Recept: Bánh Tráng Cuộn (Vietnamese rijstvel loempia)

Ik maakte voor het eerst kennis met de échte Vietnamese cuisine (dus niet het eten van de loempiakar) bij restaurant Saigon te Utrecht. Hier serveren ze heerlijke verse loempia’s die je zelf moet vullen en rollen. Hartstikke leuk om te doen en echt super lekker! Gisteren heb ik ze voor het eerst zelf gemaakt en hieronder heb ik stap voor stap uitgelegd hoe ik dat heb gedaan (op de Serena wijze), want ik hoop dat jullie ze ook eens gaan maken. Enjoy!

Wat heb je nodig:
– Rijstpapier vellen (te koop bij de toko)
– Krulsla
– Verse muntbladeren
– Verse koriander
– Komkommer
– Garnalen, rundvlees (of kip, of tofu als je vegetariër bent)
– Boemboe om het vlees mee op smaak te brengen
– Mihoen (rijst vermicelli)
– Vis saus
– Teentje knoflook
– Suiker
– Citroen (limoen) sap of azijn
– Rood pepertje (optioneel)

Snijd het rundvlees in kleine reepjes en stukjes en bak ze in een laagje olie in de pan. Als het zo goed als gaar is, gooi je er de boemboe bij. Normaal gesproken moet je er daarna water bijdoen, maar dat heb ik niet gedaan, omdat we geen sausje willen, maar smaakvol vlees. Je kunt elke boemboe nemen die je wil, maar ik koos voor Bali van Toko Lien, omdat dit een klein beetje pittig is (hmmmm!).

Om iets meer variatie in de loempia’s te brengen bak ik ook garnalen. Zo kun je zowel rundvlees- en garnalen loempia’s maken. Ik bak ze op hoog vuur in de wok en breng ze iets op smaak met zout, ketjap en een klein beetje limoensap. Dit hoeft echter niet persé.
De rest van de ingrediënten gaan we wassen en snijden en dienen we mooi op. Snijd de komkommer in smalle reepjes, zoals hieronder.
Doe een deel van de mihoen in een kom en schenk er kokend water overheen. Laat dit 6 minuten staan, zodat de mihoen zacht en gaar wordt. Giet het water af en laat het iets afkoelen.
Pluk de blaadjes sla van de krop en was ze, dep ze droog en leg ze mooi neer op een bord. Leg de takjes munt en koriander er ook mooi bij, evenals de komkommer, mihoen en het vlees of de garnalen.
Ook niet onbelangrijk, het sausje! Volgens Baonhi, een Vietnamees meisje (en vriendin van Larissa) uit Houten, heb je 2 versies. De zoetere versie en de zoetzure versie. En hoewel ik maar wat gedaan heb met mijn sausje (ik heb van alles bij elkaar gemikt), wil ik het jullie wel correct leren. Volgens Baonhi is het recept als volgt:
Zoete versie: vissaus, azijn, suiker, water, teentje knoflook en gesnipperd pepertje.
Zoetzure versie: vissaus, citroensap, suiker, water, teentje knoflook en gesnipperd pepertje.
Meng in een kommetje alle ingrediënten bij elkaar. Goed roeren en proeven en eventueel aanpassen naar smaak. Dankjewel Baonhi voor het saus recept! 🙂
Eigenlijk ben je al bijna klaar! Kook wat water, giet het in een kom en zet het samen met de borden met groente en vlees, het kommetje saus en de rijstvellen op tafel.
De rijstvellen dompel je kort onder in het inmiddels lauwe water en leg je op je bord. Het is nu doorzichtig en zachter. Soms nog niet helemaal superzacht, maar dat komt wel terwijl je de inhoud in je vel legt. Dompel dus niet te lang in het water, echt maar heel kort!!
Vul je rijstvel met alles wat je lekker vind. Ik begin meestal met de sla, daarop leg ik dan het gekruid rundvlees of de garnalen. Daaroverheen sprenkel ik mihoen en blaadjes koriander en munt. Dan wat komkommer en ook een beetje saus over alles heen. Ik klap de zijkanten naar binnen en begin te rollen. Rol zo strak mogelijk voor een goede, stevige rol. Het is voor sommigen misschien wat oefenen, maar uiteindelijk heb je zoiets als dit:

En daarna dit:

Nommmmm!
De meeste ingrediënten zijn te koop in de supermarkt, ook de vissaus en mihoen. In Houten kan je de rijstvellen vinden bij ‘In de Keuken’ wat in de Vershof zit. Anders is het zeker bij de toko te koop. Je kunt deze rolletjes als avondeten opdienen, aan 3 rollen heb ik echt meer dan genoeg! Met de ingrediënten die we hebben gebruikt kun je er een stuk of 16 rollen uithalen. Genoeg voor 4 tot 5 personen dus.

Het is echt leuk om je eigen loempia’s te rollen en dit is een zeer geschikte maaltijd voor als je eters hebt. In totaal was ik zo’n 30 minuten bezig met het vlees en de garnalen bakken, de groente snijden en uitstallen en het sausje maken. Kan allicht sneller.

Chúc ăn ngon (eet smakelijk in het Vietnamees)!
Until next time,
Serena Verbon

ps. Normaal plaats ik recepten ‘s middags (kan me voorstellen dat je hier niet op zit te wachten tijdens je ontbijt), maar misschien breng ik jullie op een idee kunnen jullie uit werk of school nog boodschapjes doen en dit vanavond al klaarmaken! Vandaar! 🙂 Let me know als jullie het gaan maken of hebben gemaakt, en wat jullie er van vonden. 

Volg:

2 Reacties

  1. 20 december 2011 / dinsdag, 20 december 2011

    Hoe maak je ‘t rijstvel vast of werkt ‘t net als norivellen en plakt ‘t vanzelf?

  2. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

    dat is zo heeeerlijk hea! ik ben zelf een vietnamees en ik dit is echt me lievelings gerecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *