Hyperpigmentatie en kojic acid

Hyperpigmentatie is iets waar ik vanaf mijn 15e last van heb, waarschijnlijk komt dat door de anticonceptiepil. Rondom mijn mond is het donkerder. Ook heb ik last van donkere littekens ten gevolge van acné, dit is ook een vorm van hyperpigmentatie. Ik ben daarom altijd geïnteresseerd in whitening/dark spot producten, omdat ik continue op zoek ben naar een skincare product dat mijn huid egaler kan maken en mijn vlekjes kan vervagen. Ik weet dat er bezoekers zijn met hetzelfde probleem, dus leek het me wel eens een keer interessant om jullie iets meer te vertellen over hyperpigmentatie en ingrediënten om het te verminderen.

Wat is melanine?

Melanine wordt gemaakt door cellen die melanocyten genoemd worden, deze cellen bevinden zich in onze allerdiepste huidlagen. Melanine wordt aangemaakt in de vorm van gepigmenteerde korreltjes (granules) die zich langzaam van binnenuit naar buiten toe bewegen, tot ze in de keratinocyten aankomen. De huidlaag onder onze dode huidcellen (lamellar granules) bestaat voor het grootste gedeelte uit keratinocyten met korreltjes melanine, waar ze een natuurlijke beschermlaag vormen tegen zonlicht. Melanine beschermt onze huidcellen door UV-straling te absorberen en het af te voeren als hitte.

sn7_skinlayers

Ieder mens heeft hetzelfde aantal melanocyten. Melanine varieert in kleur van geel tot roodbruin tot zwart. De gele ondertoon of de mate van ‘bruinheid’ wordt allemaal bepaald door de hoeveelheid en de kleur melanine in je huid en de duur van de melanineopslag in keratinocyten.uneven-skin-toneDoor zonlicht worden melanocyten gestimuleerd om nog meer melanine aan te maken, omdat de huid een seintje krijgt een dikker schild te bouwen om zich nog beter te kunnen beschermen tegen UV-straling. Meer zon betekent meer melanine en dat betekent dus meer pigment in de huid, wat resulteert in een ‘lekker bruin kleurtje’.

Wat is hyperpigmentatie?

melasma-treatmentHyperpigmentatie is in feite onwenselijke ophoping van melanine in de huid waardoor er verkleuring en of donkere vlekjes ontstaan. Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie en elke soort heeft weer een andere oorzaak:

 • Ouderdomsvlekken – hyperpigmentatie in het gezicht en vaak ook op de handen. Deze vlekjes ontstaan door jarenlange blootstelling aan schadelijke UV-straling (zowel UVA als UVB) en komt dus met name voor bij oudere dames.
 • Melasma – hormonale hyperpigmentatie in het gezicht. Dit kan ontstaan door het gebruik van de anti-conceptiepil, of juist wanneer je ermee stopt. Maar ook tijdens de menopauze kunnen vrouwen last krijgen van melasma.
 • Chloasma of zwangerschapsmasker – hyperpigmentatie in het gezicht tijdens de zwangerschap.  Meestal trekt deze vorm van hyperpigmentatie weg na de bevalling.
 • Post-inflammatoir hyperpigmentatie – sommige mensen maken extra melanine aan in de huid wanneer er ontstekingen zijn (zoals acné).

Oplossing tegen hyperpigmentatie?

spf50 face creamZoals altijd is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Omdat zonlicht de aanmaak van melanine verhoogt is het belangrijk om je huid tegen UV-straling te beschermen met een hoge SPF. Dit kan een zonneproduct zijn, of de SPF kan in je dagcrème en of foundation zitten. Normaal gesproken moet je om de 2 uur opnieuw een SPF aanbrengen, maar in de praktijk is dit eigenlijk onmogelijk. Ik kan moeilijk elke 2 uur een nieuwe laag foundation op mijn gezicht aanbrengen, en het aanbrengen van een laagje zonnebrand over mijn make-up heen is natuurlijk niet te doen. Maar goed, iets is beter dan niets, dus gewoon lekker SPF smeren en dan heb je in elk geval de eerste 2 uur gecovered.

bha aha exfoliantExfoliëren met AHA (alpha hydroxy acids) of BHA (beta hydroxy acids) kan uitkomst bieden. Door je huid te ontdoen van dode huidcellen wordt de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd. De nieuwe cellen bevatten – als het goed is – gewoon een normale hoeveelheid melanine waardoor je donkere vlekje zal vervagen naarmate deze huidcellen aan je huidoppervlakte komen. Normaal gesproken duurt de celcyclus van je huid 28 dagen, maar door te exfoliëren kun je ervoor zorgen dat de cyclus iets sneller zal gaan en je vlekjes dus iets sneller zullen vervagen dan gebruikelijk.

vitamin-c-skincareOok anti-oxidanten helpen mee. Vitamine C, A en B3 (niacinamide) blokkeren de vorming van melanine, elk op hun eigen manier. Door melanine te blokkeren helpt het de vorming van hyperpigmentatie voorkomen.

Naast anti-oxidanten zijn er ook zogeheten ‘whitening ingrediënten’. Deze ingrediënten blokkeren de vorming van melanine, maar staan vaak ook bekend om hun melanine-afbrekende werking, of ze doen beide. Dit doen de ingrediënten alleen op de plekken waar hyperpigmentatie is. Deze ingrediënten maken je huid dus niet lichter, alleen egaler, omdat ze alleen de ‘dark spots’ aanpakken.

mulberry licorice extractEnkele welbekende voorbeelden van whitening ingrediënten;

 • Moerbei extract
 • Zoethout extract (glabridine)
 • Kojic acid (kojinezuur)
 • Hydroquinone

Kojic Acid

kojic-acid-mushroomKojic Acid, of kojinezuur in het Nederlands, is ontdekt in 1989. Kojinezuur is afkomstig van de Japanse paddestoel Aspergillus oryzae. Wanneer men deze paddestoelen fermenteert om sake te maken ontstaat er kojinezuur. Hoe het exact werkt is nog onduidelijk, maar wat kojinezuur doet is het enzym tyrosinase remmen. Dit enzym is nodig voor de synthese van melanine. Het remt daarom indirect de aanmaak van melanine.
Het meest bekende en meest effectieve whitening ingrediënt is hydroquinone. Ga je naar de huisarts dan is de kans groot dat je een product krijgt voorgeschreven met zo’n 4% hydroquinone. Helaas zorgt dit ingrediënt erg vaak voor huidirritatie en bij langdurig gebruik heeft het zelfs een blekend effect op de algehele huid. Om deze redenen raden dermatologen vaak kojinezuur aan als alternatief. Kojinezuur heeft een soortgelijke effectieve werking, maar levert minder bijwerkingen en huidirritatie op.

Conclusie

Als je last hebt van hyperpigmentatie zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Sowieso is het aan te raden om een hoge SPF50 te gebruiken, zij het in de vorm van een dagcrème, foundation of zonneproduct. Probeer je huid te exfoliëren zodat de aanmaak van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd. Gebruik producten, bijvoorbeeld een serum, masker of zoiets als een dark spot corrector, met werkzame anti-oxidanten of welbekende whitening ingrediënten, of het liefst een mix daarvan. Het is altijd de vraag welk ingrediënt werkt voor jou, want elke huid is weer anders. Ik heb veel geprobeerd en ik moet zeggen dat voor mij kojinezuur erg goede resultaten heeft geboekt.

What to try and what to buy?

Hieronder heb ik een aantal producten voor jullie opgezocht met effectieve whitening ingrediënten;medik8-clickWhite Balance Click van Medik8 bevat kojinezuur, maar ook niacinamide. Meer informatie en verkooppunten vind je hier.mario-badescu16Whitening Mask van Mario Badescu bevat kojinezuur, maar ook moerbei- en zoethout extract. Het masker is tijdelijk uitverkocht zag ik, maar koop je normaal gesproken via Cosmania.nl voor €26.

Schermafbeelding 2014-03-11 om 12.45.52 AMGlabridine van Etat Pur bevat een hoge concentratie glabridine (zoethout extract) en heb ik ook een tijdje met succes gebruikt. De prijs is €17,20 en te bestellen via etatpur.nl.

Picture-122De Even Better lijn van Clinique is een zeer uitgebreide whitening lijn op basis van een cocktail van anti-oxidanten, vitamine C, salicylzuur (BHA) en een melanine remmend ingrediënt. Mijn moeder gebruikt deze producten en vind ze erg fijn. Te koop bij de parfumerie.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om iets meer over hyperpigmentatie te weten te komen en dat jullie nu ook weten hoe je dit huidprobleem kunt bestrijden. 

Wat is jullie favoriete whitening skincare product? Nog aanraders of overige tips? Deel ze bij de comments.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

109 Reacties

 1. nine
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik heb de volledige lijn van Clinique geruime tijd gebruikt maar zag geen enkel verschil helaas. Ook nog eens een behoorlijk duur grapje. Welk product vind je het meest effectief?

 2. Daniella
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Hoi Serena, ik heb heel erg last van de huidziekte pityriasis versicolor, heb een getinte huid en overal op mijn lichaam witte kleine vlekjes. Vooral op mijn lichaam ( heel erg op mijn rug) maar ook op mijn gezicht wat niet vaak voorkomt. Weet jij toevallig wat voor producten ik wel of niet kan gebruiken?
  Ik dacht dat je toevallig ook hier wat over weet, want het zijn ook een soort pigmentvlekken.

  Xx Daniella

 3. lousaa
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  goede tips! Ik heb tijdens mijn zwangerschap echt als een angsthaas geprobeerd uit de zon te blijven, want men, wat is een zwangerschapsmasker lelijk! En in tegenstelling tot wat hier staat, komt het vaak gewoon weer terug als je in de zon bent geweest. Niet zo mooi dus.

 4. Ella
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Leuk! Dit soort artikels miste ik de laatste wat op Beautylab :)

 5. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Zijn sproetjes ook een vorm van pigmentatie en kun je deze ook lichter maken met deze producten?

 6. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Heerlijk dit soort artikelen! Alleen heel jammer dat je nergens bronnen vermeldt, zo is het een beetje moeilijk te achterhalen waar je je informatie op baseert. Kojic acid schijnt inderdaad erg goed te zijn, Jetske Ultee is er ook fan van bijvoorbeeld.

  • Serena
   Auteur
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Het meeste zit eigenlijk gewoon in mijn hoofd, informatie wat ik in de loop der tijd heb verzameld en gelezen. Vandaar dat ik er geen bronnen bij heb gezet.

 7. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik weet niet of je dit echt als “whitening” product kan beschouwen maar ik vind de Dark Spot Corrector van Garnier prima werken.

 8. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Wat een handige artikel, zelf heb ik last van acne littekens. Zeer handig dit dus!

 9. Nienke
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Snap ik het nou goed dat acne littekens ook een vorm van hyperpigmentatie zijn? Ik heb best veel rode acne littekens, zouden die whitening producten ook voor mij werken? Huidverzorging is zo moeilijk haha ;)

  • Serena
   Auteur
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Ja en ja!

 10. Elien
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Interessant! Ik heb het juist niet in mijn gezicht, maar op mijn armen en benen. Helaas zijn deze producten daar dan weer niet geschikt voor:(

 11. Wendy
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Voordat ik 7 dagen geleden met de welbekende triple crème begon, bracht ik mijn huid in balans met appel azijn en inmasseren met tarwekiemolie. Tja, een van de vele dingen. Citroen raad ik echt af! Ik heb alles al geprobeerd van dure crèmes tot aan goedkope en zelfgemaakte dingen. Nu ik 7 dagen verder ben met de tretinoïne, hydrochinon en hydrocortison, merk ik nu al verschil. Had ik maar eerder en wat als… Die vragen komen bij mij op. Snderzijds ga je ook door een hel. Het is niet normaal hoe ik er uit zie soms. De vellen hangen aan mijn gezicht. Lanette creme en cetomacrogol helpen niet om dit te verminderen. Na wat uitproberen kwam ik er achter dat mijn enige hulpmiddel de rosebud salve is!! Dan ontstaat er tenminste geen landkaart wanneer ik make-up opbreng. Binnen een week is iig de paarse vlek naast mijn neus licht roze geworden en is mijn voorhoofd flink opgehelderd. Wel lastig om precies aan te brengen. Voorhoofd is grillig en confetti achtig qua vlekken en op de wangen en kin sterk afbegrenst. Één beste tip is: wacht niet te lang en ga eerder naar de huisarts dan vier jaar lang wachten zoals ik deed

 12. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Goed artikel!
  Ik heb ook last van hyperpigmentatie en voor mij heeft Clinique veel goeds gedaan.
  Altijd blijf ik in de strijd ermee dus probeer mijn huid goed te verzorgen.
  Bedankt voor je tips van producten daar ga ik zeker wat mee doen!

  • Sanne
   13 maart 2014 / donderdag, 13 maart 2014

   Welke producten van Clinique heb jij hiervoor gebruikt?

 13. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  toen ik zwanger was ben ik per ongeluk in de zon gaan zitten zonder te smeren… het was de eerste zonnige dag en ik dacht niet na. ik heb daardoor behoorlijk wat zwangerschaps masker gekregen en ik kan je vertellen… Mijn kinderen zijn bijna 6 en bijna 4… Het is niet weg! vooral bij mijn linkeroog heb ik een hardnekkige plek die erger word wanneer de zon weer gaat schijnen en ik een kleurtje krijg, maar ook in de winter is hij zichtbaar. zelfs door foundation en bb cream heen is hij nog iets te zien. aziatische BB Cream vind ik heel prettig werken en hebben ook het whitening effect…

  toch stoort het masker me niet, inmiddels hoort het bij mij…

  • Paula
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Heel herkenbaar! Ik heb, ondanks met hoge spf smeren ook een zwangerschapsmasker opgelopen. Hartje winter, nauwelijks zon te zien en toch zat ik he-le-maal onder. Het is wel enigszins weggetrokken, maar nu (mijn kinderen zijn ook 4 en 6) is het nog steeds aanwezig. Zeker in de zomer kleurt het donkerder, al smeer ik liters zonbescherming. Ik denk daarom dat exfolieren alleen zinvol tegen pigmentatie is bij oppervlakkige verkleuringen. Als het zo simpel zou zijn dat nieuwe cellen minder melanine hebben, dan zouden alle vlekken toch op den duur vervagen?
   Zelf zou ik hydroquinone willen proberen, omdat al het andere geen resultaat heeft gehad. Iemand ervaringen daar mee?

   • Margot
    17 maart 2014 / maandag, 17 maart 2014

    Hey Paula, alles wat je op de huid smeert, zal nooit op de diepte komen waar jouw pigment zich bevindt. Zoals je al zegt kan dit alleen werken wanneer het pigment zich oppervlakkig bevindt. Een optie die je kunt proberen is een pigment laser. Deze laser komt tot de diepte waar het pigment zit en schiet dit als het ware kapot. Soortgelijke technieken worden ook gebruikt voor het weghalen van tattoos. Het heeft natuurlijk wel een duur prijskaartje (minmaal 100 euro per behandeling), maar het is wel een duurzame behandeling. Hoop dat je er wat aan hebt ;)

 14. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Heel interessant artikel! Ik heb zelf geen last van hyperpigmentatie maar ik ken wel een paar mensen die dit wel hebben. Ik zal ze zeker dit artikel even doorlinken!

 15. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Handige tips. Ik heb het eigenlijk net als jij rond mijn mond en van littekens door onzuiverheden. Alleen voor whitening producten ben ik altijd ietwat huiverig, omdat ik ook sproetjes heb en die wil ik wél graag houden.

 16. Estrieke
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Dag Serena
  Ik had een tijdje geleden ook last van ernstige acne in mijn gezicht met als gevolg rode vlekken/ stippen/ littekens. Ik ben het camoufleren een beetje moe! Naar de zomer toe wil ik terug een stralende egale huid zonder laagjes van concealer, foundation en poeder… Zucht…
  Nu verzorg ik mijn gezicht iedere avond met zoete amandelolie. Tot ergernis van mijn vriend ga ik iedere avond slapen met een vettig, blinkend en stinkend hoofd!!
  Het is een wondermiddeltje, want de vlekken zijn al voor 75% verdwenen.
  Dus ik blijf smeren en blinken en stinken!

 17. Sharon
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Zo fijn dat je dit post. Door jou ben ik bietensap, Philosophy Microdelivery, Purity en MB whitening en vitamine C serum gaan gebruiken. En mn huid is zo erg opgeknapt! Heb last van puistjes/vlekjes en natuurlijk littekens erna :( Maar het gaat nu al veel en veel beter. Thanks Serena!! :D

 18. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Misschien heeft het er wel niks mee te maken, maar daarom vraag ik het: Zijn sproeten ook een vorm van hyperpigmentatie?
  Ik heb namelijk erg veel sproeten en ik stoor me er niet heel zwaar aan (ik heb verder wel een gezonde huid etc) maar ik zou het helemaal niet erg vinden als ze een stuk minder duidelijk zijn. Ik kan geen foundation en redelijke concealer gebruiken, want dan heb ik meteen zo’n cakelaag op mn gezicht zitten. Niet dat ik dat nu zo’n drama vind, maar als ik ze lichter kan krijgen met een een of ander middeltje, zou ik dat best willen proberen =)

  • Wendy
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Hai Lana, sproeten kun je beter niet camoufleren naar m.i. Het valt dan inderdaad meer op. Sproeten vallen een beetje in het kader melasma. Absoluut niet hetzelfde maar wel net zo “hardnekkig”. Melasma, ook wel zwangerschapsmasker, zit vaak dieper in de huid. Net als sproetjes. Een “oma-weet-raad-tip” is dat je sproetjes kunt verbleken met karnemelk. Ik zou vooral de nadruk op je ogen leggen, waardoor daar de aandacht naartoe gaat. Gebruik een zachte blush om niet de focus naar je wangen te trekken. Met bronzer kun je een denkbeeldige 3 zetten zodat je toch wat kleur op je gezicht hebt. Als het je niet stoort… Vooral niets aan doen! X

  • Sanne
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Ik heb zelf veel sproeten over mijn hele gezicht. Ik gebruik wel foundation (clinique super balanced make up kleur 05 vanille) wat mijn sproeten iets minder op laat vallen. Ze worden ook niet grijzig zoals vaak bij foundation gebeurt. Verder exfolier ik met uncover skin en gebruik ik elke dag factor 30. Ik kan je vertellen dat mijn sproeten absoluut minder donker geworden zijn!

 19. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Dit soort artikelen zijn erg fijn!

 20. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Wat een ontzettend goed en leerzaam artikel. Ik heb niet echt last van hyperpigmentatie maar wel van couperose-achtige vlekken op mijn gezicht. Hiervoor heb ik een tijdje vitamine A zuur creme gekregen van de dermatoloog, maar dat loste maar deels de problemen op. Nu probeer ik zoveel mogelijk te smeren met cremes die niacinamide bevatten, en verder moet ik me goed beschermen tegen de zon. Al ga ik in de zomer meestal wel voor een bruin kleurtje. Maar goed, misschien is dat ook wel de oorzaak van het hele probleem..

 21. cindy
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Op strawberry.net en in afrowinkels verkopen ze ook vaak whitening producten. Omdat de opslag van Strawberry.net in het oosten zit verkopen ze daar ook whitening lijnen van merken zoals Nivea, Oil of Olaz, Dior en Chanel. Dior whitening producten voelen wel erg luxe hoor.

 22. slatumeten9680@hotmail.com
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Top artikel!

  Bedankt voor de tips!

 23. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  helaas heb ik niet echt een favo whitening product ik heb wel een tijdje de “darksport corrector van garnier” gebruikt en had wel het idee dat het werkte. maar misschien zat het wel tussen me oren xD ik ga iig wel naar die andere producten kijken die jij hebt voor gesteld

 24. Fatima
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik heb aan het begin van mijn menstruatie altijd 2 vlekken op mijn kin, na de menstruatie ben ik ze weer kwijt. Hormonen zijn idd een boosdoener.

  Ik vroeg mij af of de bruinere huid die je kan krijgen bij je oksels of binnenste dijbeen (richting geslachtsdeel) ook onder hyperpigmentatie valt? Ik ben erg wit maar op die plekken erg donker en daar ben ik niet blij mee. Kan ik daar ook deze creme’s voor gebruiken? (ps. ben dik en weet dat het bij je bovenbeen vaak door wrijving komt… maar toch zoek ik een oplossing om het lichter te maken/houden)

  Fijn zo’n leerzame artikel!

  • Wendy
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Hai fatima, kijk eens op Google onder vettige eczeem. Dat komt vaak voor op de plekken wat je noemt. Daarnaast kun je jouw probleem verminderen door talkpoeder te gebruiken. Kalmeert en maakt de wrijving minder. X

 25. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Wat een interessant stukje om te lezen. Ik heb zelf niet echt last van donkere vlekjes/littekens maar ik ken wel mensen die dit hebben, zal ze eens doorsturen naar jouw blog voor tips :D

 26. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Aha zo werkt dat dus!

 27. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Fijn dat je dit onder de loep neemt! Ook als je er zelf geen last van hebt, is het wel fijn om te weten hoe het in elkaar steekt.

 28. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Leerzaam artikel. Gelukkig herken ik het niet, maar wel weer wat geleerd vandaag. En dat maakt jouw blog leuk!

 29. sam
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik snap het hele verhaal van de melanocyten (heb t op school gehad)
  Maar ik had laatst ineens een donker vlekje op mijn pols.. Verder heb ik nooit hyperpigmentaties en ook amper moedervlekken, je moet ze echt zoeken bij mij.

  Dus ik ging naar de dokter, kon geen kwaad zeiden ze. Na een paar dagen was de vlek ineens verdwenen, hij was zo’n 2 cm groot.

  Ook was hij niet echt sterk gepigmenteerd, is dit normaal?? Dat je ineens zo’n vlek krijgt en na een paar dagen weer verdwijnt?

 30. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik heb helaas ook last van donkere littekentjes en ik merk dat exfoliëren inderdaad wel erg goed helpt! Sowieso heb ik bij mij het idee dat tijd ook wel goed helpt; het wordt steeds iets minder gelukkig!

 31. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Om de 2 weken een 40% lactic acid peel van MUAC en thuis-peelings over het algemeen..
  En een zelfgemaakt maskertje van kurkuma

  En het allerbelangrijkste: zonnebrand elke dag van mijn leven.

  • 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Mag ik vragen hoe je dat maskertje maakt?

   • 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

    Die van Serena is ook heel fijn! Ik zou er zelf nog een klodder honing in doen voor vocht :)
    Wel uitkijken dat je geen smeerbare acne medicatie (benzoylperoxide, retinoïden, adapaleen) gebruikt tijdens dit masker trouwens, dat kan namelijk pijnlijk uitpakken.

  • Niya
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Hoe bevalt die 40 % Lactic Acid Peel van MUA?
   Ik wil hem ook graag proberen, maar heb een donkere huid (en dus meer kans op onregelmatige pigmentatie) en ben een beetje bang in combinatie met zonlicht, hoewel ik wel dagelijks SPF 50 en SPF 30 in mijn foundation draag.

   • 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

    Die peel is te gek! Zeker om mee te beginnen, het is de minst irriterende/pijnlijke als ik het me goed herinner. Ik gebruik het zelf nog niet zo heel lang maar je merkt verschil vanaf de eerste keer gebruiken :)

    Probeer na de tijd inderdaad goed de zon te vermijden en ga zeker zelf smeren met zonnebrand. Niet alleen die in je foundation zit, dan krijg je namelijk niet genoeg bescherming.

    • Nima
     11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

     Mag ik vragen waar je die peel van MUAC koopt?:) Ik kan hem (tot nu toe) alleen op Amazon vinden. Of is hij ook in een winkel in NL te koop?

     Alvast bedankt!

 32. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Interessant artikel, vooral omdat ik wel wat vlekjes heb overgehouden van mijn zwangerschappen.

 33. Esmee
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Serena wist je dat het niks uit maakt welke spf op doet want 30 spf beschermt 97% en 50 98% terwijl de laatste meestal duurder is

  • Margot
   17 maart 2014 / maandag, 17 maart 2014

   De hoogte van de SPF is alleen maar een vermenigvuldiging van je MED. Minimale erytheem dosis, oftewel, de tijd waarin jou huid zonder bescherming rood kleurt (verbrand) in de zon. Wanneer je binnen een kwartier zonder bescherming in de felle zon zou verbranden en een factor 20 gebruikt, (20 x 15 minuten), ben je dus 4 uur lang beschermd. Helaas krijgt je lichaam te maken met transpireren en wrijving en blijft in de praktijk je huid nooit 4 uur beschermd.

 34. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Wat fijn dat je hier een artikel over hebt gemaakt. Zelf heb ik een pigment snor. Naarmate de zon ook maar een beetje gaat schijnen smeer ik (als extra natuurlijk) de spf 50 op mijn bovenlip.

 35. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Goed artikel ik heb dat ook vaak na een wondje. Niet alleen op mijn gezicht maar over mijn hele lichaam.

  Wat betreft de spf bescherming je hebt een zonnebrand die je 20 minuten voordat je de zo’n ingaat moet opsmeren en dan ben je de hele dag beschermt zelfs als je gaat zwemmen. Het heet P20. Werkt zeker weten want iemand die snel verbrand heeft het getest en ze had aan het einde van de dag geen last van zonnebrand!

 36. t.
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Dit had ik nodig. Ik heb het ook sinds ik de pil gebruik! Ik slik die nu 7 jaar maar ben er klaar mee. Elke x als ik ga douche ontdek ik wel nieuwe moedervlekken. En elke zomer nieuwe vlekjes op mn gezicht. Wil de zon niet meer in. Heb deze week een afspraak voor een andere anticonceptie. Misschien is er een andere zonder deze bijwerking

 37. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Wat een super handige tips. Heb hier zelf ook last van, vooral op mijn benen. Tot nu toe gebruikte ik daar bio-oil voor.

  • Marie
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Kan komen omdat je te snel na het ontharen de zon in gaat.
   En nog even in t algemeen: ik ben schoonheidsspecialiste. Daarom voel ik me geroepen om te reageren haha Hoop dat t geen irritatie oproept, die spam van mij! ;-)

   • Serena
    Auteur
    11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

    Dat is geen spammen Marie, maar helpen! Heel erg bedankt dus!

   • 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

    Haha bedankt voor je lieve & behulpzame reactie. Heel toevallig heb ik ook de opleiding tot schoonheidsspecialiste voltooid :) Dus we kunne elkaar de hand schudden. Maar ik heb ook een hele lichte huid, met veel moedervlekjes etc. Eigenlijk moet ik ook niet in de zon. Smeer me altijd braaf in met factor 50. Maar ik vind het gewoon zo heerlijk om in de zon te liggen, dus ik kan het niet laten. Maarja die vlekjes tot gevolg zijn wat minder :(

 38. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Interessant om te lezen! Je gaat er toch wat dieper op in. Ik heb er alleen niet echt last van :)

 39. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Wat een fijn artikel! Ik heb, op een aantal donkere pigmentvlekjes, nooit echt last gehad van hyperpigmentatie. Dit is best tof aangezien het wel in mijn familie voorkomt. Maaar ondanks dat ik nu nauwelijks het zonnetje zie (ja, de laatste dagen wel) kreeg ik vlekjes op mijn bovenarm. Zo bizar.. Schijnt dus serieus een zwangerschapsmasker te zijn! Hoe dan? Verder nergens last van.. Hopelijk gaat het na de bevalling weer weg en anders ga ik maar eens met bovenstaande producten aan de gang.

  • Marie
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   De kans is groot dat t blijft :-( Blijf maar goed uit de zon

   • lousaa
    11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

    ja echt! NIet in de zon gaan zonder zonbescherming als je zwanger bent. Voor je het weet ben je echt net zo’n ei als in de clinique-reclame… En daar is echt nauwelijks iets aan te doen.

 40. Inge
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  En dit is precies waarom beautylab met kop en schouders boven andere blogs uitsteekt! Deze artikelen vind ik altijd zo boeiend en leuk om te lezen! Volgens mij heb je in de inleiding wel een foutje gemaakt, je hebt hyperpigmentatie als gevolg van de anticonceptiepil en niet als oorzaak. Have a nice day :)

 41. Marie
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Voor kleine plekjes citroensap. En ter voorkoming: geen parfum op de huid sprayen in de zomer. Op die plekken zorgt de zon icm bergamot voor pigmentvlekken.

 42. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik heb er zelf gelukkig geen last van, maar goed om te lezen dat er fijne huidproducten zijn om het probleem te bestrijden!

 43. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Yay, weer een ‘oldschool’ Beautylab artikel. Ik ben echt groot fan van dit soort artikelen waarin je wat dieper ingaat op bepaalde ingrediënten en uitlegt welke producten hierdoor goed (kunnen) werken ^-^. Ik heb zelf gelukkig geen last van hyperpigmentatie, maar ik kan me voorstellen dat het vervelend is en je er zo snel mogelijk van af wil.

 44. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ik heb er weleens van gehoord bij een vriendin. Fijne tips!

 45. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik heb hier zelf geen last van, maar het is wel een heel interessant artikel om te lezen !

  X

 46. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Wat interessant om te lezen! Zelf heb ik hier geen last van. Erg goede tips!

 47. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Helaas heb ik ook last van donkere littekens. Interessant om meer te lezen over hyperpigmentatie en over de producten die hierbij kunnen helpen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *