Interview met Laurent Le Guernec

Laurent Le Guernec, de parfumeur van Guess Girl, is in mijn ogen een typische Fransman. Keurig in het pak (inclusief pochet, waar zie je dat nog in deze tijd?), kalm doch vol passie en uitermate charmant. In het schattigste accent ter wereld vertelt monsieur Le Guernec mij tijdens de Guess Girl Fragrance Launch vol enthousiasme over zijn beroep als parfumeur bij IFF in New York.

Laurent+Le+Guernec+GUESS+Girl+Fragrance+Launch+APIDEcvD1h8x-e1364725095309Nooit eerder sprak ik een ‘neus’, dus jullie kunnen je voorstellen dat ik vol vragen zat. Parfum is altijd een zwak voor me geweest en ik review dan ook het liefst parfum. De eerste prangende vraag die in me opkwam was hoe men nu eigenlijk een parfumeur kan worden. Is dat een beroep waar je via via binnenkomt, waar je toevallig inrolt of waar je serieuze geurtesten voor moet afleggen tijdens een sollicitatieprocedure?

Monsieur Le Guernec begint te glunderen wanneer hij over zijn opleiding vertelt. ISIPCA heet de universiteit, een afkorting van Institut Supérieur International du Parfum de la Cosmétique et de l’Aromatique Alimentaire. Om hier binnen te komen moet je inderdaad een geurtest afleggen. De test is niet heel moeilijk, althans, je krijgt geen hele vreemde en exotische dingen te ruiken die je moet benoemen. Wel krijg je dingen te ruiken die qua geur heel dicht bij elkaar liggen. Als je de geuren uit elkaar kunt houden heb je een grote kans dat je zal worden toegelaten tot de opleiding.

LogoFinalIsipca200CToch is een goed reukvermogen niet het allerbelangrijkste. Het onthouden van de geuren telt veel zwaarder mee. In de les krijgen studenten eerst enkele geuren te ruiken, bijvoorbeeld roos. Vervolgens krijgen ze geurencombinaties te ruiken, bijvoorbeeld roos + jasmijn. Hierna worden de combinaties steeds ingewikkelder, bijvoorbeeld roos + jasmijn + sering en ga zo maar door. Elke combinatie moeten ze opslaan in hun geheugen. Verder oefenen ze hun skills door hele bekende parfums zoals Chanel No 5 na te maken. Aan het einde van de opleiding weet elke neus in de dop hoe bepaalde geuren apart, maar vooral ook in combinatie met andere geuren ruiken. Elke afgestudeerde heeft zo’n 1500 geuren in zijn geheugen opgeslagen. Naast een goede neus dien je dus ook een zeer goed geheugen te hebben.

Serena.pngMet een goed reukvermogen en een goed geheugen kun je dus een uitstekende parfumeur worden, maar is een goed reukvermogen altijd een voordeel? Wat vinden de vrienden en familieleden er bijvoorbeeld van dat monsieur Le Guernec zo goed kan ruiken? ‘Mijn ouders worden er gek van!’ lacht hij. ‘Wat ze me ook aangeven, het eerste wat ik doe is het naar mijn neus brengen en ruiken. Diep inhaleren  Soms geven ze me een cadeau, bijvoorbeeld een boek. De meeste mensen slaan het open, ik ruik aan de kaft. Of ze me nu bestek, een kledingstuk of iets te eten aanreiken, het eerste wat ik doe is ruiken. Ik kan er niets aan doen, het is een automatisme!’. Wanneer men Le Guernec niets in zijn handen drukt om aan te ruiken sluit hij zijn reukvermogen af. ‘Als ik dat niet doe dan krijg ik te veel indrukken binnen, wat absoluut niet prettig is‘.

Wanneer ik vraag of je met een goed reukvermogen ook beter kunt koken antwoord monsieur Le Guernec met een volmondig ‘ja’. ‘Ik kook niet vaak, maar als ik kook dan krijg ik altijd complimenten‘, glimlacht hij.

Ik was benieuwd naar het proces van het ontwikkelen van een parfum. ‘Soms ben je klaar binnen een paar weken, soms duurt het jaren, maar gemiddeld duurt het 8 maanden. Binnen IFF spelen we eigenlijk altijd een wedstrijdje‘, lacht hij. Hij wijst naar een collega en zegt plagerig ‘Look, that man, I beat him in one of the last rounds!’. De collega lacht terug als een boer met kiespijn.

Serena Verbon.jpgWanneer er een opdracht binnenkomt van een klant krijgen de parfumeurs van IFF opdracht om een parfum te ontwikkelen. In dit geval was het Guess die een bepaalde look & feel in gedachten had voor Guess Girl. ‘Mijn collega’s en ik maken elk zo’n 20 batches waarvan Guess een selectie zal gaan maken. Vervolgens maken ze een selectie van de selectie en voordat je het weet zijn we maanden verder. Uiteindelijk bleef ik met 3 collega’s over waarvan Guess mij uiteindelijk heeft gekozen als hoofdparfumeur van Guess Girl.

De ‘winnende’ batch heb ik vervolgens gefinetuned met weer zoveel nieuwe batches. Hiervan maken ze wederom een selectie en dan weer een selectie van de selectie en ga zo maar door. Tussen de afspraken zit steeds zoveel dagen of weken, en soms willen ze second opinions of testpanels uitzetten onder consumenten. Al met al gaat er veel tijd overheen eer men een geur heeft gekozen. Er zijn tegen die tijd honderden batches gemaakt.’

Ik vroeg me af of Le Guernec tijdens de ontwikkeling van het parfum een specifieke vrouw in gedachten heeft gehad. Weer die glimlach. ‘Brigitte Bardot, natuurlijk! Ze is sexy, glamoureus en charmant. Een echt icoon. Voor mij als Fransman is zij het ultieme beeld van vrouwelijkheid. Ook moest ik denken aan Marilyn Monroe. Ze was heel sexy en verleidelijk’.

brigitte bardot marilyn monroeElke parfumeur heeft zo een ‘signature combo’ oftewel een geurencombinatie die ze vaak toepassen in parfums en waar ze bekend om staan (of mee zijn geworden). Monsieur Le Guernec staat bekend om zijn ‘white florals’ composities. Zo is hij met name dol op de geur van de acaciabloem, want het ruikt heerlijk bloemig, vrouwelijk, maar ook fris en poederig. Ook voor Guess Girl kon hij de verleiding niet weerstaan om de acaciabloem te gebruiken.

Acacia bloemenAls parfumeur verkeer je uiteraard in de luxepositie om je eigen parfum ontwikkelen. En dat is wat monsieur Le Guernec dan ook gedaan heeft. ‘Ik wil niet te veel verklappen’, zegt hij, ‘maar ik draag een frisse cologne met neroli (oranjebloesem), vetiver (citrusvrucht), houtsoorten en muskus. Ik ben de enige ter wereld die dit parfum draagt’. ‘It’s just for me’, zegt hij, en werpt me een knipoogje toe.

Inmiddels had ik de arme man ruim een half uur het hemd van het spreekwoordelijke lijf gevraagd, maar hij leek het totaal niet erg te vinden. Sterker nog, hij lichtte helemaal op tijdens het praten en je kon zien dat hij het erg leuk vond om over zijn beroep te praten. Elke vraag beantwoordde hij zeer uitgebreid, openhartig en vol passie.

Laurent Le Guernec

Ik kreeg de indruk dat hij niet vaak werd geinterviewd tijdens events. Alle ogen waren natuurlijk gericht op de knappe Amber Heard, het gezicht van het parfum. De parfumeur blijft eigenlijk altijd een beetje op de achtergrond, terwijl zij juist zoveel interessants hebben te melden, de geur nota bene hebben gecreëerd en er dus van begin tot eind intensief bij betrokken zijn geweest. Parfumeurs zijn onbezongen helden die naar mijn mening veel meer in de spotlights zouden mogen staan.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om dit interview te lezen. Hieronder een YouTube filmpje van Laurent Le Guernec, kort opgenomen na het Guess Girl event in New York. Zo kunnen jullie meteen zijn charmante accent horen! ;-)

[do action=”ytr”][/do]

Ik vond het geweldig om met Le Guernec te hebben gepraat en ik hoop nog vele andere ‘neuzen’ te mogen interviewen in de toekomst.

Wat zouden jullie de parfumeur van je favoriete parfum willen vragen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

77 Reacties

 1. Nabila
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Leuk! ik ruik ook overal aan haha eten, kledij, boeken echt maf

 2. Mara
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Ik zou vragen of ik even aan hem zou mogen snuffelen xD

 3. M'N
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Ooooh, echt een super leuke intervieuw. Dat lijkt mij eigenlijk heel leuk om te doen een parfum te maken als neus. Heel interessant intervieuw.

 4. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wow! op die foto’s lijk je opeens heel erg op larissa terwijl ik dat normaal nooit zo erg zie! (Is een compliment hoor :D )

 5. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Zijn passie spat helemaal uit het artikel :) Ik zat echt met een glimlach het artikel te lezen :D

 6. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Leuk artikel!
  Echt gaaf dat je hem hebt kunnen ontmoeten.

 7. Hilde
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Echt een super leuk artikel Serena

 8. Yasmine
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wow, interessant! & leuk dat ie er zo bly van werd! Herkenbaar, dat ruiken.. :p

 9. Maaike
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Leuk artikel dit!

 10. lady
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Heel erg interessant om te weten hoe parfum word gekozen. Ook erg knap om 1500 geuren te onthouden, ik haak al af na drie.

 11. Bente
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat een leuk en interessant artikel, nooit gedacht dat het zo lang duurt om een parfum te maken, in de winkel sta je daar nooit zo bij stil. Wat knap, om zo’n opleiding te kunnen volgen en 1500 geuren op te slaan. Lijkt me echt een supertof beroep!

 12. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Interessant artikel! En wat een prachtige locatie! xoxo

 13. Stella
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Super leuk om te lezen! Ook al heb ik er maar weinig van, parfum is geweldig. Het herinnerd me aan leuke dingen (London, waar ik het kocht of pakjes avond waar ik een parfum kreeg). En Laurent Le Guernec heeft echt een geweldig leuk accent :)

 14. Annika
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat leuk dat je hem alles hebt kunnen vragen! Wel sneu dat iedereen naar het geurmodel rent, terwijl zij eigenlijk alleen maar op de foto staat.

 15. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat een ontzettend leuk en interessant artikel is dit! Ik vind het heel boeiend om te lezen over de achtergrond en totstandkoming van parfums.

 16. Marjolein
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Ontzettend leuk! Ik heb ook een heel goede neus (kan van menig persoon zeggen welk geurtje ze dragen) dus dit lijkt me eigenlijk echt heerlijk om te doen haha. Helaas lijkt het wel alsof alle neuzen frans zijn haha, dus moet dan nog wel even op mijn Frans oefenen.

 17. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat een interessant artikel! Je hebt gelijk dat parfumeurs eigenlijk veel meer aandacht verdienen, ik had geen idee hoe bijzonder het vak is. Heel leuk om te lezen dit :)

 18. Nora
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Haha, ik vloog eerst meteen naar ‘t filmpje om zijn accent te horen, je had me benieuwd gemaakt! Echt een heel interessant artikel verder, je merkt hoe graag jij over parfum schrijft en dat vind ik zelf geweldig aangezien ik ook gek op parfum ben. Sinds ik klein ben is parfumeur worden altijd een stiekeme droom van me geweest (en heeft het mijn studiekeuze ook een heel klein beetje best wel beinvloed), dus parfumeurs aan het woord is voor mij echt een genot!

 19. Savine
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  hahahahaha! ik lig serieus zo hard dubbel om de titel! interview met een neus… hoe kom je er op hahah :)

 20. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Heel interessant! En die foto waarop jullie samen praten… wat een prachtige locatie was dat! o_o Daar wil ik ook wel een tijdje met iemand over parfum praten! :D

 21. Lala
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat een leuke man!!!
  Leuk interview ook serena, well done!

 22. Syl
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat leuk dat je hem hebt geinterviewd! Meestal krijg je vanuit het gezicht van het luchtje een standaard verhaaltje, wat bij ieder interview hetzelfde is. Maar juist de mensen die op de achtergrond werken hebben interessante verhalen

 23. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat een gaaf artikel en wat een bijzondere ervaring! mooi zeg hoe deze parfumeur al deze informatie kent en zo veel verstand ervan heeft. Ik ben wel benieuwd wat het over je zegt als je graag een bloemengeur draagt :)

  • Syl
   9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

   Dan heb jij waarschijnlijk een fijne associatie met die geur. Een fijne herinnering of jouw neus ruikt bepaalde noten heel goed of juist niet. ik vind Chanel nr5 echt smerig en dat luchtje doet me denken aan vervelend persoon. Ik heb het gevoel dat oudere dames vaak zware geuren dragen, omdat ze die lichte luchtjes amper ruiken.

 24. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Leuk om te lezen! Tof dat je de kans kreeg om hem te interviewen!

 25. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Super leuk interview! Interessant om te lezen :)

 26. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat ontzettend stoer en leuk zeg! Zo’n man ontmoeten heeft toch zeker wel wat hoor! En je leert enorm veel! Gaaf artikel Serena!

 27. Sherida
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Echt een superleuk en interessant artikel! Ik heb eigenlijk nooit echt stilgestaan bij het creatieve proces van parfums. Persoonlijk ben ik geen fan van parfum omdat ik er vrij snel misselijk van word maar wat mij betreft mag je vaker dit soort artikelen schrijven!

  Ik ben stiekem wel benieuwd hoe bijvoorbeeld een limited edition collection van make up merken tot stand komt :D

 28. MichelleH
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Heel interessant interview (terwijl ik geeneens parfum fan ben), en ‘de neus’ komt ook erg charmant over. :)

 29. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Oooh wat een super leuk artikel Serena! Hier was ik echt zooo benieuwd naar. Wat bijzonder dat ze zoveel geuren moeten leren herkennen. Lijkt me heel leuk om zelf te doen, maar ook enorm moeilijk.

 30. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Echt heel interessant om te lezen, en leuk dat hij met zoveel passie eraan kan werken! Het lijkt me wel lastig om zoveel verschillende geuren te moeten onthouden, haha!

 31. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  De passie voor zijn vak spat tussen de regels door. Ik vind het heel interessant om te lezen hoe zo’n proces verloopt. Ik heb niet zo veel met parfum maar na dit interview krijg ik zin om me er in te verdiepen.

  • 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

   Hihi ik dacht net hetzelfde :)

 32. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Super leuk dat je hem mocht interviewen. Eerst dacht ik: huh een interview met een neus? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Haha! Hij heeft echt een leuk accent!

 33. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  1500 O.o
  5 minuten in een parfumwinkel en ik ruik al niks meer :/

 34. Sterre
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat leuk! Ik had geen idee van dat er zo’n opleiding bestond. Ik vind het zelf altijd gaaf als mensen, bij voorkeur mannen, een passie hebben voor dit soort dingen.
  Erg bijzonder!

 35. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat gaaf Serena! :D
  Het lijkt me echt gaaf om zo parfumeur te mogen ontmoeten en te mogen interviewen.
  Wat grappig om te lezen dat hij overal aan ruikt. Met dat koken snap ik zijn antwoord wel haha! :D Lekkere geuren in de keuken.
  De opleiding en alle geuren herkennen lijkt mij wel heel moeilijk..
  Ik zou aan de parfumeur van Lady Gaga willen vragen hoe ze op zo’n apparte combinatie komen qua geuren, haha.

 36. Anne
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wauw, wat interessant zeg!
  Ik vraag me eigenlijk af, zouden er ook Nederlandse ‘neuzen’ zijn?
  Lijkt me trouwens een heerlijk beroep!

  • Serena
   Auteur
   10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

   Zeker, in Nederland zit zelfs 1 van de grootste IFF filialen!

   • Ayla
    10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

    dat klopt! Daar werkt mijn zwager als parfumeur! Ik ben er echt mee opgegroeid aangezien mijn vader ook bij quest werkte als parfumeur en zit nu zelfs te twijfelen om het ook te gaan studeren…:) heerlijk artikel Serena en dat accent is exact hetzelfde als die van mijn zwager haha, zo schattig!

 37. Mina
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat een ontzettend leuk artikel! :D

 38. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  ontzettend interessant om te lezen en wat een schattig accent heeft hij in het filmpje!

 39. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Wat een leuk artikel! Ik had geen idee dat hier een speciale opleiding voor was en 1500 geuren in je hoofd opslaan? Echt heel knap! Je denkt er eigenlijk niet echt bij na hoeveel er achter een geur zit. Het lijkt me heel leuk om het proces eens te zien. Ik heb even een stukje van een filmpje gekeken en hij heeft inderdaad een erg leuk accent, haha.

 40. 9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Leuk interview. Grappig dat ik ook vaak aan dingen ruik zoals oude boeken of eten :)

 41. bente♥
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  1ste comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *