How-to: je interieur vernieuwen

‘Hoe bevalt het samenwonen?’ wordt me nu regelmatig gevraagd. En ja, wat vind ik er eigenlijk van? Mijn vriend is vorige maand bij me ingetrokken en sindsdien is het hartstikke gezellig. We koken samen, kijken series, we ruimen samen op en we doen samen het huishouden. Daar hebben we namelijk allebei een hekel aan, maar samen afwassen en samen het bed opmaken is stukken leuker dan wanneer je het alleen moet doen. Ik werk vaak ‘s avonds nog aan mijn blog en hij weet zich prima te vermaken met FIFA 2015. We laten elkaar met rust, maar we doen ook veel samen, het is goed in balans. Ik ben 30 jaar oud en ik woon voor het eerst samen, maar het bevalt me uitstekend.

Vlak voor het weekend zei ik tegen mijn vriend dat we écht een beetje moesten opruimen thuis. Het is hier namelijk een gigantische rommel en als je niet beter zou weten zou je denken dat er een beautybom is ontploft. De eettafel heb ik al maanden niet gezien omdat het bezaaid is met papieren en manden en tassen vol beautyproducten. De oude salontafel van mijn vriend fungeert ineens als fotografietafel en staat midden in de huiskamer, vol met producten die ik net heb gefotografeerd. De salontafel is een zooitje en overal ligt make-up. In de stoelen liggen tassen en ook het dressoir is haast onzichtbaar geworden. Hoog tijd dus voor verandering en een flinke opknapbeurt! We zijn het hele weekend druk in de weer geweest en in deze korte tijd hebben we ons interieur een nieuwe, frisse look gegeven. Het leek me leuk om jullie een aantal tips te geven om je eigen interieur onder handen te nemen. Met een klein budget, veel inzet en een vleugje creativiteit geef jij je huis namelijk een geheel nieuwe uitstraling!

1. Opruimen

Je huis een flinke voorjaarsschoonmaak geven is altijd een goed idee. Gooi dingen weg, verkoop ze, doneer ze en berg de rest netjes op. Het is belangrijk om elk item een vaste plek in huis te geven zodat je ze gemakkelijk terug kunt vinden. De regel die ik zelf aan heb gehouden is alles wat niet in een huiskamer hoort, uit de huiskamer te halen. Dat betekende dat alle beautyspullen, maar ook de sporttas van mijn vriend, de strijkplank, mijn statief en soft box en een tweetal bureaustoelen (die aan de eettafel staan) moesten verdwijnen. Na het opruimen ziet je huis er al een stuk rustiger uit, een goede basis voor een vernieuwd interieur.

2. Schuiven

Een goedkope manier om je interieur te vernieuwen is gewoonweg werken met de meubels die je al hebt. Schuif er dus lekker op los en verander de opstelling van je bank, stoelen, salontafel en TV. Hierdoor krijgt je interieur een nieuwe, frisse look, zonder dat er geld aan te pas is gekomen.

3. Negative Space

negative space interior‘Dat is een vakterm, die ken jij niet’ zou Samantha uit Utreg hebben gezegd. Geeft helemaal niets, ik kende het ook niet, maar interieurstylisten gebruiken het woordje vaak om aan te duiden dat je je huis niet helemaal moet volbouwen. Niet elke muur heeft planken en schilderijen nodig en niet elk hoekje in huis moet gevuld worden met tafeltjes of krukjes. Het is goed voor de balans van je inrichting om te werken met ‘negative space’, oftewel, lege plekjes. Bekijk je interieur na het opruimen en schuiven nog eens goed: staat er te veel? Is het te druk? ‘Less is more’ zeggen ze wel eens, en wat interieur betreft ben ik het daar zeker mee eens. Soms moet je gewoon een meubelstuk, of meubelstukken, weg doen, om ervoor te zorgen dat er een goede balans is in huis. De perfecte gelegenheid om die afschuwelijke schemerlamp van je vriend de deur uit te doen, of om ein-de-lijk eens van dat gekregen tafeltje af te komen!

4. Details

home decorationJe hoeft geen fortuin uit te geven voor een nieuwe, frisse look in je huis. Vervang bijvoorbeeld de kussenhoezen van je bank, koop een nieuwe woondeken en speel met woondecoraties in nieuwe, frisse lentekleuren. Loavies.com heeft momenteel superleuke kussens in hun assortiment (met een flamingo!) en leuke kaarsenhouders in mint en roze. Mijn interieur is vrij Oosters, dus ik zit eraan te denken om met deze details wat meer kleur in mijn huiskamer te halen. Ik denk dat het heel verfrissend staat! Een andere manier is het vervangen van posters aan de wand. Zorg voor kleurrijke, vrolijke kleuren en bijvoorbeeld voor een leuke, nieuwe en positieve quote. Zelf heb ik mooie aluminium platen van Albelli met foto’s van mijn katjes.

5. Opknapbeurtje

gekleurde muurEen andere manier om je interieur een goedkope make-over te geven is door je oude meubels op te knappen. Geef je salontafel een white wash of een likje verf in een kekke kleur. Ook een goeie, koop een nieuwe kap voor je schemerlamp. Wat je ook kunt doen is één muur van je huiskamer in een frisse kleur schilderen of voorzien van een nieuw behangetje.

6. Bloemen & planten

bloemen in interieurIk word heel gelukkig van een bos bloemen, dé manier bij uitstek om kleur en sfeer in huis te halen. Momenteel heb ik een aantal vetplantjes (heel gebruiksvriendelijk) in mijn woonkamer staan en ik haal elke week een nieuwe bos bloemen. Met nieuwe planten en bloemen kun je je interieur een oppepper geven. Koop bijvoorbeeld een nieuwe, grote exotische plant die je naast de bank zet of tegen een kale muur. Of ga voor kleurrijke kamerplanten voor op je dressoir of voor in je vensterbank. Het zorgt voor wat leven en frisheid in je huis.

7. Tweedehands

tweedehands in je interieurWil je een meubelstuk vervangen of heb je juist te veel ‘negative space’ en ben je dus op zoek naar een extra meubelstuk? Probeer eens de plaatselijke kringloop, zoek op Marktplaats of vraag eens rond bij vrienden en familie. Er is altijd wel iemand die van een meubelstuk af moet. Op deze manier kost het je weinig tot niets en heb je geen gloednieuw, maar juist een tweedehands meubelstuk in huis. Het geeft je huis nét even wat meer karakter. Het is natuurlijk persoonlijk, maar een huis vol gloednieuwe meubels vind ik altijd een beetje kil, alsof er iets mist. Zet er een vintage krukje neer, een houten kastje of een ouderwetse fauteuil en je huis is in één klap een stuk sfeervoller. Nou ja, dat vind ik dan. Ik houd van de afwisseling van oud en nieuw. Zelf heb ik twee leuke tweedehands kamelenkrukjes in huis, de favoriete chillplekjes van Coco en Clarence.

8. Verrassingselement

hellupcollageNet zoals in outfits is het leuk om ook in je interieur een verrassingselement te hebben. Bij outfits is dat bijvoorbeeld een geheel zwarte outfit met oranje pumps. Of een lieflijk kanten jurkje met een stoere leren jas. In je interieur kun je dit op dezelfde manier aanpakken door bijvoorbeeld een statement meubelstuk of decoratie te plaatsen, zoals een opvallende klok, een grappige boekenkast of een stoel of bank in een fel kleurtje. Door een aantal verrassingselementen in huis te plaatsen houd je je interieur spannend. Plaats er echter niet te veel, anders is het te onoverzichtelijk en te druk en krijgen de mooie stukken niet de aandacht die ze verdienen.

Dat waren mijn tips om zonder al te veel geld en moeite je interieur een opfrisbeurt te geven! Al mijn beautyproducten liggen nu in een grote, platte opbergbak die we onder mijn bed hebben geschoven. In de tweede slaapkamer hebben we een thuiskantoor gemaakt waar ik nu werk, zodat ik werk en privé beter gescheiden kan houden. Alles wat met Beautylab te maken heeft ligt nu hier in plaats van in de huiskamer en dat geeft meer rust en balans.

Nu we de huiskamer hebben vernieuwd en samen hebben opgeruimd, hebben geschoven met meubels en het thuiskantoor hebben ingericht heb ik ook meer het idee dat we écht samenwonen. Eerder was het gewoon dat mijn vriend bij me was ingetrokken, maar nu voelt het meer alsof het van ons samen is. En dat is voor hem ook wel een fijn gevoel, denk ik. Nu alle beautyspullen en rommel weg zijn uit de huiskamer voelt het ook meer als een huiskamer en dan is het ook leuker om mensen te ontvangen. Er zijn hier wel mensen geweest natuurlijk, en dan aten we met het bordje op schoot, maar ik vind het nu veel leuker dat we gewoon aan de eettafel kunnen zitten.

Ik hoop dat mijn tips jullie leuke inspiratie heeft gegeven en dat jullie een beetje een idee hebben welke stappen je eventueel zou kunnen doorlopen om je interieur een opfrisbeurt te geven!

Heb jij ook al de voorjaarsschoonmaak-kriebels? En hoe beviel jouw eerste maand samenwonen?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

85 Reacties

 1. 7 oktober 2022 / vrijdag, 7 oktober 2022

  Ik merk ook dat je door wat meubels te verplaatsen snel nieuwe mogelijkheden ziet. Daarnaast doet een andere kleur op de muren ook veel! Binnenkort ga ik ook beginnen met het opnieuw stylen van ruimtes in mijn huis.

 2. 22 maart 2015 / zondag, 22 maart 2015

  Ik ben ook al van alles aan het opruimen en doen. Een deel ervan probeer ik te verkopen, maar dat is jammer genoeg tot nu toe nog niet zo’n succes 🙁

 3. Marlies
  20 maart 2015 / vrijdag, 20 maart 2015

  Wij wonen nu 3 jaar samen (pfoe wat een lange tijd alweer! ) en thank god hebben we ddezelfde smaak! Manlief vindt alles in principe prima, zolang het maar geen hartjes of brocante spullen zijn. Vind ik zelf ook absoluut niet mooi, dus dat scheelt weer.
  Met een baby die straks gaat kruipen en een puppy zal ik wel wat spullen op hoogte moeten zetten en mijn fijne chillkleedjes ook alvast veilig moeten stellen (want: spuug! Kwijl! Etensresten!) Maar gelukkig hebven we een redelijk strak interieur en de decoratie is groot (grote vazen/lantaarns/planten) en minimalistisch.

 4. 20 maart 2015 / vrijdag, 20 maart 2015

  Wauw, zowel dat wit als kleurrijke interieur spreekt mij aan. Het nadeel is dat je vaak op den duur spullen vervangt en dat je na 6 jaar een beetje bij elkaar geraapt zooitje hebt. Aldus mijn eigen interieur. Dus nu probeer ik alles weer een beetje op elkaar af te stemmen, wat het eenvoudigste is met lichte muren en accessoires, want al mijn meubels vervangen kost een duit. Maar je hebt een goede smaak, absoluut!

 5. Sharon
  19 maart 2015 / donderdag, 19 maart 2015

  Ik ben zo ontzettend benieuwd waar die glazen kaarsen bakjes vandaan komen? Die met de zwarte randen!

 6. Evelien
  19 maart 2015 / donderdag, 19 maart 2015

  Passend artikel voor mij nu. Ik ga namelijk verhuizen en ben mijn hele schuur aan het uitmesten. In mijn nieuwe woning wil ik eenvoud!! Weg met alle friemeltjes dus. Ik wil wel een klein tafeltje in een leeg hoekje zetten waar ik nog wat grappige spulletjes op kwijt wil maar het meeste heb ik naar het stort gebracht. Ik ben echt een hoarder en het was moeilijk maar absoluut nodig! Mijn vriend is super minimalistisch ingesteld en die pakt dus ook geregeld spullen bij mij op en zegt dan: waarom heb je dit en waarom staat het hier? Weg ermee!

 7. 19 maart 2015 / donderdag, 19 maart 2015

  Hi! Nog niet echt kriebels om schoon te maken maar wel om alles weer even op te fleuren met lente kleuren. Daarom heb ik ook wat nieuwe spulletjes gekocht bij de action met lekker fleurige kleuren. Mijn 1e maand samenwonen was wel even wennen, zelf de huiskamer poetsen etc. maar de vrijheid is erg fijn. Ik woon nu inmiddels bijna 2 jaar samen (juni 2015) en het bevalt goed. Nu ben ik bij hem ingetrokken in een appartement maar ik kan niet wachten tot we samen echt een huis kunnen kopen met veel ruimte en een tuin. Liefs,

 8. Kim
  19 maart 2015 / donderdag, 19 maart 2015

  Ik ben nu wel heel benieuwd hoe het is geworden! home-tour ? 🙂 😛

 9. jolien
  19 maart 2015 / donderdag, 19 maart 2015

  Aaaah opruimen ik ga bijna verhuizen. Jezus wat kan een mens een hoop zooi verzamelen. Er gaat straks hoop weg en opgeborgen worden voordat we het nieuwe huis intrekken 🙂 ook nog lekker zwanger erbij zal het nesteldrang of verhuis drift zijn. Het ruimt igg goed op zo.

 10. 19 maart 2015 / donderdag, 19 maart 2015

  Leuk en nuttig artikel, ik kende de term negative space niet, maar nu ik weet wat het is denk ik dat het inderdaad goed is om er rekening mee te houden!

 11. lisanne
  18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

  Mijn lente kriebels qua schoonmaken moeten denk ik nog komen haha. Trouwens wat een super toffe boekenkast heb je. :O
  Ben stiekem wel benieuwd na voor en na foto’s van je huisje haha.
  Liefs

 12. Sim
  18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

  Het schijnt dat je met de Japanse opruim goeroe Marie Kondo enorm goed kunt opruimen. In mijn omgeving veel mensen heel enthousiast over haar boek The life changing magic of tidying up!

 13. FunkyMunky
  18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

  Wat ben je toch een leuk mens! Veel geluk met samenwonen. Heb pas het boek ‘opgeruimd!’ van Marie Kondo verslonden. Aanrader m.b.t declutteren.

 14. Joanne
  18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

  Heb je ook foto’s van je nieuwe interieur? Ben heel benieuwd!
  Ik ben net met mijn vriend verhuisd van een appartement naar een nieuwbouwoning van 2x zo groot dus we hebben veel ‘negative space’. Ik heb ook ontzettend veel weggegooid dus ik heb nu al helemaal meer ruimte. En ik vind het heerlijk! Ik wil ons huis lekker overzichtelijk houden met alleen spullen die we écht gebruiken of leuk vinden. Nu gaan we langzaam kijken naar leuke decoraties e.d. want het meeste daarvan heb ik ook weggedaan – helemaal een clean slate 🙂

 15. stef
  18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

  Woon al jaren samen, getrouwd en 2 kids. Zolang er maar geen bloemetjes behang komt vind hij alles prima 🙂 Wij hebben de kleuren, grijs/wit/zwart in ons huis. Heerlijk rustig 🙂

 16. 18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

  Ja, leuk artikel en zeker herkenbaar! Punt drie, negative space, is echt een vakterm die geen vakterm meer zou mogen zijn. Iedereen moet weten wat dat is wat mij betreft, want jeetje wat bouwen sommige mensen hun huis vol. Leuk artikel Serena!

 17. t.
  18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

  Ik en mijn vriend wonen niet samen maar hij heeft nu bijna 2 jaar zijn eigen woning. Ik merkte toen al dat samen wonen moeilijk gaat worden haha. Hij houdt van koele tinten en ik juist van warme. Het enige waar wij het over eens zijn is de kleur mint. Gelukkig is daar tegenwoordig wel veel van te vinden. Hij houdt zelf ook van tekenen dus al zijn muren moeten volhangen. Terwijl ik van rust en leegte hou. Dus dat word wat als we gaan samen wonen! Haha

  • Serena
   Auteur
   18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

   hi T,
   misschien een idee om de muren wit te houden met één statement wall in mintkleur. Verder zou je het wat warmer kunnen maken met houten meubels en hier en daar sneak je er een warmgekleurde kussenhoes of andere accessoire doorheen! Zijn tekeningen komen mooier tot uiting als ze bijvoorbeeld bij elkaar aan één wand hangen, en hier en daar zou je er een paar kunnen inlijsten en op de vloer neer kunnen zetten, in plaats van aan de wand. Zo blijft de muur leeg en rustig en heeft hij toch zijn tekeningen in zicht. No worries, jullie komen er echt wel uit!

 18. lousaa
  18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

  schoonmaakkriebels krijgt deze vrouw pas een maand voor ze uitgerekend is. Helaas. En ik ben heel blij met m’n interieur, daar hoeft niet zo nodig telkens iets aan veranderd te worden. Ik vind als het om woondecoratie gaat al die frutsels en fratsels helemaal niet sfeervol, maar juist alsof je de winkel thuis hebt staan. Scheelt wel een hoop gedoe merk ik 🙂

  • Serena
   Auteur
   18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

   Ja nesteldrang heet dat toch? De vriend van Nena hoopte er iedere keer op toen zij zwanger was, helaas bleef dat uit, hahaha! Hij is heel netjes namelijk.

 19. 18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

  Wat veel fijne tips. Ik heb inderdaad ook al enorme voorjaar schoonmaak kriebels haha word er niet goed van. Mijn eerste maand samenwonen was vooral erg aftasten en rommelig, komt denk ik ook omdat wij direct getrouwd zijn en nooit echt gedate hadden maar qua inrichting hadden we gelukkig weinig issues want dat laat mijn man tot op de dag van vandaag volledig aan mij over hihi.

 20. Simoon
  17 maart 2015 / dinsdag, 17 maart 2015

  Leuk! Ik wil ook wat meer spanning in mijn interieur, ik woon ook samen met mijn vriend en die houdt niet zo van ‘gekke’ spulletjes… Resultaat, ons huis is best saai. De kleuren hebben we bewust rustig gehouden (Dat vind ik wel oké, ik hou wel van dat witte scandinavische rustige) maar de meubels en accessoires zijn ook allemaal nogal basic. Als ik een keer een apart krukje of tafeltje zie veto’t hij het meteen. Bummer -.-

  • Serena
   Auteur
   17 maart 2015 / dinsdag, 17 maart 2015

   hi Simoon,
   je woont samen, hij woont er niet alleen! Ik vind dat je recht hebt op je gekke krukje!

 21. 17 maart 2015 / dinsdag, 17 maart 2015

  Wat gaaf dat jullie nu samenwonen. Ook wij, Fer en ik, hebben een hekel aan het huishouden. Maarja…met twee katties moet je nou eenmaal regelmatig stofzuigen. Ook wij doen het huishouden samen en dat is beter dan alleen;-)! Leuk dat jouw mannetje Fifa speelt, die van mij speelt PES;-)! Laten we ze maar eens een keer tegen elkaar spelen hehe^^!

  Liefs!

 22. 17 maart 2015 / dinsdag, 17 maart 2015

  Fijn artikel! Ik krijg gelijk al helemaal zin om m’n kamer aan te passen. Tijd om eens goed op te ruimen wat dingen weg te doen.

 23. Talitha
  17 maart 2015 / dinsdag, 17 maart 2015

  Grappig dat je dit artikel precies een dag hebt geplaatst nadat ik de voorjaarsschoonmaak kriebels kreeg! Ik vind het zo leuk om mijn interieur keer op keer te vernieuwen. Even alles weg, bedenken waar ik sommige dingen wil hebben en het mooier en mooier maken. Het schoonmaak gedeelte vind ik vaak minder leuk, maar gisteren heb ik al een beginnetje gemaakt en door dit artikel krijg ik weer zin om verder te gaan. Oja: Ik heb het diy oorbellenrekje nagemaakt en ik ben er super blij mee! 😀

  • Serena
   Auteur
   17 maart 2015 / dinsdag, 17 maart 2015

   Oh wat gaaf om te horen dat je de DIY hebt gemaakt, superleuk! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *