Pompoensoep met geroosterde paprika’s

Een paar jaar geleden vierden we de feestdagen bij mijn zus en haar vriend. Ze hadden van tevoren het hele menu samengesteld en uitgewerkt en iedereen op een kaartje verstuurd wat hij of zij konden maken. Ze maakten zelf het hoofdgerecht en op ons kaartje stond een bijpassend voorgerecht: Pompoensoep met geroosterde paprika’s.

Bron

Ik had nog niet eerder pompoensoep gemaakt en was dus erg benieuwd naar het resultaat. De soep was zo ontzettend lekker en viel zo goed in de smaak, dat we de soep (inmiddels een paar jaar later) nog steeds zeer regelmatig maken! Door de pompoen lijkt het misschien een vrij winterse soep, maar door de aanhoudende kou kunnen we nog heerlijk van dit soepje genieten! Bovendien is de flespompoen een jaar vrucht, dus hij is het hele jaar door verkrijgbaar. Ik heb hem voor vanavond weer op het menu staan en wil hem graag met jullie delen!

Wat heb je nodig:

  • Grote pan
  • pollepel
  • snijplank + mes
  • staafmixer
  • waterkoker
  • Voorverwarmde oven voor de eventueel zelfgemaakte croutons

Ingrediënten voor de pompoensoep:

  • 1 ui
  • 1 middelgrote flespompoen (€2,49)
  • 4 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 tabletten groentebouillon
  • 750 ml kokend water
  • 1 pot gegrilde paprika’s (€2,59)
  • 1 flesje finesse voor koken (€0,68)
  • 1 zakje gemalen oude kaas (€1,29)
  • 75 gram pijnboompitjes (€1,59)
  • peper en zout
Ingrediënten voor de croutons:
  • 2 sneetjes volkoren brood
  • olijfolie
  • chillipoeder
  • peper & zout

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Vegetarisch 

Bereidingswijze:

Pel de ui en snijd hem ik stukken. Ik laat altijd het kroontje aan de ui zitten, zodat ik hem kan insnijden zoals op de foto. Vervolgens snijd ik hem in stukjes. Op deze manier is het gemakkelijker snijden, omdat je ui niet alle kanten op schiet! Doordat je de soep pureert (en de ui uiteindelijk ook) hoef je de ui niet al te fijn te snijden.

Snijd de flespompoen in plakken en verwijder vervolgens de zaden en de schil. Je kunt deze soep ook met een gewone pompoen maken, maar ik vind de smaak van de flespompoen het lekkerst. De flespompoen heeft een zoete nootachtige smaak en zelfs de zaden en schil zijn eetbaar! Ik moet eerlijk zeggen dat ik de flespompoen wel gewoon schil en de zaden verwijder. Wanneer je de flespompoen in plakken hebt gesneden is het makkelijk om de schil eraf te ‘schillen’.

Verhit wat vloeibare margarine in een soeppan en voeg de ui en de flespompoen toe. Ik heb de plakken flespompoen in vieren gesneden, zodat het beter bakt in de pan. Laat dit geheel vijf minuten zachtjes bakken. Zet ondertussen een waterkoker aan met 750 ml water.

Wanneer de ui en de flespompoen een beetje gebakken zijn (zoals op de foto) voeg je het kokende water toe. Roer even goed door en voeg vervolgens de twee groentebouillontabletten toe. Breng de soep op nieuw aan de kook en laat het voor 15 minuten zachtjes koken.

In de tussentijd snijd je de gegrilde paprika in reepjes. Ik voeg ongeveer de helft aan de soep toe, dus deze kan je in grove stukken toevoegen en de andere helft snijd ik in fijne reepjes. Deze dienen straks als garnering voor de soep. Giet het meeste vocht af, maar giet ook een deel door de soep. Vervolgens snijd je de paprika’s open en leg je ze op elkaar. Snijdt de paprika’s dan in reepjes en maak deze reepjes weer iets kleiner. Zo fijn of grof zodat je ze zelf het lekkerst vindt door de soep.

Als de 15 minuten voorbij zijn kunnen de Finesse voor koken en de grof gesneden paprika worden toegevoegd.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Mix eerst even op de laagste stand en eindig op de hoogste stand. Doe dit net zolang totdat de soep er mooi egaal en romig uitziet.

Proef even of je hem lekker vindt en voeg zo nodig nog wat peper en zout toe.

Vervolgens kan de pan weer op het vuur en moet de soep goed verwarmd worden.

Nu is de pompoensoep klaar om te serveren!

Ik vind het lekker om geroosterde pijnboompitjes toe te voegen, dus deze rooster ik eventjes kort in een pannetje.

Dit kan zonder boter of olie, want de pijnboompitjes hebben vet van zichzelf. Wanner ze goudbruin zijn kunnen ze uit de pan en doe ik ze in een bakje.

Garneer de pompoensoep met paprika, wat oude kaas en de geroosterde pijnboompitjes.

Ik vind het ook erg lekker om er wat zelfgemaakte pitte croutons aan toe te voegen. Het recept hiervoor is simpel.

Verwarm de oven voor op 200°C en bestrijk 2 tot 4 (oude) sneetjes volkoren brood met olijfolie. Je kunt hier prima oude broodkorstjes voor gebruiken! Voeg wat peper, zeezout en chillipoeder toe en bak ze krokant in 6 minuten!

Ik vind deze soep vrij machtig, dus wij eten hem vaak als hoofdgerecht. Je hoeft er dan alleen nog maar een lekker broodje bij te bakken en deze bij de pompoensoep te serveren! Hmmm… Lekker met kruidenboter of wat roomboter met zeezout 😉

Eetsmakelijk!

Met pompoensoep kan je werkelijk alle kanten op! Zo heb ik hem weleens heel pittig gegeten, of juist wat zoeter met kaneel erdoor. De structuur van deze soep vind ik erg lekker, zeker wanneer hij lekker romig is door de finesse voor koken of een schep crème fraîche erdoor! Het is ook erg lekker om er wat verse lente ui bij de serveren!

Hebben jullie weleens zelf pompoensoep gemaakt? En wat is jullie favoriete soep/ recept?

Liefs Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: nenaburger

 

Volg:

93 Reacties

  1. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    OMG OMG OMG OMG YUM! ziet er echt heeeerlijk uit!

  2. stella
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Wow Nena, wat een leuk recept. Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt.
    Ik ga dit recept zeker een keer uitproberen.

  3. larissa
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Dit recept ga ik onthouden! Ziet er enorm lekker uit, krijg er nu al zin in haha.

  4. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Leuk ideetje voor bij de paaslunch, hoewel ik dan wel liever een aspergeroomsoepje ofzo eet. 😉

  5. Lotte
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    dat recept komt uit de allerhande volgens mij of niet? Mijn moeder maakt het ook wel eens is erg lekker 🙂

  6. Sanne
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Lekker lekker lekker!!! Zit nu in de trein met heel veel trek en heb gelijk zin om deze soep te maken!

  7. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Ziet er heerlijk uit en is het ook! Ben dol op ‘vreemde’ soepjes en ook deze is favoriet alleen nog nooit zelf klaargemaakt. 🙂

  8. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Ik ben echt een ongelooflijke soepfan. Ga is zeker proberen!

  9. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Mmm ziet er heerlijk uit. Ik vind pompoensoep heerlijk! Ik heb ooit een keer broccoli soep gemaakt, dat was geen succes want ik wordt nu alweer misselijk als ik er aan denk haha.

  10. Syl
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Ik wilde rond halloween pompoensoep maken, maar die was mislukt.

  11. Lousaa
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Pompoen met kruidenbouillon of groentenbouillon, chilli en kokosmelk vind ik wel een lekkere variant. Kan ook met kippenbouillon en stukjes kip (kippendij die je laat meeborrelen en daarna fn snijdt.

    Of gewoon een ovenschotel maken met de blokjes pompoen met ui, spekjes, parmezaan en pijnboompitten en salie en dan serveren met pasta of polenta!

  12. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Ben gek op pompoen soep! Ga jouw manier ook eens proberen, lijkt me erg lekker! xoxo

  13. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Lijkt me heel erg lekker! Binnenkort even proberen!

  14. Mara
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Oh, wij eten dat ook vrij regelmatig, erg lekker!
    Maar wel met versgetrokken boullion en gewoon een stuk kaas, dat is net wat lekkerder 🙂

  15. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Wat een heerlijk, uitgebreid recept! Mijn mama maakt ook vaak pompoensoep, zelf ben ik er niet zo dol op maar als ik het hier zo zie krijg ik er wel trek in, haha.

  16. Ester
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Lekker zeg! Ziet er heel goed uit.
    Ik heb zelf nog nooit eerder pompoensoep gegeten, maar als ik dit zo zie dan wil ik het wel een keer maken. 🙂
    Mijn lieverlingssoep is denk ik toch nog altijd ;
    – Chinese Tomatensoep
    – Goulash soep

    De soep die ik echt gewoon totaal niet lekker vind is ; Kippensoep!
    Of het nou heldere kippensoep is of romige! Nee dankjewel, ik vind soep met Kip echt niet lekker..

  17. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Ja ik maak het ook geregeld. Met uien en pompoen en een lepel red curry (uit Thailand) en dan wordt de soep lekker pittig! Heerlijk en lekker makkelijk.

  18. Raihana
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Ziet er lekker uit! Ik ga het ook eens proberen, kan je de soep ook invriezen? Ja toch?

    • Nena
      Auteur
      25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

      Ja dat kan!

      • Raihana
        26 maart 2013 / dinsdag, 26 maart 2013

        Ah beter ! Ik was niet zeker door de room.
        Aangezien mijn man niet zo van soep en pompoen houdt ga ik het maken en invriezen want een hele pompoen is echt veel voor in je eentje :p
        Bedankt Nena en Serena!

    • Serena
      26 maart 2013 / dinsdag, 26 maart 2013

      Kan!

  19. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Lekker! Ik maak ‘s winters vaak pompoen-wortel soep. En nu op het moment eten we vaak geroosterde paprika soep met lenteuitjes ook erg lekker 🙂

  20. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Hmm! Ziet er super lekker uit. Ik wil het altijd al eens proberen. Ik heb het nog nooit gegeten, omdat mijn moeder niet zo heel spannend is qua soepen. (altijd groente/tomaat) Het is dan ook meteen zo’n drempel om zelf zoiets klaar te maken. Wat de boer niet kent …. 😉

  21. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Mmm wat een geweldig receptje dit, ik ben dol op pompoenen vind ik zo\n heerlijke smaak hebben vooral in soep met room erbij! Ziet er goed uit!

  22. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Hmmm, het ziet er echt heel lekker uit.
    Ik heb koken op school dus ik heb het zelf ook al eens gemaakt. 🙂

  23. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Lijkt me heel erg lekker! Thanks voor het recept 🙂

  24. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Dat ziet er echt héél erg lekker uit! Ga ik ook eens zelf proberen te maken. In restaurants smaakt pompoensoep altijd zo goed.

  25. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Oh, dat ziet er lekker uit 🙂 Fijn zo’n uitgebreid recept 🙂

  26. Sinderella
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Ik heb na het zien van deze recept zo ongeloofelijk abnormaal trek in pindasoep. Niet normaal joh :p Ik ga het vanavond gelijk klaarmaken 😀

  27. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Pompoensoep is lekker, ben benieuwd hoe het met paprika erbij is, ga ik zeker proberen! 🙂

  28. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Ben dol op pompoensoep! Ik gebruik altijd groene pompoenen omdat die naar mijn mening een lekkerdere smaak hebben endan doe ik er vaak nog courgette enzo bij:)

  29. Barbara
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Heerlijk, ik ben dol op pompoensoep! Ik doe er altijd een winterpeen in (wordt de soep zo mooi oranje van!) maar geroosterde paprika’s klinken ook heel lekker.

  30. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    lijkt me heerlijk! nog nooit gegeten 🙂

  31. Diana
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Lekkerrrr! Ik ben dol op pompoensoep. Wel koop ik de ingevroreren stukjes pompoen bij de AH

    • 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

      Die zijn handig hè?! Vriendlief maakte er een paar dagen geleden ook een heerlijke pompoen-geitenkaastaart mee!

    • 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

      Oh wow wist niet dat die er zijn. Ik ga snel maar eens in het vrieskamer kijken dan. Een lekkere pompoen quiche 😀

      Ik heb trouwens een pompoensoep recept op m’n blog voor wie van een pittige variant houdt. Klik op m’n naam 😉

      • Christy AMS
        25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

        Wauw, Shirley, wat een lekker pompoensoep recept heb je op je blog staan,bij het zien v.d. de foto krijg je meteen trek! Ga het zeker ook eens proberen, wij houden wel van pittig! Zag ook veel andere heerlijke recepten op je blog, zóóó leuk!

  32. Annika
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Dat ziet er zo lekker uit! En omdat het oranje is, met rood erbij, is het best lenteachtig! Mijn oma had laatst ook een erg lekker recept voor pompoensoep met een pepertje erin, van de Allerhande. Het recept staat op de website, die kun je misschien ook een keer proberen! Hij is helemaal niet heet ofzo, maar wel heeeeel lekker!

  33. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Dit maakt mijn moeder ook weleens! Wat ook lekker is, pompoen tomaat soep.

  34. Nina
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Dit heb ik een paar weken terug ook gemaakt en het was echt heerlijk! Fijn recept.

  35. renoeka
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    kheb nog nooit pompoensoep gegeten. Ben benieuwd hoe dat smaakt

  36. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    heb nog nooit pompoensoep op, eigenlijk moet ik het toch eens proberen!

  37. Sterre
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Bah, nee, haha. Ik lust heel veel, maar pompoensoep krijg je er niet in bij mij, haha.
    Maar wel een goede inspiratie voor de koks onder ons!

  38. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Dat klinkt best lekker! Ik ben zelf echt dol op tomatensoep, daar kan je me wel voor wakker maken.

  39. 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Ik heb nog nooit pompoensoep op, maar het lijkt me wel lekker! Zeker dit recept!

  40. Kimmyi
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Super lekker!! Sereen was dat ook die soep die je toen op de VIP Beautylab Halloween party had gemaakt?

    • Serena
      26 maart 2013 / dinsdag, 26 maart 2013

      Hmmmm… nee ik had gewoon een oranje pompoen gebruikt en kerrypoeder, deze van Nena is wat zoeter en de geroosterde paprika’s geven er ook een andere smaak aan. Maar beide soepen vind ik net zo lekker, met een subtiel smaakverschil.

  41. Catharina
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Dikke vette like! Ga ik zeker eens proberen!

  42. Nicole
    25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

    Gisteren ook pompoensoep gemaakt, was heerlijk! Ik doe er altijd een lepeltje gedroogde curry bij.

    • 25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

      Gedroogde curry? Gewoon curry poeder?

      • Nicole
        25 maart 2013 / maandag, 25 maart 2013

        🙂 Ja, gewoon poeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *