How-to: leuk op de foto

Dat ik niet cameraschuw ben is geen geheim, ik post al bijna 3 jaar lang foto’s van mezelf op het wereld wijde web en iedereen mag het zien. Ik vind het zelfs leuk om op de foto te gaan. Als er een groepsfoto wordt gemaakt doe ik automatisch een handje in mijn zij, knijp ik mijn ogen iets kleiner en sta ik al breed lachend te wachten tot de foto genomen wordt. Ik wil mezelf geen pro noemen, maar ik heb wel een aantal tips en tricks voor jullie om zo charmant mogelijk op de foto te staan.

Ik ken mensen die absoluut niet van foto’s houden. Als er een camera tevoorschijn wordt getoverd duiken ze half weg onder tafel, met beide handen over het gezicht. Of ze draaien de camera resoluut de rug toe. ‘Ik sta nooit leuk op de foto’ zeggen ze dan. ‘Ik trek altijd een gekke bek en ik wil niet dat iedereen mijn vetjes ziet’.

Fear no more my friends!

Tijdens de finaleweek van Miss Queen of the BeNeLux heb ik een aantal goede tips gehoord – en onthouden – en ook heeft Beautylab lezeres slash fotomodel Anna me enkele tips gegeven om je hoofd en je lichaam zo mooi mogelijk op de foto te krijgen. Het zijn kleine trucjes die een groot verschil maken, ook al lijken ze soms wat gek. Komen ze.

 • Bepaal welke gezichtshelft het mooiste is. Iedereen heeft een ‘goede’ kant. Maak gewoon eens een foto van je linker- en rechter gezichtshelft en je ziet het meteen. Wat is die van jou? Als je dit weet probeer deze goede kant dan zo veel mogelijk naar de camera toe te keren.
 • Druk je tong tegen je gehemelte of tegen je ondertanden voor een strakkere kaaklijn. Dit trucje verminderd je onderkin en wordt bijna door alle fotomodellen toegepast.
 • Focus je look. Kijk niet dwaas de camera in maar knijp je ogen iets fijn en denk aan iets leuks. Tyra Banks noemt het smizen: smiling with your eyes. Ik heb het nog niet helemaal onder de knie (mijn mond lacht altijd een beetje mee), maar oefen gewoon wat. Het maakt je look meteen levendig en gefocust. Als je breed lacht kun je ook wat met je ogen knijpen om je lach minder nep te maken. Met je ogen knijpen voelt heel fake, maar op de foto is het mooi.
 • Vermijd foto’s die van onderen worden genomen, tenzij je graag wil dat je onderkin er op zijn best op komt te staan. Neem liever foto’s van voren of iets van boven genomen. Veeeeeel beter.
Rechterkant en linkerkant – welke kant is het mooist? (ik denk links)

Voor en na het drukken van mijn tong tegen mijn gehemelte – rechts is net iets strakker

links is niet gefocust (doffe ogen) en rechts wel (levendige ogen)
Dit waren de tips wat betreft je gezicht. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat je hele lichaam vastgelegd gaat worden. Oh, goeie grutjes nog aan toe! Geen nood, ook hier zijn allerlei trucjes voor om je lichaam zo mooi mogelijk tot zijn recht te laten komen.
 • Als je zit doe dan in elk geval niet je benen wijd (dit staat ontzettend lomp), maar sla ze over elkaar of houd ze netjes naast elkaar. Til je benen ietsje op (raak met je tenen de vloer) zodat ze niet tegen de stoel of bank drukken, zo lijken je bovenbenen minder massief.
 • Om niet onderuit gezakt of als een lompe hork op de foto te staan, zit of sta dan altijd rechtop, alsof er een touwtje aan het puntje van je hoofd zit. Schouders naar achteren, borst vooruit, span je buikspieren aan (trek je navel naar binnen). Het staat heel oncharmant om wijdbeens, met de voeten naar buiten gekeerd, op de foto te gaan, probeer hier op te letten.
rechtop staat charmanter
 • Om de illusie van een slankere taille te creëren kun je een handje in je zij zetten. Wat je ook kan doen is je onderlichaam van de camera afwenden terwijl je je bovenlichaam er juist naartoe draait, een gedraaide pose. Dit voelt heel onnatuurlijk, maar creëert wel een mooi silhouette en ziet er op de foto niet zo gek uit als het voelt.
 • Probeer er ook op te letten dat je ledematen ontspannen zijn, zet dus niet je benen en armen op ‘slot’.

handjes in de zij voor een slankere taille – rechts zie je de gedraaide pose

Mocht het voorkomen dat je aan de buitenkant van een groepsfoto staat (je moet natuurlijk altijd proberen om in het midden te gaan staan, all eyes on you!) dan is het wel cute om een beentje in de lucht te zwieren. Het maakt je benen wat slanker en ziet er speels uit. Hieronder doe ik mijn been wel erg hoog, iets lager staat misschien wat leuker nog.

ik met mijn imaginairy friend – ik voelde me hier behoorlijk belachelijk, hihi – maar alles voor de site!

Als laatste tip wil ik nog meegeven om jezelf te dwingen niet verlegen of cameraschuw te zijn. Het is toch leuk om bepaalde momenten vast te leggen? En jij was er toch ook bij? Waarom wegduiken. Want je mag er zijn, met of zonder je ogen dicht en met of zonder die awkward pedo smile van je. En met deze tips hierboven en een beetje practice moet zelfs jij de fotogeniekheid in je naar boven kunnen halen, I’m sure.
Ik wil Anna bedanken voor haar hulp met het geven van echte modellen tips. Ze doet trouwens mee aan een wedstrijd van FHM – de 500 mooiste vrouwen van Nederland. Ik heb al op haar gestemd, willen jullie dat ook doen? Ze heeft me goed geholpen dus ik gun het haar van harte! Stemmen kan via een Facebook ‘like’ (klik hier). Alvast bedankt!
Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben! Wees niet bang om het de eerstvolgende keer dat er een foto van je wordt gemaakt uit te proberen. Of om gewoon schaamteloos foto’s van jezelf te maken om te kijken of het inderdaad verschil maakt. Experimenteer en probeer dingen uit, ik weet zeker dat jullie binnen no-time alleen maar prachtig op de foto kunnen staan, want na een tijdje worden deze trucjes gewoon een automatisme. Good luck y’all!
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

4 Reacties

 1. 20 november 2017 / maandag, 20 november 2017

  Ik kan bevestigen dat de meeste mensen zeggen dat ze nooit leuk op de foto staan. Mijn dochter denkt het ook wel, en ik wil bewijzen dat ze ongelijk heeft. Ze zit op de middelbare school, en ik met andere ouders hebben besloten om een fotosessie voor onze kinderen te organiseren. Ik hoop dat we een professionele fotograaf ervoor vinden die een mooie foto van haar kan maken.

 2. lin
  20 maart 2012 / dinsdag, 20 maart 2012

  Ik wil je hier graag voor bedanken, heb er veel aan gehad. Om dit soort blogs heeft jouw beautyblog (in mijn ogen) de ‘X-Factor’ (IK HAAT DAT WOORD grrr, maar oke!)

 3. 2 december 2011 / vrijdag, 2 december 2011

  Hartstikke handig! Ik vind van mezelf dat ik ook bijna nooit leuk op foto’s sta, dus ik ga deze tips & tricks zeker uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *