How-to: make friends

Nieuwe vrienden maken klinkt als iets van het schoolplein, maar ook op latere leeftijd kan dit iets zijn wat je graag zou willen. Misschien omdat je huidige vriendengroep je in de steek heeft gelaten na een break-up met je ex-vriend (en het waren in eerste instantie niet jouw vrienden) of omdat je huidige vriendengroep toch niet is wat je ervan had gehoopt.

Een nieuw schooljaar breekt aan, je start met een nieuwe baan of je hebt je aangemeld bij een nieuwe sportschool: hoe oud je ook bent, je zult in je leven talloze momenten meemaken waarop je nieuwe mensen zal leren kennen. En nieuwe mensen leren kennen betekent een mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken. Niet iedereen is daar even goed in, dus hieronder heb ik een aantal richtlijnen opgeschreven die misschien van pas kunnen komen.

#1 Oogcontact
Vroeger toen ik als klein meisje op de camping ergens in Zuid-Frankrijk was durfde ik nooit met de andere kindjes te gaan spelen. Larissa en Tara speelden met elkaar, maar ik ben natuurlijk een paar jaar ouder en wilde natuurlijk ook met kinderen van mijn eigen leeftijd spelen. Ik was g

ewoon echt te verlegen en durfde niet op de ‘camping groep’ af te stappen. Ik bekeek de groep dan liever vanaf een afstandje, veilig bij de tent. Op een dag waren ze ‘rond de tafel’ aan het spelen, een groeps-tafeltennisspel. Iedereen houdt een tafeltennis batje vast en speelt de bal over en weer terwijl je doorschuift. Goed, ik zal niet te veel in detail treden wat het spel betreft, want daar gaat het nu niet om. Het ging erom dat het er supergezellig uitzag. In plaats van bij de tent hangen besloot ik om aan de rand van het veldje te gaan staan om te kijken. De mensen die af waren zagen me kijken en kwamen naast me staan. ‘Hier, wil jij ook?’ zei een meisje terwijl ze me het batje in mijn handen duwde. Vervolgens duwde ze me tussen de groep en riep ‘we hebben een nieuwe!’ en voordat ik het wist stond ik, de verlegen Serena, mee te spelen. En je zal het niet geloven, maar ik eindigde bij de laatste twee waarna ik genadeloos werd afgemaakt met een soort van ping pong smash. Afijn, ik hoorde erbij. En dat was nooit gelukt als ik niet was blijven kijken.

Moraal van het verhaal: maak oogcontact wanneer je erbij wilt horen. Wanneer je oogcontact maakt ben je veel toegankelijker en zullen mensen sneller op je afstappen voor een praatje. En zoals het toen ging, volgens mij was ik 12, zo gaat het nu nog steeds. Toen ik in mijn eentje in Singapore was deed ik mee met zo’n tour. Ik hoefde de mensen alleen maar aan te kijken of ze kwamen op me af gestapt om een babbeltje te maken. Het is wel eng hoor, als je ergens komt waar je niemand kent terwijl de rest elkaar wel kent, maar mensen zijn echt de beroerdste niet en zijn daarbij nieuwsgierig van aard. Je hoeft ze alleen maar aan te kijken. Oogcontact. Belangrijk! Het is net flirten, eigenlijk.

#2 Koetjes en Kalfjes
Bij mannen gaat het allicht anders (Hee, jij bent voor Ajax? Ik ook! Vrienden?), bij vrouwen is het echter iets ingewikkelder. Ik denk dat wij vrouwen over het algemeen op zoek zijn naar de wat diepere vriendschappen en wat kritischer zijn met het selecteren van onze vrienden. We willen elkaar eerst eens wat beter leren kennen. Dus, we praten over koetjes en kalfjes. Het begin natuurlijk bij oogcontact gevolgd door een groet. Vervolgens komt er een loze opmerking als ‘eerste dag?’ ‘Saai is dit vak he?’ of een ‘wat is het toch altijd druk hè, op de maandag?’. Die kun jij natuurlijk makkelijk inkoppen. Maar, het is belangrijk dat je niet alleen de vraag beantwoord met een simpel ja of nee, het is belangrijk om een gesprekje aan te knopen. Begin in elk geval met een dikke glimlach terwijl je lekker meekletst. ‘Nou, eigenlijk is het al mijn derde, maar leuk dat ik je nu pas opval. Hoeveel dagen werk jij hier dan al?’ of ‘Zo, inderdaad. Ma

ar dat zijn eigenlijk alle vakken, hahaha! Kom je hier uit de buurt, of woon je op kamers?’ of ‘Nou en of. Ik kan volgende week beter op woensdag komen. Weet jij of het dan ook zo druk is?’. Zie je wat ik doe? Ik stel er steeds een vraag achteraan. Een vrij logische vraag die laat zien dat je geïnteresseerd bent in diegene en dat je open staat voor een koetjes en kalfjes gesprek. Dit kan dagen doorgaan, maar wat je eigenlijk wilt is het vinden van raakvlakken en erachter komen of die persoon dezelfde interesses heeft als jij en of jullie een beetje op dezelfde golflengte zitten. Het maken van nieuwe vrienden is echt praktisch hetzelfde als het zoeken van een nieuwe liefde, maar dan zonder verliefdheid. Vaak is het ook gewoon een ‘gut feeling’. Mag ik deze persoon, of niet?

Wat altijd een goeie is, is om na een koetjes en kalfjes gesprek jezelf even voor te stellen. Steek gewoon je hand uit. ‘Nou, ik ga er weer vandoor. Leuk om je even gesproken te hebben. Ik ben Serena, trouwens’.

#3 Wees “spontaan”
Als je er na een aantal koetjes & kalfjes-gesprekken achter bent gekomen dat je deze persoon mag en dat jullie dezelfde interesses hebben is het tijd om eens spontaan te doen. Echte vrienden wordt je pas nadat je iets met zijn tweeën gaat doen, of in elk geval in een kleiner groepsverband. Als jullie filmgekken zijn kun je eens voorstellen om samen naar een film te gaan die jullie beiden graag willen zien. Doe dit dan wel ‘in the heat of the moment’ dus wanneer jullie het er net over hebben, bijvoorbeeld. Misschien hebben jullie wel kleine kindjes van dezelfde leeftijd: stel een playdate voor. Misschien heb je wel dezelfde hobby: stel voor om dit eens samen te gaan doen. Vaak merk je ook wel aan de ander dat ze je soort van een inkoppertje geven. ‘Oh ik wil die film zo graag zien, maar niemand wilt met me mee….’ of ‘jij hebt altijd zulke leuke kleding aan, als ik je een keer tegenkom tijdens het shoppen moet je me echt eens advies geven hoor!’ (voorstel: samen shoppen). Maar, jij kan natuurlijk ook diegene zijn die de inkoppertjes geeft.

#4 Toon interesse
Je kan jarenlang met iemand omgaan en die persoon nog steeds niet écht kennen. Hoe komt dat? Omdat jij of niets vraagt of die persoon vertelt je nooit wat. Wanneer je met iemand omgaat, dit kan iemand zijn die je al langer kent of iemand die je net hebt leren kennen, en je bent op zoek naar een diepere vriendschap is het belangrijk om vragen te stellen, om te luisteren en om te weten wanneer je door moet vragen. Dit is soms lastig, maar wanneer je naar je gevoel luistert denk ik dat je er wel uitkomt. Wanneer je 1 op 1 bent met elkaar en iemand vertelt je iets, vraag dan door. Wees geïnteresseerd. Geef eens een complimentje. Vertel ook zeker wat over jezelf, wees geen gesloten boek en sta open voor deze nieuwe relatie. De kat uit de boom kijken heb je al kunnen doen, dus nu je eenmaal besloten hebt ‘ik mag deze persoon’ geef deze persoon dan ook een kans om de ware jij te leren kennen. Sharing is caring.

#5 Geef het tijd
Je hoeft deze nieuwe persoon echt niet binnen een week te integreren in jouw leven. Alles op zijn tijd. Als deze vriendschap aanhoudt maken ze vanzelf kennis met je familie en vrienden, op een verjaardag bijvoorbeeld.  Daarbij ben je nooit van de ene op de andere dag (harts)vriendinnen, daar gaat gewoon wat tijd overheen. Wat afspraken, wat gesprekken, wat verhalen die jullie delen. Eigenlijk gaat een vriendschap vanzelf en heel geleidelijk. Voordat je het weet hoort deze nieuwe persoon in jouw leven en noem je het een nieuwe vriend of nieuwe vriendin.

Ben je echter naarstig op zoek naar nieuwe vrienden dan kan ik me voorstellen dat het je niet snel genoeg kan gaan. Bijvoorbeeld wanneer je helemaal nieuw bent in een grote stad. Bedenk je dat je potentiële nieuwe vriend of vriendin misschien nog wél een eigen vriendengroep heeft en dat deze dus zijn tijd moet verdelen. Bedenk je ook dat jij de eerste periode nog vooral gezien zal worden als ‘kennis’ in plaats van ‘vriend’ en dus eigenlijk niet op de eerste plek komt. Accepteer dit en bedenk je dat er alleen tijd nodig is om uit te groeien van kennis naar vriend. Wees dus niet beledigd wanneer hij of zij je niet voor alles uitnodigd.

Bedenk je ook dat je via deze nieuwe vriend nog veel meer nieuwe mensen kan leren kennen waarmee je wellicht ook leuke vriendschappen kunt opbouwen. Wanneer je in een nieuwe stad komt wonen hoef je soms maar één persoon te leren kennen om een leuke vriendengroep om je heen te bouwen. En zo simpel kan het zijn.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben, maar houd wel in gedachten dat dit slechts een paar voorbeelden zijn en dat het maken van vrienden een natuurlijk proces is. Het opvolgen van deze tips verzekerd je niet van een goede vriendschap, het gebeurt of het gebeurt niet. Probeer in elk geval gewoon jezelf te blijven (ook al betekent dit dat je soms iets moet doen wat eng is, maar wel sociaal noodzakelijk, zoals oogcontact maken en lachen). Je kan jezelf enigszins aanpassen om opener over te komen en om wat spontaner te zijn, maar je moet jezelf nooit veranderen puur en alleen om ‘erbij te horen’.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

110 Reacties

 1. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Super artikel Serena!

  Liefs, Mariette

 2. M
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Hoi Serena! Ik ben je blog al een tijdje aan het volgen en ik wilde je even mijn complimenten geven! Leuk hoe je niet alleen beauty aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant laat zien. Ik ben altijd erg verlegen geweest. Daarom heb ik nooit echt veel vrienden gehad. Ik heb nu wel 4 goede vriendinnen die ik altijd kan bellen wanneer ik ze nodig heb, alleen hebben zij ook hun eigen leven en zie ik ze jammer genoeg niet heel vaak. Maar ik vind het dus ook moeilijk om nieuwe vrienden te maken, niet alleen omdat ik verlegen ben, maar ook omdat ik niemand met mezelf wil opzadelen. Ik heb altijd het gevoel dat ik een last zou zijn voor iemand.. Minderwaardigheidscomplexje dus (leuk woord voor scrabble :-P)
  Anyway, ik vind je blog erg leuk! YOU GO GIRL!

 3. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Bedankt voor de tips! Ik maak heel moeilijk vrienden dus dit heb ik net nodig 🙂

 4. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Ah, leuke tips! Ik zie mezelf als een spontaan persoon en kan makkelijk een praatje maken met andere, ik heb ook jaren als verkoopster gewerkt, dit hielp vast ook wel! Toch voel ik me soms ook verlegen, zeker als ik ‘de nieuwe’ ben in een grote groep. Maar ach, daar stap ik snel genoeg over heen. Dit artikel is heel handig als je verlegen ben of het lastig vind om contact te maken. Goed van je Serena! 🙂

 5. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Wat handig dit! Morgen heb ik namelijk introductieweek! Dus ik vind het super spannend, al die nieuwe mensen enzo. Nieuwe opleiding. Wel excited, dus dit kwam wel van pas! Alhoewel ik al van mezelf wel makkelijk vrienden kan maken is een beetje hulp altijd fijn!

 6. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Awww wat een schattige plaatjes heb je hierbij gebruikt! Leuk artikel ^^ Voor veel meiden kan dit zeker handig zijn :3

 7. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Gewoon met iedereen praten is idd de beste tip die je kunt geven. Daar ben ik vrij goed in.

 8. MichelleH
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Aww, ik zag kleine Serena helemaal voor me toen ik het las. Schattig! 🙂

 9. Fonghwa
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Goed artikel! Alles is herkenbaar en klopt als een bus.

 10. olivia
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  goed artikel. zelf ben ik voor de tweede keer verhuisd in mijn middelbare school periode en dat is erg vervelend.. de meiden in mijn klassen hebben niet echt behoefte aan nog iemand bij hun groepje en alle energie voor een nieuwe vriendschap moet van mij komen 🙁 ze doen wel aardig tegen me maar buiten school om vragen ze me nooit mee naar een feestje of zo. gelukkig nu het laatste jaar…

 11. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Goed artikel. Ik denk dat er wel een beetje een taboe op rust om te zeggen dat je misschien weinig of geen echte goede vriendinnen hebt. Ik heb twee vriendinnnen, maar wonen tamelijk ver weg. Ik heb dus geen vriendin waar ik bijna dagelijks contact mee heb. En om eerlijk te zijn mis ik dat wel een beetje. Maarja, je vindt niet zomaar een nieuwe, goede vriendin op de hoek van de straat!

  • Serena
   Auteur
   3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Wie zegt van niet? Wie weet heb je wel een leuke buurvrouw, ontmoet je iemand bij de bushalte, praat je even met een winkelverkoopster. Vrienden zijn voor het oprapen, echt waar. Probeer gewoon met iedereen even een praatje te maken en wie weet heb je dan eens met iemand een ‘klik’.

   • 4 september 2012 / dinsdag, 4 september 2012

    Ja dat is misschien ook wel zo. Ik zal het onthouden 🙂

  • 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Een vriendin van me heeft een oproepje geplaatst bij (ik dacht) nieuwemensenlerenkennen.nl. Er heeft toen een meisje gereageerd die ook op zoek was naar nieuwe contacten. Ze hebben een super goede klik en spreken regelmatig af. Ze vond het eerst heel raar, want je gaat soort van daten met een meisje (terwijl je hetero bent), dus daten voor vriendschap. Maar is nu natuurlijk blij dat ze het wel gedaan heeft.
   Wat je ook kunt doen is bij een sportclub gaan, of een hobby (bv dansen?) in de buurt.

 12. Tiny
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Heel leuk artikel! Komt goed uit nu school terug begonnen is.
  Niet stom bedoeld, maar het is “Het opvolgen van deze tips verzekerT je niet van een goede vriendschap” i.p.v. verzekerD.

 13. Rosamina
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Ik moet eerst aan mezelf werken voordat ik wat met deze tips kan helaas 🙁

 14. Aniek
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Handig artikel, Serena! Misschien nog een tip voor alle mensen die dit artikel ook interessant vinden: bedenk je dat héél veel mensen het moeilijk/ongemakkelijk/niet fijn vinden om op andere mensen af te stappen.

 15. Karlijn
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Wauw bedankt voor dit artikel! Komt precies op tijd, ik verhuis over een week voor 4,5 maand naar het buitenland om daar een deel van mn studie te gaan doen en dan ga ik natuurlijk heel veel nieuwe mensen ontmoeten!

  En dat van het pingpongen is heeel herkenbaar! Volgens mij gaat het op alle campings hetzelfde! Ik was ook zo’n stil en verlegen meisje en als je dan eenmaal mee deed met het pingpongen werd het hartstikke gezellig. Ik heb aan die jaren vrienden over gehouden die ik nu nog steeds zie! 🙂

 16. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Handig artikel! Ik vind het ergens toch nog wel moeilijk maar probeer steeds wel contact te zoeken met mensen. Ook probeer ik gewoon uit mijn comfort zone te stappen en stiekem is zo een uitdaging uit gaan heel eng maar superleuk! Het geeft je daarna echt een feel-good gevoel en power haha. Vooral die tip: Geef de tijd is denk ik heel belangrijk. Zodra ik zelf zou merken dat iemand zou gaan aandringen zou ik juist afstand nemen en het met rust laten. Goede tips Sereen. Thanks. ^^

 17. Chantal
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Goed artikel! Ik kijk zelf vaak de kat uit de boom en daardoor is me wel eens gezegd dat ik arrogant over kan komen. Als ik dan eens spontaan een praatje maak wordt er soms ook geen antwoord op gegeven of word je raar aangekeken. Niet echt bemoedigend zulke dingen. Maar ik heb wel liever supergoede vriendinnen die ik op 1 hand kan tellen dan 10 waarmee ik alleen oppervlakkige gesprekken heb.

 18. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Ik merk dat ik bij echte vriendinnen soms ook nee kan zeggen, “nee ik heb eigenlijk helemaal geen zin om iets te gaan doen vanavond, heb zin om lekker in mijn eentje op de bank te liggen, maar morgenavond lijkt me super!” En zodra je dat zelf een keer doet, durven vriendinnen ook eerlijker te zijn.

 19. Anne
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Misschien een stomme vraag, maar had je al niet eerder zoiets gepost? Het verhaaltje uit Zuid-Frankrijk komt me zo bekend voor! Maakt verder ook niet uit, blijft leuk. 🙂

  • Serena
   Auteur
   3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Volgens mij niet.

 20. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Superfijn artikel, Serena! Eigenlijk is het zo’n simpele tip om een vraag te stellen nadat je antwoord op een vraag, maar ik had er nog niet aan gedacht eigenlijk. Zelf ben ik nooit goed in small talk, ik denk altijd achteraf “verdorie, ik had dit of dat kunnen zeggen!” en ik sla nogal snel dicht, vooral in een groep. Ik denk dat het belangrijk is om zelf te praten, MAAR zorg ervoor dat je nog steeds geïnteresseerd overkomt naar de andere persoon! Niets is vervelender dan iemand die alleen maar over zichzelf kan praten…

  • 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Ik vind zelf ook niet dat ik goed ben in small talk en ik vergeet heel vaak ook de conventies die erbij horen. (Ik vraag dus bijna nooit hoe iemands weekend was, behalve als ik weet dat diegene iets bijzonders heeft gedaan of ik ECHT niets meer weet te zeggen) Ik ben erachter gekomen dat dat eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Door middel van het stellen van wedervragen – zoals Serena al aangeeft – kun je zelf het gesprek wat meer de diepte in sturen.

   Oh, en nog iets dat een vriendin ooit tegen me zei dat mijn hele blik op gesprekken voeren veranderde: een gesprek voer je met minimaal twee mensen, dus niet alleen jij bent verantwoordelijk voor de loop van een gesprek. Als een gesprek niet loopt, ligt dat net zoveel aan de ander als aan jou. Misschien niet echt een eyeopener voor sommigen, maar voor mij wel :p

   • chell
    3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

    Nee het is ook een echte eye opener voor mij!! ik ben vaak geneigd snel te denken dat het aan mij ligt, en dan klap ik alleen maar meer dicht. thanx voor je opmerking 🙂

 21. Jorieke
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Super handige tips Serena!
  Ik ga morgen naar een nieuwe school, dus deze tips komen zeker wel van pas 🙂

 22. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Vrienden maken als je volwassen wordt kan soms inderdaad moeilijk zijn. Vooral omdat iedereen zijn eigen leven leidt en je niet meer bijvoorbeeld bij anderen in de klas ziet en elkaar elke dag ziet. Er zijn daarom heel veel meisjes die bijv op zichzelf wonen heel erg eenzaam. Die tips die je geeft zijn heel handig.

 23. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Heel herkenbaar artikel, ik vind het altijd ontzettend fijn om nieuwe mensen te leren kennen, dat wil niet zeggen dat ik ook geen verlegen kantje heb, integendeel zelfs, maar het sociale beestje in mij overwint toch meestal 🙂

 24. Melis
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Dankjewel morgen begin ik met een nieuwe schoolxxx

 25. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Dit is echt een handig artikel! vooral omdat je dit toch heel je leven houdt 🙂

 26. A.
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Heel handig artikel! Ik begin komend academiejaar immers aan een andere studie, dus ben weer helemaal alleen en dit is best eng voor verlegen ik. Hopelijk overleef ik het een beetje!

 27. irem
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk stuk!
  Ik zit nu in een totaal nieuwe klas omdat ik ben doorgestroomd van havo tweetalig naar vwo tweetalig, en ja ik voel me best lonelyyy in de klas. Vandaag was me eerste dag, en mijn spontane acties hebben het ijs gebroken zegmaar hahaha. Handig dit dus voor mij hihi

 28. Demi
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Aaah, dit komt als geroepen!
  Ik moet morgen beginnen op een nieuwe school met mensen die ik niet ken haha
  Dankjewel !

 29. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Wat een goede tips, Serena. Ik weet zeker dat heel veel verlegen meiden (en knullen) hier heel veel aan hebben.
  Als je gaat wandelen met een (geleende) hond heb je trouwens zo contact:)

 30. Loena
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  leuk artikel Serena! en handig ook!
  ik had vandaag weer mijn eerste schooldag met nieuwe kinderen
  dus ik denk dat je tips zeker van pas komen!
  xxx

 31. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik vrienden MOET maken. Het gaat gewoon een beetje van zelf en ik pas niet bepaalde dingen toe, ben gewoon mezelf..

  Ik denk dat deze tips misschien meer van toepassing zouden zijn als je een heel nieuw dorp/ stad/ land komt. Toen ik voor het eerst op de middelbare school kwam kende ik niemand in mijn klas, maar al snel kon ik met iemand samen fietsen en daar ben ik nu nog steeds vrienden mee.

 32. Fleur
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Heel mooi artikel ik denk dat ik er zeker iets aan heb, zelf ben ik 14 jaar en mijn zus is dit jaar het huis uit gegaan. Ik moest dit jaar voor het eerst op vakantie met mijn ouders en ik zag ook een groepje met mensen van mij leeftijd. Jammer genoeg ben ik te verlegen om er op afte stappen en hou ik het ook liever bij kijken van een afstandje. Ik denk dan altijd bij mezelf komop wees een keer spontaan en wat heb je te verliezen. Ik hoop dat ik de volgende keer wel zo flink ben naar zo’n groepje te gaan. XOXO Fleur

 33. Sacha
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk artikel! 🙂

 34. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk geschreven! Maar vrienden maken is natuurlijk voor iedereen anders, de een vind het makkelijk en de ander vind het dood eng.,

 35. julia
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Dit vind ik echt een leuk artikel! net vandaag weer voor het eerst naar school geweest, (ik zat op havo, dit jaar voor het eerst vmbo) dus allemaal nieuwe mensen, dit komt echt van pas, dankje! (:

 36. Eva
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Super leuk en innerbeauty. onthouden van gister? was echt leuk die livechat.
  xxx

  • Serena
   Auteur
   3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Nee, deze stond al een tijdje klaar maar ik wachtte op het juiste moment (start scholen) om te plaatsen. Ik vond het gisteren ook leuk!

 37. Layla
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Ik ben ontzettend kieskeurig wat vrienden en vriendinnen betreft, ik heb er nooit veel gehad. De vriendinnen die ik had waren wel hele goede vriendinnen.

  Nu ik 27 ben en getrouwd heb ik eigenlijk nauwelijks vriendinnen en dat is al 5 jaar zo. To be honest, als ik eens iets in m’n eentje doe, zonder vrienden én zonder man, dan voel ik me fantastisch! Ik zoek dat ook op, lekker in m’n eentje shoppen, in m’n eentje naar de markt, even lekker sporten, een boek lezen, stukkie schrijven, onbeperkt sushi lunchen in m’n uppie, heeeeerlijk. Ik fiets in m’n eentje naar m’n werk en ik vind dat heerlijk rustig en ik kan daar intens van genieten. En als ik eenmaal op m’n werk ben dan vind ik het ook leuk om met iedereen te keuvelen en te lachen, maar dat mag gewoon op m’n werk blijven, privé heb ik daar totaal geen behoefte aan.

  Ik vroeg me af of meer mensen dit herkennen, of is iedereen altijd naarstig op zoek naar vrienden en vriendinnen?

  • Serena
   Auteur
   3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Ik heb 6 hele goede vriendinnen en 2 leuke zusjes en ik vind shoppen alleen ook heel fijn, maar ik zou wel iets missen als ik helemaal geen vriendinnen zou hebben. Met wie deel jij nu dan al je leuke dingen, en met wie bespreek jij dingen als je in de shit zit?

   • Layla
    3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

    Met niemand of met m’n man (vaak zelfs met zijn moeder!) 🙂 Ik denk dat ik daar sowieso niet echt behoefte aan heb, heel gek is dat.
    Ik was als kind al zo, altijd lezen, altijd zelf dingen doen en altijd in m’n eentje.

    Ik word er zelfs nerveus van om met iemand, laat staan met meerderen, iets te gaan doen.
    Begrijp me goed, ik vind mensen erg leuk! Maar het vermoeid me meer dan dat het me oplaat.

    • 6 september 2012 / donderdag, 6 september 2012

     dat nerveuze herken ik dan weer ook, het gevoel hebben dat je die persoon moet gaan vermaken wanneer je met iemand samen bent

  • E.
   3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Ik ben zelf altijd een beetje een buitenbeentje geweest en denk dat ik dat eigenlijk nog steeds wel ben. Stiekem verlang ik toch wel naar een goede vriendin waar ik lekker mee kan keuvelen, maar die ook begrip heeft als het even niet zo lekker gaat.

   Ik ga zelf ook heel graag dingen in mijn eentje doen, al voel ik me dan ook wel eens een beetje raar omdat ik alleen in de stad een broodje zit te eten. Ik denk dat ik graag dingen alleen doe, omdat ik nooit echt iemand heb gehad waar ik dingen mee kan ondernemen. Soort stoerdoenerij misschien van mij?

  • Ria
   3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Ja, best herkenbaar! Ik ben ook best een ‘einzelganger’ en doe ook graag dingen in mijn eentje, zoals winkelen, sporten inderdaad, naar het park gaan, door de stad lopen etc. Heerlijk! Terwijl ik ook wel een paar goede vriendinnen heb, maar op zijn tijd doe ik graag dingen alleen. Je bent dus niet de enige haha

  • Fabiola
   3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Ik herken me hier ook wel in. Enerzijds vind ik het best fijn om in mijn eentje te gaan winkelen of iets te gaan eten, maar anderzijds is het er in mijn eentje op uittrekken ook enigszins uit noodzaak ontstaan door een gebrek aan vrienden. Zoals Serena al een beetje aangaf in haar antwoord op Layla is een vriend(in) iemand met wie je leuke dingen deelt, maar ook iemand met wie je kunt praten als je in de shit zit. Helaas is mijn ervaring dat ”vrienden” je bij dat laatste vaak als een baksteen laten vallen en aan dat soort mensen heb ik gewoonweg geen behoefte.

  • Seva
   3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Ik kan me hier helemaal in vinden..

   Ik shop het liefst alleen en ga het liefst alleen op onderzoek uit..
   Op deze manier leer je heel anders een stad kennen en de sfeer proeven..
   Je maakt zo ook meer contact met anderen, dan wanneer je met een hele groep bent.

   Mijn collega snapte hier niks van, dat ik laatst alleen even naar de stad ging, ik heb haar gezegd: dat ze het ook echt een keer moet doen/meemaken het is heel anders en toch ook weer heel erg fijn.. je kan doen wat je zelf leuk vind je hoeft niet op anderen te wachten ik zie alleen maar voordelen en oohw haha je maakt soms de meest leuke/gekke dingen mee.. ik heb altijd dat mensen mij de weg vragen terwijl ik zelf totaal de weg niet weet omdat ik hier ook voor het eerst ben..
   je ziet ze dan soms wel kijken van wat doe je hier dan alleen? maar ik vind het heerlijk zo op zn tijd..

  • 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Winkelen doe ik ook het liefst alleen, gaat veel sneller en kan ik doen wat IK wil, zonder dat er iemand op me wacht ofzo. Van een naar werk fietsen vind ik ook erg prettig, gewoon even rust aan je hoofd. Maar ik ben een tijdje alleen geweest, zonder vriendje (tijdje = 5jr), al mijn vriendinnen gingen verhuizen en daar zat ik, altijd alleen. Werd er gek van. Voelde me heel eenzaam. Ben gaan sporten, deed ik elke dag, later ben ik bij een fotogroep terecht gekomen (lomography) en daar leuke mensen ontmoet met wie ik nog steeds contact heb. En ik ben er ook erg goed in geworden om op mensen af te stappen. Inmiddels weer een vriendje, jeeej, maar alleen winkelen en fietsen blijf ik heeeeerlijk vinden.

   • M
    3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

    Ik ben al jaren ‘gedwongen’ alleen, mijn klasgenoten willen mij niet. Ik voldoe niet aan hun eisen: geen mode, geen make-up, geen smartphone, buitenlander enz enz enz. Ik ben ook erg saai, ik zeg amper wat. Maar dat is mijn karakter juist, ik houd van observeren en luisteren, niet van praten. En hard werken. Het kon me eigenlijk nooit schelen. Ik had altijd iets van: Als jij me niet wilt, dan wil ik jouw ook niet’. Ondertussen vind ik het erg normaal om bijna alles alleen te doen en erg vind ik het ook niet, eigenlijk vind ik het zeer prettig zo. Alleen vind ik het vervelend dat ik me zo ongewenst voel. Gelukkig heb een zeer zorgzame en lieve moeder en met de dochter van haar vriendin kan ik redelijk goed opschieten. En de meeste leraren zijn ook niet te beroerd om me gedag te zeggen.

  • Susan
   3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Ik herken wel wat jij beschrijft. Ik heb ook weinig (1 redelijk goede) vriendinnen en vind het prima mezelf te vermaken! Ik heb een vriendin gehad die me enorm veel energie kostte of een vriendin die meer verwachtte van de vriendschap. Ik voel me dan snel verplicht tijd te maken en dat is geen fijn gevoel.
   Vriendinnen heb ik eigenlijk niet gehad om prive zaken mee te delen. Ik ben erg prive en praat liever met mijn vriend die ik volledig vertrouw.

 38. chell
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Super om te lezen!
  Ik dacht altijd wel dat ik een sociaal idiootje was, maar nadat ik een deel van mijn vriendengroep verloor (na een break-up inderdaad 😉 ) merkte ik dat het eigenlijk best eenvoudig is om nieuwe vrienden te maken!
  Vaak gebeurd dat ‘via via’, maar ook helemaal in mn eentje (glunderglunder) is het me gelukt. Nu heb ik een zeer toffe groep van hele leuke mensen om me heen verzamelend, en het leuke is; dit proces stopt niet! Nog iedere keer ontmoet ik nieuwe mensen.

  Dus na mijn zeer nare vriendloze periode, zit het nu wel goed met mij 🙂

 39. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk artikel! Vroeger vond ik het best moeilijk om vrienden te maken, vooral omdat ik heel verlegen was. Ik durfde nooit iets te zeggen, kreeg gelijk een rood hoofd, etc. Nu gaat het al een heel stuk beter, dat komt ook vooral doordat ik nu een opleiding doe tot lerares in het basisonderwijs. Dan moet je er echt staan en kun je jezelf niet meer verschuilen. Dan wordt je vanzelf wel spontaner en gaat het een stuk gemakkelijker om vrienden te maken!

 40. Annemieke
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Wauw Serena!
  Erg leuk om te blijven lezen naar dit artikel! Ook heel herkenbaar. Ik ga dit zeker meenemen in mijn laatste jaar van de opleiding:) Nieuwe afdeling in het ziekenhuis. Nieuwe collega’s etc! Toppeerrrr <3

 41. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Tja, vrienden. Ik heb er veel zien komen en gaan in mijn leven. Wanneer er eenmaal iets ernstigs op je pad komt en ze laten niets weten, dan is het zover.
  Ik heb nu 2 beste vriendinnen waar ik altijd bij terecht kan. Komende week zijn ze beide op vakantie en heb ik de rest van September niemand. Dan mis ik ook “andere vrienden”. Helaas ben ik een geval apart en kan ik niet met iedereen opschieten. Vrienden vinden en maken vind ik best lastig. Goede tips hierboven die je goed in praktijk kan brengen, maar aan de andere kant moet je ook gewoon jezelf blijven. (Dat plaatje van Small Talk is echt grappig.)

 42. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk artikel! Ik weet zeker dat veel mensen hier iets aan hebben. Ik was in het begin ook altijd erg verlegen en vind het soms nog steeds moeilijk om op mensen af te stappen. Eigenlijk moet je het gewoon doen, ookal is het altijd erg lastig.

 43. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  ik denk dat mensen tegenwoordig te veel eisend in vriendschappen zijn en te veel verwachten.. dat iemand elk dingetje onthoud en er naar vraagt enz. uitzonderingen daar gelaten natuurlijk maar heb wel gemerkt dat het erger word 🙂 maar nu leest iedereen natuurlijk alles van Facebook af dus dan vraag je er ook minder naar want je weet eigenlijk alles al.
  maar handige tips 🙂 en fijn geschreven.

 44. Rhonda
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Ik vind het erg leuk dat je dit artikel geschreven hebt, ik heb het namelijk best vaak met mijn huidige vrienden over het feit dat het op latere leeftijd best moeilijk kan zijn om nieuwe vrienden te maken. Eerst kwam je nog wel eens bij nieuwe mensen in de klas, of je ging een sport doen waar je nieuwe mensen leert kennen. Als je eenmaal het huisje-boompje-beestje voor elkaar hebt is het best lastig om nieuwe mensen te leren kennen (je hebt eigenlijk voor alles een vaste plek, don’t get me wrong dit heeft ook echt voordelen hoor!). Dus deze tips komen echt goed van pas. Mijn moeder (lees: oud mens van in de 50, ja grapje) is een tijd geleden erg geïsoleerd geraakt. Doordat ik haar wat leuke uitjes voor haar neus hield waar mensen van haar leeftijd kwamen heeft ze veel meer mensen ontmoet en ‘kenissen’ opgedaan. Het kan best goed voelen om (misschien zelfs in je eentje) er op uit te gaan en gewoon zien of je leuke mensen leert kennen. Neem deze tips mee en je krijgt de leukste gesprekken!

 45. saartje
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  SUPER VAN JE

 46. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk artikel om te lezen Serena, en ik vond het verhaaltje over een kleine verlegen Serena die pingpongt heel lief hihi, best herkenbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *