Konjac spons review

De Amorphophallus Konjac, oftewel de Konjac aardappel of Konnyaku, is een typische Aziatische groente. In Japan en Korea wordt de Konjac aardappel al meer dan 1500 jaar gekweekt om te eten. Eigenlijk zoals wij hier de Hollandse aardappel kennen.

In eerste instantie werd de Konjac aardappel gezien als medicijn omdat het zoveel gezonde eigenschappen bevat. Het bestaat voor 97% uit water en voor 3% uit glucomannan (onverteerbare suikerketens). Het is rijk aan eiwitten, koolhydraten, mineralen (ijzer, fosfor, koper, zink, foliumzuur) en vitaminen (A, E, D, B1, B2, B6, B12 en C). Daarnaast bevat het weinig calorieën. Een gezonde groente dus, maar de Japanners ontdekten zo’n eeuw geleden ook dat de Konjac aardappel gebruikt kon worden als beauty treatment.

Niet de plant of de bloem wordt gebruikt, maar de wortel, zoals op het bovenstaande plaatje rechtsonder. De wortel wordt geoogst en op een speciale manier behandeld zodat het als sponsje voor het gezicht gebruikt kan worden. Hoe dat precies te werk gaat heb ik niet kunnen vinden, maar ik neem aan dat het goed wordt gereinigd en dat ze worden gedroogd. Er bestaan verschillende kwaliteiten Konjac sponsjes. Ik heb sponsjes ontvangen van Konjac Sponges Co, een merk dat bekend staat om de ‘betere kwaliteit’ sponsjes.

Er zijn verschillende soorten Konjac sponsjes. De original, eentje speciaal voor babies (en gevoelige huidjes), eentje met groene klei, rode klei, roze klei en eentje met houtskool. De sponsjes met ‘toevoegingen’ zoals klei en houtskool zijn speciaal ontwikkeld voor een huid die net iets meer nodig heeft. De zwarte Konjac, die met houtskool, is voor een onzuivere huid (jullie heb gisteren kunnen lezen waarom houtskool goed is tegen onzuiverheden).

De sponsjes komen netjes verpakt binnen en dienen eerst bevochtigd te worden. Zoals ze nu zijn, zijn ze keihard en dat is niet lekker voor je gezicht. Ik houd het zwarte sponsje daarom eerst even onder de kraan zodat hij zoveel mogelijk water kan opnemen.

Tijdens het bevochtigen merk je al dat de structuur wat zachter en ‘squishier’ wordt…

De spons is nu zo zacht, dat je hem helemaal fijn kan knijpen! Knijp het overtollige water uit de spons…

…and start cleansing!

Het voelt heel apart aan op de huid. Heel zacht, mild exfolierend en zelfs een beetje gladjes (?). Niet glibberig, maar je voelt dat er iets met je huid gebeurd waardoor het gladder aanvoelt. Ik heb niet per se het idee dat het keihard deepcleansed. Het exfolierende effect is heel mild (het is niet te vergelijken met een scrubhandschoentje, washandje of facial brush, véél milder). Het is zelfs zo mild dat je er gewoon mee over je ogen kan wrijven (en je non-waterproof make-up er mee kan verwijderen). Not a problem. Ondanks het naar mijn smaak te milde karakter van deze reiniging heeft mijn gezicht na afloop toch een lekker fris en gereinigd gevoel. Het is heel apart, maar het werkt!

Na het reinigen dien je het sponsje ergens op een droge (niet vochtige) plek te hangen. In mijn geval dus niet in de badkamer, alhoewel dat wel het meest voor de hand liggende is. Ik heb hem nu in mijn slaapkamer gehangen. Als je er zuinig mee omgaat (dus niet als een gek ermee boenen en steeds netjes ophangen) kun je er 1 tot 3 maanden mee doen. Daarna merk je vanzelf dat het sponsje begint af te takelen en is het tijd voor een nieuwe. Ik gebruik hem nu een week en ik vind mijn huid er goed uitzien! Het ziet er glad en stralend uit en ik heb er niet meer onzuiverheden bij gekregen.

Wat ik eerst niet zo goed snapte was dat dit sponsje an sich de reiniging is. Je hoeft er dus niet extra een face wash of cleanser op aan te brengen. Puur het sponsje is de reiniging. Het is 100% natuurlijk, dus zonder toevoeging van kleur- en geurstoffen. Het is veilig voor het milieu, biologisch afbreekbaar en zacht voor je huid. Omdat de Konjac aardappel van nature alkalisch is (hogere pH) brengt het je huid in balans waardoor onzuiverheden en olie (vette huid) op den duur zullen verminderen. Ik moet inderdaad zeggen dat ik minder shine!

Een klein puntje van kritiek dan, deze reiniger is zo mild dat het mijn waterproof Lycogel foundation niet verwijderd. Logisch ook wel, eigenlijk. Hier heb ik toch echt ‘heftiger’ spul voor nodig zoals een facewash of cleanser. Op de dagen dat ik mijn foundation niet gebruik maak ik wel gebruik van de Konjac spons. De meeste foundations zijn niet waterproof en zullen wel gemakkelijk verwijderd kunnen worden met de Konjac.

Ik ben er tot nu toe erg over te spreken en als je op zoek bent naar iets puur natuurs om je gezicht mee te reinigen, kan ik de Konjacjes zeker aanraden! De prijs van deze Konjac sponsjes ligt tussen de €6,95 en €7,95 en ze zijn te koop via Amazingy.com. Dit is sowieso een erg leuke webshop met natuurlijke cosmetica! De verzending is goed, binnen 3-4 dagen had ik mijn bestelling al in huis (en dat terwijl het vanuit Berlijn wordt verzonden). De webshop eigenaren zijn overigens gewoon Nederlanders.

Hebben jullie wel eens gehoord van de Konjac spons?

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

54 Reacties

  1. 7 december 2011 / woensdag, 7 december 2011

    Wow, wat apart! Dit zou ik wel eens willen proberen. Slimme Japanners! 😀