Kook5Daagse | hoe is het bevallen?

Vorige week vertelde ik jullie over de Kook5Daagse, een persoonlijke uitdaging waarbij je voor vijf dagen vooruit kookt. Op zaterdag maak je een boodschappenlijstje en doe je boodschappen, op zondag is het ‘Meal Preppin Sunday’ (dus, wassen, snijden, raspen, voorkoken, marineren en alles in bakjes stoppen) en de rest van de week hoef je dan alleen je eten uit de koelkast te halen en eventueel te koken of op te warmen. Alle voordelen en mijn bedenkingen over het ‘mealpreppen’ lees je terug in mijn vorige post.

Kook5daagse-by-On-a-hazy-morning-3Inmiddels heb ik de Kook5Daagse achter de rug! Of nou ja, ik, mijn vriend dan. We hebben afgelopen zondag alles voorbereid zodat hij de rest van de week weinig tijd kwijt zou zijn aan het avondeten en goede, gezonde maaltijden op tafel kon zetten voor zichzelf en voor vrienden, in plaats van de gebruikelijke pizza’s en patat als ik van huis ben. Maar hoe is de Kook5Daagse bevallen?

Kook5Daagse_01 Het leuke aan de Kook5Daagse vonden we dat we echt wat bewuster bezig waren met ons eten en er ook meer moeite voor wilden doen. Normaal zijn we van het ‘snelle’ koken, maar nu hadden we de halve zondag gepland om te mealpreppen, dus hadden we het gevoel dat we ook best wel eens wat extra’s konden doen. We eten elke week wel een keertje pasta, maar nu hadden we bedacht om zelfgemaakte pesto te maken. Ik zocht het recept van Nena op, mikte pijnboompitten, knoflook, een klein beetje citroensap, basilicum en parmezaanse kaas in de blender en hoppa, het was eigenlijk zo gedaan! En wow, zelfgemaakte pesto smaakt echt 10,000 x beter dan die kant-en-klare meuk uit een potje! Dit gaan we vaker doen!

Kook5Daagse_02 De zelfgemaakte pesto bewaarden we in het Lock&Lock bakje,

Kook5Daagse_03en wat er nog over was mengden we met mozzarellabolletjes als snack. Superlekker!

Kook5Daagse_06Uiteindelijk hadden we voor dit gerecht 3 bakjes voor in de koelkast; een met de pesto, een met kipstukjes en eentje met het restant parmezaanse kaas (als garnering). Pasta is altijd vrij snel klaar, maar nu was het echt alleen maar een kwestie van pasta koken en kipstukjes gaar bakken. Én we hadden extra lekkere zelfgemaakte pesto!

Kook5Daagse_07 We eten ook erg vaak gevulde bolcourgette, één van mijn €3 challenge recepten.

Kook5Daagse_08 De vulling van de courgettes hadden we vast gemaakt en in een bakje gedaan. In de vulling zit ook courgette, dus vandaar dat de courgettes ook al uitgehold zijn.

Kook5Daagse_09 Nu hoefde mijn vriend de courgette alleen nog maar even te vullen, kaas eroverheen en dan 20 minuten in de oven. Easy Peasy!

Kook5Daagse_12 En superlekker!

Kook5Daagse_10Omdat we wisten dat er een warme dag aan zou komen, wilden we ook een maaltijdsalade voorbereiden. We zijn allebei dol op salades met een Aziatisch tintje! Nu moet ik wel zeggen, in een maaltijdsalade gaan best veel verschillende dingen, dus dit was veel snijwerk.

Kook5Daagse_11 Alles gebeurde gelukkig onder het toeziend oog van Clarence.

Kook5Daagse_14Het was erg veel snijwerk! De dressing had ik ook vast gemaakt en in een bakje gedaan.Uiteindelijk hadden we voor deze salade zo’n stuk of 7 bakjes nodig. Best veel, je hele koelkast zit meteen ramvol, en laten we het ook vooral over de afwas hebben.. wij hebben geen vaatwasser, dus alles moet met het handje. Hier was mijn vriend dan ook niet zo héél blij mee.

Kook5Daagse_16 Gelukkig was de salade wel erg lekker! Hij hoefde het vlees alleen maar even kort aan te braden, alles bij elkaar te gooien, dressing eroverheen en voila! Klaar is kees. Dit was echt heel snel klaar. Het restant nam hij de volgende dag in een bakje mee naar werk, als lunch. Ideaal!

Kook5Daagse_04 Hier zijn we allebei heel erg dol op, gado gado. Dit vegetarische Indonesische gerecht bestaat uit een mix van groente en ei met pindasaus en rijst. Het klinkt heel simpel, en moeilijk om te maken is het inderdaad niet, maar het is zo ontzettend veel snijwerk! Doordeweeks lukt het mij nooit om gado gado te maken, dan ben ik echt anderhalf uur bezig en daar heb ik gewoon geen zin én geen tijd voor. Dit soort gerechten zijn daarom ideaal om te mealpreppen.

Het enige wat mijn vriend nu hoefde te doen was de rijst klaarmaken (gewoon in de rijststomer) en ondertussen de groente koken (sperziebonen en wortel, gewoon bij elkaar in de pan), de eieren door midden snijden en de saus opwarmen. Ook de spinazie die over was van de salade ging er nog even bij.

Kook5Daagse_15 En zo was een bordje gado gado ineens heel snel klaar.

Kook5Daagse_05 Wat zijn de grote voor- en nadelen van het mealpreppen? Een nadeel vonden wij de grote hoeveelheid afwas. Op Meal Preppin Sunday valt dat wel mee, gewoon een paar snijplanken en messen, maar doordeweeks moet je ineens extra – dus naast je pannen, borden, bestek – 6 bakjes en deksels gaan afwassen. Wij zijn absoluut geen fan van de afwas doen, dus dit is voor ons zeker een nadeel.

Een ander nadeel is dat je koelkast ramvol bakjes staat. Op de foto hierboven bijvoorbeeld zie je voor twee dagen avondeten staan (op basis van 2 personen). Er paste haast geen flessen water (voor de katten), pakken drinken, sauzen en ontbijtspullen meer bij. Ik moest heel erg schuiven en proppen en dat vond ik niet zo fijn. Ik heb geen zin om een nieuwe koelkast aan te schaffen alleen maar zodat ik kan mealpreppen. En stel je voor dat we een gezin zouden hebben, dan wordt het wel héél krap in je koelkast!

Ook vroegen veel mensen zich van te voren af of het wel goed gaat als je op zondag je kip snijdt en deze vrijdag pas gaat bakken. Of hoe knapperig de groente nog is aan het einde van de week. Ook wij zetten hier onze vraagtekens bij. Komen we meteen bij dé oplossing voor bovengenoemd nadeel: invriezen. Deze bakjes kunnen namelijk ook gewoon in de vriezer. Dit scheelt en ruimte in je koelkast én je hoeft niet bang te zijn dat je vlees op het randje van goed/niet goed meer is. je moet dan alleen niet vergeten de bakjes op tijd uit de vriezer te halen en in de koelkast te zetten!

De voorgesneden groente bleef echter superknapperig en vers in deze Lock&Lock bakjes. Had ik niet verwacht, maar is wel zo. De spinazie was niet slap of bruin geworden, de worteltjes waren niet ‘nattig’ geworden. Alles was echt prima en zag er vers uit! Veel van jullie stelden wel dat er na het snijden veel vitamines verloren gaan. Ik wist hier niet veel van af, maar volgens mijn zusje Tara, die afgestudeerd is in Voeding en Diëtetiek, was dat inderdaad wel het geval. Dat is natuurlijk wel jammer. Als je dan toch groente gaat eten, wil je wel dat er zo veel mogelijk vitamientjes in blijven zitten!

Kook5Daagse_13Veel afwas en een stampvolle koelkast, dat zijn voor ons de grootse nadelen. Veel mensen gaven in de comments aan dat het hele spontane van het avondeten weg is, omdat je van te voren alles plant en voorbereid. Dat is inderdaad wel zo, maar ik denk niet dat dit een probleem hoeft te zijn, althans, niet voor ons. Wij zijn inderdaad zo dat we soms ineens zeggen, ah ik heb zin in sushi, en dan gewoon sushi bestellen. Je kunt de bakjes voor die avond dan alsnog gewoon in de vriezer gooien en het een dag later eten, bijvoorbeeld.

Wij doen sowieso het liefste één keer in de week boodschappen voor zo’n 5 dagen, dus wij zijn toch al bezig met wat de de komende dagen gaan eten. Wel kan ik me voorstellen dat het een hele omschakeling is als je dit niet gewend bent. Wij zijn dit voornamelijk gaan doen omdat het ons 1. veel geld scheelt en 2. we geen zin en tijd hebben om elke dag ‘even’ langs de supermarkt te gaan (en dan thuis komen met allemaal snacks en lekkers wat we eigenlijk niet nodig hebben). Door één of twee keer per week boodschappen te doen sparen we geld uit, eten we gezonder en scheelt het ons tijd.

Kook5daagse-by-On-a-hazy-morning-7En dan nu de voordelen! Zoals ik aan het begin al aangaf maken we nu meer tijd (en liefde!) voor onze maaltijden. We trekken er een paar uur voor uit, dus is er ineens tijd om zelfgemaakte pesto te maken, of om gado gado voor te bereiden. Gisteren heeft mijn vriend zelfs sajoer lodeh met saté gemaakt. De kip kon lekker een nachtje marineren en smaakte extra lekker, hoorde ik. We merken dat we zelf wat creatiever worden met de gerechten en ook dingen maken en uitproberen waar we normaal gesproken geen tijd en zin in zouden hebben. Het mealpreppen vinden wij dus voornamelijk een manier om bewerkelijke gerechten te vergemakkelijken, zodat je doordeweeks een stuk sneller klaar bent. Je ziet er ook minder tegenop, als je weet dat het niet lang gaat duren. Ook wel een fijn gevoel!

We hebben even overlegd, en wij vinden het zelf niet nodig om elke zondag te mealpreppen voor de rest van de week. We willen zondag ook wel eens gewoon lekker lui een serietje kijken, of we hebben een verjaardag, mijn vriend heeft bijna altijd voetbal, dus we hebben eigenlijk geen tijd om een paar uur te snijden op zondag. Natuurlijk kan je er omheen plannen, maar wij houden ook wel van het vrije gevoel van een verplichtingsloze zondag. Wél is het ideaal om, als we bijvoorbeeld weer zin hebben in gado gado, dit van te voren voor te bereiden. Hoeft natuurlijk niet per se op zondag, kan ook de avond ervoor. En stel we hebben een keer zo’n dag dat je praktisch meteen vanuit werk door moet naar iets anders, dan is het ook handig om te mealpreppen omdat het je veel tijd scheelt. Mealpreppen is dus echt een uitkomst, maar voor ons hoeft het niet per se voor 5 dagen, want 2 of 3 dagen is in ons geval ook prima. Houden we meteen een aantal dagen over voor ‘spontane’ maaltijden!

Ik vond het superleuk om mee te doen aan de Kook5Daagse. Een goede manier om te ontdekken hoe het mealpreppen ons zou bevallen. Ik hoop dat jullie het leuk en nuttig vonden om onze bevindingen te lezen en hopelijk kan het je meehelpen in het beslissen of mealpreppen ook iets voor jou is! Meer informatie,  mijn recepten (en de recepten van andere influencers!) vind je op Kook5Daagse.nl.

Ik ben benieuwd of mealpreppen iets voor jou is. Laat het me weten in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

– de eerste en de laatste foto’s zijn gemaakt door On A Hazy Morning. Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Kook5Daagse.

Volg:

70 Reacties

  1. Judith
    14 juni 2015 / zondag, 14 juni 2015

    Ik kan me hier deels in vinden, zelf heb ik een hele andere voorkeur van preppen namelijk áls ik kook kook ik meteen voor 4-5 pers. (ben zelf alleen), ik verdeel het in bakjes en vries het in. Als ik dat met een aantal maaltijden doe heb ik een gevarieerde verzameling in mijn vriezer en op de dagen dat ik geen zin heb om te koken of geen tijd kan ik kiezen uit de vriezer en ook nog gevarieerde keus 🙂

  2. 14 juni 2015 / zondag, 14 juni 2015

    Leuk artikel! Ik wilde ook graag gaan foodpreppen, maar heb echt geen zin in de afwas. Daarnaast heb ik ook een mini koelkast, dus dat gaat nooit passen.

  3. Anke
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Wat leuk om te lezen hoe ver je het food preppen eigenlijk al door kunt trekken. Ik doe tot op zeker niveau ook al wat aan voorbereiding, zo snijd ik vaak op zondag bijvoorbeeld kipfilet e.d. wat ik vervolgens in de vriezer doe zodat het op een doordeweekse dag als ik haast heb al klaar ligt, ook maak ik iedere avond van tevoren op zijn minst m’n ontbijt en lunch al klaar, soms ook al het avondeten, eigenlijk om te voorkomen dat ik gedurende de dag slechte keuzes maak. Maar om dit echt al voor 5 dagen vooruit te doen is nog niet in me opgekomen. Aan jouw post te zien zou ik dan ook eerst flink wat bakjes moeten aanschaffen 😀 Ga morgen even verder speuren bij de andere bloggers die hebben meegedaan, ben benieuwd naar hun ervaringen!

  4. Annemarie
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Hoi Serena,

    Wat een leuk en goed artikel. Ik vroeg me al best lang af hoe het preppen in elkaar zit. Ik ben blij dat je de voor- en nadelen noemt en het is ook niets voor mij. Wij zijn inderdaad ook van de blije vrije zondag!

    Nu heb ik nog een vraag aan Nena! Zou je het recept van de pesto willen delen? Het ziet er zo lekker uit!

    liefs xx Annemarie

    • Annemarie
      13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

      Oh ik heb het recept al gevonden!

    • Marion
      13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

      Hey Annemarie (:

      Op http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/ vind je Jeroen Meus, mijn grote voorbeeld in de keuken! Hij maakt superlekkere gerechten klaar, waaronder enkele met pesto. Hij legt alles duidelijk uit en toont het voor in een filmpje, maar je kan alle stappen nog eens nalezen onder de video.

      Hopelijk helpt dit je en smakelijk!

      Groetjes,
      Marion

      PS: Mijn favoriet staat onder de ‘S’: scampi met tabouleh en korianderpesto, heerlijk!

  5. Nicky
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Een goede tip om snijwerk te besparen: investeer in een Nicer Dicer of dupe. Wij hebben ooit een van de Aldi gekocht voor 20 euro. Als ik bv bolognese saus maak, vries ik altijd gelijk 6 porties in. Met een mesje was ik vaak 2 u aan het snijden, met dit handige ding misschien 10 minuten. Je gooit er gewoon een halve ui/paprika/… In en tsjakaa! Oh, en wat ik ook heel vaak doe is sauzen (zoals voor op spaghetti), appelmoes, … In hele grote porties maken, verdelen in bakjes en invriezen. En smoothie packs! ‘S ochtends snel zo’n smoothiepack met wat fruitsap in de blender en hoppakee, weer 1,5 l smoothie. Met de afwas van onze blender erbij kost me dit misschien 5 minuten maar ik heb wel heel de dag (en mijn vriend ook!) lekkere, verse smoothie. Onze gigantische vriezer is echt het geheim van onze gezonde eetgewoontes!

  6. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Een leuke challenge! Wat ik zelf regelmatig doe is op zondag bijvoorbeeld een enorme pan bolognesesaus maken en dat in porties invriezen om er bijvoorbeeld pasta of lasagna mee te maken doordeweeks. Of op mijn vrije dag vast de aardappelen koken die ik na een werkdag dan lekker kan bakken. Klein beetje vooruit denken dus.

  7. nanoe
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    ik snap niet (miss ligt het aan mij) dat je zegt teveel snijwerk, ik bedoel ik kook elke dag en op den duur ga je gewoon sneller snijden omdat je het elke dag oefent. Ik kan nu gewoon 10 uien schillen en fijnhakken binnen vijf minuten, je snijdt toch niet voor het eerst ? (just a thought… no intention of hurting your feelings)

    • Serena
      Auteur
      13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

      hi Nanoe,
      bij gado gado is het zo dat de sperziebonen een bepaalde afmeting moeten hebben, de worteltjes ook, en eigenlijk de taugé ook (en dan moet je ook nog die bruine dingetjes er vanaf halen). Natuurlijk, oefening baart kunst, maar een gemiddeld persoon is hier zeker een half uur mee bezig. Spinazie apart wokken, eitjes koken, groente koken, rijst stomen, saus maken, etc. Gado gado is niet 1 2 3 klaar. Als dat zo was, at ik het vaker! 😉

      • Diana
        13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

        Klopt, de meeste Indische mensen maken het ook vooral als beetje een feestmaal en niet als snelle avondmaal. Had ik niet verwacht maar inderdaad ik hoorde dat je niet alles in een nicer dicer kan gooien zoals vaak bij andere gerechten. (misschien is dat iets voor jou Serena? )

  8. Mememe
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Benoem je bewust je vriend niet? Valt me steeds op;)

    • Serena
      Auteur
      13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

      Dat klopt!

  9. Elza
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Het is juist handig als je de rijst vooraf kookt, en dan meteen voor 2 of 3 dagen. Wat je niet opeet bewaar je in een ijsbakje in de koelkast. Als je de rijst wil eten haal je de deksel eraf en leg je die weer losjes op het bakje, 2 minuten in de magnetron en de rijst is klaar 🙂

    • Serena
      Auteur
      13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

      Hmmm, mijn voorkeur gaat daar niet naar uit, tenzij ik het ga opbakken voor nasi goreng bijvoorbeeld. Gewoon persoonlijke voorkeur.

  10. Sim
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Je kan ook meal preppen in de zin van voor 2x voorbereiden en maar 1x koken en dan bijvoorbeeld niet meteen de dag erna de tweede portie maken maar de dag daarna. Ook kan je een deel mealpreppen en dan dat deel de ene dag met een bepaalde maaltijd combineren en de volgende dag met iets anders. In de Allerhande staan hiervoor vaak recepten.

    Als je het nog makkelijker wil kan je ook direct voor 2x koken en dan 1 portie invriezen.

    Meal preppen of meerdere keren koken vind ik zelf super handig maar inderdaad met mate, want enige spontaniteit er in houden is inderdaad fijn en heel lang gesneden groenten en vlees in je koelkast bewaren niet zo gezond lijkt. Zelfgemaakte pesto of bijv zelfgemaakte tomaten sauzen zijn ideale mealpreppers.

  11. Sandra(hpw)
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Die bolcourgettes, waar haal je die? Ik heb die echt nog nooit gezien 😮

    • Serena
      Auteur
      13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

      hi Sandra, bij de Lidl!

  12. laura
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    je kunt in plaats van bakjes natuurlijk ook van die ziplock-bags gebruiken, dat scheelt zowel afwas als ruimte.

  13. Noortje
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Hallo!
    Voor mijn afstudeerscriptie onderzoek ik het succes van het fenomeen beautyblogs. Natuurlijk maken blogs en bloggers daar een groot deel van uit, maar laten we vooral de lezers niet vergeten! Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar jullie verhalen en jullie mening. Je zou mij er een groot plezier mee doen en als dank staan er leuke beautyproducten tegenover! Heb je interesse om een paar vragen te beantwoorden? Stuur dan een mailtje naar noortje_korsten@hotmail.com. Alvast bedankt!

  14. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Heel interessant om dit te lezen! Het zou denk ik niks voor mij zijn, al zie ik wel een paar voordelen, maar alsnog zou het niks voor mij zijn! Wel heel leuk dat je het geprobeerd hebt!

  15. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Als je echt heel weinig tijd hebt om doordeweeks te koken, kan ik me voorstellen dat dit een handige oplossing is. Maar iedere avond koken vind ik ook een leuke bezigheid 🙂

  16. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Hmmm, ik blijf het een speciaal concept vinden alhoewel ik er ook zeker de voordelen van in zie. Vooral de vele extra potjes en deksels voor af te wassen houden me tegen en met onze mini koelkast is het onbegonnen werk.
    xx

  17. Petra
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Leuk om te lezen!

    Vooral de foto’s van het eten zien er heerlijk uit! Ik heb meteen inspiratie voor de aankomende week!

  18. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Leuk en interessant om te lezen. En wat een prachtige foto’s! Daar krijg je honger van 🙂
    x

  19. Rianne
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Ik vind het een erg leuk idee om te mealpreppen, maar het grootste nadeel voor mij zou zijn dat de vitamines van de groente inderdaad verloren gaan. Is er bekend hoeveel van de vitamines bijvoorbeeld per dag ongeveer verloren gaan?

  20. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Wat super leuk om te lezen! Dit lijkt mij ook leuk om te doen!

  21. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Interessant om te lezen hoe het mealpreppen is bevallen! Ik denk dat het voor ons vooral wat is om misschien voor één dag te doen, in het geval dat de dag erna druk is, maar omdat er toch wel wat vitamines verloren gaan, lijkt het mij niet iets om heel vaak te doen. Daarnaast lijken mij al die bakjes in de koelkast ook wel onhandig; we komen nu vaak al ruimte tekort 😛

  22. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Dit zou ik ook wel leuk vinden, tof om te doen! Ben blij dat het zo meeviel.

  23. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Geinig om een keer te proberen!

  24. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Interessant om jullie bevindingen te lezen! Het lijkt me wel fijn als je bijvoorbeeld een drukke week tegemoet gaat.

  25. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Fijn om jullie bevindingen nog te lezen. Ik denk dat voor 2-3 dagen inderdaad een oplossing kan zijn. Jammer dat er toch wat vitamines verloren gaan, maar voor sommigen kan het echt een oplossing zijn.

  26. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Ik zie hier zeker wel veel voordelen van in. Je bent op één tijdstip in de week even wat tijd kwijt aan voorbereidingen, maar dan heb je ook echt in korte tijd de meest lekkere dingen op tafel staan. Ik eet doordeweeks vaak simpel, omdat ik simpelweg geen zin heb om uitgebreid te koken, maar met deze voorbereidingen, zou dat dus wel kunnen. Ik weet het nog niet… maar interessant is het zeker. xxx Lucinda

  27. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Heel fijn alle voor en nadelen uitgeschreven met een bijbehorende conclusie!

  28. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Ik kook vaak extra grote hoeveelheden vries dan individuele porties in om op te eten op dagen dat ik echt geen tijd heb om te koken.

  29. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Ik zie het al voor mij: een bomvolle koelkast! Dan kook ik liever op de ene dag iets meer zodat ik dat ka invriezen voor later 🙂 Maar wel erg leuk dat jullie dit geprobeerd hebben!

  30. lousaa
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Voor de lunch vind ik het prima. Bonen en eieren koken, vlees voorbereiden, eventueel graan voorbereiden of wortels raspen. Dan heb je ingredienten die je meerdere dagen achter elkaar nodig hebt namelijk in één bakje. Dat spaart tijd en scheelt ruimte in de koelkast. Maar dit? Nee. Ik zou zeggen: maak de gado gado als je tijd hebt. Stoom eventueel de bonen en rijst vast voor en snij de groente op de dag zelf. En hou de stukken wat groter. Wie zegt dat je van die minidobbelsteentjes nodig hebt. Een plakje komkommer kan ook prima.is zelfs voor de bite wel lekker zou ik zeggen. En vlees voorsnijden. Mij lijkt het meer moeite kosten om dat vooraf te doen dan voor je het in een pan gooit. Hoef je het niet eerst in een bakje te doen, in je koelkast tr zetten enzovoort.

  31. Essy
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Ik vind het best een goed idee! Misschien ga ik het ook proberen. Alleen zou ik waarschijnlijk sommige dingen liever op de dag zelf nog doen, met name de groenten.

  32. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Wat leuk om te lezen hoe het jou is bevallen! Het lijkt mij best lastig om vol te houden… Liefs, Jis

  33. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Ik vind het heerlijk om te koken. Dit zou ik alleen doen als ik een drukke week had. En het lijkt me nog altijd gezonder dan een diepvriesmaaltijd!

  34. Nieke
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Leuk artikel! Ik deed het vroeger ook wel eens. Niet voor een ganse week, maar wel voor 2-3 dagen.

    Ik heb toch 2 opmerkingen:

    1: “ah ik heb zin in sushi, en dan gewoon sushi bestellen. Je kunt de bakjes voor die avond dan alsnog gewoon in de vriezer gooien en het een dag later eten, bijvoorbeeld.” –> ivm voedselveiligheid is dit echt NIET aan te raden.
    Meteen invriezen of niet invriezen. Maar niet eerst 2 dagen koelkast en dan alsnog invriezen. Niet veilig!

    2: Ok, misschien heb je vitaminenverlies als je zondag’s snijdt en donderdag’s eet. Maar als je anders een microgolfmaaltijd, pizza of frietjes eet, dan heb je minder vitamientjes binnen en meer vetten en andere rommel.

  35. Carina
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Ik heb ook mijn twijfels bij voorgesneden vlees in de koelkast bewaren. Dat kun je maar 2 a 3 dagen doen dacht ik? En verder vries ik zelf wel het een en ander in maar je vriezer raakt er ook snel vol door. Mealpreppen is daarom in mijn ogen alleen geschikt voor max 2 a 3 dagen en geen week.

  36. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Leuke post! Het lijkt me inderdaad ook echt heerlijk om alles al klaar te hebben voor de gehele week, maar helaas wel veel werk op zondag haha. Mooie foto’s ook!

  37. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Leuk experiment! Ik zou dit ook nuet elke week doen, maar soms zou het best handig kunnen zijn.

  38. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Je conclusie is helemaal terecht! Dit kan handig zijn voor zo nu en dan. Maar om idd elke zondag… Ook al hebben wij een vaatwasser, dan nog zou ik het niet willen.

  39. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Best een goed idee! Ik ga het misschien ook wel eens proberen als ik een drukke week tegemoet ga.

  40. Syl
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    De bomvolle koelkast staat me tegen. Maar het idee er achter vind ik wel handig

  41. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Je koelkast staan inderdaad ramvol! Dat is inderdaad een nadeel. Wel leuk om je ervaringen te lezen.

  42. Sandy
    13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Oooh, wat een leuke review. Ik was zo benieuwd hoe het gegaan zou zijn. Helder, de voor- en nadelen. hier ook een weekmenu en één keer boodschappen doen. En meal preppen is voor sommige stukjes wel handig (zoals de pesto) maar verder teveel nadelen (vitamientjes, bakjes, ruimte koelkast, lazy sunday gevoel). Thanks,

  43. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Ik heb zelf wel eens “gemealprepped”.. ik ben er wel fan van. Ik doe dit lang niet iedere zondag, echt maar een enkele keer. Maar zeker met een drukke week in het vooruitzicht is dit een hele goede houvast om goed én gezond te kunnen koken in plaats van snel iets makkelijks bestellen! Ja, ik ben fan :-)! Het grote nadeel vind ik ook de bomvolle koelkast, maar dat is dan gewoon even niet anders. Dus voor iedereen die dit eens wil proberen, ik zou het zeker doen als je een drukke week in het vooruitzicht hebt :-)!

  44. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Het lijkt me wel heel handig om te doen, maar ook wel lastig. Leuk om te zien dat jullie meer nieuwe dingen gaan uitproberen. Die courgettebollen zien er echt heel lekker uit. Dat ga ik ook een keertje proberen

  45. 13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

    Wat tof dat jullie dit samen eens uitgeprobeerd hebben! Het lijkt me best wel handig, maar uiteindelijk zou ik denk ik wel het dagelijkse kookmomentje missen. Ik vind koken juist hartstikke leuk, en fijn om ‘s avonds mee bezig te zijn. Maar in principe is het wel handig als je een enorm drukke week voor de boeg hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *