How-to: long lasting nailpolish

Bij sommige mensen blijft elk lakje steevast een week mooi op de nagels geplakt, terwijl het er bij mij na twee keer knipperen afligt. Herkenbaar? Gelukkig heb ik in de loop der jaren wat tips & tricks verzameld waardoor nagellakjes het toch een paar dagen langer volhouden. Dit zijn mijn persoonlijke tips (dus, wat werkt voor mij) en ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben!

1.  Maak je nagels vetvrij
Voordat je begint met lakken, dus nog voordat je je basecoat aanbrengt, maak je je nagels vetvrij. Ook nagels scheiden van nature olie uit en bij de een is dit meer dan bij de ander. Ik weet toevallig van mezelf dat mijn nagels vrij vettig zijn en daarom ligt mijn nagellak er ook na 3 dagen zo goed als af. Je maakt je nagels gemakkelijk vetvrij door voor het lakken even met een wattenschijfje met nagellakremover over je nagels te gaan. Let er op dat er geen olie in de nagellakremover zit. Remover met aceton is eigenlijk het beste wanneer het op vet vrij maken aankomt, maar dat droogt je nagels ontzettend uit. Ik gebruik daarom acetonvrije remover, maar let er ook op dat er geen olie in zit. O.P.I. heeft een speciaal product op de markt gebracht wat hetzelfde doet en dat heet 'Chip Skip', ook altijd handig om te hebben.

 2. Maak je nagels zo hard mogelijk
Als je net als ik van nature geen knoertharde nagels hebt, dan kun je ze middels een nagelverharder wel een stukje harder maken. Er bestaan van die speciale nagelkuurtjes (zo schijnt die van Trind erg goed te zijn), maar er bestaan ook verhardende basecoats. Hoe harder de ondergrond, hoe beter de basecoat hecht en hoe langer de hele manicure blijft zitten. Basecoats zijn ontwikkeld om een beetje 'tacky' te zijn, dus kleverig, zodat de nagellak hier weer beter aan blijft 'plakken'.

mijn nagelverharders 

3. Wrap your tips
Ik heb het jullie al eens eerder laten zien bij de korte beautytips van laatst; wrappen. Voordat je je nagellak aanbrengt eerst even langs de randjes lakken en vervolgens twee laagjes lak op de 'normale' manier. Meer info lees je hier.

4. Lak niet te dik!
Ten eerste duurt het een eeuw voordat de lak droog is, maar dikke lak heeft een grotere neiging tot chippen. Twee dunne laagjes is het beste en laat het tussendoor goed drogen, eventueel met behulp van zo'n schattige nagellakdroger! 😉

5. Everyday I'm topcoating!
Na het lakken breng ik altijd een sneldrogende topcoat aan, maar om eerlijk te zijn doe ik dit nu elke dag. Dus de dag na mijn manicure nog even een extra laagje topcoat. Dit doe ik voordat ik achter de computer ga, dus kunnen mijn nagels drogen terwijl ik typ (yeah, multitasking!). De dag erna doe ik het weer, en de dag daarna weer. Ik laat er soms een dagje tussen, maar dat is omdat ik het dan vergeet. Geloof het of niet, mijn manicure gaat ineens een week mee (en dan ook echt een week lang mooi, zonder chippen of slijten), terwijl het er voorheen al na 3 dagen aflag! Uiteindelijk heb je natuurlijk wel een megadikke laag lak op je nagels zitten, dus wanneer je het er na een week afhaalt raad ik aan om je nagels een dagje rust te geven zodat ze weer even kunnen bijkomen. Gewoon even een dagje niets op de nagels, en lekker invetten met nagelbalsem en nagelriemolie.

mijn topcoats

6. Easy on the water
Water maakt je nagels zacht en week, dus als je met water werkt probeer dan veel mogelijk handschoenen te dragen. Het is even wennen, maar doet echt wonderen voor de duur van je manicure. Tijdens het afwassen en schoonmaken kun je van die strakke latex handschoentjes dragen, zit als een tweede huid en went heel snel. Moet je voor je werk vaak handen wassen probeer dan eens zo'n handsanitizer. Tijdens douchen kun je natuurlijk geen handschoentjes dragen, maar je kunt jezelf wellicht aanleren minder lang en minder warm te douchen (dat is sowieso ook beter voor het milieu en voor je huid). Omdat water je nagels zacht maakt is het geen slim idee om ze vlak na een douche of bad te lakken. Geef ze eerst de kans om harder te worden, voordat je gaat lakken.

jullie favorieten!

7. Long-wear polish
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten nagellakmerken op de markt, maar uit ervaring kan ik zeggen dat de nagellak van OPI, Essie, Dior en Yves Saint Laurent langer blijft zitten dan merken als Chanel en die Mood Polishes van Claire's bijvoorbeeld. Ik heb dezelfde vraag even gepost op Facebook en Twitter en volgens jullie blijven deze merken over het algemeen wel/niet goed zitten:

 • Wel: O.P.I., Essie, China Glaze, Koh, Rimmel, Sally Hansen, Mavala, Anny.
 • Niet: Hema, Chanel, H&M, Etos, Action.
 • Meningen sterk verdeeld: Essence, Catrice, NYC, L'Oréal, Bourjois, P2.

Dit kwam er zo'n beetje uit, hoewel merken onder 'wel' ook wel eens werden genoemd onder 'niet' en vice versa. Anyways, het verschilt natuurlijk per persoon en is ook sterk afhankelijk van je nagelconditie. Soms heb je ook dat juist bepaalde finishes of kleuren net anders uitpakken (positief of negatief) dan verwacht. Het viel me op dat OPI, Essie en de Rimmel lycra lijn erg vaak werken genoemd als lakjes die lang blijven zitten, dus mocht je problemen hebben met nagellak die te snel van je nagels afligt, dan zijn deze merken wellicht interessant voor jou.
De nieuwste lakjes van Yves Saint Laurent (nieuwe formule) zijn mijn nieuwe favorieten!

8. Top it off!
Natuurlijk zijn er ook veel verschillende topcoats en ik hoor over het algemeen goede verhalen over de topcoats van KOH, INM Out The Door, Anny 6-in-1, Sally Hansen insta-dri, Nubar Diamond Seal & Shine, Essie good to go en Seche Vite. Even voor de duidelijkheid: een doorzichtige lak is géén topcoat! Een goede topcoat is echt een belangrijk onderdeel wil je je nagellak langer mooi houden.

Met bovenstaande tips hoop ik dat je manicure gemiddeld zo'n 3 dagen langer blijft zitten. Een goede manicure is meer dan alleen een goede topcoat (al helpt dit wel enorm mee), het is vaak de combinatie van alle bovenstaande zaken.

Ik daag jullie uit om – aan de hand van bovenstaande tips – jullie nagels dit weekend te lakken. Een weekje later doe ik dan even een update artikel zodat iedereen reacties kan achterlaten om te laten weten hoe het is gegaan. 

Hoe lang blijft jouw manicure gemiddeld zitten? En waar ligt dit aan, denk je? Als je nog goede tips hebt om je manicure langer mooi te laten zitten (welke base- en topcoat raad je aan, meer nagellak tricks), deel ze dan vooral in de comments! En wel nagels lakken he! Volgende week update, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

129 Reacties

 1. Sabine
  16 december 2012 / zondag, 16 december 2012

  De nagellak van sommige merken blijft misschien niet zo lang zitten mr als je gewoon een goede basecoat er over doet heb je daar geen last van.
  Ik heb namelijk een witte nagellak van de hema omdat bij geen ander merk zo’n dekkende wit is, die geen strepen achter laat. Ik ben zoieso van de buget merken en geef niet meer als 5 euro aan een nagellak uit. Miss Sporty te koop bij de etos is niet duur 2,50 en houd heel lang.

 2. Katootje
  9 december 2012 / zondag, 9 december 2012

  Ik kan mijn duimnagel dubbelvouwen betekent dat dat het niet sterk is??

 3. Lizzy
  27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

  handig artikel serena.
  Bij mij blijft het meestal nog geen dag er goed op.
  Maar nu zeker drie dagen

 4. Wendy
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik zag dit schattige nagellak drogertje en ik moest hem ook gewoon hebben!!! Hij is zo ontzettend leuk, en dat vind me hondje ook haha. Heb hem nog niet getest of die ook echt werkt maar dat ga ik vanavond maar eens doen;-)

 5. 16 juli 2012 / maandag, 16 juli 2012

  Waar koop je het merk opi en China glaze?

 6. ninaaa
  24 juni 2012 / zondag, 24 juni 2012

  Ik heb super leuke van de H&M die echt lang blijven zitten…

 7. 24 juni 2012 / zondag, 24 juni 2012

  Sinds ik OPI gebruik heb ik nooit meer last van chips of dat de lak snel slijt. Heb wel harde nagels van mezelf haha.

 8. Tessa
  20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

  Mijn nagellak blijft gemiddeld 1 dag zitten, ik denk dat dit komt omdat ik dunne nagels heb…

 9. 20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

  Super handig artikel! En oh my god, DIE NAGELLAK- DROGER IS ZOO ENORM SCHATTIG! Cuteness ;d

 10. Annelise
  20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

  Erg handig artikel! Mijn nagellak blijft meestal 3/4 dagen helemaal mooi zitten, maar ik gebruik nooit een topcoat, ik wil graag INM out the door, maar moet die nog een keer gaan bestellen. Ik vind zelf de lakjes van Essie, OPI, Rimmel en China Glaze heel fijn, maar die van Essence zijn ook wel oké. Van Chanel heb ik er eentje, die blijft maar twee dagen mooi, jammer van het vele geld. Ik heb ook nog wat oude Hema lakjes, maar dat zijn absoluut geen aanraders!

 11. Elize
  20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

  De topcoat van Trind is echt zó geweldig! Kreeg pas na een kleine week wat tipwear.. Heb voorheen nooit echt verschil gemerkt tussen topcoats, totdat ik deze probeerde. Heeft me het plezier van nagels lakken weer terug gegeven, had eerst nooit zin om het elke twee dagen opnieuw te doen, dus lakte ik mn nagels maar niet. Nu kan het weer, yay 🙂

 12. Debbie
  19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

  Sinds ik de lakjes van Estee Lauder gebruik, hoef ik mijn nagels ook bijna een week niet meer bijwerken! Ze lakken heel fiijn, drogen snel (met de topcoat van EL nóg sneller) en ze blijven ontzettend lang zitten en chippen niet! Love it!

 13. 19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

  Leuke tips! Vooral die om elke dag een topcoat aan te brengen vind ik zelf wel handig.
  Afhankelijk van of ik moet werken of niet blijft mijn nagellak er toch drie dagen op zonder chippen 🙂

 14. Bohooooo
  18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  Na 3 kwart uur is op elke nagel wel veel gechipt..
  Zelfs met nagellak als Rimmel &nz.. :O

 15. Lisa
  18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  China glaze heb ik een keef gebruikt maar 5 uur later brokkelde de lak van mijn nagels af, ik heb niks gemerkt aan de textuur van het lakje. Hoe kan dit komen? Hij was niet.van mij dus weet ook niet of hij oud was…

  Bye

 16. 17 juni 2012 / zondag, 17 juni 2012

  Nagellak blijft bij mij ongeveer 12 uur perfect zitten, daarna…
  Mijn ritueel is dat ik mijn nagels ‘s avonds lak (rond 19u-20u, om 22u ga ik slapen). De volgende ochtend lijkt alles nog goed te zitten, tot ik ga douchen. En daar komt jouw tip nummer 6 dus aan 😀

 17. 17 juni 2012 / zondag, 17 juni 2012

  Handig artikel! Mijn nagellak gaat er altijd erg snel af, maar dat komt vooral omdat ik er aan ga pulleken haha. Toch een keer afleren.