How-to: donkere kringen wegwerken

Hieronder wil ik jullie graag nog wat meer vertellen over donkere kringen, niet te verwarren met wallen. In principe zijn donkere kringen en wallen 2 verschillende dingen die elk ook een andere aanpak nodig hebben. Donkere kringen zijn een donkere verkleuring onder je ogen en wallen zijn echt een soort ‘zakje’ onder je oog, een verdikking die gevuld kan zijn met vet of met vocht Om erachter te komen hoe we donkere kringen het beste kunnen bestrijden/wegwerken is het van belang dat ik jullie eerst iets vertel over het ontstaan van deze ongewenste verkleuring.

Thanks, mom and dad!
Donkere kringen kunnen simpelweg te verklaren zijn door je genen. Als de huid onder je ogen dun en doorschijnend is zijn je bloedvaatjes daar beter te zien wat zorgt voor een blauwige donkere waas. Als donkere kringen erfelijk zijn is het eigenlijk niet mogelijk om ze weg te krijgen. Een goede dekkende concealer is dan vaak de beste oplossing. Sommige mensen van een bepaalde afkomst, Hindoestanen bijvoorbeeld, hebben over het algemeen veel last van pigmentatie onder de ogen. In dat geval kun je het beste een oogproduct gebruiken met een pigmentoplichtende (melanine afbrekende) werking in combinatie met een goed dekkende concealer.

Leef je wel gezond?
Vermoeidheid, slecht slapen, stress en huilen zorgen ook voor donkere kringen, soms in combinatie met wallen. Dit komt doordat het vetweefsel onder de ogen meer vocht vasthoudt en de huid bleker wordt waardoor bloedvaten beter door de huid heen schijnen. Hoe is je voedingspatroon? Een tekort aan ijzer, vitamine C, K en B kan donkere kringen veroorzaken. Zorg dus dat je je vitamientjes en mineralen binnenkrijgt (slik desnoods supplementen) en eet of drink extra anti-oxidanten. Drink bijvoorbeeld wat vaker een sapje met granaatappel of neem een kopje groene thee. Anti-oxidanten versterken namelijk de aderwand. Roken zorgt voor problemen met de bloedvaten waardoor ze nog zichtbaarder en donkerder worden dan ze al zijn. Alcohol heeft een uitdrogend effect op het lichaam, wat ook weer donkere kringen en wallen in de hand werkt.

Slechte doorbloeding
De kleine adertjes die onder de huid van je ogen liggen zijn heel erg fijn en de doorstroom van bloed is hier dan ook niet altijd even soepel. Rode bloedcellen hopen zich op en zoeken een andere weg waardoor ze zich verspreiden in de omliggende huid rondom je ogen. Het lichaam probeert op haar beurt de rode bloedcellen daar weer op te ruimen. Enzymen breken de rode bloedcellen af, maar hierdoor ontstaat er een donkerblauwe kleur. Als het lymfevatenstelsel niet goed werkt worden afvalstoffen niet goed afgevoerd en hopen zich op. Dit gebeurt vooral ’s nachts. Verbetering van de circulatie onder de ogen kan een oplossing zijn voor dit soort donkere kringen.

Hoe krijg je ze weg?
Omdat er verschillende oorzaken zijn voor donkere kringen zijn er ook verschillende manieren van aanpak om donkere kringen weg te werken. Ten eerste, als het erfelijk is: probeer het te accepteren. Je bent zo geboren en ze zullen waarschijnlijk nooit weg gaan, dus probeer ermee te leven. Wat niet wilt zeggen dat je er niets aan kunt doen natuurlijk! Zoals ik hierboven al meld kun je eens proberen om je lifestyle aan te passen. Voeding/drankjes met voldoende anti-oxidanten, ijzer, vitamine C, K en B (of supplementen slikken), stoppen met roken en minder of geen alcohol drinken kan al verschil maken.


Daarbij kun je ook de doorbloeding stimuleren door oogcreme te gebruiken. Let op, er zijn verschillende oogcremes op de markt met verschillende doeleinden, dus kies geen anti-age maar specifiek eentje tegen donkere kringen. Neem een piepklein beetje op je ringvinger en ‘klop’ dit lichtjes onder je oog. Werk van binnen naar buiten. De ringvinger is je ‘slapste’ vinger en geeft de perfecte hoeveelheid druk om het tere gebied rondom je ogen, vandaar dat men altijd de ringvinger aanraad.

Acceptatie, aanpassen van je lifestyle, oogcreme, what else? Concealen natuurlijk! Persoonlijk ben ik groot fan van de creamy concealers van Bobbi Brown. Nena, die chronische donkere kringen heeft, geeft de voorkeur aan MAC Studio Sculpt concealer. Ook de tattoo concealers van Kat von D zijn goed dekkend. Misschien kennen jullie ook goede, dekkende concealers? Meld het even in de comments als tip voor de andere bezoekers graag :)


Goed, als je een goed dekkende concealer hebt gevonden is het eigenlijk zaak om eerst je donkere kringen, die vaak een paars/blauwe ondertoon hebben, weg te werken. De contrasterende kleur van paars/blauw is oranje en daarom kun je het beste  donkere kringen wegwerken met een concealer met een oranje ondertoon. Bobbi Brown heeft een speciale reeks met oranje-achtige concealers genaamd ‘correctors’. Ik heb er eentje in de kleur ‘Light to Medium Bisque’.

Nadat je de oranje concealer hebt aangebracht waardoor de blauwe waas zo’n beetje is opgeheven, wil je natuurlijk een huidskleurige concealer aanbrengen om de huid onder je ogen egaal te krijgen met de rest van je gezicht. Je kunt gewoon een concealer gebruiken in je eigen huidskleur, misschien zelfs een tintje lichter. Ik heb Bobbi Brown in ‘Warm Beige’.

Voor een extra dekkend effect raad ik aan je concealer deppend aan te brengen in plaats van smerend/vegend. Zit alles erop en wil je dat het zo lang mogelijk zo blijft? Breng dan nog wat transparante poeder aan om het geheel te fixeren. In mijn Bobbi Brown concealer kit zit een sheer finish pressed powder in de kleur ‘Pale Yellow’.


Budget Tip
Met een oogcreme doe je vrij lang omdat je steeds maar een klein beetje nodig hebt. Heb je niet zo veel geld? Vraag om een proefje van een oogcreme in een parfumerie. In de meeste gevallen kan je hier zo een maand mee vooruit. Hetzelfde trucje kun je toepassen met concealer ;-)

Ik hoop dat jullie na dit artikel beter begrijpen waar donkere kringen vandaan komen, hoe ze ontstaan/verergeren en hoe je er wat aan kunt doen. Ik ben erg benieuwd of jullie hier last van hebben en zo ja, wat jullie de beste dekkende concealers vinden. Ik ken namelijk geen budgetvriendelijke, goed dekkende concealers en het zou fijn zijn als jullie je tips hier zouden delen.

Hieronder nog even een fullface met links niets en rechts met concealer. Zoals je ziet heb ik er niet zo’n last van, maar mocht jij wel last hebben van donkere kringen dan hoop ik dat bovenstaande informatie je een beetje kan helpen. Ik blijf sowieso concealer gebruiken, want mijn gezicht oogt daarna een stuk frisser en egaler.

Enjoy the weekend!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

103 Reacties

 1. Nands
  6 april 2017 / donderdag, 6 april 2017

  Hoi…
  Weten jullie nog een tip voor iets dekkend tijdens t sporten?
  IBM zweten…

 2. anoniempje
  29 maart 2017 / woensdag, 29 maart 2017

  een tip voor sommige is om eerst poeder daarna concealer en daarna weer poeder ik had er zelf ook last van en de tips werkte nooit dus ik ging zelf op verschillende manieren experimenteren en bij mij werkte dit het best ik hoop voor vele van jullie ook

 3. Angel
  7 maart 2017 / dinsdag, 7 maart 2017

  Sisley phyto concealer nr 2 gekocht i’m so blessed gebruik hem als verzorgende oogcreme concealer en oogprimer!

 4. melanique
  8 september 2015 / dinsdag, 8 september 2015

  Hai melanique spoolder hier’ ik zit al een tijdje met iets ik heb onder me’n linker oog een blauw adertje lopen en irriteer me er zo erg aan en ben er erg onzeker over’ en heb al verschillende consealers gebruikt maar je blijft het gewoon zien zou iemand mij kunnen helpen wat ik het beste zou kunnen doen of gebruiken want ik weet het niet meer namelijk! Gr melanique

 5. Claire
  18 januari 2014 / zaterdag, 18 januari 2014

  De tips op deze site wil ik graag uitproberen. Want ik heb zelf namelijk ook altijd last van donkere kringen onder mijn ogen. En dat heb ik al zo lang als ik me kan herinneren. Een budgetvriendelijke concealer is die van catrice. Deze concealer werkt echt prima.

 6. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  het is een leuke website en ik heb hel erge wallen niet normaal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Ik heb zulke kringen ook al zo lang ik me kan herinneren.. M’n broer ook dus het zal wel erfelijk zijn.
  Ik gebruik al jaren concealer van de Hema. De vloeibare in zo’n klik stick.. Die dekt goed!

 8. Fenne
  15 februari 2012 / woensdag, 15 februari 2012

  de Magic Concealer van Pupa is ook echt super fijn! Je hebt ze in veel verschillende kleuren dus voor elke huidskleur zeker een, en ze zijn super zuinig in gebruik dus je kan er echt een lange tijd mee doen!

 9. 14 februari 2012 / dinsdag, 14 februari 2012

  Erg handig! ga ik zeker gebruiken, super.

 10. Maureen
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Concealer van Estée Lauder werkt bij mij prima!

 11. 12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

  Dankjewel! Mij hadden ze gezegd “Smeer maar lekker veel concealer op, dan zal het wel verdwijnen”, maar als je dat probeert… Krijg je alleen dat onnatuurlijke poppeneffect. Hier kan ik wat mee! Ga meteen opzoek naar een goede corrector want, ondanks het feit dat ik wéét dat het aan mijn lifestyle ligt (veel stress, weinig slaap) kan ik er momenteel niet veel aan doen (examens op komst!). Dus: smeren maar :)

 12. Melanie
  12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

  Goed artikel! Ik heb er zelf ook last van, maar sinds een half jaar heb ik de Bobby Brown concealer ook. Ik had een enorm blauw oog (met de zijkant van m’n hoofd op de stoep gevallen :S ). Bobby Brown kan zelfs een donkerblauw oog wegkrijgen.

 13. Emily
  12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

  Bij mij zit het ook in de familie, maar sinds in jaar probeer ik iedere dag ongeveer 1 liter water te drinken en dit heeft veel geholpen! Ik merk zelf dat mijn donkere kringen minder zijn geworden!

 14. isabelle
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  GOEDE TIP OM VAN JE DONKERE KRINGEN AF TE KOMEN: Maak de rest van je gezicht ook donker

 15. 11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Ik vind de donkere kringen bij jou reuze meevallen, dus ik zou het niet speciaal wegwerken als ik jou was. :)

  Liefs

 16. Kiki
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Ik heb zelf erg last van donkere kringen; gebruik nu de concealer van Catrice, maar deze gaat helaas in de lijntjes zitten bij mij. Iemand die een goede concealer weet die dat niet doet want het is echt héél vervelend…

 17. hannah
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  ik heb nog nooit een donker kringetje gehad :)

 18. 11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Goeie tips :) Ik heb geen donkere kringen onder mijn ogen en gelukkig ook geen wallen, yay!

 19. 11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Super goed uitgelegd, dankjewel :)

 20. judith
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Echt heel handig dit! Ik heb bij mijn ogen allebei een blauwe ader, het zit in de familie want mijn papa heeft het ook.. Als ik een dagje geen make up op heb, krijg ik er ook altijd opmerkingen over uugh :’)

 21. rosa
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  estee lauder dubble wear concealer.. blijft echt de hele dag zitten!

 22. suri
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  hahaha het lijkt wel alsof je glitters onder je ogen hebt op de eerste foto..
  maar wel handig artikel gelukkig heb ik geen last van donkere kringen etc.

 23. 11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Handige tips! Ik heb ook regelmatig last van een wat blauwige waas en daarnaast heb ik ook nog wallen, die ik aan mijn familie te danken heb :( Ik werk ook veel met concealer maar gebruik het liefst een stick (Ik gebruik nu al tijden één van Miss Sporty, die is eigelijk voor puistjes maar ik gebruik ‘m voor onder m’n ogen).

  Verder gebruik ik regelmatig L’OREAL Revitalift Double Eye lift, gruwelijk duur spul (20 euro vind ik heel wat voor een beetje creme) maar ondanks dat ik normaal niet in cremetjes geloof werkt dit echt, de huid wordt er wat strakker van en plooitjes rondom je ogen alsook wallen worden er minder zichtbaar door.

 24. C_Justine
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Oh wat een fijn artikel! Ik heb echt complexen over mijn donkere kringen. (net zoals bij mijn vel dat over mijn ogen hangt). Ik heb al alles geprobeerd om die kringen weg te verminderen. Veel concealers helpen bij mij niet omdat ze in de lijntjes trekken omdat mijn kringen ‘diep’ liggen. Misschien moet ik eens die van Bobbi Brown gebruiken!

  Ik gebruik zelf ook een oogcrème van de apotheek, maar bij mij heeft dat niet zoveel effect, jammer!

  Leuk artikel!

 25. Priscilla
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Ik ben toevallig van hindoestaanse afkomst en ik ben gezegend met de donkerste kringen die je je maar kunt voorstellen.

  De concealers van Mac dekken heel erg goed (ik heb drie verschillende soorten) maar ze blijven gewoon echt NIET zitten.

  Zelfs niet met afpoederen. Na een paar uur zit het al helemaal in de lijntjes of is het gewoon al half er af. Het ziet er ook gewoon heel erg cakey uit! En het licht niet aan de dikte want ik heb alle drie de soorten concealers van mac. (vloeibaar, creamy en nog een dikkere)

  Heeft iemand de gouden tip? Ik heb trouwens ook serieus bijna alle concealers bij de douglas/ici paris geprobeerd en die waren of niet dekkend genoeg of gaven het zelfde probleem als hierboven beschreven. Helppp!!

 26. Tina
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Hey!

  Ik gebruik zelf altijd de Bourjois Healthy Mix Concealer. Had het per ongeluk in ‘n té lichte kleur gekocht waardoor ik hem niet gebruik op bv. rode plekjes op m’n gezicht, maar wél als under-eye-concealer. Gebruik een mini-hoeveelheid, klop het zachtjes onder m’n ogen, en gebruik dan gewone (wel passende) gezichtspoeder om het vast te zetten. De ‘foute’ kleur màg daar net wel, het doet me er iets minder slaperig uitzien!
  (Gebruik het daarnaast ook net onder m’n wenkbrauwen om die zo’n beetje accentueren) :-)

 27. Chiara
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Je hoeft niet speciaal oogcreme te kopen, een gewone gezichtcreme is ook prima hoor. Volgens Paula Begoun zijn de ingredienten vaak identiek, het enige verschil is de prijs.

 28. Tiny
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Vroeger gebruikte ik YSL touche éclat. Maar dat spul is duur! Rond de 25 euro voor 2,5 ml.
  In de Ici Paris raadden ze me toen de Sisley (phytocernes + anti-cernes + anti-poches) eye concealer with botanical extracts nr 1 aan. Dat spul kost zo’n 50 euro maar dan heb je wel 15 ml (2 keer zo duur voor 6 keer zoveel)! Een stuk voordeliger dus en de kwaliteit is zeer te vergelijken met de YSL touche éclat.
  Ik breng het gewoon aan met mijn vingers en gebruik het soms ook als oogschaduwbasis.
  Als ik maar één ding uit m’n hele make-upcollectie mag houden dan kies ik dit (nog boven mascara)!

  • Angel
   7 maart 2017 / dinsdag, 7 maart 2017

   Ja heb m ook maar dan nr 2 geweldig!

 29. Sabrina
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  De mijn loopt zelfs door tot over mijn neus!
  Heb nog steeds niet de perfecte dekking gevonden

 30. 11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Ik heb zelf niet echt last van donkere kringen, maar ik vind dit wel een heel leuk informatief artikel!

 31. 11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Bij mij is het altijd wel iets donkerder onder mijn ogen, maar pas als ik moe ben of stress heb worden ze opvallend. Dus meestal doe ik er niks aan. :-)

 32. 11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Fijn artikel! Denk niet dat ik er voorlopig veel last van heb maar bedankt voor de tips in elk geval! :)

 33. Nathalie
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Bij mij zit het vooral in de genen helaas… De huis onder mijn ogen is echt flinterdun en je kan zo de adertjes heel duidelijk zien lopen. Op bepaalde dagen is het blauwer/paarsen dan anderen maar eigenlijk kan ik nooit echt zonder concealer de deur uit want dan krijg ik dadelijk de opmerking: “Slecht geslapen? Ben je ziek?”.
  Heeeel vervelend. Ik hoop dat ze hier ooit ook een soort laser oplossing voor vinden!
  Mijn oogleden zelf zijn ook erg dun… Ik kan bvb echt niet slapen met de tv aan omdat ik de kleuren en “flitsen” dan nog steeds erg goed kan zien ook al zijn mijn ogen dicht. mijn kamer moet altijd pikkedonker zijn :)

  • Chantal
   12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

   heel herkenbaar. Ik zie ook altijd licht en kleur door mn gesloten oogleden heen..

   Op dit moment gebruik ik L’oreal Touche magique “anti-fatigue and illuminating concealer – smoothing effect”. Dekt goed, maar het enige probleem wat ik hiermee heb, is dat de overgang tussen de concealer en mn gezichtspoeder goed zichtbaar is. Sowieso omdat mn gezicht dan mat is en onder mn ogen is t glanzend, maar soms dan kom ik met mn poeder net over die grens heen en dan wordt die concealer heel lelijk. Alsof het aangekoekt is.

   Iemand tips wat ik hiertegen kan doen?

 34. Lin
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Bij een blauwe dooeschemering van je adertjes bij vaak een lichte dunne huid kan een laagje hyaluronzuur helpen. Bij pigmentatie lijkt mij dat obagi ook zou kunnen helpen. Met hidrochinon en zo. Mar weet niet of dat ook onder t oog gesmeerd mag worden.

 35. Ingrid
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Ben ook Hindoestaans van afkomst en heb hier gelukkig géén last van ! :D

 36. Elinee
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  jaa ik heb erg last van donkere kringen. natuurlijk valt het jezelf meer op dan anderen, maar vooral als ik ga logeren en ik haal mijn make up eraf, valt het mijn vriendinnen ook op.. Ik kan het gelukkig makkelijk met concealer ‘wegmoffelen’ dus over het algemeen is het geen verschrikkelijke kwaal ;) wel een erg fijn artikel, alweer ! dankje Serena ! xxx

 37. Joanne
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Ik heb echt hele erge donkere kringen. Altijd, hoe goed ik ook slaap en gezond ik ook eet. Ik denk alleen niet dat het erfelijk is (niemand anders in mijn familie heeft het) en ik heb een ziekte (ME). Dus ik denk dat het daar door komt.
  Anyway, concealer is dus echt een must voor mij. Ik heb er dan ook een zwak voor en moet ze altijd allemaal proberen. Ik gebruik verder geen foundation dus het is echt belangrijk dat het goed dekt bij mij.
  Mijn favoriet was die van gosh, maar die is discontinued. Nu is mijn favoriet estee lauder double wear. Hij dekt heel goed, blijft muurvast zitten en oog heel natuurlijk. Geen ophopingen of cake-effect. Eerlijk, hij is wel beter dan die van gosh was (dekt beter), maar hij is ook veel duurder. Maar omdat het zo’n belangrijk product is voor mij vind ik het de investering wel waard. :)

 38. Roos
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Ik heb ook last van donkere kringen. (inderdaad: thanks mom and dad!) Dus super bedankt voor de tips!

 39. Genevieve
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Super goed artikel
  Budget artikel miss sporty doet het goed bij mij

 40. essia
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Ik heb ook enorm donkere kringen en helaas zijn ze bij mij ook dankzij.mijn genen. Het enige wat bij mij werkt is de bobbi brown concealer, zonder corrector overigens. Die werkte bij mij totaal niet.

  Sommige dagen zijn ze lichter, maar als ik een paar dagen slecht geslapen heb, lijkt het alsof mijn mascara onder mijn ogen zit.

  Bobbi brown concealer en goed slapen is voor mij het enige wat werkt. En laten we eerlijk zijn, iedereen is gewend aan je uiterlijk. Kringen vallen andere mensen niet eens op, alleen jezelf.

  • essia
   10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

   Mijn kringen zijn van zichzelf ongeveer even donker als de eerste foto. Die met oogschaduw ja. Weet nu niet of ik moet lachen of huilen:p

 41. Jaleesa
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Ahhhhh, en dit zijn nou de artikelen waar ik echt van hou <3 De Wat, Waar, Waarom en niet geheel onbelangrijk Hoe-kom-ik-er-vanaf artikelen. Erg informatief en handig! En ik al die tijd maar denken dat die blauwe kringen en wallen hetzelfde zijn! Maar ik heb dus blijkbaar alleen last van die kringen. Nu hoef ik 's morgens geen ''goede morgen wallen'' meer te zeggen in de spiegel :) Thx god there is Concealer :) Ik gebruik trouwens Catrice Allround Concealer, budget en makkelijk om te mengen! Aangezien de ene week me huid wat lichter is dan de andere week :S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *