Food Friday | Zalmforel uit de oven

Op zaterdag doe ik eigenlijk nooit boodschappen (want, veel te druk!), maar onze koelkast was zo goed als leeg, ik was vergeten om te bestellen via Picnic, dus er zat niets anders op. Ik liep de Jumbo in hier in Houten, en tot mijn verrassing zag ik dat er naast de ingang een viskraam stond. ‘Hè, lekker’ dacht ik meteen ‘dan trakteer ik mezelf na het boodschappen doen op een haring met uitjes’. Ik ben dol op haring. Als peuter smulde ik er al van en toen ik nog een klein meisje was, haalden mijn vader en ik het nog wel eens op de markt.

Dus zo gezegd, zo gedaan. Terwijl ik mijn haring aan het bestellen was, viel mijn oog op een prachtig visje. Spikkeltjes aan de bovenkant, een gezellig dik, wit buikje, met over het midden een zalmkleurige streep. En ook zalmkleurig aan de binnenkant. Het was echter geen zalm, dus ik vroeg me hardop af wat voor vis dit zou zijn. ‘Is dit een zalmforel?’ vroeg ik voor ik er erg in had. Hoe ik ineens op de naam zalmforel was gekomen, verbaasde mij ook. Kennelijk heb ik toch nog wat opgestoken van al mijn ooms en neven die zo lang ik me kan herinneren aan hengelsport doen. De visboer verwarde mijn interesse in vissoorten echter met de interesse om iets te kopen en antwoordde met ‘Goed gezien mevrouwtje, 5 euro! Speciale prijs, speciaal voor jou!’.


Wow, 5 euro? Voor een hele vis? En ook nog zo’n mooie joekel. Ik had nooit eerder een hele vis klaar gemaakt. Moest ik hem dan zelf fileren? Ontgraten? Ontschubben? De kop en de vinnen eraf snijden? Ik had werkelijk geen idee hoe ik dit moest gaan doen. ‘Pak maar in!’ hoor ik mezelf zeggen. Trots met mijn buit rijd ik naar huis.

Tja, en nu? Via Twitter heb ik wat navraag gedaan en gelukkig kreeg ik volop respons. Er zijn verschillende manieren om een hele vis te bereiden, zoals op de BBQ, inpakken in aluminiumfolie, in een ovenschaal of op bakpapier. Ik koos ervoor om hem in een ovenschaal te bereiden. En echt jongens, het is ZO makkelijk, ZO snel klaar en ZO ontiegelijk lekker!

Recept | zalmforel uit de oven

1 flinke zalmforel (van ongeveer 600 gram)
halve citroen, in schijfjes
takjes dille
3 knoflookteentjes, in smalle plakjes
grof zeezout & peper
zonnebloem olie (voor in de ovenschaal)

Een wat kleinere zalmforel van 400 gram is ruim voldoende voor 1 persoon, zeker wanneer je er nog groente en patatjes bij eet. Een grotere zalmforel van 600 was eigenlijk net te weinig voor 2 personen. Ik zou persoonlijk één kleiner visje per persoon aanhouden. Mocht je over houden, kun je het de dag erna verwerken in een salade, of eten op brood.

Werkwijze

Mijn zalmforel was al wel ontdaan van zijn ingewanden, maar verder was hij gewoon compleet. Ik heb de vis verder doormidden gesneden tot aan de graat, en vervolgens even onder de kraan gehouden om restjes ingewanden en bloed (ja, klinkt goor, maar ik maak het niet mooier dan het is) weg te spoelen. Hierna zachtjes droogdeppen. Het wordt aangeraden om de kop te laten zitten omdat daar de meeste smaak in zit en omdat het mooier staat, maar je kunt hem er net zo goed afsnijden. Anders loert ‘ie zo naar je. En die kop eet je toch niet op. Maar goed, je kunt de kop dus ook gewoon laten zitten. Aan jou de keus.

Ik heb hem nu laten zitten, maar de volgende keer snijd ik hem eraf, heb ik besloten. Ik heb de vis nu namelijk tweemaal gemaakt (één keer met kop en één keer zonder) en ik merk geen verschil in smaak.


Klap de vis open en wrijf alles ruim in met grof zeezout en peper. Zelf heb ik een bakje strooizout met citroen en bieslook gebruikt van Verstegen. Die vond ik ineens in mijn kruidenkastje en het leek me qua smaken erg lekker voor bij de zalmforel.


Vervolgens heb ik er de schijfjes citroen, de plakjes knoflook en de takjes dille in gelegd en de vis weer dichtgeklapt (de dille had ik trouwens gewoon in de vriezer bewaard, en dat werkt prima). Ik maak extra 4 diagonale inkepingen in de vis (dus in zijn schubben) en ook hierin wrijf ik wat zout en stop ik een stukje knoflook voor nog meer smaak.

Leg nu je vis in een ingevette ovenschaal (scheutje zonnebloem olie erin verdelen) en schuif het 15-18 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 graden. Je vis is klaar als het mooi zalmroze van kleur is geworden en hij lekker zacht is, maar net niet uit elkaar valt.


Serveer met patatjes, krieltjes, gepofte aardappel of juist met rijst. Qua groente kun je het combineren met een lekkere frisse salade, boontjes of geroosterde broccoli uit de oven. Zelf heb ik er frietjes (uit de Airfryer!) en een tomatensalsa bij geserveerd die ik met olijfolie, knoflook, een scheutje citroensap en peper en zout op smaak heb gebracht. Wow, echt een smaakexplosie in je mond!

Ik geloof dat ik nooit eerder ZO VEEL complimentjes heb gekregen van George. Hij zat echt keihard te smullen en mompelde tussendoor allerlei complimenten over de vis. ‘Sjonge, jonge, dit is écht lekker, Sereen!’ en ‘wow, ik houd zo veel van jou, je kunt zo goed koken!’ en op een gegeven moment hoorde ik hem zelfs mompelen ‘ik denk dat ik vanaf nu 3 keer zoveel van je ben gaan houden’. En dat terwijl je heus geen keukenprinses hoeft te zijn om een zalmforel klaar te maken. Integendeel.


Als ik had geweten dat het zo simpel was om een hele vis klaar te maken, had ik dit jaren geleden al eens geprobeerd. Ik had gewoon geen idee hoe ik het moest bereiden. Een hele vis is meer iets wat je in een restaurant zou bestellen. Of wat je eet als je op vakantie bent in Italië of Griekenland, vond ik. Maar met dit onwijs simpele receptje haal je de vakantie gewoon in huis! Ik kan het iedereen aanbevelen om eens een hele vis te bereiden. Al is het maar om de complimentjes die je na afloop in ontvangst mag nemen!

Heb jij wel eens een hele vis bereid? Zo nee, dan hoop ik dat ik je met dit recept inspiratie heb gegeven om het eens te proberen! En zo ja, hoe maak jij hem altijd klaar en met welke kruiden? Ik ben benieuwd!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

38 Reacties

 1. Madeleine
  11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Ziet er heerlijk uit! Maarre even voor het indofood…zou jij eens jouw variatie van pepesan ikan kunnen maken?! Daar moest ik aan denken toen ik dit recept las, water loopt in mijn mond!!! Mijn opa maakte dit vroeger altijd zelf, het is mij nog nooit gelukt om hem te evenaren. Benieuwd naar jouw ervaring/recept!!!

 2. Diana
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Jaaa dit is zo lekker! Dit eet ik vaak bij mijn ouders. Wel een echte zalm meestal, 1 enorme van 25 euro. Voor 4 mensen en een beetje voor dag erop. Soms ook zalmforel, maar lastig zoveel in de oven. Heeel lekker en makkelijk ♡

 3. Sonja
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Wat een prachtig dier hè, jammer dat hij niet meer zwemt…

  • Lalala
   9 juli 2017 / zondag, 9 juli 2017

   Pfff zuigerd.

  • Suus
   9 juli 2017 / zondag, 9 juli 2017

   Pff zuur, zwaar level voor jou

 4. Rowan Chanel
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Gewéldig hoe George je helemaal ophemelt wanneer je iets lekkers op tafel zet. Mijn vriend is preciés zo wanneer ik vis of vlees voor hem maak, terwijl ik zelf al 18 jaar vegetariër ben. Hij vind het dan ook geweldig dat juist dát mijn specialiteiten zijn.
  Voordat ik vegetariër werd vond ik vis al vies, maar moet zeggen dat jij er met deze omschrijving en foto’s een behoorlijk feestelijk maaltje van hebt gemaakt!
  Verder ben ik trouwens vegetariër omdat mijn liefde voor dieren gewoon té groot is.

 5. Marijke
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Wow dit staat dit weekend nog op het menu! Maar wat ik me vooral afvraag: hoe eet je dit? Openklappen en dan de vis tussen de graatjes uit plukken?

  • Serena
   Auteur
   7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

   hi Marijke,

   openklappen, grote graat (met kleine zijgraatjes) voorzichtig verwijderen. Als je het met beleid doet, is 80% van de graatjes al weg! En dan inderdaad vis van het velletje af ‘plukken’ en op je bordje leggen. Het eet vrij makkelijk, vind ik! Superleuk dat je het ook gaat maken, alvast eet smakelijk!!

   • Marijke
    7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

    Bedankt 🙂

 6. Daphne
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Ik snap nog niet helemaal hoe je de vis nu precies door midden gesneden hebt om schoon te maken en de kruiden erin te leggen! Heb je dat vanaf de bovenkant of de zijkant gedaan?

  • Karin
   7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

   Volgens mij was-ie al open, want de organen waren er al uit, maar dat doen ze altijd bij de buik. Alleen een kwestie van spoelen toch Sereen? Laat je de graat zitten?

   • Karin
    7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

    Ah ik lees het nu, iets verder ingesneden dus en de graat laten zitten. Lekker, ik ga ‘m ook eens maken.

    liefs

    ps. de liefde van een man gaat door de maag he 😉

    • Serena
     Auteur
     7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

     Ja, die kun je makkelijker verwijderen als de vis eenmaal gaar is, dan laat het makkelijker los!

     En ja, inderdaad! 😉

     • Daphne
      7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

      Bedankt voor de reacties!

 7. Hanne
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Zalmforel is enkel roze vanwege de kleurstof die aan het eten wordt toegevoegd. Zalm is eigenlijk een witvis, maar in het wild krijgt de vis een roze kleur door het eten van schaaldieren. Hier zit het pigment astaxanthine in. Bij gekweekte zalm wordt dit pigment toegevoegd aan het voedsel. Zalmforel is dus een normale forel die ook dit voedsel krijgt, maar mensen zien roze vis als een meer kwalitatief product. Je kan dus net zo goed een normale forel kopen en klaarmaken. 😉

  • Serena
   Auteur
   7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

   Wow, dit wist ik niet Hanne, wat worden we toch getricked! Dus de smaak van zalmforel en gewone forel is precies hetzelfde?

   • Sanne
    8 juli 2017 / zaterdag, 8 juli 2017

    Klopt! Moet je maar eens keuringsdienst van waarde kijken over de zalmforel! Dat bestaat dus eigenlijk gewoon niet. Dan zie je hoe erg we eigenlijk voor de gek worden gehouden en wat voor troep die beesten ook binnenkrijgen. Brrr.

   • Tessa
    10 juli 2017 / maandag, 10 juli 2017

    Keuringsdienst van waarde heeft hier eens een aflevering aan besteed, erg interessant!

 8. Lara
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Dit maakte ik vroeger altijd klaar met mijn vader! Ik sta al van kleins af aan in de keuken, ik vind koken geweldig en was echt dol op vis. Inmiddels ben ik begin 20 en eet ik veganistisch maar zo’n visje is echt het enige dat ik echt af en toe mis!

 9. Sanne
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Volgende keer dit recept maken, maar dan met de Red sockeye zalm. Dan heb je echt het neusje van de zalm haha. Want een zalmforel is niets meer dan een regenboogforel met kleurstof. Forel (en ook kweekzalm) is van zichzelf grijs, de Red sockeye zalm heeft zijn rode kleur van nature, wat te maken heeft met zijn voeding. Zalmforel is dus geen kruising van forel en zalm. Maar vind eigenlijk wel dat de visboer je dat had moeten vertellen.

  • Serena
   Auteur
   7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

   Tja, ik heb er niet om gevraagd, en het was druk bij de kraam, dus snap dat ze niet iedereen die informatie geven! Maar de volgende keer koop ik een red sockeye zalm!!

   • Sanne
    7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

    Nee, ok. Maar je ziet, je word best wel voor de gek gehouden. Niet alleen met vis hoor! Denk dat het maar goed is dat we sommige dingen niet weten;)

 10. 7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Knap dat je dit helemaal zelf hebt bereid, het ziet er goed uit! Als ik ook nog eens van vis zou houden, had ik het direct opgegeten, haha. Mooie foto’s heb je ook weer gemaakt.

 11. Michelle
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Leuk, klinkt lekker! Misschien ranzig maar ik had graag foto’s willen zien van het schoonmaken van de vis en hoe de vis eruit ziet als ie schoon gemaakt is. Het recept is namelijk erg makkelijk te volgen maar ik zou toch bang zijn dat ik de vis niet goed schoon zou maken en er daarom toch maar vanaf zien om het te maken.

  • Serena
   Auteur
   7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

   Hi Michelle,
   de vis koop je zonder ingewanden, en hoef je alleen maar iets verder open te snijden en kort af te spoelen. Gewoon zodat eventuele restjes bloed en ingewanden weggespoeld worden. Het is heel simpel. Mocht er toch nog wat achterblijven, ook geen probleem natuurlijk, het smaakt niet vies en je krijgt er niets van. Het ziet er alleen minder lekker uit, misschien.

   YOU GOT THIS!

   • Michelle
    8 juli 2017 / zaterdag, 8 juli 2017

    Dank je voor je reactie! 😀 Gonna try!

 12. Ingrid
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Ik eet vegetarisch dus ik zal dit waarschijnlijk nooit in mijn leven gaan doen, hoewel, misschien voor de vriend;) Het ziet er wel prachtig uit, zo’n vis, als je een keer iets luxes klaar wilt maken. Het blijft wel een gedoe met de graatjes denk ik?

  • Serena
   Auteur
   7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

   Valt mee, hoor! De ruggengraat met zijgraatjes laat gemakkelijk los, dus ik heb zelf helemaal geen last gehad van de graatjes.

 13. 7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Hahaha aawwh ik ging stuk toen je vertelde hoe George reageerde! Dat maakt me wel nieuwsgierig naar dit recept. Toen ik de ingrediënten las werd ik al dolle enthousiast. Hele simpele gerecht en makkelijk voor te bereiden, zeker iets wat ik zelf kan uitproberen. Ik ben ook geen keukenprinses, altijd drama bij mij als ik in de keuken sta. In plaats van patat zal ik zelf heel veel gegrilde groente erbij doen. and for your information: ik ben al 3,3 kilo kwijt in 12 dagen met mijn diet! 😀

  • Jean
   7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

   Hi An, nu ben ik heel benieuwd wat voor dieet jij volgt 🙂

   • 7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

    Hahah dat begrijp ik! Ik volg NewFysic waarbij ik een aangepaste eetschema krijg en geen suikers en vetten mag hebben. Daarnaast krijg ik voedingssupplementen om alle juiste stoffen binnen te krijgen. Ik at hiervoor wel héél erg ongezond, dus ik denk dat ik hierdoor ook heel snel hard ben gegaan ;p

 14. 7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Wat grappig hoe dat gelopen is! Ik heb ook nog nooit een hele vis gemaakt, maar misschien moet ik het eens proberen.

 15. kelly
  7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

  Ik ben gek op vis! Mijn vriend is frans en zijn vader geeft ons regelmatig zalmforel. Ik maak ze schoon, plakjes citroen erin en hup in de oven. Ik snij de schubben niet in om te voorkomen dat hij droog wordt (daarom laat ik ook de kop er aanzitten). Ga zeker proberen om dit recept te maken met citroen, dille en knoflook. Yum !

  • Serena
   Auteur
   7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

   Ik heb er ook eentje gemaakt zonder kop en dan ook zonder inkepingen, en dat ging goed! Hij werd helemaal niet droog. Ik lees veel recepten waarbij ze de vis 25 min in de oven doen en dat is volgens mij echt veel te lang. Een kwartiertje (misschien iets langer als de vis groter en dikker is) is prima!

  • Serena
   Auteur
   7 juli 2017 / vrijdag, 7 juli 2017

   Nee joh, kind kan de was doen! Het is zo makkelijk en het ziet er heel indrukwekkend uit. Echt een aanrader! Volgende keer ga ik dit doen met andere vissoorten. Hartstikke lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *