Getest: Philips Lumea IPL 9900

Het is alweer een tijdje lente, maar ik kijk reikhalzend uit naar de zomervakantie. Jan-Willem en ik hebben besloten om dit jaar voor een camping in Argelès-sur-Mer te gaan. Heerlijk 2 weken genieten van het zonnetje en paraderen in korte zomerjurkjes, shorts en mouwloze tops.

Zelf voel ik me er prettiger bij om dan ook gladde benen en oksels te rocken en daarom ben ik zojuist begonnen met een nieuwe IPL behandeling met de Philips Lumea. Dat is een IPL ontharingsapparaat voor thuisgebruik. Ideaal, want zo kun je je behandelingen uitvoeren in je eigen tijd en in je eigen huis.


De eerste keer dat ik de Philips Lumea gebruikte was in 2016 en sindsdien zweer ik bij IPL apparaten voor thuisgebruik. Het is ontzettend makkelijk en snel in gebruik, pijnloos en veilig. En het scheelt me niet alleen veel tijd, maar ook veel geld.

Is IPL voor iedereen geschikt?

IPL werkt op basis van contrast tussen huid- en haarkleur. Des te groter het contrast (hoe lichter je huid en hoe donkerder je haartjes) des te ‘beter’ de IPL zal aanslaan. Maar het werkt bijvoorbeeld ook op mijn licht getinte huid met zwarte haartjes. Heb je echter een huid die ongeveer net zo donker is als je haartjes zelf, of heb je zeer lichtblond, grijs of rood haar? Dan is IPL helaas niet geschikt voor jou. Hieronder een schema dat hier wat meer duidelijkheid over geeft:


De Philips Lumea 9900 series bevat SenseIQ technologie. Wat houdt dat in? Hiermee meet het apparaat jouw huidkleur en past het op basis daarvan zijn instellingen aan, waardoor je altijd met de juiste sterkte (dus niet te sterk of te zwak) aan het behandelen bent. Dit zorgt voor de meest effectieve behandeling aangepast op jouw huidkleur, ideaal én veilig!

Blijven mijn haartjes écht permanent weg?

Bij zowel laserontharing als IPL bestaat de kans dat haartjes weer terug groeien. Bijvoorbeeld door een verandering in je hormoonspiegel, of omdat er simpelweg nieuwe haarzakjes worden gevormd. Het verschilt van persoon tot persoon. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar IPL omdat dit veel milder en veiliger is ten opzichte van laser.

Wat IPL vooral doet is de teruggroei van haartjes VERTRAGEN; het brengt je haartjes in rustfase. En deze blijven in rustfase, zo lang je het gebied maar af en toe bijwerkt. Met de nieuwste Philips Lumea S9900 kan deze rustfase oplopen tot 1 jaar. Stel je eens voor, 1 heel jaar NIET scheren, epileren of harsen. En dus ook 1 heel jaar geen stoppeltjes of ingegroeide haartjes. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mij klinkt dat als muziek in de oren!

Bottom line: IPL zorgt – met zo nu en dan een touch-up – voor permanente ontharing. Maar doe je geen touch-ups, dan kunnen de haartjes weer terug groeien. Daarom vind ik een IPL-apparaat voor thuisgebruik juist zo ideaal, want dan hoef je niet ieder jaar terug naar de salon als er weer een touch-up nodig is. Je schaft de Lumea één keer aan en daar heb je dan de komende jaren profijt van.

Hoe werkt IPL?


Philips Lumea werkt op basis van de Intense Pulsed Light (IPL) technologie, een op licht gebaseerde technologie die voorkomt dat de haartjes teruggroeien. Dit ontharingssysteem geeft zachte lichtpulsen af op de haarwortel, waardoor deze in een rustfase komen. Haartjes vallen daarna op een natuurlijke wijze uit en vervolgens wordt teruggroeien voorkomen.

Hoe vaak moet ik mezelf behandelen?


Om IPL effectief te laten werken (want je haartjes verkeren zich niet allemaal tegelijkertijd in dezelfde groeifase) moet je je aan een schema houden. Om mee te beginnen onthaar je het te behandelen gebied. Dat kan door middel van scheren, harsen of epileren, afhankelijk van jouw voorkeur.

De Philips Lumea is ontwikkeld met dermatologen en huidspecialisten en is veilig in gebruik. Je hebt daarom geen bril of geleidende gel nodig. Ik vind de behandeling pijnloos. Wat er gebeurt is dat er warmte wordt afgegeven door middel van een flits. De knoppen bovenop de Lumea tonen aan wat voor jou de ideale instelling is voor optimaal resultaat. De lichtflits kan in het begin even wennen of schrikken zijn, maar doet absoluut geen pijn.

Het schema is als volgt:

 • de eerste 4 behandelingen elke 2 weken uitvoeren
 • de laatste 8 behandelingen elke 4 weken uitvoeren

De eerste behandelingen zijn het belangrijkste en zorgen bij de meeste mensen al meteen voor resultaat. Zelf merkte ik dat de teruggroei van haartjes na de derde behandeling al flink was verminderd. De maandelijkse behandelingen die volgen zijn eigenlijk puur voor het bijhouden. Als de 12 behandelingen erop zitten ervaren de meeste mensen hierna een jaar lang gladde, haarvrije benen.

De voordelen van de Philips Lumea S9900


Persoonlijk vind ik het een groot voordeel dat de Philips Lumea draadloos is en geen herrie maakt. Je hoort een heel zacht en monotoon gezoem. Zo kan ik dus tijdens mijn behandeling prima bellen/Facetimen of Netflixen, zonder dat het geluid afleidt. En ik kan het doen waar ik maar wil; op bed, in de badkamer, op de bank, het maakt niet uit want er hoeft geen stopcontact in de buurt te zijn. Het apparaat ligt lekker in de hand en ik kan me er lekker vrij mee bewegen.

Lumea heeft een GRATIS app en dat is ideaal voor drukke, hectische mensen zoals ik die nog wel eens willen vergeten of het alweer tijd is voor een IPL treatment at home. Natuurlijk kan je dit van tevoren inplannen in je agenda, maar via de app krijg je ook nog eens een notification en dat is me toch een partij handig! Daarnaast maakt de app gebruik van SkinAI waarmee gebruikers nog beter hun voortgang kunnen bijhouden en persoonlijke tips krijgen zodat je geen plekken vergeet. Ik kan je absoluut aanraden om de app te downloaden als je de Philips Lumea hebt aangeschaft.


Het geïntegreerde UV-filter is vooral voor mij een hele fijne. Ik ben ZEER gevoelig voor de vorming van hyperpigmentatie (met name post-inflammatie hyperpigmentatie) en met dit filter hoef ik ook niet bang te zijn dat de pigmentvlekken die ik al heb nog donkerder zullen worden.


Als laatste heeft de S9900 4 verschillende opzetstukken; eentje voor de bikinilijn, de oksels, het gezicht en het lichaam. Dit maakt dat het behandelen nog soepeler gaat op deze plekken.

En wat kost dat?

IPL apparaten voor thuisgebruik zijn een *investering* zoals men dat altijd mooi weet te brengen. De adviesprijs voor de Philips Lumea 9900 Series is €599,99 (handig om te weten: via Klarna kun je in 3 gelijke delen betalen).

Momenteel is de Lumea 9000 series, het voorgaande model, extra voordelig verkrijgbaar via bol.com, namelijk voor €409,-. En dat is een behoorlijk goeie deal als je het mij vraagt. Bij de salon betaal je al snel €100 – €200 voor 1 behandeling waarvan je er 6 tot 8 nodig hebt, dus tel uit je winst.

Wil je niet in één keer en groot bedrag uitgeven dan heeft Philips ook de Try & Buy in het leven geroepen, waarbij je 12 maanden lang maandelijks €34,95 betaalt terwijl je het product uitprobeert. Je kunt cancelen op elk moment als je niet tevreden bent.

Is IPL iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

5 Reacties

 1. Lesley
  24 mei 2024 / vrijdag, 24 mei 2024

  Ben je nog steeds tevreden over het IPL apparaat?

  • Serena
   Auteur
   26 mei 2024 / zondag, 26 mei 2024

   Zeker, ben hem nu weer aan het gebruiken voor touch-ups!

 2. Quirine
  26 juli 2023 / woensdag, 26 juli 2023

  Hoi!

  Hoe lang gaat zo’n apparaat mee? Moet je na een bepaalde tijd weer iets nieuws kopen?

  Jaren geleden had ik er eens naar gekeken en moest je naar zoveel flitsen nieuwe onderdelen kopen. Is dat hier ook het geval?

  Groetjes Quirine

 3. Julia
  22 juni 2023 / donderdag, 22 juni 2023

  Goed uitgelegd en het klinkt als een fijn en goed apparaat. Zoals je zegt is het wel echt een investering.

 4. 15 juni 2023 / donderdag, 15 juni 2023

  Ik wil het uitproberen maar ben wel bang heb geen zwarte haren plus ik heb donshaartjes. Misschien dat het op mijn benen wel lukt dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *