How-to: fashion no-buy

Een no-buy, een shop-stop of winkel-verbod, je kent het wel. Je zet jezelf op een ernstig fashiondieet omdat je aan het sparen bent voor iets duurs of omdat je gewoon écht te veel geld uitgeeft aan kleding. Maar ja, dan is er weer ergens sale, of dan zie je weer een prachtig jasje hangen die je niet kunt laten liggen… jaja, het is lastig, maar met deze tips slepen we je door je no-buy heen!

Via Lindsay van lindsayvallen.nl kwam ik op de website van de ‘Free Fashion Challenge’ – een site die je uitdaagt om een jaar lang geen kleding te kopen, te maken of aan te nemen als cadeau. That’s right, people. Een jaar lang geen nieuwe kleding shoppen. Het lijkt onmogelijk, maar aan de andere kant: wat is er mis met de kleding die nu al in je kast hangt? Juist, helemaal niets.

Nu wil ik je niet per se aanmoedigen om een jaar lang niets te kopen, maar de filosofie achter deze challenge is erg mooi en de assignments kunnen je helpen bij je no-buy. Door een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen moet je jezelf er namelijk toe dwingen om je creativiteit en je eigen stijl te herontdekken en in je no-buy periode kun je hetzelfde doen.


#1 Inventariseer je kledingkast
Oei, de een zal er sneller mee klaar zijn dan de ander, maar je moet ergens beginnen. Een goede manier om de inhoud van je kledingkast te inventariseren is om je kast op te ruimen. Haal alles uit de kast, bekijk het, sorteer het op seizoen en sorteer het op favoriet kledingstuk (wat je regelmatig draagt) en eventueel kleur. Zelf heb ik het op seizoen en op kleur. En eh, mijn favoriete kledingstukken hangen meestal over een stoel 😉 Nu je weet wat je hebt kun je zien dat je eigenlijk genoeg kleding hebt om de rest van de tijd mee door te komen. Nieuwe kleding kopen is heel verleidelijk, maar houd in je achterhoofd dat je genoeg hebt!

Ik bedoel, als één meisje één jurk voor een heel jaar kan dragen met steeds een andere combinatie, dan moeten wij toch ook voldoende creaties kunnen bedenken met onze hele kledingkast? Check voor meer informatie theuniformproject.com.


#2 Waarom heb je een no-buy? Maak een belofte aan jezelf!
De meest voorkomende reden om een no-buy in te lassen is geld, maar het kan ook een hele andere reden zijn. Misschien spaar je ergens voor? Misschien vind je het zonde dat je zoveel koopt en het soms maar één keertje draagt? Wat het ook is, schrijf het op en hang het bij je spiegel of een andere plek waar je elke dag tegenaan kijkt. In een no-buy moet je erg vastberaden zijn, dus je moet het wel echt wíllen! Door het op te schrijven maak je het al iets officiëler, wat kan helpen.

#3 Wees creatief!
Bij stap 1 heb je de inhoud van je kledingkast geïnventariseerd, dus nu je weet wat er zoal inhangt kun je combinaties maken die je misschien nog niet eerder gemaakt hebt. Combineer die ene broek met dat ene truitje, of dat rokje met dat topje wat je niet zo graag draagt, maar toevallig wel heel leuk staat samen. Gewoon even een middagje fröbelen. Alleen, of met een vriendin samen. Maak combinaties die je niet eerder droeg en wees creatief! Hang de combinaties gewoon kant-en-klaar terug in je kast, net zoals ik doe in dit filmpje. Voor inspiratie kun je kijken op lookbook.nu – hier haal ik zelf erg veel inspiratie vandaan!

#4 Find a buddy!
Een no-buy hoef je niet alleen te doen! Zoek steun bij vriendinnen. Je kunt het samen doen, maar het kan ook al helpen door ze over je no-buy te vertellen. Mocht je in de verleiding komen dan kunnen ze je weerhouden van een aankoop. Wat je ook kunt doen is een kleding-ruildag organiseren met vriendinnen! Kom op een avond bij elkaar en neem kleding mee die je niet of zelden draagt en ruil het met kleding van vriendinnen die zij niet of zelden dragen. Everybody wins!

#5 Pimp je oude kleding
Come on, je hoeft geen ultieme creabea te zijn om je kleding te pimpen. Wat dacht je van tie-dye, ombre, kledingverf, de schaar erin of studs erop naaien? Mijn zusjes hebben veel kleding DIY’s op hun site gepost (kittehscupcakes.com) maar ook vind je veel inspiratie op psimadethis.com en honestlywtf.com. Natuurlijk vind je via google ook een hele hoop!


#6 Ontwijk kledingwinkels zo veel mogelijk
Het is lastig, maar probeer jezelf niet in de buurt van winkels te begeven als je er niets te zoeken hebt. Dus als een vriendin vraagt of je mee gaat shoppen, gewoon als gezelschap, gewoon nee zeggen. Als je door het centrum moet lopen zet dan denkbeeldige oogkleppen op (don’t you dare windowshopping!) en blader niet in catalogussen en reclamefolders. Houd dit vol en je komt feilloos door je no-buy periode heen, I’m sure!

#7 Houd in gedachten hoeveel centjes je bespaart!
Ga eens na hoeveel geld jij dit jaar al aan kleding en accessoires hebt uitgegeven. Schrijf het op en tel het bij elkaar op. Ja, das schrikken he? Ik denk dat ik een maand door California had kunnen reizen van het geld wat ik aan designer shoes en kleding heb gespendeerd. Een maand. Naar Amerika. Inclusief hotelovernachtingen, vliegreis, eten en shoppingmoney. And I’m not even kidding! Misschien moet ik ook maar op een no-buy… jeetje! Dus, elke keer als je ook maar de neiging hebt om te shoppen herhaal je als een mantra in je hoofd: ‘vakantie naar Californie, vakantie naar Californie, vakantie naar Californie‘.

Hmmmm… 4 maanden geen kleding en schoenen shoppen of dit:

Ik hoop dat deze tips jullie helpen om je no-buy periode te starten en door te komen. Als je mee wilt doen aan de Free Fashion Challenge kun je hier klikken voor meer info. Binnenkort (13 mei) is er een grote ruilbeurs in de Humana Loods in Utrecht, georganiseerd door ‘Little Green Dress’. Ook kun je daar je oude kledingstukken laten restylen door naaisters en worden er stylingworkshops gegeven. Fun! Meer info vind je op hun website.

Zijn jullie wel eens op een no-buy gegaan? Hoe lang was dat, en hoe sloeg jij je er doorheen? Deel aanvullende tips gerust bij de comments en deel je ervaring!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

118 Reacties

 1. 16 september 2013 / maandag, 16 september 2013

  ik wil grote kleding kast ik heb een jurk
  en hakken en tassen
  groetjes paola

 2. felicia
  3 juni 2012 / zondag, 3 juni 2012

  Ik heb ook een lange tijd gehad dat ik gewoon totaal geen zin had om kleren te kopen. Een ”no-buy periode”. Omdat ik ook besefte dat ik superveel geld er aan kwijt was, voor sommige kledingstukken wat ik amper droeg. Maar omdat het zomer is en ik nog een hoop inkopen moet doen, mag het morgen weer van mezelf. Op naar Rotterdam en Eindhoven! En daarna ga ik weer sparen haha.

 3. 13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Wat een goed artikel, precies wat ik nodig had! Ik moet echt minder kleding gaan kopen, ik geef er veel en veel te veel aan uit. Ben nu gemotiveerd om het inderdaad te minderen. Past ook in mijn smaller footprint filosofie!

 4. Eline
  8 mei 2012 / dinsdag, 8 mei 2012

  Ik ben nu in een no-buy aangekomen, aangezien ik over iets minder dan een maand 3x achter elkaar in grote steden ga shoppen, mag ik van mezelf al 2 maanden niks qua kleding kopen.
  En het lukt ook nog eens 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *