Molecule 01 parfum van Escentric Molecules – zo maak je hem zelf!

Het parfum Molecule 01 van Escentric Molecules is wellicht één van de meest beruchte niche parfums ter wereld. Toen het parfum voor het eerst op de markt verscheen bracht het een zeer bijzonder verhaal met zich mee. De geur van Molecule 01 zweeft dicht op de huid en creëert een ondefinieerbaar en natuurlijk aura om de drager heen. Hierdoor oefent het en hele sexy, feromoon-achtige aantrekkingskracht uit op iedereen die het ruikt. Het is daarom een zeer bijzonder en uniek parfum en zoals parfumeur Geza Schoen zelf uitlegt; “het is een geur waar je het liefst helemaal in wilt duiken om je er helemaal in te hullen. It’s comforting, cocooning.”

Molecule 01 perfumeMaar waarom is dit parfum berucht, en niet beroemd? Omdat dit parfum uit slechts één ingrediënt bestaat: Iso E Super. Molecule 01 is niets meer en niets minder dan een verdunning van de stof Iso E Super in alcohol. Geen ingewikkelde composities van diverse geuren die van topnoot naar hart naar basisnoot tevoorschijn komen en subtiel in elkaar overlopen. Nope. Gewoon één ingrediënt opgelost in alcohol. Voor een fles van 100 ml betaal je echter €115,00. Oplichterij? Ik vind van niet. Net zoals met veel producten denk ik altijd maar ‘je moet er maar nét op komen!’.

Toch kon ik het niet laten en ben ik op zoek gegaan naar een manier om Molecule 01 veel voordeliger te creëren, en het is mij gelukt om dit parfum na te maken voor een fractie van de prijs. Maar voordat ik hier op door ga, wil ik jullie eerst iets meer vertellen over Iso E Super, en wat er zo bijzonder is aan dit ingrediënt.

ISO-E-SUPER-BULKDe officiële naam van Iso E Super luidt voluit 7-acetyl-1,2,3,4,5,6,7,8-octahydro-1,1,6,7-tetramethyl naphthalene, dus je begrijpt dat men deze naam heeft afgekort naar simpelweg Iso E Super. Zoals je misschien al had verwacht met zo’n naam, wordt de geurstof Iso E Super niet in de natuur gevonden. Het is een synthetische geurstof die in 1973 werd gecreëerd in het laboratorium van IFF (International Flavors & Fragrances). Het is een zeer geliefde geurstof die al jarenlang wordt verwerkt in zowel parfums als in persoonlijke verzorgings- en huishoudelijke producten als zeep, wasmiddel en deodorant. Door toevoeging van Iso E Super worden geuren wat zachter, ronder en geuriger en krijgt het een bloemig karakter.

Molecule 01 Perfume DIY - 3Maar, hoe ruikt het dan precies? IFF omschrijft de geurstof zelf als smooth, houtachtig, amber met een unieke, fluweelzachte sensatie. Ik vind dat deze omschrijving redelijk klopt, al vind ik de geur ook iets poederig zoets hebben, maar dan op een zijdeachtige, romige manier. Alsof je je huid ruikt. Heel sensueel en zacht en muskusachtig. Ik ruik er ook een beetje Jasmijn in, en sandelhout. Larissa vindt dat Iso E Super ruikt naar papier. Papier, ja! En toen ze dat zei rook ik het ook ineens. Niet de geur van een kopieerapparaat, een printer of oude boeken, maar gewoon de geur van vers papier. Onmiskenbaar.

De grootste verrassing is nog wel dat je Iso E Super niet of nauwelijks ruikt op een geurstripje of in het flesje zelf, maar dat de geur pas goed tot zijn recht komt als het op de huid wordt aangebracht. De warmte van de huid is namelijk nodig om Iso E Super in al zijn volheid te ontvouwen. En zelfs op de huid ruik je hem niet altijd. Soms vang je er een vleugje van op, en dan ruik je een lange tijd niets. De geur verdwijnt en komt vervolgens weer heel discreet terug, wat erg bijzonder is. Precies vanwege deze eigenschap wordt het ook zo graag gebruikt in combinatie met andere ingrediënten, omdat het bepaalde geurnoten juist naar voren kan laten komen.

Molecule 01 Perfume DIY - 1Toen ik op zoek ging naar pure Iso E Super, kwam ik uit bij de Nederlandse webshop De Hekserij. Hier kocht ik 10 ml Iso E Super van IFF kwaliteit (the real deal dus) voor slechts €2,-. Omdat Iso E Super niet puur op de huid aangebracht kan worden in verband met allergenen en gevoeligheid van de huid, moet het opgelost worden in alcohol, en dan het liefst ‘perfumers’s alcohol’. De Hekserij raadt zelf aan om het te mengen met Cosmetisch Haarwater, wat bestaat uit alcohol, panthenol (skin conditioning agent), parfum en aqua (water). Hier bestelde ik 100 ml van. Ook bestelde ik 2 glazen parfumflessen van 50 ml met bijbehorende verstuivers en dopjes.

Schermafbeelding 2016-03-01 om 11.53.15In totaal was ik €24,- kwijt en hiermee kon ik 2 x 50 ml Molecule 01 reproduceren. Dat komt dus neer op €12,- per fles. Ik wist al meteen aan wie ik de andere fles wilde geven, aan mijn zusje Larissa! Wat geuren betreft houden wij namelijk erg veel van dezelfde parfums en ik wist zeker dat Larissa deze geur zou kunnen waarderen.

Molecule 01 Perfume DIY - 5Het is eigenlijk heel simpel. Meng 90 ml Cosmetisch Haarwater met 10 ml Iso E Super. Wat ik deed wat 10 ml uit de fles met Cosmetisch Haarwater verwijderen en hierin de Iso E Super gieten. Vervolgens deksel erop en even goed zwenken.

Molecule 01 Perfume DIY - 4Giet het mengsel over in de parfumflessen, knip het buisje op maat zodat het goed in de fles past, draai de verstuiver erop, en klaar ben je! Eventueel kun je nog een mooi etiketje op de fles plakken.

Molecule 01 Perfume DIY - 6That’s it! Voor een fractie van de prijs en met een kleine inspanning heb jij helemaal zelf je eigen Molecule 01 gemaakt. Omdat Cosmetisch Haarwater zelf ook iets van parfum bevat is de geur een klein tikkeltje anders dan het origineel, maar de geur is onmiskenbaar Iso E Super en ruikt zo goed als hetzelfde. Wil je echt 100% dezelfde geur creëren als Molecule 01, dan dien je Iso E Super te mengen met perfumer’s alcohol. Deze alcohol bestaat uit gedenatureerde ethanol, isopropyl myristate en monopropylene glycol. Ik ben deze alcohol nog niet in Nederlandse webshops tegengekomen, maar wel in webshops uit de UK. Maar, persoonlijk vind ik dat Cosmetisch Haarwater een net zo’n heerlijke geur oplevert, dus ik ben zeer tevreden over het resultaat!

Molecule 01 is een hele zachte en lichte geur die helemaal niet zo overheersend is. Soms denk je na een paar uur, ‘hee, ruik ik hem nog wel?’ en dan ineens ruik ik weer een vleugje. Het komt overigens vaak voor dat de drager de geur helemaal niet meer ruikt, maar anderen wel. Ik spray de geur daarom zelf tweemaal per dag op: eenmaal in de ochtend en nog een keertje halverwege de middag.

Molecule 01 Perfume Iso E super - 1Ik draag mijn Molecule 01 soms alleen, en soms combineer ik het met mijn andere parfums door het simpelweg over elkaar heen te sprayen, dit wordt layeren genoemd. Je ruikt het eerste parfum goed, maar de Iso E Super lijkt de scherpe randjes er iets vanaf te halen en de geur wat zachter en romiger te maken en tegelijkertijd ook iets warmer en houtachtiger. Het transformeert het andere parfum als ware in een zwoelere, sensuelere en ‘cleanere’ versie.

Ik heb wel eens gehoord dat er dragers van dit parfum zijn die op straat worden aangehouden door mensen die willen weten waar ze naar ruiken, maar dat heb ik zelf nog niet meegemaakt, haha! Ik houd jullie op de hoogte, mocht het gebeuren. Ik benin elk geval helemaal in mijn nopjes met mijn zelfgemaakte Molecule 01 parfum. Het is én leuk om te doen én vele malen goedkoper dan het origineel!

Molecule 01 Perfume DIY - 2Ik hoop dat jullie het ook leuk vonden om meer over de geurstof Iso E Super te weten te komen, en om te zien hoe je dit dure niche parfum zelf na kunt maken.

Hadden jullie wel eens van Molecule 01 of Iso E Super gehoord? Is dit parfum iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

183 Reacties

 1. Alexandra
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Hallo Serena,

  Ik volg je al jaren en heb eigenlijk nooit een bericht geplaatst. Ik vind je blog echt fantastisch in tegenstelling tot anderen. Bij jou doe ik de meeste tips op en we hebben ook veel dezelfde smaak. Mijn collega heeft de parfum en ik vind hem echt superlekker. Ik heb de spullen besteld en ga zelf aan de slag. Kijken of ze het ook ruikt 😜 Nogmaals bedankt en ik laat je weten hoe het is uitgepakt.

 2. julie
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Deze ga ik ook proberen maken! :)

 3. Kris
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wat geniaal weer, Serena! Daarom vind ik jou blog zo goed ;)

 4. Margot
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  GE-NI-AAL. De prijs is inderdaad wat me ervan weerhoudt deze cultparfum te kopen zonder hem te ruiken, nu kom ik echt wel in de verleiding hem zelf te maken…

 5. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Dit is helemaal nieuw voor mij, maar super leuk om zo je eigen geur te maken. Ik ben nu wel benieuwd hoe het ruikt, een papiergeur…

 6. Peet
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Nog nooit van deze geur gehoord,of geroken.Zou je ook si van Armani kunnen maken ……

 7. Lenneke
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Echt heel cool!! Ik ken het parfum nog niet maar ik heb de gok gewaagd en het diy setje besteld op de hekserij :) Nu al zin in om aan de slag te gaan hihi Bedankt! Heel tof artikel!

 8. Evelien
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  THIS. IS. GENIUS.

  en de hekserij weet niet wat hun overkomt geloof ik ;)

 9. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  wat een leuke en creatief idee zeg, nooit aan gedacht dat dit zou kunnen. liefs soraya

 10. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wat tof dat het mogelijk is om een parfum na te maken! Ik zou het zelf eigenlijk nooit doen, want ik ben niet zo van het zelf maken.

 11. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Erg leuk en interessant artikel! Bespaart heel wat geld om het zelf te maken!

 12. Zara
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Hey wat cool! Ik ga dit zeker eens proberen.
  Zeg Serena, nu je toch bezig bent… Kun je Mademoiselle van Chanel ook niet namaken :p
  Just joking!
  Bedankt dat je dit parfum met ons wilt delen.

 13. Renate
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Besteld!! :)
  Toevallig afgelopen weekend een parfumworhop gedaan en ook een eigen parfum gemaakt.

 14. Diana
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Sooo dit is echt tof zeg! Echt geweldig dat je het zelf na hebt kunnen maken!

 15. Lousaa
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Leuk artikel! Al vraag ik me dan dus af: is de appeal ook niet gewoon de dure prijs en niche…

 16. M
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wat een tof idee! Duidelijk uitgelegd moet lukken.

 17. Maria
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Aaah Sereen je wil niet weten hoe blij ik met je ben! Ik ben dol op de geur van Escentric Molecule, maar de prijs:( Dat is de reden dat ik hem laat staan. Ik ga zeker een potje proberen te maken. Thanksssss, eeuwig dankbaar:):) xx

 18. Mandy
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Hahaha wat leuk! Ik heb net een bestelling geplaatst en krijg meteen een reactie van De Hekserij dat er ongebruikelijk veel bestellingen worden geplaatst voor de producten om zelf het parfum te maken :D :D :D
  Go Beautylab!!!

 19. Mandy
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Ik zie op de website van De Hekserij dat ze ook een diy set voor 15 euro verkopen om het parfum zelf te maken! :D

 20. lola
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Maar ze verkopen dat al als zelf-parfum-maak-set.
  Je kunt bij hun een pakket kopen met al die ingrediënten, precies om dat parfum na te maken. Los kopen hoeft niet

 21. Minka
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Niet te geloven! Ik wilde MORGEN dit parfum bij Skins halen nadat ik een week een testertje had gebruikt en het parfum me ZO goed beviel. Inderdaad zelfs in de AH mensen (tot 2x toe) gevraagd wat ik voor parfum draag. Nou molecule 01 gecombineerd met White Spirit! Dit vind ik zo ‘toevallig’ en ik ga zeker een flesje namaken. Nu ben ik wel benieuwd of het nog steeds echt hetzelfde ruikt op mijn huid… Mocht je CH toch ergens in NL vinden laat je het ons dan weten? Super super gaaf artikel, dank je!!!

 22. Kiki
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Whuuut! Hoe aweseome is dit?? Dit ga ik zeker proberen! Ik was al zo lang benieuwd naar het parfum, maar vond het veel te duur. Nu ga ik proberen om ‘m zelf te maken; leuk cadeau voor moederdag ook (iets persoonlijks waar je ook echt iets van hebt). Thanks voor de duidelijke uitleg en de mooie foto’s!

 23. Rosa
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Je bent f****** briljant, Serena! Ik wil dit ook maken.

 24. Judith
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Serena, wat een superleuk artikel!
  Ik denk dat ik ‘t eens ga proberen, vooral om te layeren lijkt ‘t me erg leuk!

 25. Mandy
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Super leuk artikel! Ik had een tijdje terug een heel leuk gesprek met een dame van een L’Occitane. We hadden het uiteraard over geuren en ze vertelde mij dat er een mevrouw (klant) was langs gekomen die zo heerlijk rook dat ze haar had gevraagd welk parfum ze droeg. Dat was dus Molecule 01 en de klant was zo vriendelijk geweest om de naam op een papiertje te krabbelen. De dame had er nog nooit van gehoord en vroeg mij of ik het kende. Ik heb de geur zelf nooit geprobeerd, maar moet nu toch maar eens gaan kijken :)
  Nog een leuke tip misschien Serena, boek een tripje naar Grasse in Zuid Frankrijk! Geweldig (parfum) stadje met heel veel parfum historie en mooie musea. Je kunt er ook parfum fabrieken bezoeken. De meeste parfums van Frankrijk worden in Grasse ontwikkeld :)

 26. Marieke
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wat leuk! Dit wil ik doen. Nou hopen dat de webshop genoeg op voorraad heeft voor alle beautylabbies.

 27. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wat een gaaf artikel! Ik was al benieuwd naar dat parfum, en ik heb de neiging om nu meteen ook al die spullen in huis te halen!

 28. A
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wat een topartikel!

 29. Door
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Onwijs leuk artikel Serena! Klinkt als een bijzondere geur.

  Heb je het ook geprobeerd in hogere concentraties te maken om te zien of het dan wat met de geur doet?

  • Door
   10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

   Zie op de site van de hekserij dat voor parfum een maximale concentratie van 20% wordt aanbevolen. Benieuwd of sterker wat uit maakt voor de geur!

 30. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wauw leuk artikel zeg ! Ik had al van de geur gehoord maar heb ‘m zelf nog niet geroken. Zo leuk dat je op een goedkoper manier dit parfum kunt namaken, zelfs al is het niet 100 % dezelfde geur.
  Een goed parfum hoeft echt niet duur te zijn. Ik betaalde mij vroeger blauw aan Chanel en Dior parfums en ben geheel per toeval eens op het parfum van Hunkemoller gestoten. Dit rook ZO lekker dat ik toch maar eens een flacon heb meegenomen en sindsdien wil ik niets anders meer. Ik heb ook nog nooit zoveel complimentjes gekregen over mijn parfum. En dat voor 22 euro, hihihi :d !

 31. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik had er dus nog nooit van gehoord haha. Het klinkt wel echt als een geur die ik zou kunnen waarderen wat dat betreft. Ik vind je artikel trouwens echt zo origineel (en handig)! Misschien dat ik dit nog wel een keer ga proberen, aangezien ik 115 euro vrij veel geld vind voor een parfum (ook al heb je dan wel 100 ml haha).

 32. Kayleigh
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Super bijzonder dit, echt een goed idee!

 33. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Leuk bedacht! Misschien ga ik dit zelf ook eens doen. Heel leuk artikel!

 34. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wat slim!! Ik ben echt heel erg benieuwd naar dit parfum!! Leuk dat je dit getest hebt!!

 35. Rachelle
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Haha dit is echt leuk bedacht, nu gaan ook mijn Chemische handjes een beetje kriebelen.. :) Wie weet, ik krijg er wel ideetjes door, dus misschien ga ik het wel eens proberen!

 36. Ann
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Leuk artikel:) heb je ook nog andere geurtjes die je zelf maakt en met ons kan delen?

 37. Linda
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Ik comment eigenlijk bijna nooit, maar nu toch even een applausje voor dit artikel. Echt briljant bedacht! :)

 38. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wat gaaf dat je dit zelf gemaakt hebt!

 39. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  You’re a genius!!!

 40. Robin
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Ik reageer normaal nooit, maar dit is zo vet! Zo fijn dat hier je scheikundige achtergrond weer naar voren komt. Ik was al een tijdje in dubio of ik deze geur zou kopen; bij dezen lijkt het me dus een goed plan om dit eerst uit te proberen!

 41. M.
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Serena, je bent briljant!

 42. Syl
  10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wat een tof idee om het zelf na te maken! Zeker vanwege het prijsverschil.

 43. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Ah, wat is dit SUPER TOF! Echt goed gevonden Serena, om dit gewoon eens proberen na te maken! Ik heb de originele geur zelf nog nooit geroken, maar hoe je hem omschrijft klinkt hij wel goed. Deze komt op mijn to-do-list :D

 44. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Erg leuk om te zien. Leuk om op een vrije middag te doen met vriendinnen of je moeder.

 45. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wat bijzonder dit! Jeetje ik vraag me af of niet meer mensen op het idee zijn gekomen dit zelf te produceren, als je voor een fractie van de prijs de grondstoffen kunt krijgen. In ieder geval een heel origineel artikel Serena, vond het erg interessant om te lezen, ook al is dit totaal niet aan mij besteed ;-)

 46. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Wow, wat ontzettend leuk! Nee, ik kende dit nog niet, maar ik krijg meteen zin om zelf een parfum te maken. Geweldig artikel Serena!

 47. 10 maart 2016 / donderdag, 10 maart 2016

  Ik had hier nog nooit van gehoord maar wat is dit leuk! Dit wil ik ook wel eens proberen :-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *