Mascara: Feiten & Fabels

Er worden heel wat uitspraken gedaan over mascara, maar wat is nu een feit en wat is nu een fabel? Surfend op het internet kwam ik een heleboel uitspraken tegen van mensen die er heilig van overtuigd waren dat mascara’s worden gemaakt van vleermuizenpoep, foetussen, en vergruizeld glas en dat waterproof mascara’s teer bevatten.

Waar komen die ideeën vandaan, vroeg ik me af? Hoe verzint iemand het dat er bijvoorbeeld vleermuizenpoep en foetussen in mascara’s zit?
Vleermuizenpoep
Een groot misverstand is de verwarring tussen de woorden guano (vleermuizenpoep, maar ook de poep van zeehonden en zeevogels) en guanine. Mascara bevat geen guano, maar een gekristalliseerde vorm van Guanine, die een mooie parelmoerachtige shimmer heeft. Veel cosmeticaproducten bevatten om deze reden guanine. Dat parelmoeren shimmertje in je conditioner, nagellak of lipstick? Guanine. Hoewel guanine dus zeker niet verward mag worden met vleermuizenpoep moeten jullie wel weten dat guanine gemaakt wordt van vissenschubben. That’s right. Elke keer als jij een parelmoer shimmery beautyproduct gebruik smeer je dus eigenlijk een klein beetje Nemo op jezelf.
Foetussen
Een foetus in een ongeboren vrucht en de ongeboren vruchten worden gevoed door de placenta. Placenta en foetussen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Er zijn een aantal cosmeticaproducten die placenta-extracten als ingredient hebben, maar dat zijn vaak gewoon gesynthetiseerde eiwitten met zo ongeveer dezelfde werking. Er bestaan beautyproducten (cremes en shampoo) die zichzelf promoten met placenta als werkend ingredient, maar mascara’s zijn daar geen van.
Teer
Koolteer is een dikke, zwarte en sterk ruikende pasta wat vroeger wel degelijk werd gebruikt in mascara’s. In de jaren 30 werd het gebruikt in Lash Lure, een mascara waar verschillende vrouwen een allergische reactie op kregen. Een vrouw werd blind, een andere stierf. Vanaf toen werd teer verbannen uit alle cosmeticaproducten. Toch is het nu weer terug in de vorm van kleurstof D&C black No. 2. Deze kleurstof zit in bijna alle mascara’s waar het voor de zwarte kleur zorgt. Ik vraag me af, als het overal in zit, en tegenwoordig zijn er strengere eisen op cosmetica ingrediënten, hoe slecht kan het dan echt zijn? De enige sites die er voor waarschuwen zijn van die ‘groene’ ecologische websites en die waarschuwen je voor bijna alles!
Vergruizeld glas
Ik heb hier niets over kunnen vinden, dus waar dit verhaal vandaan komt weet ik niet. Ik heb alleen ergens gelezen dat iemand beweerd dat er vergruizeld glas in mascara zou zitten om het product wat voller en dikker te maken. Misschien is deze persoon in de war met de verlengende vezels die soms aan mascara’s worden toegevoegd? Deze vezels zijn niet gemaakt van glas, for your information, maar van zijde, cellulose of rayon (namaak zijde).
Hoewel er veel fabels over mascara en andere cosmetica ingrediënten bestaan is het toch altijd raadzaam om eens de ingrediëntenlijst te checken. Het is soms wel fijn om te weten wat je precies in je haren of op je lijf smeert, want de meeste mensen hebben hier geen weet van. Er bestaan handige sites waar je de (vaak lastige, lange en scheikundige) namen in kunt tikken en die je vertellen wat het product precies doet en waar het van gemaakt is. Vaak zijn die lange, scheikundige ingrediënten gewoon afgeleid van een natuurproduct en ziet het er allemaal chemischer uit dan het in werkelijkheid is.
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *