Is het al 5 uur?

Door Angel – Lang, lang geleden, in een land hier ver vandaan, werkte ik nog op kantoor. Meestal gooide ik ’s ochtends even goed de beuk erin en had ik binnen twee uur mijn hele to-do list afgevinkt. En dan begon het vervelen. Wat blijkt? Vijftien procent van de werknemers verveelt zich. Lekker relaxed toch? Nee. Niets doen levert namelijk net zoveel stress op als te veel moeten verzetten.

Een derde van de wo’ers en twintig procent van de hbo’ers werkt anderhalf jaar na afstuderen onder zijn niveau. Er is niet genoeg werk, ze hebben het idee dat ze meer kunnen dan van ze wordt gevraagd – zowel kwalitatief als kwantitatief – of ze voelen zich niet betrokken bij het werk. Ook ik heb hier last van gehad. Eén van mijn besties, Hester, en ik hebben er een jarenlange trouwe dienst opzitten van elkaar de dag door trekken. Naast onze reguliere werkzaamheden, hebben we er toentertijd een studie van gemaakt verveling op het werk tegen te gaan. Niet alleen voor onszelf, uiteraard ook voor onze verveelde collega’s. Zo zijn we dan ook wel weer.

image001Hes EendOnderstaande (schuingedrukte) tips vonden we online. Onze veel effectievere variant staat eronder.

Maak vrienden

Ga eens langs op afdelingen waar je anders nooit komt. Zo bouw je ineens ook je netwerk uit.
Klopt! Het sluipt er namelijk in dat je alles doet met het eilandje van je eigen afdelingen. Samen werken, samen lunchen, samen reizen, samen alles. Maar het is juist leuk om ook nieuwe mensen te ontmoeten. Behalve de afdelingen waar alleen maar nerds zitten. Die mag je overslaan. Vergeet niet op andere afdelingen op zoek naar je werk-crush, het is namelijk veel leuker om naar je werk te gaan wanneer er iemand werkt die je leuk vind. Of je loopt even naar de divisie ‘stadscentrum’ en dan naar de afdeling ‘Hennes & Maurits’ want een belangrijk onderdeel van jouw functie is je rol als interne trendsetter en stijlicoon.

Inventariseer

Neem eens de tijd om alles op een rijtje te zetten. Waar zit het goed in je job en wat kan er nog beter? Bedenk ook voorstellen om de mindere kantjes aan te pakken.
Of deze is nog beter. Neem eens de tijd op alles op een rijtje te zetten. Waar ben je goed is en waar ben je fantastisch in? Ga hiermee naar je baas en bedenk ook voorstellen om deze fantastische eigenschappen passend te belonen.

Leer iets nieuws

Je wilde je eigenlijk al maandenlang bijscholen maar had daar de tijd niet voor? Gebruik de zomerdip om een online cursus te doorlopen of om eindelijk dat managementboek eens door te nemen.
Dat is een interessante optie. Nog beter is het om de zomerdip te gebruiken om een online shopsessie te doorlopen en vast de herfstcollectie door te nemen. Ook is de zomerdip hèt moment om een dagje vrij te nemen en naar het strand te gaan. Onderschat dit niet, daar kan je je namelijk laten bijscholen op het gebied van de laatste bikinimode.

Organiseer

Pak eens je mailbox aan en verwijder alle overbodige berichten. Bekijk ook of je de instellingen niet kan optimaliseren. Daarnaast kan je bureau misschien eveneens een opruimbeurt gebruiken.
Of pak je smartphone aan en verwijder alle overbodige apps, foto’s en filmpjes. Die maken je telefoon zo traag. Bekijk inderdaad ook of je de instellingen niet kan optimaliseren. Daarnaast kan je je handtas misschien ook een opruimbeurt geven.

Lanceer een project

Zorg er zelf voor dat je wat om handen hebt. Lanceer het idee voor een nieuw project. Misschien kan de website aangepakt worden of zijn de bedrijfsfolders aan een update toe.
Goed idee! Zorg er zelf voor dat je wat om handen hebt. Maak een groeps-app aan en lanceer een idee voor een nieuw feest. Of misschien kan je huis wel een opknapbeurt gebruiken of moet je make- upstash nodig uitgemest worden. Allemaal hoognodige projecten!

Tijd voor een nieuwe baan?

Wanneer je het echt niet meer naar je zin hebt dan is het misschien tijd voor wat nieuws. Waar liggen je interesses, wat zou je willen doen? Informeer over je mogelijkheden bij de afdeling loopbaanoriëntatie.
Dat klopt. Onze afdeling loopbaanoriëntatie was het terras op het Neude in Utrecht. In vier- uur durende sessies, oriënteerden wij ons met behulp van twee flessen wijn op nieuwe carrièremogelijkheden.

2014-01-20 16.55.04Ook is tijdens ons onderzoek gebleken dat regelmatig mailcontact met je bestie je werkdag aanzienlijk versnelt. Destijds was er namelijk nog geen Whatsapp. En sowieso valt mailen via de computer minder op dan wanneer je de hele tijd met je telefoon loopt te spelen. Smart thinking.

Om een en ander te verduidelijken, volgt hieronder een voorbeeldmail uit de tijd dat ik nog werkzaam was op kantoor. Let op, deze mail komt uit 2008:

Angel is cursief gedrukt.
Hes is dik gedrukt.

Goedemorgen Hes. Ik heb slaap. Jij ook?

Ik heb te lang geslapen, en toen ik wakker werd was mijn haar weer helemaal opgef*cked ik weet echt niet wat me overkomt, ik lijk echt op een freggel!! Gelukkig ben ik met de auto en als ik me niet in het openbaar hoef te vertonen vind ik muppet-style niet zo erg…

Je moet even iets doen om me wakker te maken. 2000 euro geven bijvoorbeeld zodat ik online kan Hennesen.

Anders laat jij die vriend van je even een dikke smak geld overmaken, zodat we samen kunnen Hennesen. Egoïst.

Weet je al wanneer het beter weer wordt?

Nee. Vrijdag is het gewoon weer 9 crisis graden, 9!!!. Tsss, we wonen niet op de Noordpool. Ga eens wat meer haarlak gebruiken en laat je nagels wat vaker doen, krikt het broeikaseffect weer een bietje op.

Goed plan.
Even een update van hoe ik eruit zie.

Ik zie er shabby uit vandaag. Spijkerbroek, trui en platte schoenen. Ik ben helemaal voor de daklozenlook gegaan. En ik heb een pak boter in mijn haar gesmeerd om het helemaal af te maken.

Me 2! Ik heb een vest aan, een gare lichtgewassen broek die ook te los zit en shabby platte indianenschoenen.

Hester. Ik ga vanavond mijn haar wassen. Da’s lekker fris.

Angel. Ik ga het steilen, is lekker steil.

Verder alles Gucci?

Ja, ben melig. Mijn collega en ik hebben net zo’n pistool gekocht waar van die plop dingen uitschieten (die blijven plakken als je er lekker veel spuug op smeert..). We vonden dat de afdeling dat nodig had.

Absoluut. Goed besluit. Ik denk dat wij die hier ook goed kunnen gebruiken. Voor de bedrijfscultuur. Trouwens, wat een toestand hè… in Amerika. Zijn ze elkaar weer lekker aan het afschieten? Gezellige gekko’s.

Ja, idioot. Vind je het gek als je bij 3 pakken meel en een fles melk een Uzi kado krijgt…

Wist je trouwens dat er in een fles cranberrysap meer dan 500 calorieën zitten. Veel hè. Nu ga ik alleen nog maar lucht drinken.

Maakt toch niet uit, dat zijn goede calorieën (als je het heel hard gelooft is het echt zo. Probeer maar).

Gelukkig zijn we al op de helft van de dag. D-A-G.

Ja maar ik wil dat het a-v-o-n-d is….

Ja, ja, die zijn zo om.

Pff en er zijn er gewoon f*cking 365 per jaar! Het houdt ook nooit op.

Hes, ik slaap bijna. Help me, begin te hallucineren…

Ik ook, er zit de hele tijd een agressieve kabouter zijn vinger in mijn oor te stoppen en wat zie jij?

Ik zie allemaal hele kleine luchtballonnetjes om me heen die in brand vliegen. Help me nou. Even serieus. Ik sta voorschut. Ik kan niet meer, moet ik even opstaan en met een telefoon aan mijn oor rondjes gaan lopen? Moet ik een zes-dubbele koffie gaan drinken?

Ok, Eend. Doe het volgende:
1. Je rechterhand houd je voor je
2. vervolgens draai je hem om
3. Daarna breng je hem keihard naar je rechterwang
4. Al wakker?

Ik heb een blauw oog… Moest dat?

Pfff… Eend ik ben het ZAT… kom op zeg, hoe lang moeten we nog doen alsof we moeten werken. Wanneer komt de directeur nou eindelijk naar ons toe om te zeggen ‘Dames, hier. 10 miljoen, leef je uit jullie zijn ervoor geboren’.

Hes, jij begrijpt me… echt. Wij zitten zo kei-kepot-hard op lijn. Misschien moeten we het gewoon vragen…?

funny-pictures-bored-at-work-2Lieve lezers, vergeet niet wie dit schrijft. Ik ben Angel en ik ben niet helemaal goed bij mijn hoofd. Echte tips die je kunnen helpen bij verveling op je werk, zijn er zat te vinden online. In mijn geval was mijn werk niet uitdagend genoeg en daarom ben ik voor mezelf begonnen. En sinds ik dat heb gedaan, heb ik me geen dag meer verveeld. Hester heeft een andere baan gezocht waar ze nu veel voldoening uit haalt.

Uiteindelijk gaat het erom dat je je jezelf kunt blijven ontplooien en ontwikkelen. Alleen dan blijft je werkplek interessant genoeg om veertig uur per week te zitten zonder dat je bloedinteressante mailcorrespondenties met je vriendinnen op zet.

Wat zijn jullie tips om een saaie kantoordag door te komen? Hoe gaat het er deze vrijdag mee, al zin in weekend?

Liefs,
Angel

 

 

Volg:

49 Reacties

 1. Rosalie
  31 maart 2014 / maandag, 31 maart 2014

  HA-HA-HA

  Tijdje gemist, maar een goed verhaal voor deze saaie maandag!

 2. katrien
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Groot gelijk!

 3. me
  2 maart 2014 / zondag, 2 maart 2014

  Had ik nooit last van toen ik op kantoor werkte, was het werk gedaan lag er altijd wel weer een stapel klaar waar ik dan aan kon beginnen, dat was overigens zelfs nog voor het internet. 😛

 4. Sanne
  2 maart 2014 / zondag, 2 maart 2014

  Omg haha. ”Daarnaast kan je je handtas misschien ook een opruimbeurt geven.”

  Oke genant dat heb ik dus een keer gedaan XD Handtas ondersteboven, prulletjes eruit gekiept en netjes gereorganiseerd… :’) Toen er niemand op de afdeling was uiteraard.

 5. 2 maart 2014 / zondag, 2 maart 2014

  Ik heb op me werk weinig te doen. Vaak pluis ik dan me mailbox uit, schrijf ik blogs (daar kwam het idee om te bloggen ook) en zoek ik van alles uit voor me eigen onderneming.

 6. 1 maart 2014 / zaterdag, 1 maart 2014

  Hahaha, weer super geschreven Angel! Gelukkig dat jullie je nu niet meer hoeven te vervelen op jullie werk.

 7. 1 maart 2014 / zaterdag, 1 maart 2014

  Heel herkenbaar. Ik ben ook al twee jaar afgestudeerd. En heb nu een tijdelijke baan waarin ik me dood verveel. Na afloop van elke werkdag heb ik barstende hoofdpijn van het nietsdoen. Heel vermoeiend. Tijd voor wat anders maar dat is helaas nog niet zo makkelijk. Nog even volhouden dus!

 8. Marije
  1 maart 2014 / zaterdag, 1 maart 2014

  Hahaha!! Fantastisch!! Ben bezig met een project voor jeugdwerklozen in Noord Nederland en ja: je moet t zelf leuk maken en zo nu en dan een doodenge stap durven te nemen om bij een topbaan te komen! 🙂

 9. 1 maart 2014 / zaterdag, 1 maart 2014

  Hahaha, goede tips! Zelf werk ik nog niet, maar het klinkt eigenlijk ook als goede tips voor school.

 10. Floor
  1 maart 2014 / zaterdag, 1 maart 2014

  Pfff, ik heb niet eens tijd om me te kunnen vervelen! Zou er graag nog 4 uur in de week bij hebben om alles op een normaal tempo te kunnen doen ipv zo gehaast. Daarnaast is mijn werk heel leuk én heb ik leuke collega’s, dus dan is zo’n kantoorbaan echt zo verkeerd niet hoor.
  Dat ik weleens geen zin heb omdat ik liever leuke dingen zou gaan doen zoals shoppen of naar het strand gaan als het lekker weer is, is natuurlijk een ander verhaal 😉

 11. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Haaha leuk artikel! Heel herkenbaar, dat om 2 uur al je complete to do list te hebben afgevinkt. Daar had ik op mijn stage wel eens last van. Gelukkig was dat een bedrijf wat heel erg open staat voor eigen initiatief en ideeën, dus ik vulde die andere uren altijd wel op met zelfbedachte projecten en dergelijke. Dat was echt super leuk! Maar helaas niet elke organisatie staat daar zo open voor.

 12. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Leuk geschreven

 13. Ester
  28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Hahahahaha geweldig weer! xD

 14. E
  28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Vandaag toevallig een dagje hard gewerkt. Had nieteens tijd om deze tips te bekijken!! Maar deze mail sessie zou zo uit de app met mijn vriendinnen kunnen komen, wij sturen ook nog foto’s met kantoor-items als props 🙂 nee, van doen alsof ik werk word ik altijd zooo moe! Ik vraag ook daadwerkelijk naar meer taken en uitdaging maar ze zien me liever neuspeuteren..

 15. shahla
  28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Hahaha zo herkenbaar, die waardeloze, inhoudloze en vooral verstand-op-nul mailtjes… mijn mailbox zit er tjokvol mee..

  Vanmiddag kwam ik tot het besef dat ze bij de afdeling ICT alles kunnen inzien, k bedoel maar… voor hetzelfde geld schrijf je dat je teamleidster een ENORME cameltoo heeft in die broek.

  Dag dag bonus

 16. viviana
  28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  hehehehe… ik heb gewoon lekker vakantie genomen 🙂

 17. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Haha wat een mooi artikel weer! Ik ben gelukkig altijd vrij op vrijdag 🙂

 18. Maria
  28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Bij mij op kantoor staat een sjoelbak, dus als ik me verveel ga ik lekker sjoelen. Alleen niet te vaak, want dat ding staat voor de deur van de baas…. 🙂

 19. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Hahaha wat leuk! en je schrijft ook zo geweldig Angel! 🙂

 20. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Mijn baan is precies het omgekeerde: zo druk dat ik geen tijd heb om me te vervelen, zelfs niet als ik inmiddels lang en breed thuis ben. Er is altijd wel WAT te doen: mail checken, lessen voorbereiden, documenten doorspitten, je kennis onderhouden, etc. en dan moet je daar tussendoor nog zo’n 25 – 30 uur lesgeven als je 40 uur werkt om het nog maar niet te hebben over vergaderingen, nascholingen, bergen nakijkwerk (hoezo roostervrijetentamenweek?) en last minute huilsessies van eventuele studenten, danwel ouders. Echt, if you’re bored, wordt leraar. Dan verveel je je geen minuut meer. Keerzijde is wel dat je binnen de eerste 5 jaar van het starten van je baan hoogstwaarschijnlijk thuis komt te zitten met een burn out.

  • ess
   28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

   Hahaha! Ik zit in mijn eerste jaar van de lerarenopleiding en als ik jouw reactie lees word ik toch wel bang haha!

   • Chantal
    2 maart 2014 / zondag, 2 maart 2014

    Zo herkenbaar, ik werk in de zorg waar,iedereen wordt wegbezuinigd (bedankt hè rutte) mijn werk is ook nooit klaar.. En heeft iemand verlof wordt er maar voor 50% iemand ingezet! Alsof die persoon maar half werk verricht?!

   • Marloes
    2 maart 2014 / zondag, 2 maart 2014

    Ik wil nog even toevoegen dat het ook nog eens onderbetaald is. Met hetzelfde opleidingsniveau kan je duidelijk meer verdienen in het bedrijfsleven. Stop nu je nog kan! 😉

  • 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

   Alle respect voor alle mensen die docente of docent zijn! Jullie werk is onmisbaar in onze samenleving!

 21. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  En om deze redenen wil ik niet op kantoor werken, haha!

 22. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Nooit last van gehad. Als personal trainer in een fitness centrum ben je óf aan het begeleiden óf je loopt over de fitnessvloer. Toen ik voor mezelf begon was het helemaal simpel; ik werk als ik afspraken heb en anders niet! Ideaal!

 23. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Haha die email van jullie! Ge-wel-dig!

 24. lousaa
  28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Zoooo. Ik zit hier echt over mezelf te lezen. Met m’n verveling. Ben aan het promoveren omdat de baas wel een goed idee leek, en nu heeft baas geen passend werk en loon in de aanbieding. Tijd voor een andere baas dus. Uiteindelijk word ik eigen baas, maar wil nog het een en ander bijleren voor ik dat doe.

 25. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Hahah Angel, ik vind jouw stukjes altijd zo leuk!

 26. Danielle
  28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Hahaha geweldig. Ik voelde me juist klote vandaag. Door verveling ! Je kan je daar zo rot door voelen! En dit heeft me toch even (jaja) HARDOP laten lachen ! So thanks 🙂 en heel leuk geschreven. 🙂

 27. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  ik ben zelf 16 dus hier (nog) geen ervaring mee. ik word wel overspannen gemaakt bij mijn bijbaantje door het juist hele vele werk dat je word opgelegd xD maar mijn vader is wel 2 keer overspannen geweest door het vervelen. hij heeft uiteindelijk voor een andere functie gekozen.

 28. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Vaak kan werken op kantoor saai zijn, en zoek je idd contact. Handige tips 😉

 29. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Leuk dit! Heel toevallig zit ik nu op stage en verveel ik me ook helemaal suf. Een blog als deze is een welkome afleiding. Dat laatste plaatje is herkenbaar, net als “Pfff… Eend ik ben het ZAT… kom op zeg, hoe lang moeten we nog doen alsof we moeten werken. Wanneer komt de directeur nou eindelijk naar ons toe om te zeggen ‘Dames, hier. 10 miljoen, leef je uit jullie zijn ervoor geboren’” Love it, hahaha.

 30. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Ik heb geen werk, maar op ‘t HBO kunnen schooldagen al net zo slopend zijn! Zeker als je veel dagen van half 9 tot 6 hebt, en ook nog eens anderhalf uur reistijd. Dan ben je wel gaar als je thuis komt. Op dit moment heb ik nog vakantie, maar zin in het weekend heb ik echt niet eigenlijk, haha 🙂 Vandaag een uitvaart gehad en gister de bijbehorende condoleance, en dit weekend wordt er natuurlijk volop carnaval gevierd, iets waar ik helemaal niet aan doe. En ik woon ook nog eens midden in de binnenstad! Maar er zijn ergere dingen dan carnaval, dus het aankunnen doen we wel. Ik verschuil me wel in mijn huisje:) Je schrijft superleuk Angel!

 31. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Ik zou het echt niet kunnen hoor, een kantoorbaan. Veel te saai! Leuk geschreven Angel, die mail was echt heel leuk.

  • Jo
   28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

   De ene kantoorbaan is de andere niet hoor 😉 Ik werk bij de overheid en mijn baan is geweldig, heel druk en ontzettend afwisselend. Mijn dagen verschillen enorm en ik vind het heerlijk.

   • E
    28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

    Ik werk ook bij de overheid en de stoffige grijsheid is ongelooflijk. De ene overheid is natuurlijk de ander niet 😉

    • Jo
     28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

     hahaha, nee da’s ook weer waar 🙂

 32. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Ik breng veeeel te veel uren op facebook door om de verveling te verslaan, haha 😀

 33. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Ik werk nog niet, haha! Nouja.. bijbaantje in de AH. Daar moet ik altijd bezig zijn 🙂

 34. t.
  28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Ik zat gelukkig vaak alleen op kantoor. Dus kon buikspieroefeningen doen enzo haha

 35. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Vervelend inderdaad! Toen ik nog als bankbediende werkte zat ik wel eens te kaarten samen met mijn baas haha. Als ik alleen was was het al helemaal saai, behalve de beurzen kon ik niks opzoeken op internet.

 36. 28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

  Is jouw bijnaam Eend? Geinig een nichtje van mij noemen we Seend!

  • Serena
   Auteur
   28 februari 2014 / vrijdag, 28 februari 2014

   Angel – spreek uit als Eendsjel – vandaar Eend. Niet van de vogel, dus 🙂
   Seend is ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *