Hoe verzorg ik een vette huid? Of liever nog, hoe kom ik er vanaf?

Een droge huid, een vette huid, een huid met puistjes of pigmentvlekjes, eczeem of psoriasis, we hebben allemaal wel wat. Ok, er zijn natuurlijk altijd van die lucky basterds die totaal nergens last van hebben, maar volgens mij heeft bijna iedereen wel eens te kampen gehad met huidproblemen. Vandaag wil ik het gaan hebben over de vette huid. Hoe verzorg je een vette huid het beste? En zijn er ook manieren om er vanaf te komen?

Hoe ontstaat een vette huid?

Een vette huid is genetisch bepaald en het heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. De hormonen die verantwoordelijk zijn voor een vette huid zijn androgeen, dit is de algemene term voor ‘mannelijke hormonen’. Eén van de bekendste mannelijke hormonen is testosteron. Ook vrouwen hebben mannelijke hormonen. Net zoals mannen ook vrouwelijke hormonen (zoals oestrogeen) in hun lichaam hebben.

In onze poriën bevinden zich talgkliertjes die talg afscheiden, en androgene hormonen zijn verantwoordelijk voor een gezonde talgafscheiding. Talg is erg belangrijk voor de huid, want het voorkomt vochtverlies, beschermt ons tegen bacteriën en schimmels en houdt de huid soepel. Maar wanneer de androgene hormonen te actief zijn, ontstaat er talg overproductie. Dit leidt tot een snel glanzende huid, vergrote poriën (dit gebeurt zodat de huid sneller alle talg kwijt kan), die op hun beurt ook weer sneller verstopt kunnen raken. Hierdoor ontstaan er onzuiverheden.

akne_en_teil1De androgenen kunnen er ook nog eens voor zorgen dat de ‘randjes’ van de poriën verdikken (mijn huidtherapeut noemt dit verhoornen), waardoor olie en onzuiverheden er niet uit kunnen, en er dus niet-uit-te-knijpen witte bultjes en mee-eters ontstaan.

Een vette huid heeft dus in principe niets met externe factoren te maken, het heeft in de eerste plaats puur met een (verstoorde) hormoonhuishouding te maken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waar ik later graag op terug kom. Omdat het met hormonen te maken heeft is het logisch dat we meer last hebben van een vette huid tijdens onze puberteit, menstruatie of zwangerschap en dat we tijdens deze periode dus ook meer puistjes krijgen.

Hoe herken je een vette huid?

Het is belangrijk om je huidtype te kennen, zodat je ook de juiste huidverzorging voor jezelf koopt. Mijn ervaring is dat mensen al vrij snel roepen dat ze een vette huid hebben. Maar een beetje glans op je T-zone of een puistje hier en daar betekent niet dat je ook daadwerkelijk een vette huid hebt. Maar hoe weet je dan wél of je huid vet is?

1. je gezicht glimt al zo’n 1-2 uur na het reinigen
2. je make-up lijkt te ‘glijden’ of verdwijnt gewoonweg van je gezicht
3. de vettere delen van je gezicht bevatten mee-eters, witte bultjes of puistjes
4. je poriën zijn zichtbaar vergroot, vooral op en rondom je neus, kin en voorhoofd

Een vette huid hoeft overigens niet altijd puistjes te bevatten, je kunt ook gewoon een zeer snel en heftig glimmende huid hebben zonder onzuiverheden.

Verder kan een vette huid ook komen door het dragen van een pony, en het kan verergert worden door roken, smog of een ongezonde lifestyle.

Herken jij het bovenstaande? Heb jij een vette huid?

Verbeter je huid van binnen uit

glowy skinIk ben er van overtuigd dat je voedingspatroon effect heeft op je huid. Ik weet dat het vaak wordt afgeschreven als een fabeltje, maar na een reep chocola of een lekker stuk vet varkensvlees (zo lekker!) heb ik de volgende dag écht een paar puisten te pakken.

Ook dokter Alan C. Logan, afgestudeerd aan Harvard Medical School, vindt dat onze voeding effect heeft op onze huid. Hij schrijft in zijn boek “The Clear Skin Diet” dat we onze huid kunnen verbeteren door onze testosteron-balans te beïnvloeden, en dat doen we onder andere door minder zuivelproducten te nuttigen. Volgens hem worden er veel zuivelproducten gemaakt van de melk van zwangere koeien, en die melk bevat hormonen dat het menselijk lichaam omzet tot een equivalent van testosterone. En als ik het me goed kan herinneren heb ik veel comments gelezen onder mijn ‘Vegan Week‘ artikel van veganisten die claimden een mooiere huid gekregen te hebben door hun nieuwe vegan lifestyle. Ik heb er zelf geen ervaring mee (een week lijkt me een beetje te kort om conclusies te trekken), maar er zit een onmiskenbare logica achter.

tonys chocolonely limited edition2In hetzelfde boek haalt Dr. Logan aan dat we een onzuivere huid ook kunnen verminderen door minder suiker te eten. Suiker verhoogt namelijk de insulineproductie, en insuline verhoogt weer de androgeen productie. Kortom, des te meer suiker, des te meer androgene hormonen, des te hoger de talgproductie.

Bye, bye, chocola! :(

Hoe verzorg je een vette huid?

Naast het minderen van zuivelproducten en suiker in je dieet, kun je je huid ook verbeteren door het goed te verzorgen met de juiste skincare. Mensen met een vette huid hebben de neiging om hem lekker uit te drogen, maar ook een vette huid heeft hydratatie nodig.

Cleanser
biotherm balm-to-oilMijn advies is dan ook om een zachte, milde cleanser te gebruiken, het liefs zonder SLS/SLES en zonder alcohol. Zelf gebruik ik een balsem (deze) en daarna een milde reiniger van Paula’s Choice in combinatie met een elektrische gezichtsborstel (ik ben nu de Clarisonis aan het testen). Ik maak dus gebruik van een double cleanse. Maar ook reinigen met een niet-verstoppende olie is heerlijk voor de vette huid. Het is mild en hydraterend en doet zijn werk goed. En met de juiste olie voelt je huid helemaal niet vet aan na gebruik. Probeer bijvoorbeeld eens de Oil Cleansing Method uit.

Wanneer je een vette huid hebt is het belangrijk om zowel ‘s ochtends als ‘s avonds je huid te reinigen. Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn veel mensen die hun gezicht in de ochtend alleen afspoelen met water. En dat werkt goed voor velen, maar als je een vette huid hebt is de kans groot dat je in de ochtend ‘meer’ nodig hebt en dus echt je gezicht moet reinigen. In de ochtend als ik wakker word glans ik echt de pan uit! Allemaal vuil en talg dat tijdens mijn slaap naar boven is gekomen. Hebben jullie dat ook?

Toner
De toner moet ook mild zijn, en dus niet uitdrogend. Gelukkig zijn er steeds meer toners die geen alcohol bevatten en die de huid reinigen zonder hem uit te drogen. Vind je je toner toch wat uitdrogend, gebruik hem dan echt alleen op je vette zone (vaak is dat de T-zone). Er bestaan ook matterende toners. Ze bevatten een matterend poeder (vaak moet je dan ook schudden voor gebruik) dat het talg in de loop van de dag absorbeert.

Crème
La-Roche-Posay-Effaclar-Duo-Plus-TubeWat voor mij HEEL erg heeft geholpen is het gebruik van salicylzuur. Zoals ik eerder al vertelde kan een overproductie van talg leiden tot de verhoorning van de randjes van je poriën, waardoor dode huidcellen, zweet en vuil ‘gevangen’ zitten en dus niet naar buiten kunnen. Door je huid te exfoliëren (en als je last hebt van verhoorning mag dit ELKE DAG, als het maar op milde wijze gebeurt) los je dit probleem op. Ik exfoliëer mijn huid door elke dag een crème te gebruiken van La Roche-Posay met 2% salicylzuur (ook wel BHA genaamd), maar je vind dit actieve ingrediënt ook in skin essence, serums, toners en cleansers. Ook ingrediënten als benzoyl peroxide en glycolzuur hebben een exfolierende en reinigende werking en zijn zeer geschikt voor mensen met een vette of onzuivere huid.

Het is belangrijk dat je je huid goed hydrateert, dus het beste kun je op zoek gaan naar een hydraterende crème met één of meerdere van bovenstaande actieve ingrediënten. Heb je echt last van overmatige glans, ga dan ook eens op zoek naar een matterende dagcrème.

Kleimaskers
origins pink rose clay mask - 1Kleimaskers zijn echt een uitkomst voor een vette huid, want ze ‘trekken’ alle talg en onzuiverheden als ware uit je huid. Je moet alleen wel oppassen dat je je huid niet te veel uitdroogt, en dit gaat nogal gemakkelijk bij kleimaskers. Een kleimasker trekt onzuiverheden uit je poriën, maar gaat vervolgens door met het adsorberen van de natuurlijke oliën van je huid als je het te lang laat zitten. Om dat droge en trekkerige gevoel na een kleimasker te voorkomen is het daarom raadzaam om het masker niet langer dan de aanbevolen tijd te laten zitten. Zo’n 5-10 minuten is vaak lang genoeg.

Een vette huid & make-up

Begint je foundation al snel na het opbrengen te glanzen? Heb je er wel eens aan gedacht dat dit niet per se aan de foundation ligt, maar aan je skincare? Vroeger had ik ook vaak last van snel glanzende foundations, maar sinds ik mijn skincare methode heb geoptimaliseerd voor mijn huid heb ik nergens meer last van. Sterker nog, ik heb niet eens per se matterend poeder nodig. Wat een verschil met een paar jaar geleden!

Ga je skincare methode dus eens na. Gebruik je misschien een te volle crème of serum? Is je cleanser of toner te uitdrogend, waardoor je huid juist meer talg gaat aanmaken? Of moet je misschien overgaan op matterende skincareproducten?

l'oreal infallible matte foundation - 1Matterende foundations bieden ook uitkomst voor de vette, snel glanzende huid. Mijn tip is om ze met een vochtige beautyblender aan te brengen voor het mooiste, airbrushed resultaat. Het poederige laagje dat ze vaak achterlaten verdwijnt hierdoor. Eén van mijn favoriete matterende foundations is L’Oréal Infallible Matte.

Blotting Paper is wat mij betreft een musthave voor mensen met een glimhuidje. Ik vind het persoonlijk fijner werken dan matterend poeder. Ik glim niet zo snel meer, maar soms heb ik er nog wel eens last van en dan vooral rondom mijn neus. Even een blotting paper erop drukken en weg is de shine! Die van The Body Shop met Tea Tree oil zijn erg fijn.

Maar je kunt ook vloeitjes (waarmee je shag rolt) gebruiken. Nog goedkoper ook! Zie ook dit oude artikel uit 2010 ‘Sjekkie voor je porum!‘ voor meer informatie. My oh my, die titels die ik toen verzon! lolz.

Conclusie

Een vette huid, daar kun je dus niet zo veel aan doen. Het enige wat je zou kunnen proberen is het veranderen van je dieet (door te minderen met zuivel en suiker) of bijvoorbeeld een anti-conceptiepil te slikken om je hormoonhuishouding te beïnvloeden. En verder door gewoon goed voor jezelf en je huid te zorgen. Drink voldoende water, hydrateer je huid, gebruik producten met actieve ingrediënten en zo nu en dan een kleimaskertje. Droog je huid niet te veel uit en gebruik eventueel matterende producten, om overtollige glans in toom te houden. Heb je echt veel last van je huid (met bijbehorende onzuiverheden) raadpleeg dan een arts, dermatoloog of huidtherapeut.

Heb jij een vette huid? En zo ja, wat heeft voor jou goed geholpen, en wat juist niet?

Until next time,
Serena Verbon

bronnen; 1, 2, 3, 4, 5, 6

Volg:

74 Reacties

 1. 10 februari 2016 / woensdag, 10 februari 2016

  Ah wat een top artikel, heerlijk en zo uitgebreid. Ik heb altijd een gecombineerde huid gehad, zeker de textuur op de t-zone is die van een vette huid. Flink grove poriën, onregelmatig en lekker glimmen natuurlijk. Met de jaren is het zeker wel minder geworden, ook omdat ik weet hoe ik er mee om moet gaan. Het is iets meer in balans! Een klei masker zou voor mij echt een groot drama zijn, ik heb een zeer vochtarme huid en dat is too much. Maar ik gebruik wel blotting papers en poeder door de dag heen, maar ook weer niet elke dag. Ligt er maar net aan of ik eraan denk, dus zo storend vind ik de glans ook weer niet.

 2. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Wat een goed en uitgebreid artikel. Ik heb ook last van een vette t-zone en ik ga zeker wat van je tips proberen. Die foundation ben ik erg benieuwd naar.

 3. Lauren
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Dag Serena, ik heb zelf heel erg last van een vette huid en heb ook acne op mijn kin. Ik ben op zoek naar een goede scrub of exfoliator. Heb jij soms een tip van een goede ? Ik kan namelijk niet veel verschillende soorten proberen want mijn huid is ook erg gevoelig ook en de meeste scrubs voor vettige huid laten mijn gezicht knalrood achter …

 4. me
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Een vette huid heeft niet alleen nadelen, grootste voordeel…je krijgt minder snel rimpels bij het ouder worden en ik ben het levende bewijs er van. ;)

  • Eva
   9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

   Agreed! Ik heb een extreem vette huid (letterlijk off the charts, zat een heel eind buiten het vetste meetpunt toen ik mijn huidtype liet analyseren bij een schoonheidssalon). Heel mijn leven al op gesakkerd, maar nu ik de 40 voorbij ben merk ik inderdaad dat ik qua rimpels echt niet te klagen heb in vergelijking met mijn leeftijdsgenoten :-)

  • Melanie
   10 februari 2016 / woensdag, 10 februari 2016

   Dit kan best een beetje kloppen; ik word volgende maand 40 en men kijkt mij dan altijd heel verbaasd aan?! Het is niet altijd makkelijk een wat vettere huid (ik heb het het meest op de T-zone), maar hier hebben we toch een voordeeltje bij. Alhoewel ik het ook op de genen gooi, want mijn moeder ziet er ook nog steeds erg goed uit en toch heeft zij geen vette huid, dus tja….

 5. Emine
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik reageer niet zo vaak bij de comments maar dit moets ik echt kwijt, want ik heb echt een lange tijd last van een vettige huid. Ik ben 17 jaar en heb al sinds mijn 11e een hele vette huid. Wat ik bij mezelf heb gemerkt is dat water drinken het vet gehalte verminderd. Ook ben ik van mening dat voeding veel invloed heeft op je huid. Zolang het niet heel nodig is gebruik ik overdag geen foundation of bb cream. Want dit maakt mij huid “vies” waardoor ik puistjes krijg. En ik neem altijd een tonic en wattenschijfjes mee om mij gezicht tussendoor te “ontvetten” en daarna doe ik een luchtige creme op (nivea soft).

 6. Jane
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik vind het eerlijk gezegd heel kwalijk dat je de pil aanraadt om een huidprobleem aan te pakken. Toen ik een jaar 14 was is mij dit ook aangeraden. Jarenlang heb ik moodswings en een verlaagd libido gehad, totdat ik stopte met de pil en een koperspiraaltje heb laten plaatsen. Er komen veel jonge meisjes op je blog, die maar al te graag van hun puber huid af willen en niet bekend zijn met de eventuele negatieve kanten van de pil. Een telefoontje naar de huisarts is al genoeg om een recept te krijgen. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik tegen het gebruik van de pil ben, maar vele jonge meisjes weten helemaal niet waaraan ze beginnen en denken dat het een middel is zonder enige bijwerkingen

  • Serena
   Auteur
   9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

   Hi Jane,
   het lijkt mij de taak van de huisarts om dat te vertellen…

   Groetjes Serena

  • Lieke
   12 februari 2016 / vrijdag, 12 februari 2016

   Ik ben het helemaal met je eens! :) Het gebruik van de pil/andere anticonceptie heeft m’n hormoonhuishouding erg in de war geschopt (m’n huid was vaak echt een drama) en dan ook nog allemaal bijwerkingen waar ik last van had..
   Ik gebruik nu 3 jaar geen pil/spiraal meer en ik krijg m’n huid nu eindelijk (na heel veel vallen en opstaan) wat onder controle!! Geen troep meer in m’n lichaam maar me richten op voldoende rust, goede huidverzorging en een goede voeding.

 7. MichelleH
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Heb je misschien tips of reviews voor goede kleimaskers die makkelijk verkrijgbaar zijn?

 8. Maaike S
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik moet zeggen, dat sinds ik geen geraffineerde suikers meer eet, ik véél minder last heb van onzuiverheden :) Ik zoet gebak e.d. nu met biologische honing of kokosbloesemsuiker.

  • Serena
   Auteur
   10 februari 2016 / woensdag, 10 februari 2016

   hi Maaike,
   wat gaaf dat je huid is verbetert sinds je nieuwe eetpatroon! Ik moet zeggen, honing en kokosbloesemsuiker is ook gewoon suiker (het bevat wellicht iets meer voedingsstoffen, maar suiker = suiker en dus insuline verhogend). Dus of het hier echt aan ligt, weet ik niet, maar ik ben in elk geval blij dat jij er blij mee bent.

   • Lieke
    12 februari 2016 / vrijdag, 12 februari 2016

    Kokosbloesemsuiker zorgt als het goed is wel voor een minder grote piek in je bloedsuikerspiegel? :)

 9. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik gebruik heel veel zuivel en ja, mijn huid is behoorlijk vet. Misschien moet ik eens proberen of dat de boosdoener is!

  • Serena
   Auteur
   10 februari 2016 / woensdag, 10 februari 2016

   Proberen kan geen kwaad, baat het niet dan schaad het niet!

 10. ans
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  fijn artikel weer!

 11. Elien
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Probeer veel water per dag te drinken voor m’n huid :)
  Handig artikel weer!

 12. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Nee heb geen vette huid, maar wel leuk artikel…

 13. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Fijne tips, niet zo een fijne conlcusie haha. Ik herken mijn huid er wel in, glimt ook vaak en is soms echt heel vet. Maar mijn huid kan ook juist heel droog zijn, dat duurt alleen nooit zo lang. Denk dat ik een gecombineerde huid heb een beetje aan de vette kant. Dat voeding en de buitenlucht invloed heeft merk ik altijd meteen. Een reep chocolade is helaas funest, net als ander ongezond eten voor een paar dagen. De lucht hier in Bogotá is behoorlijk vervuild, heel vervelend. Als ik in Nederland kom dan merk ik dat meteen aan mijn huid. Ziet er al na een dag frisser en minder vet uit.

 14. Esmee
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Hoi Serena,

  Ik wilde je even wijzen op een nieuw product van Beautyblender: Blotterazzi!
  Het is geen blotting paper, maar 2 platte druppelvormige plakjes van beautyblender materiaal die de vettigheid van je gezicht opzuigen zonder je foundation aan te tasten ;)

  Groetjes Esmee

 15. Amber
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Wat een interessant artikel, kun je hier misschien een miniserie van maken met de andere huidtypes?

 16. A
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik ben er nog niet uit wat voor huid ik heb.. Paar jaar terug zei een schoonheidsspecialist een vette t zone normale wangen. Laatst bij een ander zei zei weer dat ik een droge huid heb. Zelf weet ik het gewoon niet. Ik heb bijna niet tot nooit last van een trekkerig gevoel. In de winter is het altijr een chaos, onderhuidse pukkels(vooral in die ene periode in de maand), heel veel mee eters en af en toe is een ‘normale’ pukkel. De meeeters komen vooral vooral bij mijn mondhoeken, haargrens, voorhoofd maar ook bij mijn wangen naast me neus.. nu zelf gewoon last van een onderhuide pukkel midden op mijn wang.. Ik gebruik ook de duo + dagcreme, reinig mijn gezicht met philosophy, drna een groene milde lotiom van clinique en savonds sinds kort ook nog een serum (olaz regenerist night ofzo) , 1x en soms 2x.per week een masker (klei masker of 1 die je van je gezicht af kan rollen) heb trouwens ook de balsem die jij ook hebt voor het make up van mijn gezicht halen.. Ik ben echt hopeloos ..weet niet meer wat te kopen.. en geloof de schoonheidsspecialisten ook niet meer..

 17. Laura J
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Fijne tips!

  Door jou heb ik een tijdje terug al de foundation van Loreal ontdekt (de infallible matt), en ik ben hier zo ontzettend blij mee! Dit is de enige foundation waarbij m’n T-zone nauwelijks gaat glimmen. Moet hem wel via e-bay bestellen omdat de lichtste kleur niet in Nederland verkrijgbaar is, maar dat terzijde. Hoop dat ie nooit uit het assortiment gaat!

  Salicylzuur is ook een hele goede tip inderdaad. Bij mij werkt die van Jetske Ultee het beste. Na een maand gebruik vielen m’n porieen veel minder op en nauwelijks nog meeeters. De BHA producten van Paula’s Choice reageerde ik allemaal erg slecht op helaas.

  Wat betreft La Roche-Posay: ik zou eerder de nieuwe effeklar K+ aanraden dan de Duo+. Ik heb ze alletwee een tijd geprobeerd. K+ bevat meer salicylzuur en Duo+ bevat enkele bewezen comedogene ingredienten (glyceryl stearate SE en myristyl myristate)

  • A
   9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

   Ik heb geen idee wat die comedogene ingrediënten inhouden ;) maar naar jouw idee zijn de ingrediënten van de K+ dus beter? droogt die creme de huid ook uit? Ik gebruik al een poosje de duo+ maar heb niet hdt idee dat die ve voor mijn huid gedaan heeft..

   • Serena
    Auteur
    10 februari 2016 / woensdag, 10 februari 2016

    hi A,
    als er meer salicylzuur in zit betekent dit dat de huid er wel even aan moet wennen, anders heb je kans op veel velletjes… en dat wil je niet! Als je overgaat op K+ dan zou ik die langzaam opbouwen. Dus steeds een dagje in de week gebruiken, daarna 2, daarna 3, etc. Tot je de duo+ compleet hebt vervangen. Succes!

    • A
     10 februari 2016 / woensdag, 10 februari 2016

     Bedankt voor je reactie Serena. Ik heb gisteren en vandaag wat extra opgelet bij het reinigen van mijn gezicht. Is het mogelijk dat de purity made simple cleanser niet mild genoeg is? Het voelt toch wat jeukerig/branderig op mijn wangen. En bedacht me dat ik 2 jaar terug hetzelfde probleem had toen ik deze cleanser gebruikte. Of het moet aan de duo creme liggen.. Welke milde reiniger zou je aanraden? Ik zit eraan te denken om evt misschien nog iets voedends voor of na de creme aan te brengen, kan dit? of heeft de duo dan geen effect meer..

     • Laura J
      10 februari 2016 / woensdag, 10 februari 2016

      Purity Made Simple kan absoluut een boosdoener zijn, want het zit vol met irriterende ingredienten. (allerlei geurstoffen, “natuurlijke” essentiele olien, en volgens mij zelfs iets van peper-extract? Hoe irriterend wil je het hebben??)

      Het beste is om make-up eraf te halen met een product op oliebasis (zonder al te veel andere onnodige toevoegingen). Hier wordt je huid niet droger of vetter van. Het kan bijvoorbeeld met pure jojoba-olie, of met de Take the Day Off Balm van Clinique (die laatste is vrij prijzig, maar wel fijn).
      Nu de make-up eraf is, nareinigen met een milde cleanser, bijvoorbeeld de facewash van neutral.

      Bij een vette huid en acne is het echt belangrijk om geen irriterende ingredienten te gebruiken. Ik kan je echt aanraden om eens op de site van Jetske Ultee te kijken. Daar staan lijsten met stoffen die je het best kan vermijden en ook voorbeelden van producten die ze aanraadt. Als je je daar een beetje in verdiept, kun je er echt veel van leren en het heeft mijn huid enorm verbeterd!

      • A
       11 februari 2016 / donderdag, 11 februari 2016

       Ah dankjewel Laura J. Ik gebruik eerst de balm to oil van bibiotherm, dan voelt het idd allemaal nog prima, maar na de purity made simple is het gelijk een ander verhaal..Kan ik de balm to oil ook alleen gebruiken? heb namelijk ook vaak genoeg dagen dat ik geen make up draag.. Ik zal eens op de site van Jetske ultee kijken. Als jullie nog meer fijne milde facewash weten hoor ik het graag :) zal sowieso even naar die van Neutral kijken. Heel erg bedankt!

 18. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Super informatief! Ik heb juist een droge huid, dus zou het interessant vinden om daar ook eens over te lezen :) Werkt het ook andersom? Chocola eten om een ‘vettere’ huid te krijgen? Haha

 19. Anouk
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik herken dit heel erg!

  Vorig jaar zomer kreeg ik ineens last van een heel erg vette huid. Vooral na het slapen. Ik dacht dat dit kwam door de zomer (door de warmte).
  Helaas hield het in de herfst niet op :(

  Mijn probleem is alleen dat, als ik bijvoorbeeld net gedoucht heb of mijn gezicht heb gereinigd, dat ik dan een super droge huid heb! Dan breng ik een creme aan en ga ik slapen, heb ik weer een vette huid. Ook als ik helemaal geen creme op doe..

 20. Sandy
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Komt als geroepen! Sinds mijn buitenbaarmoederlijke zwangerschap afgelopen november is m’n huid helemaal van z’n padje af. Waar ik ooit extreem droog was met een klein beetje last van vettige t-zone lijkt, is het nu net een spiegelei… Daarnaast zit ik helemaal onder de puistjes. Net alsof ik weer 14 ben. :-(

 21. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Interessant artikel om te lezen !
  Zelf heb wat last van een vette neus en kin. Ik denk dat ik eerder een gecombineerde huid heb.
  Maar inderdaad, je voedingspatroon heeft zo’n invloed op je huid en lichaam ! Zelfs door louter het meer drinken van water en geen frisdrank meer kan het al een mooie invloed hebben op je huid.

 22. Marjolein
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik gebruik nu ruim een jaar de skincare lijn voor de vette huid van Babor. Die is mij aangeraden door de schoonheidsspecialiste. Vooral de ampullen voor de vette huid doen wonderen voor mijn puistjes.

 23. Suzanne
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Goed artikel, ook fijn dat jij als ervaringsdeskundige je tips deelt!

 24. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Goed artikel! Ik dacht ook altijd dat ik een vette huid heb, maar na huidanalyse bleek het een gecombineerde huid te zijn. Maar doordat ik vroeger zo snel ging glanzen dacht ik dat… Sinds ik goede hydraterende crèmes gebruik (goede reiniging had ik altijd al) en fijne matterende foundations (zoals die van L’oreal, die is echt heel erg fijn!), glim ik altijd niet de hele dag door. Ideaal!

 25. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Fijne tips! Bij mij is het een beetje wisselend, vaak heb ik een droge huid, maar in de loop van de dag wordt mijn t-zone wel wat vettig, dusja

 26. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Wat een heerlijk uitgebreid artikel, met veel achtergrondinformatie. Fijn om te lezen, zeker ook voor mij met een vette T-zone. De rest van mijn gezicht is niet vet. Bedankt voor je tips Serena!

 27. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  handig artikel! en gezonder eten helpt echt en minder chocolade ook XD heb dit weekend veel meer snoep en chocolade op als normaal en merk het gelijk ;_;

 28. Maaike
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik heb ongeveer 4 jaar een spiraaltje en sindsdien heb ik een vette huid gekregen. Gelukkig heb ik nu bijna geen puistjes en/of bultjes meer. Maar voeding is inderdaad ook erg belangrijk. Als ik 1 keer een patatje eet dan heb ik de volgende dag een joekel op m’n hoofd.

 29. Colinda
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  De pan uit glanzen ‘s ochtends: helaas heel herkenbaar. I don’t have to rise to shine :S Wil nu die Effaclar Duo+ eens gaan proberen, je hebt me overtuigd!

 30. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Fijn artikel! Ik ga zeker de effaclar duo creme aanschaffen!

 31. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Heel fijn artikel! Ik ben nu een boek van Paula Begoun aan het lezen, waarin dit onderwerp uiteraard ook wordt aangekaart, en ook zij is het met je eens! Goede tips =D x

 32. Michelle
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Heel fijn artikel! Sinds een half jaartje gebruik ik nu de creme van la Roche Possay (op aanraden van je artikel erover!) en deze heeft bij mij echt het verschil gemaakt. Had altijd een gemengde huid met wat puistjes af en toe maar sinds het gebruik van deze creme echt nog meer heel zelden eentje. Echt een aanrader!

 33. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Fijne tips, ik heb zelf een vette huid en doe er alles aan om er van af te komen. Ik probeer zo veel mogelijk crѐmes te vermijden maar blijkbaar is dat niet de oplossing. Ik ga dat kleimasker een keer proberen!
  Liefs,
  Elles

 34. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik denk dat het met mijn vette huid wel meevalt, meer de t-zone. Geen last van grove poriën en onzuiverheden. Eerder van droge huid. Toch heb ik last van glimmen aan het eind van de dag. Een echte uitkomst voor mij is het kleimasker van Ahava. Na een paar minuten was ik het eraf en ziet mijn huid en direct zuiver en gehydrateerd uit. Als ik dit regelmatig gebruik, lijkt mijn huid minder te glimmen.

 35. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik heb een erg droge huid, mag ik dan wat meer chocolade eten haha? Goed artikel! ik heb vroeger weleens ‘mood swings’ gehad met mijn huid; dan weer droog dan weer vet.. super irritant!

 36. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik heb juist een extreem droge huid, echt verschrikkelijk!

 37. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik heb een gemengde huid, vochtarm en soms vind ik t allemaal maar lastig. Nu heb ik weer ineens eczeem in mijn gezicht.. Ik vermoed dat r door de hormonen komt van de zwangerschap, of eigenlijk ik ben aan t ontzwangeren dus er gebeurd weer vanalles. Mijn huid is nog nooit zo gevoelig geweest als de afgelopen maanden.
  Ik ben er van overtuigd dat gezond eten resultaat biedt tot een mooiere huid. Wanneer ik meer op let zie ik dat zeker terug aan mijn huid. X

 38. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Het groene kleimasker van de Tuinen vind ik heel fijn voor mn vette huid

 39. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Als ik nog wat mag toevoegen? Vitamine E (retinol) heeft mij erg geholpen. In het begin vervelde ik heel erg, maar na een tijdje scheelde het onwijs in de pukkeltjes en vette huid!

  • Anita te Gussinklo
   9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

   Ik denk dat je in de war bent,
   Retinol is vitamine A wat word ingezet bij rimpels!

 40. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Wat een fijn stuk. Vooral vroeger had ik een vette T-zone. Nu is dat gelukkig minder. Ik heb dat vroeger met hele agressieve middelen bestrijd en helaas heeft dat mijn huid geen goed gedaan.
  Nu verzorg ik mijn huid met milde middelen (o.a. oil cleansing inderdaad) en ik merk dat mijn huid daar enorm veel baad bij heeft.

 41. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Jaaa salicylzuur!! Door jou ben ik daar aan begonnen en het helpt echt! Daarnaast vind ik natuurlijk gezonde voeding erg belangrijk :-). Eet je gezond, dan zie je dat terug in je huid…

 42. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Wat leuk dat je meiden/vrouwen met een vette huid wat meer achtergrondinformatie geeft. Ik denk dat je met dit artikel heel goed vooruit kunt. Zelf heb ik juist last van een (erg) droge huid, dus ik heb weer hele andere verzorging nodig :).

 43. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Wat een handig artikel! Mijn t-zone was vroeger heel vettig, maar de laatste jaren is dat steeds minder aan het worden. Geen idee waarom eigenlijk.

 44. Marijke
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Bedankt voor de tips, ik word echt gek van m’n vette huid, lijkt het de ene week weer beter zijn is het de andere week weer heel erg. Misschien toch maar een beetje op m’n voeding letten (zit te ontbijten met yoghurt) en de crème van la roche posay maar eens in huis halen.

 45. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Wat een uitgebreid artikel! Ik had vroeger een vette huid, maar blijkbaar ben ik daar overheen gegroeid ofzo haha, heb nu zelfs soms een redelijk droge huid.

 46. Syl
  9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Mijn voorhoofd is vettig, maar mijn wangen en neus zijn best droog/vochtarm schilferig en zichtbare grote poriën. Dus ik richt me vooral op hydratatie.
  Geen matte foundation voor mij… dat benadrukt mijn velletjes en poriën te veel.

 47. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Wat een interessant artikel om te lezen! Tof dat je het zo tot op de bodem uitzoekt, is echt gaaf :) Zelf heb ik gelukkig praktisch nooit last van een vette huid. Nee, ik heb eerder juist een droge huid. Ook niet altijd even fijn :) Je geeft wel goede tips!

 48. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Goede tips! Ik heb ook een vette t-zone, voor mij werken milde hydraterende producten het beste.

 49. 9 februari 2016 / dinsdag, 9 februari 2016

  Ik heb in sommige periodes alleen een beetje een vettige T-Zone, verder heb ik geen last van een hele droge huid. Ik denk ook dat heel veel met je eten te maken heeft, sterker nog..dat weet ik eigenlijk wel zeker. Juiste producten voor je huid gebruiken is ook gewoon erg belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *