How-to: starten met bloggen

'Hoe en waarom ben je begonnen met bloggen?' is een vraag die me vaak wordt gesteld. Het waarom is easy. Mijn moeder en ik hadden zo'n 3 jaar geleden een webshop (The Secret Garden) waar we onze handgemaakte bath & body producten verkochten zoals zeep, scrub, lippenbalsem en body butter. We maakten gebruik van natuurlijke ingrediënten en via de bijbehorende blog (die destijds thesecretgardenslaboratory.blogspot.com heette) kon ik wat dieper op de ingrediënten ingaan. Tevens plaatse ik berichtjes als we bezig waren met iets nieuws of als de zepen in de mallen stonden te riipen. Puur als aanvulling voor onze webshop dus.

Hoe het precies de blog is geworden zoals jullie Beautylab vandaag de dag kennen is een beetje een grijs gedeelte. Volgens mij ben ik steeds meer persoonlijke artikelen gaan posten en op een dag zelfs een 'haul' en een Lady Gaga look. Toen ik hier meer respons op kreeg dan op mijn artikelen over ingrediënten werd ik steeds enthousiaster om over beauty te bloggen. Heel geleidelijk ben ik toen meer over beauty, make-up en andere skincare gaan bloggen. Omdat het altijd al een persoonlijke blog is geweest en ik meer interesses heb dan beauty vind ik het ook leuk om over andere zaken te bloggen, zoals films, boeken, recepten, reizen en meer lifestyle onderwerpen. Ik ben er in feite een beetje ingerold, in het wereldje wat bloggen heet.

Ik ben van 3 artikelen per week naar 1 artikel per dag naar 2 artikelen per dag gegaan. Ik kwam er achter dat het belangrijk is om statistieken over je bezoekersaantallen bij te houden en dat je leuke samenwerkingen kunt aangaan met PR bureaus. Er is geen guideline die je vertelt hoe je moet starten met bloggen, hoe je het moet aanpakken en waar je überhaupt moet beginnen. En nee, ik ga het ook niet allemaal voor jullie uitkauwen, maar ik wil jullie wel graag wat goede tips geven.

What's in a name?
Pak pen en papier en brainstorm over een naam voor jouw (beauty)blog. Dit kan alleen, of samen met een vriendin. Let wel, als je de naam 'beauty' in je naam verwerkt wordt er vaak wel meteen stempel op je blog gedrukt. Dit geldt ook voor 'fashion'. Wil je het wat algemener houden dan kun je kiezen voor zoiets als BySerena.nl of SerenaVerbon.nl of misschien liever je eerste en tweede naam, SerenaDomenica.nl. Doe je het niet alleen maar bijvoorbeeld met een vriendin, dan kan je kiezen voor SerenaenNena.nl. Het is wel tricky want als 1 van de 2 besluit te stoppen dan slaat het niet echt meer ergens op. Je kan ook je naam gebruiken in combinatie met een ander woord met dezelfde beginletter. TerrorTara.nl, LovelyLarissa.nl, AwesomeAngel.nl, SneakySerena.nl of MarenMagic.nl.

Je kan het dan ook wat algemener houden, bijvoorbeeld Labgirls.nl of Beautyfriends.nl, om maar even wat te noemen. Of denk aan iets wat je leuk vindt. Je houdt misschien wel van mode en van tekenen. What about Fashiondrawings.nl? Of misschien is the Game of Thrones wel jouw favoriete serie. What about The Game of Beauty? Of The Game of Fashion? Misschien woon je in een of ander boerengehucht. Beautyfarm, Beautyboederij, VillageofFashion. Of misschien wel iets wat helemaal nergens op slaat, maar gewoon leuk klinkt en voor jou persoonlijk betekenis heeft. Vanillascented.com, KnightCat.com, Freashandclean.com. Verzin het maar! Het is ZO makkelijk, echt waar! Gewoon iets verder denken dat je neus lang is en er een beetje creativiteit tegenaan gooien en je hebt al iets leuks.

Starten
Als je eenmaal je naam hebt moet je natuurlijk checken of hij niet al bestaat. Check het via google.com of nog beter:  whois.net. Mocht je domeinnaam nog niet bestaan vraag hem dan meteen aan (google op domeinnaam registreren). Dit kost zo'n 15 euro pe

r jaar. Je kan het ook niet doen, maar stel dat jouw blog later uitgroeit tot iets groots dan wil je niet aan zoiets als .blogspot of wordpress.com vastzitten in je domeinnaam. Dat staat een beetje onprofessioneel. Plus dat je risico loopt dat iemand jouw naam gebruikt en registreert. Een of andere Zweed bijvoorbeeld heeft Kittehscupcakes.nl geregistreerd, waardoor mijn zusjes nu alleen een .com domeinnaam hebben kunnen vastleggen. Ze hadden hun 'naam' gewoon veel eerder moeten claimen. Dus, weeg dit af en maak een besluit of je meteen een domeinnaam wilt registreren of liever even wilt wachten. Ik raad je aan om het meteen te doen.

WordPress/Blogspot/Weblog
Kies een platform waar jij je blog wil starten. Ik zat eerst bij Blogspot en kan het van harte aanbevelen. Het is heel gebruiksvriendelijk en er bestaan mooie blogger templates en handige widgets. WordPress is misschien ietsje ingewikkelder, maar je kan veel meer wat lay-out betreft. Ik ben heel blij dat ik bij WordPress zit. Het comment systeem is erg goed (in tegenstelling tot die van Blogspot) en je bent er eigenlijk zo aan gewend. Weblog.nl is ook erg gebruiksvriendelijk, maar net zoals Blogspot kan je er niet zo veel kanten mee op. Als ik eerlijk ben raad ik iedereen WordPress aan. En zit je ergens anders, stap dan over, like me! 🙂

En nu?
Je hebt je blognaam, eventueel een domeinnaam en je hebt een account aangemaakt bij een blog platform. What now? In een vorig artikel heb ik een aantal tips geschreven voor beginnende beautybloggers. Er staan belangrijke punten in, dus ik raad je aan om het zeker even door te lezen. Klik hier voor het artikel '10 tips voor beginnende Beautybloggers'.

Daarnaast heb ik nog een aantal andere handige artikelen geschreven die van pas kunnen komen tijdens je blogger carriere:

Het oog wil ook wat (fotografie tips)
Mooie productfoto's via iPhoto en PicNik
How-to: product review
How-to: leuk op de foto
How-to: filmpjes opnemen

Met bovenstaande artikelen vol tips moeten jullie wel even vooruit kunnen denk ik, maar mocht er nog wat onduidelijk zijn stel je vraag dan gerust in een comment. I'm here to help! Voor technische vragen over WordPress verwijs ik je door naar Google en verschillende forums, want zelf weet ik daar helaas niet zo veel van af. Mocht er nog behoefte zijn naar een bepaalde how-to die jullie als blogger goed kan helpen, let me know!

By the way, check dit shirt die ik net heb besteld! Die ga ik voortaan aantrekken naar perspresentaties en events, hahaha!

Mocht je dit lezen en al een blog hebben, dan ben ik heel benieuwd hoe en waarom JULLIE zijn begonnen met bloggen. Vertel eens over het moment dat je de knoop doorhakte. Wie of wat heeft JOU geïnspireerd? Hoe is jouw blog tot stand gekomen? Ik ben erg benieuwd. 

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

172 Reacties

 1. 4 november 2012 / zondag, 4 november 2012

  Ik blog nu sinds een paar dagen haha 😉 En waar ik het allemaal over ga hebben… Dat heb ik nog niet helemaal bedacht! Maar jouw tips komen zeker van pas! Ik heb een blog aangemaakt bij wordpress en dat bevalt tot nu toe goed! Ik hou van interieurstyling, creatief, fotografie en leuke gadgets! 🙂

 2. 1 november 2012 / donderdag, 1 november 2012

  Heel handig artikel!! Alleen de links naar de tips over bijvoorbeeld fotograferen en reviews schrijven doen het niet meer 🙁
  Komt er ook weer zo’n dagje voor beginnende bloggers? Hier zou ik erg graag een keer bij willen zijn!

 3. 31 oktober 2012 / woensdag, 31 oktober 2012

  Ik ben nu net een week aan het bloggen samen met mijn zus. We hebben een blog met een DIY thema. Alles gaat over Do it yourself omdat we twee heel creatieve zussen zijn. Onderwerpen die voorbijkomen zijn bakken, fashion, koken, sieraden en nog veel meer.

  We hebben echt veel gehad aan deze tips! Nu nog lezers voor onze blog 🙂

 4. Milou0207
  17 oktober 2012 / woensdag, 17 oktober 2012

  De link doet het niet

 5. 7 oktober 2012 / zondag, 7 oktober 2012

  Heej,

  ik heb een paar weken geleden de knoop doorgehakt. Ik keek met zo ontzettend veel plezier naar jouw (maar ook nog vele andere) blogs en was zelfs een beetje jaloers op jouw (en die anderen) Je mag zo veel leuke dingen doen en ik had al een tijdje het idee om zelf ook een blog te beginnen. Ik besloot hem over nagellak te doen, maar ook nog andere dingen. Zo is http://www.ilovenailpolishx.blogspot.nl tot stand gekomen. Zoals je hierboven misschien al wel begrepen had ben jij een van mijn inspiratiebronnen geweest. Ik heb heel veel geleerd uit jouw schrijfwijze en jouw foto’s en alles eigenlijk wel!! Ik ben nog niet echt fulltime aan het bloggen, maar een paar keer per week zet ik wat online. Ik merk nu al wel dat ik niet alleen maar over nagellak wil schrijven. Maar ook over alle andere dingen die mij bezig houden. Ik zit alleen wel met 1 klein probleempje. Ik mag mezelf namelijk niet op de foto zetten van mijn ouders. Hoe doe ik dat dan met filmpjes?? Moet ik dan gewoon mijn hoofd niet laten zien ofzo?? Heeft iemand een idee??

  xxx