The Dubai Souks

Een bezoek aan Dubai is niet compleet zonder een bezoekje aan de vele souks te brengen. Een souk is een Arabische markt en hier is het de gewoonte om af te dingen. Op deze manier kun je op een hele voordelige manier komen aan leuke souvernirtjes voor het thuisfront of goeie koopjes voor jezelf. In Dubai zijn er verschillende souks, waaronder de Gold Souk, de Spice Souk en de Textile Souk.

De souks bevinden zich in het ‘oude’ gedeelte van Dubai, namelijk in Deira. Voor ons dus lekker dichtbij, want vanaf Mövenpick Hotel Deira ben je al met 10 minuten (per metro) bij The Dubai Souks.

the Dubai Souks

The Dubai Souks

De Souk is heel anders dan een Nederlandse markt. Een Nederlandse markt bevindt zich vaak op een plein en bestaat uit een verzamelijk met kraampjes. De souk in Dubai heeft allerlei kleine winkeltjes in grote gebouwen, en tussen die gebouwen hebben ze een houten constructie gebouwd, zodat je niet in de volle zon loopt maar lekker in de schaduw. Zo nu en dan voel je de warme zonnestraal op je huid en waait er een briesje langs je lichaam. Door de souk struinen is absoluut heerlijk!

De verkopers in de souk willen erg graag verkopen. Wanneer je aan komt lopen schieten ze hun winkeltje uit met hun mooiste waar wat ze voor je omhoog houden. ‘Are you looking for real pashmina? I have all the colours. Beautiful! Beautiful!’. Een simpel ‘No, thank you’ of ‘sorry’ stopt hun verkooppraatje. Het is niet zo dat ze maar blijven roepen, achter je aan komen of aan je mouw trekken.

the Dubai Souks

Spoedcursus afdingen

Afdingen is in de Souk gebruikelijk. Sterker nog, het hoort! En je moet het ook absoluut doen, volgens Lasker. Lasker is de conciërge van het Mövenpick Deira hotel en een echte expert in afdingen. Van hem kregen we een spoedcursus afdingen. Hij vertelde ons dat wanneer je iets ziet wat je wilt kopen, je moet vragen hoeveel iets kost. Wanneer je een prijs krijgt te horen doe je een tegenbod dat maar liefst 90% lager ligt dan de vraagprijs. De verkoper zal een nieuw bod doen, en dan ben jij weer aan de beurt om een bod uit te brengen. Zo kom je elkaar tegemoet en probeer je tot een schappelijke prijs voor beide partijen te komen.

Tips van Lasker: wanneer de verkoper tijdens het onderhandelen ‘no, no, no’ zegt, bedoelt hij eigenlijk ‘ja’ en kan je gerust door gaan met afdingen. Wanneer je ‘sorry’ te horen krijgt betekent dit echt ‘nee’ en kan de verkoper echt niet lager gaan. Ben je niet tevreden met de prijs die de verkoper als laatste bod geeft? Loop dan weg en ze zullen je vanzelf terug roepen en met een lagere prijs komen.

Textile Souk

We begonnen onze souk-trip bij de Textile Souk. Hier verkopen ze prachtige Indiase stoffen in alle kleuren van de regenboog en in sierlijke patronen. Naast deze stoffen vind je er ook buikdanskostuums, 100% Pashmina sjaals, kussenslopen, Arabische lampen, beeldjes, Aladdin schoentjes en traditionele abaya’s.

the Dubai Souksthe Dubai SouksErgens in het midden van de Textile Souk bevond zich een klein kraampje waar je verse kokosnoten kon kopen. We stopten hier voor een korte break.

the Dubai SouksOok verkochten ze er stengels rietsuiker waar een zoet sap van werd geperst.

the Dubai Souks

Spice Souk

We vervolgden onze tocht met de watertaxi. Dit is een klein bootje, met in het midden een bank. Er zit verder geen railing of iets dergelijks op de boot, best eng, want je telefoon of camera kan zo in het water vallen. Met deze watertaxi staken we de Dubai Creek over om naar de Spice Souk te gaan. Ik weet niet meer precies hoeveel de overtocht kost, maar het is slechts een paar Dirham.

the Dubai SouksEenmaal aangekomen aan de overkant hebben we een stukje langs de haven gelopen om zo bij de Spice Souk uit te komen. Bij de haven staan enorm veel boten met verschillende handelswaren.

the Dubai Souks

Op de Spice Souk verkopen ze verrukkelijke kruiden. Kaneelstokjes, saffraan (erg goedkoop hier), verschillende soorten pepers, echt alles. Naast alle kruiden vind je hier ook verschillende noten, thee en gedroogd fruit. De verkoper is blij om je rond te leiden. Hij vertelt wat alles is en laat je van alles voelen en ruiken en soms ook proeven. De Spice Souk ruikt heerlijk en tijdens het wandelen over deze souk kreeg ik echt de kriebels om te koken. Al die lekker ruikende kruiden gaven me inspiratie!

the Dubai Souksthe Dubai Souks

Gold Souk

Van de Spice Souk loop je zo naar de Gold Souk, één straatje door en je bent er. Ik heb nog nooit zo veel goud bij elkaar gezien. De gehele straat is vol met goudwinkeltjes, alles blinkt. De etalages zijn van top tot teen gevuld met goud. Goud, goud, goud en nog eens goud. Gouden biljetten, gouden plakken, gouden sieraden, gouden riemen, witgoud, roségoud, alles is goud. Oh, en vergeet de diamanten niet, Tiffany is er niets bij. Prachtige diamanten en edelstenen zijn er te koop, van klein tot groot. Ook verkopen ze hier enorme kettingen (die van je hals tot je middel reiken!) die de vrouwen hier dragen wanneer ze gaan trouwen.

the Dubai SouksWanneer je door de Gold Souk loopt stappen er verschillende mannen op je af die het riedeltje: ‘Gucci, Prada, Dior, Louis Vuitton, Fendi, copy bags, copy bags, sunglasses, watches. Everything is designer, come and watch!’, tegen je ophangen. Het is de bedoeling dat je met ze mee loopt naar een apart kamertje ergens in de souk om hun gehele collectie knock-off tassen, zonnebrillen en horloges ze gaan bekijken en kopen. Het is echter verboden om knock-offs in te voeren naar Nederland, dus wij raden je aan om hier niet op in te gaan.

the Dubai SouksMidden in de Gold Souk staat een bord met de huidige goudprijs. Dit is handig, want wanneer je van plan bent een sieraad te kopen kun je aan de hand van het gewicht de goudprijs uitrekenen en dus ook uitrekenen wat ze extra hebben gerekend voor het design en voor zichzelf. Op deze manier is alles heel transparant en kun je wat slimmer onderhandelen. Het goud is hier heel goedkoop, veel goedkoper dan in Nederland. AED staat voor Dirham en 10 Dirham staat gelijk aan €2. Je kunt het delen door 5.

the Dubai Souks

Ik kon het niet weerstaan een prachtige hanger voor mezelf te kopen. We waren de dag voor ons souk-bezoek al de bekende juwelier Tiffany & Co. binnengelopen in The Dubai Mall, waar Eline en Yolanda me met kwijl in mijn mond moesten wegslepen bij de vitrine met hun mooie Keys Collection.

In de Gold Souk ging ik op zoek naar soortgelijke sleuteltjes en ik vond het perfecte exemplaar bij Dhamani. Het is een roségouden sleutel ingelegd met kleine blinkende diamantjes. De hanger past goed bij de roségouden ketting die ik eerder van mijn ouders heb gekregen. Het is echt een beauty, ik ben er ontzettend blij mee! En dankzij de spoedcursus afdingen van Lasker heb ik de sleutel voor een erg goede prijs kunnen kopen.

tiffany co key

Als je op zoek bent naar een mooi sieraad, bijvoorbeeld omdat je je gaat verloven of trouwen, dan ben je in de Gold Souk aan het juiste adres. Hier kunnen ze tevens van alles ‘custom made’ voor je maken. Laat ze een plaatje van je droomring zien en ze maken het na (hier hebben ze wel een aantal dagen voor nodig, dus bespreek dit aan het begin van je vakantie).

Screen shot 2013-04-28 at 1.01.44 PMFotografie: Eline Beeuwkes

Een bezoek aan de Souks is echt een hele ervaring. Het is een leuke activiteit om te ondernemen als toerist, maar ook de lokale bevolking loopt hier rond om goud, stoffen en kruiden in te kopen. Je loopt in elk geval lekker overdekt in de schaduw en je kijkt je ogen uit. Als je op zoek bent naar echte koopjes en je een ster bent in afdingen dan kun je hier leuke cadeautjes scoren voor het thuisfront en voor jezelf. Ik kan jullie in elk geval aanraden om saffraan in te slaan (dit is een vrij kostbaar kruid wat in Dubai veel goedkoper is dan in Nederland) en mooie Pashmina sjaals.

Ik hoop dat jullie aan de hand van dit verslag een goed beeld hebben van de Dubai Souks. Bekijk ook zeker mijn Dubai Vlog om de sfeer te proeven van deze prachtige, luxueuze stad. Wat zou jij kopen, als je een bezoek zou brengen aan de Souks?

Until next time,
Serena Verbon

 

 

Volg:

66 Reacties

 1. 30 april 2013 / dinsdag, 30 april 2013

  Mooi!! Ik heb al zin om te vertrekken! 🙂 ik zou een mooie ring kopen en een schakelarmband.

 2. 29 april 2013 / maandag, 29 april 2013

  Ik zou gaan shoppen om veel van die prachtige stoffen op de kop te tikken!

 3. 29 april 2013 / maandag, 29 april 2013

  Leuk artikel! Lijkt me een leuke vakantiebestemming 🙂

 4. 29 april 2013 / maandag, 29 april 2013

  Lijkt me echt fantastisch daar rond te lopen. Staat nog op m’n bucketlist!

 5. Joanne
  29 april 2013 / maandag, 29 april 2013

  Echt een heel mooi artikel! Je kunt ook goede vakantiefoto’s maken!

 6. 29 april 2013 / maandag, 29 april 2013

  Mooie foto’s! Ziet er heel leuk uit.

 7. 29 april 2013 / maandag, 29 april 2013

  Ziet er super uit. Ik moet gewoon ooit ook eens naar Dubai! 😉 Dat staat echt wel op mijn lijstje met dingen die ik gedaan wil hebben voor ik sterf.

 8. 29 april 2013 / maandag, 29 april 2013

  Super leuk om over dat afdwingen ook wat te leren!

 9. Kim
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Iedere keer als ik een artikel lees over Dubai, dan krijg ik kriebels om ook te gaan.

  Ik denk dat ik veel zou kopen. Sowieso kruiden en andere kleine souveniertjes.

 10. Genevieve
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Prachtige ketting 🙂

 11. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  heel erg leuk! wil zelf nog wel een keertje naar dubai

 12. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Ik denk dat ik echt kilo’s kruiden zou inslaan haha! Ziet er heel leuk uit al die kraampjes, lijkt me echt heerlijk om doorheen te struinen.

 13. Nabila
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Gaaf!

 14. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Wat leuk zeg! En heel erg typisch iets voor Dubai lijkt mij, nog nooit van zoiets gehoord:) dat kettinkje vind ik erg mooi!

 15. ann
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  hi serena,

  wat kan je dat weer heerlijk omschrijven nou heb ik echt zin om naar dubai te gaan.
  kan je mischien een soort artikel met hotel / tiket tips (hoeveel zo’n trip kost)of stond die al in de vorige artikel?
  hoe lang hebben jullie over de hele souk gedaan?

  gr

 16. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Wauw leuk artikel zeg, nu wil ik er ook heen! Wie gaat mee? 😉

 17. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Wat een prachtige foto’s 😀 x

 18. Chantal
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Ik had even een vraagje; je zegt dat wanneer je in Dubai bent, zeker saffraan moet inslaan. Ik zag ook dat je andere etenswaar ingeslagen had (die steen chocolaatjes). Maar mag je die gewoon invoeren in Nederland? ik dacht dat het verboden was om etenswaar mee te nemen uit een niet Europees land…

  • Serena
   Auteur
   28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

   Je mag geen zuivelproducten en vlees en eieren e.d. invoeren. Chocola mag wel! En kruiden ook, (geloof ik, hihi!)

 19. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  wauww zeker die goudsouk zou ik graag heen willen! ik ben gek op goud, en een ekster haha. klein paradijsje daar als ik het allemaal zo lees 😀

 20. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Erg leuk om over te lezen! Ik ben zelf nog nooit in een Souk geweest. Deze in Dubai zien er wel erg mooi en relaxt uit.

 21. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Wauw, wat ziet het er mooi uit. Ik zou er aladin schoentjes kopen, net als carrie ^^ en natuurlijk stoffen om kleding van te maken

 22. Claudia
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Wij zijn in december naar de Malediven geweest, en omdat wij toch een tussenstop van enkele uren zouden maken hebben wij besloten een combi reis van te maken.
  4 dagen Dubai werden het dus, en het was GEWELDIG. Wij logeerden in The Palace Old Town tegenover het winkelcentrum en de dansende fonteinen. Vanaf het terras van onze slaapkamer kon je de fonteinen zien dansen, wauwww we keken onze ogen uit.
  Het winkelcentrum was vooral geweldig omdat ik effe ongegeneerd kon shoppen bij Louis Vuitton en Bath&Body Works. Verder heb ik in de gold Souk een ketting gekregen van mijn man, en hebben we bij de textiel souk echte arabische kleding en schoenen gekocht die gewoon weg lekker zitten en die ik thuis gewoon aan heb 🙂
  Een week voor vertrek kaarten gekocht voor Burj Khalifa, en een diner geboekt in Burj al Arab de enige 7* hotel ter wereld en het uitzicht was adembenemend…..
  Maar ook de oude stad is een ervaring op zich, daar wordt je gelokt om neppe merktassen te kopen, maar ook extensions en is de kleding daar veel goedkoper dan in de Souks 🙂
  Wij hebben genoten en zeker voor herhaling vatbaar…..

  • Serena
   Auteur
   28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

   Aaaah Claudia, je Dubai trip klinkt echt als een droomvakantie. Zo gaaf dat je naar de Burj Al Arab bent geweest voor diner, dat hadden mijn ouders ook gedaan, zo luxe! Wij hebben het ook geweldig gehad en ik wil er zeker nog eens heen. Jij ook zo te horen 🙂 Bedankt voor je leuke comment.

 23. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Oh dat ziet er zo mooi en gezellig uit daar ! Nu verlang ik er superhard naar om ook eens naar Dubai te gaan !

 24. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Het ziet er gezellig, leuk en lekker uit! Volgens mij hebben jullie een top tijd gehad in Dubai!

 25. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Het ziet er gezellig, leuk en lekker uit! Volgens mij hebben jullie een top tijd gehad in Dubai!

 26. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Heel leuk! Vooral die verse kokosnoot die je hier nergens kan vinden! Prachtige cultuur in Dubai waar de Arabische cultuur nog puur is gebleven zoals honderden jaren geleden.

 27. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Mooie foto’s! Lijkt me een super ervaring om daar te zijn. Die sleutelketting is ook erg mooi.

 28. Ellen
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Als ik dat zie heb ik echt vreselijk veel zin om weer een verre reis te maken!
  Heerlijk, zulke marktjes!
  Ik zou voor een mooie pashmina gaan (als ik er eentje in mijn smaak kan vinden) en zeker eens kijken naar een kussensloop en een mooie lamp.
  En misschien, als ik het tegenkom, ook een mooi rosegouden armbandje.

 29. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Ik ben oa naar de souk in Marrakech en Istanbul geweest en vind het leuk om zo de cultuur op te snuiven. In Dubai lijkt de gold souk me het leukst! En het slechtst voor mijn portemonnee, haha

 30. Loved
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Meestal is nepgoud daar te goedkoop er zijn veel trucjes om te zien of het echt of nep is.

  • Serena
   Auteur
   28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

   De juweliers kijken wel uit. Als bij terugkomst in je eigen land blijkt dat je nepgoud hebt gekocht of geen echte diamanten dan krijg je van de regering je geld terug, plus een geldbedrag (als excuses) en wordt de tent gesloten. Niemand wil dat riskeren.

   • Laura
    28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

    Echt joh? Wow goed geregeld daar! Goede bescherming voor toeristen iig 🙂

   • L
    1 mei 2013 / woensdag, 1 mei 2013

    Heb je daar een bron voor? Lijkt me sterk hoor..

    • Serena
     Auteur
     1 mei 2013 / woensdag, 1 mei 2013

     Dat vertelde Lasker me, de concierge van het hotel. Hij woont al erg lang in Dubai en is van alles op de hoogte (hij heeft zelfs onderscheidingen gekregen voor zijn werk als concierge), dus ik denk dat hij wel een betrouwbare bron is. Maar, als je het echt zeker wilt weten dan zou ik navraag doen.

     • L
      1 mei 2013 / woensdag, 1 mei 2013

      Aha, ja, ik snap dat je dat een betrouwbare bron vind, maar ik vind het zo gek dat ik er niets over kan vinden op het internet, ook niet in het Engels. Ik zie wel dat er heel strenge controle is, maar dat zegt natuurlijk niet alles.

      • Serena
       Auteur
       1 mei 2013 / woensdag, 1 mei 2013

       Ik zou ook echt niet weten waar je zoiets kan navragen, misschien NL consulaat bellen in Dubai?

 31. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Leuk! Vooral de spice souk lijkt me geweldig.

 32. Florentyna
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Ik ben wel heel benieuwd wat je uiteindelijk voor het hangertje hebt betaald, om een beetje een vergelijking te krijgen met de Tiffany’s prijzen 🙂

  • Serena
   Auteur
   28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

   Deze hanger was vele malen goedkoper dan wanneer ik het bij Tiffany & Co. zou hebben gekocht, maar je betaalt daar natuurlijk ook voor de naam.

 33. Ester
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Ik zou absoluut naar de Goud Souk gaan voor een stel gouden oorbellen of een prachtige Gouden armand! <3
  Verder zou ik ook heel erg graag wat beautyspullentjes mee willen nemen.
  Ooh, ik zou denk ik alles wel willen proberen & kopen haha.
  Als ik er ooit heen ga, dan zorg ik dat ik genoeg geld heb gespaard om eens lekker wat cultuur te snuiven, en cultuur mee te nemen naar huis! 🙂

 34. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Echt heel gaaf! Mooie foto’s heb je gemaakt.. Ik zou specerijen en sieraden kopen wanneer ik een souk zou bezoeken.

 35. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  wat leuk al die spulletjes! je kettinkje is echt prachtig!

 36. Sterre
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Je hebt echt hele mooie foto’s gemaakt! En over het afdingen, ik weet wat je bedoelt haha. Ik ben afgelopen zomer naar Thailand geweest en daar was het ook zo, haha. Je wordt sowieso voor 90% zoals je zegt opgelicht met de prijzen, echt bizar. Een nadeel ervan vind ik wel dat al je ergens in geïnteresseerd bent dat het niet zeker is of je het kan kopen, zoals hier in Nederland. Maar I love it, haha.

 37. tasje
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Heerlijk die rijke, mystieke en beeldschone arabische cultuur! Ik moet zeker een keer naar Dubai.

 38. Annika
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Ik zou zo graag naar de textile Souk gaan! Al die mooie stof! O_O

 39. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Ik wil nu echt heel graag naar Dubai! Haha, hoe je daar staat met die kokosnoten! En het lijkt me echt leuk om af te dingen op spulletjes!

 40. Zelda
  28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Coooooooool!!!

 41. 28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

  Wat een mooie foto’s! Het lijkt me heel bijzonder om daar rond te lopen, en ook super dat je gewoon lekkere verse kokosnoten kunt kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *