Hyaluronzuur in cosmetica en fillers

Eén van de meest voorkomende ingrediënten in hydraterende skincare producten is hyaluronzuur. Kijk maar eens tussen de ingrediënten van je dag- of nachtcrème, grote kans dat het (of een vorm ervan) tussen staat. Maar wat doet dit ingrediënt precies? Waar komt het vandaan? Is het veilig en is het werkelijk effectief? En waarom is het zo’n populair ingrediënt in fillers?

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een polysaccharide (een hele lange suikerketen) dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Hyaluronzuur is sterk waterbindend; één molecuul kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden. Het doet dienst doet als schokdemper en smeermiddel voor onze gewrichten, zenuwen, haar, huid en ogen. Hyaluronzuur wordt dan ook ingezet voor bepaalde vormen van oogchirurgie en bij arthrose in de knie.


Hyaluronzuur komt met name voor in onze huid; zo’n 50% van alle hyaluronzuur die ons lichaam bevat bevindt zich in de ruimte tussen collageen en elastine, in het bindweefsel. Hyaluronzuur is een lobbige, jellyachtige substantie die onze huid veerkrachtig, zacht en soepel houdt. Of nou ja, voor enige tijd. Wanneer je ouder wordt produceert het lichaam namelijk steeds minder hyaluronzuur, wat leidt tot een drogere, minder veerkrachtige huid met fijne lijntjes en rimpels.

Hoe wordt hyaluronzuur gemaakt?

Er zijn verschillende manieren waarop hyaluronzuur verkregen wordt. Eén van de manieren is dat het wordt verkregen via de kam van een haan. I AM SHOOK.


Ik had nooit gedacht dat hyaluronzuur in cosmetica afkomstig zou kunnen zijn van een dier… Ik had er gewoon nooit bij stil gestaan waar het vandaan zou komen, ik dacht dat het gewoon synthetisch nagebouwd kon worden in een laboratorium. Gelukkig kan het ook worden verkregen via Streptococcus zooepidemicus, een bacterie die hyaluronzuur produceert.

Op de verpakking in de ingrediëntenlijst wordt hyaluronzuur aangegeven als; Sodium Hyaluronate, Hyaluronic Acid, Hydrolysed Hyaluronic Acid of Sodium Acetyl Hyaluronate. Ook wordt het wel eens vermeld als Potassium Hyaluronate. Mocht je vegan zijn of graag cosmeticaproducten gebruiken zonder dierlijke (bij)producten, is het verstandig om na te gaan waar het hyaluronzuur uit jouw product vandaan komt. In de meeste gevallen zal het om bacterieel geproduceerd hyaluronzuur gaan, maar je weet maar nooit.

Hyaluronzuur als filler


Bekende merken fillers die hyaluronzuur bevatten zijn Restylane®, Juvederm®, Glytone ®, Belotero ®, Emervel ®  en Esthelis®. Het hyaluronzuur uit fillers is niet van dierlijke oorsprong, dus de kans op allergische reacties is vrij klein.

Wanneer hyaluronzuur op de plek wordt geïnjecteerd waar het moet zijn, dus in het bindweefsel, zie je vrijwel direct resultaat. Door het te injecteren wordt het tekort aan natuurlijke hyaluronzuur aangevuld, en omdat hyaluronzuur zo sterk waterbindend is wordt de huid als ware van binnenuit opgevuld. Na de injectie is de huid weer veerkrachtig, stevig, soepel en zijn fijne lijntjes en rimpels weg of sterk verminderd. It’s magic!

Omdat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is, wordt het langzaam door ons lichaam afgebroken. Zo’n 6 tot 12 maanden na injectie is alle hyaluronzuur weer uit je lijf verdwenen.

Als filler is hyaluronzuur absoluut een geweldig anti-ageing ingrediënt, maar hoe zit het dan met hyaluronzuur in huidverzorging. Werkt dat net zo goed?

Hyaluronzuur in cosmetica


Heeft hyaluronzuur hetzelfde magische effect wanneer het zich in een dagcrème bevindt? Helaas niet. De moleculen van hyaluronzuur zijn simpelweeg TE GROOT om tot diep in de huidlagen door te dringen. Met een injectienaald lukt dit wel, maar wanneer je hyaluronzuur op de huid aanbrengt kan het nooit op dezelfde plek terecht komen als tot waar de injectienaald reikt. Toch komt het bijna altijd wel voor in hydraterende dag- of nachtcrèmes en serums. Maar waarom? Heeft het überhaupt zin om dit ingrediënt toe te voegen?

Hyaluronzuur is niet geheel zinloos, het legt namelijk een laagje op de huid. Hierdoor voelt de huid lekker zacht en soepel aan, en wordt er voorkomen dat er te veel vocht uit de huid aan de lucht verdampt. Het heeft dus wel degelijk een hydraterend effect, maar niet zoals natuureigen hyaluronzuur, en zeker niet te vergelijken met het effect van fillers. Hyaluronzuur zorgt er tevens voor dat fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden, maar dit effect is slechts tijdelijk.

Hyaluronzuur in crèmes vult dus NIET het tekort aan in je eigen huid, zo ver reikt het gewoonweg niet. Als je al effecten merkt door dit ingrediënt, is het heel oppervlakkig en puur ‘op het oog’. Betere anti-ageing keuzes zijn ingrediënten als vitamine A/retinol of vitamine C.

Mijn mening over hyaluronzuur

Natuureigen hyaluronzuur kan tot 1000 x zijn eigen gewicht in water vasthouden, maar dat geldt dus niet als je het via een crème op de huid aanbrengt. Ik heb daarom het idee dat merken vooral hyaluronzuur toevoegen vanwege al de goede eigenschappen die erover bekend zijn, ook al heeft het niet dezelfde werking als je het smeert. Of om mensen het idee te geven dat het smeren van de crème hetzelfde effect zal hebben als fillers (die nu natuurlijk een hele grote trend zijn).

Hoe dan ook, hyaluronzuur in huidverzorging is prima, maar verwacht geen wonderen. Het is gewoon een ingrediënt dat ervoor zorgt dat er water wordt vastgehouden in je huid. Meer niet. Wat dat betreft bestaan er goedkopere ingrediënten op de markt met een vergelijkbare werking. Als je echt een diepe frons of rimpel hebt waar je graag vanaf wilt, heb je meer baat bij een filler dan bij een crème met hyaluronzuur. Je kunt smeren wat je wilt (en honderden euro’s uitgeven), die rimpel zal altijd blijven. Niet om fillers per se aan te moedigen, ik ga er vanuit dat mijn lezers hier weloverwogen beslissingen over kunnen maken, maar om jullie in elk geval een reëel beeld te geven van wat hyaluronzuur doet (of eigenlijk niet doet) wanneer je het op je huid aanbrengt.

Zit er hyaluronzuur in jouw huidverzorging?

Until next time,
Serena Verbon

Gebruikte bronnen; 1, 2, 3, 4, 5
Bron foto’s; shutterstock

Volg:

44 Reacties

  1. Mariska
    19 maart 2018 / maandag, 19 maart 2018

    Hoi Serena,

    Fijn te lezen dat het zo goed met je gaat. Ik ben geen fanatieke volger ( sorry!) en de vorige keer was je nog behoorlijk verdrietig over het uitgaan van je (vorige) relatie. En dan nu …… super geluk aan alle kanten.

    Maarre ik had ook nog een vraag als dat mag. Begrijp ik goed dat squalan olie dezelfde werking heeft als hyaluronzuur ? En kukui olie ?
    En heb je misschien een aanbeveling voor een fijn hyaluronzuur serum zonder al teveel chemische ingrediënten erin ( en ook geen parfum etc ) ?

  2. 6 november 2017 / maandag, 6 november 2017

    Hee Kel, toevallig! Daar was ik laatst ook en inderdaad hetzelfde maar even nagevraagd n.a.v. dit artikel hihi

  3. Kelly van der Velde
    22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

    Lekker eerlijk! Top!! Haha
    Hyaluronzuur voor lipfillers is wat mij betreft trouwens prima hoor, beter dan die permanente dingen waar je alleen maar complicaties meer krijgt. Ik heb mn lippen laatst nog laten doen bij van Goyen en daar heb ik natuurlijk wel even nagevraagd wat er precies gebruikt werd naar aanleiding van jouw artikel. Hyaluronzuur dus, nou prima! Ben ik ook weer gerustgesteld!

  4. M
    9 september 2017 / zaterdag, 9 september 2017

    Super artikel Serena!;)

  5. Katrien
    2 september 2017 / zaterdag, 2 september 2017

    Daarom bezoek ik nu jouw blog!! Meer zoals dit aub 🙂

  6. Diana
    31 augustus 2017 / donderdag, 31 augustus 2017

    Fijn artikel met enkele goede ncbi referenties die ik zeker eens ga lezen! erg leerzaam en makkelijk te begrijpen 🙂

  7. 30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Interessant om te lezen! In Azie is dit product echt een een hele hype en komt in zoveel dingen voor.

  8. 30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Dat het uit de kam van een haan kan komen! Dat had ik nooit bedacht xD Ik vroeg me idd al af wat voor nut het heeft om dit in een crème te doen … maar lijkt dus grotendeels om de naam te gaan. Goed artikel!

  9. 30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Fijn artikel! Had er nog nooit van gehoord 🙂 Ga eens kijken of dit ook in mijn producten zit!

  10. Melissa
    30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Ben echt fan van je scheikundige stukken! Erg leerzaam, en ook hetgeen wat jou onderscheidt van alle andere bloggers.
    Heel leuk! X

  11. 30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Heel goed om te weten. Ik was van plan om eens op zoek te gaan naar een crème met hyaluronzuur om beginnende fijne lijntjes tegen te gaan maar nu weet ik dat dit dus geen of weinig effect zal hebben. Maar hoe zit het met q10, daar hoor je ook veel over. Kun je daar ook eens een artikel over maken?

    • Serena
      Auteur
      30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

      Het heeft zeker wel effect hoor, Bianca! Het geeft je huid een gladdere, zachtere en veerkrachtige uitstraling. Alleen niet op de lange termijn, aangezien het niet diep genoeg kan komen.

  12. yvette
    30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Ik heb Skin Perfecting 8% glycolic acid AHA van Paula’s choice… maar dat is weer iets heel anders he? Snap er soms niks meer van…. Mijn goeroe Jetske Ultee zweert bij hyaluronzuur en niacinamide et vit A zuur in verzorging… Ik word er soms een beetje dol van! Weet niet meer zo goed wat te gebruiken. Heb na jaren acné veel baat bij Clinique blemish solutions gel voor de pukkels en moisture surge intense skin fortifying hydrator en clinique blemish solutions foundation. Hoe weet je nou of je het goed doet of juist schade veroorzaakt.. Voeding is ook heel erg belangrijk.

  13. perla
    30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Hi Sereen, kijk, van zo’n artikelen hou ik echt. Sinds ik je volg sta ik uren bij de drogist, alle potjes en smeersels te checken op ingredienten in de hoop dat ik er iets van herken of snap. Super interessant. Dus bedankt voor het delen van je kennis. Liefs Perla

  14. Carlijn
    30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Zelf gebruik ik Weleda Amandel verzachtende creme light. Er zit geen hyaluronzuur in maar hydrateert goed 🙂

  15. 30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Zeer fijn artikel om te lezen. Ik onthou vooral dat het in crèmes etc een vochtvasthoudende werking heeft. Dus diegene die opzoek is naar pure hydra is wel gebaat hierbij. The heavy stuff is via injectie. Dankjewel! Ik ben zo’n skincare junkie dus dit vind ik super interessant. Meer van deze artikels aub!

  16. Christy
    30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Eeww hanenserum haha

  17. 30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Wat een super interessant artikel. Ik let er vaak wel op of producten hyaluronzuur bevatten, voor mijn vochtarme huid vind ik het namelijk wel echt een fijne toevoeging. Ik merk ook zeker verschil. Ik heb ook een poosje hyaluronzuur capsules geslikt van Holland & Barret, maar of die nu écht wat deden , vond ik moeilijk om te zeggen.

    • Fee
      30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

      Dit vroeg ik me dus af! Hie zit het met het effect van de orale inname van hyaluronzuur, weet je hier iets van, Serena?

  18. 30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Heel interessant! Op veel producten staan vaak allerlei claims door hyaluronzuur. Veel mensen (incl ik) vallen daarvoor. Nu ik niet meer dus haha!

  19. 30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Heel interessant om te lezen! Van dit soort posts steek ik het meest op.

  20. lautjuh222
    29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Wat een goed artikel! Dit onderscheidt beautylab echt 🙂

  21. Lola
    29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Goed artikel! Dit was precies waar ik naar op zoek was, maar nergens echt duidelijk kon vinden. Ik heb een supergevoelige huid en verdraagzaamheid de meeste goedkope producten slecht. Normaal zou ik een aantal goedkopere producten in huis halen en kijken wat het effectiefst is, maar dat durf ik toch niet helemaal aan met mijn huid. Daarom probeer ik nu iets specifieker naar producten met een bepaald ingrediënt te zoeken, en ik had net mijn pijlen gericht op hyaluronzuur :’) Is er een ander ingrediënt wat je aanraadt voor een droge huid?

    • Mariska
      29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

      Ik heb precies hetzelfde, supergevoelige huid en kan zowat alle drogisterij producten niet verdragen. Mijn huid reageert goed op de Paula’s Choice Resist Anti-Aging booster met ceramides en argan olie (alleen in de avond gebruiken, want gaat niet samen met SPF) en de Paula’s Choice Clinical nachtcrème met coconut oil en shea butter. Ik vind de combinatie van een olieachtig en een vettig product heel fijn voor de droge, gevoelige huid.

      • Lola
        29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

        Dankjewel voor de tip, ik ga er gelijk even naar kijken! 🙂

    • Serena
      Auteur
      29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

      Ja, ik zou zeker eens squalaan olie (squalane oil) proberen. Paar druppeltjes verdelen over je gezicht, dit een maand volhouden, en je zal drastisch verschil merken.

      • Lola
        30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

        Dankjewel! Werkelijk waar voor het eerst dat ik er van hoor maar het klinkt veelbelovend, ik ga het proberen!

      • Lola
        30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

        Hoi Serena, klein vraagje nog. Ik ben net gelijk op zoek gegaan naar squalaan olie, en nu vond ik op squalan.com een flesje van 50ml voor €59,-, gewonnen uit suikerriet, en op hekserij.nl een flesje van 50ml voor €9,-, gewonnen uit olijfolie. Nu hoop ik natuurlijk dat ik net zo goed die van de Hekserij kan nemen, maar het enorme prijsverschil doet me toch twijfelen.. Heb jij enig idee of er inderdaad iets is wat die €50 meer rechtvaardigt, of dat ik weinig verschil tussen de twee zou merken?

          • Lola
            30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

            Thanks! Heb hem gelijk besteld, ben heel benieuwd 🙂

            • Laura
              1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

              Ik heb ook de squalane oil van the ordinary en ben er super tevreden over! Mijn vader, heeft eczeem in zijn gezicht, gebruikt hem ook wanneer ik hem er aan doe denken en het is echt al een heel stuk beter. Heeft ook totaal geen geur wat ook fijn is.

        • Erna
          31 augustus 2017 / donderdag, 31 augustus 2017

          Ik gebruik squalaan-olie gekocht bij louland.nl. echt heel goed spul. Je kunt ook 10ml probeer flesjes kopen. Ze hebben daar allemaal biologische oliën. Niet duur en echt super kwaliteit
          Bijna alles wat ze daar verkopen is goed.ze hebben ook squalaan whipped dreamteam van chagrin valley, dat is inderdaad net slagroom voor je huid

          • 31 augustus 2017 / donderdag, 31 augustus 2017

            Dankjewel! Heb nu die van the Ordinary besteld maar ga het zeker in gedachten houden voor later! 🙂

  22. 29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Maar geldt je commentaar ook voor bijvoorbeeld het serum van The Ordinary? Dat bevat verschillende groottes van moleculen en ze beweren dat deze wel diep genoeg in je huid dringen. Persoonlijk merk ik vrij dramatisch verschil sinds ik het gebruik.

    • Lola
      29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

      Jaa hier ben ik ook heel benieuwd naar! Zit deze al een poosje te eyeballen namelijk. In welke zin merk jij vooral verschil? Minder droge huid of gebruik je het tegen rimpels/lijntjes?

      • Laura
        1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

        Ok tweede keer dat ik reageer op een van je reacties, sorry! Maar de hyaluronzuur heb ik dus ook en het maakt je huid net ietsje meer plump? Het is zeker geen drastisch verschil maar ik merk dat mijn huid net ietsje meer gehydrateerd is en zachter aanvoelt. Voelt wel sticky aan als je er geen crème over doet.

    • Serena
      Auteur
      29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

      hi Hanna,

      oh god, ik wilde dit niet meenemen in het artikel omdat het artikel dan ongeveer 2 x zo lang en 2 x zo ingewikkeld zou worden… maar HERE WE GO!

      sodium hyaluronate is ‘high molecular weight’ hyaluronzuur, oftewel hyaluronzuur met lange ketens die de huid niet kunnen penetreren.

      dan heb je ook hyaluronzuur met ‘low molecular weight’ die de huid inderdaad kan penetreren, afhankelijk van hoe klein ze precies zijn. Als hyaluronzuur echter té klein is, kan dit meer schade aanrichten aan de huid. Het wekt namelijk een ontstekingsreactie op. Ook kan hyaluronzuur met te kleine moleculen juist zorgen voor een drogere huid.

      Ik heb meerdere studies gelezen die voor- en nadelen aantonen van hyaluronzuur met verschillende groottes. Het verschilt ook heel erg per huid. Een rosacea huid bijvoorbeeld is al ontstoken, dus daar wil je absoluut geen kleine hyaluronzuur moleculen op aanbrengen, dat zou de zaak alleen maar verergeren.

      Grofweg kun je hyaluronzuur indelen op basis van hun grootte in Dalton:

      High molecular weight (HMW) HA = 1.0 – 1.5 Million Daltons (1000 – 1,500 kDa)
      Low molecular weight (LMW) HA = 0.8 – 1.0 Million Daltons (800 – 1000 kDa)
      Extra Low Molecular Weight (ELMW) HA = 80,000 – 110,000 Daltons (80 – 100 kDa)
      Super Low Molecular Weight (SLMW) HA = less than 50,000 Daltons (50 kDa)
      Ultra Low Molecular Weight (ULMW) HA = lesss than 6,000 Daltons (6 kDa)

      Alle hyaluronzuur tussen de 100 en 1000 kiloDalton blijft op je huid liggen. Kleinere moleculen penetreren dieper, maar vergroten de kans op een ontstekingsreactie.

      Ik heb geen idee welke grootte hyaluronzuur The Ordinairy gebruikt en of het dus wel of niet jouw huid penetreert, maar als het werkt voor jou, zou ik het zeker blijven gebruiken!

  23. Puck
    29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Ik heb een serum van de hema, erg lekker, maar zou het niet nog persé kopen na dit artikel!

  24. Inge
    29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Ah ik was na je post over een hanenkam al benieuwd!
    Leuk weer, meer dit zo artikelen. Ik waardeer t zo dat jij en je zusjes zo bij jezelf blijven. Jullie zijn nog een van de weinige blogs die ik nog volg.

    Wat ik me wel afvroeg; is hyaluronzuur dan dus ook t werkende product in fillers, wat wordt er nog meer aan toegevoegd en waar werken de andere merken dan mee?
    Ik vind fillers een beetje eng maar dit klinkt eigenlijk niet zo slecht!?

  25. 29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Dit vind ik echt een fijn artikel, en precies waarom ik inmidels jaren geleden bij je terecht ben gekomen! Beautylab, letterlijk em figuurlijk 😉

    Ik heb een puur hyaluron serum staan (was lekker goedkoop bij Body & Fit shop!) maar ik gebruik het al een tijdje niet meer. En nu met het verhaal van die hanenkammen… 😉

  26. Lennie
    29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Ik ben echt geschrokken. Kam van een haan? Ik wist dit dus echt niet. Ik krijg steeds meer een afkeer tegen een hoop beautyproducten. Bah.

  27. Kelsey
    29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Bedankt voor dit artikel! Ik had echt geen idee dat dit van “haan” gemaakt werd in sommige gevallen, en dan blijkt het ook nog eens geen wonderen te verrichten 😉 Bah, zeg. Echt top dat je dit soort artikelen schrijft 🙂

  28. Denise
    29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Altijd al afgevraagd of het zinvol is om het te smeren XD!

    X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *