JAPAN BEAUTY: WHAT’S DIFFERENT?

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Elise met de vraag of ze bij Beautylab kon freelancen. Elise (20) is studente journalistiek en kreeg van haar opleiding de opdracht mee om gedurende 3 maanden te freelancen bij een (online) magazine of krant. Ik sta altijd open voor zulke opdrachten dus we spraken af onder het genot van een kopje thee en begonnen te brainstormen over mogelijke onderwerpen. We hebben besloten dat Elise de komende maanden elke twee weken een artikel plaatst. De onderwerpen die aan bod komen hebben we samen uitgekozen en zullen vooral veel te maken hebben met reizen, iets wat Elise veel en graag doet.

Vandaag heeft ze een artikel geschreven waar ik zelf erg naar uit keek, namelijk een artikel over beauty in Japan. Hieronder doet ze verslag over de bizarre verschillen die ze tegenkwam tijdens haar reis in het land van de rijzende zon.

 

 

Serena omschreef een paar maanden geleden de verschillen op beautygebied tussen Singapore en Nederland. De vrouwen daar lopen met parapluutjes om zich te beschermen tegen de zon, het hebben van een ‘sharp oval face’ is er razend populair en de schappen van drogisterijen liggen vol met ‘whitening’ producten. Zelf ben ik een maand in Japan geweest en ik kan met eerlijkheid zeggen dat ze daar nog nét een stapje verder gaan.

Hoe zonniger het weer, hoe meer paraplu’s je tegenkomt op straat en hoe langer de mouwen en broekspijpen. Op een bewolkte dag willen jonge meisjes nog weleens hotpants dragen, maar zodra er ook maar één zonnestraaltje door de wolken prikt worden de spijkerbroeken uit de kast gehaald. De Japanse dames leken nergens last van te hebben, terwijl mij het zweet toch echt uitbrak in het warme en zeer vochtige zomerweer van Japan.

Maar het houdt niet op bij lange broeken en paraplu’s. Er werden zelfs armlange handschoenen (!) ingezet in de strijd tegen het UV-licht. Ik liet mij vertellen dat het hebben van gebruinde schouders nog net kan, maar dat bruine armen echt een no-go zijn.

Al die paraplu’s waren niet altijd even praktisch in de drukke winkelstraten. Als Nederlander ben je toch al snel een halve kop groter dan de gemiddelde Japanner wat betekent dat de meeste paraplus dus op een ideale ‘oog-prik-hoogte’ worden vast gehouden.

In heel wat landen in Zuidoost-Azië wordt een bleke huid geassocieerd met de hogere klasse. Een bleke huid betekent immers dat je je dagen niet doorbrengt in de rijstvelden. Persoonlijk denk ik dat het streven naar een witte huid niks meer met deze status te maken heeft. Vandaag de dag is het gewoon een schoonheidsideaal. Net zoals wij graag bruin willen zijn. Eigenlijk is het zelfs veel gezonder om een beetje uit de zon te blijven, al betwijfel ik of al die ‘whitening’ producten wel zo goed voor je zijn.

Wanneer je niet gezegend bent met een rij rechte tanden ga je hier in Nederland zo rond je twaalfde massaal aan de beugel. Ik loop zelfs nu nog met slotjes, kun je nagaan, al mag die er gelukkig over een paar maandjes uit. In Japan houden ze niet van ijzerwerk in hun mond, want daar worden scheve tanden juist schattig gevonden. Met name hoektanden die een beetje over je lip heenkomen zijn populair. Op internet zijn verhalen te vinden van meisjes die hun rechte tanden door middel van niet-permanente opzetstukjes ‘crooked’ lieten maken. Wij besteden duizenden euro’s om onze tanden zo recht mogelijk te maken terwijl ze in Japan geld neertellen om hun tanden scheef te maken.

Mijn vriend deed zijn afstudeeronderzoek in Japan en omdat hij wist dat ik langs zou komen had hij zijn studiegenoten vast voorbereid op mijn komst. Toen ik hem opzocht op werk viel er een grootste stilte, waarna er vol verbazing allerlei dingen in het Japans werden geroepen. Ik vermoedde dat al die ophef was vanwege mijn lengte, want meisjes van 1.80 zijn heel schaars in Japan. Wat bleek nou, al die ophef was vanwege de grootte van mijn hoofd!

“OMG such a small face, very beautiful!!” riepen de studiegenoten van mijn vriend. “Say whut..?” Ik was mij ervan bewust dat mijn hoofd niet heel groot is, maar is dat een compliment dan? Ja dus. Het hebben van een klein gezicht wordt in Japan, en andere omliggende Aziatische landen, beschouwd als een belangrijk schoonheidsideaal.

Bij de meeste Westerse mensen is de grootte van het hoofd ongeveer 1/8ste van je totale lengte. Het schijnt dat de hoofd-lichaam-ratio in Japan iets afwijkt waardoor ze proportioneel een wat groter hoofd hebben. Het hebben van een klein gezicht wordt om die reden gezien als iets geweldigs. Op internet circuleren foto’s van Aziatische celebrities ‘gezegend’ met een klein hoofd die hun gezicht vergelijken met een american cookie.

In de winkels zijn talloze producten te koop voor een kleiner en slanker gezicht. Van crèmes tot aan een band die je ’s nacht om je hoofd doet. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. In extreme gevallen kiezen meisjes er zelfs voor om hun kaak te verkleinen doormiddel van een operatie. Al denk ik dat dit in Japan minder vaak gebeurd dan in Zuid-Korea.

Wat verder opvallend is in Japan is de mode. En dan bedoel ik de kleding die dagelijks gedragen wordt. Veel pastel kleuren en schattige prints, maar ook zwart en punky is te koop. Ik ben echt gek op Japanse mode. Eigenlijk is er voor iedereen wel iets. Behalve als je groter dan maat M nodig hebt. Natuurlijk heb je ook winkels als Mango en Forever21 in Japan, maar de authentieke Japanse merken gaan meestal niet hoger dan maat M.

De meest bekende mall van Japan is Shibuya 109, een warenhuis in Tokyo met tien verdiepingen. Op elke etage zijn zo’n vier winkeltjes. Stuk voor stuk met een eigen stijl. Grappig is dat de verkoopsters van top tot teen in de desbetreffende stijl zijn gekleed. Bij het ultra schattige merk Liz Lisa (denk bloemenprints, kant en veel roze) bijvoorbeeld hebben alle dames een Victoriaans kapsel en een porselein witte huid.

Maar met het zoeken van schoenen heb je het als Hollander in Japan nog net een tikkeltje lastiger dan in Singapore. Serena schreef dat je daar met maat 39 nog wel iets kunt vinden. In Japan kun je het met maat 38 al bijna vergeten. De grootste maat die daar bestaat heet LL en is vergelijkbaar met een 37/38. Veel winkels gaan maar tot maat L.

Westerse merken als Topshop en H&M verkopen wel gewoon grotere maten. Het voordeel van al die kleine voetjes in Japan is dat deze winkels de maten 39 tot en met 40 bijna niet kwijtraken. En dat betekent korting! Niet zo’n klein beetje ook, je moet niet gek opkijken als je ‘75% discount’ op een paar hakken ziet staan. Mijn koffer zat al aardig vol dus heb ik de hakken helaas moeten laten liggen. Zeker iets om, mocht ik nog een keer naar Japan gaan, ruimte voor vrij te maken!

Dus heb je een klein, bleek hoofd met scheve tanden? Breng dan zeker een bezoekje aan Japan, want dan liggen ze geheid aan je voeten.

Tot over twee weken!

Liefs,
Elise Mooijman

Het lijstje van bronnen die ik gebruikt heb voor foto’s:

 

 

Volg:

199 Reacties

 1. Valerie
  30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

  Heeeeeeel leuk artikel!

 2. 30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

  Nahhh ik ben geknipt voor Japan! ;)

  ben 1,82, zo bleek als het maar kan, niet al te groot hoofd en schoenmaat 39,5 haha.

  Dus lekker schoenen-sale shoppen en een zonnebril op om mijn ogen te beschermen voor de paraplu’s ;)

  leuk artikel!

 3. 30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

  Echt hartstikke interessant om te lezen! Erg leuk geillustreerd ook met al die foto’s. Wel grappig van die tanden, toch is een recht gebit denk ik wel handiger dan hoektanden waar je niet mee kunt kauwen.

 4. Marion
  30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

  Wat een leuk artikel, goed geschreven ook :)

 5. Pepper
  30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

  Hoi Serena,

  Ik ben benieuwd wat jij als (ook) Fashionista favoriete boeken hebt waar veel over mode of Beauty in staat..Heb/lees jij ook mode boeken en welke zijn jouw favoriet? En ik zie soms wel eens acteurs in NL films die leuke kleding dragen maar als ik zoek op google kan ik ze nooit vinden..heb jij misschien een tip waar ik terecht kan?

  Groetjes

  • Serena
   Auteur
   30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

   Hee pepper! Ik houd er van om magazines te lezen, maar site zoals ilovefashionnews.nl houden je ook altijd op de hoogte van de laatste (mode)trends).

 6. Astrid
  29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Heel leuk artikel!

  P.S: studenten journalistiek mogen geen dt fouten maken ;)
  “Al denk ik dat dit in Japan minder vaak gebeurd dan in Zuid-Korea.”

 7. Iris
  29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Wat een superleuk artikel! Heel grappig en interessant, ik kijk al uit naar je andere artikelen :-)

 8. 29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Wat een goed artikel :-)
  Ik vind het interessant om te lezen wat beauty is in andere landen zoals Japan. Keep up the good work!

 9. Kim
  29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Leuk artikel, erg interessant en leuk geschreven! Ik wil ook journalistiek gaan studeren trouwens :)

 10. elinee
  29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  heee, mag ik een rare vraag stellen? je vertelde dat je 1.80 bent, ik ben dat ook. En later in het artikel staat dat je ‘helaas de hakken moest laten liggen’. Ik vind mezelf eigenlijk te lang en baal ervan dat ik met hakken zo lang ben. Ik voel me dan totaal niet op mijn gemak. Mijn vriend vindt het prachtig, maar ik voel me dan zo lang! kan je misschien vertellen hoe jij hier over denkt? ik wil hier namelijk graag overheen komen. xxxx

  • 29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

   Hoi Eline :) Ik moet eerlijk toegeven dat ik me met hakken soms ook te lang voel. Maar ik vind ze gewoon zo mooi dat ik denk: wat maakt mij het uit! Wat ik meestal doe is alleen mijn hakken aan doen als ik ergens alleen heen ga of bijvoorbeeld op een verjaardag de hele tijd zit. Ik zeg: luister naar je vriend (dit keer dan :P) en draag gewoon lekker hakken!

 11. Ting
  29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Superleuk artikel! Ik herken heel veel dingen in terug, zelf ben ik 2x naar Japan geweest en het is het meest fascinerend land dat ik ooit heb bezocht. Ik bewonder die Japanse meisjes, ze lopen hele dagen op de hoogste en mooiste hakken en dan voel ik me ‘underdressed’ met mijn Vans. Daarnaast zijn ze heel fashionable, natuurlijk vind ik niet alles mooi wat ze dragen, maar dat zou je hier nooit zien. Vind ik best jammer, want we kunnen zoveel met kleding en accessoires experimenteren. Ik moest echt lachen om Shibuya 109, zelf vind ik het verschikkelijk daar, omdat alle verkopers zo hard schreeuwen etc. Maar het is wel grappig allemaal. Harajuku blijft mijn favoriet en als je verder doorloopt, kom je uit bij allerlei authentieke en vintage winkels. Succes bij Beautylab :)

 12. kitkatje
  29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Wat een super leuk artikel, heel informatief! Blijf schrijven :)

 13. 29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Wat een superleuk artikel! Zulke blogposts vind ik nu echt interessant, ik vond het jammer dat het al afgelopen was toen ik aan het einde kwam, haha. Wel jammer dat er niet meer eigen foto’s bij staan, ik had graag nog meer van de Japanse beauty willen zien.

 14. bettine
  29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Woww ik heb nooit gedacht dat het zo erg was met die paraplu’s:o

 15. Nina
  29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Wat een leuk artikel! Vooral om de afsluiting moest ik hard lachen! Ik ben heel benieuwd naar je andere stukjes :)

 16. Joanne
  29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Heel leuk artikel!

 17. 29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

  Wat een leuk artikel!
  x

 18. Melissa
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Heel leuk geschreven! :)

 19. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Wat is dit leuk om te lezen zeg.

 20. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Heel leuk geschreven, zo typisch al die buitenlandse gewoontes!

 21. Rosamina
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Super leuk artikel, ik kijk uit naar je volgende artikel!! <3

 22. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Wat een leuk en origineel artikel. Leuk geschreven!

 23. Diana
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  aaah leuk geschreven!
  ik heb ook een klein hoofd. maar…ben 156 en getint hahaha ‘rijstplukker’

 24. Iris
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Leuk geschreven en onwijs interessant onderwerp, ik kijk uit naar de volgende!

 25. brinadepina
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Hee, leuk stukje, ik heb het heel aandachtig zitten lezen!

 26. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  meid je hebt een geweldige schrijfstijl! jammer dat het maar eens in de twee weken is. Natuurlijk zijn serena’s artikelen ook geweldig :) Erg leuke afwisseling dit!

 27. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Wat een leuk artikel om te lezen! Tenminste eens wat anders dan die standaard reisverhalen! Echt heel leuk, ik ben al niewsgierig naar je volgende artikel! Haha.

 28. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Echt een zeer interessant artikel! :) Ben echt gefascineerd door Japan, hou echt van het land, zeker een van m’n dromen om eens te gaan (was mezelf zelfs begonnen om Japans aan te leren :p), dus heb dit artikel zeker graag gelezen :)

  • Diana
   28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

   Jouw naam is zoooo mooi! *even ertussendoor*

 29. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Wow, totaal anders dan hier, bijna niet te geloven haha! Bleek geen probleem, ik vrees alleen dat mijn hoofd toch iets te groot zal zijn en mijn tanden te recht haha :p

 30. nathalie
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Leuk artikel! die japanners zijn echt crazyyyyyyyyyyy

 31. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Zo grappig om te lezen wat ze daar mooi vinden :p x

 32. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Komt er binnenkort ook een artikel over schoonheidsidealen in Zuid-Korea? Daar gaan ze nog net een stap verder dan zelfs Japan. Kijk maar naar Kpop bands. Plastische chirurgie (niet alleen in het gezicht, maar ook voor bijvoorbeeld je benen) is daar de normaalste zaak van de wereld.

  • 29 december 2012 / zaterdag, 29 december 2012

   Ik ga eind februari naar Zuid-Korea voor drie maanden dus wie weet :D!

 33. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Heel erg leuk om te lezen! Ik kom zelf uit Vietnam, daar is het iets minder overdreven om een witte huid te hebben. Mijn tante’s dragen wel altijd lange mouwen. Ik wil graag in keer naar japan! Het lijkt mij echt een hele mooie land. En ik kom er sowieso voor de sushi hahaha

 34. Rhonda
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Ik hoor net dat ik mijn volgende vakantie naar Japan ga boeken! Ik heb dan geen super klein hoofd, maar de bleekheid en scheve tanden zijn present! Ik maak me daar best wel druk over, maar het is fijn om te weten dat er mensen zijn die dat wel mooi vinden. Is er toch nog iemand :)

 35. Dorana
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  En leuk om dingen over Japan te lezen

 36. Dorana
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Leuk artikel! Erg interessant om te lezen zeg!

 37. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  It was a great article, congrats Elise! :) Usually I dont like guest posts etc but this one was very well written and full of interesting facts, photos, I loved it! (and sorry for writing in English but writing in Dutch takes looong minutes and I still make grammar mistakes) :) Cant wait to see your next post here! :)

 38. Naomi
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Wat superleuk! Zij is het nichtje van een goede vriend van mij en die jongen op de foto is zijn broer. Leuk artikel ook (:

 39. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  woah, haha scheve tanden! Dat van de bleke huidjes was al bekend, maar niet van de tanden. Grappig! Ik heb drie jaar gebeugeld, maar omdat mijn kaak een beetje scheef is, staan mijn tanden ook niet recht in mijn mond. Wel recht op een rijtje, maar allemaal een stukje naar rechts. Beetje raar en vind het jammer, maar misschien vinden ze dat ook wel mooi. Of gaat het alleen om die hoektandjes? Ik ben bleek (Nederlandse kant) maar heb onwijs donker haar (Chinese kant) en heb maat 37 van schoenen. Heb een ovaal hoofd, maar ik vind het meer op een ei-vorm lijken haha. Ei-hoofd. Zal ik er een beetje tussen passen? Ik zou in elk geval supergraag naar Japan willen, lijkt me echt helemaal geweldig hihi. Ik vind het een leuk artikel :)

 40. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Lijkt me geweldig om naar Azie te gaan, volgens mij kun je daar echt wel leuke make-up kopen, nepwimpers dragen ze daar ook veel :)

 41. Wai-ling
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Omg hahahaha deze comments zijn zo grappig, het verhaal is ook leuk hoor :)

 42. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  echt een super leuk stuk om te lezen, nu al zin in de volgende
  x

 43. Charlotte
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  erg leuk en intressant artikel :D ik zou ook graag keer naar japan op vakantie willen.super gaaf

 44. Liselotte
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Wat een leuk artikel! ik ga stuk om die ‘tulband’ of wat het ook mag zijn. super leuk geschreven ook!

 45. 28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Erg leuk om te lezen! Hele leuke schrijfstijl en een leuk en interessant onderwerp! (:

 46. Lousa
  28 december 2012 / vrijdag, 28 december 2012

  Leuke opdracht! Een goede oefening om te freelancen, vooral het onderhandelen over je prijs en zelf verhaalideeen aandragen lijkt me leerzaam. Jammer dat uit dit stukje geen echt journalistieke invalshoek/uitwerking naar voren komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *