Recipe by Nena: Welcome to Greece!

Goedemorgen! Vandaag wil ik een van mijn favoriete recepten met jullie delen. Ik pak regelmatig een kookboek en wil dan steeds iets nieuws uitproberen. Er bestaan zo ontzettend veel recepten en ingrediënten, dat het gewoon zonde is om elke week maar hetzelfde te eten! Ik had een tijdje zelfs als regel: Probeer elke week minstens 1 nieuw gerecht. Dit heb ik een tijdje volgehouden en je ontdekt echt de lekkerste gerechten!

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik een makkelijke eter ben en mijn vriend gelukkig ook. Er is maar weinig dat we niet lusten, dus dat maakt het koken ook leuk 🙂 Als ik echt aan een twijfelachtig gerecht begin, dan zorg ik er stiekem voor dat er nog wel een “reserve” maaltijd in de koelkast of vriezer heb… just in case 😉

Dan nu het gerecht dat we inmiddels regelmatig eten en nog steeds niet verveelt: Tomaten salade met gebakken feta! Het is bij diverse etentjes al een groot succes geweest, dus ik besloot om het ook met jullie te delen. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en het is echt ontzettend lekker!

Tomaten salade met gebakken feta – domatasaláta me féta
4 personen
15 minuten
vegetarisch
Griekse keuken 

Keukenbenodigdheden:

  • een grote schaal
  • een diep bord
  • een snijplank
  • scherp mes
  • koekenpan
  • een bakje voor de dressing
Ingrediënten:
  • 1 zakje Rucola Melange
  • 12 Pomodoro tomaten
  • 1 plak feta (200 gram)
  • een handje zwarte olijven
  • 1 rode ui
  • 1 ei
  • 3 el bloem

Voor de dressing:

  • 6 el extra vergine olijfolie
  • Sap van een halve citroen (of een scheut uit een flesje)
  • 1 el Griekse kruiden of 2 el fijngesneden verse oregano
  • gemalen zwarte peper
  • 1 el suiker

Bereidingswijze:

  1. Roer voor de dressing de extra vergine olijfolie, het citroensap, de oregano, suiker en peper door elkaar in een kommetje.
  2. Verdeel de rucola melange over een grote schaal.
  3. Snijd de pomodoro tomaten in plakjes.
  4. Verdeel deze over de rucola melange.
  5. Snijd de rode ui in fijne ringen en de zwarte olijven doormidden. Verdeel deze over de schaal.
  1. Snijd de feta in blokjes van ca. 2cm en klop het ei los in een diep bord.
  2. Voeg de blokjes toe aan het geklopte ei.
  3. Strooi de 3 el bloem (makkelijk met een zeefje) over het feta-ei mengsel en schep het even goed om.
  4. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en bak de fetablokjes hierin op matig vuur rondom goudbruin.
  5. Draai de blokjes af en toe om (met bijvoorbeeld 2 vorkjes). Zodat het er zo uit komt te zien.
  6. Strooi de gebakken fetablokjes over de salade.
  7. Klop de dressing nog eens op en sprenkel dit over de salade.
Resultaat:
Ik eet deze salade vaak in combinatie met gebakken aardappeltjes en een stukje vlees (zoals hieronder).

Het lijkt even een gedoe, maar het makkelijker dan je denkt. Soms smelt de feta al een beetje in de pan. Dit kan je voorkomen door een andere stevigere feta (even uitproberen) te kopen of het niet te lang in de pan laten bakken. Je moet hier even je draai in vinden. Maar, ookal wordt het 1 grote pannenkoek! Snijd hem in stukjes en verdeel dit over de salade. De smaak al er niet minder om zijn 😉

Eet smakelijk!

Houden jullie ook zo van salades (met feta)? En kenden jullie deze variant al?

Liefs Nena

Volg mij ook op Twitter!

 

Volg:

108 Reacties

  1. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Dat ziet er erg lekker uit, dat wil ik zeker wel een keer proberen te maken. Feta vind ik sowieso al erg lekker.

  2. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Als ik zou moeten kiezen tussen feta en mijn vriend, dan zou ik voor feta kiezen. Zo veel hou ik van feta. 😉 Dit recept ga ik zeker weten proberen!

  3. nathalie
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ik mag geen tarwe, kan je de bloem er dan uitlaten of heb je het echt nodig?

    • Serena
      10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

      Dan krijg je geen krokant laagje, dus ik zou dan zoeken naar een glutenvrije variant in de biowinkel waarmee je hetzelfde effect (= krokant laagje) krijgt.

  4. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Dit ziet er goddelijk uit! Yum! Dit lijkt op iets dat ik regelmatig eet.

  5. Nena
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Oeh lijkt me lekker! Zit nu thuis (om te leren voor mijn examens) dus heb alle tijd! (studieontwijkend gedrag)
    Ga hem morgen denk ik maar eens maken 🙂

  6. mounya
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Drizzle er een beetje warme honing over en je weet niet wat je overkomt!

  7. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ziet er heerlijk uit!! Recepten vind ik sowieso leuk om te zien, misschien dat echt “beautyrecepten” ook leuk zijn, bijvoorbeeld die goed zijn voor je huid enzo! Of zijn die er al;)?

  8. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ik hou niet van feta, maar verder klinkt het erg lekker 🙂

  9. Noelle
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Oh ja, ik ben dol op feta! En vet, en gebakken dingen haha, dus dit gaat hem zeker een keer worden. En wat een mooie foto’s 🙂

  10. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Oh, dat heeft mijn mama al eens gemaakt, dat is echt heerlijk!

  11. Denise
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    ziet er heel duidelijk uit! ik denk dat zelfs ik het kan haha!

  12. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ziet er heel erg lekker uit. Ik heb op deze manier al een keer geitenkaas gebakken (ook heerlijk), dus met feta moet het ook wel lukken 🙂

  13. Joyce
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Oooo ziet er zo lekker uit en dat zijn alle ingredienten ook! Snel proberen!

  14. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Oh my, de feta ziet er echt goddelijk uit! Ik zit hier al met een extreme nomnomhonger op school, nu heb ik helemaal zin om mijn muffin op te bikken. :”)

  15. Lysan
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Oh wat lekker! Ik ga naar Griekenland op vakantie en wilde voor dat we gaan eerst een Grieks avondje doen, voor de voorpret, haha! Ik ga deze zekerrr maken! Leuk dat je een keer een recept plaatst!

  16. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Yum ziet er heerlijk uit!! En ik zou het niet zo erg vinden zou de feta smelten, ik eet hem graag wat gesmolten 😉

  17. do
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    eigenlyk is het gewoon een salade met gebakken feta?

    ziet er lekker uit!
    misschien volgende week eens proberen

  18. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Hmmmm, ziet er heel lekker uit!
    Ben gek op salades, en griekse salade is ook zeker één van mn favorieten!

  19. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Lijkt me echt heerlijk 🙂 ga het snel een keertje proberen.

  20. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Oehh lekker!!!! Ik doe dat nooit, bloem bij de feta, goed idee!

  21. Jonna
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Dat ziet er heerlijk uit! Ben erg benieuwd naar de gebakken feta. Ga het zeker binnekort’n keer proberen!

  22. nona manis kecil
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    heerlijk, we hebben altijd deze ingredienten in huis, dus dat word vanavond uitgeprobeerd!!
    Thanks 4 sharing!

  23. Serena
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Aaahh Neen wat een mooie foto’s en ik heb helemaal trek gekregen nu! haha! eerst maar even ontbijten 🙂

    • Nena
      10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

      Thanks Sereen! Ik ga hem een keer voor je maken 😉

  24. anneke
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    ohhh lijkt me heerlijk!!! wij zijn dol op salades maar deze ken ik nog niet,bedankt voor het delen

  25. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    hmm, ziet er lekker uit, al zou ik de feta niet bakken, bloem en olie is zo vet!!

    • Nena
      10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

      Euhm, dat is juist de hele essentie van dit recept 😉 En ach, je eet er niet super veel van en je gebruikt voor het bakken van de feta niet veel olijfolie of bloem…

    • 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

      Mee eens. Heerlijk recept maar bloem en olie is voor mij een acnebom. Maar ben dol op feta, alleen niet de rode ui die vind heeeel scherp.

  26. Tessa
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Oeh, klinkt lekker! Moet ik eens uitproberen!

  27. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ik lust helaas geen sla 🙁
    Het ziet er wel erg goed uit!

  28. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Wat een heerlijk recept, je hebt me watertandend achtergelaten, haha! Ik ben dol op de Griekse keuken en wij eten thuis dan ook heel vaak grote gemengde salades met feta. Lekker dit, ik ga het eens proberen!

  29. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Mmmm dit klinkt absoluut heerlijk! Feta vind ik vaak wat droog, maar ik had er dan ook nog niet aan gedacht het te bakken. Ik denk dat het op die manier ook minder droog wordt, niet? Dit recept hou ik zeker bij!

    • Nena
      10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

      Het is iets minder droog inderdaad! Maar het ligt er ook aan welke feta je gebruikt.

  30. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Mmm, looking good! Ben zelf niet héél dol op feta, maar soms moet je dingen ook gewoon een beetje léren eten 🙂

    • Nena
      10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

      Haha, precies! That’s the spirit!

  31. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ik heb een keer in een restaurant een gelijksoortige (zeg je dat zo?) salada gegeten, hmmm I love it!

  32. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ohh nom nom nom!
    Dat ziet er echt heel lekker uit!

    Vooral gebakken feta spreekt me wel aan haha

    Is feta nou eigenlijk gezond? of is het een hele vette kaas?

    • Nena
      10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

      Het is niet gezond, maar volgens mij ook niet erg ongezond. Je eet er niet veel van. In deze salade bijvoorbeeld 1 plak van 200 gram / 4 personen. Wat ik er zo even over kan vinden is dat het 22% vet bevat (eentje van Milbona) en 280kcal per 100 gram.

      • Serena
        10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

        Volgens mij zijn alle kazen vet en dan valt feta nog reuze mee!

        • Marloes
          10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

          Daarbij is feta oorspronkelijk niet van koeienmelk gemaakt, wat meestal ook al gezonder is.

  33. Nina
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ik maak regelmatig Griekse salade, maar ik bak de feta niet en vervang de rucola door stukjes komkommer. Als je feta van Apetina gebruikt, is dressing niet meer nodig, want er kleeft kruidige olie aan.

  34. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    hmm, ziet er echt uit als iets dat ik heel erg lekker vind!

  35. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Dat ziet er echt heel erg lekker uit, zeker een recept wat ik ook eens ga proberen 🙂

  36. Cynthia
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    hmmm grieks eten, i love it! ik hou wel van salades, maar fetta vindt ik niet zo lekker ;p

  37. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Het ziet er erg lekker uit en wij zijn ook echt fan van de Griekse keuken! Dus ik ga dit wel eens proberen. Ik heb alleen nooit standaard bloem in huis, dus dat moet ik nog even kopen dan. Thanks voor de tip!

  38. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Yum dat klinkt echt super lekker met die gebakken feta! Deze ga ik een keer proberen 😀

  39. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Klinkt lekker zeg! 😀 Ik ben dol op salades, dus deze ga ik zeker uitproberen!

  40. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ziet er lekker en leuk uit! En het is ook heel tof in elkaar stoken! x

  41. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    dat ziet er echt heel erg lekker uit!

  42. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Lekker recept, vooral met die feta! Ziet er echt heerlijk uit 🙂

  43. HCN
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ken je halloumi? Dat is een soort kaas die je ook kan bakken/grillen zonder eerst te paneren. Het voordeel is dat het niet smelt tijdens het bakken. En het is ook lekker als je dat met wat groenten spiest voor op de BBQ! Kan je kopen bij een Turkse/Marokkaanse/mediterraan-achtige winkel.

    • Nena
      10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

      Nee, dat ken ik niet. Bedankt voor de tip!

    • Karlijn
      11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

      Ik heb halloumi dit jaar voor het eerst gegeten bij vrienden in Turkije. Ik kan het je ook zeker aanraden Nena, wat is dat lekker!

      Ik moet dat toch maar eens gaan zoeken in Nederland, want ik heb het sinds die vakantie niet meer gegeten 🙂

      Deze salade ga ik denk ik met moederdag maar eens uitproberen voor mn moeder, ziet er heerlijk uit!

  44. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Yummieeee, ik hou echt van feta!

  45. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ik lust geen feta dus dit word het niet voor mij al ziet het er heerlijk uit en kunnen die Grieken wel wat support gebruiken haha.

    • mounya
      10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

      Is dan niet meer helemaal grieks, maar misschien we het proberen waard om het met gebakken brie te doen. Is wat pittiger en zachter als feta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *