How-to: Make-up voor 50+

Jullie zijn altijd zo lyrisch over mijn nichtjes, maar hebben jullie mijn tantes wel eens gezien? Als ik er na mijn 50e net zo uit mag zien als zij, dan teken ik daar voor. Gisteren heb ik twee van mijn tantes opgemaakt en ze ondertussen tips gegeven die voor hun leeftijd en looks van toepassing is. Ik bedacht me dat ik misschien ook wel 50+ lezeressen heb, of lezeressen met moeders die de 50 reeds zijn gepasseerd. Of misschien ben je slechts 35, maar heb je de looks van iemand van 50 (shit happens). In deze gevallen moet jullie echt even verder lezen voor make-up tips!

Tante Kiki (links) is het jongere zusje van mijn moeder en tante Orthilde (rechts) is een aangetrouwde tante. Inmiddels hoort ze niet meer bij mijn oom, maar ze is en blijft natuurlijk gewoon mijn tante! Tante Kiki is 52 en tante Orthilde is 55 jaar oud. 
Hieronder een foto van hun eigen make-up look (boven) en de make-up look die ik ze heb aangemeten (onder). Ik heb dezelfde producten gebruikt voor beide tantes, alleen bij tante Kiki heb ik geen foundation aangebracht en bij tante Orthilde heb ik haar mascara laten zitten.
Wat heb ik gedaan/rekening mee gehouden?
Basis

  • Een huid die de 50 gepasseerd is heeft veel meegemaakt, en laten we de zwaartekracht niet vergeten. Fijne lijntjes en een slappere huid zijn hier het gevolg van. Een gladde huid oogt natuurlijk veel jeugdiger, dus is het aan te raden om een gladmakende primer te gebruiken die fijne lijntjes opvult en het geheel er jonger en frisser uit laat zien.
  • Omdat we de huid er jonger en frisser uit willen laten zien koos ik voor een foundation met licht reflecterende deeltjes. Zelf ben ik helemaal weg van de nieuwe Rimmel foundation, die hele subtiele shimmers bevat. Hier krijg je echt een fris hoofd van, een prima basis voor de rest van de make-up!
  • Shape je gezicht (klik hier voor een how-to) om een slanker gezicht te krijgen. Weg met die uitgezakte hamsterwangetjes!
Wangen + Lippen

  • Voor een frisse touch breng ik een frisse kleur blush aan op de appeltjes van hun wangen en deze beweeg ik met de kwast richting hun slapen. Omhoog dus, voor een liftend effect. Gebruik een perzikkleurige blush, of iets tussen roze en baksteenrood in.
  • Op de lippen gebruik ik ook een frisse kleur. Rood en andere donkere kleuren staan onwijs mooi en chic, maar pas op, de donkere kleur kan in de fijne lijntjes rondom je lippen gaan lopen en dat wil je natuurlijk niet. Gebruik daarom ten alle tijde een lippotlood om dit soort taferelen te voorkomen.  Kleuren zoals peach, koraalroze of roodroze staan lekker fris en fruitig en laten je look stralen! Gebruik bij voorkeur een lipstick of getinte lippenbalsem met niet al te veel poespas. Een glitterende plak gloss is meer iets voor tieners 😉
Wenkbrauwen + Ogen

  • Wenkbrauwen zijn extreem belangrijk! Volle wenkbrauwen maken jong, epileer ze dus niet te dun. Ook langere wenkbrauwen maken jonger, dus verleng ze door er met wenkbrauwpotlood in dezelfde kleur een stukje bij te tekenen. Zorg ook dat je de wenkbrauwen omhoog tekent, dus een lichte ‘bitch brow’ vorm. Dit opent en ‘lift’ je oogopslag.
  • Een 50+ huid heeft een overmaat aan vel rondom de ogen, het is stukken slapper dan pak ’em beet 20 jaar geleden. Ook hier wil je een liftend effect, dus zorg dat er en lichte kleur op het bewegend lid en wenkbrauwbot zit. Breng een donkere kleur aan in de crease, maar laat deze kleur alleen aan de buitenkant boven de crease uitsteken, in de vorm van een soort schuin omhoog stekende wing. Breng een lichte kleur (shimmer?) aan bij de binnenkant van de ogen, voor een frisse oogopslag.
  • Maak de ogen groter door een eyeliner lijntje te zetten en krul de wimpers voor een open oogopslag. Breng zowel boven als onder mascara aan, tenzij de huid onder je oog wat dikker en slapper is, dan kun je het beter clean houden. Door het hangende vel is het lastig om een cateye lijn te plaatsen, mijn ervaring is dan ook om dit gewoonweg niet te doen.
  • Ik heb matte oogschaduw gebruikt omdat shimmer oogschaduw vaak te veel de lijntjes en slappe huid rondom de ogen benadrukt. Shimmer en glitters kunnen echter wel, is mijn mening, maar met mate en bij voorkeur niet op het wenkbrauwbot, maar op het bewegend lid of aan de binnenkant van het oog.

Andere zaken die je jonger laten lijken zijn;
Een mooi en wit gebit – niet iedereen is gezegend met rechte tanden, ook tante Kiki niet, maar zelfs op deze leeftijd heeft ze toch besloten om een beugeltje te nemen. Ze was niet happy met haar oude gebit, maar nu durft ze veel meer te lachen. Alleen onder is nog een klein stukje beugel aanwezig, die mag er hopelijk snel uit. Witte tanden ogen jonger, dus mochten je tanden zijn verkleurd (wat wil je, na 50 jaar koffie, thee en rode wijn drinken?) dan kun je tanden bleken overwegen. Of misschien Crest Whitestrips!
Rode nagellak – geen idee waarom, maar hier is onderzoek naar gedaan en het blijkt dat vrouwen met rode nagellak jonger worden geschat. Handen met rode nagellak zien er jeugdiger uit. Aan de rode nagellak dus, augies!
Een lachend gezicht – ik noemde het al eerder in dit artikel over lachen (klik), maar het is echt waar. Op de voor en na foto van tante Orthilde is goed te zien dat een lachend gezicht meteen wordt gelift (de mondhoeken gaan omhoog en alles wordt strakker getrokken). Lachende gezichten lijken dus jonger. SMILE YOU OLD FARTS!
WIN WIN WIN!
Hopelijk hebben jullie, je moeders, je oma’s of andere luitjes boven de 50 hier wat aan gehad. Het is niet altijd zo, maar de meeste 50+ vrouwen zijn totaal clueless wat betreft make-up. Ze blijven jaren plakken aan dezelfde make-up routine van toen ze 20 waren, maar er is natuurlijk veel veranderd op beautygebied de afgelopen jaren. Dus, wees een lieve dochter en maak je moesje eens op met mijn 50+ make-up tips, she’ll love it! In het begin stribbelen ze allicht wat tegen, they always do, maar als ze het eindresultaat zien weet ik zeker dat ze het leuk vinden! Plaats je mooiste mama make-over (of je eigen make-over) op de Beautylab Facebook Page en maak kans op een leuk prijsje. De beste make-over wint een leuk beauty pakketje. Meedoen kan t/m volgende week maandag 26/09/2011, 00:00 uur. Wees zo eerlijk om niet te photoshoppen. Winnaars worden bekend gemaakt via Facebook.
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *