima in orde. Over het algemeen is M.A.C wat duurder dan een gemiddeld drogisterij merk, maar wat de mascara’s betreft scheelt dit niet eens zo veel. Natuurlijk zijn niet elke set wimpers hetzelfde en heeft iedereen weer andere eisen en voorkeuren, maar van deze 7 mascara’s waren de M.A.C Zoom Fast Black Lash Mascara en de Studio Fix Lash Mascara mijn favorieten en absoluut hun geld waard.

M.A.C. Cosmetics is o.a. verkrijgbaar bij de Pro Store aan de Heiligeweg in Amsterdam en via diverse counters in parfumerie Douglas en de Bijenkorf. Alle verkooppunten vind je hier. M.A.C. is ook online te koop via de webshop van de Bijenkorf.

Hoe ervaren jullie de producten van M.A.C? En waren jullie al bekend met deze mascara’s? Wat vinden jullie van het resultaat?

Tot volgende week!

Nena

P.S. Volgen jullie mij al via Twitter en Instagram (@nenaburger)?

 

Volg:

84 Reacties

 1. Idis
  9 oktober 2012 / dinsdag, 9 oktober 2012

  Jammer datje de haute and naughty lash van mac niet hebt getest. Dit is voor mij de ultieme mascara. Ik heb al heel wat dure en minder dure merken geprobeerd. Dit is de voorloper van de day and night mascara van rimmel geloof ik. Ik heb zelf donkere wimpers en wil dat een mascara me veel volume geeft (dat je tenminste ziet dat ik mascara op heb) die haute & naughty mascara van mac doet dat echt.

 2. Sanne
  28 september 2012 / vrijdag, 28 september 2012

  Duidelijk en fijne review 😀

 3. Noor Aishah
  28 september 2012 / vrijdag, 28 september 2012

  Zucht,, mooie wimpers heb je Nena ! Vraagje; houd je de wimper borstel aan het uiteinde van je wimpers nog hoog zodat je de krul in je wimpers behoudt?
  Ik heb namelijk korte typische Aziatische wimpers en wanneer ik mn wimpers krul en daarna mascara opzet, gaat de krul alweer uit 🙁
  Meerdere mascara’s geprobeerd van lancome tot catrice en in verschillende aantal lagen, maar alle merken lijken net iets te zwaar.. Heb jij of iemand nog tips?

 4. Stephanie
  28 september 2012 / vrijdag, 28 september 2012

  M.A.C Studio Fix Lash Longueur et Définition is het mooiste!

 5. Lori
  28 september 2012 / vrijdag, 28 september 2012

  Hele duidelijke review, daar heb je echt wat aan!

 6. Charlie
  28 september 2012 / vrijdag, 28 september 2012

  Fijn en uitgebreid artikel! 🙂 maar why the HELL gaat xperience eruit? Ik dacht altijd dat die zo populair was, nouhouuuu!

 7. 28 september 2012 / vrijdag, 28 september 2012

  Mooie uitgebreide review

 8. 27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  Ik keek naar de resultaten van de foto’s en dacht;
  maar dat resultaat is toch geweldig ?!?!?!
  maar toen keek ik naar links, je kale wimpers maar die zijn al insane!
  vandaar 😉 fijne review nena!

 9. Suzanne
  27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  Wauw wat een super grote en goede review ik denk dat ik jouw favoriet misschien wel wil gaan kopen, want die lijkt mij ook fijn, we hebben ongeveer dezelfde eisen aan een mascara 😀

 10. Michelle V.
  27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  Die laatste is inderdaad erg goed gelukt! En ik vind je de mascara ook prima staan zonder eyeliner! 🙂 Zelf ben ik helemaal weg van de Masterpiece Max (High Volume & Definition Mascara) van MaxFactor!! Krijg echt mega wimpers van deze, maar niet overdreven;) En ik koop altijd Black/Brown, omdat ik blond ben en dan oogt het minder hard 🙂

  • Michelle V.
   27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

   Oh en btw ik had die met die grote groene X vóór de Masterpiece Max (die ik nu dus gebruik) en deze beviel uiteindelijk nóg beter 🙂

 11. 27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  hele mooie mascara’s! ik had verwacht dat mac duurder was, maar ik betaal normaal ook gewoon ruim 17 euro voor mijn maxfactor mascaraatjes. misschien toch een keertje een mac proberen :). Weet je toevallig of ze waterproof mascara hebben?

 12. 27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  Jaa zonde van die MF mascara, is ook mijn favoriet, heb er gelukkig nog Kuch16kuch op voorraad kunnen kopen. maar baal er wel van zeg!

 13. 27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  Handig om zo te zien, die laatste is inderdaad wel mooi 🙂 x

 14. 27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  Goeie review! Mij lijkt de laatste mascara ook de beste!

 15. tina
  27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  wow die laatste is echt heel goed! en dat zonder wimperkruller 😮
  Ik vond alleen telescopic goed zonder wimperkruller. Maar ben ongeveer een jaartje overgestapt naar maybelinne the falsies. Die vind ik nu echt goed. Maar wie weet haal ik deze een x. Vind het echt een mooi resultaat. Alleen falsies haal ik in duitsland voor een tientje, dus wel 7 euro verschil dan

 16. Jolien
  27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  Ik vind ze bijna allemaal hetzelfde resultaat geven…

 17. 27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  wauw, hij lijkt me echt fijn!

 18. Annika
  27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  wow! erg uitgebreid! maar ik ben blij met mijn clinique mascara 🙂

 19. 27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  wauw wat een goed review!! die laatste is idd het mooist, met of zonder eyeliner maakt in dit geval niet veel uit, allebei prachtig 🙂

 20. Genevieve
  27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  Ik ben niet omgeblazen moet ik zeggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *