Food Friday | Tahoe telor

De komende periode zullen er op Food Friday een aantal heerlijke recepten van gastbloggers verschijnen, die elk een bijzonder recept met ons delen. Deze keer is het de beurt aan mede-Indo Simone van Eetspiratie.nl, een foodblog met Oosterse recepten en inspiratie voor in je Slowcooker.

Laat de Oosterse keuken nu mijn favoriet zijn én ik ben ook nog in het bezit van een Slowcooker! Eetspiratie is dus echt een foodblog naar mijn hart. Ik volg Simone al wat langer en heb dan ook regelmatig receptjes van haar blog geprobeerd. Het fijne aan deze blog vind ik dat Simone’s recepten lekker makkelijk en vaak ook snel in elkaar te flansen zijn. Ook vind ik het gaaf dat ze regelmatig afwijkt van het traditionele recept en er haar eigen, moderne draai aan geeft. Perfect voor alle Indo’s van deze derde generatie.


En dan nu het woord aan Simone:

Dit gerecht ‘tahoe telor’ (tahoe met ei) is een receptje van mijn peettante Lucy. Ik vroeg aan haar via Whatsapp hoe ze dit maakt en ik kreeg een berichtje terug met de tekst ‘een beetje van dit en een beetje

van dat en een scheutje ketjap’. Dit soort reacties ben ik inmiddels wel gewend van Indische tantes, dus de conclusie is dat ik het beste maar gewoon aan de slag kan gaan met deze ‘aanwijzingen’. Ik heb natuurlijk mijn eigen draai aan dit recept gegeven en het is dan ook een moderne versie van tahoe telor geworden.

Tahoe telor is een vegetarisch gerecht dat heel eenvoudig te maken is. En daar ben ik gek op! Dit gerecht kun je serveren als bijgerecht of als onderdeel van een rijsttafel, maar het smaakt ook heerlijk met een klein beetje rijst. Je kunt het zowel koud, lauw als warm eten. Maak het zoals jij het lekker vindt.

Je kunt zoveel groenten toevoegen als je wilt en in mijn geval is dat heel veel groen. Er zijn geen standaard hoeveelheden voor dit recept. Het is eerder een basis. Door de ingrediënten op verschillende manieren te snijden krijg je een mooi effect op je bord, want hee.. het oog wil ook wat! En vergeet de lekkere toppings zoals gebakken uitjes en kroepoek niet!

Recept | Tahoe telor

voor 2 tot 4 personen (het ligt er een beetje aan of je het als hoofdmaaltijd of bijgerecht eet)

1 blok tahoe (uitgelekt)
(rijst)olie om in te bakken
snufje zout
halve tot hele komkommer
bakje taugé
bakje kiemgroenten
2 tot 3 bosuitjes
een paar takjes selderij
6 tot 8 eieren

voor de dressing
2 tot 3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel azijn
sambal oelek naar smaak*

als topping
gebakken uitjes
(cassave) kroepoek of emping

*de meeste sambal oelek bevat het ingrediënt trassi, dit is gefermenteerde garnalenpasta. Sommige merken zijn trassi-loos, dus als je vegetariër bent moet je hier wel even rekening mee houden en goed de ingrediëntenlijst checken!

Werkwijze

Laat het blok tahoe uitlekken en dep het een beetje droog met keukenpapier. Snijd de tahoe in evengrote blokjes of – zoals ik gedaan heb – in driehoekjes. Dit doe je door de tahoe in plakken te snijden en vervolgens in repen. Snijd de reep in drie blokjes (vierkantjes) en snijd de blokjes diagonaal weer in driehoekjes.

Verhit een ruime scheut olie in een koekenpan en bak de tahoe bruin en licht krokant. Laat de tahoe uitlekken op een bord bekleed met een keukenpapiertje. Bestrooi de tahoe direct na het bakken met een
snufje zout. Zet de tahoe apart tot gebruik.

Ondertussen snijd je de komkommer, selderij en de bosuitjes, en maak je de taugé schoon (verwijder de staartjes en schilletjes). Tik de eitjes in een kom en kluts ze met een vork. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak in twee rondes scrambled eggs. Het ei mag je lekker grof bakken, zodat je straks mooie grote stukken hebt. Bestrooi met een snufje zout en zet ook het ei apart tot gebruik.

Als laatste maak je de saus door de ketjap te mengen met de azijn en de sambal. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog wat van de hierboven genoemde ingrediënten toe. De saus kun je zowel warm als koud serveren. Warm is de saus iets dikker en stroperiger, wat bij dit gerecht erg lekker is. Heb je iets minder tijd dan kan het koud ook prima.

Nu kun je een mooi groot bord gaan opmaken. Als eerste leg je de tahoe op het bord en hier bovenop verdeel je de stukjes gebakken ei. Verdeel de komkommer, de bosui, selderij, taugé en kiemgroenten erover en besprenkel alles royaal met de saus. Verkruimel er tenslotte nog kroepoek en gebakken uitjes overheen en klaar!

Selamat makan!

Bedankt Simone voor het delen van dit vegetarische en Indische gerecht! Het ziet er zo heerlijk sappig, knapperig, kleurrijk en smakelijk uit, ik kan niet wachten om dit zelf te bereiden! *rent naar de winkel om een blok tahoe te kopen* 

Neem ook zeker een kijkje op Simone’s foodblog Eetspiratie.nl (en vooral als je net zoals ik dol bent op de Aziatische keuken) voor nog veel meer lekkere recepten met een Oosters tintje!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

10 Reacties

  1. 17 april 2018 / dinsdag, 17 april 2018

    Ziet er heerlijk uit! We love indo food 🙂

  2. Bo
    13 april 2018 / vrijdag, 13 april 2018

    Ik zag op jouw insta dat je een babyshower hebt gehad, dat betekent niet lang meer voordat de baby komt, want een babyshower doe je rond een maand of 8 en je buik is ook behoorlijk groot en dat is meestal bij de eerste zwangerschap pas echt tegen het einde. Bij een 2de enz zwangerschap groeit je buik sneller, maar bij een eerste niet! Whoooo baby almost here!

  3. M
    13 april 2018 / vrijdag, 13 april 2018

    Kan je de tahoe ook door kip vervangen?

  4. Laure
    13 april 2018 / vrijdag, 13 april 2018

    Ligt het aan mij of stond dit recept vorige week ook al online?
    Ziet er desalniettemin lekker uit.

  5. Lou
    13 april 2018 / vrijdag, 13 april 2018

    Net zo lekker als vorige week :-s

    • Maureen
      13 april 2018 / vrijdag, 13 april 2018

      Ja ik snapte het ook niet! Ik wilde het recept van de week maken maar toen was ie er af. Maar nu gelukkig weer terug 🙂 Leuk concept ook!

  6. 13 april 2018 / vrijdag, 13 april 2018

    dit is zo lekker!! ik ben niet een vega muts maar eet het soms wel vega dingen en dit gaan we zeker een keer maken!

  7. VWillemse
    13 april 2018 / vrijdag, 13 april 2018

    Temeh , tofu/tahoe echt ik ben er gek op.
    Er gaan wel een aantal blokjes doorheen per week hahaha
    Heerlijk recept lijkt mij dit, ik hou er van om het steeds op ‘n andere manier te bereiden maar soms is m’n inspiratie wel een beetje op dus dit recept komt als geroepen.

  8. 6 april 2018 / vrijdag, 6 april 2018

    dit ziet er echt uit als een feestje op je bord 😀 ik ben zelf niet vegetarisch maar kan dit zeker wel eens proberen voor mijn vriendinnen die geen vlees eten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *