6 x onderhoudsvriendelijke planten voor je interieur

Onderhoudsvriendelijke planten die zelfs jij in leven kunt houden? Ze bestaan! Ik heb een aantal leuke ideetjes verzameld voor mensen die absoluut geen groene vingers hebben, maar stiekem wel graag plantjes in huis willen halen. Met deze ideeën kun je je interieur voorzien van sfeervolle planten die je huis lekker gezellig en knus maken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze vroegtijdig komen te overlijden. Dus, ben je klaar of van Miss Plant killer naar Crazy Plant Lady te gaan? Hieronder deel ik mijn tips waarmee jullie hopelijk leuke inspiratie opdoen.

Cactussen & vetplanten


Een voor de hand liggende oplossing zijn natuurlijk cactussen en vetplantjes. Deze plantjes groeien van nature in erg droge en barre omstandigheden, waardoor ze lang zonder water kunnen. In de warmere zomermaanden (of wanneer je vrij hoog stookt) is één keer per maand water geven voldoende. In de koudere wintermaanden is slechts één keer per drie maanden al genoeg. Cactussen houden erg veel van zonlicht, dus de allerbeste plek is om ze in de vensterbank te plaatsen of binnen één meter afstand van het raam.


Ik weet dat er mensen zijn die zelfs cactussen en vetplantjes dood laten gaan, maar dit komt eerder door te veel dan door te weinig water geven. Geef je een cactus of vetplantje te veel water, dan gaan de wortels namelijk rotten en dit merk je pas maanden later. Misschien is het een ideetje om een vaste dag in de maand te pakken die je makkelijk onthoud. Bijvoorbeeld, ik ben 4 september jarig dus ik zou elke 4e van de maand mijn cactussen en vetplantjes water kunnen geven. Zet het desnoods in je agenda of zet een maandelijks terugkerend alarm via je smartphone!


Samen met mijn zusje Larissa heb ik deze mooie cactus & vetplant terrarium gemaakt. Ik vind ’em zo gaaf geworden! Het staat lekker exotisch en stijlvol in je interieur. Het geeft meteen meer kleur en leven en maakt de ruimte meteen een stuk sfeervoller.

Ook een idee is om een ‘cactus bowl’ te maken in een grote, platte aardewerken schaal. Het liefst in een fel kleurtje voor een Mexicaanse vibe. Cactussen en vetplantjes staan ook erg mooi in een doodnormale terracotta pot. Die potten zijn niet alleen lekker goedkoop, maar staan door hun eenvoud ook perfect in een minimalistisch interieur.

Tillandsia


Misschien had je ze al gespot op de foto met Larissa’s cactus terrarium; de tillandsia. In totaal zijn er zo’n 500 soorten bekend. Meestal zijn ze groen of grijsgroenig, maar er bestaan ook rode, roze en zelfs paarse varianten. Ze groeien van nature in bossen, woestijnen en bergen in Midden- en Zuid-Amerika, Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten.

De meeste Tillandsia’s hebben geen of nauwelijks wortels en groeien op bomen of rotsen. Ze hebben daarom geen aarde nodig. Water en voedingsstoffen worden opgenomen uit de lucht. Om deze reden worden ze ook wel Air Plants oftewel luchtplantjes genoemd.


Tillandsia’s worden wel graag besproeid, het liefste met regenwater en zo’n één keertje per week. Zet bijvoorbeeld een leuke, vintage plantenspray in de buurt, zoals deze of deze. Staat nog leuk ook, en op deze manier is het makkelijker om te onthouden dat je ze nog even moet besproeien.

Stop je tillandsia’s in een mooie, geometrische plantenkasjes, zet ze in een hippe standaard, leg ze ergens neer of hang ze op. Je kunt er alle kanten mee op en door hun ‘tentakeltjes’ staan ze erg exotisch en interessant in je interieur.

Hydroponische planten


Dé plantentrend van nu is hydroponie. Een oude techniek die vooral wordt toegepast met kruiden, maar die ook gebruikt kan worden met sommige groene kamerplanten. Het idee is dat je, in plaats van aarde, planten laat wortelen in water. Wanneer je je planten laat groeien in glazen potten en vazen zijn de wortels goed zichtbaar, wat een heel gaaf gezicht is. Het doet me een beetje denken aan het laboratorium.


Niet alleen staat het interessant en stijlvol, het is ook een ideale manier om planten in huis te halen zonder dat je er veel tijd en moeite in hoeft te steken. De grootste reden van het doodgaan van planten is namelijk een overschot aan water of juist een watertekort, maar wanneer de wortels van het water zich continue in water bevinden bepaalt de plant zelf wanneer hij het opneemt. Ook worden er op deze manier plantenziektes uitgesloten die ze via de aarde oplopen.


Maar kan je zomaar elke plant op water zetten? Helaas niet, maar van de volgende kruiden is bekend dat ze het goed doen met hydroponie: munt, oregano, basilicum, rozemarijn, lavendel en salie. Wow, hoe leuk om allemaal maatkolfjes in de keuken te zetten met deze kruiden? Wat betreft kamerplanten is bekend dat Anthurium (lepelplant) het goed doet met hydroponie, maar ook philodendron (gatenplant en verwanten), begonia’s, geranium’s, klimop, vijgenboom, Chlorophytum comosum (ookwel graslelie of spinnenplant genaamd), Dracaena en Coleus (siernetel).


Zet je kruid of plant simpelweg in een glazen vaas en vul het met mineraalwater op kamertemperatuur. Hierin zitten meer mineralen voor de plant en minder kalk die het glas kan beslaan. Ververs het water zo’n één keer per maand. Voeg eventueel een mini scheutje vloeibare kamerplantenmest toe. Zet je vazen op een lichte plek, maar liever niet in de felle zon.

Waterplanten


Dit idee zag ik bij mijn plaatselijke bloemist; een grote vaas gevuld met drijvende waterplanten. Het heeft een beetje hetzelfde effect als hydroponische planten, omdat de wortels zichtbaar zijn. Ik vind het zo gaaf staan! Ook hierbij geldt dat je het water eens per maand moet verversen. Verder heb je er geen omkijken meer aan.


Ik heb mijn vaas met waterhyacinten gevuld, die met een beetje geluk zullen bloeien (alhoewel die kans helaas erg klein is). Er ontstaan dan uitlopers met lilakleurige bloemetjes. Mijn vaas staat in een plantenhouder (gekocht bij Praxis, maar momenteel heeft Intratuin ze ook), maar het is ook een leuk idee om vazen met verschillende groottes en verschillende soorten waterplanten bij elkaar te zetten.

Lucky Bamboo


Bij IKEA koop je Lucky Bamboo. Dit is gek genoeg geen bamboesoort, maar een sierplant met de naam Dracaena sanderiana. Lucky Bamboo is verkrijgbaar in rechte of gedraaide stengels, met of zonder blaadjes. In Azië is het plantje erg geliefd om als cadeautje te geven aan familie of vrienden, omdat het er al honderden jaren symbool staat voor succes, rijkdom, geluk en gezondheid. Of dat werkelijk zo is weet ik niet, maar het is natuurlijk een leuk gebaar wanneer je iemand een Lucky Bamboo schenkt.


Lucky Bamboo is erg makkelijk om te verzorgen. Het is namelijk een plant die weinig licht nodig heeft en die je gewoon in een vaas met water kunt laten groeien. Logisch, want een Dracaena is zeer geschikt voor hydroponie. Ververs het water één keer per 2 weken en maak dan gelijk de stam even schoon, zodat bacteriën en andere kiemen verwijderd worden. Lucky Bamboo heeft per dag een paar uur daglicht nodig, maar geen direct zonlicht. Voor het raam (waar de zon niet fel op schijnt) of in de buurt van een raam is een prima plek.

Lucky Bamboo geeft je kamer meteen een Aziatisch tintje, staat lekker fris en strak en maakt dus ook een erg lief cadeautje. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want bij IKEA betaal je voor één tak slechts €0,99 (gedraaid) of €0,79 (recht). Lekker budgetvriendelijk en leuk als kleinigheidje, dus!

Gesloten terrarium


Last but not least, het gesloten terrarium. Dit is wellicht de meest onderhoudsvriendelijke optie van allemaal, aangezien je met dit terrarium een eigen ecosysteem creëert waardoor jij er werkelijk geen omkijken meer naar hebt: het condens dat zich verzamelt op het glas wordt opgenomen door het mos en de plantjes en door fotosynthese worden voedingsstoffen en zuurstof gerecycled. Op deze manier bewateren ze in feite zichzelf. Héndig!

Mocht je sceptisch zijn over dit systeem, lees dan hier een artikel over een gesloten terrarium dat sinds 1972 gesealed werd, maar nog steeds groeit en bloeit. Wow!


Het maken van een gesloten terrarium is niet 1-2-3 gedaan, maar het is een leuke bezigheid en je kunt je creativiteit de vrije loop laten gaan! Er zijn welbekende ‘regels’ wanneer je een gesloten terrarium maakt, zo wordt er aangeraden om in de volgende lagen te werken; steentjes, actieve kool korreltjes (dit vind je bij aquarium benodigdheden), potaarde en vervolgens mos en plantjes die houden van een vochtig milieu. Even een scheutje water, deksel erop, en afwachten. Als er de volgende dag erg veel condens te zien is, laat de deksel er dan even een paar uur af. Te weinig condens, voeg dan wat water toe. Als er continue een zweempje condens te zien is op het glas, is het goed.


De actieve kool korreltjes zijn noodzakelijk omdat ze een overschot aan vocht absorberen en zodoende schimmel helpen voorkomen. Plantjes die houden van een vochtig milieu zijn bijvoorbeeld varens, klimop, Soleirolia soleirolii (slaapkamergeluk), bladbegonia of hypoestes. En natuurlijk mos. Ook leuk is om je terrarium te voorzien van miniatuurhuisjes, poppetjes, beestjes of andere mini items, om echt een klein wereldje te creëren.

Mocht je geen tijd of zin hebben om zelf een gesloten terrarium te maken, dan kun je er natuurlijk ook één kant-en-klaar bestellen. Bijvoorbeeld bij Spruitje, of bij Storyplanter. Het kost een flinke duit, maar dan weet je in elk geval zeker dat ‘ie goed is. Toch zou ik liever zelf een terrarium maken, ik krijg ook helemaal de kriebels om het te doen! Het lijkt me gewoon zo leuk om een eigen wereldje te ontwerpen.

Ik hoop dat ik jullie leuke inspiratie heb gegeven met deze onderhoudsvriendelijke planten voor in je interieur! Ook hoop ik dat je, wanneer je jezelf een regelrechte plantenmoordenaar vindt, je jezelf toch nog een laatste kans gunt. YOU GOT THIS!

Hoe vind jij jezelf met planten, heb jij groene vingers? En welke van bovenstaande ideeën is iets voor in je eigen interieur?

Until next time,
Serena Verbon

 

bron foto’s; shutterstock, endless weekend en mijzelf

Volg:

17 Reacties

  1. Tess
    25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

    Vind die gesloten plantenterrarium echt zo leuk! Wil ik nog steeds een keertje zelf gaan maken. Moet ik eerst wel even uitzoeken welke planten daar wel of niet geschikt voor zijn, maar echt ideaal

  2. 30 mei 2018 / woensdag, 30 mei 2018

    Leuke blog! Alleen mis ik grote makkelijke kamerplanten, klopt dat? Heb je ook weleens van Hydrocultuur gehoord, makkelijke grote kamerplanten. Bijna geen onderhoud maar toch het plezier van een grote kamerplant, ik hoor het graag! Groet Sven, http://www.easygreenplant.nl

  3. 30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Heel mooie inspiratiepost. Het gesloten terrarium is voor mij het beste denk ik, mijn katten kunnen namelijk echt niet van planten afblijven.

  4. 29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Wat een leuke planten allemaal. Ik moet wel heel eerlijk bekennen dat ik een aantal van deze planten ooit heb gehad en ze niet in leven heb weten te houden.

  5. Martine
    29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Jij hebt mij al met de post over je badkamer op het idee gebracht wat meer kamerplanten te introduceren in ons nieuwe huis.
    Ik heb als eerste ook zo’n krukje van de Xenos gevraagd en gekregen voor mijn verjaardag.
    Vervolgens 2 mooie potten en planten gekocht, in de badkamer gezet en het staat super gaaf :-).
    Ook in de huiskamer heb ik nu een aantal kamerplanten staan.
    Afgelopen week heb ik nog een Medinilla plant gekocht bij de supermarkt.
    Met zo’n mooie, grote, roze, hangende bloem.
    Prachtig!!!!!
    Dit allemaal dankzij jouw post over de badkamer 🙂
    Dank je wel voor de inspiratie!

  6. Monica
    29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Wat leuk, al die niet standaard planten. Lijkt me inderdaad wel mooi om een vaste plant in een ‘vaas’ te hebben. En wat betreft de Lucky Bamboo… Mooi excuus om van de week langs de IKEA te gaan!

    Nog even een opmerking (excuses moi, na 4 jaar in een bloemenwinkel gewerkt te hebben als bijbaantje ben ik een beetje een vakidioot): een Spathiphyllum wordt ook wel een lepelplant genoemd, niet de Anturium (dit wordt ook wel de Flamingoplant genoemd) 😉

  7. 29 augustus 2017 / dinsdag, 29 augustus 2017

    Ik zelf vind het leuk om eens in de zoveel tijd verschillende bloemen en grassen te halen en hier zelf een groot boeket van te maken. Ook heerlijk voor op foto’s!

  8. Ier
    28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

    Heel tof artikel!

  9. 28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

    Wat een handig artikel en wat een gave foto’s! I loveeee green <3

  10. 28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

    Ik vind gesloten terraria prachtig, alleen zie je dat het ontzettend hip is en betaal je er danig wat voor. Hetzelfde geldt voor luchtplantjes – of toch in de winkels waar ik ga kijken…
    Liefde voor vetplantjes en cactusjes! ♥

  11. 28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

    Door deze post krijg ik zin om van het weekend plantjes in te slaan! Ik vind vooral die plant bijzonder die zich voed door middel van lucht. Lekker makkelijk qua onderhoud en het ziet er super leuk uit wanneer deze in de lucht hangt. Ik koop zelf altijd rozen, die kan ik daarna ook goed gebruiken voor mijn foto’s. Zelf wil ik graag die Lucky bamboo!

  12. Robin
    28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

    Ohw zo’n gesloten terrarium lijkt me zo leuk! Heb zin om er 1 te maken!
    Zelf heb ik totaal geen groene vingers.. Bijna al mijn planten gaan dood.
    En omdat mijn katten graag aan groen knabbelen had ik voorheen nooit geen bosje bloemen of iets anders. Maar sinds ik kattengras heb kan ik dus wel wat meer planten en bloemen neerzetten!
    Helaas gaat kattengras niet heel lang mee trouwens (of het ligt aan mij).

    Maar goed, zo’n terrarium zou de ideale oplossing zijn! Het bewatert zichzelf, is mooi en de katten kunnen er niet bij! Win-win-win zou ik zeggen!

    Thanks voor de inspiratie 😀

    Groetjes Robin

  13. Norma
    28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

    Jammer dat ik hier geen foto bij kan zetten. Ik zag jou levering van plantje.nl en volgde blogger gonny al tijdje. Ineens allemaal planten in huis en dat is toch gezelliger. Omdat ik echte killer ben, ging ik op zoek naar iets met automatisch water geven. Ik vond het op aliexpress. Ik heb ze nu bij al mijn planten staan behalve de vetplanten. Ik ging van juni 2 planten naar nu 37???
    En alles groeit hard zelfs nieuwer bladeren zo leuk

    • Lise
      28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

      Heb je een linkje van Aliexpress? 🙂

      Thanks,

      Lise

  14. Sara
    28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

    Superleuk, al die plantjes. Ik ben toevallig net bezig met meer groen in huis plaatsen. Omdat ik een kat heb, zoek ik bij alle planten informatie over de toxiciteit voor huisdieren. Hou jij daar rekening mee bij het kiezen van planten? Of heb je ervaring dat dat niet zo nodig is? Niet alle katten knagen evenveel aan de planten natuurlijk.

  15. 28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

    Wat een mooie sfeerbeelden! ‘Vroeger’ was ik totaal niet met planten bezig, nu ik een eigen huis heb en continue bloemen af en toe net iets te begrotelijk wordt, heb ik steeds meer planten in huis. Zo is het altijd gezellig. Ik ben zelf dol op de pannenkoekplant. Ik heb er boven en beneden 1 staan, en die hebben ook weinig onderhoud nodig. Ik vind dat plantenterrarium er trouwens ook super leuk uitzien.

  16. Jamilla
    28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

    Dat plantenterrarium zou ik zooo graag willen maken! Ik zeg: maak er een DIY video van als je hem zelf toch gaat maken;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *