Food Friday | Spaghetti Meatballs recept

We kennen het allemaal: spaghetti met rode saus en gehakt. Dé oplossing als je inspiratieloos bent voor het avondeten en gewoon even iets snels en lekkers in elkaar wilt flansen. De volgende keer dat je van plan bent om deze pasta te maken hoop ik echter dat je mijn Spaghetti Meatballs recept een kans wilt geven.


Ik heb dit recept nu een paar keer gemaakt en elke keer krijg ik er complimenten over. Volgens George en Angel doet mijn recept absoluut niet onder voor de versies die ze in goede Italiaanse/Amerikaanse restaurants hebben geproefd. Sterker nog, die van mijn vonden ze zelfs nóg lekkerder. Ze zijn in elk geval GROOT FAN en vonden dat ik het recept moest delen op mijn blog. Dus, bij deze.

Let op, dit is geen mega culinair recept waarbij ik alles ‘from scratch’ maak, ik gebruik namelijk ook wat kant-en-klare producten. Maar goed, dat maakt het ook wel weer lekker laagdrempelig. Mijn Spaghetti Meatballs recept is makkelijk en snel en zelfs de meest onervaren keukenprinsessen kunnen dit aan. Eventueel kun je de balletjes en saus al van te voren maken, zodat je op het moment zelf eigenlijk alleen de spaghetti hoeft te koken. Dan staat je avondeten gegarandeerd binnen 15 minuten op tafel, ideaal!

Dit recept is voldoende voor 3-4 personen.

Werkwijze gehaktballetjes

350 gram rundergehakt
2 of 3 teentjes knoflook, geperst
1 ei
Een handje Parmezaanse kaas, geraspt (30-40 gram)
Een handje paneermeel
1 theelepel zout
1/2 theelepel peper
Gedroogde Italiaanse kruiden (optioneel)
Verse, fijngesneden peterselie (optioneel)
Olijfolie (om in te bakken)

Zet allereerst een pan met water op, voor de spaghetti. Ik reken zo’n 60 gram per persoon.


Meng daarna in een beslagkom je gehakt, teentjes knoflook, ei, paneermeel, Parmezaanse kaas, kruiden en peper en zout tot één geheel. Het gehakt moet niet te nattig en plakkerig zijn, maar ook niet zo droog dat het een beetje uit elkaar valt.


Rol hier balletjes van met een doorsnede van ongeveer 2 cm en bak ze in een beetje olijfolie tot er een bruin, knapperig korstje ontstaat. Zet je balletjes even aan de kant.

Kook je spaghetti al dente. Ik kook het vaak 1 of 2 minuten korter dan wat er staat aangegeven op de verpakking. Meestal duurt dit zo’n 10 minuten. In de tussentijd maak je je saus.

Werkwijze saus

Olijfolie (om in te bakken)
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 pak Heinz frito 350 gram
Een stuk of 4 flinke kneepjes in de Heinz tomatenketchup fles
1 afgestreken eetlepel suiker (optioneel, alleen als je van een wat zoetere saus houdt)
Peper, zout (naar smaak)

Verhit wat olijfolie in een hapjespan (ik zou gewoon dezelfde pan gebruiken als van de gehaktballetjes en de vrijgekomen vleessappen ook vooral laten zitten voor de smaak) en voeg hier de ui en knoflook aan toe. Blijven omscheppen, want anders koekt het aan. Als de ui glazig wordt voeg dan de Frito en tomatenketchup toe, daarna de suiker en breng het geheel verder op smaak met wat peper & zout. Als de saus goed smaakt, voeg dan de gehaktballetjes toe, schep het geheel even door en zet het vuur op laag.

Als de spaghetti klaar is, afgieten en toevoegen aan je saus. Schep het geheel even goed door en klaar is je Spaghetti Meatballs! Serveer met verse basilicum blaadjes (of grof gesneden peterselie) en extra Parmezaanse kaas bovenop.


Buon Appetito!


Wat is jouw ‘altijd goed’ recept voor de avonden dat je een lekkere en snelle maaltijd op tafel wilt zetten? Deel het gerust in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

27 Reacties

  1. Vanessa
    15 april 2020 / woensdag, 15 april 2020

    Hey Serena

    Net gemaakt en het was heerlijk!!

  2. Lydia
    9 april 2020 / donderdag, 9 april 2020

    Dankjewel Serena. Het viel bij mij thuis weer in de smaak! Net als veel van de andere lekkere maaltijden die ik hier vandaan haal.

  3. Archana
    22 maart 2020 / zondag, 22 maart 2020

    Bami in ketjap en kipdijfilet gebakken in ketjap in een handomdraai klaar en altijd alle ingredienten in huis

  4. Marrie
    21 maart 2020 / zaterdag, 21 maart 2020

    Mijn makkelijke recept is zalmquiche mmm.

  5. Petra
    20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

    Oeh ziet er lekker uit! Ga ik ook eens maken maar dan met vega gehakt. Er bestaat vega gehakt wat er rauw uit ziet en waar je heel goed ballen van kan draaien (bv Naturli, Garden gourmet en Next level van Lidl)

  6. Evelien
    20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

    Oeh lekker idee voor volgende week!! Ik maak vanavond klassieke lasagne al forno. Waar mn vriend ook lasagne eet, hij zegt altijd: die van jou is lekkerder. Als ik snel iets gezonds wil maken, maak ik vaak een roerbak van rode ui, knoflook blokjes zoete aardappel, gehalveerde spruiten en champignon in kwartjes of plakjes. Als ik hem vega maak doe ik er gebakken kikkererwten bij, non-vega issie heeeeerlijk met gebakken spekjes. Eventueel wat parmezaan ervoor en je hebt veel groenten en veel smaak op je bord!

    • Serena
      Auteur
      20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

      Die roerbak klinkt goooooooed! Ga ik zeker eens maken met spekjes én parmezaan, bedankt voor de tip!

  7. Juliette
    20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

    Gadveredamme ketchup in de saus haha. Iedereen natuurlijk zijn eigen ding, maar dat vind ik zo gek altijd ?

    • Evelien
      20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

      Spaghetti meatballs is Amerikaans-Italiaans en daar gaat dus ketchup door de saus. Vandaar!

      • Serena
        Auteur
        20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

        Haha, precies! Die gooien overal ketchup op en in, net zoals wij Hollanders dan weer bijna overal de mayonaise bij pakken 😀

    • Serena
      Auteur
      20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

      Ketchup is in principe niets meer en niets minder dan gepureerde tomaten die een beetje op smaak zijn gebracht met azijn, suiker, zout, specerijen en kruiden. Het geeft nét even wat extra smaak en zoetheid aan de saus, ik zou het gewoon eens uitproberen! 🙂

      • Juliette
        22 maart 2020 / zondag, 22 maart 2020

        Wat grappig! Ik wist dat helemaal niet, het voelt dan een beetje als mayo bij een pasta carbonara doen haha. Ik zal het een kans geven!

        • Evelien
          23 maart 2020 / maandag, 23 maart 2020

          Nee dat voelt als room in de carbonara. A big ass no-no die alleen in Nederland voorkomt. De saus van carbonara is enkel ei, parmezaan & pecorino die je vloeibaarder maakt door er kookvocht van de pasta aan toe te voegen.

          • Serena
            Auteur
            23 maart 2020 / maandag, 23 maart 2020

            nu heb ik zin in pasta carbonara.

  8. Dominique
    20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

    Jammiee ik ga dit met vega gehakt maken 😀

    • Serena
      Auteur
      20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

      Even een suffe vraag, maar kan je daar balletjes van rollen dan? Ik zie het altijd al ‘rul gebakken’ in de verpakking liggen namelijk dus ik had geen idee dat dat mogelijk was.

      • Matina
        20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

        Die van vivera is inderdaad een beetje rul/korrelig. Maar Garden Gourmet (te koop bij de AH en soms bij de Jumbo) heeft vega gehakt te koop dat er bijna net zo uit ziet en voelt als echt gehakt. Google het maar eens. Het heet geloof ik ‘Garden Gourmet Incredible gehakt’

        • Serena
          Auteur
          20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

          Meteen gegoogeld en wow, dat ziet er inderdaad incredible uit! Wat fantastisch dat dit bestaat, ik had geen idee. De volgende keer dat ik weer eens door de AH of Jumbo loop en ik zie het liggen, neem ik het mee.

          • Debby
            20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

            Lidl heeft t ook 🙂

          • Bernadet
            23 maart 2020 / maandag, 23 maart 2020

            Ja, het is echt zo heerlijk! Gauw proberen dan! Ik heb ze inderdaad ook een keer bij Lidl zien liggen.
            Voor extra oomph aan de ballen kan je ook een (middelgrote) ui raspen, met een fijne rasp. Er ontstaat dan een pulpje die je door het gehakt kan kneden. Rauwe ui door de blender of magic bullet vermalen wordt vaak te nattig en het krijgt daardoor een ietwat bittere smaak, ik zou het dus echt met een rasp doen. Het gehaktmengsel wordt hierdoor lekker soepel (zonder klef te zijn) en zo kun je makkelijk het mozzarellaballetje “bekleden”.

            • Bernadet
              23 maart 2020 / maandag, 23 maart 2020

              Oeps, mijn reactie hoort híer niet onder! Wellicht ook lekker door vega gehakt hoor (geen ervaring mee), maar de tip was dus bedoeld voor de variant met echt vlees.

    • Char
      3 september 2020 / donderdag, 3 september 2020

      Net gemaakt met vega gehakt, de balletjes bleven helaas niet plakken en vielen helemaal uit elkaar! Terwijl ik wel vaker gehaktballen van vega gehakt maak. Nu er zo maar door heen gebakken haha

      • Serena
        Auteur
        8 september 2020 / dinsdag, 8 september 2020

        had je er wel ei doorheen gedaan of was je dat vergeten, of misschien te veel paneermeel?

  9. M
    20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

    Macaroni of spaghetti is hier ook altijd goed.

  10. Bernadet
    20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

    Leuk! Lijkt veel op mijn recept voor spaghetti meatballs. Als variatie maak ik de ballen soms iets groter en doe er ik mini balletjes mozzarella in. Ik doe ook verse basilicum in mijn saus, erg lekker!

    • Serena
      Auteur
      20 maart 2020 / vrijdag, 20 maart 2020

      Oeh, die variatie met mozzarella IN de ballen klinkt hemels! Ga ik ook een keertje uitproberen, dank voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *