Prettige Feestdagen! Oh, doen we cadeautjes?

Goedemorgen iedereen! Allereerst een hele fijne Kerst gewenst! Ik hoop dat jullie je omringen met vrienden, familie en andere ‘loved ones’ en  genieten van elkaars gezelschap.

Bij veel mensen is het de traditie om elkaar cadeautjes te geven met Kerst, maar er zijn ook veel mensen die het expres niet doen. Soms is het lastig in te schatten en zal je net zien dat iemand je toch een cadeautje geeft (en dat terwijl er nog ZO gezegd was ‘geen cadeautjes’!). Heb jij weer! De winkels zijn dicht, dus wat moet je doen? Hieronder mijn tips om je uit deze ongemakkelijke situatie te redden!

kerstcadeautjes

De kracht van re-giften

Re-giften is een Amerikaanse term en betekent dat je ontvangen cadeautjes zelf cadeau doet aan iemand anders. Dus dat setje bodylotion, shower gel en een puff spons dat nog onuitgepakt in je badkamerkastje staat? Die kan je – hoppatee – gewoon cadeau doen aan iemand anders. Of dat plateau met rustieke kaarsen? Inpakken die handel. Of dat jurkje dat al een jaar in je kast hangt met de labels er nog aan? Weg ermee!

Het enige waarbij je goed moet oppassen is dat je een cadeau niet weer terug aan de gever geeft. Of dat de ontvanger de oorspronkelijke gever van het cadeau kent. Dat zou pas ongemakkelijk zijn! Dat je vriendin op bezoek gaat bij jullie gezamenlijke vriendin en dan haar cadeau ineens bij die vriendin in de badkamer ziet staan! Re-giften is een ideale oplossing om al je cadeautjes waar je toch niets mee doet weer te lozen, maar er is slechts 1 belangrijke regel en dat is dat men NOOIT mag weten dat iets een re-gift is! Of nou ja, het mag wel, maar dan moet je het er ook gewoon bij vertellen opdat je zo transparant mogelijk bent. ‘Hee Angel, ik heb deze koekjes van Nena gekregen, maar ik kan ze écht niet op. Wil jij ze hebben?’. Zoiets. Op die manier kan het best, vind ik.

the power of regifting

Drank

Flessen wijn, likeurtjes, champagne, sterke drank… je hebt vast nog wel ergens een ongeopende fles staan en drank doet het altijd goed als cadeautje. Een echte klassieker! Even afstoffen, inpakken en voila.

drank cadeautip

Boeken

Net als een fles wijn is een boek ook altijd een mooi cadeau. Check je boekenplank, kies een aantal ongelezen boeken uit (of juist je meest dierbare, versleten boek) en pak het in. Boeken zijn altijd leuk om te geven en te krijgen, en als het een favoriet boek van je is dan is het ook nog eens een mooi en persoonlijk cadeau. Vergeet niet iets liefs op de eerste bladzijde te schrijven! PS. kookboeken doen het ook altijd goed als cadeautje!

geef een boek

Check je keukenkastjes

Tover ergens een doos of een mandje vandaan en ga even langs je keukenkastjes. Stop er van alles in wat nog niet over datum is en wat mensen over het algemeen lekker vinden, zoals pakken koekjes, potten Nutella, pindakaas, jam, een pak cakemix, kalfragout (hoort erbij!), een pak thee, chocola en hartige snacks zoals chips en nootjes. Doe er een mooi doorzichtig folie omheen, lintje en een strik. Tadaah! Je hebt een superleuke ‘food basket’ gefixt als cadeautje.

food basket big

Geef een herinnering

Als je een beetje talent hebt, teken snel een mooie tekening, maak een gedicht of schrijf gewoonweg een mooie brief of wens in een kaart. Pak een (oude) foto van jullie tweeën en doe die erbij. Stop alles in een enveloppe met een lintje eromheen en je hebt een cadeau. Een cadeau waarbij vooral de gedachte geldt, maar dat is toch juist hartstikke mooi?

geef een herinnering

Maak een tegoedbon

Maak even snel iets op de computer, een soort coupon of tegoedbon, die de ontvanger op een later tijdstip kan ‘innen’. Bijvoorbeeld een bioscoop + etentje, een weekendje weg, een dagje sauna, een leuke cursus, een shopdag met shoptegoed, een manicure/pedicure sessie, allemaal op jouw rekening of course. Krap bij kas? Maak dan een tegoedbon voor bijvoorbeeld elke dag een knuffel, een thuis diner, een picknick, strandwandeling, samen een taart bakken, chilldagje/filmavondje of een at home spa sessie.

gift coupon

Zeg gewoon dankjewel

Hoewel het een beetje ongemakkelijk kan zijn om een cadeautje in ontvangst te nemen zonder dat je wat teruggeeft, hoeft dat niet zo te zijn. Zeg gewoon dankjewel en geef eerlijk toe dat je dacht dat er geen cadeautjes gegeven zouden worden, en dat je dus niets terug kunt geven. De gever zal er vast geen punt van maken! Ik houd er van om cadeautjes te geven, maar ik verwacht zelf echt niet zo veel terug. Dat ik op Kerstavond en eerste Kerstdag omringd ben met lieve familie en vrienden is voor mij al genoeg. Dat ik welkom ben in hun huis en dat ze me voorzien van hapjes en drankjes en hun best voor me doen, dat is toch het mooiste cadeau?

kerstcadeauIk hoop dat deze tips jullie inspiratie geven mocht je op zoek zijn naar een last minute cadeautje terwijl de winkels dicht zijn!

Doen jullie aan cadeautjes met Kerst? Waarom wel, waarom niet?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

51 Reacties

 1. 27 december 2013 / vrijdag, 27 december 2013

  Dit jaar doen wij geen cadeautjes. Papa is bij ons weg en dan is er geen rede voor blijdschap en cadeaus. Wel kreeg ik een prachtige lijst met een foto van papa en mij van een vriendin. Ook tekent een andere vriendin mijn vader na, dat zijn prachtige cadeaus <3

 2. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik kom elk jaar zo in een ongemakkelijke situatie terecht met m’n schoonfamillie. Thuis doen we slechts 1 maal cadeautjes; met kerst. Maar zij doen het met Kerst en Nieuwjaar. Of soms alleen met Kerst. Of soms alleen met Nieuwjaar. Serieus, ik kan het niet bijhouden! Mijn vriend heeft er nagenoeg zelf ook nooit een idee van, van wat er gepland is. Gelukkig heeft zijn mama altijd wel het één en ander achter de hand, zodat we toch iets hebben om aan de rest van de familie te overhandigen 🙂

 3. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Wat een goede tips zeg, zou er zelf nooit op komen 🙂

 4. lieve
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Superleuke post! Ik heb dit gelukkig niet bij kerst, omdat niemand cadeautjes doet bij mij, maar dit is de rest van het jaar wel herkenbaar 😉
  p.s. het is kalfsragout, met een s dus 😉
  xoxo

 5. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Een fles wijn of een boek vind ik een heel goed idee 🙂 Re-giften iets minder, haha.

 6. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Wij vieren geen sinterklaas, dus doen we wel cadeaus met kerst 🙂

 7. sanne
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Dit jaar doen wij geen cadeautjes, omdat we kerst in oostenrijk vieren, ik heb hier wel koekjes gebakken voor iedereen, we zijn hier met mijn vader, moeder, broer, tante, oom, en neef. Het is wel erg gezellig hoor, maar hier cadeautjes doen is wel een beetje moeilijk en daar zijn we het gellukkig allemaal mee eens 🙂 Voor een verjaardag of etentje vind ik deze tips wel erg handig, bedankt serena! 🙂

 8. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Goed artikel! Ik vind je echt creatief met dit soort dingen! Wij hebben dit jaar een paar kleine cadeautjes gedaan. Fijne feestdagen!

 9. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Haha, ik ben de persoon die al-tijd cadeautjes meebrengt, dus ik heb geen probleem. 🙂

  Keep on bloggin’,
  Summer

 10. Claudia
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar:)

 11. lousaa
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Gelukkig niet meer! Ik vond het zo’n heisa. Dat gestresste zoeken naar cadeaus terwijl het daar gewoon niet om gaat, en dat het alleen al veel tijd en geld kost om iets te vinden waar mensen helemaal niet per se behoefte aan hebben. We besloten vorig jaar om te kappen. Beste beslissing ever. Nu is het gewoon relaxt met kerst.

 12. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Handige tips! Wij doen zelf sowieso nooit cadeautjes met Kerst, dus ik zal er niet zo snel last van hebben. 🙂 Hele fijne kerstdagen toegewenst!

 13. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  echt leuke ideeen serena, erg handig ook:) Jij ook een fijne kerst!

 14. Marieke
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Fijne kerst gewenst Serena! En familie 🙂
  Wij doen niet aan cadeautjes sinds een paar jaar, maar geven ieder aan een goed doel. Dit jaar hebben we allemaal een pakket voor de voedselbank gesponsord 🙂
  Voor mijn dochtertje van 5 wel een echt cadeau gekocht, voor haar hoort het er toch een beetje bij!

 15. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  merry xmas :3
  zelf doen we niet aan cadeautjes ^^

 16. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Wat een herkenbare situatie en goede tips! Dit jaar doen we geen cadeautjes. Fijne feestdagen!

 17. lara
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  hee serena,
  Ik vind dat topje heel mooi, waar kan ik dat koen(beige met beetje donkerdere kraaltjes, ao style eigenlijk)
  xxxx

  • Serena
   Auteur
   25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

   Ik heb een soortgelijke top gezien in de webshop van New Look, toevallig. Maar je kunt ook even zoeken op Asos.com of Nelly.com.

 18. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Wij hebben gisteravond met mijn familie cadeautjes gedaan, en ik ben heel erg verwend door alle kerstmannen en vrouwen! Ik wens jou en je familie ook hele fijne kerstdagen toe 🙂

 19. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Fijne Kerstdagen! Wijzelf vieren kerst niet met cadeautjes, aangezien we dat al doen met Sinterklaas.

 20. Annika
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Je bent er nog een vergeten! Zelf koekjes bakken en in een mooi doosje stoppen is ook een hele goede oplossing. Ik heb het al vaker cadeau gegeven en die mensen waren er heel erg blij mee. Iedereen houdt per slot van koekjes!

  • Serena
   Auteur
   25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

   Je hebt helemaal gelijk, wat een goeie! ^^

 21. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Gelukkig hebben ik nog geen ongemakkelijke situaties meegemaakt, maar met deze tips zijn we, mochten ze gaan voorkomen, goed te verhelpen!

 22. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Leuke tip! Wij vieren elk jaar kerst omdat wij hier geen Sinterklaas vieren.

 23. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Heel leuke en handige tips! Fijne Kerst 😀

 24. Syl
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Ik vind het zelf super leuk om cadeautjes te geven en ze speciaal in te pakken.
  Als ik toevallig iets terug krijg is het leuk, maar het hoeft niet.

 25. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Wat ik ook wel eens gebruik voor last minute cadeaus zijn Groupons, die kan je zo uitprinten en inpakken met ‘n mooie kaart. Ideaal als de winkels dicht zijn! Maar ik moet zeggen dat ik het idee van re-giften ook leuk vind 🙂

 26. Samantha
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Wij doen half half met cadeautjes tijdens de kerst, we gaan niet echt op pad om iets te zoeken voor de ander als wij iets tegen komen kopen we het pakken we het in en onder de boom ermee! Verder komt er altijd veel familie en soms neemt 1 van hun ook wel eens iets mee, het ene jaar veel cadeau’s andere jaar een stuk minder 🙂

 27. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Hele goede tips! Ik vind het zelf altijd erg leuk om cadeautjes te kopen en te geven, daarom mag ik meestal namens m’n ouders voor iedereen cadeautjes kopen. Superleuk vind ik dat!

 28. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Merry Christmas! Wij doen met mijn ouders en broertje vooral met sinterklaas aan cadeaus maar met kerst is er één cadeautraditie: parfum onder de boom! Maar dit jaar hebben mijn broertje, vriend en ik stiekem nog een extra cadeautje voor mijn ouders gedaan 🙂 Benieuwd of ze het leuk vinden! Fijne dagen!

 29. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Wij doen altijd een spel met kado’s wat ook heel erg leuk is 🙂 al vind ik niet dat kerst per se om kado’s gaat!

 30. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Er staan prachtige plaatjes bij dit artikel:) Wij geven geen cadeautjes aan elkaar met kerst, maar kerst draait voor mij niet om cadeautjes, dus ik vind het niet erg:)

 31. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Handig artikel! Fijne Kerstdagen toegewenst, Serena 🙂

 32. Floor
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Wij thuis doen met kerst wel cadeautjes. Iedereen maakt eenn lijstje voor ongeveer 10 euro, die lijstjes stoppen we in een pot en iedereen trekt dan een lijstje, zo word het niet te duur maar heeft iedereen toch leuke cadeautjes. Fijne feestdagen iedereen! 🙂

 33. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Wat een fijne inspiratie en goede tips! Onwijs leuk geschreven 🙂 Merry X-mas en geniet van al je dierbaren om je heen <3

 34. Birgit
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Als je er tijdens de kerstvisite pas achter komt dat er cadeautjes gegeven zouden worden, kun je toch niet nog ergens een cadeautje vandaan toveren, ook al is het een re-gift. Dan gaat dit hele artikel toch niet op. Ik vind het ook vreemd, waarom zou je niet weten of er cadeautjes gegeven worden, zoiets spreek je toch af van tevoren, en hoe duur zo’n cadeautje dan mag zijn. Dit zou mij echt nooit gebeuren. Gewoon zorgen dat je goed geïnformeerd bent van tevoren.

  • Hanan
   25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

   Dat dacht ik dus ook!als je met visite bent en krijgt een kado in je handen kan je niet zeggen uhh moet ff naar huis om iets bij elkaar te zoeken!

   Ik zou gewoon heel eerlijk zeggen had dit niet verwacht dus heb geen kado voor jou,maar die komt nog wel deze week.dan kan je echt rustig tijd nemen wat leuks te maken /kopen.

   • 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

    Ik denk gewoon dat er bedoeld wordt dat je misschien een dag of een paar uur van te voren (voordat je naar je feestje gaat) er achter komt dat er toch kleine cadeautjes zijn gekocht! Ik heb ook wel eens zulke momenten gehad en dan zijn alle winkels al dicht en sta je wel eventjes met je handen in het haar!

  • Inge
   25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

   Als jij met iemand afspreekt om geen cadeau’s te doen en de ander neemt toevallig wel wat mee.
   Dan kan jij heel goed geïnformeerd zijn maar daar heb je dan niets aan.

   • lousaa
    25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

    En dan is het dus niet jouw probleem. Als iemand anders zich niet aan de afspraak houdt hoef jij niet door een hoepel te springen. Gewoon bedanken en incasseren en verder laten.

  • Iva
   26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

   Ik stond deze kerst dus zonder cadeautjes en voelde me daar best lullig bij… maar misschien ben ik wel een flapdrol dan..

 35. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Een hele fijne kerst Serena! Geniet ervan met je familie en al het lekkere eten 🙂 Goede tips om te re-giften!

 36. Maaike
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  We doen geen cadeautjes maar ik heb wel iets kleins voor iedereen. Ik verwacht niks terug 🙂

 37. chucky1012
  25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Dit zijn hele goede tips!
  Heerlijke koekjes, zelfgemaakte hapjes, diary’s etc. zijn altijd leuk om te krijgen en dan ook zelf ingepakt met een mooie lint erom heen .
  Een aantal dagen weg is ook leuk en fijn om samen iets leuks te gaan doen.

  Ik wens jullie allen een prachtig kerstfeest en een gelukkig 2014!

  Xoxo

 38. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Leuke ideetjes! Iets zelf bakken (koekjes zijn snel gefixt) en cadeau geven doet het ook altijd goed 🙂 wij doen dit jaar niet echt aan cadeautjes want we zitten in Florida! (Dat is 1 groot cadeau opzich) Fijne kerst! xoxo

 39. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Handig artikel! Idd altijd awkward om geen cadeau te hebben als iemand anders dat wel heeft!

 40. 25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

  Herkenbaar hoe awkward het kan voelen om zelf geen cadeau bij me te hebben en een ander wel voor mij. Goede tips! Ik houd van cadeautjes zoals mooie herinneringen in een fotoalbum of tegoedbon voor een dagje samen weg. Wij deden dit jaar cadeautjes met sinterklaas ipv kerstmis ivm de geboorte van onze dochter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *