Food Friday | spinazie & broccoli koekjes

OH. MY. GOD. Nee echt jongens, ik kan gewoon niet geloven hoe GOED dit smaakt! Deze spinazie & broccoli koekjes zijn supersnel gemaakt, vol van smaak, de perfecte manier om van je kliekjes groente af te komen en ook een slimme zet om je vent (of kinderen) veel groente te laten eten zonder dat ze het heel erg door hebben, haha!

Zoals jullie weten ben ik geen fan van het weggooien van eten. Sterker nog, ik ben anti-foodwaste en ik ben daarom dol op recepten die oorspronkelijk zijn ontstaan om van je restjes af te komen (zoals nasi goreng of bibimbap). Wat ik daarom doe is kijken wat er nog in mijn koelkast zit, en daar probeer ik dan een recept mee te verzinnen. In mijn koelkast bevonden zich deze week een zak gewassen spinazie en een aantal stronkjes broccoli. Omdat ik zo snel niets kon bedenken zocht ik toevlucht op Google, maar eigenlijk kwamen daar alleen maar de welbekende green smoothie recepten uit.


Maar dat zette me wel aan het denken, misschien moest ik deze groentes maar gewoon pureren tot een sausje. Of een soep. Of een vulling. En toen ineens had ik het: groente koekjes! Dus lekker fijnmalen die handel, paneren die boel en dan hop de pan in. Een spannend experiment aangezien ik zoiets nooit eerder had gemaakt. Maar ik kan jullie gerust stellen; het eindresultaat is werkelijk HEERLIJK!

Recept | Spinazie & Broccoli koekjes

100 – 150 gram broccoli
100 gram spinazie
50 gram paneermeel
50 gram bloem
1 ei
peper en zout
klein teentje knoflook (optioneel)

kommetje 1: geklutst ei
kommetje 2: paneermeel

Werkwijze


Maal de brocolli en spinazie fijn in een keukenmachine en breng alles over naar een grote kom. Meng hierbij de paneermeel, de bloem, het ei en pers het knoflookteentje uit.


Breng goed op smaak met peper en zout (wees niet zuinig, want door het paneren en bakken gaat er wat smaak verloren). Mocht het mengsel wat te plakkerig zijn, meng er dan extra meel en paneermeel doorheen.


Rol balletjes van het mengsel (ik heb er 6 middelgrote balletjes van gerold) en zet je kommetjes met ei en paneermeel klaar. Neem een balletje in je hand, druk hem zachtjes plat en haal hem snel door de geklutste ei en vervolgens door de paneer. Als hij iets brokkelt, neem hem dan weer even tussen je handen en kneed er een mooiere, gladdere vorm van. Leg je koekjes vervolgens in een pan met een klein laagje (halve centimeter) hete olie. Draai ze gedurende 3 – 5 minuten om en om totdat ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn gekleurd.


Wow, het is zo snel gemaakt en deze koekjes smaken ZO HEERLIJK! Als je ze kleiner maakt zijn ze perfect als party snack, maar ze zijn ook lekker tussen een broodje, dan heb je een vegetarische burger. Als hartig tussendoortje zijn ze ook perfect of serveer ze als onderdeel van het avondeten. Stukje vlees erbij, wat aardappeltjes, en je hebt een klassieke groente-vlees-aardapelen op tafel staan.


Persoonlijk vind ik het lekker om ze gewoon zo op te eten, met een lekkere frisse yoghurt dip erbij. Die maak je eenvoudig zelf door yoghurt te mengen met een scheutje azijn, wat citroensap en wat verse kruiden. SUPER LEKKER!


Deze Spinazie & Broccoli koekjes hebben een goede bite en zijn vol van smaak. Ik sta gewoon versteld van hoe simpel en snel dit recept is en hoe lekker ze uiteindelijk zijn geworden, haha! Experiment geslaagd! Ik hoop dat jullie dit recept zullen uitproberen thuis, en als jullie ze hebben gemaakt laat het me dan zeker even weten.


Volgende week staat er weer een nieuw recept voor jullie klaar!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

17 Reacties

 1. Jessica
  11 februari 2021 / donderdag, 11 februari 2021

  Wat een heerlijk en simpel gerecht! Ik heb ze alleen met broccoli gemaakt en heb er een beetje een oosterse twist aan gegeven met wat komijn en korianderpoeder. Ik houd ook niet van eten weggooien en het bleek een heerlijke combi met de 2 Indiase yoghurt-dips (1 wat zoetere en 1 met munt) die we nog over hadden van een avond Indiaas bestellen!

 2. 27 juni 2017 / dinsdag, 27 juni 2017

  Hmm dit lijkt me ook heerlijk!

 3. 26 juni 2017 / maandag, 26 juni 2017

  Ziet er lekker uit! Ik ga het binnenkort proberen.

 4. Nicole
  25 juni 2017 / zondag, 25 juni 2017

  Misschien een domme vraag, maar kook je de broccoli eerst?

  • Serena
   Auteur
   27 juni 2017 / dinsdag, 27 juni 2017

   Nee, anders wordt dat pap en daar kun je geen balletjes van rollen! πŸ˜‰

 5. Liesbeth
  25 juni 2017 / zondag, 25 juni 2017

  Klinkt lekker :-)! Ik neem aan dat de broccoli eerst gekookt is voordat hij gemalen wordt :)?

  • Amanda
   27 juni 2017 / dinsdag, 27 juni 2017

   Nee hoeft niet. Heb ze gisteren gemaakt, was erg lekker. Wel (veel) meer paneermeel en bloem gebruikt omdat het anders te vochtig bleef πŸ™‚

  • Serena
   Auteur
   27 juni 2017 / dinsdag, 27 juni 2017

   Inderdaad, zeker niet doen! Anders wordt dat soep en daar kun je geen balletjes van rollen.

 6. 24 juni 2017 / zaterdag, 24 juni 2017

  Ik ben dol op bloemkool, maar brocolli is in ‘stronkjes’ nooit zo mijn ding vanwege de structuur. Dit ziet er wel onwijs lekker uit, ga ik zeker eens proberen!

 7. Timothy
  24 juni 2017 / zaterdag, 24 juni 2017

  Heb ze gisteren meteen gemaakt, wow kon niet geloven hoe smaakvol het was! Wat een goed idee, ik gebruikte bimi ipv broccoli, speltmeel ipv bloem en volkoren beschuit ipv paneermeel en smaakte heel goed en vulde bovendien erg goed. Dipje met hummus en wat citroensap. Dank voor het delen πŸ™‚

  • Serena
   Auteur
   27 juni 2017 / dinsdag, 27 juni 2017

   Hmmmm, klinkt heerlijk Timothy, vooral met die hummus dip erbij! Ga ik volgende keer ook proberen πŸ™‚

 8. Annette
  23 juni 2017 / vrijdag, 23 juni 2017

  Wat een goed idee!! Kga eens kijken of mijn kleine smurf dit wel wil eten

 9. Inna
  23 juni 2017 / vrijdag, 23 juni 2017

  Lekker bezig Sereen!

 10. Ellen
  23 juni 2017 / vrijdag, 23 juni 2017

  Weer eentje om te bewaren. Ik probeer het gauw eens uit. Het lijkt me ook handig om mijn 1-jarige meer groente te doen eten πŸ™‚ Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *