How-to: fashion no-buy

Een no-buy, een shop-stop of winkel-verbod, je kent het wel. Je zet jezelf op een ernstig fashiondieet omdat je aan het sparen bent voor iets duurs of omdat je gewoon écht te veel geld uitgeeft aan kleding. Maar ja, dan is er weer ergens sale, of dan zie je weer een prachtig jasje hangen die je niet kunt laten liggen… jaja, het is lastig, maar met deze tips slepen we je door je no-buy heen!

Via Lindsay van lindsayvallen.nl kwam ik op de website van de ‘Free Fashion Challenge’ – een site die je uitdaagt om een jaar lang geen kleding te kopen, te maken of aan te nemen als cadeau. That’s right, people. Een jaar lang geen nieuwe kleding shoppen. Het lijkt onmogelijk, maar aan de andere kant: wat is er mis met de kleding die nu al in je kast hangt? Juist, helemaal niets.

Nu wil ik je niet per se aanmoedigen om een jaar lang niets te kopen, maar de filosofie achter deze challenge is erg mooi en de assignments kunnen je helpen bij je no-buy. Door een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen moet je jezelf er namelijk toe dwingen om je creativiteit en je eigen stijl te herontdekken en in je no-buy periode kun je hetzelfde doen.


#1 Inventariseer je kledingkast
Oei, de een zal er sneller mee klaar zijn dan de ander, maar je moet ergens beginnen. Een goede manier om de inhoud van je kledingkast te inventariseren is om je kast op te ruimen. Haal alles uit de kast, bekijk het, sorteer het op seizoen en sorteer het op favoriet kledingstuk (wat je regelmatig draagt) en eventueel kleur. Zelf heb ik het op seizoen en op kleur. En eh, mijn favoriete kledingstukken hangen meestal over een stoel 😉 Nu je weet wat je hebt kun je zien dat je eigenlijk genoeg kleding hebt om de rest van de tijd mee door te komen. Nieuwe kleding kopen is heel verleidelijk, maar houd in je achterhoofd dat je genoeg hebt!

Ik bedoel, als één meisje één jurk voor een heel jaar kan dragen met steeds een andere combinatie, dan moeten wij toch ook voldoende creaties kunnen bedenken met onze hele kledingkast? Check voor meer informatie theuniformproject.com.


#2 Waarom heb je een no-buy? Maak een belofte aan jezelf!
De meest voorkomende reden om een no-buy in te lassen is geld, maar het kan ook een hele andere reden zijn. Misschien spaar je ergens voor? Misschien vind je het zonde dat je zoveel koopt en het soms maar één keertje draagt? Wat het ook is, schrijf het op en hang het bij je spiegel of een andere plek waar je elke dag tegenaan kijkt. In een no-buy moet je erg vastberaden zijn, dus je moet het wel echt wíllen! Door het op te schrijven maak je het al iets officiëler, wat kan helpen.

#3 Wees creatief!
Bij stap 1 heb je de inhoud van je kledingkast geïnventariseerd, dus nu je weet wat er zoal inhangt kun je combinaties maken die je misschien nog niet eerder gemaakt hebt. Combineer die ene broek met dat ene truitje, of dat rokje met dat topje wat je niet zo graag draagt, maar toevallig wel heel leuk staat samen. Gewoon even een middagje fröbelen. Alleen, of met een vriendin samen. Maak combinaties die je niet eerder droeg en wees creatief! Hang de combinaties gewoon kant-en-klaar terug in je kast, net zoals ik doe in dit filmpje. Voor inspiratie kun je kijken op lookbook.nu – hier haal ik zelf erg veel inspiratie vandaan!

#4 Find a buddy!
Een no-buy hoef je niet alleen te doen! Zoek steun bij vriendinnen. Je kunt het samen doen, maar het kan ook al helpen door ze over je no-buy te vertellen. Mocht je in de verleiding komen dan kunnen ze je weerhouden van een aankoop. Wat je ook kunt doen is een kleding-ruildag organiseren met vriendinnen! Kom op een avond bij elkaar en neem kleding mee die je niet of zelden draagt en ruil het met kleding van vriendinnen die zij niet of zelden dragen. Everybody wins!

#5 Pimp je oude kleding
Come on, je hoeft geen ultieme creabea te zijn om je kleding te pimpen. Wat dacht je van tie-dye, ombre, kledingverf, de schaar erin of studs erop naaien? Mijn zusjes hebben veel kleding DIY’s op hun site gepost (kittehscupcakes.com) maar ook vind je veel inspiratie op psimadethis.com en honestlywtf.com. Natuurlijk vind je via google ook een hele hoop!


#6 Ontwijk kledingwinkels zo veel mogelijk
Het is lastig, maar probeer jezelf niet in de buurt van winkels te begeven als je er niets te zoeken hebt. Dus als een vriendin vraagt of je mee gaat shoppen, gewoon als gezelschap, gewoon nee zeggen. Als je door het centrum moet lopen zet dan denkbeeldige oogkleppen op (don’t you dare windowshopping!) en blader niet in catalogussen en reclamefolders. Houd dit vol en je komt feilloos door je no-buy periode heen, I’m sure!

#7 Houd in gedachten hoeveel centjes je bespaart!
Ga eens na hoeveel geld jij dit jaar al aan kleding en accessoires hebt uitgegeven. Schrijf het op en tel het bij elkaar op. Ja, das schrikken he? Ik denk dat ik een maand door California had kunnen reizen van het geld wat ik aan designer shoes en kleding heb gespendeerd. Een maand. Naar Amerika. Inclusief hotelovernachtingen, vliegreis, eten en shoppingmoney. And I’m not even kidding! Misschien moet ik ook maar op een no-buy… jeetje! Dus, elke keer als je ook maar de neiging hebt om te shoppen herhaal je als een mantra in je hoofd: ‘vakantie naar Californie, vakantie naar Californie, vakantie naar Californie‘.

Hmmmm… 4 maanden geen kleding en schoenen shoppen of dit:

Ik hoop dat deze tips jullie helpen om je no-buy periode te starten en door te komen. Als je mee wilt doen aan de Free Fashion Challenge kun je hier klikken voor meer info. Binnenkort (13 mei) is er een grote ruilbeurs in de Humana Loods in Utrecht, georganiseerd door ‘Little Green Dress’. Ook kun je daar je oude kledingstukken laten restylen door naaisters en worden er stylingworkshops gegeven. Fun! Meer info vind je op hun website.

Zijn jullie wel eens op een no-buy gegaan? Hoe lang was dat, en hoe sloeg jij je er doorheen? Deel aanvullende tips gerust bij de comments en deel je ervaring!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

118 Reacties

 1. sanne
  6 mei 2012 / zondag, 6 mei 2012

  jammer ik ben nog in de groei, anders had ik dit zeker kunnen doen 😉
  echt leuk idee

 2. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Hele handige tips! Ik vind Lookbook zelf GEWELDIG als inspiratie, maar het zet mij de een of andere manier ook aan om juist meer kleding te kopen. Afgelopen paar dagen heb ik TE-VEEL gekocht, dus ik ga de komende twee maanden op een no-buy, maar dat gaat denk ik wel lukken, aangezien ik kleding heb voor 20000 jaar 🙂

 3. 2 mei 2012 / woensdag, 2 mei 2012

  Voor degenen die het een te grote uitdaging vinden, je kunt ook de regels naar je smaak aanpassen, je bent dan altijd nog beter bezig dan wanneer je het überhaupt niet probeert. Ik hanteer de volgende aanpak: zolang een aankoop geen financiële of ruimte-innemende impact heeft, mag het. Ik kocht op de koninginnedagvrijmarkt een te gekke jas voor maar 2 euro, en hoewel dat al belachelijk weinig was, heb ik mezelf verplicht om diezelfde dag nog spullen te verkopen om deze ‘onkosten’ te dekken. Ik zat een uurtje zelf op de vrijmarkt, verkocht twee items die al tijden op zolder lagen en had precies twee euro verdiend. Omdat een jas niet alleen geld kost maar ook ruimte inneemt, moet ik nu van mezelf nog een andere jas (of ander kledingstuk) afdanken. Als ik kleding wil kopen, kijk ik dus wel uit dat ik het bedrag verwacht te kunnen terugverdienen op marktplaats, en moet ik bij thuiskomst direct mijn kast uitmesten om iets weg te doen. Dit maakt het shoppen een stuk minder verleidelijk. Winkelen bij de kringloop of de ruilwinkel is dan eigenlijk de enige optie, maar ik ontdek nu dat ze daar veel leukere dingen hebben dan ik eerst besefte. Ook een kwestie van naar de juiste kringloop gaan, want sommigen hebben oude troep en andere hebben geweldige vintage en tijdloze kleding.

 4. Mulaty
  2 mei 2012 / woensdag, 2 mei 2012

  Precies op tijd, net wat ik nodig heb. Tot oktober geef ik mijzelf een shop verbod. Nu het er staat kan ik niet meer terug want dat zou wel erg slap zijn.;-)

 5. Katelijne
  2 mei 2012 / woensdag, 2 mei 2012

  Poeh! Ik ben dan wel niet op een no-buy periode, maar zo lijkt het voor mij dan behoorlijk. Ik ben eigenlijk sinds oktober 2011 op de spaar-modus, maar dat was telkens voor het sparen voor een uitstapje. Oktober was Parijs, daarna moest ik sparen voor mijn vakantie naar Oman, waarvan ik de helft van het vliegticket nog steeds aan m’n ouders moet terugbetalen, wat ook weer voor sparen zorgt. Na Oman in december keek ik uit naar de uitwisseling met (en naar) Italië, dus daar wilde ik ook nog wat voor sparen. Tis moeilijker dan het lijkt! Vooral na dit soort artikels waarin je dan weer allemaal kleding voorbij ziet komen en denkt: Aaaaah, kopen!

 6. 1 mei 2012 / dinsdag, 1 mei 2012

  Ik kan niks meer kopen! Hoe graag ik het eigenlijk ook wil. Ik heb altijd het idee dat ik in mijn kledingkast kijk en dan gewoon niks heb hangen die ik die dag aan kan doen haha. xD Belachelijk gewoon.

 7. Melisa
  1 mei 2012 / dinsdag, 1 mei 2012

  Die beige laarsjes zijn erg leuk! Waar heb je ze gekocht?

 8. Ellen
  1 mei 2012 / dinsdag, 1 mei 2012

  Dit is echt iets voor mij… Ik werk nu iets meer dan een jaar in een kledingwinkel, en door de hoge korting die ik daar kraag is de inhoud van mijn kledingkast sindsdien echt verdriedubbelt… Ik heb bij wijze van vasten al 1,5 maand niks gekocht tussen aswoensdag en pasen, maar daarna natuurlijk weer wel heel veel.
  Ik denk dat ik dit maar eens moet gaan proberen.

 9. 30 april 2012 / maandag, 30 april 2012

  Ik heb het een maand lang gedaan en dan ook geen geld uitgegeven aan eten en drinken onderweg, ging goed! en ik ga vannacht op vakantie met wat extra geld daarvan haha.

 10. 30 april 2012 / maandag, 30 april 2012

  superhandig filmpje Serena!
  Love your boots

 11. 30 april 2012 / maandag, 30 april 2012

  De voornaamste reden waarom ik op een no-buy zou gaan (niet dat heb bij mij nodig is, ik koop niet zo veel) is dat het milieuvriendelijk is. Je hebt tenslotte geen honderd kledingstukken nodig en alle energie die er in is gestoken, grondstoffen en wat gebeurt er als je het niet meer draagt? Bovendien is goedkope kleding vaak ook van slechte kwaliteit en gemaakt door mensen in Afrika of Azië. Het is eigenlijk best goed om wat te consuminderen!
  Leuk artikel!

 12. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Leuk artikel.. en dat filmpje kan ik over en over blijven kijken. Heel handig!
  Ik heb ooit een 2 maanden no beauty buy gedaan. Och, dat was moeilijk! Maar ik zocht de verleiding toen ook op. Dit is misschien wel een goed idee. Ik heb kleding genoeg in mijn kast en er kan altijd wat bij, terwijl ik gewoon genoeg kleding heb en niets extra’s meer hoef. Misschien voor een aantal maanden, een jaar kan ik denk ik niet volhouden. Alhoewel.. Misschien dat ik in het najaar ermee begin. Dat saving money spreek me wel heel erg aan, haha.

 13. Iva
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  ‘Kopennn!’ is mijn levensmotto dus uhm, nee. Niks voor mij 😉 Maar ik zou het wel kunnen, kledingvoorraad is groot genoeg om een heel jaar mee rond te lopen maar ik voel me altijd veel beter in mooie kleding die past bij mijn mood/het seizoen/whatever 🙂

 14. Diana
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Meiden, wat zullen wij hard lachen als over een tijdje op het nieuws komt dat al onze favoriete winkels enorme verliezen hebben XD

 15. vivian
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  heyy

  waar heb je dat witte losse shirt gekocht die je aan het begin van het filmpje laat zien? die is echt leuk!

  • Serena
   Auteur
   29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

   Volgens mij Berschka, maar het filmpje is al oud he, dus ook oude collectie.

 16. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Ik ben nooit echt doelbewust op een no-buy gegaan. Heb wel eens gewoon een maandje niets gekocht maar doelbewust was dit niet. Het filmpje van die vrouw die het jurkje een jaar lang draagt is echt gaaf zeg!

 17. Louisanne
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Dit is de geweldigste tip ooit! Ik heb allemaal kleren op mijn bed gegooid en ben aan het outfit-combineren geslagen. Omdat ik nu tijd had heb ik allemaal nieuwe combinaties gemaakt die ik nog nooit gedragen heb. Ik heb van allemaal foto’s getrokken en nu hoef ik ‘s morgens maar even in het mapje ‘outfits’ in mijn gsm te kijken, wat bijeen te grabbelen & I’m good to go. Dankjewel Serena! <3

  • Serena
   Auteur
   29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

   Wat een goed idee van die foto’s, dat doen ze bij modeshows ook altijd 🙂
   Hee, jij hebt het gedaan, ik heb je alleen wat inspiratie gegeven!

 18. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Over 2 maanden maar is een no-buy van een half jaar ongeveer doen.. Moet nu even wat lente kleding kopen haha!

 19. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Heel leuk artikel! Lijkt me aan de ene kant heel goed om eens een tijd te doen, maar denk dat ik het heel moeilijk zou vinden!

 20. Victoria
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Mmm, ik zou het echt niet kunnen!

 21. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Leuk, doe ik ook soms maar het weer verpest het dan elke keer weer 🙁
  Maar doe jij elke dag iets anders aan? Niet twee dagen hetzelfde? xx

 22. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Pfff, dit lijkt mij echt knap lastig! Ik zelf zou dat dus echt never volhouden.

 23. Janneke
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Leuk artikel en dat filmpje is echt een goed idee!! Ik doe het vaak wel de avond van tevoren, maar een paar setjes maken is leuk zodat je alsnog kan kiezen!

 24. oke
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  heel herkenbaar dit!!! opzicht is het helemaal niet moeilijk om niet te shoppen, ik heb ander half jaar lang niks geshopt gewoon omdat er geen geld voor is. die geld heb ik voor iets anders nodig zoals mijn appartement en het inrichten daar van… en voor het betalen voor nog andere dingen… mij is geleerd om te kiezen en niet en en…. en aan de andere kant kan het ook niet anders….. leuke artikel verder….

 25. jolien
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  superartikel!

 26. Claudia
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Hahaha, dit zou voor mij echt een eitje zijn. Ik háát winkelen 😀

 27. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Haha, I dare you Serena! Doe de laatste paar maanden met mij mee! 😉
  Nee serieus, ik heb nu 3 (!) maanden niet geshopt sinds ik me aansloot bij de Free Fashion Challenge en het is echt verbazingwekkend! Mijn shopbehoefte is afgenomen, ik ben tevredener over mijn eigen kleding (die bij nader inzien toch wel heel leuk is!) en leer beter te combineren. Maar het is wel een commitment: mijn lieve moeder wou laatst met mij shoppen en me trakteren en dan moet ik dus wel gewoon keihard: “NEE!” zeggen 🙂

  Anyway, cool om er zo aandacht aan te besteden! Inmiddels heb ik al een lekker spaarpotje opgebouw (was nieteens mijn hoofddoel voor aanvang van mijn persoonlijke challenge) maar wel een fijne bijkomstigheid.

  Shopping rehab, yes yes yes 🙂

  xoxo Lins
  http://www.lindsayvallen.nl/tag/shop-stop/

 28. Genevieve
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Een jaar lang niet shoppen gaat me te ver haha

 29. Lisa
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Heel lang kan ik het niet. Maar ben nu bezig tot juli mijn kleedgeld en salaris op te sparen en aangezien ik in juli jarig ben en mijn vakantiegeld krijg kan ik dan lekker uitgebreid shoppen. Is ook wel eens lekker.

 30. Merel
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Leuk artikel! 🙂
  Wil je nog een keer een update maken van je schoenenstash?
  X

 31. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Ik zelf koop minder kleding dan vroeger en mijn oude kleding combineer ik ook steeds met nieuwe kleding. Zo heb ik altijd iets anders maarja 6 dagen per week draag ik ook mijn werkkleding ;)! (Met een andere baan was het denk ik wel anders geweest =) )

 32. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Oh ik vind dat nog steeds zo’n geweldig filmpje van jou! Echt al meerdere keren bekeken 🙂
  Zo’n handige tip!!

 33. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Leuk artikel maar ik weet van mezelf dat ik dat nooit vol ga houden haha, shame on me 😀

 34. Anita
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Leuk artikel, en wat een leuk idee, je hebt leuke outfits gemaakt, ik ga hier ook meteen aan de slag.

 35. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Heel handig artikel. Ik heb dit zelf niet met Fashion maar met Beauty producten. Gelukkig lukt het steeds beter om me in te houden =)

 36. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Een jaar kan ik echt niet volhouden, ik hou echt van kleding kopen & dan niet om het kopen, maar omdat er heel vaak leuke en nieuwe dingen zijn.
  Maar voor een paar maanden zou het niet erg zijn!
  Ook is het leuk om meer met je kleding te doen die je al hebt & dingen te pimpen.
  Goeie tips ! 😀

 37. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Goed plan! Vooral omdat ik niet bulk vh geld en huidverzorgings/beautyproducten ook al aardig optellen in een gezin.

 38. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Goede tips! Toch doe ik geen fashion no-buy! Waarom? Ik zou ‘t niet kunnen! Soms moet er gewoon wat fris’ door de garderobe met wat nieuwe spullen!

 39. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  wat een leuk artikel. Zelf zou ik dat echt niet volhouden. Als ik zou willen wel, want tegen mij moet je absoluut niet zeggen dat ik iets niet kan. Maar ik koop graag wel nieuwe dingetjes, een paar maanden zou nog wel lukken maaar een jaar ofzoo???

 40. Simone
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Als ik er echt voor zou kiezen zou het me wel lukken denk ik. Vooral als ik een doel voor ogen heb. Toen ik voor een tijd naar Colombia ging zette ik mezelf ook op een shopdieet zodat ik kon sparen waarna ik vervolgens een half jaar ervoor en een half jaar erna niks heb uitgegeven aan fashion. Misschien ga ik het wel een keer proberen maar nu nog even niet.

 41. Jolien
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Dat filmpje is ZO slim! Ik heb precies hetzelfde ‘s ochtends, moet altijd de laatste tien minuten nog álles doen omdat ik zo sta te treuzelen voor mijn kast haha. Ik ga zo eens combi’s maken. Thanks!

 42. Ester
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Leuk artikel!
  Alleen is No-Buy niks voor mij helaas haha.
  Als ik een jaar lang op dezelfde schoenen moet lopen, dan loop ik er aan het eind van het jaar bij als een zwerfer. xD
  Nee, niks voor mij!
  Ben er dol op om 1x in de zoveel tijd even lekker zwaar inkopen te doen, en gewoon lekker alles te halen wat ik zie.
  Heeeeerlijk!

 43. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Leuk artikel maar ik zou dat echt geen jaar kunnen volhouden. Zou het eigenlijk ook niet willen. Denk ook wel dat als je het echt wilt dat het je dan ook wel gaat lukken.
  Ik vind de tips wel erg goed, daar heb ik sowieso wel wat aan 🙂

 44. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Hmm ik ben benieuwd of ik dit vol zal houden. Juist altijd als ik me voorneem om niets te kopen zie ik heel veel leuke dingen in de winkels hangen. Ik zou er wel heel veel geld mee besparen, dus dat zou wel ideaal zijn!

 45. Dilara
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Woow ik ga me echt schuldig voelen na dit artikel hahahaha! Ik ga namelijk dinsdag naar turkije, en dat wordt shoppen!!!!!!
  Ik ga wel ma de zomervakantie een no buy proberen te houden! Dan ga ik gewoon helemaal los in de zomervakantie en koop daarna niets hahaha

 46. Nora
  29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  nou dit is niet voor mij weg gelegd haha ik koop niet heel veel kleding maar als ik wat leuks zie koop ik het meestal wel 🙂

 47. 29 april 2012 / zondag, 29 april 2012

  Ik heb een no-buy gehad van een half jaar op schoenen. Tijdens deze no-buy heb ik echt niks gekocht, maar wel 5 paar gekregen! Hahaha. Ik moet wel zeggen, de drang om iets te kopen is wel een stuk minder geworden. Ik hoef niet meer perse even te kijken in die en die schoenenwinkel, want ik heb het simpelweg eigenlijk niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *