Mijn Verhaal: 'ik ben klein'

Ilonka is 16 jaar, komt uit Rotterdam en is net geslaagd voor haar vmbo-examen. Net als velen van haar leeftijd is ze aangesloten bij een vereniging, namelijk de Belangenvereniging van Kleine Mensen. Bestaat die dan? Jazeker! Omdat wij erg benieuwd waren wat deze vereniging precies inhoudt en hoe Ilonka’s lengte haar leven beïnvloedt, hebben we haar geïnterviewd.

Toen Ilonka vijf jaar was, werd op het consultatiebureau opgemerkt dat haar groei niet liep zoals dat zou moeten. Ongeveer een jaar later had Ilonka zelf ook door dat ze kleiner was dan haar leeftijdsgenoten en ze begon zich toen af te vragen hoe dat kon. Ilonka is nu 1.46m en allebei haar ouders zijn ook niet lang; haar moeder is 1.38m, haar vader 1.65m. Hoe het komt dat Ilonka klein is, is niet duidelijk. Er is namelijk geen aandoening of stoornis bij haar vastgesteld, al heeft een arts een keer gezegd dat het zou kunnen komen door een te snelle sluiting van de groeischijven, waardoor de botgroei gestagneerd is. Ilonka zou het fijn vinden als het duidelijk zou zijn waarom ze niet zo groot is, alleen al omdat het dan makkelijker is om aan mensen uit te leggen waarom ze klein is.

Naamloos 16Op de linkerfoto is Ilonka 4.

Het liefst wil Ilonka dat zij en andere mensen van haar lengte ‘kleine mensen’ genoemd worden. De benamingen lilliputter en dwerg hoort Ilonka niet graag, omdat deze termen weleens op de verkeerde manier gebruikt worden. De benaming kleine mensen is dan een stuk neutraler en fijner om te horen.

Belangenvereniging van Kleine Mensen
Ilonka en haar moeder zijn lid van de Belangenvereniging van Kleine Mensen. Deze vereniging telt ongeveer 300 leden en je kan je hierbij aansluiten als je onder de 1.55m bent. Een aantal keer per jaar organiseert de BVKM bijeenkomsten voor de leden, zowel landelijke als regionale. Ook wordt er één keer per jaar een weekend georganiseerd voor de leden van 16 jaar en ouder en heeft de BVKM een eigen voetbalteam. Helaas is er weinig jong publiek en daardoor is er binnen de vereniging niet zo veel te doen voor jongeren. Dat zou Ilonka natuurlijk graag anders zien.

Ondanks de weinig jeugdactiviteiten die er gehouden worden, vindt Ilonka haar lidmaatschap van de belangenvereniging erg belangrijk. Bij bijeenkomsten voelt ze zich namelijk erg op haar gemak. Ze realiseert zich dan goed dat ze niet de enige is die klein is en ze komt in contact met andere kleine mensen van haar leeftijd. Via social media houdt ze contact met de leeftijdsgenootjes die ze via de BVKM ontmoet. Ze praat met hen over de nadelen van het klein zijn en pesterijen, maar vaak praten ze over normale, alledaagse dingen.

GirlzIlonka in het tijdschrift Girlz.

Pesten
Door haar lengte geven anderen Ilonka regelmatig het gevoel dat zij er niet bij hoort, volgens hen is zij door haar lengte namelijk anders. Erg vervelend, want Ilonka vindt het niet erg dat ze klein is. Het is eerder de omgeving die Ilonka zich soms slecht laat voelen, omdat ze vervelende opmerkingen over haar lengte maken. Ook merkt Ilonka dat ze weleens wordt nagekeken op straat, vooral als ze met haar moeder is. Gelukkig heeft Ilonka altijd haar woordje klaar en is ze niet bang om voor zichzelf, of haar moeder, op te komen.

Voor- en nadelen van klein zijn
Het grootste nadeel aan haar lengte vindt Ilonka dat ze niet overal bij kan. Pinautomaten en balies zijn meestal te hoog en het is vaak lastig om oogcontact te maken met baliepersoneel. Ook het instappen bij het OV en op een stoel zitten terwijl haar voeten de grond raken is vaak lastig. Autorijden wil ze in de toekomst graag leren, maar dat zal dan wel met aanpassingen moeten, Daarnaast wordt ze vaak een stuk jonger geschat, waardoor het bijvoorbeeld weleens gebeurd is dat ze zich moest legitimeren om te bewijzen dat ze ouder dan 12 was.

Gelukkig zijn er ook leuke dingen aan het klein zijn. Omdat Ilonka nog vaak in kinderkleding past, is ze vaak goedkoper uit met het kopen van kleren. Ook merkschoenen zijn in kindermaten een stukje goedkoper. Hoewel het vaak niet leuk is om jonger geschat te worden, heeft dit soms ook voordelen. Zo heeft ze weleens kaartjes met korting kunnen kopen of is ze ergens kunnen komen waar ze eigenlijk al te oud voor was. Daarbij doet Ilonka aan turnen waar haar kleine postuur juist een pluspunt is.

101_1697

De toekomst en tips
Als expert op het gebied van kleding winkelen in kleinere maten, heeft Ilonka een goede tip: kijk uit met shirtjes met een print zoals Minnie Mouse of andere Disney en tekenfilmfiguren. Momenteel zie je dit soort shirts erg veel in de winkels liggen, maar Ilonka laat deze trend aan zich voorbij gaan. Het oogt namelijk al snel kinderachtig bij mensen die niet zo lang zijn. Ook wil Ilonka aan al haar kleine leeftijdsgenoten meegeven om echt een keer een kijkje te nemen bij de belangenvereniging. Het is hele goede manier om anderen te ontmoeten en zo ervaringen uit te wisselen en met elkaar te praten over herkenbare onderwerpen.

Over 10 jaar is Ilonka 26 en ze hoopt dan te werken in de zorg. Het liefst met ouderen of gehandicapten. Ze zou dan graag op zichzelf wonen, gezellig samen met een huisdier. En als het aan Ilonka ligt, doet ze dan ook nog steeds aan turnen.

Screen shot 2013-07-02 at 12.04.56 PMBelangrijke links
De Belangenvereniging van Kleine Mensen: www.bvkm.nl
Ilonka's blog: www.bvkmyoung.blogspot.nl

Wij zijn benieuwd hoeveel lezeressen er eigenlijk in aanmerking zouden komen voor een lidmaatschap van de Belangenvereniging van Kleine Mensen (dan ben je dus kleiner dan 1.55m) en hoe onze kleine lezeressen omgaan met hun lengte. In hoeverre beinvloed jouw lengte jouw leven?

Until next time,
Eline Beeuwkes & Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

245 Reacties

 1. 18 juli 2013 / donderdag, 18 juli 2013

  Ik ben al sinds mijn 12de 1.57m. Ben inmiddels 20 en ik moet ook nog overal mijn id laten zien.

 2. Liesbeth
  15 juli 2013 / maandag, 15 juli 2013

  Ik ben ook klein, ik ben 1m56. Ik krijg vaak opmerkingen, het lijkt me nog erger als je dan nog eens 10 centimeter kleiner bent…

 3. joce
  12 juli 2013 / vrijdag, 12 juli 2013

  ik ben 14 en ben 1.80 voor een meisje dus best lang dat is ook niet altijd leuk de jongens zijn bijna altijd kleiner en ik kijk altijd op mensen neer, ook wordt ik heel onzeker van want vaak kijken mensen je aan, ook geen pretje :(((

 4. Margot
  12 juli 2013 / vrijdag, 12 juli 2013

  Nederlanders zijn gewoon te groot :p In onze (zuiderlijke) buurlanden is iedereen aan de kleine kant 🙂

 5. Sanne
  11 juli 2013 / donderdag, 11 juli 2013

  Gaaf hoor, ik ben ook niet de langste met mijn 1,65 maar dan vind ik het wel heel fijn dat ik geen 1,46 ben! Dan ken ik wel mensen van 2,19 en dat lijkt me dan helemaal niet fijn…

 6. febe
  10 juli 2013 / woensdag, 10 juli 2013

  ik ben 14 en ben 1,45 ..

 7. Eva
  10 juli 2013 / woensdag, 10 juli 2013

  Dit is het eerste artikel dat ik ooit over kleine mensen lees. Mag ik je een award geven? Eindelijk geeft iemand er aandacht aan!

  Ik ben 18 jaar en nog geen 1m50. In het ziekenhuis heb ik verschillende testen gedaan en het blijkt dat ik niet meer groei. Ik erger me heel erg aan mijn grootte. Overal krijg ik commentaar over mijn grootte, niemand gelooft dat ik 18 ben. Het enige wat ik kan doen is er mee lachen, maar vanbinnen doet het wel pijn. In september moet ik naar de hoge school en ik weet nu al dat ik zoveel blikken ga krijgen..

  Ik draag bijna elke dag hakken, zelfs dan kom ik niet boven mijn vrienden uit maar het is wel al een verbetering. Ik heb schoenmaat 34-35. Geloof me, het is een RAMP. Al mijn kleren moet ik naar de naaister brengen om ze kleiner te maken. Als meisje is het niet fijn als ik vrouwenschoenen niet kan aandoen en maat XS en 34 me nog te groot zijn..

  Velen vinden me altijd schattig, maar dat wil je op je 18de niet horen.

 8. 10 juli 2013 / woensdag, 10 juli 2013

  Ik voel me soms al heel klein met mijn 1,62 en een familie en schoonfamilie waarbij iedereen minstens een kop groter dan mij is. Ik kan me dus best wel voorstellen hoe Ilonka zich moet voelen af en toe. Daarom vind ik het extra leuk dat je hier aandacht aan besteed! 🙂

 9. Yasmine
  9 juli 2013 / dinsdag, 9 juli 2013

  Awesome, dat hier aandacht aan wordt besteed! Ik ben 22, 1.56, schoenmaat 37 (soms 36) en Asian haha.. Vaak wordk jonger geschat, soms moet ik mn ID laten zien by de bios o.i.d. en heb niet echt heeeele erge moeite met ‘by dingen komen’ want ik draag vaak wel hakken. Byna iedereen in mn fam is klein, sommigen onder de 1,50. Dus t zyn echt de genen I guess, maar hey de mannen vallen over t algemeen op kleine schattige vrouwen hihihi en volgens my is t meerendeel van de gehele vrouwelijke bevolking kort. 🙂 Ik wist echt niet dat hier een vereniging voor bestond. Eigenlyk heb ik best wel veel korte buitenlandse en Nederlandse vriendinnen gehad nu ik erover nadenk!

 10. 9 juli 2013 / dinsdag, 9 juli 2013

  Waarom is iedereen in de reacties zo groot! Ik ben 14 en 1,53, niet groot dus 🙂

 11. Saar
  9 juli 2013 / dinsdag, 9 juli 2013

  Zelf ben ik bijna 1.80 maar een vriendin van me is maar 1.48! Ik heb niet het idee dat zij er last van heeft: “Mensen laten me altijd lekker voor bij concerten”
  Wat ik er van merk is het alleen met kleding kopen en schoenen wel eens vervelend voor haar, verder barst ze van het zelfvertrouwen en is ze awesome as hell

 12. Lilia
  8 juli 2013 / maandag, 8 juli 2013

  Ik ben precies 1.55, dus ik denk dat ik net niet in aanmerking zou komen, maar ik ben ook altijd de kleinste van al mn vrienden en krijg ook genoeg opmerkingen erover, maar als je naar de mensen kijkt die dat doen, denk ik altijd, nou zij zijn ook alles behalve perfect haha!

 13. Nina
  8 juli 2013 / maandag, 8 juli 2013

  Ik ben ook altijd kleiner geweest dan andere mensen in mijn omgeving.
  Toen ik 11 jaar was hadden ze na een scan gezegd dat ik niet langer zou worden dan 1.46.
  Ik ben nu 14 en ik ben toch mooi 1.53 waar ik heel blij mee ben.
  Ik groei denk ik nog wel iets dus ik hoop dat ik 155 haal.
  De rede waarom ik zo klein ben is denk ik omdat beide kanten van mijn familie ook klein zijn. Mijn oma (van mijn vaders kant) is 1.40 (en chinees)
  Wat ik wel raar vind is dat ze altijd 1.63 tegen mij zeiden.
  Maar ik ben al blij dat ik 1.53 heb gehaald.

  Tegen alle kleine mensen: je bent niet klein, iedereen is gewoon te groot. 😉

  xx

 14. Lotte
  8 juli 2013 / maandag, 8 juli 2013

  Ik ben 16 en 1m 56 dat is dus ook niet al te groot, op fuiven is het vaak lastig als je zo klein bent. Op school heeft het zijn voordelen en nadelen. Maar waar ik mij vooral aan erger is al mensen tegen mij zeggen dat ik schattig ben. Ook de dokters zeggen dat ik niet echt meer ga groeien dus ik ben mijn lengte al helemaal gewoon.

 15. 8 juli 2013 / maandag, 8 juli 2013

  Ik ben 1.57 en heb al moeite met mijn lengte dus ik kan heel goed begrijpen wat voor een belemmering dat kan zijn in het dagelijkse leven. Vooral in nederland is alles gemaakt op grotere mensen.. Maar in veel tweede en derde wereldslanden zijn de mensen stukken kleiner dan hier. Ik ben ik guatamala geweest en daar was de gemiddelde lengte van een vrouw 1.46… Alle meubelen waren op die lengte gemaakt dus ik had een weekje nergens last van. Heerlijk.

 16. Sukran
  8 juli 2013 / maandag, 8 juli 2013

  Ik ben 1.63 maar vindt juist wel goed zo voel me zelf niet klein en ik kan ook niet eens hakken dragen. Dus er verschilt nooit iets aan mijn lente dat vind ik dan wel weer jammer want hakken maken een outfit gewoon helemaal kompleet en heb ook helaas kleine voeten waardoor ik moeilijk leuke schoenen kan vinden.

 17. cheyenne
  8 juli 2013 / maandag, 8 juli 2013

  Ik ben 19 en 1,49cm, ik heb er (bijna nooit) problemen mee alleen dat ik vaak het gevoel heb dat ik dikker lijk dan ik ben door mijn lengte, wel fijn dat ik hoge hakken aan kan en mijn vriend nog steeds groter is als mij :’) alleen lastig om fijne hoge mooie pumps te vinden met mijn maat 35, verder vind ik het wel oke om op mijn tenen te gaan voor een pinautomaat, en vaak heb ik daar geeneens last van gewoon je hand of portemonnee boven de toetsjes houden, dus meiden met lengte 1,55+ jullie zoude zonder problemen moeten kunnen pinnen, behalve bij bakkers… die toonbanken zijn veel te hoog en ijssalons ook..

 18. Yentl
  7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  Ik ben 23 en 1m51. Ik heb geen probleem met het feit dat ik klein ben. Soms valt het ineens op wanneer ik vriendinnen al een hele tijd niet gezien heb en we samen gaan winkelen (en we dicht tegen elkaar lopen). Het is zo een ‘juist, ik kom tot onder haar schouder’, maar dat zijn we snel weer gewend.

  Ik vind het ook niet erg om – wanneer ik op een stoel zit – niet met mijn voeten aan de grond te kunnen (en indien ik het wel erg vind kan ik gewoon verder naar voor op mijn stoel zitten). Op mijn muziekvereniging word ik hier wel eens mee geplaagd, maar ik kan er altijd om lachen.

  Ik ben een meester in het vermijden van een stoel te moeten nemen (om iets uit de hoogste keukenkasten te nemen), maar soms kan het niet anders. En op attracties in de kermis geraken is ook niet altijd gemakkelijk (omdat de zitjes veel te hoog zitten om er in te kunnen springen). Maar ik moet toegeven dat dat ook aan mij kan liggen, want af en toe heb ik ook moeite met een hoge barkruk. 😉

  Wanneer ik mensen ontmoet die kleiner zijn dan mij (bv. iemand die langsloopt in het station) is dat wel iets waar ik mij heel erg bewust van ben… omdat het niet vaak gebeurd. Veel groter kom ik wel regelmatig tegen, aangezien één van mijn kotgenoten bijzonder groot is. (Waar we allebei wel eens om moeten glimlachen wanneer we ineens dicht bij elkaar staan). :p

 19. stacey
  7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  fijn om te horen dat er een vereniging is voor kleine mensen zelf ben ik 1.57 en ben 20 jaar. ik heb alleen juist het probleem dat ik grote voeten heb (maat 40) dus als ik platte schoenen draag heb ik gelijk van die schuiten. vandaar dat ik eigenlijk altijd stiletto’s aanheb! is er iemand die hier ook last van heeft en een goede oplossing heeft? ( qua stijl en vorm van schoen )

  en ilonka meid je mag trots zijn op je lengte! en over dat je jonger geschat word ove reen jaar of 20 ben je daar juist super blij mee 🙂

  xx

 20. hannah
  7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  Ik ben zelf 1.75 m, en best wel blij mee, want langere mensen lijken dunner vaak 😉
  Maar meid als ik jou was zou ik gewoon lekker high heels dragen als je uit gaat, ben je gelijk 14cm langer 😀

 21. Nadine
  7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  ik ben 1,60 lang en 14 jaar, en ik ben het laatste jaar maar 1 cm gegroeid, dus ik zal nu ook niet meer groeien. Ik vind het helemaal niet erg dat ik niet zo lang ben, want dan kan ik lekker hoge hakken aan en kleine maten dragen! ;D

 22. 7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  Ik ben 13 jaar en ik ben 1m80. Ik werd er ook door gepest, maar he, je wordt er sterker door (:

 23. 7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  ik zou net niet naar een belangenvereniging kunnen, ik ben 1.58 en groei ook (haast) niet meer. Dat vind ik jammer, maar ik spot ook vaak met mijn lengte. Ik word ook altijd kleiner geschat dan ik ben. Toen ik 12 was en in het restaurant zat kwam er een ober op mij af die vroeg of ik al kon lezen, dat was wel genant.

 24. wendela
  7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  Sorry, mr ik vind t onzin… ik ben 16 en ben ook kleim, namelijk 1.55 en ik heb niej zoon ziekte. Ik ben nooit gepest vanwege mn lengte, mr om andere dingen. Dat zij gepest wrd, dat wil alleen zegge dat ze een kutklas had of iets dergelijks

 25. 7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  Haai ik ben fan van jou en jij bent zo lief. En ik wil een keer iets naar je op sturen maar ik weet niet hoe dat moet en ik heb ook geen youtube kanaal.

 26. cynt
  7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  Ik ben bijna 20 en ben al 7jaar lang 1.55 hahah. Heb er niet echt problemen mee, alleen wanneer ik boodschappen doe en ergens niet bij kan. Ook word ik soms 16/17 geschat, najaa beter toch?

 27. 7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  Ik ben 17 en ik ben 1.56, dus ik weet hoe het voelt om klein te zijn.

 28. 7 juli 2013 / zondag, 7 juli 2013

  Ik ben 20 en ben 1,60 met schoenmaat 36.
  Ik heb niet zo een last van mijn lengte, alleen als ik ergens niet bij kom even een stoel pakken.
  Qua schoenen is het wel lastig want ik heb ook steunzolen, dus niet alles zit altijd perfect.
  Soms 36,5 of 37 omdat die zooltjes de schoen kleiner maken natuurlijk.
  Wel interessant om te lezen dat veel mensen in de comments juist erg lang zijn.

 29. 6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Wat vervelend dat zij haar lengte zo ervaard. Ik zelf ben 1.54 m. Ik ben ook wel is uitgemaakt voor lilliputter. Wat mijbaltijd opvalt is dat vooral meisjes dat zeggen die zelf geen hakken durven te dragen, ondat zevanders een kop boven iedereen uitkomen.

  Ja ik kom niet overal bij in de supermarkt, maar ik vraag dan heel lief aan de leukste jongen die ik zie of hij het voor mij kan pakjen 😉 verder wordt ik ook nooit jonger geschad eerder ouder dat komt denk ik, omdat ik best vrouwelijke vormen heb :p ik pas ook geen kleding van de kinder afdeling. De beste winkel voor mij is de Zara.

  Ik heb wel dat nederlanders tegen mij zeggen wat ben je klein zeg en dat soort gemene opmerkingen, maar ik ben ook geen nederlander, de meeste buitenlanders zijn kleiner.

  En Ilonka jij hoeft je in iedergeval niet druk te maken dat je groter bent dan je vriend en je kan de meest hoge killer heels dragen zonder boven iedereen uit te komen

 30. 6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Wat vervelend dat zij haar lengte zo moet ervaren. Ik ben 1.54 m. Ik begrijp wat ze bedoelt met dat lilliputer, dat werd ook wel is tegen mij gezegt. Wat mij alleen opvalt is dat de meisjes die zulke dingen zeggen zelf geen hakken durven te dragen, omdat ze anders een kop boven iedereen uitsteken.

  Ik zelf heb helemaal geen last van mijn lengte. Ja nederelanders zeggen wel is wat ben je klein. Ik ben ook niet nederlands, de meeste buitenlanders zijn kleiner. En ja ik kom niet overal bij in de supermarkt, maar ik vraag dan altijd de leukste jongen of hij het voor mij kan pakken 😉

  Verder wordt ik nooit jonger geschat eerder ouder dat komt, omdat ik nogal vrouwelijke vormen heb :p en kinderkleding pas ik echt niet. De beste winkel voor mij is de Zara. Ik denk dat als je zelfverzekerd overkomt je ook minder klein overkomt, teminste die indruk heb ik.

  En Ilonka je hoeft he in iedergeval nuet druk te maken dat je een kop groter bent dan je vriend :p en je kan de hoogste killer heels dragen als je er zin in hebt zonder dat je ver boven iedereen uitkomt 😉

 31. Samantha
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Wat herken ik me in dit verhaal zeg!! Alsof het bijna over mij gaat, ik ben zelf 148cm en ik heb dan wel een groeistoornis. De groeistoornis die ik heb heet Leri Weill Dyschondrosteosis een hele mond vol haha maar dat betekent vrijwel alleen dat je erg klein bent! Ik ga zeker een kijkje nemen op de site van de belangenvereniging voor kleine mensen. Liefs

 32. Muriël Sookha
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Hoi allemaal,

  Ik ben 19 jaar en 1,55 m.
  Ik heb vroeger ook vaak genoeg vragen en opmerkingen naar mijn hoofd gekregen over mijn lengte, maar ik heb het geaccepteerd.
  Ik ben trots op mijn lengte en schaam me er absoluut niet voor.

  Groetjes

 33. roshni
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik ben niet iets te lang. 1.56m. Zelf heb ik er geen last van en draag meestal hakken. klein maar fijn:)

 34. marieke
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  hey serena.
  ik ben 19 en 1,52 lang. ben echt overal de kleinste op me werk, op school, op me stage in me vriendenkring. ik vind klein zijn helemaal niet erg. het is wel lastig met uitgaan weinig mensen geloven op het eerste gezicht niet dat ik 19 ben dus moet overal me ID kaart laten zien. maar het stomste vind ik dat mijn schoenmaat 35 is… vind op de kinderafdeling maar een leuk paar schoenen. ik draag veel allstars, uggs , en in de zomer berkenstocks.gelukkig heeft de van haren steeds meer maat 35 op de dames afdeling dus hakken draag ik ook wel. maar jongens vinden me vaak schattig omdat ik klein ben dat vind ik wel leuk. waarom ik klein ben me moeder is 1.58 en me vader 1.80. het zit bij me moeder in de familie en heb in het verleden ook veel medicatie gebruikt waardoor me groei geremd werd.

  XX

  • cheyenne
   9 juli 2013 / dinsdag, 9 juli 2013

   ik herken me in jou ik ben 19 en 1,49 met ook maat 35 in schoenen 😛

 35. Iva
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Leuk artikel, vooral om te horen hoe Ilonka er positief mee omgaat! Ik ben wel meer fan van de ik-vorm merk ik 🙂 Ik ben zelf 1.66 en dat ben ik al vanaf dat ik 10 was. Vroeger was ik altijd de grootste van de klas en was schoenmaat 36 echt heel groot, nu is dat wel anders 😛 Als ik zou kiezen zou ik graag wat langer zijn. Als je langer bent lijk je wat slanker en kijken mensen (mannen!) wat minder ‘op je neer’ in de letterlijke vorm. Vooral met werk kan ik het vervelend vinden. Ook vind ik lange vrouwen altijd cool, vooral als ze rechtop lopen en hakken dragen! Meestal draag ik dan ook enorm hoge pumps mét plateau. Altijd.

 36. N
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  De laatste keer dat ik mezelf heb gemeten is in 2011, toen ik 14 was. Ik was toen 1.75 en ben nu 16, bijna 17 en ben 1.76/1.77… Ik hoop niet dat ik nog langer word?

  • Maaike S
   6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

   De schoolarts zei een keer tegen mij dat je nadat je voor het eerst ongesteld bent geworden nog 2 jaar door kunt groeien ( kwam bij mij maar 3 cm bij )

 37. 6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik ben nu 1,74 en word 1,80 en dat vind ik wel best 🙂

 38. 6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik ben 20 en 1m58. Vroeger had ik het er wel moeilijk mee, want overal de kleinste zijn is niet altijd leuk. Ook heb ik vrij veel vorm, dus kledij vinden is niet altijd even gemakkelijk, maar ik vind het nu niet meer zo erg.

 39. Joanne
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik vind de ‘mijn verhaal’ artikelen altijd leuk en het is goed dat je dit deelt.
  Alleen deze vind ik wat minder goed geschreven. Doordat het niet in de ik-vorm is, maar jij over Ilonka praat, komt het heel onpersoonlijk over. Het was leuker geweest als het vanuit de ik-vorm door Ilonka zelf geschreven was.

 40. 6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik ben 16 en ik ben 1.77, prima lengte dus 🙂 Wel goed dat je zulke dingen op je blog zet. Zo komt er toch wat meer aandacht voor.

 41. Sanne
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik ben 15 en 1.55 veel zal ik niet meer groeien haha maar dat maakt niet uit. Ik heb meestal hakken aan dus dan ben ik al een stuk groter :p

 42. Aysenur
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik ben 15 en 1,55 kan dat dan ook :p

 43. Aylin
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik ben 25 jaar en 1.53. Ik voel me normaal en ben nooit gepest. Ik word vaak juist schattig gevonden. Shoppen kan ik overal en hoge hakken dragen vind ik leuk maar ben ook gek op Allstars en ander laag schoeisel.

  Ik zou zeggen dat zelfvertrouwen hierin sleutel is. En misschien een paar leuke sleehakken. :p

 44. Marloes
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik ben 1.67 niet heel erg groot of klein op zich best prima. Wat ik wel heb is dat ik best smal ben en kleine handen / voeten heb. Vooral kleine voeten vind ik erg lastig. Over het algemeen heb ik maat 35, sneakers kopen van de bekenden merken is vaak nog wel te doen en Uggs ook. Vooral de korting die je krijg is erg lekker! Maar het zoeken van betaalbare pumps of mooie ballerina’s die niet kinderachtig zijn en goed zitten, dat vind ik altijd een rot klus..
  Gelukkig bestaat het spreekwoord klein maar fijn, groot maar kloot! Als mensen wat zeggen over klein zijn, gewoon die er tegen aan gooien 😀

 45. 6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik ben zelf 1,58 lang. In de baarmoeder had ik al een groeiachterstand en ben vanaf toen ik 2 was groeihormoon gaan spuiten tot mijn 16e. Zonder was ik waarschijnlijk maar 1,38 geworden, dus ik heb 20 cm winst eruit gehaald! Inmiddels ben ik 19 en vaak geloven mensen me niet vanwege mijn lengte maar ook vanwege het feit dat ik er jonger uit zie. Af en toe best vervelend maar ik kan er nou eenmaal niks aan doen.

 46. Stacey
  6 juli 2013 / zaterdag, 6 juli 2013

  Ik ben 25 en 1.92m. Mijn lengte zit vooral in mijn benen en daardoor kan ik erg moeilijk broeken en lange jurken/rokken kopen. En mijn vriendjes zijn altijd kleiner geweest natuurlijk haha! Maar ik kan bij een evenement wel alles zien en kan altijd overal wel bij 😉