Ingrediënt: Minerale Olie

Een paar dagen geleden plaatste ik het artikel ‘Heb jij een lippenbalsem verslaving?‘ en in de comments zag ik al wat discussies ontstaan over minerale olie. Minerale olie is een verzamelnaam voor cosmetische ingrediënten die ontstaan tijdens de verwerking van aardolie. Zo heb je paraffine (INCI: paraffinum liquidum) en petroleum jelly (INCI: petrolatum, beter bekend onder de merknaam Vaseline). In de loop der jaren heeft minerale olie een slechte naam gekregen omdat men het direct koppelt aan aardolie. Maar, is het echt zo slecht als men claimt? En is het waar dat je lippen verslaafd raken aan lippenbalsems met minerale olie? Ik heb dit artikel geschreven met behulp van het artikel ‘Minerale Olie’ van mijn goede vriendin Caroline.

Paraffine/Petroleum Jelly
Het grote verschil tussen deze soorten minerale olie is dat paraffine vloeibaar is en petroleum jelly niet. De naam ‘jelly’ zegt het al, het is een vettige zalfachtige substantie. Paraffinum ontstaat als bijproduct van het destillatieproces waarbij petroleum wordt omgezet in gasbenzine. Petroleum jelly ontstaat als bijproduct tijdens het boren, waarbij er een kleverig materiaal op de olieboor en boortorens wordt gevormd. Deze bijproducten zijn onzuiver en ‘raw’, maar worden geraffineerd en gezuiverd zodat het veilig voor cosmetische doeleinden kan worden gebruikt. Het is een gek idee om bijproducten van aardolie op je huid te smeren, maar voordat dit mogelijk is moet zowel paraffine als petroleum jelly aan allerlei testen voldoen wil het de cosmetische kwaliteitskeuring doorkomen. Even ter vergelijking: ongezuiverde en ongeraffineerde jojoba olie is wél plantaardig en natuurlijk, maar dit wil je absoluut niet op je lichaam smeren. Het is zelfs toxisch en daardoor dus erg gevaarlijk. Om deze reden wordt ook jojoba olie gezuiverd zodat het hierna veilig als cosmetisch ingredient gebruikt kan worden.

Minerale olie verstopt de huid?
Minerale olie is occlusief zoals dat heet, dit betekent dat de olie je huid afsluit door een haast ondoordringbare barrière te vormen. Hierdoor zou je denken dat het een comedogene (= porie-verstoppende) werking heeft, maar dit blijkt uit de laatste onderzoeken niet zo te zijn. Minerale olie is daarom geen oorzaak van acné, iets wat wel veel wordt beweerd. Omdat ik weet dat velen van jullie zweren bij de mening van Jetske Ultee volgt hier een quote van haar blog:

Petrolatum (vaseline) – Een sterk vochtherstellende stof. Producten met petrolatum voelen vet aan. Dit ingrediënt zal dan ook niet snel in wat luxere crèmes zitten. Toch kan een nachtje vaseline op het gezicht wonderen doen bij een extreem droge huid. De kans op allergische reacties is heel klein en het is zeer geschikt voor de zeer droge en gevoelige huid.

Minerale oliën – Net als petrolatum zijn (andere) minerale oliën sterk vochtvasthoudend, maar minder vet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht veroorzaken minerale oliën geen acne en is de kans op allergische reacties minimaal.”

Maar raken je lippen dan verslaafd aan lippenbalsem wanneer de balsem uit minerale olie bestaat? Mogelijk. Als je pure minerale olie op je lippen zou smeren worden je lippen inderdaad zodanig afgedekt dat de celdeling uiteindelijk wordt vertraagd of stilgelegd. Wel is het zo dat de meeste lippenbalsems slechts deels bestaan uit minerale olie waardoor de lippenbalsem dus ook slechts deels occlusief is. Wanneer je lippen erg droog zijn (gebarsten, velletjes, je kent het wel) kunnen ze juist veel baat hebben bij zulke vette balsems. Door er een laagje overheen te leggen voorkom je vochtverlies waardoor je lippen binnen no-time weer geheeld zullen zijn. Zijn je lippen echter weer geheeld dan doe je er waarschijnlijk beter aan om over te stappen op een lippenbalsem die deels in je lippen trekt, om de ‘verslaving’ te voorkomen.

Natuurlijk = beter?
In de comments las ik dat veel lezeressen natuurlijke lippenbalsems gebruikten om lippenbalsem verslaving tegen te gaan/te voorkomen, maar is natuurlijk dan altijd beter? Het antwoord is simpelweg: nee. Dit wil de marketingwereld ons natuurlijk wel laten denken, dus het is niet zo gek dat dit idee nu eenmaal in onze hoofden zijn geprent. Ook lippenbalsems met lanoline (wolvet, afkomstig van schapenvacht) cacaoboter of wasssoorten zoals bijenwas en plantaardige carnaubawas leggen een haast ondoordringbaar laagje over onze lippen heen en hebben in feite dezelfde werking als minerale olie. Alleen omdat het natuurlijk is denken wij dat dit niet voor een lippenbalsemverslaving kan zorgen, maar dit is helaas een foutieve gedachte.

Jeetje, wat moeten we dan op onze lippen smeren? Wat blijft er nog over? Het beste is om een formule te gebruiken die semi-occlusief is, semi-afsluitend dus, en met ingrediënten die niet alleen als laagje op de lippen liggen maar ook deels kunnen intrekken. Een mengsel van minerale olie, glycerine (trekt vocht aan van buitenaf) en bijvoorbeeld kokosnootolie zou een goede combinatie kunnen zijn. Ook schijnt sheabutter deels in te trekken dus dit is ook een fijn ingredient voor lippenbalsem.

Dus minerale olie is niet kankerverwekkend?
Cosmetische minerale olie is niet kankerverwekkend. Alle studies die aangehaald worden waarin dat wel staat vermeld zijn gebaseerd op gebruik van ongeraffineerde en ongezuiverde vormen van deze olie, en die is absoluut niet te vergelijken met geraffineerde en gezuiverde minerale olie die gebruikt wordt in de cosmeticaindustrie en in onze lippenbalsems. Sterker nog, uit vele onderzoeken is zelfs gebleken dat cosmetische minerale olie een van de minst irriterende stoffen is die in cosmetische producten gebruikt wordt. Het dringt de huid niet binnen waardoor het inderdaad weinig schade kan aanrichten. Daarbij is vaseline een veelgebruikt smeerseltje in de geneeskunde, juist omdat het zo’n neutraal en veilig smeerseltje is wat de huid goed beschermd. Enne, het hoofdingrediënt van Zwitsal’s beroemde babyolie bestaat uit minerale olie. Als dit goedje kankerverwekkend zou zijn dan zouden wij daar onze babies toch niet al jaren mee blijven insmeren? Think about it!

Waarom heet het eigenlijk minerale olie?
Tja, dat is inderdaad een beetje vreemd, aangezien er geen mineralen in deze olie zitten. Met de term ‘mineraal’ doelt men waarschijnlijk op het feit dat deze olie noch dierlijk noch plantaardig is. In feite is dit ook onjuist, want aardolie wordt in feite gevormd uit oorspronkelijk dierlijk materiaal.

En hoe zit het met andere lipproducten?
Op de vraag of lippenstift en lipgloss ook bijdraagt aan een lippenbalsem-verslaving moet ik het antwoord schuldig blijven, ik durf daar geen concrete uitspraken over te doen. Vaak bevatten deze lipproducten aanzienlijk minder occlusieve ingrediënten en vaak meer oliën en moisturizers vergeleken bij lippenbalsem, maar aan de andere kant valt het sneller op wanneer je lippenstift/lipgloss vervaagt waardoor je sneller geneigd bent om het gedurende de dag continue bij te werken. Misschien is er een bezoeker die 24/7 lippenstift draagt en last heeft van droge lippen wanneer ze hiermee stopt, bijvoorbeeld in haar vakantie? Als er zulke ervaringen zijn dan hoor ik het graag, want nu ben ik ook wel benieuwd.

Conclusie

Zijn je lippen kapot, droog en bevatten ze kloofjes tot bloedens toe? Dan is er echt niets mis mee om je lippen lekker dik in te vetten met een ondoordringbare laag minerale olie (vaseline of vaseline-based lippenbalsems) tot ze hersteld zijn. Mijn persoonlijke favoriet is de Eigh Hour lip balm van Elizabeth Arden. Zijn ze hersteld en heb je aanleg voor droge lippen (zeker wanneer het kouder begint te worden) dan is het raadzaam om een semi-occlusieve lippenbalsem te gebruiken, dus een balsem met een mengsel van zowel occlusieve ingrediënten gemengd met ingrediënten die (deels) in je lippen trekken (de meeste plantaardige oliën, kokosnootolie, sheabutter). Probeer het aanbrengen te beperken tot maximaal 3 keer per dag. Hebben je lippen eigenlijk nergens last van dan hoef je in principe geen lippenbalsem te smeren, maar heb je af en toe een ‘droog’ momentje dan raad ik je aan om pure kokosnootolie te smeren. Je hebt maar een piepklein beetje nodig, het ruikt lekker tropisch en het trekt in je lippen waardoor ze meteen supersoft aanvoelen.

De lippenbalsem-verslaving zit ’em deels in het continue compleet afsluiten van de lippen door overmatig gebruik van (semi)occlusieve lippenbalsem, maar het zit ’em ook vooral tussen de oren. Gestresst raken wanneer je geen lippenbalsem bij je hebt, lippenbalsem meerdere malen per dag of zelfs per uur aanbrengen… it just ain’t right. Lippenbalsem smeren is prima, maar probeer het te beperken en let goed op de ingrediëntenlijst. En onthoud, ook 100% natuurlijke lippenbalsem sluit (deels) af en kan je dus eigenlijk niet onbeperkt op je lippen aanbrengen. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar houd het in elk geval wel in gedachten.

Ik hoop dat jullie door dit artikel beter geïnformeerd zijn en hierdoor minder huiverig zijn geworden voor het ingredient ‘minerale olie’. Ook hoop ik dat de meeste vragen die jullie stelden bij het artikel over lippenbalsemverslaving inmiddels zijn beantwoord. Zo niet, dan staat er hieronder een lijst met bronnen waar je nog veel meer gedetailleerde informatie kunt vinden betreffende minerale olie.

Aanraders om te lezen/bronnen:

Mochten er toch nog vragen zijn stel ze dan gerust en dan zal ik mijn best doen om ze voor jullie te beantwoorden.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

126 Reacties

 1. simone
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Bedankt! wat een geruststellend artikel is dit! Na alle negatieve informatie over minerale olieën, durf ik het nu wel weer met een gerust gevoel te gebruiken! Thanks!
  x Simone

 2. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Wat een goed en interessant artikel! Ik snapte niks van mineralie olie maar nu snap ik het allemaal wat beter en is het een stuk duidelijker geworden voor me!

 3. anouchka
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  fijn dat je niet alleen revieuws schrijft , maar ook degelijke info geeft over ingrediënten.

 4. Nicole
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Ik had een paar jaar geleden last van heftig, cystic acne. Van die onderhuidse, pijnlijke knoeperds.
  Ik ontweek producten met minerale olie omdat het oh zo slecht zou zijn voor acne huidjes.
  Toen heb ik me toch over laten halen om embryolisse te gebruiken. Zit een heleboel minerale olie in. En guess what, mijn acne is toen langzaamaan weggegaan.
  Dus ik gebruik met veel plezier, elke dag, al 2 jaar mijn creme met minerale olie ^_^

 5. Sandra
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Ik hou van dit soort artikelen!
  zoooo interessant!

 6. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Heel interessant artikel om te lezen en ook duidelijk uitgelegd. Ik denk dat ik toch maar eens ga kijken naar kokosolie, want hoor steeds meer dingen die je daarmee kan doen.

 7. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Ik vind het zo awesome dat je echt tijd in je artikelen steekt! Ik ben weer echt ingeprent met informatie die ik anders misschien voorbij had gelezen of door was gescrolled!

  Ik heb best vaak last van gescheurde mondhoeken, dus alleen die smeer ik in en als ze al een beetje dicht groeien stop ik. In de winter ben ik wel ziekelijk verslaafd. Ik heb dan altijd zo’n hevige rode rand om mijn lippen die kapot is. Laat het zonnetje nog maar even blijven hoor ! 😀

 8. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Fijn dat je het even op deze manier uitgebreid uitlegt! Ik heb heel wat geleerd op deze vroege morgen!

 9. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Heel erg interessant om te lezen. Ik gebruik ook altijd lippenbalsem, als ik dit twee dagen niet doe krijg ik al barstjes in mijn lippen. Dus ook ik blijf maar smeren en smeren. Verslaafd dus eigenlijk.

 10. Joanne
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Wat een goed artikel! Fijn dat je minerale olie redt van de slechte naam. Het is zo jammer dat sommige blogs er zo negatief over zijn zonder echt research te hebben gedaan naar waarom.
  De molecuul ervan is te groot om je porien te verstoppen, dus puistjes zal je er niet snel van krijgen. Natuurlijk kan iedereen overal puistjes van krijgen, dat verschilt heel erg per persoon, maar minerale olie heeft er niet meer kans op dan andere ingredienten.
  Zelf krijg ik mega snel verstopte porien van de meeste dingen die ik op mijn gezicht smeer, maar niet van vaseline. Af en toe gebruik ik dat als nachtcreme en de volgende dag is mijn huid heerlijk zacht.
  Verder vind ik het een wondermiddel om wondjes te helen. Niets heelt dat zo snel bij mij als vaseline! Ik doe dat sinds ze dat een keer op een grote wond bij mij gebruikte in het ziekenhuis. Ik wist niet dat het zo goed daarvoor was. Maar nu ik dat weet wil ik niet anders meer.

 11. Nienke
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Ha fijn, eindelijk een artikel op een beautyblog dat de echte dingen zegt. Mijn twee dochters hebben allebei exceem, mijn man ook, en ze smeren met (witte) vaseline. Dat helpt als een tierelier, dus dan kan het toch niet alleen maar slecht zijn?

  • Iva
   12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

   Ik gebruik(te) het ook op eczeemplekken, het werkte supergoed inderdaad 🙂

 12. Snies
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Wie wat een goed stuk. Ik heb hem tweemaal moeten lezen om hem goed te begrijpen. Super dat je de tijd en moeite neemt om zulk degelijk onderzoek te doen naar een onderwerp en in begrijpelijk Nederlands opschrijft.

 13. Mik
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Fijn dat je er nog een beter artikel achteraan hebt geplakt 🙂
  Nog één dingetje, kokosolie/vet ruikt niet tropisch. Het ruikt eigenlijk naar niets, want er is geen kokos parfum aan toegevoegd.

  • Caroline
   12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

   Echte ongeraffineerde kokosolie/vet ruikt wel degelijk naar Kokos, precies zoals Bounty ruikt. Dat is de puur natuur geur.

 14. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Interessant artikel zeg! Een hoop informatie 🙂 Echt fijn dat je ook zulke informatieve stukken op je blog plaatst, zo leren wij als bezoekers een hoop over beauty 🙂

 15. Sinem
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Ik heb/had echt een lippenbalsem/lipgloss verslaving. Het begon een paar jaar geleden met blistex..ik bleef het om de 20 minuten smeren(!!). Nu heb ik alle blistex potjes weggegooid en smeer ik balsem met kleur (Clinique chubby sticks, lipsmackers) en lipgloss van Too Faced..hopelijk beter dan Med Plus van Blistex.

 16. Helmi
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Fijn, wat een lekker uitgebreid en informatief artikel! Ben weer een stuk wijzer geworden 🙂

 17. Emma
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  precies het artikel dat ik nodig had, ik snapte er onderhand niets meer van.. 🙂

 18. Marloes
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Dit was heel interessant en heeft al mijn vragen beantwoord. Bedankt!

 19. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Interessant hoor, en ja ik denk ook altijd maar zo, is een product echt super schadelijk dan ligt het echt niet in de winkels hoor!

 20. Minke
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Geweldig! Met dit soort verhalen onderscheid je je echt van de rest van de beautybloggers. Heerlijk, een beetje mythbusten en beroep doen op het gezonde verstand van mensen die het natuurlijk is beter geloof prediken. Ik ben er fan van.

  Enne, met jouw lab-kennis geloof ik jou net zo snel als Jetske Ultee hoor!

 21. nona manis kecil
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Wat een interessant artikel, ik weet soms echt niet meer wat wat is, en wat nu wel afsluit en weer niet en welk product wat doet, en ga zo maar door..
  Heel fijn dat je zoveel moeite hebt gestoken in het uitpluizen van info(wat je eigenlijk altijd wel doet:-)) Dus Serena: Toppie!!

 22. Annelise
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Goed & interessant artikel, zeg!! Ik wist wel dat minerale olie niet echt slecht voor je huid was, ik gebruik zelf vaak producten met minerale olie, omdat die inderdaad niet irriteren.Maar ik wist niet hoe dat nou precies met lippenbalsem en verslaving enzo. Ik gebruik nu vaak vaseline met aloë-vera uit zo’n blikje, maar misschien moet ik dan maar eens opzoek naar een lippenbalsem met kokosolie en glycerine. Bedankt voor de duidelijke uitleg! 🙂

 23. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  “want aardolie wordt in feite gevormd uit oorspronkelijk dierlijk materiaal”

  En plantaardig materiaal. Alle organisch materiaal van miljoenen jaren geleden eigenlijk.

 24. mara
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  kokosolie ruikt lekker tropisch…?
  Ik beb groot fan van kokosolie, gebruik het voor vanalles, maar lekker ruiken doet het niet.
  pure kokosolie heeft een ontzettend muffe lucht, als het lekker ruikt heb je zekerweten geen pure kokosolie.

  • Serena
   Auteur
   12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

   Die heb ik zeker weten wel hoor! Een grote pot extra virgin coconut oil van De Tuinen. Met een subtiele verse kokosnootgeur, ik vind het erg lekker. Misschien vindt jij het muf. Geuren verschillen 😉

   • Jeany
    12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

    de kokosolie van de toko is geurloos (of als je met veel aandacht ruikt muf mischien??)

    • Serena
     Auteur
     12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

     Dat is geraffineerde kokosvet om mee te bakken voornamelijk, maar bij De Tuinen kan je virgin coconut oil kopen en die ruikt zalig!

   • 13 september 2012 / donderdag, 13 september 2012

    zeker weten ik vind het ook heelrijk ruiken, niet muf maar ook niet mega kokos-achtig ala Bounty reep, gewoon mild en lekker.. 🙂

 25. Janneke
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Duidelijk uitgelegd, complimenten!

 26. Wieteke
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Serieus handige stukjes dit, wist namelijk niet dat lippenbalsem zo werkte. En dat Vaseline van aardolie kwam! Beauty met inhoud, goed zo!

 27. Joyce
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Super intresant!!! Dank je wel

 28. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Ik ben echt blij met deze informatieve artikelen, alles is nu veel duidelijker 🙂

 29. laura
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Supergoed artikel, bedankt!!

 30. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Jeej weer een interessant artikel! Ga het vanmiddag maar lezen, want heb er nu geen tijd voor :c

 31. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Interessant zeg..!

  X

 32. Evelien
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Dit is waarom ik beautylab de beste blog vind! Dit comment vak verspringt trouwens voortdurend op mijn iphone 🙁

 33. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Leuk om te lezen! Ik kocht een tijdje geleden een tinnetje Vaseline voor m’n lippen en een vriendin’s reactie was meteen ‘bah, dat wil ke toch niet op je lippen smeren, dat is een product dat van benzine/petroleum gemaakt wordt!’ ik dacht ‘Wuud?!’ en heb t ding aan de kant laten liggen :/ maar dat is dus perfect prima om te gebruiken als je droge lippen hebt? Want dan haal ik m weer uit de lade voor wanneer het kouder wordt ^^

 34. Sanne
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Wauw wat een interessant artikel 😀 Fijn!

 35. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Fijn om te lezen, heel interessant!

 36. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Weer veel info idd. Ik gebruik lekker wat ik altijd gebruik: Rosebud Salve elke avond weer. Krijg je zo’n zachte lippen van. Heerlijk.

 37. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  To be honest; normaal lees ik dit soort artikelen niet, maar ik vond het dit keer erg interessant. Ik had er eerlijk gezegd niet zo een vrees voor omdat ik wist dat het in de zwitsal olie zat en zoals jij al zei; als het iets ziekendverwekkend was, hadden we onze kinderen daar inderdaad niet mee ingesmeerd.

  Ik heb de Eigh Hour lip balm van Elizabeth Arden in een soort blikje, hij is inderdaad erg fijn,

 38. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Wow! Zeer interessant! Ik heb inderdaad vaak droge lippen, meestal voed ik ze dan met een lipgloss of butter.. wel raar dat het eigenlijk blijkt dat cosmetische minerale oliën niet slecht zijn! Ik heb gelukkig kokosnoot olie, dus dat zit wel goed!

 39. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Mijn lieve Indische oma gebruikte elke avond voor het slapen gaan vaseline op haar gezicht, een week voordat ze kwam te overlijden verschenen er pas rimpels op haar huid. Ze is ook niet overleden door kanker. Helaas werkt het beauty trucje van mijn oma niet op mijn huid. Maar wow, wat had mijn oma een mooie huid :))
  Dus zo slecht is dat spul niet;)

 40. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  M’n vragen zijn beantwoord! Interessant!

 41. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Wauw, goed stuk! Bijzonder zeg, dat ‘minerale olie’ toch helemaal niet zo slecht blijkt te zijn… Je weet tegenwoordig ook niet meer wat je moet geloven, elke site/blog/krant schrijft er iets over en allemaal hebben ze een andere versie.

 42. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Interessant stuk! Het is nog zo vroeg op de ochtend en ik moet al deze informatie nog een beetje verwerken volgens mij, haha. Maar leuk om te lezen. Ik smeek niet zo vaak iets op mijn lippen vaak alleen als het droog is en dan is het vaak een lipbalsem. Een lipgloss-verslaving heb ik echter nog nooit van gehoord ik vraag me ook af of dat bestaat. Ben benieuwd of er iemand ervaring heeft…

 43. Marije
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Ontzettend interessant artikel zeg! Dankjewel Serena. (:

 44. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Super artikel!
  Achja ik smeer mijn lippen alleen in als het nodig is =)!

 45. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Heel interessant om te lezen! Het was voor mij ook altijd een beetje een raadsel maar nu is het allemaal duidelijk geowrden 😛

 46. 12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Genoeg stof tot nadenken dus! Ik smeer eigenlijk altijd wel iets op mijn lippen moet ik toegeven…

 47. NathasjaT
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Wow, dat is heel erg veel informatie en super interressant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *