How-to: oogschaduw voor de donkere huid

Vorige maand heeft Ilrish een uitgebreid artikel geschreven bomvol tips over het uitzoeken van een geschikte primer en foundation voor de donkere huid (klik hier om dat artikel terug te lezen). Het artikel werd super goed ontvangen en veel van mijn donkere bezoekers hebben veel aan de tips van Ilrish gehad. Vandaag wil zij het hebben over oogschaduw in combinatie met de donkere huid. Want ook met dit product is het nét even anders ten opzichte van een blanke of licht getinte huid.

“Laat ik beginnen met te zeggen hoe leuk ik het heb gevonden om de comments te lezen op het vorige artikel. Ik vond het vooral fijn om te zien dat de tips interessant en informatief genoeg waren voor zowel de ingewijde lezeres als de ‘newbies’ wat betreft Dark Skin Make-up. Ik wil jullie daarom allemaal bedanken voor de lieve berichten en jullie vragen, het doet me veel om te zien dat mijn inzet gewaardeerd wordt.

In het artikel van vandaag behandel ik oogschaduw voor de donkere huid. Ik hoop dat jullie je voordeel doen met de tips die ik geef en als jullie vragen of opmerkingen hebben dan zijn jullie wederom welkom bij de comments. Het volgende artikel zal trouwens gaan over blush en lipstick en daarna over black hair en producten hiervoor, dus stay tuned!”
Oogschaduw en oogschaduwbasis
Pigment. Een belangrijke eigenschap van oogschaduw is dat deze de juiste pigmentatie heeft. Niemand betaald graag voor een product dat er op het eerste gezicht goed uitziet maar bij het aanbrengen op de huid alle schoonheid verliest omdat het weinig tot niet zichtbaar is. Pigmentatie van oogschaduw is voor de applicatie op alle huidskleuren van belang, voor de donkere huid geldt dan ook in alle gevallen; zoek de oogschaduw met het meeste pigment. Omdat de donkere huid een ondergrond is die kleur absorbeert en dus opneemt is diepe pigmentatie wenselijk.
Als een oogschaduw niet gepigmenteerd genoeg is zal deze wegvallen op de huid en kan deze de huid zelfs grauw laten lijken. Kleuren die het meeste de neiging hebben om voor dit effect te zorgen zijn pasteltinten en verschillende gradaties van de kleur ‘wit’. Vaak zijn dergelijke kleuren licht gepigmenteerd (vaker het geval bij budgetproducten dan bij high-end producten) en dienen ze voor duidelijke zichtbaarheid in laagjes op de huid aangebracht te worden. Let daarom extra goed op bij de aanschaf van deze kleuren.
Ben je donker en helemaal gek op pasteltinten en andere lichte kleuren, breng dan altijd (het is sowieso handig om creasen van je oogschaduw te voorkomen) een oogschaduwbasis aan. Bij het gebruik van dergelijke kleuren is een witte/lichte oogschaduwbasis, zoals die van de Hema, Etos of Catrice erg handig. Je kunt voor een lichte kleur ook kiezen uit MAC Paintpots in de kleuren Bare Study, Painterly, en Soft Ochere.
Ook de Primer Potion van Urban Decay, Too Faced Shadow Insurance en het NYX Jumbo Pencil in Milk of Cottage Cheese zijn goede alternatieven. Onthoud wel dat je als je voor een lichte basis kiest, je deze goed moet blenden met je huid. Een lichte oogschaduwbasis blend namelijk makkelijker op een blanke huid terwijl het op een donkere huid een grijze waas kan achterlaten.
Voor een neutralere kleur of een kleur die beter aansluit bij je eigen huidskleur kun je eens kijken naar MAC Paintpot in de kleur Quite Natural. Deze kleur complimenteert medium to darker skintones, terwijl het een mooie bruine kleur is op een blanke huid.
Verder geldt voor oogschaduw eigenlijk: ANYTHING GOES! Het klinkt heel makkelijk maar in de praktijk is het vaak zo dat donkere dames wegkomen met het gebruik van oogschaduw kleuren die op een blanke huid heftig, donker of soms zelfs clownesk worden gevonden of alleen worden gebruikt voor fashionshoots en modeshows. Omdat de huid van nature zo donker is pakken heftige kleuren namelijk anders uit dan op een blanke ondergrond en als je onder felle kleuren een lichte oogschaduw basis gebruikt dan zorgt deze er voor dat de kleuren helderder en intenser wordt.
Oogschaduw is overal te koop; van budget tot high-end je kunt je lol op. MAC, Make Up Store, Make up Forever en Inglot hebben een groot assortiment goed gepigmenteerde oogschaduws. Maar op budgetgebied is er ook veel te vinden.

Uitschieter is Catrice (jullie allemaal vast meer dan bekend). Je zou het wellicht niet denken maar de mono’s, duo’s en quatro’s van Catrice hebben echt een hele fijne pigmentatie voor gebruik op de donkere huid en voor slechts €2,49 kun je je hier geen buil aan vallen.

Catrice is ze koop bij filialen van het Kruidvat en Trekpleister. Voor oogschaduw hoef je als donkere dame dus niet persé je heil te zoeken bij merken die specifiek gericht zijn op de donkere huid, zoals BlackUp of Black Opal. Kijk voor enkele van deze merken en verkooppunten in het vorige artikel.

Enkele tips bij het gebruik van oogschaduw en oogschaduwbasis:
– Swatchen! Ook voor deze producten geldt: swatch before you buy! Parelmoerachtige kleuren pakken op een heel donkere huid vaak groen uit, en dan niet ‘een nice kind of green’ maar een ziekelijk uitziende variant, let daar op bij het aanschaffen van deze kleur.

– Aqua, Turkoois, Zilver, Kobalt, Indigo, Emerald, Fuschia en Okerachtige kleuren zijn kleuren die prachtig staan bij een donkere huid. Voor een feestje zijn dergelijke kleuren absoluut een uitkomst maar ook menige dagelijkse look kan gemaakt worden met deze kleuren.

– Geen felle kleuren oogschaduw in huis of nog een beetje huiverig om meteen ‘all out’ te gaan? Probeer dan eens een felle kleur als eyeliner, khol of liquid liner.
– Ben je geen daredevil met uitgesproken kleuren in je ooglook? Dan zijn Burgundy, Gold, Bronze, Copper, Brown, Purple, Nude, Cranberry, Vanilla en Peach jouw ‘go to’ kleuren.
– Gebruik je veel donkere kleuren en veel zwart let er dan op dat je dit in de juiste verhouding doet. Als je heel donker bent en donkere ogen hebt kan dit je een ‘strenge’ uitstraling geven.

YouTube- tips
Heb je na het lezen van dit artikel nou nog geen genoeg van make-up tips voor de donkere huid en ben je benieuwd hoe dames met een donkere huid bovenstaande tips in de praktijk brengen, bezoek dan eens de YouTube kanalen van de volgende dames:
BeautyCrush – Sammy, een Engelse/Chineze/Guyanese beauty met make-up tips voor meiden met light tot medium skintones.

ShirleyBeniang – Shirley, Een Nigeriaanse/Ghanese/Canadese schone uit de UK met make-up tips reviews en tutorials voor dames medium to dark skintones. Daarnaast ook veel fashion!

Lizlizlive – Liz een Nigeriaanse schone uit de UK met veel make-up tutorials voor medium to dark skintones.

Beautybyjj – Jenny een Nigeriaanse beauty uit de UK met make-up voor dark skintones en een hysterische voorliefde voor big hair en weaves.


De volgende keer wil ik het hebben over een donkere huid in combinatie met blush en lipstick. Mochten jullie aanvullende tips of vragen hebben, stel ze dan in de comments, ik zal proberen om ze zo snel en zo goed mogelijk te beantwoorden. Bedankt voor de aandacht en tot de volgende keer!
Liefs, Ilrish

Follow me on Facebook, YouTube, Bloglovin & Twitter

Volg:

1 Reactie

  1. Rachelle
    4 september 2012 / dinsdag, 4 september 2012

    Superleuk! Ben blij met dit artikel! Zelf ben ik namelijk ook getint ! thanx !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *