How-to: geld besparen

In dit artikel (klik) heb ik jullie tips gegeven over geld sparen, maar vandaag wil ik het hebben over geld BEsparen. Ook niet onbelangrijk natuurlijk. En om eerlijk te zijn, op bespaar gebied heb ik nog veel meer tips! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

1. Maak je eigen cadeautjes
Verjaardagen, Sinterklaas en Kerst zijn de redenen waarom men december een 'dure maand' noemt. Cadeautjes of kleinigheidjes kosten nu eenmaal best een flinke duit. Waarom maak je niet je eigen scrub? Of een leuke koekjesmix? Of gewoon iets eetbaars, iets homemades? Brownies, cake, taart. Het is een super attent en persoonlijk cadeautje en het kost stukken minder dan iets uit de winkel. Daarbij is het ook nuttig en zullen mensen het goed kunnen gebruiken (of opeten!).

2. Nodig vrienden uit
In plaats van een stapavond, shopdag, etentje, bioscoopje pakken of drinken in de kroeg kun je ook je vrienden bij jou thuis uitnodigen. Laat iedereen iets meenemen (een fles wijn, een zak chips, een leuke dvd) en sla zelf wat lekkere snacks in bij de Lidl. Super gezellig, echte quality time met je vriendinnen en het kost stukken minder dan de deur uit gaan.

3. Drink meer water
Soms denk je, waar gaat mijn geld toch heen? Je vergeet dan dat je op het station een Starbucks koffie hebt gehaald, of een flesje Vitaminwater. Wat je daarom beter kan doen is een flesje water in je tas stoppen. Heb je dorst, dan drink je dat. En als het op is, dan vul je dat gewoon weer bij. Zo bespaar je geld én het is gezond!

4. Neem snacks mee van thuis
Hetzelfde geldt voor snacks. Hoe vaak koop je niet wat onderweg of in de kantine? Neem boterhammetjes mee van thuis, een lekker stukje fruit, een ziplock bag met Parijse worteltjes of nog beter: het eten van gisteravond. Zonde om weg te gooien!

5. Let op aanbiedingen
Voor de meiden die op zichzelf wonen, boodschappen doen is vaak best een grote kostenpot. Let daarom extra goed op aanbiedingen in de foldertjes.  Je kunt het beste bij supermarkten als Lidl en Aldi shoppen, maar soms hebben de 'duurdere' supermarkten erg voordelige aanbiedingen waardoor je net zo goed daar je boodschappen kunt doen. Let ook op de onderste schappen. Hier vind je goedkopere producten. Waarom zou je merk olijfolie nemen, of merk rijst, of merk spaghetti? Koop dat gewoon van het goedkoopste merk wat er is. Let ook op bulk-aanbiedingen. Koop er 2 en krijg de derde gratis. Prima toch, als het om wc-papier, shampoo of deo gaat bijvoorbeeld. Dat zijn dingen die altijd wel op gaan.

6. Is het echt nodig?
In ben altijd in de veronderstelling dat ik nog heel veel kleding nodig heb, maar is dat ook echt zo? Werp eens een scherpe blik op je kledingkast. Neem alles eruit, bekijk het en hang het weer terug. Kom je echt wat te kort? Zo ja, maak een lijstje. Waarschijnlijk zijn er ook veel kledingstukken die je niet meer zal dragen, verkoop die op Marktplaats of een rommelmarkt. Van de opbrengst kun je meteen de kledingstukken van je lijstje aanschaffen. Probeer ook eens een sample sale, waar je vaak met flinke kortingen gloednieuwe kleding kunt scoren!

7. Lijstje!
Nu we het over lijstjes hebben, maak een lijst van spullen die je wil kopen VOORDAT je de stad in gaat. En het allerbelangrijkste, houd je aan dit lijstje! Dit geldt voor boodschappen, maar ook voor andere zaken. Als je geen lijstje maakt wijk je vaak af en koop je van alles en nog wat. Dan kom je thuis en mis je alsno

g een paar dingen van je denkbeeldige lijstje in je hoofd. Maak dit een tastbaar lijstje en streep de dingen af. Raak niet in de verleiding van dit lijstje af te wijken. Werkt heel efficient.

8. Stop met verslavende middelen
Heel simpel. Stop met roken, drinken en drugs. Natuurlijk hoop ik dat jullie dat al niet deden, maar mochten jullie dat wel doen, just quit! Ook al doe je het alleen in het weekend. Het scheelt gewoon als je het helemaal niet meer zou doen. Pakjes sigaretten zijn nu alweer meer dan €5 en drank is ook niet goedkoop. En laten we het al helemaal niet over de prijs van hasj en wiet gaan hebben. Het is niet alleen gezonder voor je lichaam om ermee te stoppen, het scheelt je ook nog eens heel veel geld.

9.  Stop met dure routines
Wimper extensions, haar extensions, kapper, nagelsalon, schoonheidsspecialiste. Kost allemaal geld. Dit zijn de luxe dingen die je eigenlijk als eerste uit je leven moet bannen als je geld wil besparen. Dus kweek gewoon je eigen gezonde nagels, loop rond in je natuurlijke lokken en doe een eigen DIY Spa at home. Knip je haren een tijdje niet, of laat het een vriendin doen. Nena en haar vriend knippen elkaars haren. Spaart ze toch elke keer weer €30 per persoon uit!

10. Shop accessoires
Nog even over kleding. Het is natuurlijk altijd leuk om wat nieuws te hebben, ook al heb je er het geld eigenlijk niet voor. Wat je kan doen is accessoires shoppen. Vaak minder duur, maar het pimpt een outfit helemaal op en laat het weer als nieuw lijken. Probeer het ook eens in tweedehands zaakjes voor unieke, exclusieve items. En als je dan echt graag een nieuw kledingstuk wil, waarom probeer je niet eBay of Marktplaats? Vaak bieden mensen nieuwe of zo goed als nieuwe kleding aan voor een lagere prijs.

11. Shop na de feestdagen
Het duurt nog even, maar na de kerst is er vaak goede sale! Voor mij is dat HET moment om mooie kerstballen in te slaan! Die zijn vaak nog wel een paar euro per stuk, maar na de kerst gaat er nog zo'n 50 tot 75% korting overheen. Nice! Ook supermarkten en kledingwinkels hebben vaak dikke sale. Inslaan dus!

12. Repareer stuff
Probeer dingen die kapot zijn te repareren, in plaats van weg te gooien. Naai die knoop aan, repareer dat gaatje, ontstop je eigen gootsteen (of toilet). Alles is te leren (op YouTube zijn genoeg tutorial filmpjes).

13. Zeg je abonnement op
Heb je een abonnement op een magazine? Sportvereniging waar je nauwelijks nog heen gaat? Opzeggen die handel! Loopt je telefoon abonnement af? In plaats van een nieuwe telefoon kun je ook voor sim-only gaan. Saves you money!

14. Ga niet winkelen als vermaak
Soms denk je, oh ik heb niets te doen, even naar de winkels. Don't! Ga niet naar de winkels als entertainment. Want als je dan loopt te slenteren dan ga je uit verveling automatisch een winkel binnen en zal je altijd zien dat je wat koopt. Vermijd dus gewoon de winkels en ga er alleen heen als het noodzakelijk is. Niet als vermaak.

15. Denk erover na
Doe geen impuls aankopen! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is echt belangrijk als je geld wil besparen. Bij grotere aankopen raad ik aan om een 30-dagen-regel te hanteren. Wil je het na 30 dagen nog steeds erg graag? Heb je het na 30 dagen nog steeds zo hard nodig? Bij kleinere aankopen raad ik de 10-seconde-regel aan. Voordat je het in je mandje stopt moet je even goed nadenken voor 10 seconden. Ga ik dit gebruiken? Heb ik het echt nodig? Is er geen goedkoper alternatief? Op deze manier voorkom je impulsaankopen. In het begin is het moeilijk, maar je raakt er aan gewend.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben! Heb je aanvullende tips plaats ze dan vooral in een comment.

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

74 Reacties

 1. 27 december 2012 / donderdag, 27 december 2012

  Hoi het artikel om geld te sparen vind ik niet, kan je het terug online zetten? Ik vind dit soort artikels altijd superleuk om lezen!

 2. Rachel
  3 augustus 2012 / vrijdag, 3 augustus 2012

  Handige tips.
  Zelf zit ik áltijd zonder geld , dus de nieuwste dingetjes kan ik ook nooit kopen.

 3. Simone
  4 januari 2012 / woensdag, 4 januari 2012

  Nog wat tips voor kamerbewoners (sommige misschien al bekend, toch handig!)

  1. Koop een blok kaas en een kaasschaaf ipv plakjes kaas. Scheelt je echt euro’s per week
  2. Eet 2x in de week vegetarisch. Gooi bijvoorbeeld wat olijfjes en kikkererwten door je maaltijdsalade of maak een lekkere soep (soep maken is sowieso heel makkelijk en handig als snelle hap)
  3. Ik ga vaak boodschappen doen bij de LIDL, maar soms is het al ;s avonds laat en is de AH alleen nog open. Voordeel: Na ong 19 uur zijn veel broden bij de AH die die dag vers zijn afgebakken, afgesprijsd(35%). Als ik de AH inloop en al weet dat ik die dag vlees of vis wil eten ga ik eerst naar die schappen. Vaak is er een product afgesprijsd omdat het bijvoorbeeld nog maar 1 dag goed is, van daar uit ga ik de rest van het gerecht verzamelen. Geld besparen op vlees/vis scheelt erg veel.
  4. Boeken of dvd’s kopen? Ga naar de bieb! lidmaatschap is misschien 25 euro per jaar en voor studenten vaak gratis.
  5. Studieboeken. Kijk op marktplaats. Velen zijn sceptisch, maar er staat echt veel op. Ik ben eerstejaars geneeskunde-student en heb voor 40 euro 8 boeken kunnen kopen. Dat is nieuw misschien wel 8 x zo duur!

 4. Inge van Asten
  29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

  Oh wat zou ik graag willen zien hoe Nena haar vriend’s haar kan knippen, en andersom? Hoe handig zou dat zijn!

 5. 27 november 2011 / zondag, 27 november 2011

  Deze tips ga ik gebruiken. Hihi 🙂

 6. christine
  27 november 2011 / zondag, 27 november 2011

  ik kijk voor beautyspullen vaak op internet naar de meningen, als het product niet goed in de smaak valt koop ik het niet , ik heb ff uitgerekend en ik heb deze maand daarmee 50,- bespaard!

 7. 27 november 2011 / zondag, 27 november 2011

  Erg handige tips! Heb dit artikel ook gelijk bij mijn favorieten gezet!

 8. 26 november 2011 / zaterdag, 26 november 2011

  Nu ik samenwoon, wil ik zoveel mogelijk mensen uitnodigen. Ik vind het leuker dan weg gaan, gewoon omdat het een plek is waarbij je weet dat je mag doen wat je wil & dat je enorm gek kan doen zonder bvb je baas tegen het lijf te lopen ofzo. Maar ook omdat ik een echte huismus ben. Eigenlijk voor namelijk om het laatste 😛

 9. Jade
  26 november 2011 / zaterdag, 26 november 2011

  Goh, als ik er zo over nadenk kan ik beter wel regel 15 goed in mijn achterhoofd houden.
  Soms zie ik luxe producten en schrijf ik dat op een wishlist maar meestal vergeet ik dat gewoon. Dus uiteindelijk had ik het gewoon niet eens nodig :p

  Handige artikel! Zeker voor de komende maanden 🙂

 10. Nina
  26 november 2011 / zaterdag, 26 november 2011

  Ik heb een goeie! Ik wilde nieuwe kleren, want ik ben toe aan een nieuwe levensfase. Dus heb ik mijn kast uitgemest en alles op drie hopen gegooid: (1) doorverkopen via Marktplaats (= alles met een merk of wat nu heel erg fashionable is, zodat je weet dat het verkocht wordt), (2) Leger Des Heils, en (3) kledingruil. Huh? Kledingruil? Ja, kledingruil! Alles wat van H&M is (en dus niet verkoopt op Marktplaats) en wat nog te leuk is om naar het goede doel te doen, daarmee hou je een kledingruil met vriendinnen. Zij nemen hun spullen mee en jij de jouwe, en ruilen maar! Belangrijkste regels zijn dat het fris moet ruiken (geen onverwijderbare okselzweetgeur :P), geen vlekken moet hebben en dat het echt iets moet zijn dat jij een ander nog gunt. Zo neemt iedereen dus hele leuke spullen mee waar ze alleen maar op uitgekeken is en waar verder niets mis mee is, en na afloop hebben alle kledingkasten weer een opfrisser gehad. Het geld dat ik verdien met verkoop via Marktplaats besteed ik overigens ook weer aan nieuwe kleding. Dat mag dan vind ik 🙂

 11. 26 november 2011 / zaterdag, 26 november 2011

  Goede tips idd. Maar even over de boodschappen: die hoef je echt niet bij Aldi en Lidl te halen en ook niet van het goedkoopste merk. Waar je op moet letten zijn de ingrediënten! In goedkopere producten zit vaak meer suiker, zout en andere troep die je niet binnen wilt krijgen want het is slecht voor je gezondheid. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar ook naar het etiquette!

  Verder is het ook handig om jezelf maar 1x per week boodschappen te laten doen, met jezelf af te spreken hoeveel je aan boodschappen uitgeeft en een lijstje te maken. Zelfs de standaard dingen zet je daar op. Zo kun je niet afwijken en blijf je binnen budget.

  Ga ook geen boodschappen doen als je honger hebt, want dan koop je meer. Helemaal bij de AH waar ze daarop inspelen door geuren te gebruiken om je lekker te maken.

  Ik doe dit al jaren zo en dat gaat prima.

 12. 26 november 2011 / zaterdag, 26 november 2011

  en tóch ga ik zometeen als vermaak shoppen want ik verveel me en heb net gezien dat mijn bankrekening bijgevult is haha.

 13. 26 november 2011 / zaterdag, 26 november 2011

  Geweldige tips! Ik moet op dit moment echt sparen dus dit is een super handig artikel voor mij!

 14. Chantal
  26 november 2011 / zaterdag, 26 november 2011

  Dit vind ik altijd heel leuke artikels om te lezen. En zeker nuttig met de feestdagen in zicht, dank! 🙂

 15. 25 november 2011 / vrijdag, 25 november 2011

  Handige tips allemaal, thanks! 🙂

 16. Suzanne
  25 november 2011 / vrijdag, 25 november 2011

  Fijn bericht dit! Deed me eraan denken om mijn eens te controleren of de sportschool (waarvan het abonnement al was afgelopen) nog geld afschreef, en ja hoor.. Heb ze direct een mail gestuurd.
  Ook gelijk mijn abonnement op de krant opgezegd. Lees ‘m zelden, ik kijk liever op Nu.nl 😉

  Dankjewel dus Serena!!!

 17. 25 november 2011 / vrijdag, 25 november 2011

  Handige tips 😀 x

 18. Renate
  25 november 2011 / vrijdag, 25 november 2011

  Hele goede tips! Op deze dingen moet ik echt gaan letten. 😛