Hoe krijg ik gratis producten?

Een vraag die ik de laatste tijd vrij veel voorbij heb zien komen is de vraag hoe men, net als ik, aan gratis producten kan komen voor hun (beauty)blog. In de meeste gevallen gaat het om blogs die nog moeten beginnen of om hele nieuwe blogs, maar ook bloggers die al langere tijd bezig zijn kunnen vast wel wat tips gebruiken! Immers, gratis spullen zijn altijd leuk.

1. Bewijs jezelf
Ik vind dat gratis producten niet de hoofdreden moeten zijn om te beginnen met bloggen. Producten opvragen terwijl je nog niet eens bent begonnen of terwijl je net enkele weken bezig bent is in mijn ogen een hopeloze zaak. Bedrijven, webshops en PR bureaus werken graag samen met bloggers waarop ze kunnen bouwen. Het is daarom belangrijk om jezelf eerst te 'bewijzen' als blogger. Het is belangrijk dat je blog er ten eerste professioneel uitziet, dus werk aan je lay-out en probeer het er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Ook je foto's moeten kwalitatief in orde zijn, let op je spelling en zinsopbouw, en laat zien dat je je blog serieus neemt door regelmatig te bloggen. Dat hoeft echt niet twee keer per dag zoals ik, maar probeer het toch minstens één keer per week bij te houden.

Als je dit allemaal in orde hebt ben je al op de goede weg! Nu willen merken, webshops en PR bureaus natuurlijk wel weten met wie ze in zee gaan. Ze willen weten of het voor hun merk of bedrijf zin heeft op jou gratis producten toe te sturen, dus wat ze graag willen weten is hoeveel bezoekers jouw website heeft. Om een redelijk betrouwbaar bezoekersaantal door te kunnen geven denk ik dat je minimaal 6 maanden bezig moet zijn met bloggen. Installeer dus meteen statistieken op je blog – de meeste bedrijven vinden Google Analytics het meest betrouwbaar – en houd dit de komende 6 maanden goed in de gaten.

Hoe krijg ik de mooiste lay-out? Hoe installeer ik widgets? Hoe krijg ik statistieken op mijn blog? Voor alle technische vragen moet je niet bij mij zijn, want ik heb er zelf weinig verstand van en ik heb mijn lay-out dan ook door iemand anders laten maken. Ga zelf op zoek naar oplossingen, maak gebruik van Google, bezoek speciale fora waar mensen komen die er verstand van hebben, werk aan het verbeteren van je foto's en lay-out, blog regelmatig. Kortom, het kost tijd en moeite, maar uiteindelijk is het jouw blog en na maanden knutselen, fröbelen en oefenen mag jij best van jezelf zeggen dat je jezelf hebt bewezen als blogger!

2. Wees creatief
Omdat jij nog geen berg beautyproducten klaar hebt liggen die wachten op een review is het belangrijk dat je creatief bent. Je moet je blog natuurlijk wel zien te vullen met interessante artikelen! Toch heb je niet altijd beautyproducten nodig om een artikel te schrijven en ik denk dat ik daar wel het bewijs van ben. Ik maak regelmatig recepten en schrijf artikelen die met lifestyle te maken hebben (zoals hoe krijg je inspiratie en hoe word je minder verlegen). Of maak een lijst met jouw favoriete webshops en maak een mooie collage met jouw wishlist. Voor dit soort artikelen heb je helemaal geen beautyproducten nodig!

Verder heb je vast wel iets in huis. Of misschien mag je wel wat lenen van vriendinnen? Je kunt een leuke nail art maken, je everyday make-up routine laten zien, een DIY maskertje, laten zien wat er in je badkamer ligt, een kapsel namaken. Of wees slim en gebruik gratis parfum samples! Bij de parfumerie kun je vaak gratis de nieuwste parfum samples ophalen en deze kun je natuurlijk ook gewoon reviewen. Je kunt dit en nog veel meer gratis samples opvragen via allesvoorniks.nl. Je kunt natuurlijk ook meedoen aan zo veel mogelijk winacties om kans te maken op beautyproducten. Wat ik wil zeggen is, je hebt echt niet per se contacten nodig met een PR bureau en gratis beautyproducten om een blog bij te houden. Wees creatief en zet door! Dat is het allerbelangrijkste. Niet opgeven.

3. Trek de stoute schoenen aan!
Nadat je vind dat je jezelf hebt bewezen als blogger – nogmaals, mijn raad is om het minimaal 6 maanden vol te houden zodat je ook meteen betrouwbare statistieken kunt laten zien – is het tijd om de stoute schoenen aan te trekken! Ik krijg vaak de vraag hoe men in contact komt met PR bureaus en het antwoord is heel simpel: op dezelfde manier als in contact komen met ieder ander persoon. Dus, stuur een mail of pak de telefoon op. Zo simpel is het!

4. Hoe vind ik PR bureaus?
Ook weer heel simpel: door te googelen! Soms is het makkelijker om eerst een merk in gedachten te hebben en vervolgens te zoeken welk PR bureau dit merk in hun portfolio heeft. Soms is het makkelijk om eerst een PR bureau te zoeken en dan kijken of hun merken aansluiting hebben met jouw blog. Ik ga jullie in elk geval geen voorgekauwd lijstje van PR bureaus voorschotelen want ik heb er soms dagen over gedaan om uit te zoeken bij welk bureau ik moest zijn (inclusief bellen naar het buitenland en tientallen mails versturen) en ik vind dat jullie dat ook moeten doen. Gewoon, omdat het er nu eenmaal bij hoort als blogger om af en toe Sherlock Holmes te zijn. En omdat je daarna trots op jezelf kunt zijn!

5. Jouw blog is jouw product
Net zoals PR bureaus en webshops achter hun merken staan, zo moet jij achter je blog staan. Je blog is je baby, je kindje, het resultaat van maanden hard werk, bloed, zweet en tranen. Wanneer je een mail stuurt of besluit te bellen is het belangrijk dat je je blog van binnen en van buiten kent en dat je er zelfverzekerd over bent. Stel dus een professionele maar enthousiaste mail op waarin je jezelf en je blog aan het PR bureau voorstelt. Maak hem niet te lang, daar heeft niemand tijd voor. Vraag ook niet meteen om gratis producten, want dat komt hebberig over. Vraag of je op de perslijst gezet kunt worden. Wanneer je belt is het belangrijk om van te voren al te bedenken wat je wilt gaan zeggen, dus studeer een mooi verhaaltje in wat je afratelt zodra je de juiste persoon te pakken hebt. Spreek duidelijk, ABN, enthousiast en kom zeker over. Vaak wil men alsnog een mail ontvangen na een telefoontje, dus houd daar rekening mee.

6. Ik sta op de perslijst, en nu?
Hoera! Je staat op de perslijst! Wat kun je nu zo ongeveer verwachten? Het PR bureau zal jou voortaan voorzien van persberichten: bestandjes met informatie en foto's van nieuwe producten die later in de winkels komen te liggen. Superleuk, omdat jij nu als eerste op de hoogte bent van deze producten én over hele mooie professionele persfoto's beschikt. De hoeveelheid persberichten ligt een beetje aan het PR bureau, sommige gooien je er echt mee dood en anderen sturen er eentje per week of eentje per maand. Raak in elk geval niet in paniek van de hoeveelheid persberichten, je hoeft echt niet elk bericht te plaatsen!

Om op de perslijst terecht te komen heb jij jezelf eerst moeten bewijzen als blogger, maar nu je eenmaal op de perslijst staat moet je je opnieuw bewijzen! Omdat PR bureaus vaak eerst willen weten wat ze aan je hebben is het verstandig om zo nu en dan iets met de persberichten te doen. Dus vertaal het bericht in eigen woorden en schrijf er een leuke newsflash over op je blog. Stuur de link door naar het betreffende persbureau om te laten zien dat je er wat mee hebt gedaan. Als je dit een aantal keren hebt gedaan kun je eens een poging wagen om een product op te vragen. Bij het eerstvolgende persbericht met een product dat jij interessant vindt kun je een reply mailen met de vraag of er misschien nog samples beschikbaar zijn. Spannend! Als het persbureau tevreden over je is en als er voldoende samples beschikbaar zijn dan sturen ze je wellicht iets toe! Wie niet waagt…

Mocht je een product hebben ontvangen dan is het belangrijk om dit meteen even te laten weten aan het persbureau door ze een kort mailtje te sturen. Wees altijd dankbaar met alles wat je krijgt! Wanneer je het product goed hebt getest en wanneer je er een review over hebt geschreven stuur je de link weer door naar het bureau zodat ze weten dat je het hebt gebruikt en dat je er wat over hebt geplaatst. PR bureaus hebben vaak honderden blogs in hun bestanden en kunnen moeilijk elke dag alles af om te zien of er nog iemand over hun merken heeft geblogd, het is daarom belangrijk dat je goed contact met ze onderhoudt en dat ze je op de hoogte houdt.

7. Geen succes bij PR bureaus?
Krijg je geen reactie op je mails en lukt het niet om op de perslijst geplaatst te worden? Geef niet op. Als je écht wilt dan kom je er uiteindelijk wel. Probeer eens wat kleinere, nieuwe webshops aan te schrijven die alle aandacht kunnen gebruiken. Vaak zijn webshops wat toegankelijker. Of laat je blog eens zien aan je vrienden en familie om te vragen of zij nog tips hebben voor jou. Misschien dat zij verbeterpunten zien die jij niet ziet. Misschien is je bezoekersaantal het probleem. Werk in dat geval door aan je blog, zorg dat je meer bezoekers krijgt (mijn tips lees je hier) en probeer het over een half jaar nog eens. Never give up!

Zelf heb ik in het begin regelmatig afwijzingen gekregen van PR bureaus en nu nog steeds heb ik er wel eens 'last' van. Dan zijn er slechts een gering aantal samples en stuurt men liever samples naar magazines. Ik kan het allemaal wel begrijpen (de mediawaarde van een magazine is nu eenmaal hoger dan die van een blog) en mij hoor je absoluut niet klagen (echt totaal niet, ik ben alleen maar blij en dankbaar). Wat ik wil zeggen is dat ook ik nog wel eens te horen krijg dat ze me niet kunnen helpen en dat ik ook gewoon doorga. Doorga met Beautylab nóg leuker maken en zorgen dat ik nóg meer bezoekers krijg zodat ze op een dag écht niet meer om mij heen kunnen! 😉

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad en dat jullie begrijpen dat je niet meteen vanaf de eerste dag dat je blog online gaat kunt verwachten dat je wel even wat gratis beautyproducten kunt opvragen. Zo werkt het gewoon niet. Ook ik heb mezelf eerst moeten bewijzen als blogger om te komen waar ik nu ben. Ik krijg nu dagelijks pakketjes thuisgestuurd, maar ik ben dan ook 3,5 jaar intensief met mijn blog bezig. It takes time! Ik wil jullie absoluut niet ontmoedigen maar juist stimuleren om door te gaan. Want ook jij kan bereiken wat ik heb bereikt en wie weet nog veel meer. Ik bedoel, als ik het kan, dan kan jij het toch ook? Probeer gewoon het beste uit jezelf te halen, blog met passie, zet door en dan kom je er wel.

Go, beauty!

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

149 Reacties

 1. 25 juni 2013 / dinsdag, 25 juni 2013

  Wauw! Super handig, ik denk dat ik hier zeker wat aan heb als beginnende blogger!

 2. meike
  1 juni 2013 / zaterdag, 1 juni 2013

  halooo,
  ik wil graag vragen of je ook gewoon een blog kan maken met behulp van een andere site. ik bedoel zoals blogspot en intropagina? of moet je echt een sote maken(betaalde?)???

  meike

  • Serena
   Auteur
   1 juni 2013 / zaterdag, 1 juni 2013

   ja dat kan, of kijk eens op wordpress.com

 3. 24 mei 2013 / vrijdag, 24 mei 2013

  Ook wij krijgen regelmatig de vraag van bloggers om producten te testen. Je omschrijft het duidelijk hoe het in zijn werk gaat. Ik denk dat veel bloggers de tips goed kunnen gebruiken!

  Groetjes,

  Emeral Beautylife Cosmetics

 4. Eva
  10 mei 2013 / vrijdag, 10 mei 2013

  Hoi serena hoe begin je eigenlijk met een blog??
  Of is daar al een artikel van 😛
  Leuke mooie blog en vooral heel intressant en leerzaam

  XoXo Eva

 5. 2 maart 2013 / zaterdag, 2 maart 2013

  Hoi serena,

  Ik wil je zeggen HARTSIKKE BEDANKT!! ik heb vanmiddag mijn eerste pers producten binnengekregen door jou producten!
  ben zo blij alleen het heeft wel wat tijd gekost maar het wordt beloond!
  bedankt
  xxxxx
  me

 6. Nadia Blokland
  27 februari 2013 / woensdag, 27 februari 2013

  Hallo,

  Ik heb een vraag over een plugin. Ik ben sinds kort een blog gestart en wil graag een subscribe to post plugin voor mijn WordPress site. Ik vraag mij af welke jij gebruikt voor de site? Is het subscribe2?

  Vriendelijke groet,

  Nadia Blokland

 7. 26 januari 2013 / zaterdag, 26 januari 2013

  Dankjewel voor de tips. Weet je misschien nog handige plugins? Super leuk blog trouwens. Xx Suzanne.

 8. 16 januari 2013 / woensdag, 16 januari 2013

  Heeee, Ik had een vraagje wat moeten het minimale aantal bezoekers zijn voor je blog? Hoeveel per dag? Hoop dat je me vraag beantwoord :)!
  Me site gaat over van alles en nog wat maar we willen wat meer beauty gaan doen 🙂 alleen lukt dat atm niet echt

  • Serena
   Auteur
   18 januari 2013 / vrijdag, 18 januari 2013

   Dat verschilt per blog en heeft met van alles te maken. Ook als je niet zo veel bezoekers hebt, maar wel een mooie blog met mooie foto’s, een nette leuke en foutloze schrijfstijl en over onderwerpen schrijft die bij een pr-bureau passen… dan heb je ook kans om op de perslijst geplaatst te worden.

 9. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Heel handig artikel. Mijn beautyblog doet het steeds beter dus ik denk dat ik binnenkort ook bedrijven ga benaderen. Bovendien zijn gratis producten altijd welkom bij een student!

 10. 5 december 2012 / woensdag, 5 december 2012

  Hey,

  Dit is een interessant en nuttig bericht. Ik denk dat veel mensen hier wel wat van hebben geleerd en opgestoken zoals ik heb gedaan. Ik heb al 8 maanden een blog maar nu pas ben ik wat actiever dan voorheen. 🙂 Ik denk dat ik later, wanneer ik meer bezoekers heb. Aan ga kloppen bij een PR bureau… is wel spannend! 🙂

  Loves,

 11. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Echt een ontzettend fijn artikel zeg! ik word er helemaal blij van. Ik ben nu sinds Juni bezig met bloggen, op http://www.evaaluna.com maar ik vind het lastig om er genoeg op te plaatsen. Ik plaats namelijk liever iets wat ik ECHT leuk vind dan dat ik iets plaats omdat ik er nu maar weer eens iets op moet zetten. Ook heb ik niet altijd genoeg inspiratie of producten om over te schrijven en dit is ontzettend fijn om te lezen, want de vraag spookt heel vaak door mijn hoofd “hoe komt iedereen toch aan zoveel mooie producten”. En wat jij zegt over inspiratie zonder beautyproducten, is helemaal waar! kortom, ik wil je graag bedanken voor dit fijne artikel! Liefs, Eva

 12. 17 november 2012 / zaterdag, 17 november 2012

  Handige tips, maar helaas werkt het niet altijd zo. Mijn blog bestaat inmiddels 10 jaar en ondanks dat de content vooral de laatste 3 jaar sterk is verbeterd (ik gebruikte m’n blog daarvoor als digitaal dagboek), trek ik nog steeds gemiddeld maar 50 bezoekers per dag. Ik schrijf foutloos, ik krijg vaak complimenten over mijn goede en leuke schrijfstijl, ik maak mijn eigen foto, heb een originele en overzichtelijke website en ik krijg daar ook vaak leuke opmerkingen over. Toch ontbreek er blijkbaar iets. Ik zal niet zo snel contact opnemen met een persbureau omdat ik me in zekere zin een beetje schaam voor mijn lage bezoekersaantallen terwijl soms blog van 6 maanden oud er al meer trekken op een dag, daarnaast heb ik geen beautyblog en ben ik ook niet van plan dat er van te maken. Ik heb inmiddels wel samengewerkt met Pixum en Sans Online (die hebben me zelf gecontacteerd) maar ondanks dat ik aan alle ‘voorwaarden’ voldoe die je bij dit soort artikelen ziet, mist er blijkbaar toch iets. Dat maakt me bij tijd en wijle toch wel wat onzeker.

  • 17 november 2012 / zaterdag, 17 november 2012

   Ik bedoel “Ik maak mijn eigen foto’s”, zonder het meervoud lijkt het opeens iets heel anders!

  • 17 november 2012 / zaterdag, 17 november 2012

   En in deze reactie schrijf ik iets minder foutloos 🙂 Last van koude vingers 🙂

 13. 28 oktober 2012 / zondag, 28 oktober 2012

  Hallo,

  ik heb met veel plezier je artikel gelezen en vind het super dat je beginnende bloggers op weg helpt 🙂 Ik heb veel gehad aan je uitleg en hoop ook zo’n mooie blog te krijgen !!

  Groetjes en nog veel plezier ermee !!
  Debra De Saedeleer x

 14. 21 oktober 2012 / zondag, 21 oktober 2012

  Thanks voor de tips!
  Zeeer interessant en aanmoedigend!
  :

  xoxo
  Grietje

 15. 14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

  Ik ben zoo dol op fashion en beauty ,maar het is moeilijk om een site te beginnen.
  Je wilt het zo perfect mogelijk.maar soms weet je de woorden daar niet voor.

  Misschien kan ik je hulp daarbij gebruiken.

  Uitstekende post is dit!

  gr. -C

 16. Sarah
  25 september 2012 / dinsdag, 25 september 2012

  Dit artikel is onwijs handig! Van het weekend had ik verschillende mailtjes naar verschillende bedrijven gestuurd, gewoon om te kijken hoe en wat. Laat ik nu na een paar dagen gelijk antwoord terug krijgen! Ik sta dus op de perslijst van de H&M beauty-afdeling en het cosmetica-bedrijf: E.L.F. Super gaaf natuurlijk en dit artikel helpt wel om te weten wat je daarna kan verwachten e.d.!

 17. 13 september 2012 / donderdag, 13 september 2012

  ik blog pas ± 2 maanden op mn blog,het is dan niet mn 1e blog. maar wel mijn eerst fashion/beauty blog.
  En ik heb deze maand voor het eerst een glossybox besteld (erg spannend ^^) Een vriendin van mij is benadert door John Beerens en is nu een Johnbeerens lover. Ik was natuurlijk stik jaloers, en tja… ik kon me weer niet inhouden. toch naar de site gegaan. Ik mocht mijn site laten zien en kreeg na wat te hebben ge chat en vragen te hebben gesteld een mailadres. Dat ik kon mailen als ik ook interesse had… Ik hoop dat ze me goed vinden…
  Jammer genoeg heb ik wel dyslexie dus moet mn moeder er nog aar kijken, voordat ik echt een mail stuur.

  xx emma,

 18. Defney
  25 augustus 2012 / zaterdag, 25 augustus 2012

  Hi Serena, Sinds kort ben ik op jouw site terechtgekomen via youtube.
  Ik ben er helemaal weg van aha ! Het zou leuk zijn als je naast bloggen ook een eigen tijdschrift had die elke maand uit kwam ofso, je bent een geweldige schrijfster en je hebt me al heel veel geinspireert.

  groetjes.

 19. michelle
  23 augustus 2012 / donderdag, 23 augustus 2012

  hoe maak ik eigenlijk een eigen site?

 20. michelle
  23 augustus 2012 / donderdag, 23 augustus 2012

  hoe maak ik uberhaupt een eigen site aan? want je zegt wel wat er op moet staan maar niet hoe je hem echt maakt. x michelle

 21. 15 augustus 2012 / woensdag, 15 augustus 2012

  Super dit artikel echt!!
  Toevallig heb ik gisteren een hoop mails de deur uit gedaan naar PR bureau’s en al bij 3 op de perslijst gezet! Ben ook al bijna 3 jaar dagelijks aan het bloggen 🙂

  Nogmaals bedankt voor je tips!!

  xo
  IDM

 22. 11 augustus 2012 / zaterdag, 11 augustus 2012

  Hoihoi! ik ben ongeveer 1of 2 week bezig met bloggen (denisuh.snappages.com) ik vind het superleuk om te doen! ik post doordeweek 2x per dag, en in het weekend 1of 2x per dag. Ik zou het supergaaf vinden als jij een keertje wilt kijken, en misschien ook wel zeggen wat je ervan vind?

  XXDenise, ik bezoek je site best lang en vind het nog steeds helemaal geweldig!

 23. 11 augustus 2012 / zaterdag, 11 augustus 2012

  Heel handig om te lezen 😀 x

 24. 10 augustus 2012 / vrijdag, 10 augustus 2012

  Hele goede tips Serena, dank je wel!

 25. 10 augustus 2012 / vrijdag, 10 augustus 2012

  Zou je misschien ook een keer iets willen schrijven over het omgaan met bedrijven? Ik bedoel hoe je kunt reageren op mails van bedrijven die je benaderen met als doel een artikel op jouw site te plaatsen. Wat voor voorwaarden mag/ moet je hieraan stellen? Wat is een redelijk bedrag voor een plaatsing? Hoe wijs je op een nette manier af? Wat voor ‘regels’ hanteer jij hierbij? Daar ben ik echt heel benieuwd naar, ik had niet verwacht er al zo snel mee te maken te krijgen of dat ik er uberhaupt mee te maken zou krijgen, maar nu het zo is voel ik me echt een complete noob.

 26. 9 augustus 2012 / donderdag, 9 augustus 2012

  Handig artikel, schrijf zelf sinds 2009 maar heb nog nooit producten ontvangen.
  Daar doe ik het ook niet voor maar het zou wel leuk zijn.
  Ga zeker wat doen met je tips!

 27. 8 augustus 2012 / woensdag, 8 augustus 2012

  De afbeeldingen bij dit artikel alleen al zijn erg inspirerend 🙂

 28. 8 augustus 2012 / woensdag, 8 augustus 2012

  Super fijn artikel vond ik dit! Zo fijn zelfs, dat ik zelf een blog ben begonnen, haha! Ik zat allang te twijfelen of ik een blog wilde starten en heb het nu toch gedaan. Bedankt Serena!

 29. 8 augustus 2012 / woensdag, 8 augustus 2012

  Super handig, en heel leuk geschreven!

 30. 8 augustus 2012 / woensdag, 8 augustus 2012

  Handig artikel! Ik merk voor mijn weblog dat het contact met uitgeverijen veel helpt. Ik schrijf regelmatig recensies van boeken en kan vaak geen afbeelding vinden die groot genoeg is voor mijn weblog en dus mail ik of ze die kunnen toesturen met vermelding van mijn weblog, vaak reageren zij dan al enthousiast.

  En zodra de recensie dan online staat, zorg ik ervoor dat ik niet alleen een mail stuur met de link, maar de link op twitter plaats en de uitgeverij mention.