Recept | Dadeltaartje

Woensdagavond heb ik voor het eerst een dadeltaart geproefd en man, die maakte indruk! Wat een heerlijke zoetigheid is dit toch. En máchtig! Aan een klein puntje heb je meer dan genoeg. Het recept heb ik meteen ontfutseld van gastvrouw Marjolein en wat blijkt, het recept is echt helemaal niet moeilijk en je hoeft het niet eens te bakken. Dit dadeltaartje heb je zo gefixt en na twee uur in de koelkast (of een half uur in de vriezer) is hij ready-to-go!

dadeltaartje De boodschappen:

dadeltaartje_1250 gram verse dadels
125 gram ongezouten roomboter
50 gram gebrande ongezouten pecannoten
1 eetlepel honing
2 eetlepels palmsuiker/kokossuiker (of laat de suiker helemaal weg, want het is in principe zoet genoeg)
100 gram speltbiscuit (of ‘normale’ biscuit, kan ook)
kokosrasp

dadeltaartje_2Snijd de dadels in kleine stukjes. Ik heb elke dadel door midden gesneden en dan overdwars nog eens in 4 stukken gesneden.

dadeltaartje_3 Breek de biscuitjes in kleine stukjes. Niet te fijn, want dan mis je die ‘crunch’ in het taartje, maar ook niet te grof, dat kauwt zo moeilijk. Ik zou zeggen, stukken van niet groter dan 1 cm. Ik heb ze gewoon met de hand gebroken.

dadeltaartje_4 Snijd de pecannoten fijn. Hier maakte ik stukjes van 0,5 x 0,5 cm van, zo ongeveer.

Werkwijze; Smelt de roomboter in een steelpannetje op een zacht vuur en roer de suiker er doorheen, net zo lang tot de suiker is gesmolten. Oh, het ruikt op dit moment echt goddelijk lekker! Zoet en karamelachtig. Vervolgens voeg je de dadels en de eetlepel honing toe, schep het geheel goed door. Na een minuutje voeg je de pecannoten en biscuit toe. Roer alles goed om en laat het nog een minuutje doorpruttelen. Het vormt een stevig, maar kneedbaar geheel.

dadeltaartje_5 Breng alles over in een bakvorm of ovenschaal en druk het goed aan. Ik heb zelf een springvorm van 16 cm doorsnee gebruikt, zodat ik een wat hoger taartje zou krijgen. Laat je taartje afkoelen en uitharden in de koelkast voor tenminste 2 uur. Of doe het op de snellere manier en pop het een half uur tot drie kwartier in de vriezer. Dat heb ik gedaan en werkt ook prima! Haal je taartje uit de vorm en strooi er nog wat kokosvezels overheen.

dadeltaartje_7De kokos staat niet alleen mooi en fris, maar smaakt ook erg lekker in combinatie met de zoete smaak van dadels en honing. De pecannoten en biscuitjes geven een lekkere crunch aan het taartje en de roomboter zorgt voor een romige, caramelachtige nasmaak. En echt, een klein puntje is genoeg, dus snijd niet te grote stukken af voor je gasten want anders worden ze nog misselijk! Dadeltaart is lekker met een mok verse muntthee of een heerlijke, sterke espresso.

Zo, met slechts een paar ingrediënten en minimale inspanning creëer je een heerlijk taartje in een handomdraai. Perfect als dessert of als iets lekker voor bij de koffie en thee. Marjolein, bedankt voor de inspiratie en het recept!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

75 Reacties

  1. 21 februari 2016 / zondag, 21 februari 2016

    Hi, goed recept, heb meteen alle benodigheden gekocht 😉

  2. 14 januari 2015 / woensdag, 14 januari 2015

    In de maak! Dank voor het delen

  3. Ikrame
    13 januari 2015 / dinsdag, 13 januari 2015

    Oh heerlijk! Heb toevallig gisteren nog dadels gekocht, dit omdat ik dat gewoon lekker vind met ontbijt. Ga dit recept zeker eens uitproberen. Xx

  4. Souad
    13 januari 2015 / dinsdag, 13 januari 2015

    Dit recept staat gewoon op de bagels en beans site. Daar ken deze dadeltaart ook van…

    • Serena
      Auteur
      13 januari 2015 / dinsdag, 13 januari 2015

      Ik heb gekeken en het is een ander recept hoor! Hier zit geen ei in, geen walnoten en geen caramelsiroop, maar honing.

  5. Iva
    11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

    Minimum effort, maximum effect! Love dit receptje!

  6. 11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

    Dank voor het recept, ik heb een glutenvrije versie gemaakt! Inderdaad zoet genoeg zonder de honing en de palmsuiker 🙂 Ik heb ook nog wat mandarijn en speculaaskruiden toegevoegd, heerlijk!

  7. 10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

    yum, ziet er heerlijk uit!
    xo, cheyenne

  8. 10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

    omnomnom als ik niet zou moeten studeren vandaag stond ik al lang aan de oven:)

    • Serena
      Auteur
      10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

      Het hoeft niet in de oven, dit taartje maak je zo 1-2-3 tussen het studeren door! 😉

  9. 10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

    Dit ziet er goed uit! Ik ben dol op dadels, ik hoopte wel op een iets gezonder recept, maar neemt niet weg dat ik het toch wil proberen!

  10. Gaby
    9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Omg boodschappen staan op mn lijstje, morgen meteen maken!!!

  11. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Oef, dat ziet er yammie uit. Die ga ik zeker proberen..

  12. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Oh dit lijkt me echt een heel lekker taartje! Hij ziet er ook super uit, je maakt echt mooie foto’s!

  13. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Oehh zo iets wil ik ook wel eens gaan maken , alleen laat ik de cocos vezels dan weg denk ik en vervang het door versnipperde paranoten, heb nog geen cocos vezels gezien in de supermarkt namelijk

    • 11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

      En geraspte cocos? Volgens mij hetzelfde

  14. Kit
    9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ooh lekker! Die ga ik voor mijn verjaardag maken

  15. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Yummy! ÉÉn van mijn favorieten! Maar dan mag chocola niet ontbreken op de top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *