New week: how to be happy

‘How to be awkward’ leer je bij Jerome Jarre (ken je hem niet? Check dan deze Vine compilatie) en ik, ik leer jullie graag ‘how to be happy’. De laatste jaren en vooral de laatste maanden ben ik een ontzettende happy camper. Natuurlijk heb ik net als ieder ander tegenslagen gehad en is het echt niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar toch sla ik me er moeiteloos doorheen en voel ik me erg gelukkig.

Hoe ik dat doe? Door een aantal zaken vooral NIET  te doen. Vandaag wil ik jullie graag vertellen wat ik allemaal NIET doe waardoor ik een stuk gelukkiger ben dan voorheen. Het is natuurlijk niet per se de magische ‘key to happiness’, maar mij heeft het in elk geval wel veel geholpen, en hopelijk geeft het jullie ook de nodige inspiratie om gelukkiger door het leven te gaan dan eerst.

Happiness-map

1. Heb geen spijt van de dingen die je hebt gedaan

Niemand is perfect. Ik niet. Jij niet. Je ouders niet. Je vrienden niet. En dat is OK. Iedereen maakt fouten. Soms heel klein. Soms heel erg en heel groot. Je kunt er van balen en dat is ook goed, want het is goed om bij je fouten stil te staan. Echter is het NIET goed om er zo hard van te balen dat je aan niets anders meer kunt denken. Ja, je hebt een fout gemaakt en ja, dat was stom, maar hallo: morgen is er weer een nieuwe dag. Een nieuwe dag met nieuwe kansen. Wees niet te hard voor jezelf, want iedereen maakt fouten. Alles wat je doet, ook je fouten, maken jou wie je vandaag de dag bent. Laat deze levenservaring een leermoment zijn in plaats van een blokkade waar je maar niet doorheen kunt worstelen. Life goes on.

Sinds ik mijn fouten heb geaccepteerd, de knop heb omgezet en ze als leermoment heb beschouwd, is er een last van mijn schouders gevallen. Ja, ik heb nu eenmaal stomme dingen gezegd en gedaan, maar we kunnen de tijd niet terugdraaien dus het enige wat je kan doen is ze accepteren en doorgaan met je leven. Zo simpel is het.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 3.26.55 AM

2. Let niet op anderen

Aan het begin van mijn blogcarrière lette ik heel erg op andere blogs, want ik wilde koste wat kost voorkomen dat ik een review online zou plaatsen die net de dag ervoor, of de ochtend ervoor, online was gekomen op een andere blog. Ik baalde er ook echt van als ik een review klaar had staan over een bepaald product, en dat een andere blogger me dan net voor was. Sinds een aantal jaren heb ik hier eigenlijk gewoon schijt aan. Ik doe gewoon mijn ding en ik kijk niet eens op andere blogs (alleen op die van mijn zusjes).

Mocht er dan een review online komen van een bepaald product, die pas geleden ook op een andere blog is verschenen, dan kan IK me daar in elk geval niet aan storen. Ik hoef niet meer per se de eerste te zijn met een review van een nieuw product, ik doe gewoon alles in mijn eigen tempo, op mijn eigen manier en in mijn eigen style. Bovendien heb ik gemerkt dat jullie het vaak wel prettig vinden om van meerdere bloggers reviews van eenzelfde product te lezen, om zo een beter beeld te kunnen vormen. Zelf vind ik het vooral erg fijn om pas een review online te zetten als het product ook daadwerkelijk al te koop is in de winkel. Sinds ik me dus gewoon lekker met mijn eigen ding bezig houdt en niet met anderen bezig ben, heb ik veel meer innerlijke rust. En het scheelt ook nog eens tijd! Ik ben daardoor veel relaxter geworden. Ik kan het iedereen aanraden om vooral lekker met zichzelf bezig te zijn en niet of weinig te letten op wat anderen doen. Je wordt er echt stukken gelukkiger van om niet alles per se in de gaten te willen houden, trust me.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 3.24.55 AM

3. Vat dingen niet persoonlijk op

Don’t kill the messenger! Soms moeten er gewoon dingen gebeuren, zoals ontslagen worden. Komt dat door jou? Nee. Dat komt door reorganisatie. Trek het je niet persoonlijk aan. Natuurlijk is het balen, maar ga bij zulke dingen niet de fout bij jezelf zoeken. Soms zijn mensen gewoon gek. Of aandachtsgeil. Of ongesteld. Of ontzettend gefrustreerd. En dat botvieren ze dan op mij. Kijk, er is natuurlijk verschil tussen mensen die opbouwende kritiek geven en mensen die simpelweg lopen te trollen, dat onderscheid kan ik wel maken. Maar ligt dat dan aan mij? Heb ik het verdiend om beledigd te worden? Nee, natuurlijk niet! Ik zou wel gek zijn als ik alles persoonlijk ga opvatten. Ik krijg met regelmaat shit over me heen, totaal ongegrond, dus als ik me alles heel erg zou aantrekken dan zou ik alleen maar in een hoekje zitten te huilen. En sorry, daar heb ik geen tijd voor en ook geen zin in.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 3.14.41 AMNatuurlijk is het niet leuk als mensen gemene dingen over me zeggen of als ze me alleen maar beledigen voor aandacht of gewoon uit pure verveling, maar echt hoor, ik laat me toch niet gek maken? Ik weet niet hoe het precies moet, maar ik denk dat het gewoon een kwestie is van een knop omzetten. Je kunt het toch nooit iedereen naar zijn zin maken. Haters gonna hate. Laat ze maar lekker in hun sop gaarkoken, IK weet wel beter. Getrol gaat het ene oor in en het andere oor uit. Schouders ophalen en af laten glijden. Het heeft wel even wat tijd gevergd om een ‘dikke huid’ te kweken en om te accepteren dat mensen eenmaal zo kunnen zijn. Ik kan me er nu echt niet meer druk om maken. En dat maakt het leven echt een heel stuk makkelijker.

4. Neem geen wraak

Hoe boos je ook bent, wraak is niet de oplossing. Nu klink ik misschien heel erg Dalai Lama, maar het is echt zo dat wrok je opvreet van binnen. Het maakt je gek en irrationeel. Het is verspilde energie en dat is zonde. Ik heb pas achteraf gemerkt hoe fijn het is om gewoon te accepteren hoe dingen zijn gelopen en om daar vrede mee te hebben. Jeetje, wat een rust gaf me dat. Alsof mijn maag de hele tijd in een knoop lag en nu ineens weer uit de knoop was gehaald. Het is zo’n opluchting om te vergeven. Het gaf me heel veel vrijheid.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 2.57.53 AMEn het hoeft niet eens per se door middel van een ‘Het Spijt Me’ momentje. Je kunt ook iets of iemand vergeven, gewoon voor jezelf. Soms heeft dat wat tijd nodig, maar gun jezelf die tijd ook. Natuurlijk is het logisch dat je iemand die jou pijn heeft gedaan niet 123 kan vergeven. Maar houd wel in je achterhoofd dat je dit uiteindelijk wel zou moeten doen. Niet eens voor de ander, maar voor jezelf. Het heeft gewoon tijd nodig om iets los te laten, of om iemand beter te begrijpen. Ik ken mensen die al jarenlang een wrok koesteren en ik denk echt dat hun leven een stuk makkelijker en gelukkiger zou zijn als ze het los zouden kunnen laten. Hoe moeilijk het soms ook is, ik denk wel dat iedereen het in zich heeft om te vergeven. Geef het in elk geval een kans.
weak people revenge quote

5. Reken niet op anderen, creëer je eigen geluk

Dit klinkt heel erg hard, maar wat ik bedoel is dat je je geluk niet te veel van anderen af moet laten hangen. In relaties niet, maar ook niet op de werkvloer of in de familiekring. Jij kiest hoe je je dag gaat laten verlopen: wordt het een positieve of een negatieve dag? Waarom wachten tot je relatie beter wordt? Waarom wachten op opslag? Waarom wachten op je prins op het witte paard? Waarom wachten tot je gelukkig wordt? Je hebt het zelf in de hand. Niet anderen bepalen jouw geluk. En karma heeft er wat mij betreft ook geen ruk mee te maken. JIJ bent diegene die je eigen lot bepaalt en JIJ bent dus zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. happinessOp dit moment in mijn leven heb ik geen spijt, geen wrok, bemoei ik me alleen met mijn eigen zaken en laat ik me niet gek maken door wat anderen over me zeggen of denken. Dit heeft me de laatste tijd zeker geholpen om gelukkiger te worden. Ik hoop dat het bovenstaande je inspiratie geeft. Het leven is maar kort. Het zou zonde zijn om er niet alles uit te halen wat erin zit!

Zijn jullie momenteel gelukkig? Wat heeft jou geholpen om gelukkiger te worden?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

127 Reacties

 1. 18 september 2014 / donderdag, 18 september 2014

  Inspirerend artikel, ook fijn om de reacties hierop te lezen. Ik moet vooral leren dingen ‘loslaten’, want anders blijven dingen in mijn hoofd en verpest het mijn hele dag en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 2. Miriam
  17 september 2014 / woensdag, 17 september 2014

  Mooi artikel! Erg inspirerend 🙂 Ik heb dit jaar geleerd dat ik moet leren loslaten. Dat is zo belangrijk voor mij. Ik kan me te druk maken om dingen, waardoor ik me ongelukkig voel. Sinds ik dingen loslaat ben ik veel gelukkiger.

 3. Eveline
  17 september 2014 / woensdag, 17 september 2014

  Hier wel gelukkig, maar ook intens verdrietig. Helaas is na een zwangerschap van 9 maanden mijn kindje gestorven in mijn buik, zonder aanwijsbare oorzaak. Ik probeer wel te genieten van de kleine dingen op dit moment. Geluk hoeft niet haaks te staan met verdriet. Soms gebeuren er dingen die gewoon onverklaarbaar zijn, oneerlijk in dit leven.

  • Serena
   Auteur
   17 september 2014 / woensdag, 17 september 2014

   Jeetje… heel veel sterkte gewenst met dit verlies.

   • Eveline
    17 september 2014 / woensdag, 17 september 2014

    Dank je! Ik heb met trots toen wel nog de poncho gedragen die ik had gewonnen. We proberen sterk te blijven en dit verdriet samen te verwerken. Ik zie nu wel in dat geluk ook in de kleine dingen zit en niet alles vanzelfsprekend is.
    Liefs

    • Mayra
     17 september 2014 / woensdag, 17 september 2014

     Ach Jezus, meisje! Zit ik hier met tranen in mijn ogen, en dat terwijl jou verdriet oneindig groot is, kan me er niet eens een voorstelling van maken! Lieve Eveline, heel sterkte en kracht om dit zo oneerlijke verlies te dragen, en ook voor de mensen die dicht bij je staan. xxx

  • Josefine
   17 september 2014 / woensdag, 17 september 2014

   Ooh Eveline, wat een ongelooflijk moeilijke tijd moet dit zijn. Ik vind het ontzettend knap dat je de lichtpuntjes zoekt in het duister en hoe je dit hebt verwoord. Laat het verdriet er zijn en probeer inderdaad ook van de mooie dingen te genieten! Veel sterkte en liefs

 4. Anoniem
  17 september 2014 / woensdag, 17 september 2014

  Jij bent tof zeg!

 5. Josefine
  16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  Ik ben momenteel relatief ontzettend gelukkig! Een halfjaar geleden zat ik in het dieptepunt van mijn eetstoornis, op het randje van opname, diep ongelukkig.
  Nu lach ik weer, ben ik veel gezonder (met nog wel slechte gedachten over mezelf en m’n lijf en terugvallen, maar ook dat is en wordt minder), doe ik dingen, ga uit… ik leef weer, zo ervaar ik het. Ik ben hierdoor zo dankbaar en voor mij is dankbaarheid de weg naar geluk. Genieten van kleine, mooie momenten. Van liefde en mensen om je heen.
  Ja, ondanks dat het lang niet altijd goed gaat, kan ik wel zeggen dat ik gelukkig ben.

 6. Anoniem
  16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  Hey Sereen, normaal gesproken ben ik een lurker maar moest hier even op reageren. Ik ben het helemaal met je eens dat je je eigen geluk bepaalt.

  Maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer je in een relatie zit die niet geaccepteerd word door je familie, puur vanwege afkomst/religie/cultuur van je partner. Tja, wat doe je dan? Ga je voor je mannetje en verlies je je familie (afgestoten worden, want ja zo zwart wit kan het zijn ongeacht de relatie met je familie), of ga je voor je familie en maak je het uit met je partner, waarbij je dus je familie kiest en nooit zult weten hoe het zou zijn met de liefde van je leven. Romeo en Juliet in principe, maar helaas ook de werkelijkheid voor sommigen. Zou graag je reactie hierop willen horen. By the way, ik vind je blog top, keep up the good work.

  Groet, anoniem.

  • Serena
   Auteur
   17 september 2014 / woensdag, 17 september 2014

   Jeetje, wat een rotsituatie…

   het is misschien heel kort door de bocht, want natuurlijk zit het ingewikkelder in elkaar, maar stel jezelf de volgende vraag: met wie wil jij de rest van je leven spenderen? Met je ouders of met de love of your life?

   • Yvet
    20 september 2014 / zaterdag, 20 september 2014

    Wat vervelend voor je! Zelf denk ik dat je moet doen wat jou gelukkig maakt, ondanks wat anderen er van zeggen. Zelf denk ik in dit soort situaties dat degene die me laat kiezen aan het kortste eind trekt. Voor mij is iedereen welkom die me energie geeft en mij respecteert zoals ik ben. Als een bepaalde keuze (bijvoorbeeld partner) andere mensen niet aan staat, is dat hun probleem en niet de jouwe. Schijnbaar verkiezen ze hun eigen voorkeuren boven het feit dat jij gelukkig bent. Geef aan dat jij altijd open staat voor contact en praat over de redenen waarom ze bepaalde keuzes niet accepteren en dat het jou pijn doet als ze jouw keuzes gelijk stellen aan de persoon die je bent. Accepteer jezelf en als anderen dat niet kunnen is dat hun probleem. Wees blij met wie je bent. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Sterkte! Xx

 7. 16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  Fijn artikel… kom weer even met beide beentjes op de grond.. we zijn ook eigenlijk maar allemaal mensen hé(K) Kus voor jou

 8. lousaa
  16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  Ik vind het risky, zeggen dat mensen verantwoord zijn voor hun eigen geluk. Dat zou ook betekenen dat je verantwoordelijk bent voor je eigen ongeluk. Dat klopt natuurlijk niet helemaal. Je hebt omstandigheden. Die zijn soms positief en soms zitten ze tegen. Ik bedoel: je zult maar in een mistbank rijden op een zeeuwse snelweg en zwaar gehandicapt in een rolstoel belanden. Je zult maar ontslagen worden door bezuinigingen. Je zult maar een kind van drie hebben met kanker. Of erger nog, alledrie. Dan kun je nog zo positief zijn, maar dat lijkt me niet altijd een garantie voor geluk. Tenminste niet op alle fronten.

  En dan heb ik het voor het gemak nog niet eens over mensen met depressies.

  • Serena
   Auteur
   16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

   Jeetje Lousaa, toch knap hoe je over een positief artikel altijd wel iets negatiefs weet te zeggen!
   Ik vind niet dat verantwoordelijk zijn voor je eigen geluk ook meteen hoeft te betekenen dat je verantwoordelijk bent voor je eigen ongeluk. Dat staat er toch helemaal los van? Er gebeuren nu eenmaal nare dingen in het leven. Daar kunnen we niets aan doen. Maar bij sommige dingen heb je wél een keuze. Bijvoorbeeld de keuze om uit een slechte relatie te stappen. Of de keuze om van baan te wisselen. Of de keuze om voor jezelf op te komen. De keuze om een ruzie bij te leggen. De keuze om te vergeven. En dat is wat ik bedoel met zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen geluk.

   • Mascha
    17 september 2014 / woensdag, 17 september 2014

    Helemaal mee eens! Je hebt niet de keuze voor het ‘ongeluk’ in je leven. Helaas gebeuren die dingen zonder dat je er wat aan kan doen.
    Maar… je hebt dan wel de keuze hoe je er mee om gaat!!

    Kies je om in de put te blijven, kies je er voor om door te zetten of kies je er zelfs voor om het ongeluk om te zetten in iets positiefs?

    Het leven is een keuze 🙂
    Mooi artikel Serena en ik doe alle 5! Ben een erg blij en gelukkig persoon! Heb ook veel mee gemaakt in mijn leven, maar maak altijd de keuze om de zonnige kant van dingen te zien en mijn leven weer om te draaien en te genieten!!

 9. 16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  Ik denk zeker dat je hier veel mensen mee hebt geïnspireerd! Ik zelf vind het soms wel eens moeilijk om positief en happy in het leven te staan en vooral écht te genieten van van het hier en nu. Ik besef mij de leuke en bijzondere momenten pas later vaak..

 10. Nina
  16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  Dit artikel kan ik op dit moment goed gebruiken, thanks Serena!

 11. 16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  Hele fijne tips, hier kan ik wel wat mee. Ik denk dat ik mij af en toe veel te veel van anderen aan kan trekken, mezelf vergelijk met anderen en dingen persoonlijk opvat. Als ik dat weer doe lees ik gewoon deze blogpost nog een keertje door!

 12. 16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  Heel mooi Sereen en helemaal mee eens. Ik vind ook dat je zoveel straalt dit jaar en daarom vind ik het zo leuk om je video’s te zien en stuur ik ze soms ook door naar m’n zus. Dank voor dit artikel.

 13. S
  16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  Heel mooi geschreven, en heel erg waar allemaal. Gelukkig sta ik van nature vrij zorgeloos in het leven, maar ik merk uit mijn omgeving dat veel mensen moeite hebben met relativeren. Ik vond vroeger “vergelijk jezelf niet met anderen” echt een cliche, want iedereen doet dat toch? Maar nu ik iets ouder word begrijp ik het steeds beter. Ik probeer altijd de beste versie van mezelf te zijn, maar in ieder geval altijd mezelf! Want er zijn al genoeg anderen (om maar even met een cliche af te sluiten 😉 )

 14. Thess
  16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  Zo herkenbaar. Toevallig dacht ik een paar dagen geleden nog hoe gelukkig ik nu ben en dat dit vooral te danken is aan hoe ik dingen zie, hoe je met dingen omgaat. Want er gaan altijd wel dingen ‘mis’, de keus is je daar niet door te laten leiden.

  Genieten van kleine dingen is ook groot voor mij, zoals nu even in het zonnetje zitten wat werk afmaken en zien hoe de hond vrolijk zonder doel door de wei huppelt.. Die vliegende flapoortjes, die rust, dat moet wel een glimlach op je gezicht toveren!

 15. M
  16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

  YES je site doet het! Ik zit op het moment in China, dus ik moet voorlopig je YouTube filmpjes missen; leuk dat ik wel je blog kan bezoeken (sommige blog sites zijn ook geblokkeerd namelijk).

 16. Kim
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Ik reageer nooit, maar nu moet ik toch echt melden dat het erg goed artikel is!
  Erg fijn trouwens dat beautylab content belangrijker vindt dan ego van de blogger;-)
  Dank, succes en vooral enjoy!

 17. 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Mooi geschreven zeg, ik kon elke punt wel op mijzelf reflecteren. Ik ben een positief mens, soms een beetje naïef en onbezonnen, dus ik probeer van elke dag een fijne dag te maken. Maar sinds iemand die heel dichtbij mij staat mij vreselijk heeft gekwetst, kan ik soms wel wrokkig zijn. Ik houd van diegene en probeer uit liefde te vergeven, maar oh wat is dat soms moeilijk.. Dit stukje laat mij weer even stilstaan bij het feit dat ik die persoon niet moet vergeven voor diegene.. maar voor mijzelf.

 18. Maaike S
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Soms denk ik dat het gelukt is om iets te vergeven, totdat ik even niet lekker in mn vel zit en dan raak ik weer geïrriteerd door een vervelende herinnering aan wat iemand mij in het verleden heeft aangedaan.

 19. 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Heel mooi artikel en fijn om te lezen. Vooral je maakt je eigen geluk vind ik heel mooi gezegd 🙂 x

 20. 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Heel erg goed artikel! Ik heb zelf best wel veel moeite met punt 4, maar word er gelukkig wel steeds beter in dingen van me af te laten glijden en los te laten.

 21. 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Mooi verhaal. Gelukkig komt wijsheid met de jaren. De wijsheid om je eigen leven te leiden en je minder aan te trekken van wat anderen zeggen en vinden. Dit is jouw leven. Leef het.

 22. Annemiek Bongers
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Tnx, het is zo fijn dat wat ik weer eens moet horen, me ook daadwerkelijk wordt aangereikt. Groetjes Annemiek

 23. Claire
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Zo is dat! Ik kan het niet altijd hoor, beledigingen doen toch pijn. Heel leuk stukje!

 24. Syl
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Ik sluit me helemaal aan bij jouw verhaal.

 25. Emma
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Mooi geschreven.
  Zelf had ik vorige maand opeens het inzicht dat het echt zo nutteloos is hoeveel ik me al jarenlang aantrek van (de mening van) anderen. Op vakantie kon me niks schelen (wat ik droeg, dat ik geen makeup op had, wat dan ook) “omdat ik daar toch niemand ken”. We kwamen terug van vakantie en ik dacht echt, de mensen die mij ècht goed kennen en bevriend met me zijn om wie ik ben die kan dat ook niks schelen. Sindsdien kan ik het wel allemaal iets beter naast me neerleggen, hoewel je zoiets zo gewend kan zijn door dat jarenlange gedachtenpatroon dat ik mezelf er soms nog wel even aan moet herinneren 🙂

 26. Jessica
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Wat een superlieve laatste alinea. Je heb geen idee hoeveel je voor je lezeressen betekent <3

 27. anoniem
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Dit is waarom ik jouw blog zo leuk vind. Je bent echt een topmeid <3

 28. Alice
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Heel mooi stuk! En het komt op het juiste moment. Ik ben nu op dit moment echt heel erg ongelukkig. Ik heb namelijk het probleem dat ik een ontzettend erge negatieve faalangst heb, waarbij ik van mezelf alles goed moet doen en als ik dit niet doe word ik echt ontzettend bang dat ik hier iemand mee teleurstel. Het grappige hieraan is dat als ik dit zo allemaal lees ik heb van : Ja dit is logisch, dit moet ik ook doen! Maar het is voor mij ontzettend moeilijk om voor elkaar te krijgen.
  Ik zit dus nog op school en daarom heb ik het grootste gedeelte van het jaar bijna elke dag angst dat ik iets verkeerds doe, en dat ik daarmee mijn leraren (hoe gek het ook klinkt) teleurstel. Omdat ik dus zo bang ben, durf ik hierdoor verslagen en werkplannen voor mijn experimenten niet uit te werken. Dit komt omdat ik meestal voor een opdrachtgever werk en ik wil die ook niet teleurstellen. Nu weet ik natuurlijk dat ik een student ben en dat ik fouten mag maken, maar het rotte is dat ik dit echt helemaal niet van mezelf mag.
  Ik vind dit eigenlijk heel eng om tegen iemand te vertellen, zoals mijn docenten, dat ik dit heb. Want ik mijn ogen ben ik dan lastig en faal ik dan. Wat een gedoe eigenlijk allemaal denk ik nu ik dit schrijf.

  Sorry voor mijn lange verhaal, maar dit luchtte eigenlijk wel gigantisch op. Ik ben wel nog bang en nerveus.. En ik denk dat ik eens hulp hiervoor moet zoeken, of heeft iemand anders nog tips? ik hoor het graag!

  Liefs,
  Alice

  • Raphaella
   15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

   Hey Alice,

   Wat cool dat je je verhaal hier doet. Ik heb zelf allemaal niet wat jij omschrijft en ik kan het me nieteens voorstellen om iedere dag de strijd te strijden die jij strijd. Hopelijkn kom je hier boven op en leer je jezelf te accepteren, met fouten en al. Gelukkig maak je fouten anders was je perfect! Nu ben je je mooie zelf 😉 xxx

  • Anna30
   15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

   Hulp zoeken zou heel goed zijn, bij een psycholoog bijvoorbeeld. Ik denk dat dat je erg zou kunnen helpen.
   Ik heb ook een periode psychologische hulp gehad, die ik anders niet door was gekomen. We zijn in dit leven om dingen samen te doen, je hoeft niet alles altijd in je eentje op te kunnen lossen 🙂

   • Alice
    16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

    Dank jullie wel allebei! Ik zit nu even in een hele erge dip omdat ik nu dus een project heb waarbij ik dus alleen moet werken. Zo durf ik dus niet op de mail te kijken om met mijn docent dingen te bespreken. Nu heb ik een fantastisch vriendje die me helpt en samen met mij naar mijn mail kijkt (zodat ik niet alleen ben). Hij gaat voor mij met mijn docent een afspraak maken zodat ik eens mijn verhaal kan doen.
    Ik denk idd dat ik eens een afspraak moet maken voor therapie. Want als dit zo doorgaat kan ik een angststoornis krijgen en dat wil ik al helemaal niet

    Echt super lief dat jullie hebben gereageerd! Echt heel erg bedankt. en het lucht ook ontzettend op om dit te delen zo. nu alleen nog de moed bij elkaar rapen om het ook te vertellen aan de mensen die me ook echt kunnen helpen op school. Het komt wel goed 🙂
    Nog eens super bedankt!!!! Ik vind jullie geweldig!

   • Alice
    16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

    Dank jullie wel allebei! Ik zit nu even in een hele erge dip omdat ik nu dus een project heb waarbij ik dus alleen moet werken. Zo durf ik dus niet op de mail te kijken om met mijn docent dingen te bespreken. Nu heb ik een fantastisch vriendje die me helpt en samen met mij naar mijn mail kijkt (zodat ik niet alleen ben). Hij gaat voor mij met mijn docent een afspraak maken zodat ik eens mijn verhaal kan doen.
    Ik denk idd dat ik eens een afspraak moet maken voor therapie. Want als dit zo doorgaat kan ik een angststoornis krijgen en dat wil ik al helemaal niet

    Echt super lief dat jullie hebben gereageerd! Echt heel erg bedankt. en het lucht ook ontzettend op om dit te delen zo. nu alleen nog de moed bij elkaar rapen om het ook te vertellen aan de mensen die me ook echt kunnen helpen op school. Het komt wel goed 🙂
    Nog eens super bedankt!!!! Ik vind jullie geweldig!

    • Anna30
     16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

     Wauw, je bent supergoed bezig. Heel veel succes!

 29. Lisa
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Nee ik ben niet gelukkig, maar ik probeer het elke dag opnieuw! 🙂

  • cindy
   15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

   Daar sluit ik me volledig bij aan! 🙂

   • femke
    16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

    Hier nog zo een

 30. Frouke
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Hee Serena!
  Ik ben vooral iemand die artikelen leest en niet zo vaak reageert, maar ik wil je even heel erg complimenteren met dit artikel. Een heleboel: how to be happy artikelen zijn namelijk erg misleidend, en zorgen er soms voor dat mensen zich juist slechter voelen dan eerst. Dit zie ik bijvoorbeeld veel in meiden tijdschriften, en ik ben ontzettend blij dat er nog dit soort artikelen bestaan omdat dit ook gelijk staat wat er in de psychologie en bij therapie centraal staat als je gaat kijken naar het geluk van mensen. Dit artikel geschreven gebaseerd op de goede informatie, zonder ook maar een oordeel te vellen over gevoelens of gedrag. En dat is de goede aanpak; hate will never end hate, only love can do that. Dat wilde ik graag even adresseren, dit soort artikelen zijn belangrijk, omdat ze de brug tussen psychologie en dagelijks gedrag maken en mensen het gevoel geven dat ze begrepen worden en dat ze zelf enige invloed hebben op hoe zij zich voelen. Top job!

 31. Lotte
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Dingen die eigenlijk vanzelf sprekend zijn, maar altijd weer even fijn om te lezen. Even een reminder en ik kan er weer tegen aan. Thanks!!

 32. lisa
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Sorry,maar je slaat je er moeiteloos doorheen? Ik kan me nog goed herinneren dat je ‘in een grot zou kruipen en er de aankomende jaren niet meer uit zou komen’ vanwege het incidentje op Elle. Dit is dan niet zo geloofwaardig.’

  • Serena
   Auteur
   15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

   Ik snap niet zo goed waarom niet, het is immers al een aantal jaar geleden.
   Maar, geloof wat je wilt geloven, of juist niet wilt geloven, ik weet hoe ik me voel en dat is het belangrijkste.

   • lisa
    15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

    Ik vind ook dat dit je vergeven moet worden, maar zo’n artikel is dan nogal ongepast.

    • Serena
     Auteur
     15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

     Waarom is het ongepast? Ik denk dat juist ik mee kan praten over fouten maken, geen wrok koesteren en raad kan geven over dit soort situaties aangezien ik het zelf allemaal heb meegemaakt.

     • Gaby
      15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

      Ik ben het er niet mee eens dat dit artikel ongepast is, juist om wat je zegt Serena, je hebt het meegemaakt, een groot deel publiekelijk nog wel, juist jij kan hierover schrijven lijkt me! Ik vind het dapper.

      Ik vond dit een heel erg inspirerend artikel. Ik loop sinds een paar maanden bij de psycholoog, en ik kan iedereen die daar misschien ook behoefte aan heeft aan raden dit ook te doen. We leven niet in een makkelijke maatschappij, en het is belangrijk om inzicht te krijgen in je (negatieve) gedachten, angsten, wrok… Liever nu dan als je veel ouder bent en al ‘vastzit’ in het leven. Als iedereen gelukkiger zou zijn, zou onze maatschappij er een stuk beter uitzien 🙂

     • Alice
      15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

      Nou Serena, vertel jij dan is wat je allemaal meegemaakt hebt?

      • Lis
       16 september 2014 / dinsdag, 16 september 2014

       Tjeez hoe kun je over zoiets bitchen? Zo walgelijk om jezelf in een: ‘ vertel mij maar eens wat jij allemaal hebt meegemaakt rol’ te plaatsen omdat je het zo slecht hebt.

       Je hebt de essentie van het artikel gemist. Het gaat er niet om wat anderen doen, maar hoe je het zelf doet.

       Bedankt voor dit artikel Serena, ik ben er happy van geworden! Wat gebeurd is, is gebeurd en je doet het súper 🙂

 33. Mirte
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Fijn artikel! Ik heb ook meer dan een jaar gekampt met somberheid. Heb nooit ergens een diagnose van gehad, dus ik ga mezelf ook geen diagnose geven, maar ik was lusteloos en verdrietig, voelde me waardeloos, en ik had nergens zin in. Op een gegeven moment las ik veel negatieve dingen in het nieuws: dingen zoals je nu leest over ebola, ISIS en dergelijke. Toen dacht ik bij mezelf: wáárom werk ik mezelf zo tegen? Waarom ben ik zo onzeker? Waarom wil ik perfect zijn? Kan dit niet anders? En toen heb ik een knop omgezet, en ben ik langzaam uit het dal geklommen. Het dumpen van mijn ex, die me ook veel ellende en onzekerheid heeft gebracht, heeft ook ontzettend geholpen.

  Ik doe nu mijn dingen zoals ik ze graag zie. Natuurlijk houd ik wel rekening met anderen, maar als zij me niet leuk of knap vinden doet me dat echt niets. I’m just being me.

 34. Natascha
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Als ik heel eerlijk ben, neen niet echt. Ik probeer wel en het is de laatste paar jaar echt verbeterd door de tips die je gaf zoals me niks aantrekken van anderen. Toch merk ik dat ik met bepaalde zorgen blijf zitten omdat gewoon domweg niemand in mijn directe omgeving mij begrijpt. Ik ben de eerste in mijn familie die een universitair diploma heeft en heb bijgevolg al heel veel alleen moeten uitzoeken. Nu ben ik afgestudeerd en zit ik met heel veel angsten ivm werk vinden en opnieuw kan ik met niemand praten omdat ik een unicum ben in mijn familie. Bij hen heerst echt de gedachte dat ik direct de eerste de beste job moet nemen aan een minimumloon omdat iets hogers toch niet voor onze familie is weggelegd. Het concept voldoening uit je werk halen snappen ze ook niet. Het is soms echt wel moeilijk.

  • 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

   Hé, ik maak precies hetzelfde mee! Alleen heb ik een hogeschooldiploma, mijn ene jaar universiteit is net gefaald (deels doordat ik een alleenstaand geval ben) 😉 Ik weet niet of ik me vooral trots, of vooral een buitenbeentje voel. Maar de kennis die ik heb kunnen opdoen, geef ik graag door aan mijn familie (die om verschillende redenen geen fatsoenlijke of volledige scholing heeft genoten). Ik herhaal ook vaak genoeg hoe belangrijk ik het vind om een (precies wat jij zegt) bevredigende job te vinden, en waarom.

 35. Floor
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Vannacht droomde ik dat je over een maand naar Amerika verhuist en dan stopt met beautylab. Schrok me echt kapot. Gelukkig kan t niet waar zijn 🙂

  • Tialda
   15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

   Dat kun je op voorhand niet zeggen. Laten we alleen maar hopen dat het een nare droom was en niets meer. (:

 36. 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Goed artikel. Meeste pas ik ook toe. 🙂

 37. Hi
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Precies!

 38. 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Heel mooi geschreven! Het zijn dingen die ik eigenlijk al wel wist, maar ik vind de praktijk nog wel eens lastig, dus het helpt erg om het hier weer even overzichtelijk te zien! Hele mooie quotes heb je ook gebruikt!

 39. assiepoester
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Heel leuk om te zien en te merken (via je artikelen) dat je weer goed in je vel zit!

 40. 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Je bent altijd al een topwijf, maar nu ben ik echt verliefd op je <3 Wat een ontzettend mooie blog!

 41. @nn
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Mooi geschreven Serena,
  all true.
  thnx 4 sharing 🙂 🙂 🙂

 42. Davina
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Amen!
  Niks aan toe te voegen, gewoon allemaal waar 🙂

 43. 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Mooi geschreven <3

 44. Marloes
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Mooi artikel dit!
  Ik merk aan mezelf dat ik me vooral heel erg vergelijk met andere mensen, want ik wil alles net zo goed doen en het net zo druk hebben. Zit nu zelf in een redelijk rustige tijd en iedereen om me heen is alleen maar druk, waardoor ik het idee heb dat ik wat fout aan het doen ben omdat ik het niet zo druk heb…
  Terwijl ik nu eigenlijk mijn rust lekker zou moeten pakken, die heb ik ook verdiend! En dan komen die tijden wel weer. Of niet en is dit eigenlijk het leven wat ik juist zou moeten hebben haha!

 45. Lale
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Hoii Serena wat een super artikel, op dit moment ben ik erg ongelukkig, 6 maanden geleden had ik een gezichtsverlamming gekregen het is wel hersteld maar nog steeds erg ziek en veel pijn in mijn gezicht, maar ik ben gelukkig getrouwd en ik heb 1 dochter je kunt niet alles krijgen, alle punten die je benoemt herken ik allemaal en je hebt groot gelijk, xx

 46. 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Heel erg fijn en goed artikel! Ik kan op dit moment nog niet zeggen dat ik echt compleet gelukkig ben, maar ik ben wel al een heel eind op weg en voel mij steeds beter. Ik ben nu vooral de dingen gaan doen die ik zelf graag wou doen en bereiken zonder mij nog iets aan te trekken van wat anderen ervan vonden. Daarnaast ben ik ook gaan kijken naar de mensen in mijn omgeving. Ik had toch vrij veel mensen die al jarenlang spanningen brachten en dingen deden bij mij en ook dierbare van mij die echt niet door de beugel konden. Ik besloot ze alleen telkens te vergeven en weer een nieuwe kans te geven. Tot ik vorig jaar er gewoon echt klaar mee was en het contact helemaal heb verbroken. Op dat moment viel er een enorme last van mijn schouders en ben ik veel gelukkiger doordat ik nu alleen nog de goede en lieve mensen om mij heen heb.

 47. Joyce
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Wat een fijn artikel om te lezen!! Lekker een portie positiviteit!! Ik ben nu gelukkig met wat ik heb en wie ik ben. Wat denk ik ook erg helpt is om te proberen niet jaloers te zijn op andere, als je iets graag wilt bereiken Werk er dan hard voor en gun een ander ook hetgeen die krijgt. Natuurlijk zou het nog leuker zijn als jij bv die opslag krijgt ipv je collega, maar zie het dan als een motivatie en ga niet jaloers doen. Nobody likes the green monster inside.

 48. 15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Goed artikel!:) dit probeer ik ook na te streven. Lukt niet altijd even goed maar indd lucht het zo op als je een punt weet te masteren zegmaar..

 49. Sarah
  15 september 2014 / maandag, 15 september 2014

  Wat een mooi artikel serena!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *