Methylisothiazolinone

Laatst las ik een artikel op Nu.nl over het conserveringsmiddel methylisothiazolinone. Deze stof komt voor in veel cosmeticaproducten en dermatologen waarschuwen ons ervoor omdat ze steeds meer patiënten krijgen met problemen voor dit ingrediënt. Vooral als deze stof verwerkt is in een crème zorgt het bij hun patiënten voor een zwelling van het gezicht, jeuk, roodheid en eczeem. Ik schrok best wel van dit bericht, dus het leek me interessant om er wat meer over op te zoeken en jullie hierover te informeren.

Waarom conserveringsmiddelen?

Conserveringsmiddelen kom je overal tegen, in voedingsmiddelen, maar ook in cosmeticaproducten. Er bestaan natuurlijke conserveringsmiddelen, zoals het pekelen (zouten) van vis om te voorkomen dat de vis bederft of het toevoegen van suiker aan jam. Ook wordt citroenzuur of azijn vaak gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Wat cosmetica betreft bestaan er ook natuurlijke conserveringsmiddelen, maar in de praktijk worden deze maar weinig toegepast omdat ze niet goed genoeg kunnen garanderen dat het cosmeticaproduct niet zal bederven.

Wanneer een product onder steriele omstandigheden wordt gemaakt en verpakt heeft het in principe een houdbaarheid van zo’n 2,5 jaar. Als een product niet luchtdicht is verpakt komt er zuurstof bij en door onze handen komen er ook nog eens bacterien bij. Als het product water bevat dan gaat dat lekker groeien en bloeien en hebben we binnen de kortste keren  schimmel- of bacteriegroei in onze dure pot crème. Do not want! Niet alleen omdat je dan weer een nieuwe pot moet aanschaffen, maar ook omdat je het vaak te laat doorhebt dat je bacteriekolonies over je gezicht aan het uitsmeren bent. Ewl!

Om deze reden voegen fabrikanten conserveringsmiddelen toe aan cosmetica. Om niet alleen zichzelf in te dekken, maar ook om de klant tevreden te stellen. Wie koopt er immers een pot crème die je slechts een week kunt gebruiken? Door de toevoeging van conserveringsmiddelen zijn cosmeticaproducten hygienischer en dus ook veiliger in gebruik én kunnen we er langer van genieten. Er zijn veel mensen tegen de toevoeging van conserveringsmiddelen, maar ik ben er persoonlijk erg blij mee.

dagcremes1

Parabenen

De meest voorkomende conserveringsmiddelen zijn parabenen. Parabenen zijn een groep conserveringsmiddelen die met hun naam eindigen op -parabeen, zoals methylparabeen, ethylparabeen, butylparabeen en propylparabeen. Er zijn veel mensen allergisch voor parabenen en de meeste mensen met een droge, gevoelige huid reageren niet goed op deze groep conserveringsmiddelen met als gevolg huiduitslag, jeuk, rode vlekken en een droge schilferige huid.

Omdat er steeds meer mensen huidirritatie krijgen van parabenen switchen fabrikanten naar een ander conserveringsmiddel genaamd Methylisothiazolinone. Deze stof is erg effectief en in lage hoeveelheden, zodat fabrikanten hun formule niet hoeven aan te passen maar simpelweg hun parabenen vervangen voor Methylisothiazolinone. Bovendien is Methylisothiazolinone in de Verenigde Staten en Europese Unie goedgekeurd en veilig bevonden. Niets aan de hand dus, zou je zeggen.

paraben free labels

Methylisothiazolinone

Het conserveringsmiddel Methylisothiazolinone (ookwel MIT) is zoals eerder gezegd zeer effectief en er is daarom stukken minder voor nodig in vergelijking met parabenen om een product goed te conserveren. Er zijn onderzoeken naar gedaan en er zijn regels opgesteld zodat fabrikanten weten hoeveel MIT ze maximaal mogen toevoegen aan hun producten (in Europa is dit een concentratie van maximaal 0.01%). In ‘rinse of’ producten (dus producten die je afspoelt, zoals shampoo, conditioner, douchegel, face wash) mag een hogere hoeveelheid (bijna tweemaal zo veel) MIT zitten dan in ‘leave on’ producten (zoals crème).

405px-Methylisothiazolinonestructuurformule van Methylisothiazolinone

In eerste instantie werd MIT alleen gebruikt in ‘rinse of’ producten, maar sinds het ook in ‘leave on’ producten wordt gebruikt stroomden de klachten binnen. Men weet niet zo goed waarom MIT meer problemen oplevert in crèmes, maar er is wel een verband te leggen wanneer je kijkt naar de volgende zaken:

  1. de huid van je gezicht is over het algemeen gevoeliger dan de huid van je lichaam.
  2. sommige mensen brengen hun crème dikker aan dan gebruikelijk (zeker in de winter, als de huid droger is).

En nu?

Een aantal nieuwe parabeenvrije producten op de markt zijn parabeenvrij omdat de parabenen vervangen zijn voor methylisothiazolinone, dus wat nu? Kans is groot dat dit stofje, zeker in crèmes, dezelfde klachten zal opleveren als bij parabenen. Merk je de laatste tijd huidirritatie op? Kijk dan zeker even de ingrediëntenlijst van je potjes en tubes na. Mocht er methylisothiazolinone in je product zitten dan is het wellicht een idee om even te stoppen met het gebruik om te kijken of daarmee ook de huidirritatie stopt.

Ik heb thuis even mijn cosmeticaproducten nagekeken, en ik zag dat methylisothiazolinone voornamelijk voorkomt in producten van Nivea, Dove en Andrélon, waaronder Nivea Bodylotion voor onder de douche en Dove crème mousse.

Gevoelig voor zowel parabenen en methylisothiazolinone, of je wilt beide stoffen liever bij voorbaat al vermijden?

parabeenvrije cremesKijk eens naar de Neutral Face Cream, crèmes van Dr Hauschka of Weleda (te koop bij de meeste biologische supermarkten en drogisterijen) of naar British Nanny van Lush (de enige crème van Lush zonder parabenen en MIT). Ook crèmes van Origins bevat geen parabenen/MIT, dit merk verkopen ze bij Douglas.

Als jullie meerdere merken weten die geen parabenen en MIT gebruiken in hun producten of crèmes, laat het dan zeker even weten bij de comments!

Wat vinden jullie van de waarschuwing van dermatologen over de stof methylisothiazolinone? Ga je er voortaan heel erg op letten of maak je je er niet zo druk om?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

205 Reacties

  1. Lola Reggy
    22 december 2013 / zondag, 22 december 2013

    Wow, ik heb de laatste tijd inderdaad een erg opgezwollen en rood hoofd gehad. Opeens kreeg ik echt last van mijn Dior gezichtsproducten en zelfs mijn crème de la mer scheen mijn huid meer uit te drogen dan te voeden. Terwijl nu met de kou en de verwarming e.d. ik juist moet hydrateren. Ik werd helemaal gek. Ik heb een tijdje als een rode uitgedroogde tomaat rondgelopen, ik kon er niets opsmeren want dan ontplofte mijn hoofd helemaal. En pijn dat ik had, jeetje. Weet nog steeds niet zo goed wat er opeens aan de hand was. Totdat een vriendin me introduceerde aan een onbekend Duits merk voor de gevoelige huid en nu is mijn huidje weer heerlijk fris en zacht. Alle roodheid weg, niet meer opgeblazen, geen droogte lijntjes meer. I am Happy 🙂

  2. Carine
    22 december 2013 / zondag, 22 december 2013

    Wat grappig (en goed) dat je hier een artikel over schrijft. Ik ben hier dus allergisch voor. Ik heb al mijn hele leven last van eczeem, maar naarmate ik ouder werd, werd het ineens een stuk erger. Na een allergietest bleek dat ik dus allergisch was voor methylisothiazolinone. Het zit overigens ook bijna altijd in afwasmiddel en ook vaak in zonnebrand (daar ben ik een keer op een vervelende manier achter gekomen). Ik gebruik vrijwel alleen maar producten zonder parfum en natuurlijke producten (de lijn van de HEMA is echt aan te raden!).

  3. Anneleen
    22 december 2013 / zondag, 22 december 2013

    Rainpharma is ook een merk zonder dergelijke producten. Ze hebben nu zelfs een lichaamslijn die natuurlijk is. 100% made in belgium

  4. Anou
    21 december 2013 / zaterdag, 21 december 2013

    Esse Organic Skincare, heerlijk producten. merk ambssadeurs: Anne-Marie Jung en Sanne Vogel. Echt een aanrader!!

  5. Fanny
    20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

    Ik ben één van de “gelukkigen” die allergisch is geworden voor methylisothiozalinone (of methylchloroisothiozalinone), erg vervelend! Het is begonnen door handzeep op het werk, mijn handen werden knalrood, ik kreeg overal papels en uiteindelijk overal barsten. Ik kan u verzekeren: pijn +++ ! Na een allergietest kwam het uit, dus ik heb alle producten met MIT uit mijn badkamer mogen gooien.
    Het zit ook in heel veel producten van rituals, pantene, garnier,… dus opgelet! Mijn arts vertelde ook dat MIT in de top 5 allergieën aan het komen is…

    Ik gebruik nu producten van Jafra Cosmetics, waar ik heel tevreden mee ben!

  6. 20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

    Ik heb momenteel de high tolerance dag en nachtcreme van Diadermine. Daar zitten geen parabenen en MIT in. Ook geen siliconen en parfum.
    Ik vind het hele fijne cremes, ze voeden en hydrateren mijn huid goed met dit koude weer en zijn niet te vettig.

  7. 20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

    Zo’n interessant artikel! Ik ga er eens op letten.

  8. Ghis
    20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

    Ik gebruik van 2B een foundation zonder parabenen en olie:

    Silk & Mat Foundation

    Quality doesn’t have to be expensive. 2B Silk & Mat Foundation is the proof of this statement. This liquid foundation is 100% paraben free. The oil free formula with its mattifying effects protects you against outrageous shine and can be used by both normal and mixed skin types. This foundation is available in six beautiful colours.

    Bron: http://www.2b.eu/face/silk-mat-foundation

  9. 20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

    Interessant om dit te lezen! Weet niet of ik er echt op ga letten maar het is zeker goed om te weten.

  10. 20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

    Leuk zo’n informatief artikel 😀 !
    Gelukkig heb ik zelf geen last van conserveermiddelen in cosmetica. Waar ik persoonlijk juist wel weer last van krijg zijn siliconen, paraffine en minerale oliën. Die vermijd ik daarom ook zo veel mogelijk. Het liefst gebruik ik voornamelijk Lush, maar ik gebruik ook veel Yves Rocher omdat sommige producten daarvan praktischer zijn (een face wash in een cleanser is als je haast hebt een stuk lastiger dan een “stuk” cleanser), goedkoper en ook langer houdbaar (vind ik vooral handig met gezichtsverzorging). De body lotions van Yves Rocher gebruik ik liever niet vanwege de siliconen en/of paraffinum liquidum die er in zitten. Ook kan ik niet alle gezichtscremes gebruiken vanwege die reden.

  11. 20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

    Heel interessant om te lezen!

  12. Kaylie
    20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

    Haha ik schrok in eerste instantie even omdat de Origins Vitazing dagcreme mijn ultieme favoriet is, maar gelukkig zit daar juist GEEN MIT in 🙂 Top artikel Sereen!

  13. Amanda
    20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

    Wow! Goed artikel, dit verklaart misschien mijn allergie. Ik gebruik neutral douchegel en wasmiddel maar heb nog steeds jeuk dus misschien bied dit een oplossing. Ik gebruik dagcreme van de tuinen met groene thee extract erin dus gelijk maar even checken..

  14. Joyce
    20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

    Waarschijnlijk hier van dat mijn huid droog en geïrriteerd werd! Nu gebruik ik geen crème meer maar pure kokosolie. Ook voor mijn gezicht heel dun. Werkt voor mij erg goed als vervanger van een normale gezicht crème ( wordt niet erg vet als je t dun op smeert en voelt ook erg voedend)

  15. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Goed om te weten! Ik heb vaak geen flauw benul wat de moeilijke termen op de ingrediëntenlijst betekenen, op de bekende na.

  16. Jik
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Dat van die rinse of producten zou ook kunnen komen doordat het precies dat soort producten zijn. Veel mensen die gevoelig zijn voor bepaalde bestanddelen hebben daar tijdens het gebruiken van een wasmiddel niet zo heel erg last van omdat ze het er snel weer afspoelen.

    Overigens, leuk artikel!

  17. Ano
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Enkel op de ingrediëntenlijst letten heeft in dit geval totaal geen zin.
    Methylisothiazolinone, oftewel Kathon CG, is in 80% van de gevallen een verborgen ingrediënt. Dit omdat het in dermate lage percentages voorkomt, dat fabrikanten het niet nodig vinden om het te vermelden.
    Ook hypoallergene producten helpen hier niet bij – in hypoallergene producten zitten geen parabenen, maar daardoor vaak wel methylisothiazolinone.

    Wat ik niet snap is dat hier meteen een enorme ophef over wordt gemaakt, terwijl er niets wordt geroepen over het testen van cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten op dieren? Kunnen we ons hier niet beter op richten?

  18. Rosanne
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Kijk dit is nou een interessant artikel!
    Zulke artikelen miste ik de laatste tijd. Dit is wat Beautylab onderscheidt, de analytische kant van beauty. Hier wil ik graag meer over lezen.

  19. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Ik vind dit zo handig Serena, zo leren we nog echt wat! hihi.

  20. Sande Nova
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Nou ik schrok ff… ik wil niet alles op mijn huidje smeren. Let toch vaak op wat er in zit.
    Ik ga toch eens kijken… ik merkte wel al dat de ene creme de andere niet is. Krijg snel een gloei effect als ik smeer. Nu eens gaan kijken of het aan de MIT ligt.
    Dank je wel… als jij er niet was…! Knuf

  21. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Met mijn couperose, rosacea en eczeemhuid is dit heeeel goed om te weten. Ik word steeds kritischer omdat mijn gezichtshuid steeds minder kan verdragen. Ik hou dit topic voor de comments even goed in de gaten 🙂

  22. Petra
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Goed artikel! ik heb al jaren last van droge gevoelige huid. en ik kan niks verdragen op mijn gezicht, zo draag ik ook nooit foundation omdat ik er standaard uitslag van krijg. Ik weet dat ik ergens allergisch voor ben, maar wat het is weet ik niet… misschien is dit het… in ieder geval interessant om te lezen, en ik ga er eens goed naar kijken.

  23. Daphne
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Hee Serena,
    laatst heb ik ook zo’n allergische reactie gekregen, en volgens mij kwam dit door de BB cream van Catrice. Zou jij misschien een idee hebben door welk ingrediënt dit zou kunnen komen?
    Fijn artikel!

  24. Alexandra
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Daar waren ze bij Dermalogica al bang voor. Iedereen doet super hysterisch over parabenen, terwijl die echt niet altijd de boosdoener zijn. Waardoor merken genoodzaakt zijn om voor MIT te gaan in hun producten. Wat alleen maar meer troep is. Begon 1,5 jaar al.

  25. lady
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Handig artikel. Ga zomenteen even al mijn producten langs om te kijken of dit stof erin zit. Ik gebruik sinds tijdje geen producten meer met parabenen, parfum, sls en sles. Ik merk hierdoor dat mijn huid en haar echt verbeterd is.

  26. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    heel interessant! gelukkig heb ik er niet zo snel last van!

  27. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Dat is waarschijnlijk de reden dat ik niet zo goed tegen producten van Nivea kan, duidelijk uitleg Serena, ik ga mijn producten allemaal goed nakijken

  28. Pauline
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    In producten van Zarqa zit het niet, in ieder geval niet in de puravita lijn die ik van ze gebruik!
    Te koop bij de Tuinen.

  29. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Een budgettip: bij de Trekpleister is de Simply Pure lijn van Superdrug. Bevat geen parfum, geen parabenen en net ff gecheckt (bij de SPF15 face cream), ook geen MIT 🙂 En alles onder de 5 euro!

  30. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Heel interessant om te lezen dit. ik ga wel ff kijken of dat ingredient in mijn producten zit.

  31. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Interessant artikel! Ik heb de laatste tijd ook wat rode plekjes in mijn gezicht. Eens kijken naar de ingrediëntenlijst van mijn crème!

  32. Mariska
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Dit soort informatieve stukken vind ik zo fijn, want mijn huid is enorm gevoelig.
    Goed dat je er aandacht aan besteed 🙂

  33. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Interessant om te lezen. Ik ga het inderdaad eens in de gaten houden en checken, bedankt!

  34. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Goed artikel! Gecertificeerde natuurlijke cosmeticamerken zoals inderdaad Dr. Hauschka of Weleda bevatten nooit parabenen of methylisothiazolinone. Andere merken zijn bijvoorbeeld Martina Gebhardt, Primavera, Farfalla, Alva, Essential Care, Logona, Alterra (huismerk Duitse Rossmann drogisterijketen), Alverde (huismerk Duitse DM drogisterijketen), Pai, Sante, Madara, c/o Gerd, SantaVerde, Puravita, Living Nature, De Harmonie…teveel om op te noemen 😉 Je herkent de meeste merken aan bijvoorbeeld het BDIH of NaTrue keurmerk. Een aantal merken kun je bij de natuurvoedingswinkel kopen of anders via gespecialiseerde webshops.

  35. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    yes ik wilde al de neutral facecream!

  36. Marijke
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    En dat is dus waarom ik voor mijn gezicht op natuurlijke producten ben overgestapt. Ik heb een extreem droge huid en al die ‘ chemische’ middeltjes helpen daar inderdaad niet bij. Helaas werkt 100% natuurlijk niet op mijn haar. Ik zoek nog steeds naar de perfecte shampoo zonder parabenen/sulfaten/siliconen.

  37. Agnes
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Dank voor dit artikel! Heb het artikel op NU ook gelezen en was er al nieuwsgierig naar. In welke producten die jij thuis hebt zit deze stof nog meer?

  38. a
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Geen idee ik gebruik vaseline.

  39. Lou
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Thanks! Ik las het inderdaad ook op NU.nl en ik dacht nog: hier moet ik meer over weten. Maarja, het cliché: geen tijd, geen zin, dus geen info opgezocht. En tadaa, hier is dan jouw artikel. Als geroepen! 😀

  40. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Handig dit. Ik was zelf ook al gaan googlen, maar dit is een stuk overzichtelijker en duidelijker. 🙂 Met goede alternatieven. Dank je wel!

  41. Cassie
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Ik heb nog wel een vraagje eigenlijk. Als je conserveringsmiddelen nodig hebt om je crème e.d. langer goed te houden, wat zit er dan in Neutral en de andere voorbeelden die je noemt? Die gebruiken dus geen parabenen of MIT, maar ze moeten toch wel iets gebruiken om de houdbaarheid te garanderen?

  42. Jess
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Komt dit artikel net op het juiste moment! Ik heb sinds maandag last van uitslag en jeuk op mijn gezicht, ik ga mijn producten straks nakijken!
    Bedankt!

  43. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Ik ben overal al allergisch voor dus ik denk altijd twee keer na voordat ik wat op mijn gezicht smeer. Dus ja ik vind het goed dat dit gesignaleerd wordt en dat mensen ervan op de hoogte worden gesteld.

  44. Simoon
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Ik kijk heel bewust naar ingredientenlijsten. Ik was mijn haar volgens de curlygirl methode, dus al mijn haarproducten worden zorgvuldig doorgeplozen voordat ze in mijn lokken verdwijnen. Deze gewoonte heb ik ook ontwikkeld bij gezichtsproducten, voornamelijk omdat ik dan al vantevoren weet wat deze creme precies doet voor je huid, en niet wat hij belooft.
    Ik kom MIT in veel producten tegen maar ik schijn er niet gevoelig voor te zijn, zelfde verhaal voor parabenen trouwens. Alle andere conserveringsmiddelen die eindigen op -none zijn ook geen probleem. Er zijn zoveel dingen waar mensen allergisch voor kunnen zijn, het is prima dat mensen ervan bewust worden gemaakt dat het MIT kan zijn, maar het kan net zo goed een van de 20 andere ingrediënten zijn. Ik hoop dus dat door deze MIT-waarschuwings-rage niet iedereen zich ineens blind gaat staren op MIT.

    Btw, ik vind dit soort artikelen echt geweldig. Mensen moeten er bewuster van worden gemaakt wat er eigenlijk in hun cosmetica zit, hoe beter je dit weet, hoe minder je voor de gek wordt gehouden door overdreven beloftes en marketingtrucjes. Ga zo door!

    • yvonne
      19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

      Simoon,welke producten gebruik jij?

  45. ik
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Wat voor conserveringsmiddelen zitten er in die laatste producten dan?

  46. ilona
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Hoi Serena!

    Zit dit toevallig ook in de hope in a jar cremes van philosophy? Ik wil ze gaan kopen maar dan moet ik natuurlijk wel zeker weten dat dit er niet in zit..

  47. Angela
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Dat zal wel meer verklaren, waarom ik tegen geen enkele shampoo ongeveer kan (lees na 1 keer gebruiken weer moeten switchen). Zal even al mn shampoo flessen na gaan lezen de volgende keer…

    • 20 december 2013 / vrijdag, 20 december 2013

      Als je niet tegen conserveermiddelen kunt, Lush maakt shampoo bars zonder converveermiddelen en ze zijn erg goed 😀 !

  48. Sylvia
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Decubal gezichtsreiniger! Super fijn, ziten geen slechte stoffen in. Is een mousse reiniger. Ik wil niks anders meer omdat hier geen slechte stoffen in zitten. Ook echt een aanrader voor mensen met juist vette huid, is deze ook super goed voor.

  49. Marit
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Ik reageer wel op parabenen, maar om een of andere reden levert methyldignes (nog) geen problemen bij me op. Maar vaak genoeg kan ik vandaag tegen een product en vind ik het heel fijn, en drie weken later zit ik dan onder de eczeem.

  50. 19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    Interessant om te lezen! Ik ben inderdaad vrij gevoelig voor huidirritatie en merk (zeker nu met de winter) dat mijn gezichtshuid weer droge vlekjes vertoont en snel trekkerig voelt. Ik ga me dan ook eens verdiepen in een fijne creme zonder parabenen/MIT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *