Is Baking Soda wel zo goed voor je huid?

De maatschappij drukt ons heel erg in een ‘health’ hoekje. Green smoothies, yoga, hardlopen, clean eating, iedereen is er maar druk mee. Ik ook. Nou ja, ik probeer gezonder te eten, dat sporten wil nog niet zo (hihi!). Omdat iedereen veel bewuster lijkt om te gaan met hun lichaam en gezondheid, is het niet zo gek dat er nu ook steeds meer mensen bewuster bezig zijn met wat ze op hun huid smeren.

De laatste jaren worden natuurlijke beautyproducten daarom ook steeds populairder en ook zijn er steeds meer mensen  die uitsluitend pure, natuurlijke ingrediënten willen gebruiken. ‘If it’s good enough to eat, it’s good enough to put it on my body‘ is een leus die ik regelmatig voorbij zie komen. Maar zijn natuurlijke ingrediënten wel altijd zo goed voor je huid?

baking sodaBaking Soda is zo’n ‘natuurlijk’ ingrediënt waar heel veel mensen bij zweren als beautyingrediënt. Men gebruikt het als maskertje, als scrub of om de haren mee te wassen. Baking Soda wordt ook wel zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat, natriumbicarbonaat, sodium bicarbonate, dubbelkoolzure soda, baksoda, soda of E500 genoemd en moet je niet verwarren met bakpoeder. Bakpoeder is namelijk een mengsel van natriumbicarbonaat en citroenzuur of wijnsteen met eventueel nog iets als maizena om klonteren tegen te gaan. Baking Soda is ook niet hetzelfde als zelfrijzend bakmeel en het is ook zeker geen Driehoek fijne soda (huishoudsoda).

lush lente11Maar wat is Baking Soda dan wel? Het is een heel fijn, wit, gekristalliseerd poeder dat voornamelijk als rijsmiddel wordt gebruikt tijdens het bakken omdat het zuren kan binden en er een chemische reactie ontstaat. Wanneer Baking Soda reageert met zuren komt er namelijk koolzuur vrij, en het koolzuur is weer verantwoordelijk voor het rijzen van het deeg. Het zorgt ook voor de bubbels in je Coca Cola. En voor de bubbels in je badbruisbal. Omdat Baking Soda zuren bindt is het ideaal om geurtjes mee weg te vangen, want de zuren worden tijdens de chemische reactie geneutraliseerd. De zuren, die in vuil zitten en dus nare geurtjes verspreiden, worden niet gemaskeerd, maar echt compleet verwijderd.

Baking Soda wordt heel vaak gepromoot als ‘natuurlijk’ ingrediënt, omdat het feitelijk ook gevonden wordt in de natuur. Er zijn namelijk 62 plekken ter wereld waar trona (trinatrium waterstofdicarbonaat) wordt gewonnen, een mineraal en de voorloper van natriumbicarbonaat. De bekendste mijnen bevinden zich in Wyoming en Colorado in Amerika. Trona wordt via verschillende, synthetische behandelingen verwerkt met als gunstig bijproduct: natriumbicarbonaat. Dus, ok. Het wordt in eerste instantie gevonden in de natuur, maar in mijn ogen wordt het dusdanig bewerkt dat het uiteindelijk geen natuurproduct meer te noemen is. Je zou het wel een natuurlijk bijproduct kunnen noemen, maar persoonlijk vind ik er niets natuurlijks aan. Hier zijn de meningen uiteraard over verdeeld (ik ben daarom heel benieuwd naar jouw mening! Is Baking Soda in jouw ogen natuurlijk, of niet?).

baking sodaBaking Soda koop je bij de drogist en apotheek in het donkergroene doosje van het merk Gimborn. Het kost €3,50 (125 g). Ook bij de toko kun je Baking Soda vinden in een oranje doosje van het merk Arm & Hammer. Hier zit meer in, namelijk 454 g, en de prijs is €1,35. De Baking Soda van Arm & Hammer is dus vele malen goedkoper en kun je ook online vinden.

hartsjies_4Baking Soda is multifunctioneel. Je kunt het gebruiken om mee te bakken, het zorgt voor de bubbels in je frisdrank, je kunt er badbruisballen mee maken, of bruisende voetenbadjes, maar het is ook geweldig als geurvreter. Ook reinigen mensen hun huid met Baking Soda door er maskertjes en scrubs mee te maken, maar ook wordt het gebruikt om de tanden mee te bleken, stinkende oksels mee te voorkomen en om de haren mee te wassen. Er zijn genoeg DIY tutorials te vinden online (ook hier op Beautylab) waarin er Baking Soda wordt gebruikt. En op fora zweren mensen bij dit natuurlijke huis-tuin-en-keuken middeltje. Maar, is Baking Soda wel zo goed voor je huid en haar?

Schermafbeelding 2015-09-04 om 23.04.07Het korte en simpele antwoord is nee en dit heeft alles met de pH te maken. Een pH schaal loopt van 0 – 14 en pH 7 betekent dus neutraal. Alles met een pH lager dan 7 noemt men zuur (acidic) en alles met een pH hoger dan 7 noemt met basisch (alkaline).

De pH van onze huid bevindt zich tussen 4,5 – 6,5 en is dus lichtelijk zuur. Om deze reden worden de meeste shower gels, crèmes en andere skincareproducten gebufferd naar een pH die dicht in de buurt ligt van onze natuurlijke pH, zodat deze producten onze natuurlijke pH balans van de huid niet kunnen verstoren en het de huid niet irriteert.

De pH van Baking Soda ligt echter rond de 8,1 – wat het een basisch ingrediënt maakt. Deze hogere pH verstoort de natuurlijke zuurtegraad van de huid, waardoor de bacteriële flora en de enzymactiviteit in de bovenste huidlagen wordt aangetast. Het aantasten gebeurt geleidelijk: hoe langer je het gebruikt, des te meer schade het zal aanrichten. De eerste paar keren, of zelfs weken, zul je dus geen last hebben van Baking Soda. Hee, misschien heeft je huid er juist wel baat bij, maar op de langere termijn zal dit basische ingrediënt je huid helaas niet veel goeds doen.

Ja maar, Sereen, je moet Baking Soda ook verdunnen met water! Op die manier krijgt het een veel lagere pH en is het gewoon veilig om te gebruiken. Helaas is dit niet waar. Baking Soda is een sterke base, wat betekent dat het mengen met water (of zelfs zuren zoals azijn) geen tot weinig invloed heeft op de pH. De pH van Baking Soda zal daarom altijd zo rond de 8,1 blijven schommelen en dus ook altijd schade aanrichten aan haar en huid.

Laten we dit even gaan testen!

baking soda is slecht voor je - 1Links zien we een glas met 5 gram Baking Soda en 5 gram appelcider azijn, en rechts een glas met 5 gram Baking Soda en 5 gram water.

baking soda is slecht voor je - 2Zoals je ziet is de pH van beide oplossingen nog steeds rond de 8,1 (zelfs iets hoger) wanneer het 1:1 wordt opgelost in zowel een zuur als water.

baking soda is slecht voor je - 3Maar om eerlijk te zijn, lost het Baking Soda niet zo héél goed op in deze hoeveelheid vloeistof, dus giet ik er nog flink wat azijn en water bij en meet opnieuw.

baking soda is slecht voor je - 4Note to self: niet te hard roeren, Sereen! Door de reactie van het zuur met Baking Soda ontstaat er koolzuur en dat gaat bruisen. Hard bruisen. Oh my, mijn hele kantoortje stinkt naar die zure lucht! Even een raampje open zetten…

baking soda is slecht voor je - 5Goed. Zoals je ziet is de pH van de oplossing met appelcider azijn flink gedaald tot 6,5 – 6,8. Dit is nog steeds wat aan de hoge kant, maar in principe veilig genoeg voor onze huid. De oplossing met water heeft nog steeds dezelfde hoge pH van 8,3.

baking sodaConclusie: wanneer je genoeg zuur aan je Baking Soda toevoegt wordt de pH verlaagd naar een pH die veilig genoeg is voor je huid. Echter moet je wel erg veel verdunnen, want dit is een oplossing van 5 gram Baking Soda in 70 gram appelcider azijn. De combinatie Baking Soda + Appelcider azijn wordt vaak gebruikt om de haren mee te wassen en te spoelen, maar het lijkt mij persoonlijk erg lastig om de juiste verhoudingen uit te mikken (tenzij je echt gaat wegen en afmeten) en omdat beide producten niet zo makkelijk door je haar verdelen, is er al helemaal geen pijl op te trekken. Ik bedoel, welk haar en deel van je hoofdhuid is er precies in aanraking gekomen met Baking Soda en moet dus gespoeld worden met appelciderazijn? Niet te controleren.

Verdun je Baking Soda met water dan blijft de pH alsnog te hoog, hoe erg je het ook verdund, namelijk zo rond de 8,1. Dit is te basisch voor je huid, en zal je huid op den duur schade aanrichten door de zuurtegraad van je huid aan te tasten. Ook wanneer je Baking Soda gebruikt in combinatie met honing (als gezichtsscrub) of met een andere DIY waarbij je het mengt met andere ingrediënten (die van nature niet heel zuur zijn) blijft de pH te hoog dan goed voor je is. Of het is in elk geval niet te controleren. Het is daarom een tricky ingrediënt om te gebruiken voor skincare DIY’s.

Mijn advies is om het daarom liever te laten staan en gewoon te kiezen voor (natuurlijke) skincare waarbij het product onder gecontroleerde omstandigheden is gemaakt en getest. Hiervan weet je zeker dat het een pH bevat die goed en gezond is voor je huid. Baking Soda is geweldig, maar ik houd het bij badbruisballen, geurvreters en schoonmaakmiddelen, en zal dit zelf in de toekomst niet meer gebruiken voor mijn huid en haar. Zo zie je maar weer, niet alles wat ‘natuurlijk’ is, is per se goed voor je. Ook al kun je het eten (het wordt immers verwerkt in voedingsmiddelen), wil het nog niet zeggen dat het geen kwaad kan voor je huid.

baking soda spoonNatuurlijk zijn er mensen die al jaren Baking Soda gebruiken zonder klachten. Moeten die nu opeens gaan switchen naar iets anders? Van mij niet. Als je al jaren iets met succes gebruikt, is er in mijn ogen geen reden tot verandering. Met dit artikel wilde ik alleen aantonen dat Baking Soda helemaal niet zo geweldig is voor je huid als men doet beweren, vanwege de hoge pH. En dat je er niet altijd klakkeloos vanuit moet gaan dat natuurlijke producten goed zijn voor je huid. Of überhaupt natuurlijk zijn.

Wat vinden jullie van Baking Soda? En hoe denken jullie over natuurlijke ingrediënten?

Until next time,
Serena Verbon

PS. mijn kantoortje STINKT echt! Wow, wat ruikt dat appelcider azijn zuur zeg, holy moly! Hahaha, heb ik weer!

Volg:

150 Reacties

  1. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Ik moet zeggen dat mijn huid er tot nu toe zeker wel baat bij heeft. Denk ook dat het ook per huid verschilt Hoe goed je ertegen kan. Maar ik doe ook niet te vaak een masker ervan vooral wanneer mijn huid er echt slecht echt aan toe is. Meestal zo rond de bekende tijd van de maand haha

  2. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Goed en duidelijk artikel. Ik hou van natuurlijke ingrediënten maar daar reken ik baking soda toch niet onder. Ik hou het wel op lekkere olietjes en suiker en zout. Scrubt ook goed.

  3. Lisan
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    ik heb nu eigenlijk twee vragen, namelijk of de Philosophy exfoliant dan wel ‘goed’ voor je huid? Is er genoeg zuur aan toegevoegd? En is normale keukensoda ook een goede geurvreter, of geldt dat alleen voor baking soda?

    • Serena
      Auteur
      6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

      Even de pH gemeten van Philosphy Microdelivery Peel: 5,8 – daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

      Driehoek (keuken) soda is natriumcarbonaat, Baking Soda is natriumbicarbonaat. Het heeft dus een iets andere formule, waardoor het helaas niet net als Baking Soda vieze geurtjes kan absorberen.

      Ik hoop dat al je vragen zo zijn beantwoord!

      liefs, Serena

      • Lisan
        6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

        heel erg bedankt voor je antwoord! 🙂

  4. Tessa
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Woah en ik was juist zo trots op mezelf dat ik het volhoud mijn haar alleen met natuurlijke producten te wassen. Met baking soda en appelazijn wel te verstaan. Dat wordt zelfs overal aangeraden online. Nou, die laat ik voortaan dus maar staan!

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      hi Tessa,
      sommige mensen hebben er hele mooie resultaten mee, dus het is niet zo dat je het meteen moet vermijden. Als jij verbetering ziet in je haar, is het wellicht voor jouw haren geschikt en hoef je er niet meteen mee te kappen! Maar er bestaan ook genoeg natuurlijke shampoo’s gemaakt met milde reinigers en zonder parfum, parabenen of siliconen.

      En anders kun je nog altijd de ‘no poo’ methode proberen door je haren alleen te spoelen met water. Sabine heeft er mooie resultaten mee, zie haar blog:http://blog.sabinemetz.nl/2015/05/update-2-maanden-geen-shampoo/ en deze http://blog.sabinemetz.nl/2015/04/nooit-meer-shampoo-alleen-water/

      liefs, Serena

      • Tessa
        6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

        Dankjewel Serena! Dit is zeker iets wat ik wil gaan proberen! Alleen heb ik wel een probleem waar ik tegenaan loop: ik heb namelijk mijn haren geblondeerd en ik merk dat het wassen met alleen natuurlijke producten (en waarschijnlijk dus ook met alleen water) niet genoeg is voor mijn haar. Het wordt nog droger dan normaal en heel snel statisch. Heb je tips wat ik daaraan kan doen? Tot nu toe probeer ik het wat te verwennen met verschillende soorten olie, maar vind dat dit zonder shampoo behoorlijk lastig uit te wassen is!

        • Serena
          Auteur
          6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

          hi Tessa,
          je zou je haren kunnen wassen met een natuurlijke shampoo (die van Yes to.. schijnen lekker te zijn), zonder SLS/SLES en siliconen etc. Maar waarschijnlijk heeft je haar wel echt meer voeding nodig, met name in de punten. Verwen het 1 keer in de week met een ‘maskertje’ van pure kokosnootolie, de enige olie waarvan bewezen is dat het écht tot diep in de kern kan trekken. En dit kun je er ook goed uitwassen met natuurlijke shampoo.

          Ik denk dat het op dit moment niet werkt voor jou om de ‘no poo’ methode toe te passen, helaas.

          • Tessa
            6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

            Heel erg bedankt dat je reageert Serena! Ik ga zeker weten dat kokos maskertje proberen en me wat meer verdiepen in natuurlijke shampoo’s.
            Liefs!

    • Lisa Lindemulder
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      Vaak is het op lange termijn schadelijk voor je hoofdhuid. Ik wou er ook graag mee beginnen maar na wat research zag ik dat veel vrouwen na gebruik van een paar maanden last kregen van hun hoofdhuid.

  5. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Fijn artikel! Weer wat kennis opgedaan 😉
    x

  6. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Ik gebruik het zelf in combinatie met kokosolie als deodorant. Dit werkt voor mij heel goed. Dit ben ik gaan doen omdat ik geen deodorant meer wil gebruiken met aluminium. En aangezien de meeste deo’s dit bevatten was de keus snel gemaakt. Ik heb wel een Sanex 0% deodorant maar als ik die gebruik ruik ik mezelf na een uur al. In het begin kreeg ik er trouwens wel huidirritatie van, maar nu niet meer.

  7. llse
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Whahaha ….ik werk in een drogist/parfumerie en een collega liet eens een fles appelazijn vallen…we gingen bijna van onze graatje van de meur…en wij maar sprayen met parfum! :’)

    Top artikel weer!! Keep up the good work!

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      Girrrrl, I’m feeling you! Ik ga maar even harde maatregelen nemen hier, geurkaarsen aan ofzo, want alleen een raampje open om te luchten heeft niet bepaald gewerkt! 😐 hihi

  8. Chantal
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Dit soort artikelen! <3

  9. marrie
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Het valt me ook op dat beautybloggers veel van elkaar overnemen zonder onderzoek, bijvoorbeeld ook die hype van 3 liter water drinken, schijnt helemaal niet zo goed te zijn. Goed artikel, maar kan me herinneren dat je ook een item had dat je met baking soda ook kan schoonmaken, neem aan dat dat toch geen probleem is?

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      hi Marrie,

      Baking Soda is perfect om mee schoon te maken, en ook in badbruisballen is het prima, net zoals geurvreters en het heeft vast nog veel meer toepassingen. Het enige is dat ik het zelf niet meer zou gaan gebruiken voor haar en (hoofd)huid.

      • hobs
        5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

        Een bruisbal opgelost in bad komt dan toch ook in aanraking met je huid?

        • Serena
          Auteur
          6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

          Klopt, maar de reden dat een bruisbal bruist is omdat het wordt gecombineerd met citroenzuur. En het zuur uit citroenzuur neutraliseert de werking van Baking Soda, waardoor het water juist heel ‘zacht’ wordt voor je huid. Hier hoef je je niet druk om te maken! Het enige is dat je het gewoon beter niet puur op je huid of hoofdhuid moet aanbrengen.

  10. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Super artikel!!! Dit is echt iets wat jou onderscheidt van andere beautybloggers je hebt echt verstand van dit soort dingen en weet het mega interessant te vertellen. Ik ben fan zou wel meer van dit soort artikelen willen lezen!

  11. Karima
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    En Is het dan wel oké om je tanden witter mee te maken. Het af en toe toevoegen aan je tandpasta?

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      hi Karima,

      Sommige tandpasta’s bevatten al van zichzelf natriumbicarbonaat, dus wellicht is het zelfs overbodig als je Baking Soda aan jouw tandpasta toevoegt, dus check zeker even de ingrediëntenlijst van je tandpasta. Als jouw tandpasta het niet heeft kan het volgens mij niet al te veel kwaad om zo nu en dan (niet te vaak dus) wat toe te voegen.

  12. Danielle
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Goed en duidelijk geschreven Serena!
    Fijn dat je je lezeressen hiervoor waarschuwt 🙂

  13. Judith
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Sjebeeemmm! Fijn artikel, Serena!

  14. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Ik vroeg me al een tijdje af wat baksoda nou precies is en hoe gezond het eigenlijk is. Bedankt voor de duidelijke informatie!

    Ik vraag me nu af hoe het dan zit met appelazijn als verzorgingsproduct. Dit wordt ook vaak aangeraden voor huid en haar. Is dit te zuur voor je huid?

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      hi Sarah,

      ja, pure appelcider azijn is ook veel te zuur voor je huid. De pH van je huid is tussen 4,5-6,5 dus je zou deze azijn moeten verdunnen tot het een pH bevat die hiertussen valt, wil je het ‘veilig’ kunnen gebruiken.

  15. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Wauw wat een top en handig artikel. Dit ga ik aan zooooveel mensen laten zien! Thanks hiervoor!

  16. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Nooit geweten! Ik heb het nooit als beauty ingredient gebruikt eigenlijk maar ik heb regelmatig de DIY’s voorbij zien komen. We smeren alles veel te makkelijk op! Goed om eens een écht onderbouwd artikel hierover te lezen.
    – X Marloes

  17. Anita
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Top artikel! Leuk en mega leerzaam.

    Door dit soort artikelen vind ik je zoveel beter dan vele andere beautybloggers.

  18. Thalia
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Hoi Serena, ik ben een rasechte, loyale lurker maar wil hierbij toch graag een zo groot mogelijke veer tussen je billen proppen. Wat een top artikel zeg, en precies hierom hop ik elke keer weer terug op jouw blog. Chapeau.

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      hi Thalia,
      wat leuk dat dit artikel je toch ‘overgehaald’ heeft om een comment te plaatsen, haha! Dankjewel voor je complimenten, doet me goed!

      liefs, Serena

  19. Anne
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Bummer! Gebruik ik net trouw jouw baking soda/honing aspirine maskertje voor mijn onzuiverheden.. Zou ik hierin de baking soda met iets anders kunnen vervangen? Ik heb een vrij lastige huid die snel op zaken reageert, had het idee hiermee juist een goede combi te hebben gevonden maar wil niet over een paar maanden nóg verder van huis zijn..

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      hi Anne,
      ik zou deze eens proberen: https://www.beautylab.nl/video-diy-aspirine-masker/ Is al een oud filmpje hoor, lol! Dus eigenlijk gewoon alleen de aspirine en dit vooral alleen gebruiken op de plekken waar het nodig is. Als je geen onzuiverheden hebt op je wangen, je wangen overslaan. Je zou ook alleen aspirine met water en een beetje honing kunnen gebruiken, zodat het iets beter blijft ‘plakken’. Succes!

      • Nanoe
        5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

        Niks tegen beautyproducten hoor, maar als je onzuiverheden hebt kun je beter naar de huisarts gaan, hier krijg je 2 producten voor. 1 die onzuiverheden weghaalt, en een andere die de huid helpt te vernieuwen. Scheelt een hoop aan producten en ook aan geld, plus de werkzame stof gebruik je nu in plaats van allemaal toegevoegde dingen.

        • Anne
          6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

          Lief dat je reageert! Ik heb niet superveel onzuiverheden, hier en daar af en toe een puistje, maar vooral meeetertjes op m’n neus die erg hardnekkig zijn, en gesloten verstopte porieen (even de naam kwijt) op m’n kin.

          Helaas heb ik over het algemeen niet zo’n goede ervaring met producten van de huisarts en werken die vaak weer net te agressief voor mijn gevoelige huid.. Maar bedankt voor de tip!

          • Serena
            Auteur
            6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

            hi Anne,
            die gesloten/verstopte poriën, zijn dat soort van mee-eters (niet donker) die je niet kunt uitknijpen? Ik heb daar ook last van en gebruik daarom elke dag producten met salicylzuur, die mijn huid exfoliëren zorgen dat het niet meer verstopt. Ik gebruik Effaclar + creme van La Roche-Posay en verder kun je ook 2% salicylzuurproducten kopen van bijvoorbeeld Paula’s Choice. Dat zijn geen huisartsproducten, en het is ook niet natuurlijk, maar ze werken bij mij echt als een trein! Zou niet meer zonder salicylzuur kunnen, dan krijg ik meteen weer puistjes.

            liefs, Serena

      • Anne
        6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

        Ga ik vrijdag weer proberen, superbedankt!

  20. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Echt een goed artikel. Applecider azijn ruikt inderdaad niet lekker, naar zweetvoeten haha. Dat spul ga ik echt niet meer kopen.

  21. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Ik gebruik baking soda als deo. Gemengd met flink wat kokosolie werkt dat als een trein.

  22. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Weer zo’n fijne blogpost die dieper op de materie ingaat dan andere blogs, heel goed! Ik erger me sowieso vreselijk aan de “natuurlijk = goed” want dat is nergens op gebaseerd. Er zijn zoveel giftige beesten en planten, dat is ook natuurlijk en duidelijk erg schadelijk. Als je zelf aan de slag gaat is het altijd verstandig om zelf op onderzoek uit te gaan en informatie op te zoeken over de ingrediënten die je wilt gebruiken!

  23. Marieke
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Wat een topartikel!

  24. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    wel ik heb ook altijd zo’n diy dingen gezien op pinterst met baking soda
    maar mijn moeder heeft altijd gezegd dat je dat beter kan laten dat het allemaal niet zo goed is voor je
    dus mother knows best 🙂

    liefs
    Karlien

  25. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    wat een leuk artikel. je kan er zien dat het niet zomaar is getypt maar echt onderzoek naar gedaan is. compliment!

    ik gebruik baking soda alleenin combinatie met bakpoeder om het wat meer kracht te geven bij het bakken van bij. muffins. 🙂

  26. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Fijn artikel Serena. Dit wist ik allemaal niet. Nou gebruik ik geen Baking Soda.
    Maar heb het wel eens overwogen.

  27. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Wat een fijn artikel! Eerlijk en leerzaam!

  28. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Ah dit is wel een super handig artikel! 🙂 En hierin maak jij je ook uniek door dit soort testen te doen, door je achtergrond! 🙂

  29. AK
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Lieve Serena,

    Wat een ontzettend sterk artikel! Jouw manier van reageren op comments en jouw keuze het baking soda masker artikel te verwijderen vind ik al even sterk. Zoals mijn voorgangers al zeiden, is dit de kost die Beautylab opzij zet van andere beautyblogs. Niet eens expres, geloof ik, it’s just the way you roll. Blijf zo doorgaan!

  30. Tina
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Topartikel! Dit soort wetenschappelijke dingen lees je nu eens niet op andere beautyblogs. En echt een meerwaarde dat je het zelf uittest ook. Leuk dat je opleiding zo nog goed van pas komt bij het bloggen 😉

  31. Dewi
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Kijk, dit maakt BeautyLab nou zo anders dan andere blogs. Fijne post, dankjewel Serena! Ik had het nog nooit geprobeerd maar ben blij dat ik dat nog niet gedaan had. Ik hoop dat de stank van de azijn snel weggetrokken is en dat je fijne verjaardag gehad hebt!

  32. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Wauw, ik ben altijd zo’n fan van dit soort artikelen. Zo informatief en fijn om te lezen!

  33. Ier
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Lekker bijdehand :’-) Eerst meerdere artikelen over de voordelen van baking soda plaatsen. Dit hebben sommige bezoekers maandenlang gebruikt en nu dit. Overigens vraag ik me af wat er nu precies met je huid gebeurt als je het inderdaad langere tijd gebruikt? Is daar geen (wetenschappelijk onderbouwde) informatie over te krijgen?

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      Ik vind het belangrijker om mensen zo goed en volledig mogelijk te informeren, dan te ‘trots’ te zijn om ergens op terug te hoeven komen van zoveel jaar geleden.

      Wat er met je huid gebeurt is dat de zuurtegraad wordt aangetast, een belangrijke barrière die in balans staat met de gezondheid van je huid. Hoe vaker je Baking Soda gebruikt, des te meer de pH balans van je huid zal worden aangetast.

      • Ier
        5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

        Ja, dat is het ook. Maar waarom dan niet tijdens het schrijven van die artikelen al hier research naar gedaan? En zelfgemaakte bruisballen kun je dan toch ook niet gebruiken? Die komen ook in aanraking met je huid?

        • Serena
          Auteur
          5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

          hi Ier,

          Bij zelfgemaakte bruisballen gebruik je ook citroenzuur. Juist de combinatie van Baking Soda + citroenzuur zorgt voor de ‘bruis’ in bruisbal. En omdat je citroenzuur gebruikt wordt de hoge pH van de natriumbicarbonaat geneutraliseerd zodat het geen kwaad kan doen.

          Verder, you live & you learn.

          • Ier
            7 september 2015 / maandag, 7 september 2015

            Dat is waar. Wel jammer, want het is een stuk goedkoper dan al die facewash/scrubs van de drogist… Dankjewel voor de info

  34. Elke
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Interessant om te lezen! Ik heb ook wel eens gekeken naar dat appelcider + baking soda haar wassen idee, maar het leek me erg lastig om daar lang haar goed schoon mee te krijgen. Nu ik dit lees, laat ik het zeker wel staan.

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      hi Elke,
      als je je haren op een ‘natuurlijke’ manier wilt wassen kun je misschien liever een shampoo gebruiken van een natuurlijk, biologisch merk, of je wast het met de ‘no poo’ methode, oftewel met alleen water. Je moet er de eerste weken even doorheen, maar het schijnt daarna mooi te gaan zitten, het stinkt niet, mensen zijn er erg over te spreken. Misschien interessant?

      liefs, Serena

      • Sim
        5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

        Als je minder shampoo of “onnatuurlijke” (vreselijke trend inderdaad dat alles wat natuurlijk is goed is voor je!) middelen voor je haar wil gebruiken kan je proberen minder vaak te wassen (en dan dus ook niet zonder shampoo). Ik was m’n krullende haren nu 1 keer per week, was even doorzetten, maar nu geen enkel probleem meer en mijn haar is er veel mooier van geworden en beter door gaan zitten.

        Leuk artikel Serena! Volgens mij is Baking Soda trouwens ook niet goed voor het glazuur zei mijn tandarts.

        • Sim
          5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

          O ik zie nu dat je over glazuur hieronder al iets over hebt gezegd:). !

  35. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Heel interessant om te lezen! Zo kom je nog eens iets te weten.

  36. Hanan
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Sterk artikel weer! Goed bezig sereen.

    Ik vind wel dat je bij je DIY masker met soda eerder op je blog, dat je daar wel voor lezers een waarschuwing op moet zetten.

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      Sterker nog, ik heb dat artikel gewoon compleet verwijderd. Mijn ervaring is dat ook al zet je er waarschuwingen bij, mensen het toch alsnog gaan proberen.

      liefs, Serena

  37. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Heel leuk artikel Serena. En ik kwam er al jaren geleden achter dat mijn gevoelige huid net zo snel allergisch reageert op natuurlijke ingrediënten als op synthetische. En dat de meeste natuurlijke merken, niet alleen maar natuurlijke producten gebruiken.

  38. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Zie je wel, ik dacht het al! Ik ben heel erg voor natuurlijke producten, maar ik reageer hartstikke allergisch op baking soda. Heb wel eens Deo gebruikt op basis van kokosolie en Baking soda, met als gevolg rode, geïrriteerde en jeukende oksels. Het heeft weken geduurd voordat het weggetrokken was.

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      Oksels zijn extra gevoelig, en Baking Soda is inderdaad gewoon te uitdrogend en te irriterend voor de huid. Het is uitermate geschikt als geurvreter (ik neem aan dat het daarom werk gebruikt als ingrediënt voor deodorant), maar je kunt dit beter niet zo op je huid aanbrengen. Wat duurde het lang zeg voordat het compleet weggetrokken was! Jeetje!

  39. Joyce
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Weer een geweldig artikel Serena! Complimenten voor de onderbouwde en ‘wetenschappelijke’ (beauty) artikelen van de laatste weken. Keep it up 🙂

  40. Pej
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Yessss! Top artikel!
    Ik preek het al jaren (en heb je er zelfs al een keertje over gemailed volgens mij) dus ik ben erg blij dat je verder onderzoek hebt gedaan 🙂 je blog zit de laatste tijd weer vol met creativiteit en boeiende info, echt fantastisch!

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      Wat fijn om te horen, Pej! Ja volgens mij kan ik me wel zo’n mail herinneren, deed jij ook geen chemistry of werkte jij ook niet op een laboratorium? Mocht je nog meer suggesties hebben, mijn mailbox staat open! 🙂

  41. Carina
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Helaas zijn er veel mensen die denken dat iets natuurlijk is en dan ook meteen geen kwaad kan. Maar er zijn genoeg natuurlijke dingen waar je heel ziek van kunt worden (belladonna, arseen..)
    Ook leuk van soda is dat het na reactie met zuur uiteenvalt in water en co2 (als ik me niet vergis) en dat het dan in feite helemaal niks meer kan doen.

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      hi Carina,
      je hebt helemaal gelijk, natriumbicarbonaat neutraliseert de zuren, maar wordt daarbij in feite ook zelf geneutraliseerd. Het valt namelijk uiteen in water, koolstofdioxide, natrium en acetaat. Wanneer het met een zuur in aanraking komt doet het in feite niets meer!

  42. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Wat een interessant artikel, hier had ik dus nog nooit over nagedacht!

  43. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Goh, dat had ik echt niet verwacht. Ik gebruikte het wel eens in mijn haar of zelfs in scrubs. Ik vind dit een heel goed artikel, zeker omdat je het ook uittest.

  44. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Heel interessant om te lezen ik had geen idee dat baking soda zo’n effect kon hebben op de huid. Bedankt voor de informatie!

  45. Sabrina
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Aah ik vind het zo leuk als je zelf op onderzoek uitgaat! Dankje voor de informatie.

  46. sara
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Goed artikel. Ik gebruik het nooit meer op me haar of huid. Ik heb een tijdje de baking soda diy deo gebruikt… nou ik heb het geweten. Als deo werkte het goed maar me oksels werden helemaal jeukerig,rood en schraal! Persoonlijk geloof ik niet zo in dat ‘nature stuff’. Een natuurlijk ingredient kan heel giftig zijn terwijl een bewerkt product is getest en gecontroleerd.

  47. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Door alle vewerking is het gwen natuurpeoduct meer te noemen maar het neemt wel heel goed geur op. Daar gebruik ik het graag voor en poets soms mijn tanden ermee.

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      Op zich kan dat geen kwaad denk ik, natriumbicarbonaat wordt heel vaak gebruikt in tandpasta. Ik zou het alleen niet té vaak doen omdat de korreltjes best heftig schuren, en bij te vaak gebruik zou je daarmee je glazuur kunnen aantasten. Maar je geeft al aan dat je het soms doet, dus dat is prima!

  48. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Heel erg leuk! Zo tof dat jij al die testen doet en echt verstand van zaken hebt! Echt het Lab gedeelte uit je naam, zo enorm tof!!!

  49. Syl
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Jij had toch ook eens zo’n masker DIY met bakingsoda? Moeten we dat dan toch maar niet doen?
    Ik vind dit echt een interessant beautylab artikel.

    • Serena
      Auteur
      5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

      Klopt, het was een recept dat ik had gekregen van een bezoeker. Ik heb het artikel compleet verwijderd, better safe than sorry!

  50. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    De scheikundige in Serena komt op, haha! Superleuk zo’n artikeltje, tof ook om te weten te komen hoe dat allemaal zit. Het voegt echt iets extra’s aan je blog toe vind ik, dit soort artikeltjes. Zelf gebruik ik baking soda eigenlijk alleen in mijn baksels, en als ik het zo lees is dat maar goed ook! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *